Review van de snelle groothoeklens 7Artisans 28/1.4 DJ-OPTICAL (Leica M)

Materiaal over de 7Artisans 28/1.4 DJ-OPTICAL lens speciaal voor Radozhiva bereid Rodion Eshmakov.

7ambachtslieden 28/1.4.

7ambachtslieden 28/1.4. toenemen.


De moderne handmatige groothoeklens DJ-OPTICAL 7Artisans 28/1.4 (hierna simpelweg 7artisans 28/1.4) werd in 2018 geïntroduceerd en is alleen verkrijgbaar met de Leica M-vatting, waardoor je de lens echter op de meeste spiegelloze systemen kunt installeren . Er zijn twee versies van de lens: een reguliere versie - geoptimaliseerd voor Leica camera's (gepresenteerd in dit artikel), en een speciaal geoptimaliseerde FE+ versie voor Sony camera's en andere spiegelloze camera's met een dik matrixfilter vergeleken met de Leica M.

Recensies van andere optica 7artisans - hier.

Specificaties:

Optisch ontwerp – 11 lenzen in 9 groepen, 1 lens met 2 asferische oppervlakken (dubbelzijdig asferisch), 2 lenzen gemaakt van glas met lage dispersie (ED), 3 lenzen gemaakt van hoogbrekend glas (hoog brekend, n>1.8);

Tekening van het optische ontwerp van 7artisans 28/1.4.

Tekening van het optische ontwerp van 7artisans 28/1.4.

Diagram van de frequentiecontrastkarakteristieken van de lens van de website van de fabrikant.

Diagram van de frequentiecontrastkarakteristieken van de lens van de website van de fabrikant.

Brandpuntsafstand - 28 mm;
Relatief diafragma - 1:1.4;
Gezichtshoek – 75°;
Frameformaat - 36 × 24 mm (full-frame lens);
Diafragma - 13 bloemblaadjes;
Diafragmalimieten – 1:1.4-1:16, 8 discrete posities van de diafragmaregelring;
De scherpstelmethode is handmatig, autofocus is beschikbaar bij gebruik van een speciale adapter zoals Techart Leica M-Sony E https://radojuva.com/2017/06/message-from-io-techart/.
Minimale scherpstelafstand - 0.7 m;
Draad voor filters – 52 mm;
Camerabevestiging – Leica M-vatting;
Afmetingen kast – 72×56 mm;
Gewicht - 488 g;
Prijs - ~ $ 400.

Ontwerp en uitvoering

7artisans 28/1.4 is gemaakt in de beste tradities van oude handmatige optica - volledig gemaakt van metaal en glas. Als materialen werden zowel aluminium als messing gebruikt - hierdoor bleek de lens behoorlijk zwaar - bijna 500 g. Het ontwerp van de lens kopieert de Leica-optiek, hoewel het de vraag is of de afwerking het niveau van een bekende fabrikant haalt: op mijn zeker niet nieuwe lens hebben de aangebrachte aanduidingen merkbaar versleten aanduidingen (slechte gravering?) en zijn de scherpstelringschroeven om de een of andere reden een contrasterende grijs-witte kleur. En op deze lens staat een stomme inscriptie "DJ-OPTICAL", die je verlegen kunt verdoezelen door hem op de lens te plaatsen beschermende filter. Trouwens, op internet is dat zo интервью met een van de “optische DJ's” - de ontwikkelaar van de 7artisans-lenzenlijn en de oprichter van het bedrijf.

7artisans 28/1.4-lens met LM-NEX-helicoïdeadapter geïnstalleerd.

7artisans 28/1.4-lens met geïnstalleerde helicoid-adapter LM-NEX.

Zoals het een typische handleiding betaamt, heeft de 7artisans 28/1.4 een standaardset schalen: afstandswaarden op de scherpstelring, een scherptediepteschaal op het oculair (het is beter om er niet op te vertrouwen bij het fotograferen met digitale camera's), diafragmagetalmarkeringen op de diafragmaregelring. Er is ook een bolle rode stip voor eenvoudige installatie van de lens in de camerahouder of adapter.

7ambachtslieden 28/1.4 vanaf de voorkant van de lens.

7ambachtslieden 28/1.4 vanaf de voorkant van de lens.

De 7artisans 28/1.4 lens is ontworpen voor meetzoekercamera's met een Leica M-vatting en ondersteunt koppeling met een afstandsmeter.

Vanuit de achterste lens van de 7artisans 28/1.4 lens kun je de koperen afstandsmeterduwer zien.

Vanuit de achterste lens van de 7artisans 28/1.4 lens kun je de koperen afstandsmeterduwer zien.

Als gevolg hiervan heeft de lens een zeer grote minimale scherpstelafstand - maar liefst 0.7 m - en is het problematisch om op kortere afstanden scherp te stellen met behulp van een optische afstandsmeter. Deze MDF is erg groot voor een 28 mm lens: bijvoorbeeld een oude lens Pentacon 29/2.8 bij spiegelreflexcamera's kon hij scherpstellen op een afstand van slechts 0.25 m, wat het mogelijk maakte om er verschillende close-upscènes mee te schieten.

7artisans 28/1.4 en de LM-NEX helicoïdeadapter bij scherpstelling op oneindig.

7ambachtslieden 28/1.4 en helicoid-adapter LM-NEX bij het scherpstellen op oneindig.

Met een MDF van 0.7 m wordt zelfs een deel van het ‘portret’-bereik ontoegankelijk (en portretten worden steeds vaker gemaakt met groothoeklenzen, grotendeels vanwege de gewoonte om foto’s te maken vanaf smartphones). Bij gebruik op spiegelloze camera's kan dit probleem gelukkig worden opgelost door adapters te gebruiken die zijn uitgerust met een extra helicoïde. Het was vaak handiger om een ​​dergelijke adapter te gebruiken voor het scherpstellen dan het gebruik van een lensscherpstelring.

7ambachtslieden 28/1.4 en helicoïde adapter LM-NEX bij scherpstelling op MDF.

7ambachtslieden 28/1.4 en helicoid-adapter LM-NEX bij het focussen op MDF.

Het 7/28-diafragma van 1.4artisans wordt geregeld met behulp van een enkele ring, en er zijn 8 discrete posities van F/1.4 tot F/16 beschikbaar voor installatie. Het is belangrijk op te merken dat de ringmarkeringen slecht zijn uitgevoerd en dat de meeste waarden op de ring in feite overeenkomen met een diafragma dat 1/3-2/3 stops groter is. Veel Chinese lenzen hebben dit defect. Hoogstwaarschijnlijk werd dit gedaan zodat de Chinese lens in vergelijking met andere optica altijd "lichter" zou zijn qua sluitertijd.

Het irisdiafragma van de lens bestaat uit 13 lamellen met een “normale” vorm, die bij elke diafragmawaarde een bijna perfect rond gat vormen. De bloemblaadjes hebben een donkere, matte afwerking. Dit diafragma is niet erg geschikt om het effect van sterren te creëren vanuit puntlichtbronnen op een foto, omdat het 26 moeilijk zichtbare stralen vormt. Voor sterren zijn diafragma's die vergelijkbaar zijn met die in lenzen beter geschikt Voigtlander.

Weergave van het gesloten 7artisans 28/1.4-diafragma vanaf de achterste lens.

Weergave van het gesloten 7artisans 28/1.4-diafragma vanaf de achterste lens.

De lenspupil bij een volledig open diafragma.

De lenspupil bij een volledig open diafragma.

Een afgedekt diafragma met 13 lamellen vormt een bijna rond gat.

Een afgedekt diafragma met 13 lamellen vormt een bijna rond gat.

7artisans 28/1.4 lenzen zijn bedekt met groene en paarse highlights. De lensflare is behoorlijk fel, wat doet vermoeden dat de Chinezen zich weinig met de coating bezighielden. Het voelt zelfs als op een nog oudere lens 7 ambachtslieden 50/1.1 Leica M Er is gekozen voor een betere dekking.

De 7artisans 28/1.4 optiek heeft een heldergroene reflectie.

De 7artisans 28/1.4 optiek heeft een heldergroene reflectie.

7artisans 28/1.4 is gepositioneerd door de maker zelf als straatfotografielens van de oprichter van 7artisans, hoewel hij in werkelijkheid behoorlijk groot en zwaar is voor dit doel. Hoewel als je het vergelijkt met fixes van spiegelreflexcamera's zoals Nikkor 24/1.4GDan lijkt de lens natuurlijk compact. Over het algemeen vertoont de 7artisans 28/1.4 geen ernstige ontwerpfouten, behalve het traditioneel grote MDF en de traditioneel (voor Chinese fabrikanten) lukraak gemarkeerde diafragmaschaal.

Optische eigenschappen

7artisans 28/1.4 heeft een middelmatige optische kwaliteit bij open diafragma: zelfs in het centrale gebied heeft het beeld een uitgesproken zacht effect vanwege het hoge niveau van sferische aberraties. Aan de rand van het beeld neemt de scherpte flink af door de invloed van veldafwijkingen. Het is vermeldenswaard dat de daling van de veldresolutie grotendeels afhangt van de camera die met de lens wordt gebruikt. Omdat de reguliere versie (niet FE+) 7artisans 28/1.4 dus is geoptimaliseerd voor Leica M meetzoekercamera's, kan de beste beeldkwaliteit worden bereikt bij gebruik van de lens met camera's met een dun matrixfilter. Leer meer over het effect van een matrixfilter op de beeldkwaliteit - hier.

De scherpte van de lens neemt in het centrale gedeelte van het beeld aanzienlijk toe bij een diafragma van f/1.4 tot F/2.8 en blijft daarna vrijwel onveranderd. Op camera Sony A7's Een acceptabel niveau van beeldkwaliteit over het hele veld wordt bereikt met F/5.6, hoewel camera's met een matrix met een hogere resolutie diafragma's tot F/8-F/11 nodig kunnen hebben - gelukkig helpt dit echt dankzij de redelijk goed gecorrigeerde veldkromming. astigmatisme en laterale chromatische aberraties. Over het algemeen werd de correctie van optische vervormingen heel goed gedaan, in sommige opzichten zelfs beter dan in het “donkere” Voigtlander Ultron 28/2 (testvergelijking van 7ambachtslieden 28/1.4 en Ultron 28/2 - hier).

Door de aanwezigheid van aberraties bij het open diafragma heeft de 7artisans 28/1.4 een behoorlijk interessante, helemaal niet “steriele” bokeh. De “vette” onscherpte van de achtergrond doet enigszins denken aan het patroon van oude klasse lenzen 35/2 en absoluut “correcter” dan het uitdagende ontwerp van oude lenzen van de klasse 28/1.8.

Maar waar de lens slecht aan is, is de weerstand tegen tegenlicht en kleurweergave: de lens heeft veel schittering en sluiers (groen) bij tegenlicht, zelfs diffuus. Bovendien ligt het contrast onder normale omstandigheden op een acceptabel niveau.

Zoals hierboven opgemerkt is de lensflare van de 7artisans 28/1.4 vrij duidelijk - zoals oude lenzen met meerlaagse coating uit de jaren 80. Rekening houdend met het feit dat er 9 groepen lenzen in de lens zitten, hebben we 18 glas-luchtoppervlakken, wat uiteraard het gebruik van een hoogwaardige antireflectiecoating en de juiste selectie ervan vereist om drie taken uit te voeren: 1) het bereiken van een acceptabel niveau van lichttransmissie, 2) het elimineren van overmatige lichtverstrooiing, 3) neutralisatie van het transmissiespectrum (kleurweergave).

Transmissiespectrum van de 7artisans 28/1.4 lens. Vergelijk met Ultron 21/1.8 transmissiespectrum

Transmissiespectrum van de 7artisans 28/1.4 lens. Vergelijken met Ultron 21/1.8 transmissiespectrum

Het transmissiespectrum van de 7artisans 28/1.4 is zeer ongelijkmatig, weergegeven door een curve met twee waarneembare transmissiemaxima bij ~440 nm en bij ~650 nm - blijkbaar gebruikt de lens een eenvoudige twee-drielaagse coating (hoewel ik dat niet doe let op eventuele tekenen van de aanwezigheid van een derde laag in het spectrum). Cameramatrices zijn gevoelig voor het bereik van 400-700 nm, met een overheersende bijdrage uit het gebied van ~420-670 nm. Het transmissiespectrum van 7artisans 28/1.4 ‘snijdt’ dus een deel van de werkende blauwe en rode bereiken grotendeels af, en vermindert ook de bijdrage van het blauwgroene deel van het spectrum ten opzichte van het oranjerode deel als geheel, wat beïnvloedt de transmissiefouten van de overeenkomstige kleuren. Met andere woorden, we hebben ‘vies’ blauw, ‘vies’ rood en een verschuiving in zowel toon als kleurtemperatuur. Voeg daarbij de groene sluier van 18 glas-luchtgrenzen - en het wordt best interessant.

Opmerkingen over de kleurweergave en het beeldcontrast van de 7artisans 28/1.4 zijn niet louter theoretische overwegingen. In de praktijk had ik de mogelijkheid om deze lens direct met lenzen te vergelijken Voigtlander Ultron 28/2 и 21/1.8, en het verschil bleek kolossaal: foto's van Voigtlander-lenzen met hun perfect geselecteerde lenscoatings vereisen zelden interventies zoals kleurcorrectie en het toevoegen van contrast, zelfs bij fotograferen met tegenlicht, terwijl foto's van 7artisans 28/1.4 er hier meestal veel slechter uitzien aspect en vereisen vrijwel altijd verbetering. Dus met een betere scherpte en tweemaal de diafragmasnelheid vergeleken met de Ultron 28/2, is de 7artisans 28/1.4 merkbaar inferieur in contrast en kleurweergave aan moderne Voigtlander Ultron-lenzen.

Hieronder vindt u voorbeelden van foto's gemaakt met een full-frame camera. Sony A7's.

Bevindingen

7artisans 28/1.4 is een moderne groothoeklens met een aantrekkelijk hoog helderheid, die met moderne spiegelloze camera's (zelfs de gewone versie, niet FE+) echt een goed scherpteniveau weet te leveren en bovendien hebben we een mooi beeld. Er waren echter enkele compromissen: de lens bleek problematisch in termen van kleurweergave en vooral beeldcontrast, daarom is het bij de keuze ook de moeite waard om optica met minder te overwegen helderheid van meer verantwoordelijke fabrikanten zoals Cosina.

U vindt meer beoordelingen van lezers van Radozhiva hier и hier.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 15, over het onderwerp: Review van de snelle groothoeklens 7Artisans 28/1.4 DJ-OPTICAL (Leica M)

 • Eugene

  Ik vond de recensie leuk, Rodion kroop zoals altijd onder de huid van het monster. Naar mijn smaak is het volgen van een telefoonportret en het herhalen ervan op 28 mm met FF een collectieve boerderij die succesvol is dankzij het gebrek aan opleiding van Het is duidelijk dat de onwetenden alles zullen pakken, maar dit is hoe fotografie degradeert.

 • anonymus

  > En op deze lens staat een domme inscriptie “DJ-OPTICAL”, die verlegen kan worden verborgen door een beschermend filter op de lens te plaatsen.
  Rodion, je bent het al beu om je aan deze inscriptie vast te houden. Wat is er dom aan? Dit is de naam van de optiekproductie - Dong Jie Optische technologie. Is het KMZ-logo ook stom?

  Bovendien worden in dezelfde productiefaciliteit ook lenzen voor TTTartisan gemaakt. En dit wordt rechtstreeks vermeld in het interview waarnaar u verder verwijst: “Mr. Li: Ik heb onze lenzen niet zelf ontworpen. Onze lenzen zijn ontworpen en geproduceerd met de hulp van onze partner DJ en onze ingenieur Mr. Du."

  • Rodion

   Er moet lokalisatie van namen zijn. Gaat de Mitsubishi Pajero in Spanje trouwen, aangezien Pajero daar masturbeert? Je moet nog steeds op zijn minst enig inzicht hebben in de esthetiek van het merk. Deze inscriptie irriteert mij, omdat het er eerlijk gezegd ongepast uitziet vanwege de associaties die er ontstaan.
   Het KMZ-logo is niet dom, omdat het op zichzelf wordt geassocieerd met optica; het toont een prisma. Maar KMZ zelf is dom.

   • anonymus

    Eerlijk gezegd kan ik me niet eens voorstellen welke negatieve of obscene associaties hier zouden kunnen zijn... “Acid DJ, hé, laten we wat plezier maken!”?

    Je hebt uitstekende recensies, maar aanvallen op een onopvallende inscriptie doen al drie jaar pijn aan de ogen. Ik begrijp dat iedereen individuele ideeën heeft over esthetiek. Maar dit is al lokalisatie voor Engelssprekenden, en het is herkenbaar, gedenkwaardig en identificeert de productie duidelijk. Dat wil zeggen, het lost de belangrijkste identiteitsproblemen op. Zou het beter zijn als daar “东捷光电科技” op stond?

    • Rodion

     De associatie is niet zozeer obsceen als wel dom. Misschien is dit uitsluitend mijn houding ten opzichte van dergelijke branding, maar ik ontken de subjectiviteit van dit standpunt niet en belet niemand om anders te denken.
     Er had in ieder geval iets beters bedacht kunnen worden om de fabriek over 7 jaar aan te duiden.

     • DmitryV.G.

      Rodion, ergert de parochie Nikon je niet met zijn stomme, niet-aangepaste naam? En een soort Sonya, ook in het meervoud. Waarom in ieder geval niet Sonya? Eigenlijk is het een soort onzin!
      ;)

      • Rodion

       Precies! Tot het tandenknarsen toe!

 • Sergei

  Er is een versie van de lens waarop de inscriptie DJ-OPTICAL niet staat. Heeft iemand informatie over welke versie dit is, wanneer deze verscheen en of deze optisch anders is dan die in de review?

  • Arkadi Shapoval

   Laat haar uiterlijk zien

   • Sergei

    alsjeblieft

    • Arkadi Shapoval

     Hetzelfde. Ze hadden ook de mogelijkheid op de website om eventuele extra inscripties op de lens te bestellen, zoals “PIMP Photorgrapher”

     • Sergei

      Arkady, dank je. Mag ik vragen waar u zoveel vertrouwen vandaan haalt?

    • Rodion

     Optisch is het hoogstwaarschijnlijk identiek, maar de coating is duidelijk anders, beter dan die van de lens uit de test.

     • Sergei

      Rodion, bedankt voor je mening! Ik merkte ook dat de kleur van de verlichting anders is. Maar of het beter of slechter is, ik heb geen idee. In de review van Philip Reeve presteerde de lens qua overstraling behoorlijk goed, in tegenstelling tot jouw review. https://phillipreeve.net/blog/review-7artisans-28mm-1-4-fe-plus/

      • Rodion

       Al mijn voorbeelden zijn bijna als back-up opgenomen, terwijl die van Bastian geïsoleerd zijn. Bastian liet zien hoe de lens overstraling opvangt - dit komt redelijk overeen met wat ik in mijn artikel liet zien.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2023/10/obzor-svetosilnogo-shirokougolnogo-obektiva-7artisans-281-4-dj-optical-leica-m/

Spaanse versie van dit artikel https://radojuva.com/es/2023/10/obzor-svetosilnogo-shirokougolnogo-obektiva-7artisans-281-4-dj-optical-leica-m/