Review van de LAINA TS-E Mount II tilt-shift-adapter (Canon EF - Sony E), aangepast voor full-frame camera's

Lens materiaal LAINA TS-E Mount II speciaal voor Radozhiva bereid Rodion Eshmakov.

Laina TS-E Mount II-adapter meegeleverd in de doos.

Laina TS-E Mount II-adapter meegeleverd in de doos. toenemen.

Een tilt-shift-adapter is een speciale adapter waarmee u lenzen met een lange werkafstand kunt gebruiken op camera's met een korte werkafstand, waarbij gebruik wordt gemaakt van de kanteling van de optische as en de verschuiving ervan. Optische asverschuiving is een eenvoudige beweging van de lens in een vlak evenwijdig aan het gebruikte beeldvlak om perspectiefvervormingen te corrigeren in architectuurfotografie en om de fysieke grootte van het beeld te vergroten bij het maken van shift-panorama's - "shifters". Maar het kantelen van de optische as is een complexere beweging: in dit geval beweegt de lens langs een boog waarbij het krommingsmiddelpunt ergens op de optische as in de richting van de cameramatrix ligt. In dit geval verandert de helling van het brandpuntsvlak van de lens ten opzichte van de cameramatrix, of, wat equivalent is, de helling van het gebied met scherp afgebeelde ruimte (DOF), waardoor u uitgestrekte objecten volledig in beeld kunt houden. focus wanneer de diepte van de scherp weergegeven ruimte onvoldoende is, bijvoorbeeld bij macrofotografie. Bovendien wordt het kantelen van de optische as vaak gebruikt om artistieke effecten te creëren bij portretfotografie en bij het fotograferen van architectuur - er zijn veel lenzen voor dit doel gemaakt primitief и niet echt ontwerpen.

Het voordeel van een tilt-shift-adapter is de mogelijkheid om van elke geschikte lens een tilt-shift-lens te maken. Dergelijke adapters zijn al lang bekend vanwege het gebruik van optica van middenformaat spiegelreflexcamera's op kleinformaat spiegelreflexcamera's - ARAX- en Hartblei-adapters maakten het bijvoorbeeld mogelijk om te werken met goedkope en gewone lenzen met de Pentacon Six-vatting. Met de opkomst van spiegelloze camera's met een korte flenslengte van 16-20 mm is het mogelijk geworden om tilt-shift-adapters te maken voor lenzen van kleinformaat spiegelreflexcamera's met een flenslengte van 44-46.5 mm.

Dit artikel introduceert de Chinese tiltshift adapter LAINA TS-E Mount II, aangepast voor gebruik met spiegelloze camera's. Ja dat klopt: een aangepaste adapter.

Lid

Feit is dat LAINA TS-E Mount II Het was oorspronkelijk niet bedoeld om met full-frame camera's te werken, zoals de fabrikant waarschuwt, en daarom was voor gebruik met een full-frame matrix een extra aanpassing van de adapter nodig.

Specificaties:

Lensvatting – Canon EF;
Camerabevestiging - Sony E;
Waarde optische asverschuiving (Shift) – ±9 mm, 19 discrete posities;
De hellingshoek van de optische as (volgens de fabrikant) bedraagt ​​12°, soepele aanpassing met handmatige fixatie;
Selectie van schuif-/kantelrichting – 360°, 16 discrete posities.

Ontwerpkenmerken. Aanpassing voor full-frame camera's

Adapter Laina TS-E Mount II is veel complexer dan een conventionele adapter van het EOS-NEX-type, en de kosten zijn veel hoger en bedragen ongeveer 160$ op het moment dat dit artikel wordt geschreven.

Het merkwaardige is natuurlijk dat zo'n dure adapter het gebruik met full-frame camera's niet toestaat - deze beperking is puur kunstmatig: om onduidelijke redenen heeft de fabrikant een frame toegevoegd aan het bewegende deel van de adapter, wat een sterk vignet op full-frame camera's. U schakeladapter van Fotodiox Een dergelijke ontwerpnuance bestaat niet.

Foto van de Laina TS-E Mount II-adapter van de winkelpagina.

Foto van de Laina TS-E Mount II-adapter van de winkelpagina.

Behalve het frame staat niets anders de lichtbundel in de weg, daarom moet dit frame verwijderd worden. Het probleem is dat het geen apart onderdeel is, dat wil zeggen dat je geen schroeven kunt losdraaien en verwijderen. De enige manier is om de adapter volledig te demonteren en brute kracht te gebruiken in de vorm van een graveur en slijpopzetstukken. Dat wil zeggen dat dit frame eenvoudigweg werd uitgesneden en de lichte diameter van het onderdeel werd vergroot tot de vereiste diameter (gelijk aan de diameter van het vaste deel van de adapter). Na deze vivisectie werd het blootliggende metaal bedekt met zwarte verf en gematteerd met roet. Dankzij de beschreven aanpassing werkt de adapter zonder problemen met een fullframe camera.

Gatafmetingen in Laina TS-E Mount II-adapters (na aanpassing) en Fotodiox Shift EOS-NEX.

Gatafmetingen in Laina TS-E Mount II-adapters (na aanpassing) en Fotodiox Shift EOS-NEX.

Opgemerkt moet worden dat deze adapter geen elektronica heeft die voor communicatie zorgt tussen de lens en de camera, en daarom niet werkt met autofocuslenzen met Canon EF-vatting (paradoxaal genoeg!), die allemaal een elektromagnetisch diafragma hebben dat wordt aangestuurd vanuit de camera. en sommige hebben een elektronische scherpstelring. Het is echter de EF-vatting die, via goedkope en compacte adapterringen, het gebruik van de meeste handmatige lenzen mogelijk maakt - van de oude school Helios-44 tot modern Carl Zeiss Makro-Planar 50/2 ZF.

Er zitten veel verschillende schroefknoppen op de adapter. De knop bij de Sony E-vatting dient dus als vergrendeling om de lens rond de optische as te draaien om de richting van de lensverschuiving of -kanteling in te stellen. De rotatie gebeurt 360°, maar discreet: er zijn in totaal 16 posities beschikbaar.

Weergave van de aangepaste adapter vanaf de kant van de Sony E-vatting. De knop op de houder rechts op de foto is een slot waarmee de lens rond de optische as kan worden gedraaid.

Weergave van de aangepaste adapter vanaf de kant van de Sony E-vatting. De knop op de houder rechts op de foto is een slot waarmee de lens rond de optische as kan worden gedraaid.

Naast de geribbelde liniaal bevindt zich een knop voor het vergrendelen van de optische asverschuivingspositie. Om een ​​beweging uit te voeren, moet u op de knop drukken en, zonder deze los te laten, het bewegende deel met de lens naar de gewenste afstand verplaatsen en vervolgens de grendel loslaten. Beweging is beschikbaar binnen 9 mm in elke richting in één richting - voor hetzelfde bedrag was beschikbaar Fotodiox-verschuiving EOS-NEX, in de recensie waarvan je kunt lezen hoe je foto's van "middenformaat" kunt verkrijgen door de optische as te verschuiven. Wanneer u op de grendel drukt, vindt de beweging traploos plaats, maar de bevestiging wordt uitgevoerd in een van de 19 afzonderlijke posities, bepaald door een tandwielliniaal in de adapter.

Gemodificeerde Laina TS-E Mount II-adapter in de positie van maximale optische asverschuiving.

Gemodificeerde Laina TS-E Mount II-adapter in de positie van maximale optische asverschuiving.

Er is een ernstige ergonomische misrekening gemaakt bij het ontwerp van de adapter: om de een of andere reden bevindt de shift lock-knop zich op het bewegende deel van de adapter, wat het gebruik bemoeilijkt, omdat je tegelijkertijd de knop ingedrukt moet houden en het massieve bewegende deel met de adapter moet bewegen. lens. Bij de adapter Fotodiox-verschuiving EOS-NEX De vergrendelknop bevindt zich op het vaste deel, waardoor het veel gemakkelijker is om mee te werken, vooral zonder gebruik van een statief.

De positie van de vergrendelknop voor de optische asverschuiving verschilt: bij Laina TS-E Mount II bevindt deze zich op het bewegende deel van de adapter, bij Fotodiox Shift EOS-NEX bevindt deze zich op het vaste deel.

De positie van de vergrendelknop voor de optische asverschuiving verschilt: bij Laina TS-E Mount II bevindt deze zich op het bewegende deel van de adapter, bij Fotodiox Shift EOS-NEX bevindt deze zich op het vaste deel.

Om de optische as te kantelen, moet u de lange uitstekende schroef losdraaien die zich tegenover de rotatievergrendelingsknop bevindt. De lens kan in één richting worden gekanteld tijdens rotatie onder een hoek van maximaal 12° (volgens de fabrikant is dit niet getest). De automatisch geselecteerde positie staat niet vast; u moet de schroef met de hand terugdraaien om de gewenste helling te selecteren. In de praktijk is het bij het fotograferen het handigst om een ​​hoek te selecteren en te fotograferen zonder eerst het bewegende deel te fixeren.

Gemodificeerde Laina TS-E Mount II-adapter in de positie van maximale kanteling van de optische as.

Gemodificeerde Laina TS-E Mount II-adapter in de positie van maximale kanteling van de optische as.

Je kunt de kantel- en verschuivingsopties het beste gebruiken op een camera die op een statief is gemonteerd, maar je kunt de bewegingen van de adapter ook met de hand manoeuvreren, qua gewicht. Het gewicht van de lens speelt een sleutelrol: hoe zwaarder en groter de lens, hoe moeilijker deze te controleren is vanwege toenemende wrijving in de bewegende delen, gewichtsonbalans en spiervermoeidheid.

Met behulp van optische askanteling

Informatie over het gebruik van optische asverschuiving vindt u in de adapterrecensie Fotodiox-verschuiving EOS-NEX.

Er zijn slechts twee hoofdfuncties bij het kantelen van de optische as, en deze zijn tegengesteld: 1) het scherpstellen van het object en het visuele effect van het vergroten van de scherptediepte; 2) het grootste deel van het object onscherp plaatsen en het visuele effect van het verminderen van de scherptediepte.

In het eerste geval is de echte toepassing macro- en onderwerpfotografie: bij korte scherpstelafstanden neemt de scherptediepte snel af, en het vergroten van het diafragma is niet altijd gerechtvaardigd, omdat dit tot hogere verlichtingseisen leidt en ook tot diffractie kan leiden. Bij objecten met uitgesproken vlakken is het mogelijk een dergelijke kanteling van de lens te kiezen zonder de hoek te veranderen waarin het vlak van het object en het vlak van de scherp afgebeelde ruimte samenvallen. In dit geval zullen delen van het object die zich buiten dit vlak bevinden er wazig uitzien, wat moet worden gecompenseerd door opening of stapeling in de vereiste mate. Ik gebruik al een tijdje een kanteladapter om foto's van lenzen voor te bereiden voor recensie, bijvoorbeeld hier.

In het tweede geval wordt de kantelrichting zo gekozen dat het scherptedieptevlak het object op de gewenste plaats doorsnijdt, terwijl delen van het object aan weerszijden van het snijpunt wazig zijn en slechts een smal gebied scherp blijft. Op deze manier kunt u zelfs met lenzen met een klein diafragma, zoals “donkere” zoomlenzen of groothoeklenzen, een uitgesproken bokeh-effect verkrijgen.

Om de adapter effectief te gebruiken, moet u natuurlijk lenzen kiezen die het frame van 36x24 met een marge bedekken. Normaal gesproken werken niet te snelle (tot ~F/1.7) lenzen met een brandpuntsafstand van 50 mm, evenals korte telefoto's van 75-135 mm, goed.

Hieronder volgen voorbeelden van afbeeldingen gemaakt met de Sony A7s full-frame spiegelloze camera en de volgende lenzen:

Bevindingen

Ondanks zijn tekortkomingen, adapter Laina TS-E Mount II is een unieke multifunctionele oplossing waarvoor niet veel alternatieven bestaan. Dit is niet alleen een goede remedie tegen verveling, maar ook een heel handig hulpmiddel voor degenen die zich bezighouden met product-, macro- of beeldende kunstfotografie.

U vindt meer beoordelingen van lezers van Radozhiva hier и hier.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 3, over het onderwerp: Herziening van de LAINA TS-E Mount II tilt-shift-adapter (Canon EF - Sony E), aangepast voor full-frame camera's

 • Ilyas

  Neuk hem)
  fietscamera + Helios 44-2 https://www.youtube.com/watch?v=dvtXdAMlzNw

  • Andy van ver weg

   Als je stopt met het trekken van de olifant bij de slurf, zal dit product met zijn negatief werkende segment de matrix bekrassen. )))

   • Sergei

    Daar is de kans groter dat de spiegel, wanneer hij wordt opgetild, de lensschacht raakt
    (Als u deze technologie op DSLR's gebruikt).

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2023/09/tilt-shift-adaptera-laina-ts-e-mount-ii-canon-ef-sony-e/

Spaanse versie van dit artikel https://radojuva.com/es/2023/09/tilt-shift-adaptera-laina-ts-e-mount-ii-canon-ef-sony-e/