Korte bespreking van de middenformaat lens Carl Zeiss Jena Tessar 1:3,5 f=7,5cm (1941)

Materiaal op de lens Carl Zeiss Jena Tessar 1: 3,5 f = 7,5cm speciaal voor Radozhiva bereid Rodion Eshmakov.

De lenzen die zijn gebruikt om dit artikel te maken, worden geleverd door Alexander Korolev.

Dit artikel is opgedragen aan Carl Zeiss Jena Tessar 1:3,5 f=7,5cm (hierna kortweg Tessar 75/3.5 genoemd) – standaardlens van middenformaat camera's, in het bijzonder Rolleiflex twin-lens reflex (TLR) camera's. Tessar f/3.5 lenzen worden beschreven in US1849681 1931 door Ernst Wandersleb en Willy Merte. Essays uit de geschiedenis van de ontwikkeling van Tessar-lenzen worden gepresenteerd hier и hier. Ook op de site staan ​​al artikelen over snellere versies van de vooroorlogse Tessar: Tessar 75/2.8 и Tessar 80/2.8.

Specificaties:
Optisch ontwerp - 4 lenzen in 3 groepen, "Tessar";

Schematisch diagram van de lens uit US1849681.

Schematisch diagram van de lens uit US1849681.

Brandpuntsafstand - 75 mm;
Relatief diafragma - 1:3.5;
Geschat frameformaat - 60 × 60 mm;
Diafragmalimieten - 1:3.5 - 1:16.
Diafragma-apparaat - 14 bloemblaadjes, traploze aanpassing;
Kenmerken - de lens die in dit artikel wordt gepresenteerd, had geen eigen scherpstelmechanisme.

Constructie en aanpassing

De lens zelf is erg klein, licht en compact. De body is van aluminium, niet van messing, zoals bij lenzen uit de eerste helft van de jaren dertig het geval was. Van de bedieningselementen heeft dit exemplaar alleen een diafragma-instelring met een gemarkeerde schaal. De lens had geen scherpstelmechanisme, maar een adapter die ooit door iemand was gemaakt, werd op de M1930-schroefdraad geschroefd - de lens werd waarschijnlijk gebruikt in een fotografische vergroter of een andere soortgelijke installatie. Het uiterlijk van de lens wordt weergegeven in de onderstaande foto.

Dankzij de grote brandpuntsafstand aan de achterkant is lensaanpassing eenvoudig. Om foto's te kunnen maken met deze Tessar 75/3.5 en een Sony A7s-camera (E-vatting), moest ik hem gewoon in een M42-M42 macrohelicoid van geschikte dikte schroeven, de M42-EOS- en EOS-NEX-adapters toevoegen .

Optische eigenschappen

De Tessar 75/3.5 biedt geen verrassingen: de lens vormt bij groothoek f/3.5 een zacht beeld door resterende sferische aberratie, bij diafragma's tot f/5.6 en daarbuiten krijgt het echt een goede scherpte.

Omdat deze oude Tessar 75 / 3.5 ongecoate optiek heeft, is het algehele beeldcontrast merkbaar slechter dan bij oudere enkelgecoate lenzen zoals Triplet 78/2.8. Bovendien worden niet-gecoate lenzen tijdens opslag vaak blootgesteld aan luchtvochtigheid, de werking van vluchtige zure componenten, wat leidt tot vertroebeling van de optiek van veel niet-gecoate lenzen. Vanwege de sterkere verstrooiing van kortegolfstralen in vergelijking met langegolfstralen, op defecten in het oppervlak van de lenslenzen, kunt u bij het fotograferen onder normale lichtomstandigheden een blauwachtige sluier opmerken, die gedeeltelijk kan worden verholpen door de deel van het blauwe kanaal in de schaduwen. De lens zelf heeft een bijna neutrale transmissie.

Vanuit artistiek oogpunt is de lens de meest klassieke tessar, misschien niet de meest interessante. Industar-26m 50/2.8 Ik hou meer van zowel qua parameters als op de foto. De lens presteert het best op een beeldformaat dat dicht bij de berekende 60 × 60 mm ligt, dus heb ik bijna alle foto's met deze lens gemaakt als "shiftorama's" met schakel adapter.

Samen met deze lens kreeg ik ook een lens met een vergelijkbaar optisch ontwerp en vergelijkbare parameters van een fotografische vergroter Industar-90U 75/4, die in 1986 bij LZOS werd geproduceerd (en trouwens nog steeds wordt geproduceerd voor technische behoeften!). Ik heb verschillende opnamen gemaakt onder gelijke omstandigheden met behulp van Tessar 75/3.5 en Industar-90U om het effect van verlichting op het gevormde beeld te evalueren. Het was van weinig belang om de scherpte te evalueren, aangezien Industar-90U is ontworpen voor eindige afstanden en Tessar 75 / 3.5 voor oneindig. En trouwens, het is zo duidelijk dat de Sovjet Industar in 1986 qua technologisch niveau niet ver verwijderd was van 1931.

Hieronder staan ​​opnames op Tessar 75 / 3.5 en Industar-90U, gemaakt als "shiftorams".

Ik vond geen significant verschil in de scherpte van de lenzen op deze foto's, maar het is duidelijk zichtbaar dat de monturen van de verlichte Industar merkbaar contrastrijker zijn en meer sappige kleuren hebben.

Meer voorbeelden van foto's gemaakt met een full frame camera Sony A7's met schakel adapterstaan ​​hieronder vermeld.

Bevindingen

Voor zijn leeftijd is de Tessar 75/3.5 een goede lens - "een klassieker van het Tessar-genre", maar de parameters zijn saai en de optische kwaliteit is nogal zwak bij gebruik op kleinformaat camera's. Deze lens wordt het best gebruikt op middenformaat camera's. Beter nog, koop een naoorlogse Tessar 80/2.8T of probeer een interessante Sovjet Industar-26m.

U vindt meer beoordelingen van lezers van Radozhiva hier.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 4, over het onderwerp: Een korte bespreking van de middenformaat lens Carl Zeiss Jena Tessar 1:3,5 f=7,5cm (1941)

 • iSlaven

  Een paar vragen.
  1) Heeft het zin om medium formaat lenzen te "koppelen" met speedboosters? Om bijvoorbeeld niet te rommelen met schakeladapters. Ja, dezelfde Mitacon introduceert een kleine hoeveelheid sferische aberratie, d.w.z. dit zal niet langer een test van de lens zijn, maar is deze invloed zo groot tegen de achtergrond van wat de lens zelf uitstraalt?

  • Rodion

   Er is een gevoel, alleen zijn er geen boosters voor SF-> FF.Of gewoon niet. De booster zou veel beter moeten zijn dan de lens die erop zit. Dit is het probleem - zoek en probeer zo'n booster.

 • iSlaven

  2) Is het mogelijk om zelf minimaal één laag verlichting aan te brengen? Gehoord over etsen in azijnzuur.

  • Rodion

   Dat kan, maar etsen is een vijgenmethode. En zelfs deep-coating of spin-coating zijn verre van de gemakkelijkste manieren. Want je kunt alles toepassen, maar wat toegepast moet worden is geen eenmalige ervaring, maar een technologie. Over het algemeen ben ik al verbaasd over deze vraag.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2023/06/carl-zeiss-jena-tessar-3-5-f-75cm-1941/

Versie en español de este artículo https://radojuva.com/es/2023/06/carl-zeiss-jena-tessar-3-5-f-75cm-1941/