Lenstest voor straatfotografie 7artisans 1:5.6/35 wen (Leica M)

Materiaal op de lens 7artisans 1: 5.6 / 35 wen speciaal voor Radozhiva bereid Rodion Eshmakov.

7artisans 1:5.6/35 wen met gesloten frontlens.

7artisans 1:5.6/35 wen met gesloten frontlens. toenemen.

De lens 7artisans 1: 5.6 / 35 wen (hierna - gewoon 7artisans 35 / 5.6) was aangekondigd eind 2020. In wezen is dit een zeer compacte en zeer donkere medium groothoek prime-lens voor full-frame spiegelloze camera's die aanspraak maken op eersteklas prestaties. 7artisans 35 / 5.6 lijkt qua parameters op lenzen folie zeepbakjes het einde van de XNUMXe eeuw, die tegenwoordig vaak door amateurs worden gebruikt filmfotografie en lomografie. Oriëntatie op artistieke fotografie 7artisans in deze lens werd gemarkeerd met een gestileerde hiëroglief 文, wat "kunst" betekent en gelezen wordt als "wen".

Verwar de lens die in de test wordt gepresenteerd niet met een vergelijkbare lens qua parameters. lens 7ambachtslieden 35/5.6, ontworpen voor het fotograferen met drones - het heeft een heel ander optisch ontwerp en mechanisch ontwerp.

Specificaties:

Optisch ontwerp - 5 lenzen in 4 groepen, ontwikkeling van het "Triplet" -schema;

Belangrijkste optische schema van de 7artisans 35 / 5.6 lens.

Belangrijkste optische schema van de 7artisans 35 / 5.6 lens.

Brandpuntsafstand - 35 mm;
Relatief diafragma - 1:5.6;
Diafragma - constant;
Scherpstellen - handmatig;
Minimale scherpstelafstand - 0.3 m;
Draad voor filters - nee;
Gewicht - 128 g;
Camerabevestiging - Leica M;
Kenmerken - scherpstellen met een riem, ingebouwde sluiterafdekking voor de frontlens.

Ontwerp en uitvoering van de lens

7artisans 35 / 5.6 is gemaakt in een compacte maar vrij zware metalen behuizing - blijkbaar van messing. De massa van de lens is bijna hetzelfde als die van sommige Helios-44-2, ondanks zijn veel kleinere afmetingen. Moet een pannenkoeklens zo zwaar zijn?

Het ontwerp van de behuizing is vrij origineel, in de "duur-rijke" stijl die geliefd is bij de Chinezen - de zijkant van de lens is helemaal gemaakt van goudkleurig metaal en er zijn ribben op het onderdeel aangebracht om de installatie van de lens op de lens te vergemakkelijken. camera, en een grappig ornament neemt een deel van de ruimte in beslag. Bedankt dat de wijzerplaat met romeinse cijfers is niet geschoven, ontwerpgoden.

Ornament aan de gouden kant van 7artisans 35/5.6.

Ornament aan de gouden kant van 7artisans 35/5.6.

De zilver geanodiseerde aluminium taps toelopende voorkant van de lens is voorzien van de lensnaam, het serienummer en de focusafstandsschaal. Bovendien is het gemakkelijk om het belangrijkste onderscheidende kenmerk van 7artisans 35 / 5.6 op te merken: de aanwezigheid van een voorste lenssluiter. De controle wordt gecombineerd met scherpstellen, naast de afstandsschaal is er een rode markering die overeenkomt met de volledig gesloten positie van de voorste lenssluiter.

Zicht op het voorste deel en klein diafragma 7artisans 35/5.6.

Zicht op het voorste deel en klein diafragma 7artisans 35/5.6.

Scherpstellen gebeurt niet zoals bij lenzen met een klassiek ontwerp - met behulp van een aparte ring, maar in een zeer oude lenzen voor meetzoekercamera's van klein formaat - door een speciale riem te verplaatsen, die zich aan de zijkant van de lens bevindt. Door de riem tussen de rode markering en de oneindige markering te bewegen, wordt de sluiter van de voorste lens van de lens geopend en gesloten. Tegelijkertijd heeft de lijn een fixatiepunt in de oneindige positie, maar niet erg strak, en daarom is hij gemakkelijk af te doen en kun je vaak per ongeluk foto's maken met een gedeeltelijk gesloten gordijn. Ik hield niet van deze lenssluiterbediening.

7artisans 35/5.6 bij scherpstellen op oneindig.

7artisans 35/5.6 bij scherpstellen op oneindig.

Tijdens het scherpstellen beweegt het gehele lensblok van de lens, maar de afmetingen van de lens als geheel blijven ongewijzigd. De minimale scherpstelafstand (MFD) is 0.3 meter, wat niet slecht is voor een brandpuntsafstand van 35 mm, maar nog ver, ver verwijderd van het macrobereik. De slag van de scherpstelhendel van oneindig tot 0.3 m is erg klein - ongeveer 30 ° - en daarom is het oncomfortabel om op middellange afstanden scherp te stellen omdat de schaal tegen elkaar klopt. Een goede optie is om een ​​macro-helicoïde zoals de Leica M - NEX te gebruiken bij gebruik met spiegelloze camera's - dit kan de traditionele scherpstelmethode gebruiken en een veel kleinere MDF bereiken. Het is ook belangrijk op te merken dat het scherpstelmechanisme van de lens niet is gekoppeld aan de afstandsmeter van Leica M-mount camera's - blijkbaar is het bedoeld om te worden gebruikt wanneer gemonteerd op hyperfocale afstand.

7artisans 35/5.6 bij focus op MDF.

7artisans 35/5.6 bij focus op MDF.

Een onaangenaam nadeel is het onvermogen om filters te gebruiken met 7artisans 35 / 5.6 - de lens heeft er simpelweg geen houder voor. Tegelijkertijd kan voor zo'n lens bijvoorbeeld een polarisatiefilter handig zijn.

Ik kan 7artisans 35 / 5.6 geen handige lens noemen. Ja, je kunt de voorkant er niet mee kwijtraken, maar je moet hiervoor betalen met verduisterde frames, die worden verkregen nadat de belachelijke scherpstelriem ergens aan blijft haken en de frontlens bedekt met een sluiter. Op zichzelf is de implementatie van scherpstellen op deze lens nogal onsuccesvol. Bovendien ziet de lens er naar mijn mening erg pretentieus uit, hoewel dit kan worden opgemerkt door het bestaan ​​​​van meer bescheiden versies: bijvoorbeeld in klassiek zwart.

Lens optische ontwerpanalyse

Terwijl prime-lenzen voor filmzeepkisten meestal drie of vier lensontwerpen hadden met gewone soorten glas en zelfs plastic, beweerden 7artisans dat hun 35 / 5.6-lens twee "low dispersion high refractive glass" -elementen gebruikt. Wat precies met deze bewoording wordt bedoeld, is onduidelijk: hoewel glas met een brekingsindex van meer dan 1.8 meestal als zeer brekend wordt beschouwd, kunnen bekende materialen zeker niet low-dispersion worden genoemd (door welke parameters worden optische materialen gekenmerkt en wat dit in het algemeen betekent - zie in mijn filmpje). Om het gebruikte type glas te verduidelijken, voerde ik een kwalitatieve elementaire analyse uit van de voorste en achterste lenzen van het objectief door middel van röntgenfluorescentie (XRF, Bruker M1 Mistral).

XRF-spectrum van de frontlens 7artisans 35/5.6.

XRF-spectrum van de frontlens 7artisans 35/5.6.

Het gebruikte apparaat maakt het niet mogelijk onderscheid te maken tussen borosilicaat- en fosfaatglas, omdat het ongevoelig is voor elementen die lichter zijn dan argon, maar het maakt het mogelijk om de belangrijkste zware componenten te bepalen, waaronder yttrium (Y), lanthaan (La), gadolinium (Gd ), scandium (Sc) worden betrouwbaar gedetecteerd - zeldzame aardmetalen die deel uitmaken van de samenstelling van brillen zoals superzware kronen. Detectie van zirkonium (Zr) en tin (Sn) kan een hardwarefout zijn, aangezien sommige instrumentcomponenten deze elementen zelf bevatten. Elementen als titanium, lood, niobium en tantalium, die typisch zijn voor glazen van het zware (lanthaan) vuursteentype, zijn niet gevonden. Het is dus zeer waarschijnlijk dat hoogbrekingsglas met een lage dispersie zoiets betekent als een superzware kroon van het type H-LaK53A (n=1.755, v=52.32 voor de natrium-d-lijn), die met een brekingsindex groter dan die van LZOS/GOST STK19 (n=1.744, v=50.2 voor de natrium-d-lijn) heeft een merkbaar lagere dispersie.

Overweeg ter contrast het spectrum van de achterste lens van de lens, die blijkbaar is gemaakt van gewoon glas, wat logischerwijs zoiets als een vuursteen zou moeten zijn.

XRF-spectrum van achterlens 7artisans 35/5.6.

XRF-spectrum van achterlens 7artisans 35/5.6.

In dit geval zullen we ook geen aandacht besteden aan tin (Sn) en zirkonium (Zr), die op elk spectrum klimmen dat is opgenomen op het instrument dat voor mij beschikbaar is. Let op de aanwezigheid van een aanzienlijke hoeveelheid barium (Ba) in vergelijking met lanthaan (La), de aanwezigheid van niobium (Nb), antimoon (Sb) en titanium (Ti). Het detecteert geen lood. Aangezien titanium, antimoon en niobium bijdragen aan de toename van de glasverspreiding, kan worden aangenomen dat de achterlens is gemaakt van een loodvrij (RoHS-conform) vuursteenachtig materiaal, bijvoorbeeld H-F4 (n=1.62, v =36.4 voor natrium d-lijn).

Dus 7artisans 35/5.6 met zijn parameters is een behoorlijk geavanceerde lens in termen van optisch ontwerp: het toegepaste optische schema met vijf lenzen in combinatie met de geselecteerde materialen moet een hoge beeldkwaliteit opleveren.

Er kan echter een vermindering van de beeldkwaliteit aan de rand van het frame optreden wanneer de lens wordt gebruikt met relatief oude spiegelloze camera's met een hoge dichtheidssensor, zoals de Sony A7R (36x24mm, 36MP). Het feit is dat 7artisans 35/5.6 een vrij klein achterste segment heeft (~20 mm), waardoor de stralen onder een vrij ondiepe hoek op de matrix vallen. Als gevolg hiervan kan de beeldkwaliteit afnemen als gevolg van breking in het matrixfilter en kan er ook kleurverschuiving optreden bij matrices met een hoge resolutie. Details over de oorzaken en manifestaties deze effecten hier.

Optische eigenschappen

De 7artisans 35/5.6 heeft een uitstekende scherpte bij het enige beschikbare diafragma van F/5.6. Ik merkte geen verslechtering van de beeldkwaliteit rond de rand van het frame vanuit het midden bij gebruik van de lens op een full-frame spiegelloze camera. Sony A7s (36 × 24, 12 MP). Het is waarschijnlijk dat alleen camera's met de hoogste sensorresolutie veldvervorming vertonen.

7artisans 35 / 5.6 heeft een lichte kussenvormige vervorming, ook zie je niet-irriterende lichtafval in de hoeken van het beeld.

Het contrast van het gegenereerde beeld is goed, maar het lijkt mij dat met zo'n eenvoudig schema een beter resultaat had kunnen worden bereikt - bij tegenlicht is de lens soms gevoelig voor beslaan.

De lens heeft als zodanig praktisch geen bokeh - 7artisans 35 / 5.6 vervaagt de achtergrond heel zwak. Als je zoiets als een portret met ze probeert te maken, krijg je foto's die lijken op foto's op je telefoon. De vorm van de focusschijven wordt bepaald door 3e orde aberraties en is over het algemeen vergelijkbaar met zoiets oude f/2.8 triplet bij F/3.5.

7artisans 35/5.6 heeft een zeer grote scherptediepte, wat het belangrijkste kenmerk is. Om deze reden is het zeer geschikt voor het maken van opnamen zonder vooraf scherp te stellen, wanneer de lens is ingesteld op oneindig of zo, dat wil zeggen voor het fotograferen van landschappen of stedelijke scènes. Bloemen, portretten zijn saai om te fotograferen met deze lens. Aan de andere kant zijn er ook handigere oplossingen voor het fotograferen van architectuur - 35 mm is hier immers al niet genoeg. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde donkere en mindere kwaliteit optiek Nieuwe Russar+ 20/5.6 Ik vond het veel leuker vanwege de interessante ultrabrede kijkhoek.

Hieronder staan ​​voorbeeldfoto's gemaakt met een 7artisans 35/5.6 wen en een full-frame systeemcamera Sony A7's.

Bevindingen

De zeer niche 7artisans 35 / 5.6, hoewel in staat om een ​​beeld van hoge kwaliteit te produceren, is in de praktijk een nogal onhandige lens met vrij beperkte mogelijkheden en een controversieel ontwerp. Bij het fotograferen met deze lens heb je vaak het gevoel dat je foto's maakt met een smartphone. Maar zelfs als op een smartphone je kunt meesterwerken maken, dan nog meer op 7artisans 35 / 5.6.

Alle 7Artisans lenzen:

Voor spiegelloze camera's met een APS-C of Micro 4/3 sensor:

 1. 7Ambachtslieden 4mm F/2.8 (aankondiging) [EF-M, E, X, M4/3]
 2. 7Ambachtslieden 7.5mm F/2.8 Visoog (overzicht) [EF-M, E, X, M4/3, versies 2017 и 2019]
 3. 7Ambachtslieden 7.5mm F/2.8 Visoog II (Aankondiging) [EF-M, E, X, Z, M4/3]
 4. 7Ambachtslieden 12mm F/2.8 (overzicht) [EF-M, E, X, M4/3]
 5. 7Ambachtslieden 12mm F / 2.8 II (Aankondiging) [EF-M, RF, E, X, Z, M4/3]
 6. 7Ambachtslieden 18mm F/6.3 (aankondiging) [EF-M, E, X, M4/3]
 7. 7Ambachtslieden 18mm F/6.3 NIEUW (aankondiging) [E, X, Z]
 8. 7Ambachtslieden 24mm 1:1.4 (aankondiging) [EF-M, RF, E, X, Z, M4/3]
 9. 7Ambachtslieden 25mm F/1.8 (overzicht) [EF-M, E, X, M4/3, Zwart/Zilver]
 10. 7Ambachtslieden 25mm F/0.95 (overzicht) [EF-M, Z, E, X, M4/3, RF, L]
 11. 7Ambachtslieden 27mm F / 2.8 AF (Aankondiging) [E]
 12. 7Ambachtslieden 35mm F/0.95 (overzicht) [EF-M, Z, E, X, RF, M4/3]
 13. 7Ambachtslieden 35mm F/1.2 (overzicht) [EF-M, E, X, M4/3, Zwart/Zilver]
 14. 7Ambachtslieden 35mm F/1.2 II (overzicht) [Z, EF-M, E, X, M4/3, ander optisch ontwerp]
 15. 7Ambachtslieden 35mm F/1.4 (overzicht) [Z, EF-M, E, X, RF, M4/3, zwart/zilver]
 16. 7Ambachtslieden 50mm F/1.8 (overzicht) [EF-M, E, X, M4/3, versies met 10 en 12 bloemblaadjes]
 17. 7Ambachtslieden 50mm F/0.95 (overzicht) [EF-M, Z, E, X, RF, M4/3]
 18. 7Ambachtslieden 50mm F / 1.4 Focus verleggen (Aankondiging) [E, X, M4/3]
 19. 7Ambachtslieden 55mm F/1.4 (overzicht) [EF-M, E, X, M4 / 3, Leica L, zwart/zilver]
 20. 7Ambachtslieden 55mm F / 1.4 II (Aankondiging) [EF-M, E, X, Z, M4/3]
 21. 7Ambachtslieden 60mm F/2.8-macro (overzicht) [EF-M, Z, E, X, RF, M4/3]
 22. 7Ambachtslieden 60mm F/2.8 Macro II (overzicht) [EF-M, Z, E, X, RF, L, M4/3]

Voor spiegelloze full frame camera's (Full Frame):

 1. 7Ambachtslieden 9mm F5.6 (overzicht) [RF, Z, E, L]
 2. 7Ambachtslieden 10mm F/2.8 Fisheye-ED [RF, Z, E, L]
 3. 7Ambachtslieden 15mm F/4 ASPH [RF, Z, E, L]
 4. 7Ambachtslieden 28mm F/1.4 (overzicht) [Alleen Leica M, twee versies]
 5. 7Ambachtslieden 28mm F/5.6wen [alleen Leica M]
 6. 7Ambachtslieden 35mm F / 1.4 [E]
 7. 7Ambachtslieden 35mm F/1.4wen [alleen Leica M, ander optisch ontwerp]
 8. 7Ambachtslieden 35mm F/2 (overzicht) [E, X, zwart/zilver]
 9. 7Ambachtslieden 35mm F/2 (overzicht) [alleen Leica M, andere carrosserievorm]
 10. 7Ambachtslieden 35mm F/2 MARK II (aankondiging) [alleen Leica M, andere carrosserievorm]
 11. 7Ambachtslieden 35mm F/5.6wen (overzicht) [Leica M+E, Z, L, RF, zwart, zwart & goud, zilver & zwart, zilver & goud]
 12. 7Ambachtslieden 50mm F/1.05 APO (overzicht) [RF, Z, E, L]
 13. 7Ambachtslieden 50mm F/1.1 (overzicht) [alleen Leica M, zwart/zilver + 'Beperkt goud' + 'RED DRAGON SPECIALE EDITIE']
 14. 7Ambachtslieden 50mm F / 1.8 AF STM FE (aankondiging) [E/FE, Z]
 15. 7Ambachtslieden 75mm F/1.25 [alleen Leica M]

Voor spiegelreflexcamera's met APS-C sensor:

 1. 7Artisans 7.5mm 1:3.5 FISH-EYE (aankondiging) [alleen voor EF/EFS]

Bioscooplenzen [E, L, Z, RF, X, M4/3]:

 1. APS-C: 12mm T2.9, 25mm T1.05, 35mm T1.05, 50mm T1.05
 2. S35: 24-96 mm T2.9 (EF/PL)
 3. Volledig frame: 14 mm T2.9, 35mm T2, 50mm T2, 85mm T2

Drone-lenzen:

Deze lenzen zijn het gemakkelijkst te vinden op AliExpress van de officiële dealer 7Artisans.

U vindt meer beoordelingen van lezers van Radozhiva hier.

 

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 8, over het onderwerp: Lenstest voor straatfotografie 7artisans 1:5.6/35 wen (Leica M)

 • Eugene

  Wat mij betreft, voor een straat is de brandpuntsafstand niet bekend, misschien was het de moeite waard om iets in zwart-wit te vertalen, bijvoorbeeld een foto van een motorfiets? De rest van de verhalen zien er niet uit als een straat, dit is slechts mijn mening, in ieder geval dankzij de auteur!

  • Arkadi Shapoval

   35 - de meeste straat

 • B.R.P.

  Een uitstekende lens was op de Yashik T5 (film zeepbakje) - Tessar 35 \ 3,5. Ik herinner me ook de vaste focus van Olik, het prachtige oog op hem was 35 mm.

  • Dmitry

   Olympus Mu-2 met zijn 2.8/35. Nu, zeggen ze, het kost geld, maar ik heb een dood gewicht liggen, op de een of andere manier ligt het niet aan de film.

   • Dmitri Kostin

    Olympus Mju 2 was geliefd bij hipsters.
    De kosten van een kit in goede staat kunnen net zo hoog zijn als de Canon EOS 3 of de Canon EOS 1N.

 • iSlaven

  > Aan de andere kant ook voor het fotograferen van architectuur
  > er zijn handigere oplossingen.

  Bijvoorbeeld elke zoomlens. Ik kan me letterlijk geen enkele autofocuszoom onder FE herinneren die slecht zou zijn met scherpte bij bedekte openingen - zelfs de oude 28-70-kit is niet slecht, om nog maar te zwijgen van iets moderners.

  Maar een goede pannenkoek geeft natuurlijk een kick tijdens het fotograferen. Ja, en de beperking van brandpunt en diafragma is niet alleen slecht, maar ook goed, omdat je er de hersenen van aanzet.

 • Vitaly

  Het meest dat geen van beide de brandpuntsafstand voor de straat is. Ik herinner me hoe ik ooit een Compact-Avtomat op LOMO heb geschoten, en er is 32 mm (zeer vergelijkbaar), je kunt je geen betere voorstellen.

  • Rodion

   Er is trouwens ook een artikel over de lens van deze lomo.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2023/06/7artisans-f-5-6-35mm-wen-leica-m/

Versie en español de este artículo https://radojuva.com/es/2023/06/7artisans-f-5-6-35mm-wen-leica-m/