TTArtisan DJ-OPTICAL 50/2. Volledige beoordeling door Rodion Eshmakov

Lens materiaal TT Artisan 50/2 speciaal voor Radozhiva bereid Rodion Eshmakov.

Deze lens is gekocht in de officiële TTArtisan-winkel op Aliexpress speciaal voor dit artikel.

TTArtisan 50/2 lens en fabrieksverpakking.

TTArtisan 50/2 lens en fabrieksverpakking. toenemen.

TTArtisan 50/2 is relatief recent geïntroduceerd - Juli 15 2022 jaar, wordt de lens door de fabrikant gepositioneerd als "Klein en draagbaar, draagvrij" - dat wil zeggen, als een compacte alledaagse medewerker voor full-frame camera's. TTArtisan is beschikbaar voor de meeste moderne spiegelloze systemen - Sony E, Leica L, Nikon Z, Canon RF, Canon EOS M, Fujifilm X en Micro 4/3 - voor een verbluffend lage prijs van ongeveer $ 60, waardoor het de meest betaalbare nieuwe is lens voor full-frame spiegelloze camera's.

Технические характеристики

Optisch ontwerp - 6 elementen in 5 groepen, 2 hoogbrekende glaselementen;

De rondingen van de frequentie-contrastrespons (TCH, MTF) van de lens en de afbeelding van het optische schakelschema, afkomstig van de officiële website van de fabrikant. Zie sectie "Optische eigenschappen" hieronder.

De rondingen van de frequentie-contrastrespons (TCH, MTF) van de lens en de afbeelding van het optische schakelschema, afkomstig van de officiële website van de fabrikant. Zie sectie "Optische eigenschappen" hieronder.

Brandpuntsafstand - 50 mm;
Relatief diafragma - F / 2;
Gezichtshoek - 45° (full-frame sensoren), 32° (APS-C-matrices);
Diafragma - 10 bloemblaadjes;
Diafragmalimieten - F / 2-F / 16, bedieningsring met klikken;
Scherpstelmethode - alleen handmatige scherpstelling;
Minimale scherpstelafstand (MDF) - 0.5 m;
Harde stop voor nauwkeurig scherpstellen tot in het oneindige - afwezig;
Draaddiameter voor filters - 43 mm;
Gewicht - ~ 200 g.

Ontwerpkenmerken

De TTArtisan 50/2 lens wordt geleverd in een mooi vormgegeven grote (in vergelijking met de lens) doos van met schuim gevuld hard karton. Naast de lens in de doos vindt u een handleiding en een envelop met merkdoekjes voor het reinigen van de optiek. Trouwens, de merknaam "TTArtisan" wordt in de handleiding ontcijferd als "The Thinking Artisan" - "thinking artisan". Waar denkt de vakman precies aan - trek uw eigen conclusies op basis van de resultaten van de beoordeling.

Zicht op de lens in de originele verpakking.

Zicht op de lens in de originele verpakking.

De voorkant van de lens is gemaakt van metaal en voorzien van schroefdraad, wat niet erg handig is vanwege de duur van het draaien en draaien. Het bajonetdeksel heeft geen bevestigingsproblemen en is gemaakt van plastic zoals typische deksels van AliExpress.

De TTArtisan 50/2 is beknopt en mooi klassiek uitgevoerd: een volledig metalen behuizing met zwarte anodisatie, een verchroomde vatting en een set bedieningselementen en schalen die typisch zijn voor handmatige lenzen.

Het type lensvatting wordt aangegeven door een gravure op de vatting, in dit geval vindt u het opschrift "E-mount".

Het type lensvatting wordt aangegeven door een gravure op de vatting, in dit geval vindt u het opschrift "E-mount".

En toch, zodat de gebruiker niet vergeet dat hij een Chinese lens gebruikt, en niet Leica, schreef de fabrikant zorgvuldig een vreemde "DJ-OPTICAL" (en wat voor soort muziek speelt een "optische DJ"?) Op de titel ring. Deze inscriptie staat ook op de lens van een ander merk, 7 ambachtslieden 50/1.1. Hoogstwaarschijnlijk is dit de aanduiding van het bedrijf dat de lens heeft ontwikkeld en/of produceert.

Zicht op de lens vanaf de zijkant van de frontlens.

Zicht op de lens vanaf de zijkant van de frontlens.

TTArtisan 50/2 is een zeer kleine lens: de lengte op de camera is niet groter dan 35 mm bij scherpstellen op oneindig, waardoor hij compacter is dan bijvoorbeeld Sovjet-afstandsmeters Jupiter-8 50/2 и Industar-26m 50/2.8.

Zijaanzicht van TTArtisan 50/2 bij scherpstellen op oneindig.

Zijaanzicht van TTArtisan 50/2 bij scherpstellen op oneindig.

Bij scherpstellen op MDF = 0.5 m neemt de lengte van de lens toe met 5 mm. In dit geval draait de scherpstelring met ~ 120 °, wat acceptabel is om een ​​evenwicht tussen nauwkeurigheid en scherpstelsnelheid te garanderen, hoewel voor oude handmatige lenzen de ringbeweging meestal ongeveer 180 ° is met zo'n MDF.

Zijaanzicht van TTArtisan 50/2 bij focus op MDF.

Zijaanzicht van TTArtisan 50/2 bij focus op MDF.

Natuurlijk draagt ​​een minimale scherpstelafstand van een halve meter niet bij aan het handig fotograferen van kleine objecten, maar de oude MDF-afstandsmeterfixes hebben twee keer zoveel als je geen extra apparaten gebruikt (bijvoorbeeld de Leica M-NEX-helicoïde-adapter). Het is ook belangrijk op te merken dat de afstandsschaal op de TTArtisan 50/2 nogal symbolisch is. De uiterste positie van de scherpstelring op oneindig komt dus niet overeen met scherpstellen op oneindig - de lens "loopt" er aanzienlijk voorbij. De fabrikant heeft dit zelfs specifiek aangegeven op hun website. Dit is gedaan om de montage van de lens voor verschillende vattingen te vereenvoudigen en te versnellen. Het ontbreken van een harde stop voor het scherpstellen op oneindig maakt snel fotograferen bij “hyperfocaal” onmogelijk, wat een groot minpunt is van de lens. Bij 7 ambachtslieden 50/1.1 zo'n nadeel is er niet voor de Leica M-vatting.

Het 7artisans 50/1.1 scherpstelmechanisme is beter dan de TTArtisan 50/2, maar de 50/1.1 meetzoekerlens heeft een grote MDF en vereist een extra helicoïde (bijvoorbeeld LM-NEX) voor gebruiksgemak.

Het 7artisans 50/1.1 scherpstelmechanisme is beter dan de TTArtisan 50/2, maar de 50/1.1 meetzoekerlens heeft een grote MDF en vereist een extra helicoïde (bijvoorbeeld LM-NEX) voor gebruiksgemak.

Van de pluspunten - bij het scherpstellen draait het lensblok van de lens niet, maar beweegt het alleen naar voren, wat het gebruik van polarisatiefilters vereenvoudigt. Om het leven echter geen vakantie te laten lijken, was de lens voorzien van schroefdraad voor filters, niet 40.5 mm (de standaard voor oude meetzoekerlenzen), niet 49 mm (de standaard voor veel oude optiek van spiegelreflexcamera's), maar 43 mm. Ik merkte ook dat het lensblok van de lens langs twee zeer dunne geleiders beweegt - hun dikte is niet meer dan 1 mm. Ik vermoed dat de impact van de lensmechanica het misschien niet zal overleven.

Zicht op de lens bij scherpstellen op MDF vanaf de zijkant van de achterlens. Op 10 uur van de voorwaardelijke wijzerplaat is een messing deel met een dunne geleider zichtbaar waarlangs het lensblok van de lens beweegt.

Zicht op de lens bij scherpstellen op MDF vanaf de zijkant van de achterlens. Op 10 uur van de voorwaardelijke wijzerplaat is een messing deel met een dunne geleider zichtbaar waarlangs het lensblok van de lens beweegt.

Een leuk kenmerk van de TTArtisan 50/2 is het ronde tienbladige diafragma. Bloemblaadjes hebben een matzwarte afwerking en afgeronde geometrie. Dankzij dit ontwerp behouden de schijven in de bokeh hun bijna ronde vorm wanneer ze worden geopend en verschijnen tienstraalssterren vanaf ~F / 5.6 vanuit heldere puntlichtbronnen.

Zicht op het TTArtisan 50/2-diafragma bij F/16 vanaf de zijkant van de frontlens.

Zicht op het TTArtisan 50/2-diafragma bij F/16 vanaf de zijkant van de frontlens.

De diafragma-instelring beweegt met klikken en in het bereik van F / 2 tot F / 5.6 kunt u tussenliggende waarden selecteren. Er zijn echter klachten over de diafragmaschaal: de markup komt blijkbaar niet goed overeen met de werkelijkheid en F / 2.8 komt eerder overeen met F / 2.5, als je scherpstelt op de belichtingsmeter en het histogram van de camera. De fabrikant meldt niet zo'n "kenmerk", dat kenmerkend is voor bijna alle moderne Chinese merklenzen (7artisans, TTArtisan en anderen). Wat het is - een poging om de communistische F / 2.8 lichter te maken dan de kapitalistische F / 2.8, of iets anders - ik weet het niet. Gezien het feit dat de ring een ratel heeft, blijft het alleen maar om zo'n nadeel te verdragen.

Zicht op de intreepupil van de lens met geopend diafragma.

Zicht op de intreepupil van de lens met geopend diafragma.

De pupil van de lens met een afgedekt diafragma blijft bijna perfect rond.

De pupil van de lens met een afgedekt diafragma blijft bijna perfect rond.

Maar aan de diafragmaverhouding van de lens (dat wil zeggen de grootte van de pupil) in dit geval (in tegenstelling tot 7 ambachtslieden 35/0.95) er zijn geen vragen - het komt overeen met de aangegeven F / 2 (pupildiameter ~ 25 mm).

Het verschil tussen F/2 en F/1.1 is duidelijk.

Het verschil tussen F/2 en F/1.1 is duidelijk.

Optiek TTArtisan 50/2 heeft een antireflectiecoating in roze-paarse tinten, die er merkbaar eenvoudiger uitziet dan 7artisans 50/1.1. Je kunt echter niet alleen vertrouwen op de kleur van de hooglichten bij het beoordelen van de kwaliteit van de coating, dus heb ik het transmissiespectrum van de lens gemeten in het bereik van bijna UV tot bijna IR.

TTArtisan 50/2 lenzen zijn gegoten in roze en paarse kleuren.

TTArtisan 50/2 lenzen zijn gegoten in roze en paarse kleuren.

Tijdens de metingen heb ik de lichttransmissiecoëfficiënt van de lens niet bepaald, daarom geeft het geregistreerde spectrum informatie puur voor het beoordelen van de kleurweergave en het bepalen van het type antireflectiecoating.

Lichttransmissieprofiel van TTArtisan 50/2 verkregen met behulp van een laboratoriumspectrofotometer.

Lichttransmissieprofiel van TTArtisan 50/2 verkregen met behulp van een laboratoriumspectrofotometer.

Door zijn uiterlijk lijkt het transmissieprofiel eerder op de spectra van lenzen met eenlaagse verlichting. Men kan echter de kenmerken van de curve waarnemen in de gebieden van 400 en 550 nm: het spectrum van TTArtisan 50/2 wordt mentaal ontleed in een combinatie van twee met transmissiepieken in de blauwe en groene gebieden, wat over het algemeen overeenkomt met de waarneming rood-roze en violette schittering van de objectieflenzen. Aangenomen kan worden dat de TTArtisan 50/2 een eenvoudige tweelaagse antireflectiecoating van de lenzen gebruikt, die bijvoorbeeld werd gebruikt door de MC Helios-44M-4-lenzen (die ook een zeer vergelijkbaar transmissiespectrum hebben). Momenteel gebruiken fotografische lenzen meestal coatings met minimaal 3 lagen.

Het blijkt dat de TTArtisan 50/2 qua design een doodgewone budgetlens is. Het is goed gemaakt genoeg om tijdens het fotograferen niet uit elkaar te vallen in de handen, mooi genoeg om aangenaam op de camera te worden geïnstalleerd, maar heeft ernstige nadelen in de vorm van "Chinese" cijfers op de diafragmaschaal, het ontbreken van de mogelijkheid om snelle scherpstelling tot oneindig, impopulaire filterdraden en dubieuze markeringen.

Optische eigenschappen. Vergelijking met 7artisans 50/1.1 en Industar-26m 50/2.8

De TTArtisan 50/2-lens maakt gebruik van een eenvoudig en compact optisch ontwerp met zes elementen, vergelijkbaar met Sonnar-lenzen. De fabrikant merkt op dat de laatste twee lenzen zijn gemaakt van sterk brekend optisch glas. Hierbij moet worden opgemerkt dat bij lenzen van het type "Sonnar" deze twee lenzen in principe altijd zijn gemaakt van sterk brekend glas.

Communicatie tussen optische schema's TTArtisan 50/2 en Carl Zeiss Sonnar 50/1.5 ZM.

Communicatie tussen optische schema's TTArtisan 50/2 en Carl Zeiss Sonnar 50/1.5 ZM.

Het werd voor mij interessant om de kwalitatieve samenstelling van het optische glas in de lens te onderzoeken en ik nam de spectra op röntgenfluorescentie van de voorste en achterste lenzen van het objectief met behulp van de Bruker M1 Mistral.

De achterste component bevat een sterk signaal van niobium (Nb), barium (Ba) en lanthaan (La) atomen. Het glas bevat geen lood (RoHS-conform) en behoort eerder tot de CDGM H-ZLaF-groep van Hoya-glasanalogen van de NBFD-serie (Niobium Flint, Dense). Deze glassoorten worden gekenmerkt door een brekingsindex van 1.8 tot 1.84 en een relatief lage dispersie (Abbegetal van 33 tot 45). In de IPZ- en LZOS-catalogi is dergelijk glas TBF-10, dat behoort tot de groep van zware barietvuurstenen, maar het bevat een grote hoeveelheid lood en heeft daardoor van zichzelf een geelachtige kleur.

Het XRF-spectrum van de achterste lens van het objectief detecteert de aanwezigheid van grote hoeveelheden Nb, Ba, La, wat overeenkomt met de samenstelling van een zware niobiumvuursteen.

Het XRF-spectrum van de achterste lens van het objectief detecteert de aanwezigheid van grote hoeveelheden Nb, Ba, La, wat overeenkomt met de samenstelling van een zware niobiumvuursteen.

Volgens de gegevens van röntgenfluorescentieanalyse is de frontlens van het objectief eerder gemaakt van zware lanthaankroon, waarvan de belangrijkste componenten oxiden van lanthaan, zink, zirkonium, yttrium en niobium zijn - dat wil zeggen, het glas behoort eerder tot tot de CDGM H-LaK-familie en heeft een brekingsindex van ongeveer 1.7-1.75 en Abbe-getal 50-60. Analogen in de catalogi IPZ en LZOS zijn glas van het merk STK. Interessant is dat naast grote hoeveelheden zirkonium ook een mengsel van hafnium wordt gedetecteerd, een element dat chemisch sterk lijkt op zirkonium. Dit suggereert dat in China ongezuiverd zirkoniumdioxide uit hafnium wordt gebruikt voor het smelten van glas. Ook in dit glas is geen lood gevonden.

Het XRF-spectrum van de frontlens van het objectief toont de aanwezigheid van grote hoeveelheden Zn, Zr, Y, Nb en La, wat overeenkomt met een zware lanthaankroon.

Het XRF-spectrum van de frontlens van het objectief toont de aanwezigheid van grote hoeveelheden Zn, Zr, Y, Nb en La, wat overeenkomt met een zware lanthaankroon.

Het optische ontwerp van de lens zelf is helemaal niet nieuw. Het is al gebruikt in de 7artisans 50/1.8-lens uit 2018, ontworpen voor camera's met APS-C-sensoren. Eerder werd het gebruik van hoogbrekend glas niet aangekondigd: noch 7artisans noch TTArtisan gaven deze elementen op enigerlei wijze op het diagram aan, dus waarschijnlijk zaten dezelfde merken brillen in de 7artisans 50 / 1.8-lens. Het blijkt dat de TTArtisan 50/2 een schema gebruikt dat oorspronkelijk niet bedoeld was voor een full frame, wat enige twijfel doet rijzen over de kwaliteit ervan. Tegelijkertijd laat de fabrikant met MTF-grafieken zien dat de beeldkwaliteit aan de rand van het volledige frame redelijk acceptabel is. Maar er zijn dezelfde graphics voor de oude 7artisans 50/1.8 (APS-C). Laten we eens kijken wat er is veranderd bij het omzetten van een bijgesneden lens naar een full-frame lens.

Vergelijking van optische diagrammen en MTF-grafieken van 7artisans 50/1.8 en TTArtisan 50/2 lenzen. De MTF-grafieken zijn volledig niet van elkaar te onderscheiden, maar ze hebben verschillende labels langs de beeldhoogte-as, wat bedrog is van de kant van de fabrikant!

Vergelijking van optische diagrammen en MTF-grafieken van 7artisans 50/1.8 en TTArtisan 50/2 lenzen. De MTF-grafieken zijn volledig niet van elkaar te onderscheiden, maar ze hebben verschillende labels langs de beeldhoogte-as, wat bedrog is van de kant van de fabrikant!

En hier kunnen we een geweldige truc waarnemen! Niet alleen de optische schema's zien er hetzelfde uit, maar de MTF-grafieken zelf zien er precies hetzelfde uit - en dit ondanks het feit dat de lenzen verschillende helderheid en een andere kijkhoek! Dat wil zeggen, de fabrikant tekende letterlijk nieuwe cijfers op de beeldhoogte-as (horizontale as) van de 7artisans 50/1.8 MTF-kaart. Dit is natuurlijk een serieuze misleiding van de consument, aangezien deze grafieken de beeldkwaliteit aan de rand van een volformaat sensor enorm overdrijven. Er is geen garantie dat dit geval het enige geval is van nep MTF-lenzen van Chinese fabrikanten, dus voortaan moet men voorzichtig zijn met hun verklaringen. Vroeger maakte China iPhones na, nu heeft China geleerd om ook "papegaaien" van optische kwaliteit te vervalsen.

Na deze observaties is het natuurlijk buitengewoon interessant om zelf de optische kwaliteit van de lens te evalueren, met behulp van begrijpelijke vergelijkingsmonsters. Deze waren fullframe 7 ambachtslieden 50/1.1 en de oude Sovjet-afstandsmeter vijftig dollar - de beste vijftig dollar aller tijden en volken - Industar-26m 50/2.8. Misschien zou het de moeite waard zijn om Jupiter-8 50/2 te nemen, maar ik had het niet.

De tests zijn uitgevoerd in het verre veld, ik heb de diafragmawaarde ingesteld volgens de markeringen op de ringen (in het geval van Chinese lenzen kan dit een fout in de orde van grootte van 1/3-1/2 stops geven). Geen formaat wijzigen. De gebruikte camera is full frame spiegelloos Sony A7's.

Hieronder staan ​​de foto's op 7artisans 50/1.1:

TT Artisan 50/2

en Industar-26m.

Verder worden, voor het gemak van fotoanalyse, 100% uitsneden van de centrale gebieden en van de rand van de frames weergegeven.

Gewassen van het centrale deel van het frame van 7artisans 50/1.1, TTArtisan 50/2 en Industar-26m 50/2.8 lenzen met diafragma's van F/1.1 tot F/2.8.

Gewassen van het centrale deel van het frame van 7artisans 50/1.1, TTArtisan 50/2 en Industar-26m 50/2.8 lenzen met diafragma's van F/1.1 tot F/2.8.

Gewassen van het centrale deel van het frame van 7artisans 50/1.1, TTArtisan 50/2 en Industar-26m 50/2.8 lenzen met diafragma's van F/4 tot F/11.

Gewassen van het centrale deel van het frame van 7artisans 50/1.1, TTArtisan 50/2 en Industar-26m 50/2.8 lenzen met diafragma's van F/4 tot F/11.

Framerand crops van 7artisans 50/1.1, TTArtisan 50/2 en Industar-26m 50/2.8 lenzen met diafragma's van F/1.1 tot F/2.8.

Framerand crops van 7artisans 50/1.1, TTArtisan 50/2 en Industar-26m 50/2.8 lenzen met diafragma's van F/1.1 tot F/2.8.

Framerand crops van 7artisans 50/1.1, TTArtisan 50/2 en Industar-26m 50/2.8 lenzen met diafragma's van F/4 tot F/11.

Framerand crops van 7artisans 50/1.1, TTArtisan 50/2 en Industar-26m 50/2.8 lenzen met diafragma's van F/4 tot F/11.

De testresultaten laten zien dat TTArtisan 50/2 en 7Artisans 50/1.1 bij gelijke diafragmawaarden een vergelijkbare optische kwaliteit hebben in het centrale deel van het frame, Industar-26m is inferieur aan beide bij F/2.8.

Een andere situatie met kwaliteit aan de rand van het frame. 7artisans 50/1.1 doorstond de test het slechtst van allemaal, TTArtisan 50/2 liet zich iets beter zien. Bij beide lenzen is, zelfs bij F/11, ideale scherpte aan de rand van het beeld (ook niet in de hoek) onbereikbaar. TTArtisan 50/2 demonstreert uitgesproken chromatische aberratie en aan wie. Tegelijkertijd presteert de Sovjet-stafmedewerker met vier lenzen, ontworpen in 1946 zonder het gebruik van specifieke merken glas, al na F / 4 zelfverzekerd beter dan beide Chinese lenzen wat betreft beeldkwaliteit aan de rand van het frame en wordt hij erg goed in F / 8-F / 11.

Bovendien heeft de TTArtisan50/2 een uitgesproken speldenkussenvervorming, terwijl de Industar-26m er bijna geen heeft. De vervorming van de TTArtisan 50/2 wordt erg merkbaar bij het fotograferen van architectuur en portretten.

Een illustratie van de speldenkussenvervorming van de TTArtisan 50/2, die groter is dan die van de Industar-26m. Rode overlay met foto genomen op I-26m bovenop foto genomen door ttArtisan 50/2. De blauwe lijnen benadrukken de divergentie van verticale lijnen in foto's gemaakt met verschillende lenzen, vanwege de hoge mate van vervorming van de TTArtisan 50/2.

Een illustratie van de speldenkussenvervorming van de TTArtisan 50/2, die groter is dan die van de Industar-26m. Rode overlay met foto genomen op I-26m bovenop foto genomen door ttArtisan 50/2. De blauwe lijnen benadrukken de divergentie van verticale lijnen in foto's gemaakt met verschillende lenzen, vanwege de hoge mate van vervorming van de TTArtisan 50/2.

Bovendien ontdekte ik dat de camera onjuist detecteerde witbalans bij het fotograferen met Chinese lenzen, terwijl er bij het fotograferen met Industar-26m geen probleem was. Misschien komt dit door de eigenaardigheden van de transmissiespectra van de lenzen.

Zodoende bleek de TTArtisan 50/2 eigenlijk niet de beste lensoptie voor full-frame camera's te zijn, aangezien het bij een matig diafragma niet mogelijk is om een ​​hoge beeldkwaliteit over het hele veld te bereiken, zelfs niet met een sterk diafragma. De scherpte in het centrale deel van het beeld in TTArtisan 50/2 is al hoog vanaf een open diafragma, maar wordt beperkt door de manifestatie van sferische en chromatische aberraties. Het sferochromatisme van de lens manifesteert zich ook bij afgedekte openingen. De randen van het beeld binnen het APS-C-frame worden gecorrigeerd naar F/4-F/5.6, maar op het 36×24 mm-frame wordt de resolutie drastisch verminderd door chromatisme en coma. Bovendien heeft TTArtisan 50/2 vignettering die niet verdwijnt met het diafragma, wat niet alleen wordt geassocieerd met een korte brandpuntsafstand achteraan, maar ook met verkeerd berekende lensdiameters (hoogstwaarschijnlijk opzettelijk vanwege technologische beperkingen op de randdikte van de lenzen ), zoals aangegeven door de vorm van de bokeh-schijven aan de randen van het frame.

De aangebrachte antireflectiecoating redt de lens niet echt van contrastverlies in tegenlicht. Het gevoel was dat je de Sovjet Helios gebruikte, en geen nieuwe lens.

De artistieke eigenschappen van de lens zijn omstreden. De lens vormt een neutraal (zelfs saai) beeld in het centrale deel van het frame. De bokeh van de lens aan de randen van het beeld wordt bedorven door de onregelmatige vorm van de schijven, die zowel te wijten is aan mechanische lichtafval als aan de aard van de veldafwijkingen van de lens. Tekenlenzen zoals Jupiter-8 of 7 ambachtslieden 50/1.1 ziet er veel, veel interessanter uit, en al deze lenzen - en 7artisans 50 / 1.1, en Jupiter-8 en TTArtisan 50/2 - hebben gerelateerde optische ontwerpen.

Hieronder staan ​​voorbeeldfoto's gemaakt met de Sony A7s full-frame spiegelloze camera.

Alle TTArtisan-lenzen 

Voor spiegelloze full-frame en middenformaat camera's:

 1. TT Artisan 11/2.8 Vissen oog (Aankondiging) [Leica M+E, Z, RF, L+ GFX, schema 11/7]
 2. TTArtisan 21/1.5 (aankondiging) [Leica M Zwart/Zilver + E, Z, RF, L]
 3. TTArtisan 28/5.6 (aankondiging) [Leica M Zilver/Goud]
 4. TArtisan 32/2.8AF (Aankondiging)  [RF, EF-M, X, Z, E]
 5. TT Ambachtelijke 35/1.4 (overzicht) [Leica M Zwart/Zilver + '24K GOUD SKIN Limited']
 6. TTArtisan 35/2 (aankondiging) [Leica M]
 7. TT Ambachtelijke 50/2 (overzicht) [Z, E, L, RF + EF-M, X, M4/3 zwart/zilver]
 8. TTArtisan 50/1.4 (aankondiging) [Leica M+E, Z, RF, L+X+M4/3]
 9. TT Artisan 50/1.4 KANTELEN (Aankondiging) [E, L, R, Z + X + M4/3]
 10. TArtisan 50/0.95 (Aankondiging) [Leica M Zwart/Zilver + 'Zilver zwart' + 'Red Ox 2021 Gelimiteerd']
 11. TArtisan 90/1.25 (Aankondiging) [Leica M+E, R, Z, L+ GFX, X1D]
 12. TT Artisan 100/2.8 Macro2x (Aankondiging) [E, L, R, Z + X + EF, F + GFX]
 13. TT Artisan 100/2.8 Macro 2x Tilt-Shift (Aankondiging) [E, R, Z+X]
 14. TTArtisan 500/6.3 (aankondiging) [E, R, Z, L]

Voor fullframe spiegelreflexcamera's:

Voor spiegelloze bijgesneden camera's:

 1. TT Artisan 7.5/2.0 Vissen oog (Aankondiging) [E, X, EF-M, M4/3, L, RF]
 2. TTArtisan 10/2.0 (aankondiging) [E, X, Z, RF, M4/3]
 3. TTArtisan 17/1.4 (aankondiging) [E, X, EF-M, Z, L, RF, M4/3, zwart/zilver/titaniumgrijs]
 4. TTArtisan 23/1.4 (aankondiging) [E, X, EF-M, Z, L, M4/3, zwart/gestreept]
 5. TT Ambachtelijke 25/2 (overzicht) [E, X, EF-M, Z, L, RF, M4/3]
 6. TArtisan 27/2.8AF (Aankondiging) [E, X, Z, zwart/geel]
 7. TArtisan 35/1.8AF (Aankondiging) [E, X, Z]
 8. TT Ambachtelijke 35/1.4 (overzicht) [E, X, EF-M, Z, L, RF, M4/3, zwart/zilver/titaniumgrijs ]
 9. TArtisan 35/0.95 (Aankondiging) [E, X, EF-M, Z, RF, L]
 10. TT Artisan 40/2.8 Macro (Aankondiging) [E, X, EF-M, Z, RF, M4/3]
 11. TArtisan 50/1.2 (overzicht) [E, X, EF-M, Z, L, RF, M4/3, zwart/zilver/titaniumgrijs ]
 12. TArtisan 50/0.95 (Aankondiging) [E, X, EF-M, Z, RF, M4/3]
 13. TArtisan 56/1.8AF (Aankondiging) [E, X, Z]

Anamorfische bioscooplenzen:

 1. TArtisan 25 mm T2 1.33X Anamorpot (aankondiging) [EX]

Deze lenzen zijn het gemakkelijkst te vinden op: officiële dealer van TTArtisan op Aliexpress.

Bevindingen

TTArtisan 50/2 is een goede lens, maar alleen met een verduidelijking - "voor hun geld' of 'als er niets anders beschikbaar is'. Het harmonieert met de camera, heeft geen gebreken die voorkomen dat het wordt gebruikt voor het beoogde doel. Er zijn echter veel klachten over de kwaliteit van de afwerking en de fabrikant neemt zijn toevlucht tot regelrechte misleiding bij het promoten van de lens. Als artistieke lens is de TTArtisan 50/2 nogal "oninteressant", het kan een nog budgettairder en "interessanter" alternatief zijn onder de Sovjet-afstandsmeterlenzen.

U vindt meer beoordelingen van lezers van Radozhiva hier.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 28, over het onderwerp: TTArtisan DJ-OPTICAL 50/2. Volledige beoordeling door Rodion Eshmakov

 • Sergei

  Phillipreeve.net heeft een gedetailleerd overzicht van dit onderwerp in het Engels
  https://phillipreeve.net/blog/review-ttartisan-50mm-2-0-return-of-the-nifty-fifty/

  • Rodion Eshmakov

   Ja, een heel goed artikel waarin bijna alle probleempunten van de lens werden geïdentificeerd. Ik liet me leiden door de gegevens van PhillipReve toen ik deze review plande, en ik kon het uitleggen.

 • Sandro

  Er was een vraag over de methode om de scherpte van de lens te testen.
  Kijk je alleen als je scherpstelt op oneindig? Is het mogelijk dat er op MDF, of op 1 meter een ander resultaat komt?

  • Rodion

   Ja, natuurlijk is het mogelijk. Maar fotolenzen worden altijd voor oneindig gecorrigeerd, tenzij het een macrolens is. Tegelijkertijd kunnen echte verschillen in gedrag worden gedetecteerd op een opnameschaal van ongeveer 1:3 of meer. Met MDF 0.5 m valt er niet veel te vergelijken. In voortesten zag ik het nut niet in om apart naar de beeldkwaliteit op 0.5 m te kijken.

 • Andrew

  Een uitstekend artikel, zelfs ergens zijn er te veel chemische termen, en het blijkt dat er manieren zijn om de lens niet te vernietigen en er alles over te leren! Best wel geschikt voor een PhD-niveau tijdens mijn studententijd!

 • Oekraïens

  Verheugend met een cynische ezel, die mijn wezens blijft uitgeven, alsof het ze geen fuck kan schelen, sho katsapi drive in yogo spivgromadyan, dus in de toekomst blijf ik zwaaien met deze zielendoders ... het land van dovboєbіzma. En probeer niet te pizdit, sho deze creativiteit. Er zijn geen goede Russen. Wat voor gevoel, waarom help je ZSU, waarom wrijf je je voeten erover met zulke spivpraties?

  • Arkadi Shapoval

   Oekraïens:
   https://radojuva.com/uk/2022/12/ttartisan-dj-optical-50-2-review-test/
   En ja, het kan me schelen, ik weet niet waarom je dat denkt. Ik heb een duidelijk en ondubbelzinnig standpunt over deze kwestie en ik heb me niet verscholen achter en zonder me te verschuilen achter enige creativiteit. Deze inhoud genereert winst, die uiteindelijk ten goede komt aan de hulp, inclusief de strijdkrachten van Oekraïne.

   • B.R.P.

    Zulke 'personages' wilden niet nadenken. Mis de andere opties niet. Voor hen "denkt de partij". En zo, sorry, we hebben er veel.

   • Alexander

    Verzin je nog steeds excuses voor ze? )) Ik ben een inwoner van Kiev, Kiev sprak NOOIT, hij sprak. En dit ondanks het feit dat in de USSR alle tekens in beweging waren, werd het op scholen onderwezen, hoe zouden de patriotten het anders nu weten? Gelukkig is er naast de ontstoken fantasieën van de Saloeds een foto van het oude echte Kiev - taal is overal. Maar Kiev sprak, spreekt en zal spreken. En het zal elke slak overleven die in grote aantallen komt. Het zou beter zijn als de lijfeigenen de fabrieken zouden behouden - of ze zouden herinneren aan de Arsenal, Quantum, Antonov, Rosinka, enz.? Maar om de een of andere reden zijn de lijfeigenen hier niet in geïnteresseerd. Ze wonen liever weg van Oekraïne en houden daar "van het vaderland". Ik weet zeker dat je deze reactie gaat verwijderen. Buig eronder en verder.

    • B.R.P.

     Voor Kharkov, wat dan te zeggen? De fabrieken waar de buit wordt gesneden (groot) zijn bewaard gebleven. Kennis van meerdere talen is en is altijd een teken geweest van een beschaafd persoon die zich wil ontwikkelen. En als je je op één ding concentreert, is het markeren van tijd en uiteindelijk degradatie. Dit zal nooit in de propaganda worden gezegd, onder welke vlag het ook staat.

    • Arkadi Shapoval

     Wat?

  • Erema

   Arkady rechtvaardigt zichzelf angstaanjagend tegenover de nazi en blijft hem voeden, en Rodion riskeert een echte gevangenisstraf voor het financieren van de gewapende formaties van Oekraïne (

   • Arkadi Shapoval

    maak je geen zorgen, ik voed alleen vrijwilligers en ik doneer nog steeds af en toe geld aan het asiel :)

    • Erema

     Nationale bataljons en regimenten van nazi's zitten in de structuur van de VFU, in Marik werden ze zo gefilterd - door tatoeages - Hitlers, swastika's, enz. In 2014 moesten de nazi's naar de Donbass worden gebracht en bewapend, aangezien de soldaten van de strijdkrachten van Oekraïne nog niet op burgers hadden geschoten en de landingsmacht naar de kant van de DPR ging. Nu de strijdkrachten van Oekraïne, dat Azov dezelfde eieren zijn, alleen aan de kant, waren 8 jaar van de nazi's aan de macht niet voor niets. Bovendien is jouw kant in de burgeroorlog begrijpelijk, je hebt ongelijk, maar je handen zitten (nog) niet onder het bloed, maak inkomsten over waar je maar wilt, maar Rodion lijkt in de Russische Federatie te wonen, hij kan de strijdkrachten van Oekraïne op geen enkele manier ... Niet direct of indirect. Nou, dat kan, maar de breuk in de recensies dreigt lang te duren...

     • Arkadi Shapoval

      Alsjeblieft, in meer detail, we hebben geen tijd om op te schrijven ... hoewel stop, ze hebben iets verprutst, en het zijn geen nieuwe handleidingen met biologische laboratoria, muggenbestrijding, geïnfecteerde ganzen en vuile bommen die zijn aangekomen, maar oude en oude handleidingen vanaf het voorjaar van 2022 met de nazi's?

  • David

   Mensen zoals jij moeten in een kooi worden gehouden, en de auteur van deze uitstekende recensie heeft, hoewel ongevraagd, advies: voed de APU en soortgelijke karakters niet, want jij zult de eerste zijn die last heeft van hun activiteiten.

 • Dmitry V.G.

  Voor Canon slaat het helemaal nergens op, het is gemakkelijker om een ​​gebruikte plastic 50 f1.8 te kopen voor $ 50-60, maar dan met autofocus. Op de secundaire markt is hun duisternis donker.

  • Rodion

   Dus dit is een spiegelloze lens, en wat een pannenkoek, wat voor soort plastic is sciencefiction 50 / 1.8?

   • B.R.P.

    Misschien bedoelde hij via een adapter naar Canon RF?

    • Victor

     Maar toch, ef 50 1.8 met een adapter ziet er helemaal niet uit als een pannenkoek, integendeel :)

   • Dmitry V.G.

    Hierboven klopt. Is het een probleem om de EF 50mm 1.8f op een systeemcamera te plaatsen? Ja, geen "pannenkoek", maar met autofocus (en zonder dat is "glas" niet interessant voor 80% van de gebruikers, laten we realistisch zijn).
    Ik begrijp het ook - gedood worden door de grootte van het "glas" op sommige miniatuurcamera's, zoals de Canon m100 of Olympus Pen. Maar op RF, wat is het nut van het systeem ?? Een paar centimeter van de lengte van de lens spelen daar zeker geen rol.

    • Victor

     Voor iemand zullen zelfs deze drie centimeter lengte een rol spelen. En iemand zal worden afgeschrikt door het ontwerp van "plastic fictie". Over het algemeen is niet alles zo duidelijk. Als het iemand is

 • ZwartProfessor

  Met Leica L-vatting, zegt u? Welnu, het zal zeker geen 61-megapixel Sigma fp L-sensor "openen".
  De recensie is chic, ik ben erg onder de indruk van het academisme en de eenvoud van de presentatie, maar de lens zelf is verleden tijd.

  • Arkadi Shapoval

   volledig gedekt voor 24mp camera's zoals Leica SL, Panasonic Lumix S1 of dezelfde Sigma fp

   • ZwartProfessor

    "Op een volledig overdekte voor 24mp-camera's ..."
    Helaas heeft de matrix van mijn Sigma fp L 61 megapixels.
    Daarom moet men zich concentreren op Macroplanars en Feuchtlanders (de laatste zijn selectief, onder hen zijn er zowel "parels" als eerlijk gezegd passerende modellen).

    • Arkadi Shapoval

     Welnu, hoe zijn in het openbaar alle "pixels scherp"?

     • ZwartProfessor

      Welke onscherp zijn - die pik ik uit de matrix)

 • Nebelknoop

  Overigens: het probleem van over oneindig lopen is eenvoudig thuis op te lossen door de drie schroeven op het frame van de scherpstelring los te draaien en de gewenste hoeveelheid te verschuiven.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2022/12/ttartisan-dj-optical-50-2-review-test/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2022/12/ttartisan-dj-optical-50-2-review-test/