Lens 50 / 1.2 van de TVNE-4B tank nachtkijker (IPZ, Oekraïne), aangepast voor spiegelloze camera's. Beoordeling door Rodion Eshmakov

Materiaal op deze lens speciaal voor Radozhiva bereid Rodion Eshmakov.

Type aangepaste lens.

Type aangepaste lens.

De hoofdpersoon van dit artikel is een andere lens die nooit bedoeld was om te gebruiken voor fotografie. Deze naamloze 50/1.2-lens met superdiafragma is ontworpen voor gebruik in binoculaire nachtkijkers met beeldversterkerbuizen van de 1e generatie, ontworpen om te werken in een passieve (dat wil zeggen, zonder IR-verlichting) modus: dit wordt ook aangegeven door de naam van het apparaat. TVNE-4 - Tankbestuurder-schutterapparaat voor natuurlijk licht, het vierde model van het apparaat. Ze zijn uitgerust met Sovjet- en Oekraïense tanks en infanteriegevechtsvoertuigen.

Uiterlijk van TVNE-4B.

Uiterlijk van TVNE-4B.

brieven Б of VADER geven de aan- of afwezigheid van een ingebouwde voeding in de instrumentenkoffer aan. Elk apparaat heeft 2 lenzen en 2 Beeldversterker V-2 met oculairs die een stereoscopisch beeld creëren.

Apparaat apparaat TVNE-4B uit de handleiding. De cijfers geven aan: 1 - beeldversterkerbuis V-2, 2 - middenbehuizing, 3 - sluiter met een aandrijving, 4 - behuizing met beeldversterkerbuis, 5 - voeding, 6 - beeldversterkerkap, 7 - spiegelprisma, 8 - lens, 9 - spiegelprisma, 10 - oculair, 11 - beeldversterkerconnector, 12 - beeldversterkerbuisscherm.

Apparaat apparaat TVNE-4B uit de handleiding. De cijfers geven aan: 1 - beeldversterkerbuis V-2, 2 - middenbehuizing, 3 - sluiter met een aandrijving, 4 - behuizing met beeldversterkerbuis, 5 - voeding, 6 - beeldversterkerkap, 7 - spiegelprisma, 8 - lens, 9 - spiegelprisma, 10 - oculair, 11 - beeldversterkerconnector, 12 - beeldversterkerbuisscherm.

De fabrikant van dit apparaat, evenals TVNO-2B NVG, wiens lensbeoordeling eerder was gepubliceerde, is de Izyum Instrument-Making Plant (Izyum, Oekraïne). Dezelfde fabriek produceerde een aantal filmprojectielenzen in de USSR 16KP и 35KP.

Технические характеристики

Optisch ontwerp - 9 lenzen in 4 groepen, "Sonnar";

Geschat optisch ontwerp van de TVNE-4B-lens

Geschat optisch ontwerp van de TVNE-4B-lens

Brandpuntsafstand - 50 mm;
Relatief diafragma - F / 1.2;
Geschatte gezichtshoek - 36° (op beeldversterker V-2/V-2K);
Overdekt formaat - 36×24 mm;
Brandpuntsafstand achterzijde - ~4 mm;
Diafragma - 15 bloembladen, een van de bloembladen met een uitsteeksel waarmee je de pupil van de lens volledig kunt blokkeren;
Kenmerken - het heeft geen scherpstelmechanisme, vanwege de afmetingen van de behuizing en de grootte van de achterste brandpuntsafstand is installatie op de meeste camera's moeilijk of helemaal niet mogelijk.

Lensconstructie en aanpassing

De lens is een lensblok gemaakt in een zware messing body. Van de bedieningselementen - een diafragmaring met tanden voor het aandrijftandwiel (afstelling wordt uitgevoerd door de hendel op de behuizing van het apparaat te draaien). Het diafragma zelf heeft een interessant kenmerk: een van de bloembladen verschilt van vorm door de aanwezigheid van een uitsteeksel waarmee u de pupil van de lens volledig kunt blokkeren. Demontage van het lensblok voor onderhoud is alleen mogelijk vanaf de neus en de frontlens steekt sterk uit de neus - u moet heel voorzichtig zijn bij het hanteren van de lens om deze niet te beschadigen. Ik had twee lensblokken, hieronder zijn foto's van de lenzen in hun fabrieksvorm.

Ik heb er slechts één bewaard om te experimenteren, en de tweede werd gekocht door een Amerikaanse liefhebber, die me informeerde over de succesvolle installatie van de lens op een Sony-camera met een extra negatieve lens ervoor. Maar zo'n wijziging is natuurlijk niet onze optie.

De grootste moeilijkheid bij het installeren van een lensblok op een camera is de zeer kleine brandpuntsafstand aan de achterkant, die ongeveer 4 mm is. Dit betekent dat de achterkant van de lens zich dicht bij de sensor van de camera moet bevinden, die meestal wordt omgeven door de sluitermechanica, bajonetelektronica en lichtschacht. Gelukkig is deze afstand al voldoende om de mogelijkheid te behouden om een ​​mechanische sluiter te gebruiken (wat bij een soortgelijke meer onacceptabel was) lens met korte projectieafstand geproduceerd door LZOS). Maar de diameter van de achterkant is nog steeds zo groot dat de lens niet zonder aanpassingen kan worden geïnstalleerd, zelfs niet op Sony full-frame camera's.

Overtollig metaal rond de achterste lensgroep werd weggeslepen zodat het lensblok in één positie naar voren kon bewegen in de camerabevestiging om oneindige scherpstelling te bereiken. Zo blijft de sterkte van het lichaam behouden, maar was bovendien een scherpstelmechanisme nodig met een strikt translatiebeweging van het lensblok. Een andere nuance is dat de lens alleen van de camera kan worden verwijderd wanneer de achterste groep lenzen de sensorschacht heeft verlaten (d.w.z. bij scherpstellen op ~1 m). Ten slotte is het derde kenmerk - door de aanwezigheid van een rechthoekige matrixschacht, waarachter de camerasluiter zich bevindt, het werkgebied van de achterste lens beperkt, wat leidt tot uitgesproken onherstelbare geometrische vignettering bij scherpstellen op oneindig .

Een andere wijziging had betrekking op het diafragma: het uitsteeksel van het diafragmablad werd afgesneden om de juiste vorm van de lenspupil te garanderen. Hieronder staan ​​foto's van het lensblok voorbereid voor installatie op de camera.

Tijdens het werk heb ik per ongeluk de achterste lens beschadigd, maar gelukkig is deze plek niet echt betrokken bij de vorming van het beeld over een groot aantal afstanden in mijn versie van aanpassing (het wordt afgesneden door een frame rond de Matrix).

Voor installatie op een Sony A7s-camera was het nodig om het frame van de achterste lensgroep op een speciale manier te slijpen.

Voor installatie op een Sony A7s-camera was het nodig om het frame van de achterste lensgroep op een speciale manier te slijpen.

Als scherpstelmechanisme werd gekozen voor de Chinese macrohelicoïde M42-M42 12-19 mm. Opties met M39-schroefdraad zijn uitgesloten vanwege een mismatch tussen de binnendiameter van de montageschroefdraad en de diameter van de achterkant van het lensblok. Bij het aansluiten van de helicoïde op de camera via een dunne M42-NEX-ring, was het mogelijk om op oneindig scherp te stellen.

Verder is om de frontlens te beschermen tegen beschadiging een nieuw neusstuk gemaakt met een beschermrand, gecombineerd met een 49 mm schroefdraad voor filters. Na montage zag de lens er als volgt uit:

Opgemerkt kan worden dat de afmetingen vergelijkbaar bleken te zijn met de ultrasnelle moderne schietanaloog 7 ambachtslieden 50/1.1 - de makers van deze lens werden ook geïnspireerd door de beroemde schema L. Bertele.

De foto's laten ook zien dat de lens de kleur door de lens enigszins vervormt (zelfs in vergelijking met sommige gewone oude foto-optieken): dit is blijkbaar het belangrijkste kenmerk van optica voor passieve nachtkijkers die niet alleen IR gebruiken, maar ook de zichtbare bereik. Het lichttransmissieprofiel bevestigt de waarnemingen: het spectrum lijkt perfect vlak te zijn tot aan het blauwviolette gebied, waar de lichttransmissie verminderd is. Om deze reden is er nog steeds een lichte geelheid aanwezig. Deze keer werden de experimentele omstandigheden vereenvoudigd, zodat de lichttransmissiecoëfficiënt van het systeem niet werd bepaald.

Het lichttransmissieprofiel van de TVNE-4B-lens varieert van zacht UV tot bijna IR.

Het lichttransmissieprofiel van de TVNE-4B-lens varieert van zacht UV tot bijna IR.

Natuurlijk vereenvoudigt zo'n antireflectiecoating het gebruik van een lens voor fotografie, omdat je de keuze aan lichtbronnen niet hoeft te beperken, je toevlucht hoeft te nemen tot complexe kleurcorrectie en andere wendingen die nodig zijn bij het werken met een echte lens . IR-optiek in het zichtbare bereik.

Ondanks bepaalde problemen in verband met de achterste brandpuntsafstand, is deze lens volledig aangepast voor gebruik met Sony full-frame camera's (compatibiliteit met camera's van andere systemen moet worden verduidelijkt). De procedure wordt aanzienlijk vergemakkelijkt door de aanwezigheid van een fabrieks-irisdiafragma. Het is ook heel goed dat het mogelijk was om de mogelijkheid van veilig gebruik van een mechanische sluiter te behouden, wat pulsatie-artefacten voorkomt wereld en daarbuiten.

Optische eigenschappen

In tegenstelling tot LZOS 37 / 1.0 is deze 50 / 1.2-lens al in staat om met een full-frame matrix te werken, heeft hij bijna geen problemen met lichtafval op korte afstanden, maar vereist hij absoluut 4:3-uitsnede op oneindig.

Het niveau van aberraties, vooral sferochromatische, was merkbaar hoger voor de Izyum-lens dan voor de Lytkar-lens. Hoogstwaarschijnlijk is dit te wijten aan het feit dat de 37 / 1.0-lens een geavanceerder negen-lensschema gebruikt - de toevoeging van 3 extra parameters draagt ​​​​bij aan een betere correctie van sferische aberratie, en daarmee ook longitudinale chromatisme. Bij een open diafragma vormt de lens een nogal zacht beeld met uitgesproken chromatisme in zijn meest onfatsoenlijke vorm - blauworanje. Met diafragma tot F / 1.4 verbetert de situatie merkbaar, bij F / 2 zijn er geen problemen met de beeldkwaliteit in het centrale gebied van het frame. Veldafwijkingen worden op een volledig frame alleen weer normaal tot F / 8-F / 11. Over het algemeen ligt de beeldkwaliteit in de buurt van 7artisans 50 / 1.1, maar is hij merkbaar scherper in het centrum en chromateert hij niet zo veel.

Het beeldcontrast is onder normale lichtomstandigheden redelijk goed en behoeft vaak niet eens correctie. Kleurvervorming is nauwelijks merkbaar - automatische aanpassing witbalans in de kamer gaat het in de regel met succes om.

De bokeh van de TVNE-4B-lens is magisch, er is geen andere manier om het te zeggen. Het lijkt op bokeh 7artisans 50 / 1.1 en Jupiter-3, maar vanwege het lagere comaniveau is het soms merkbaar zachter en gladder - er is geen "schaal" -effect. Door chromatische aberraties hebben de schijven oranje (onscherpe) of blauwe (onscherpe) randen.

Over het algemeen is het beeld van de TVNE-4B lens buitengewoon interessant, maar ernstige problemen met chromatisme en onvoldoende scherpte bij een open diafragma leggen bepaalde beperkingen op. Naar mijn mening is dit optische schema veelbelovend en kan het, na enkele aanpassingen, met succes worden gebruikt om interessante portretlenzen te maken.

Hieronder volgen voorbeeldfoto's op de Sony A7s die in full frame zijn genomen.

Bevindingen

Al de derde militaire "Sonnar" (vorige twee: 1, 2) kreeg een rustig leven en toonde opnieuw de waarde aan van een prachtig optisch ontwerp, dat wordt gebruikt door veel snelle lenzen met een interessant patroon.

Ik was zo onder de indruk van de mogelijkheden van deze lenzen dat ik letterlijk een week voor de start van nachtmerrie Ik sprak met vertegenwoordigers van de Izyum Instrument-Making Plant en vertelde hen over de vooruitzichten voor het gebruik van een aantal van hun lenzen die bij mij bekend staan ​​als fotografisch, voor vreedzame doeleinden. Misschien kunnen we op een dag terugkeren naar deze dialoog, ik geloof in het beste.

U vindt meer beoordelingen van lezers van Radozhiva hier. Alle beoordelingen van Rodion op één plek hier.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 7, over het onderwerp: Lens 50 / 1.2 van het TVNE-4B tank-nachtzichtapparaat (IPZ, Oekraïne), aangepast voor spiegelloze camera's. Beoordeling door Rodion Eshmakov

 • B.R.P.

  Interessant werk, de foto is goed, bedankt, Rodion.

 • German10

  Rodion, bedankt voor je werk - prachtig werk! Ik vond de foto leuk.

 • Rodion

  Hoogstwaarschijnlijk werd deze lens in een vereenvoudigde versie zonder diafragma ook geïnstalleerd in de nachtkijkers (verrekijkers) PN-3A "Promin" vervaardigd door IPZ. Maar dit is onnauwkeurig - ik heb geen documentatie gevonden, de conclusie is puur uit de geometrische parameters van de lens en zijn uiterlijk.
  PN-1 vervaardigd door IPZ gebruikt eenvoudigere optica, voorlopig verduidelijk ik dit.

 • VALERY

  Rodion. Dank u. Ik heb al een van je lenzen getest. Tevreden met het kunstenaarschap. Hier is het glas 50 mm F / 1.5, de lens van het tanknachtzichtapparaat TVNO-2B, aangepast voor spiegelloze camera's

  • Rodion

   Ik ben erg benieuwd naar foto's van de 77/2 periscoop die ik voor je heb gemaakt. Helaas heb ik er geen enkele normale foto van gemaakt, en ik zou het ook niet in een maand hebben gedaan. Een semi-steb review van Glavuchtekhprom is er al, maar niemand heeft zo'n gravuchtechprom gezien als de jouwe)

   • GoedVALERY

    Goed. Er worden voorjaarsfoto's gemaakt...

 • Rodion Eshmakov

  Na het verwijderen en onderzoeken van de achterste lens van de lens (ik heb hem tijdens de eerste demontage helemaal niet aangeraakt), kwam ik erachter dat deze lijmt. Dus deze lens is ook negen-lens, zoals Lytkarinsky, maar het achterste onderdeel is ingewikkelder.
  De geometrie van de lenzen in de laatste verlijming staat ter discussie, de voorgestelde versie werd in het artikel gegeven.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2022/04/50-1-2-ipz-ukraine-tank-lens/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2022/04/50-1-2-ipz-ukraine-tank-lens/