Spiegellens 5x lens van het nachtzichtapparaat "Cathode MNV", aangepast voor spiegelloze camera's. Recensie van Rodion Eshmakov.

Materiaal op deze lens speciaal voor Radozhiva bereid Rodion Eshmakov. Ik stuur dit materiaal voor publicatie met de oprechte wens om het project van Arkady Shapoval in de huidige tijd te ondersteunen wrede tijd.

Lens na aanpassing.

Lens na aanpassing.

Onlangs heb ik de optica van nachtkijkers voor civiele en militaire doeleinden bestudeerd. In een vorig artikel over de lens van een tankverrekijker TVNO-2B, het nachtzichtapparaat wordt getoond en de kenmerken van "nacht" -optieken worden opgemerkt, waaronder een hoge lichttransmissie in het IR-spectrum en helderheid. Dergelijke vereisten veroorzaken aanzienlijke problemen bij het ontwerp van lenzen met een lange focus - naast het corrigeren van aberraties, is het ook belangrijk om acceptabele parameters voor gewicht en grootte te behouden. Dat laatste is geen triviale taak, gezien het gewicht van conventionele 85/1.2 - 200/2 lenzen. De conditionele IR-versie van Sonnar 180/2.8 zal niet alleen te "donker" zijn voor gebruik in nachtkijkers, maar zal ook een draagbare monoculaire veranderen in een stationaire. Ingenieurs komen te hulp met spiegellenssystemen, die het in omstandigheden met een kleine gezichtshoek en een kleine hoekpuntafstand mogelijk maken om lenzen te ontwerpen met perfect ongelooflijke parameters.

Spiegellensoptiek is een relatief ontwikkelde richting in de Russische Federatie, waarvan de basis is gelegd door D.D. Maksutov in de USSR-stichting. Seriële nachtkijkers uitgerust met spiegellensoptiek worden sinds de jaren negentig geproduceerd door fabrieken in Krasnogorsk en Kazan. Bekend is bijvoorbeeld de Zenit NV-1990 monoculaire, voorzien van 500/120 catadioptrische lens. Soortgelijke lenzen worden gebruikt in verrekijker systemeninclusief stereoscopisch.

Dit artikel is gewijd aan de 5x objectieflens die is ontwikkeld voor de MNV- en MNV-K nachtkijkers geproduceerd door Katod JSC. Er staat geen markering op de lens, waardoor het onmogelijk is de fabrikant vast te stellen. Waarschijnlijk wordt de optica geproduceerd door de Novosibirsk Instrument-Making Plant, aangezien het hoofdkantoor van JSC "Katod" zich in Novosibirsk bevindt.

Технические характеристики [bron]:

Het optische ontwerp is een spiegellens met Mangin spiegels, het aantal onderdelen is onbekend.
Brandpuntsafstand - 130 mm (experimenteel bepaald);
Relatieve opening - 1:2,3 (opgegeven door de fabrikant - en al rekening houdend met de centrale afscherming), 1:1,8 (geometrisch);
Geschat gezichtsveld - 8 graden;
Gewicht - 385 g;
Afmetingen - 85x95 mm;
Kenmerken: IR-lens. Heeft geen variabel diafragma. Een scherpstelmechanisme dat geschikt is voor fotografie wordt niet geleverd door het ontwerp.

Constructie en aanpassing

Ik heb de lens in zijn geheel gekregen, zelfs met het native focusmechanisme. Maar het had geen zin, aangezien het een lensfocuser was met een zeer kleine diameter en slag, volkomen onaanvaardbaar voor gebruik met een camera. Het focusgedeelte is gemakkelijk te scheiden, waardoor de hoofdspiegel zichtbaar wordt, gemaakt als een Mangin-spiegel (sputteren wordt toegepast op de achterkant van de glazen lens - het element combineert reflecterende en brekingsfuncties). Hieronder staan ​​foto's van het lensblok voor aanpassing.

De lens is zeer grof gemaakt. Er zijn sporen van landingslijm op de achterkant van de hoofdspiegel. Er is geen mattering van interne oppervlakken, en dit is trouwens vaak nog belangrijker voor beeldcontrast dan verlichting.

De lens is ontworpen voor een klein veld, maar dekt zelfs een frame van 36×24 mm. Een belangrijk nadeel is de heldere manifestatie van parasitaire beeldbelichting, die ik eerder heb gezien in Rubinar 500/8, maar in veel mindere mate. Het ontwerpfout ligt in de mogelijkheid dat lichtstralen door de lens gaan zonder in de spiegels naar de fotodetector te worden gereflecteerd (zie foto van het lensblok). Dit werd gedaan om de grootte van de lens te verkleinen. Bij gebruik zoals bedoeld, zal een ontwerpfout zich niet manifesteren.

Het aanpassen van een lensblok lijkt een ontmoedigende taak: een zeer grote diameter en een kleine brandpuntsafstand aan de achterkant laten het gebruik van donorlichamen niet toe, en metalen onderdelen zouden alleen al vanwege het materiaal kosmisch duur zijn. 3D-printtechnologie kwam te hulp bij het oplossen van het probleem. Dit was mijn eerste ervaring met 7D-modellering: een eenvoudige focuser met één fluit, vergelijkbaar met degene die ik XNUMX jaar geleden had, werd gemaakt voor de herbewerking gelijmd van projectorpapieren.

Modellen in STL-formaat kunnen worden gedownload hier.

Onderdelen zijn gemaakt van polylactide (PLA). Het scherpstelmechanisme heeft een slag van ~30 mm bij 270 graden gedraaid. De neus van de lens fungeert als focusring. De conische focusbeker is een noodzaak, geen designelement. Zonder dit zou het bij het bevestigen van een lens aan een camera onmogelijk zijn om uw vingers op het handvat te leggen.

De werking van het scherpstelmechanisme van de lens.

De werking van het scherpstelmechanisme van de lens.

Zo'n ontwerp verschilt natuurlijk niet in gemak, soepelheid, enz., Maar het is heel eenvoudig en licht.

Van het aangename - het was mogelijk om een ​​universele lensvatting op de camera te implementeren met behulp van de M39-schroefdraad, afkomstig van de Industar-61 L / D-body.

Met de M39-vatting kun je de lens op elke spiegelloze camera gebruiken. Op de foto is een M39-NEX-adapter op de schacht geplaatst.

Met de M39-vatting kun je de lens op elke spiegelloze camera gebruiken. Op de foto is een M39-NEX-adapter op de schacht geplaatst.

Hieronder staan ​​meer foto's van de aangepaste lens.

Zoals je kunt zien, dragen de lenzen van de "kathode" dezelfde krachtige blauwe verlichting die de lens had TVNO-2B 50/1.5 - Dit is een speciale coating voor het werken in het IR-bereik. Ik was niet in staat om het transmissiespectrum van de "kathode" te meten vanwege het speciale ontwerp en de afmetingen, maar semi-kwantitatieve metingen toonden aan dat het blauwe stralen ongeveer 10 keer beter doorlaat dan TVNO-2B, wat goed is.

Natuurlijk vereist het idee om zo'n specifieke lens te gebruiken dat je zijn ernstige tekortkomingen moet accepteren, maar ik merk op: tot nu toe heeft geen enkele fabrikant een enkele reflexlens gepresenteerd voor camera's met een brandpuntsafstand <250 mm en helderheid >F/4.5. In beoordeling Rubinar 4,5/300 Ik merkte op dat spiegellensoptieken met korte focus erg interessant zouden zijn voor creatieve taken vanwege hun ongebruikelijke beeld - en het gebruik van EVIL van nachtkijkers maakt het mogelijk om dit beeld te krijgen.

Optische eigenschappen

De lens is goed gecorrigeerd binnen het APS-C frame: de scherpte is erg goed, op het niveau van een goede lenslens. volledig afwezig chromatische aberratie, waar oude lenzen van de 135/2-2.8 klasse veel last van hebben. Aan de randen van het volledige frame wordt de resolutie merkbaar verminderd, in dit geval hebben veldkromming en coma de grootste invloed. Bij full frame camera's is er sprake van merkbare lichtafval.

Het contrast van het beeld is laag, zeer laag: de reden hiervoor is de fatale verdwaalde verlichting en de zeer slechte kwaliteit van het zwart worden van de interne oppervlakken van het lensblok. In het tegenlicht verschijnt een sterke sluier, halvemaanvormige highlights worden opgevangen door puntige lichtbronnen.

Kleurweergave is specifiek, onnatuurlijk. Dit komt door verlichting, die enerzijds geen blauwe stralen doorlaat, anderzijds ook een blauwe sluier geeft door lichtreflecties van de lenzen. Het resulterende beeld heeft gewoon niet het juiste witpunt. Dit ongelukkige feit maakt echter de handen van alle kleurexperimenten los.

De lens heeft de gekste bokeh die ik ooit heb gezien: hier vind je bagels en "ogen" (niet alleen citroenen, maar precies met de pupillen - echte!), en sikkels. Verveel je niet!

Hoe eenvoudig de telefoto "kathode" jammerlijk verliest van de oude? Carl Zeiss Sonnar 180/2.8 (momenteel heb ik niets anders om het mee te vergelijken), en zal verliezen aan een min of meer fatsoenlijke 135 mm-lens. Maar een "fatsoenlijke lens" zal natuurlijk niet zo'n ongewoon beeld geven. Hieronder een vergelijking van de Cathode met de Sonnar 180/2.8, gemaakt op een Sony A7s camera. Alle foto's zijn gemaakt met een open diafragma.

Natuurlijk geeft Sonnar natuurlijk een veel schoner en gemakkelijker waarneembaar beeld zonder duidelijke gebreken - foto's ervan hoeven niet te worden verbeterd, terwijl foto's van de "kathode" moeten worden "uitgetrokken". Maar het lijkt erop dat deze tekortkomingen de reden zijn waarom ik hier ben ©.

Hieronder staan ​​meer voorbeelden van foto's gemaakt met de Sony A7s camera.

Bevindingen

Terwijl Samyang, Tokina en LZOS verfrommeld en verlegen zijn en niet het risico lopen een korte telelens met spiegellens vrij te geven, zijn er al lang buitengewoon interessante lenzen met "smakelijke" parameters en een ongebruikelijk beeld geproduceerd voor nachtapparaten. Ik ben er bijna zeker van dat de taak om de tekortkomingen van de "kathode" te corrigeren redelijk oplosbaar is met behoud van de eigenschappen. Zelfs alleen het veranderen van de coating en voldoende zwart maken zou de helft van de problemen van de lens oplossen. Maar zelfs in zijn oorspronkelijke vorm maakt de lens een krachtige indruk, zo niet charme, met zijn beeld, dat echt "niet zoals iedereen" is. Ik herhaal: dit is de meest ongewone lens die ik ooit heb gehad.

U vindt meer beoordelingen van lezers van Radozhiva hier. Alle beoordelingen van Rodion op één plek hier.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 14, over het onderwerp: Spiegellens 5x lens van het nachtzichtapparaat "Cathode MNV", aangepast voor spiegelloze camera's. Recensie van Rodion Eshmakov.

 • Sergei

  De Novosibirsk Instrument-Making Plant (NPZ) produceert en verkoopt officieel 8x ZLO voor nachtkijkers. Diameter frontlens - 123 mm, brandpuntsafstand 216 mm, geometrisch diafragma 1,8 (echt 2,3).
  Het bestrijkt het aangegeven gezichtsveld (5 °) Micro 4/3 (bijsnijden 1,5 is mogelijk).
  Maar het gewicht is 1450 gram (!) En de prijs is 70-84 duizend roebel (!).
  Waarschijnlijk voor niet-marktaankopen, maar het wordt officieel verkocht op de website van de raffinaderij.
  Ook een surrogaatfocuser (van oneindig tot 10 meter).
  Na een verzoek aan de fabriek kwam het antwoord - een landingsdraad voor aansluiting op de NVD M46 x 0,75, werklengte - 30,6 mm

  • Rodion

   Deze lens is uitgerust met PN-14K nachtkijkers.

 • Linnea

  Rodion Eshmakov, heel erg bedankt!

 • German10

  Bedankt, Rodion, voor een interessante recensie!

 • Rodion Eshmakov

  Heren, als iemand claims/vragen/suggesties voor mij persoonlijk heeft, neem dan persoonlijk contact met mij op, u heeft mijn contacten. Ik communiceer met mensen uit verschillende landen van de wereld die mij iets willen vragen of vertellen, ook in de context van actuele gebeurtenissen. Ook heb ik meer dan eens gezegd dat ik verschillende informatiebronnen gebruik, waaronder de overblijfselen van Russische onafhankelijke media en Oekraïense media.
  De materialen van Radozhiva worden door de hele wereld gelezen, siteverkeer dient als een bron van inkomsten voor de eigenaar - iedereen weet dit. Het publiceren van artikelen hier is voor mij de beste manier om Arkady te steunen. Onthoud je van berichten die over emoties zijn geschreven, althans hier op Radozjiv. Zelfs Arkady steunde deze aanpak:
  “UPDATE: Velen hebben gevraagd om de reacties op dit bericht te verwijderen en te sluiten. Als u iets te zeggen heeft, kunt u mij persoonlijk schrijven.

 • Dmitry

  Ik herinner me een video die beroemd is in "smalle kringen van beperkte mensen", waar zo'n dialoog bestaat:
  - Hier schrijven ze op sigarettenpakjes, "roken is dodelijk", misschien schrijven ze dit op wodka?
  Waarom schrijven "roken is dodelijk" op wodka?
  Dit ben ik voor het feit dat iedereen zijn eigen ding moet doen, de site moet uitzenden over fotoapparatuur en alles wat met fotografie te maken heeft, en dat is het, categorisch.
  Dan komt er orde.

  • Vlad

   Helaas is de huidige situatie zodanig dat het niet mogelijk is om op afstand te blijven. De facto is het in zijn puurste vorm een ​​strijd tussen goed en kwaad. Er zijn geen soortgelijke gebeurtenissen geweest sinds de Grote Vaderlandse Oorlog. En u moet duidelijk begrijpen wie hiervoor verantwoordelijk is, om uw burgerlijke standpunt te hebben en uit te drukken. Tienduizenden mensen zijn al gestorven door de zieke wil van de bloedige maniak. Wegblijven werkt niet. “Ik ben voor vrede, stop de oorlog” is ook geen standpunt.

  • Vlad

   En het bewegende glas zorgt voor een interessant complementair kleurenschema.

 • Vlad

  Tegelijkertijd zijn er geen klachten tegen Radion persoonlijk. Bedankt voor het maken van content in deze moeilijke tijden.
  De lens is interessant. Bokeh lijkt te "trillen". Waarschijnlijk zal het hiermee interessant zijn om een ​​​​soort gestileerde fantasie te schieten. Hoewel het in het algemeen niet gemakkelijk is om een ​​toepassing voor dergelijke te vinden

 • anton

  Rodion, en in deze "wrede tijd", was het moeilijk om af te zien van het plaatsen van foto's van het Kremlin als voorbeeld? En vrolijke meisjes tegen de achtergrond van de klokkentorens? Zijn dit de enige gebouwen die de mogelijkheden van de lens onthullen? Ken jij het gevoel voor tact?
  Hier in Charkov wordt het anders ervaren.

  • Rodion

   Ja, het is moeilijk. Na 24 februari konden de meisjes op de foto's die begin die maand al werden gemaakt, hun gezichtsuitdrukkingen niet meer veranderen. Ik wilde de foto's niet speciaal opnieuw maken zodat de meisjes verdrietig waren, "in overeenstemming met de tijdgeest". Er was ook geen behoefte om andere foto's uit te vinden en toen was de lens al vrij snel verkocht. Over het algemeen had ik de hele maand maart niet veel zin om iets te doen, maar om de site (en het genereren van inkomsten) te ondersteunen, werden een dozijn van mijn recensies en artikelen in minder dan 4 maanden gepubliceerd. Over welke tactiek heb je het? Ik ben met iets specifieks bezig.

   • B.R.P.

    Rodion, let niet op. Doe wat je deed. Je hebt absoluut niets te rechtvaardigen.

    • Victor

     +1

  • zzz

   antosha geneest van politiek en haat

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2022

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2022/03/some-weird-lens/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2022/03/some-weird-lens/