Een update van de masker-/selectietools in Lightroom en Photoshop. Opmerking van lezer Radozhiva

Materiaal over Adobe Lightroom Classic speciaal voor Radozhiva bereid Alexander Onishchenko (facebook).

Een update van de masker-/selectietools in Lightroom en Photoshop. Opmerking van lezer Radozhiva

Een update van de masker-/selectietools in Lightroom en Photoshop. Opmerking van lezer Radozhiva

Goede tijd, lezers van Radozhiva! ik ben met jou Alexander Onishchenko.

Het belangrijkste evenement van de afgelopen week in de wereld van fotobewerkingssoftware was de update door Adobe van zijn fotovlaggenschepen: Lightroom en Photoshop. Er zijn verschillende wijzigingen, maar de belangrijkste is natuurlijk een radicale update van de tools voor het maken van maskers / selecties. Het concept van hun werk is veranderd. Het komt zelden voor dat bijna iedereen die over deze programma's schrijft, de veranderingen met enthousiasme accepteerde. Misschien ben ik dat ook.

Voordat u over specifieke tools gaat praten, moet u begrijpen hoe het concept van het werken met selecties is veranderd, wat we in deze publicatie zullen doen. En in de volgende zal ik in detail praten over de mogelijkheden en interface van de nieuwe tools in Lightroom.

Selectietools zijn al heel lang aanwezig in Lightroom, er waren er drie: verloopfilter (Graduated Filter), radiale filter (Radial Filter) en aanpassingspenseel (Aanpassingspenseel). Ze werkten geweldig, maar ze maakten het niet mogelijk om bijvoorbeeld de rand van de lucht te markeren tegen de achtergrond van bomen met gebladerte. Adobovtsy begreep dit en in de herfst van 2017 breidden ze de functionaliteit van deze tools uit door de mogelijkheid toe te voegen om een ​​reeds gemaakte selectie te verfijnen door automatische maskering toe te passen op helderheid of kleur.

Deze aanpak was beperkt, dus in oktober 2021 werd het concept gewijzigd. Er zijn nu acht onafhankelijke selectiehulpmiddelen in Lightroom (Fig. 02):

Fig. 02

Fig. 02

 1. Selecteer Onderwerp (objectselectie)
 2. Selecteer Sky (sky selectie)
 3. Borstel (borstel)
 4. Lineair verloop (lineair verloop)
 5. Radiaal verloop (radiaal verloop)
 6. Kleurbereik (kleurbereik)
 7. Luminantiebereik (helderheidsbereik)
 8. Dieptebereik (dieptebereik)

De eerste twee methoden zijn nieuwe automatische tools op basis van kunstmatige intelligentie Adobe AI Sensei, die het sneller, gemakkelijker en nauwkeuriger maken om een ​​object of lucht te selecteren / maskeren.

Hulpmiddelen drie tot en met vijf zijn de bekende penseel, lineaire gradiënt en radiale gradiënt. Hun namen zijn veranderd, maar de functies van elke tool blijven hetzelfde.

Tools zes tot en met acht waren ook aanwezig in Lightroom Classic v10, maar alleen als een optie om de maskers aan te passen die zijn gemaakt met tools drie tot en met vijf.

Het gereedschap Dieptebereik zal hoogstwaarschijnlijk inactief voor u zijn, omdat. werkt alleen voor RAW-camera's die deze optie ondersteunen.

Elk van deze tools kan alleen of in combinatie met andere worden gebruikt. Als u verschillende selecties maakt, kunt u drie verschillende manieren van interactie instellen: optellen (optellen), aftrekken (aftrekken) en doorsnijden (snijpunt).

Voor degenen voor wie deze termen niet duidelijk zijn, heb ik hun visualisatie voorbereid (geanimeerde dia's 03, 04 en 05).

"Toevoegen" (toevoeging) van twee selecties:

Fig. 03

Fig. 03

"Aftrekken" (aftrekken) van twee selecties:

Fig. 04

Fig. 04

"Intersect" (kruispunt) van twee selecties:

Fig. 05

Fig. 05

We hebben dus acht onafhankelijke tools die op drie verschillende manieren kunnen interageren. Deze maskeerorganisatie maakt haar uiterst flexibel en stelt u in staat snel en nauwkeurig te werken.

Ik zal dit in de praktijk aantonen. Op afb. 06 twee mensen worden gefotografeerd tegen de achtergrond van een fel verlicht postkantoor. De helderheid van de achtergrond verstoort de perceptie van de gezichten van de personages. Taak: de muur markeren om deze een beetje donkerder te maken en de verzadiging enigszins te verminderen. Mensen op de voorgrond hebben geen correctie nodig:

Fig. 06

Fig. 06

Voorheen kon het probleem worden opgelost door een selectie te tekenen met een penseel met de optie "Automatisch maskeren" actief. Of sleep het verloop van boven naar beneden over de hele muur en gebruik vervolgens het penseel in de modus "Wissen" om de selectie uit de hoofden van mensen te verwijderen. Het nadeel van beide methoden is het handmatig werken met een penseel, wat zowel tijd als vaardigheid vereist.

Nu zal ik de mogelijkheden van de bijgewerkte tools demonstreren:

 1. We gebruiken de tool Select Subject. Het selecteert automatisch, snel en nauwkeurig beide vormen op de printplaat.
 2. Keer de resulterende selectie om. Nu hebben we het hele frame geselecteerd, behalve de vormen.
 3. Klik op de knop Aftrekken (aftrekken), en selecteer de tool Lineair verloop. We slepen het van onder naar boven en selecteren alles onder de bovenrand van het met sneeuw bedekte bord achter de mensen. Met de interactiemethode ingesteld (Aftrekken), wordt de selectie die in deze stap is gemaakt afgetrokken van de selectie die in stap 2 is gemaakt. Als resultaat krijgen we een nauwkeurige selectie van de muur op de achtergrond die geen invloed heeft op mensen. Handmatig werken met een borstel was niet nodig.

Alle stadia van het proces worden gedemonstreerd door geanimeerde dia 07. Voor het gemak zijn de frames genummerd van 1 tot 7:

Fig. 07

Fig. 07

Het is duidelijk dat Select Subject en Select Sky, zoals alle automatische tools, niet altijd een ideaal resultaat opleveren. In de overgrote meerderheid van de gevallen is hun werk echter zeer bevredigend. Op afb. Afbeelding 08 toont de selectie gemaakt door Select Subject, en de inzet toont een close-up van de schouder van het meisje. Het is te zien dat LR zelfs met zo'n moeilijke taak met succes omging:

Fig. 08

Fig. 08

Complexiteit eindigt waar begrip begint. Ik hoop dat de verstrekte informatie u zal helpen om snel met de nieuwe versie van de tools om te gaan. In de volgende post zal ik in detail de interface en werking van de Luminance Range en Color Range tools beschrijven.

PS De hoofdfiguur van de publicatie toont het moment van het maken van een selectie met behulp van de Luminance Range. Hier is een grotere versie ervan:

Fig. 09

Fig. 09

U vindt meer materiaal van lezers van Radozhiva hier.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 10, over het onderwerp: Bijgewerkte masker-/selectiehulpmiddelen in Lightroom en Photoshop. Opmerking van lezer Radozhiva

 • Seladir

  Zeer interessante functies, ik wil upgraden, maar is iemand onaangename bugs tegengekomen in versie 11 of is de release stabiel en kun je niet wachten tot deze "doordrenkt" is?

  • Alexander Onishchenko

   Nieuwe items aan het bestuderen, ik ben al een aantal dagen intensief bezig met LR 11. Ik heb geen bugs opgemerkt. Bovendien is het sneller dan 10, wat direct na de overgang erg merkbaar is.

   Bovendien wordt bij het converteren van een catalogus ook de oude versie opgeslagen, wat het indien nodig gemakkelijk maakt om terug te draaien.

  • Sergei

   Het belangrijkste is dat het na installatie begint.
   Voor mij (en vele anderen) staat er bij het opstarten: "Fout: "Set ThreadDescription procedure entry point not found in DLL C:\Program Files\Adobe\ Adobe Lightroom Classic\Headlights.dll." Zoals ik het begrijp, hangt het af van de functies (versies, samenstellingen, enz.) van Windows.
   Nog een moment - als u wilt dat uw versie 10-catalogus wordt "ingehaald" en geconverteerd naar versie 11, ALS er een venster verschijnt, klikt u op "Kopen", dan wordt de catalogus geconverteerd.

  • Nicholas

   Alexander, bedankt voor de artikelen (zonder hen had ik het nieuws gewoon gemist). Zat meer dan 10 perfect. Inderdaad veel nieuwe goodies. Werkt merkbaar sneller dan 10k.

   • Alexander Onishchenko

    Blij als het heeft geholpen. Zoals ze zeggen: "Niet overstappen!" :over)

 • Seladir

  Een aparte like voor de historische foto.

  • Alexander Onishchenko

   Ja, we hebben een beetje gepraat.

 • liefde

  Kun je me alsjeblieft vertellen, hoe kan ik ervoor zorgen dat wanneer ik een penseel selecteer, het geselecteerd blijft en niet sluit wanneer ik naar de volgende foto ga?. In de oude lightroom was het zo, als je het woord klaar niet indrukt, dan kun je met één penseel in één keer door alle foto's gaan...maar nu moet ik naar binnen en het elke keer opnieuw selecteren.. Ik ben gewend om op alle foto's meteen dezelfde actie uit te voeren met één penseel... en nu sluit ze elke keer het venster met deze maskers en moet je op het plusteken of penseel drukken en het penseel na elke foto selecteren. ... Ik heb geen instelling gevonden om het op de een of andere manier uit te schakelen ((

  • Alexander Onishchenko

   Ik weet niet zeker of ik je goed heb begrepen, liefje. Neem contact met mij op via een bericht op mijn pagina (link aan het begin van de post). Ik denk dat ik je kan helpen.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2021/11/lr-new-adobe/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2021/11/lr-new-adobe/