Lightroom Classic 11. Nieuwe selectietools in detail. Opmerking van Alexander Onishchenko

Lightroom Classic 11 materiaal speciaal voor Radozhiva bereid Alexander Onishchenko (facebook).

Fig. 01

Fig. 01

Hallo allemaal, ik ben bij jullie Alexander Onishchenko.

In de publicatie "Bijgewerkte masker-/selectiehulpmiddelen in Lightroom en Photoshop” Ik beschreef het concept van het bijwerken van de selectie- / maskeerhulpmiddelen en visualiseerde drie soorten mogelijke selectie-interactie: optellen (optellen), aftrekken (aftrekken) en doorsnijden (kruising).

Vandaag zullen we de interface en de mogelijkheden van de nieuwe tools nader bekijken, met de nadruk op het Color Range (kleurbereik) en Luminance Range (helderheidsbereik).

De maskeringstools kunnen worden opgeroepen met de muis via het deelvenster Maskers of door op de sneltoetsen te drukken die zijn gemarkeerd in Fig. 02. Deze methode is merkbaar sneller.

Fig. 02

Fig. 02

Het deelvenster Maskers wordt standaard geopend in de rechterbovenhoek van het voorbeeldgebied. Dubbelklikken op de bovenkant van het venster (gemarkeerd met rode pijlen) brengt het naar het rechterpaneel van Lightroom onder histogram. Herhaald dubbelklikken keert terug naar het voorbeeldgebied. Bovendien kan het deelvenster Maskers met de muis naar elk deel van het voorbeeldgebied worden verplaatst:

Fig. 03

Fig. 03

Ik heb drie mogelijke soorten interactie tussen selecties genoemd. Maar in het deelvenster Masker zijn er slechts twee zichtbaar: optellen (optellen) en aftrekken (aftrekken). Om toegang te krijgen tot de derde - Intersect (kruispunt), drukt u op de Alt-toets:

Fig. 04

Fig. 04

Als u op het pictogram van drie stippen in de PNU van het deelvenster Maskers klikt, krijgt u toegang tot de visualisatieparameters van de gemaakte maskers:

Fig. 05

Fig. 05

De eerste 6 posities stellen de weergavemodus van de gemaakte selectie in. Het kan ook worden ingesteld met behulp van de vervolgkeuzelijst in de LNU van het Lightroom-venster. Rijst. 06 illustreert alle beschikbare opties. Nu kunt u voor bijna elke afbeelding een handige en visuele modus kiezen:

Fig. 06

Fig. 06

De kleur en intensiteit van de achtergrondverlichting in de modi Kleuroverlay en Kleuroverlay in zwart-wit kunnen eenvoudig worden overschreven:

Fig. 07

Fig. 07

Flexibiliteit en een verscheidenheid aan instellingen zorgen voor de kenmerkende hoge efficiëntie van Lightroom bij het werken met selecties.

Laten we nu verder gaan met een gedetailleerde beschrijving van de tools Kleurbereik (kleurbereik) en Luminantiebereik (helderheidsbereik). Ze dienen om beeldfragmenten met een bepaalde helderheid (Luminance Range) of een bepaalde kleur (Color Range) te accentueren.

Geanimeerde dia 08 illustreert het werk met de tool Luminance Range. Voor degenen die Photoshop goed kennen en weten hoe ze de overvloeimodus moeten instellen (Blend if), zal alles duidelijk zijn. Voor de rest zal ik het uitleggen, maar ik doe het niet op een echt beeld dat de aandacht op zichzelf afleidt, maar op een helderheidsverloop van zwart naar wit (Fig. 08). Voor het gemak zijn de frames genummerd van 1 tot 7:

Zodra een tool is geactiveerd, verschijnt er een venster met zijn opties in het rechterdeelvenster van Lightroom (rood gemarkeerd). Dit is een grijsschaal (van 0 tot 100%), links en rechts begrensd door dubbele schuifregelaars (frame 2). Als we een helderheidsbereik moeten selecteren, beginnend bij bijvoorbeeld 22%, verplaats dan de linkerschuifregelaar naar rechts (frame 3). Laten we nu het licht beperken: we sluiten uit bij de selectie van helderheid, grote 61%. Verplaats hiervoor de rechterschuifregelaar naar links (frame 4). We hebben nu een helderheidsbereik van 22% tot 61% geselecteerd. en de grenzen van de selectie zijn scherp. Dergelijke scherpe randen veroorzaken in de regel dat er artefacten in het beeld verschijnen, dus deze zouden wazig moeten zijn.

Dit wordt gedaan door de dubbele schuifregelaars te scheiden, zoals weergegeven in frame 5. Bovendien kan de resulterende selectie, gegeven door de configuratie van de schuifregelaars, worden gemengd langs de grijsschaal, terwijl de configuratie behouden blijft (frame 6).

De gemaakte selectie kan bovendien worden gemarkeerd met een rode vulling door het selectievakje "Lichtkaart weergeven" (frame 7) aan te vinken. De achtergrondverlichting wordt zowel op de schaal als op de afbeelding weergegeven:

Fig. 08

Fig. 08

Met de tool Kleurbereik kunt u fragmenten in een frame selecteren met tinten van een bepaalde kleur (geanimeerde dia 09, frames zijn genummerd van 1 tot 4). Net als in het geval van Luminantiebereik, verschijnt er na het activeren van Kleurbereik een venster met de bijbehorende parameters in het rechterdeelvenster van Lightroom (gemarkeerd met een rood kader), maar nu is er slechts één schuifregelaar Verfijnen (verfijnen). De cursor verandert in een pipet.

U kunt Lightroom-tonen voor selectie instellen door met het pipet op de afbeelding te klikken (frame 2) of door een rechthoekig gebied te selecteren met ingedrukte linkermuisknop. In dit geval berekent Lightroom het gemiddelde van de kleur in het geselecteerde gebied.

Door de schuifregelaar Verfijnen naar links te schuiven, kunt u het bereik van geselecteerde tinten verkleinen (frame 3). Door de schuifregelaar naar rechts te verplaatsen, wordt het bereik van tinten vergroot (frame 4):

Fig. 09

Fig. 09

Met beide tools kunt u de resulterende selectie omkeren door het selectievakje "Omkeren" aan te vinken.

Twee andere nieuwe tools, Select Subject (selectie van een object) en Select Sky (selectie van de lucht), zal ik niet beschrijven, omdat. ze zijn volledig automatisch.

Hier zijn een paar voorbeelden van hoe de nieuwe selectietools samenwerken. Ik heb de veranderingen in het concept van maskeren al beschreven, dus ik zal u er slechts kort aan herinneren. Nu kunnen alle 8 selectietools zowel zelfstandig als in een groep werken en elkaars resultaten verfijnen.

Geanimeerde dia 10 (frames 01 tot 10) toont een voorbeeld van een hemelselectie die een complexe grens heeft met de daken van Praag bij de Karelsbrug. De lucht is niet blauw genoeg (frame 01), dus deze moet worden geselecteerd voor kleurcorrectie. Voer het automatische gereedschap Select Sky uit (frame 02). Het creëert een mooie selectie van de lucht (frame 03), maar het is niet precies genoeg. Naast de lucht bleven fragmenten van gebouwen en, wat vooral erg is, een deel van het gezicht van de bruidegom gedeeltelijk geselecteerd. Als de selectie niet is voltooid, worden bij het toevoegen van blauw zowel het gebouw als het gezicht blauw, wat onaanvaardbaar is.

Het belangrijkste verschil tussen de lucht in dit frame is de hoge helderheid. Om de selectie te verfijnen, gebruiken we daarom de tool Luminantiebereik. Met zijn hulp trekken we van het reeds gecreëerde alles af dat donkerder is dan de lucht. Stel de aftrekmodus (Aftrekken) in door op de overeenkomstige knop te drukken (frame 04), selecteer het gereedschap Luminantiebereik (frame 05) en selecteer het helderheidsbereik van 0 tot 72% (frame 06). De selectie van de lucht is merkbaar verbeterd, er zijn slechts een paar kleine defecten overgebleven, gemarkeerd met rode pijlen.

Stel de Aftrekken-aftrekmodus opnieuw in (frame 7), selecteer Penseel (penseel, frame 8) en verwijder met twee muisklikken de defecten (frame 09). Frame 10 toont de reeds gecorrigeerde lucht:

Fig. 10

Fig. 10

Op afb. 11 (frames 1 - 10) laat zien hoe je het gezicht van het meisje kunt extraheren. Het belangrijkste hulpmiddel is Kleurbereik (frames 2, 3). Het is te zien dat de selectie op kleur veel overbodigs vastlegt. We zullen het verfijnen met behulp van het snijpunt (Intersect) met Select Subject (frames 4, 5, 6). Daarna was er een extra selectie op het haar en de jas van het meisje. De laatste verfijning wordt gedaan met een penseel (Brush) door middel van aftrekken (Aftrekken) (frames 7, 8, 9, 10):

Fig. 11

Fig. 11

Het gereedschap Kleurbereik geeft zelden een redelijk nauwkeurige selectie, maar soms komen dergelijke kaders voor. Kader in afb. 12 (frames 1-6) werd gefilmd op de Porsche Show in Berlijn. De auto wijkt qua kleur sterk af van de licht chromatische omgeving. Maar zelfs in dit geval legde de eerste selectie met het gereedschap Kleurbereik (frames 2, 3) de reflectie van de auto in de spiegel vast (dit is goed), en de enigszins warme muren van de achtergrondverlichting (dit is slecht). Gebruik een penseel in de modus Aftrekken en verwijder de extra selectie, waarbij alleen de auto zelf overblijft, de reflectie in de spiegel (links) en de zwakke reflecties op de vloer in het onderste deel van de afbeelding (frames 3, 4, 5, 6):

Fig. 12

Fig. 12

Beknopt

 1. De vernieuwde maskeer-/selectietools hebben een flexibele interface gekregen waarmee je snel en efficiënt kunt werken.
 2. De aanwezigheid van 8 selectietools die zowel individueel als in een groep kunnen werken (met drie soorten interactie) stelt u bijna altijd in staat om een ​​kwalitatief hoogstaand resultaat te krijgen, waarbij nauwgezet nauwkeurig werk met uw handen wordt vermeden.
 3. Om de efficiëntie van het maken van selecties te vergroten, moet u leren denken in termen van optellen (optellen), aftrekken (aftrekken) en snijden (snijden) selecties gemaakt door individuele tools. Dit zal enige tijd duren.
 4. Adobe heeft nog iets om naar te streven. Ik mis bijvoorbeeld heel erg de mogelijkheid om de vervaging van het masker te beheersen dat is gemaakt door het gereedschap Onderwerp selecteren. Net zoals het al heel lang in Photoshop wordt gedaan.

Goede foto's, vrienden!

U vindt meer materiaal van lezers van Radozhiva hier.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 3, over het onderwerp: Lightroom Classic 11. Over de nieuwe selectietools in detail. Opmerking van Alexander Onishchenko

 • Nicholas

  Alexander, ik heb een vraag: is het mogelijk om de automatische selectie (van een object of een deel van de lucht) aan te passen? Het algoritme vangt vaak overbodige of onderextracties wat nodig is, en deze gebreken zijn zichtbaar met een uitvergrote weergave. Moet ik een extra masker maken en spelen met aftrekken, optellen of verschil, is er een optie in het voltooide masker om toe te voegen of te verwijderen ??? Bij voorbaat dank. Nicholas

 • Alessandro

  Beste Alexander, hartelijk dank voor een prachtig artikel! Ik heb het met plezier gelezen, vooral over "kruisen" - het is noodzakelijk om het zo te doden! Je illustraties zijn gemaakt door de hand van een meester en leveren esthetisch genot (naast hun directe functie natuurlijk). Ik zou in uw artikel willen toevoegen hoe u de verkeerde stap in het hele masker en in het masker kunt annuleren - dit is een belangrijke vraag en heeft, voor zover ik weet, meer dan één oplossing. Welke conclusie kan worden getrokken uit het lezen van uw werk? Het is beter om te fotograferen dan om de foto op je computer te verbeteren. Al is de laatste stap onmisbaar!

 • Мария

  Goedeavond! Ik weet niet waar ik de klassieke borstelfuncties kan krijgen voor het gladmaken van de huid, het bleken van tanden, enzovoort. Ontbreekt het nu in het programma?

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2021/11/lightroom-classic-11-about/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2021/11/lightroom-classic-11-about/