Industar-26m 1:2,8 F=5 cm P (FED), aangepast voor spiegelreflexcamera's - "medium format wide-angle". Artikel door Rodion Eshmakov.

Materiaal volgens Industar-26m 1: 2,8 F = 5 cm P speciaal voor Radozhiva bereid Rodion Eshmakov (abonneer je op Instagram!).

Aangepast voor DSLR's, bleek de Industar-26m onverwacht vooral handig op een spiegelloze camera.

Aangepast voor DSLR's, bleek de Industar-26m onverwacht vooral handig op een spiegelloze camera. toenemen.

В oude oude peiling Radozhiva's "beste Sovjet vijftig dollar" Industar-26m behoorde niet eens tot de antwoordopties: een van de meest massieve Sovjet-standaardlenzen bleef lange tijd in de schaduw vanwege het onvermogen om met spiegelreflexcamera's te werken - het was bedoeld voor meetzoekercamera's "FED-2» en schaal «reveille". Een obstakel voor de popularisering van de lens in de moderne tijd was het bestaan ​​van de ultratoegankelijke Industar-50 50 / 3.5 en het wijdverbreide gebruik van Industar-61 50 / 2.8, die als van hogere kwaliteit wordt beschouwd vanwege het gebruik van lanthaan glas. Dit laatste is echter controversieel: de gebruikelijke meetzoekerversie Industar-61 verliest Industar-26m, alleen een kleinschalige versie demonstreert echt de superioriteit van lanthaan Industar-61L. Dit feit geeft duidelijk aan dat geen enkel optisch glas een lens beter zal maken als het walgelijk is gemonteerd.

Технические характеристики (bron):

Optisch ontwerp - Tessar, 4 lenzen in 3 groepen;
Brandpuntsafstand - 52 mm;
Relatief gat - 1:2.8;
Lichttransmissiecoëfficiënt - 0.8;
Lichtafval - 50%;
Brandpuntsafstand achterzijde — ~41 mm;
Diafragma - 10 bladen, geen vooraf ingesteld mechanisme;
Diafragmalimieten - F / 2.8-F / 22;
Minimale scherpstelafstand - 1 m (fabriek), 0.35 m (bereikt met aanpassing);
Draad voor filters - 40.5 mm;
Mount - M39 (fabriek), M42 (na aanpassing).

Reviews van andere Industar lenzen: hier.

Industar-26 werd in 1946 door de Indonesische overheid berekend met gebruikmaking van lood- en bariumglazen, d.w.z. op optisch glaspalet van de jaren '30. Interessant is dat tegelijkertijd ook het middenformaat werd berekend. Industar-29, en de belangrijkste schema's van de lenzen vallen samen met de glassoorten die in de lenzen worden gebruikt. Dit bevestigde mijn al lang bestaande veronderstelling dat Industar-29 proportioneel wordt vergroot met kleine veranderingen Industar-26. Dit komt goed overeen met de gelijkenis van de aard van het beeld (met name bokeh) en de over het algemeen slechte optische kwaliteit van Industar-29 (met een proportionele toename van n keer, nemen de aberraties toe met n^2 keer) in vergelijking met Industar-26 bij gebruik op een klein formaat.

Lenskaarten Industar-26, Industar-29


Industar-26 lenskaarten, Industar-29 en Industar-61 in de catalogus van de Indiase overheid.

Industar-61 werd in 1958 ontwikkeld met behulp van STK-6 lanthaankroon met een hoge brekingsindex en lagere dispersie in vergelijking met de eerder gebruikte lood- en bariumkroon. Theoretisch is een dergelijke vervanging nodig om de kromtestralen van de lenzen te vergroten en sferische aberratie beter te corrigeren.

Hoewel het bestaan ​​bekend is variant Industar-26m voor spiegel camera's "Zenith", tot 2013, blijkbaar zijn er geen materialen gepubliceerd over het aanpassen van de lens voor gebruik met spiegelreflexcamera's. Op Radozhiv is de I-26m-lens die is aangepast voor spiegelreflexcamera's gewijd een van mijn vroege recensies, en een methode voor het verkorten van de minimale scherpstelafstand bij gebruik van een lens op spiegelloze camera's wordt gepresenteerd hier. Wat Industar-26m zonder aanpassingen kan doen op spiegelreflexcamera's, kunt u lezen in artikelen en videorecensies van Arkady Shapoval hierhier и hier.

Industar-26m aangepast voor spiegelreflexcamera's (links), met Fotodiox Shift EOS-NEX-adapter en Industar-26m met gereduceerde MDF met M39-NEX macrohelicoïde (rechts).

Industar-26m aangepast voor spiegelreflexcamera's (links), met Fotodiox Shift EOS-NEX-adapter en Industar-26m met gereduceerde MDF met M39-NEX macrohelicoïde (rechts).

Ik ga zelden meer terug naar lenzen na gebruik, maar Industar-26m is een uitzondering: dit is een van de weinige lenzen die ik zowel qua optische eigenschappen, constructie als esthetiek goed vind. Ik zal niet eens ingaan op de details: ze zijn al aangegeven in eerdere beoordelingen.

Van mijn favoriete eigenschappen van de Industar-26m zijn een mooi en rond diafragma en een elegante compacte body.

Van mijn favoriete eigenschappen van de Industar-26m zijn een mooi en rond diafragma en een elegante compacte body.

10 diafragmalamellen zorgen voor een ronde pupil bij elk diafragma.

10 diafragmalamellen zorgen voor een ronde pupil bij elk diafragma.

De kopie van de lens die in dit artikel wordt gepresenteerd, is afkomstig van de Zarya-camera en is kwalitatief aangepast (alleen schroefdraad- en schroefverbindingen) aan de M42-montage met schroefdraad voor APS-C SLR-camera's (de uitstekende achterkant van de helicoïde laat je niet toe om het op full-frame spiegelreflexcamera's - het zal de spiegel vasthaken).

Door niet te werken met full-frame spiegelreflexcamera's kun je de MDF van de lens sterk verminderen.

Door niet te werken met full-frame spiegelreflexcamera's kun je de MDF van de lens sterk verminderen.

Een deel van de helicoïde steekt voorbij de EF-vatting van de M42-EOS-adapter, waardoor de lens niet compatibel bleek te zijn met full-frame spiegelreflexcamera's. De achterkant van de lens is verder gematteerd.

Een deel van de helicoïde steekt voorbij de EF-vatting van de M42-EOS-adapter, waardoor de lens niet compatibel bleek te zijn met full-frame spiegelreflexcamera's. De achterkant van de lens is verder gematteerd.

Bij het testen van de lens op mijn Sony A7s met een Fotodiox EOS-NEX shift adapter merkte ik de aanwezigheid van overmatige dekking van het 36x24 mm frame: het bleek dat de lens niet vignet zowel in horizontaal (frame 24x56 mm 1: 2,33) en verticaal (frame 45x36 mm 5:4) veldscannen.

Industar-26m, aangepast voor spiegelreflexcamera's (links), met de Fotodiox Shift EOS-NEX-adapter in de positie van de maximale verschuiving van de optische as.

Industar-26m, aangepast voor spiegelreflexcamera's (links), met de Fotodiox Shift EOS-NEX-adapter in de positie van de maximale verschuiving van de optische as.

Met andere woorden, gebruikers van ~ $ 6000 Fujifilm G middenformaat camera's hebben een unieke kans om een ​​lens van $ 7 te gebruiken als het equivalent van 38/2.2 :) . Op een kleinformaat camera heeft het gebruik van een lens met een shift-adapter verschillende voordelen tegelijk:

 1. De lens geeft bij gebruik van de adapter voor het maken van panorama's een expressiever (qua artistieke kwaliteiten) en breedveld (vergelijkbaar met een 37 mm lens) beeld, het effect is vergelijkbaar met de overgang van crop naar full frame;
 2. De adapter maakt het mogelijk om "weg te komen" van de saaie beeldverhouding van 3:2 ten gunste van "breder" (tot "cinema" 2,33:1) of meer "vierkant", niet alleen zonder verlies van framegrootte, maar ook met zijn stijging. Shift-adapter in fotografie is een goed alternatief voor anamorf.
 3. Het is mogelijk om de adapter "zoals bedoeld" te gebruiken: d.w.z. voor perspectiefcorrectie bij het fotograferen van onder naar boven, bijvoorbeeld;
 4. Bij gebruik van een lens met een adapter voor het verlijmen van panorama's kan de beeldresolutie 1,5-2 keer worden verhoogd in vergelijking met de resolutie van een enkel frame. Wellicht relevant voor mijn 12 megapixel camera.

De grotere werkelijke beeldhoek van de Industar lenzen ten opzichte van de berekende is niet verwonderlijk, aangezien een aantal groothoeklenzen (met EGF <40 mm), bijvoorbeeld: Carl Zeiss Jena Tessar 28/8, Industar-95 38/2.8, Industar-81 38/2.8, Industar-73 2.8/40, Carl Zeiss Jena Tessar 40/4.5. Deze lenzen werden echter vooral gebruikt in budgetcamera's vanwege de lage resolutie aan de randen van het frame in vergelijking met complexere optica.

Industar-26m heeft geen goede veldscherpte, zelfs niet in zijn oorspronkelijke formaat, op een "medium formaat" frame, is de veldresolutie ook erg zwak vanwege uitgesproken astigmatisme - voor landschapsopnamen moet je zeker het diafragma sluiten tot F / 11 om een ​​min of meer gezond resultaat op randen te krijgen. Aan de andere kant is coma veel minder uitgesproken dan bij helios-achtige lenzen, en coma vermindert de visuele scherpte veel meer. De lens behoudt bij middenformaat een mooi bokeh-karakter, foto's zien er zelfs bij f/2.8 goed uit bij gebruik van een centrale (of daaromtrent) compositie. Het leek me erg interessant om de I-26m te gebruiken als een matige groothoeklens voor een portret van halve lengte en van volledige lengte, de lens verraste en beviel me opnieuw. Hieronder staan ​​voorbeelden van shift-panorama's gemaakt op Sony A7s en Industar-26m.

Industar-26m presteert goed, zelfs zonder te spelen met panoramasteken op full-frame camera's, wat een redelijk scherp beeld geeft in het midden met een interessante maar niet opdringerige achtergrondonscherpte.

voor het behalen van Sony A7's Ik gebruikte actief Industar-26m aangepast op een vergelijkbare manier op Canon 600D. En de lens die in dit artikel wordt gepresenteerd, was eigenlijk bedoeld om te gebruiken met een APS-C-camera. Sony SLT-A55v met 16 MP-sensor. Gedeelde voorbeelden van de lens op deze camera Andrey Minchenko (Instagram: and_chie).

Bevindingen

Ik had geen verrassingen verwacht van zo'n bekende lens als Industar-26m, maar het bleek dat deze prachtige lens het goed doet op een middenformaat (zelfs zonder aanhalingstekens) frame, en op een standaard 36x24, en op APS-C , met behoud van een mooi karakterbeeld. Industar-26m heeft het breedste scala aan toepassingen: portretfotografie, landschappen en architectuur, macrofotografie (ik heb een positieve ervaring met fotograferen op een schaal van 1: 2-1: 1 op Canon 600D). Geen enkele lens uit de lijst met kanshebbers voor de titel "de beste Sovjet vijftig dollar" heeft me niet zoveel positieve indrukken en foto's nagelaten als de Industar-26m ze gaf.

U vindt meer beoordelingen van lezers van Radozhiva hier. Alle beoordelingen van Rodion op één plek hier.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 20, over het onderwerp: Industar-26m 1:2,8 F=5 cm P (FED), aangepast voor spiegelreflexcamera's - "medium format wide-angle". Artikel door Rodion Eshmakov.

 • Paul

  En wat is beter Industar 50 2,8 LD of LZ? De belangrijkste recensies waren in de tijd dat spiegelloze camera's nog niet bestonden. Misschien is er nu een serieuze vergelijking met het gebruik van de UPC, als iemand kan, deel de link, ik denk dat velen het zullen weten.

  • Sergei

   Industar-50 50 mm / 3,5 werd niet geproduceerd in L / D- of L / Z-versies.
   Waarschijnlijk hebben we het over Industar-61

   • Rodion

    Het zou interessanter en correcter zijn om (c) op te merken dat Pavel schreef met Industar 50 / 2.8 in gedachten, en niet Industar-50 2.8.

    • Paul

     Bedankt Rodion, je hebt gelijk! Ik bedoelde elke industriële afstandsmeter (meestal 61) met een brandpuntsafstand van ongeveer 50 en een diafragma van 2,8. Heeft iemand een vergelijking met industriële 61 LZ ?? moderne vergelijking, op een spiegelloze camera.

  • Rodion

   Eigenlijk. Zonder zich aan te passen aan de ZK of de MDF te verkleinen, zijn de afstandsmeteropties gebrekkig, wat je ook mag zeggen.
   De LZ MS-versie zou zeker beter moeten zijn (en het is hoogstwaarschijnlijk beter) dan elke afstandsmeter I-61, behalve misschien de I-61L. Ik gebruikte het aan het begin van de reis, er waren geen klachten.
   Het enige echte voordeel van de I-61-afstandsmeters is de aanwezigheid van een niet erg zeldzame versie met een diafragma van 10 lamellen.
   Als beide lenzen aan mij zouden worden onderworpen, zou het mogelijk zijn om te vergelijken, maar er is geen wens om specifiek een afstandsmeter aan te schaffen, laat staan ​​een spiegelreflexversie.

   • Paul

    Rodion, ik denk dat velen, ZEER velen, geïnteresseerd zullen zijn in het vergelijken van de STANDAARD (en niet zeldzame versies) I-61 LD met LZ, juist vanwege het zeer grote prijsverschil. En, met alle respect voor jou, de uitdrukking "zou absoluut beter moeten zijn" roept meer vragen op dan antwoorden)))

    • Rodion

     Kan zijn. Lenzen opsturen - Ik zal een vergelijking maken.

    • Andrew

     Is het erg moeilijk te vinden in de recensies van de I-61 LZ? En vergelijk met de afstandsmeter I-61.
     Ja, het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.

     • Andrij

      Bovendien zijn deze recensies al duizend jaar oud, maar toch zijn er mensen die ze niet kunnen vinden en iemand vragen er een voor ze te maken.
      Om zelf 2 penny-lenzen te kopen en hun minpunt te vergelijken, is het natuurlijk gemakkelijker om iemand te belasten.

      • Rodion Eshmakov

       Voor LZ MS vragen ze nu ongeveer hetzelfde als voor Takumar 55 1.8 of soms zelfs Minolta 58 1.4 MD ...

      • Paul

       Millennial-recensies uit de tijd van DSLR's worden al lang gelezen en zijn voor niemand interessant. Ik ben alleen geïnteresseerd in één vraag - heeft een van de gerenommeerde en deskundige mensen SLECHTS TWEE lenzen 61 LD en LZ vergeleken op de SPIEGELLOZE ?? Als iemand het antwoord op deze vraag weet, laat het me weten. En geestigheid oefenen, en nog meer mensen van domheid verdenken, is geen erg nobel beroep ...

     • Rodion

      Welnu, de foto's zijn onder verschillende omstandigheden genomen, maar we hebben het over pixeljacht. Die. directe vergelijking van twee glazen op hetzelfde podium om de waardeloze montage van LZ en LD te beoordelen.

     • Rodion Eshmakov

      Waar is de vergelijking precies? Er zijn 30 pagina's met chatter.

      • Rodion

       Bedankt, het is nu duidelijk. Deze test zegt echter niets behalve dat de I-61 FED een enorme variatie in kwaliteit heeft. Mijn ideale uiterlijke LD was bijvoorbeeld slechter dan de I-26m. Of in ieder geval niet beter. Maar de I-61L deed de I-26m. Volgens de tests die je gooide, I-61LZ ~ I-61 LD. Sinds I-61L > I-26m, en I-26m ~ I-61LD, I-61LD ~ I-61LZ, dan: I61L > I26m ~ I61LD ~ I61 LZ. Er is echter ook een LZ MS-versie, die door de combinatie van kwaliteiten, vanwege MS, beter zal zijn dan I61LD.

     • Paul

      Ik ben alleen geïnteresseerd in het vergelijken van 61 LD en LZ omdat het prijsverschil tussen hen enorm is. En het zou een test moeten zijn die door één persoon in gelijke omstandigheden wordt gedaan. Als je zo'n recensie weet, laat het me dan weten. en een specifieke vraag beantwoorden met moraliseren is dom, niet iedereen kan het natuurlijk goed begrijpen...

      • Paul

       Als we uitgaan van de verwijzing naar test 61 LD en LZ, dan blijkt dat de kosten van LZ onder fotografen sterk worden overschat? Of worden de kosten van LD onderschat? omdat Avito heeft een 3-4 keer prijsverschil. terwijl ze ongeveer hetzelfde zijn. Tegelijkertijd is de LD compacter, met een normaal diafragma en ziet hij er beter uit op de UPC. Het feit dat LD's niet geschikt zijn voor DSLR's is een zwak minpuntje wanneer de meeste mensen overstappen op UPC's, die veel handiger zijn voor handmatige apparatuur.

       • Rodion

        Hier, volgens de laatste link, was er een test van al deze mundustaren op Olympus-pen, een soort van. Ik heb ook mijn output gecompileerd op basis van de test.
        De kosten van LZ zijn misschien te hoog, maar men moet begrijpen dat LZ en LZ mechanisch totaal verschillend zijn. De LD heeft in eerste instantie een zeer grote MDF en onhandige scherpstelling. LZ is qua ergonomie super, maar te groot voor spiegelloze camera's.

 • Joe

  Uit de tekst van het artikel: "Met andere woorden, gebruikers van ~ $ 6000 Fujifilm G middenformaat camera's hebben een unieke kans om een ​​lens van $ 7 te gebruiken als het equivalent van 38/2.2"
  De werkelijke kosten van een nieuwe FUJIFILM GFX 50S II bij B&H = $ 3,999.

  • Arkadi Shapoval

   Het verandert alles :)

   • Sergei

    Onder het middenformaat FUJIFILM GFX moet je de Shift-lens Mir-67 35 mm / 2,8 proberen

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2021/09/industar-26m-28-f5-sm-p-fed/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2021/09/industar-26m-28-f5-sm-p-fed/