Carl Zeiss Jena Tessar 1:2,8 f=80 mm T (1952, Exakta 6x6), aangepast voor kleinformaat camera's. Recensie van Rodion Eshmakov.

Materiaal van Carl Zeiss Jena Tessar 1: 2,8 f = 80 mm T speciaal voor Radozhiva bereid Rodion Eshmakov (abonneer je op Instagram!)

Een elegante en zeldzame Tessar 80/2.8 voor het oude Exakta 6x6 systeem.

Een elegante en zeldzame Tessar 80/2.8 voor het oude Exakta 6x6 systeem. toenemen.

Tessar-lenzen bereikten al in de jaren dertig f/2.8 (zie hier и hier). Samen met deze prestatie verloren ze hun vroegere naam - "eagle eye" - omdat ze bij volle opening last hadden van uitgesproken afwijkingen. Een nogal slecht palet van optisch glas liet niet toe om de beste prestaties te bereiken.

Tijdens de oorlog kreeg de industrie een serieuze impuls aan de ontwikkeling, nieuwe glassoorten verschenen (met name met het gebruik van lanthaan en thorium). In de naoorlogse periode, toen de vraag naar fotoapparatuur groeide, trok het vrij eenvoudige en technologisch geavanceerde Tessar-schema de aandacht van ontwerpers. In Oost-Duitsland, eind jaren 40, herberekende G. Zollner oude Carl Zeiss Tessar-lenzen voor nieuwe soorten glas, waardoor hun eigenschappen aanzienlijk verbeterden. Zo ontstonden de massieve kleinformaat Tessar 50/2.8 (1947) en de vrij zeldzame middenformaat Tessar 80/2.8 (1950).

De reden waarom de nieuwe Tessar 80/2.8 niet aan populariteit won, is zeker geen slechte beeldkwaliteit: de Biometar 80/2.8, die hem snel verving, is nauwelijks veel beter, maar hij is ingewikkelder en duurder om te produceren. Het feit is dat voor Tessar-lenzen, die een vrij aanzienlijke hoeveelheid resterende sferische aberratie hebben, de zogenaamde. "focus shift" - verander de positie van het brandpuntsvlak bij diafragma. Hetzelfde effect is merkbaar bij het gebruik van kleinformaat lenzen zoals Tessar 50/2.8 of Industar-61 op moderne digitale camera's, maar in het filmtijdperk was het merkbaar op middenformaat camera's. Biometar-lenzen hebben een relatief goed gecorrigeerde sferische aberratie, maar een zeer sterke veldvervorming, wat vooral kenmerkend is voor vlakke lenzen met een lange brandpuntsafstand aan de achterkant.

Tessar 80/2.8 (versie 1950) geproduceerd in kleine aantallen voor Exakta 6×6 camera's en, in een opnieuw ontworpen koffer, voor Praktisix en Pentacon Six camera's, Certo Six klapcamera's. Lenzen voor Exakta-camera's onderscheiden zich door een schroefdraadbevestiging, die niet veel wordt gebruikt - het is problematisch om adapters voor andere systemen te vinden, maar er zijn fabrieksversies van deze lenzen voor kleinformaatcamera's met een M42-schroefdraad. Lenzen voor Certo Six camera's hebben een ingebouwde centrale sluiter en zijn ingebouwd. De Tessar 80/2.8 voor het Pentacon Six-systeem heeft een springmembraanmechanisme en minder bladen in vergelijking met de Exakta- en Certo-versies.

Bronnen: tijd, два.

Dit artikel gaat over een Carl Zeiss Jena Tessar 80/2.8 lens uit 1952 aangepast voor klein formaat (optie voor Exakta 6x6 camera's).

Carl Zeiss Jena Tessar 80/2.8 T en andere Tessar-lenzen: 75/2.8

Carl Zeiss Jena Tessar 80/2.8 T en andere Tessar-lenzen: 75/2.8 и 105/3.5

Технические характеристики

Optisch ontwerp - 4 lenzen in 3 groepen, "Tessar";
Brandpuntsafstand - 80 mm;
Frameformaat (berekend) - 60x60 mm;
Relatief gat - 1:2.8;
Diafragmalimieten - F / 2.8 - F / 16;
Diafragmaapparaat - 16 bladen, met een vooraf ingesteld mechanisme;
Minimale scherpstelafstand - 1 m;
Houder voor filters - schroefdraad M49x0.75 mm;
Bevestiging aan de camera - M60x1-schroefdraad.

Ontwerp- en aanpassingsfuncties

Tessar 80/2.8 is gemaakt in een glanzende aluminium behuizing met een typisch Oost-Duits design van de vroege jaren 50. Het is interessant dat de vroege lichamen van Sovjet-lenzen werden ontwikkeld "naar het beeld en de gelijkenis" van Oost-Duitse, tot het kopiëren van individuele knooppunten: Helios-44-lenzen uit de 000xxxx-serie voor Zenit-camera's hebben bijvoorbeeld dezelfde vooraf ingestelde diafragmamethode zoals deze Tessar 80 / 2.8.

Tessar 80/2.8 (links) en Tessar 75/2.8

Tessar 80/2.8 (links) en Tessar 75/2.8 in het korps van de Sovjet Industar-29 (rechts). De ontwerpelementen van de lens lijken erg op elkaar.

Om de lens op moderne camera's te gebruiken, is het moeilijk om een ​​adapter te vinden, dus werd er een nieuwe M60-M42-schacht op bestelling gemaakt. Belangrijk: om het contrast van de afbeelding niet te verliezen, moet het binnenoppervlak van de schacht met een hoge kwaliteit zwart worden gemaakt.

Tessar 80/2.8 met op maat gemaakte M60-M42 adapter geïnstalleerd.

Tessar 80/2.8 met op maat gemaakte M60-M42 adapter geïnstalleerd.

De adapter vergroot de afmetingen van de lens aanzienlijk vanwege de noodzaak om het aanzienlijke verschil in werkafstanden tussen kleine en middelgrote camera's te compenseren.
De helicoïde lens zorgt voor een minimale scherpstelafstand van 1 meter. Hoewel dit niet zo slecht is voor zo'n brandpuntsafstand, kun je "bijna macro" vergeten zonder extra apparaten. De Sovjet Jupiter-9 85/2 in de versie voor spiegelreflexcamera's had een MDF van 0.8 m. De MDF van de afstandsmeter Jupiter-9 is echter 1.15 m.

De scherpstelring leek me smal en niet erg comfortabel van vorm.

Het goede nieuws is dat het voorste element van de Tessar 80/2.8 verzonken is in de carrosserie, waardoor een kapeffect ontstaat. Dit ontwerpkenmerk maakte het mogelijk om het diafragma-preset-mechanisme te plaatsen, waarvan de aanwezigheid belangrijk was voor het gebruik van de lens op spiegelreflexcamera's. Het vooraf instellen van de diafragmawaarde wordt uitgevoerd door de ring die zich het dichtst bij de camera bevindt in te drukken en naar de gewenste markering te verplaatsen. Wanneer het diafragma gesloten is, bewegen beide ringen van het diafragma-instelmechanisme gelijktijdig.

Naast de Tessar 80/2.8 was er in het ontwerp van veel lenzen een "ingebouwde zonnekap" voorzien.

Naast de Tessar 80/2.8 was er in het ontwerp van veel lenzen een "ingebouwde zonnekap" voorzien.

Tegenwoordig heeft het vooraf ingestelde mechanisme zijn relevantie verloren vanwege de sterke invloed van de focusverschuiving op digitale camera's en de toename van elektronische zoekers. Maar het luxueuze zestienbladige diafragma is nog steeds een lust voor het oog en zorgt bij elk diafragma voor gladde schijven in bokeh.

Het meerbladige diafragma zorgt voor een perfect ronde pupil van de lens bij elke diafragmaverhouding.

Het meerbladige diafragma zorgt voor een perfect ronde pupil van de lens bij elke diafragmaverhouding.

De diafragmalamellen van deze lens hebben een donkere matte afwerking, in tegenstelling tot Carl Zeiss Tessar 105/3.5T. Een goede zwarting van de bloembladen zorgt voor een beter beeldcontrast bij kleine openingen.

Tessar 80/2.8 diafragmalamellen zijn goed zwart en mat.

Tessar 80/2.8 diafragmalamellen zijn goed zwart en mat.

Tessar 80/2.8 T lenzen hebben, zoals veel lenzen uit die tijd, een enkellaags blauwe antireflectiecoating die zorgt voor maximale lichttransmissie in het groene deel van het spectrum.

Tessar 80/2.8 lenzen worden merkbaar geel wanneer ze door het licht worden bekeken.

Tessar 80/2.8 lenzen worden merkbaar geel wanneer ze door het licht worden bekeken.

Dit type coating bleek zo gewoon te zijn dat lenzen uit de jaren 50 en 60 vaak "blauwe optica" worden genoemd.

De lenzen van de Tessar 80/2.8 lens hebben een violetblauwe kleur.

De lenzen van de Tessar 80/2.8 lens hebben een violetblauwe kleur.

Het is grappig dat er om de een of andere reden in de USSR tot het einde van de jaren 60 geen specifiek type antireflectiecoating was: Sovjet-optica verschilt in een breed scala aan parameters van aangebrachte coatings, daarom is het bij het kiezen ervan ook belangrijk om rekening te houden met deze functie als een bepalende factor in kleurweergave, contrast en het gedrag van de lens bij tegenlicht.

Voelbaar en uiterlijk Carl Zeiss Jena Tessar 80/2.8 is een zeer mooie lens, zonder gebreken. Bij het omgaan met dergelijke dingen kan esthetisch plezier worden verkregen zelfs vóór het opnameproces. De lens is echter niet hiervoor nodig, maar om foto's te maken - hier wordt de echte waarde van de lens bepaald door zijn optische eigenschappen.

Optische eigenschappen. Vergelijking van Tessar 80/2.8 (1952) en Tessar 75/2.8 (1938)

De "late" Tessar 80/2.8 onderscheidt zich in vergelijking met zijn stamvader uit de jaren 1930 door een hoge beeldkwaliteit in het midden van het frame met een open diafragma. Sferische aberratie is voldoende gecorrigeerd om geen belemmering te zijn bij het fotograferen - het objectief heeft zowel een hoge contourscherpte (in tegenstelling tot de vroege Tessar 80/2.8 en 75/2.8) als een goede weergave van fijne details. Hieronder staan ​​gekoppelde foto's op Tessar 80 / 2.8 (1952) en Tessar 75 / 2.8 (1938) met een open diafragma, evenals bijgesneden opnamen.

Met diafragma (met een stap of twee) neemt de scherpte in het centrale deel van het beeld toe, maar het is moeilijk om enige significante superioriteit op te merken ten opzichte van de oude vooroorlogse tessar. Hieronder staan ​​gekoppelde foto's op Tessar 80 / 2.8 (1952) en Tessar 75 / 2.8 (1938) bij diafragma F / 2.8-F / 5.6, evenals uitgesneden opnamen.

De veldvertekening is echter vrij sterk bij f/2.8 - een echt goede scherpte aan de randen en hoeken van het beeld bereik je alleen bij f/5.6-f/8. De aberraties worden echter veel beter gecorrigeerd dan bij de vooroorlogse lens.

Het algehele contrast van het beeld dat wordt gegenereerd door de gecoate Tessar 80/2.8 T is meestal hoger dan dat van de vooroorlogse Tessar 75/2.8, vooral bij het werken met tegenlicht. De kleurweergave van de vooroorlogse lens blijkt echter vaak correcter, zij het gedempt: de bijdrage van de antireflectiecoating aan het transmissiespectrum heeft invloed. Tessar 80/2.8 T is opvallend geel. Hieronder staat een gepaarde foto van een Tessar 75/2.8 (1938) en een Tessar 80/2.8 (1952).

Je kunt ook letten op de verschillende aard van de bokeh van de vooroorlogse en naoorlogse lenzen. Tessar 80/2.8 T heeft niet de neiging om te "borrelen" en wervelt de achtergrond merkbaar. Over het algemeen is het type achtergrondonscherpte rustiger dan dat van vooroorlogse snelle tessars.

Omdat de Tessar 80/2.8 is ontworpen voor gebruik met middenformaat camera's, werkt hij perfect met een shift-adapter op een frame van 36x24 mm, zodat u foto's kunt maken in de formaten 36x48 en 72x24 mm. Dus toen ik uit de hand fotografeerde met een shift-adapter op een Sony A7s-camera met een 12 megapixelsensor, kon ik foto's maken met een resolutie van 16-22 megapixels (na bijsnijden tot een formaat van 2,33:1, 4:5 of 4 :5.5). De meeste foto's in dit artikel zijn gemaakt met een schakeladapter. Ze verschillen van gewone door ontbrekende in de handtekening EXIF en natuurlijk de beeldverhouding.

Hieronder staan ​​voorbeeldfoto's op Sony A7s.

Bevindingen

Carl Zeiss Jena Tessar 80/2.8 T is een kwaliteitsportretlens; uitstekende uitvoering van het optische ontwerp van Tessar, een combinatie van hoge scherpte en een prachtig eigenaardig patroon. Ook het design en de uitstraling lieten een positieve indruk achter. De Tessar 80/2.8 T is gemakkelijker te hanteren dan de vooroorlogse ongecoate lenzen, die nogal grillig zijn in termen van lichtomstandigheden, en laat de Sovjet-analoog van dezelfde productiejaren, Industar-29, ver achter op het gebied van optische kwaliteit. Deze lens is echter vrij zeldzaam en duur, en er zijn simpelweg geen betaalbare analogen meer in termen van het schema en de aard van het beeld.

U vindt meer beoordelingen van lezers van Radozhiva hier. Alle beoordelingen van Rodion op één plek hier.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 3, over het onderwerp: Carl Zeiss Jena Tessar 1:2,8 f=80 mm T (1952, Exakta 6×6), aangepast voor kleinformaatcamera's. Recensie van Rodion Eshmakov.

 • B.R.P.

  Bedankt voor de beoordeling. Echt mooie tekening en scherpte heel Tessarovskaya.

 • Анатолий

  Zoals altijd, erg interessant, Rodion! Bent u van plan om Biometar 80/2.8 te beoordelen?

  • Rodion

   Dankzij. Er staat een review van de biometrie op de site, ik ben niet geïnteresseerd in het kopen van deze lens, daarom zal ik geen review doen.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2021/08/carl-zeiss-jena-tessar-28-f80-mm-t-1952-exakta-6x6/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2021/08/carl-zeiss-jena-tessar-28-f80-mm-t-1952-exakta-6x6/