'AF-P' en 'E' zaten op de pijp

Nikon AF-P Nikkor 70-300mm 1: 4.5-5.6E VR ED

Label op de lens Nikon AF-P Nikkor 70-300mm 1: 4.5-5.6E VR ED. De enige DSLR-lens die zowel 'AF-P' als 'E' heeft

Nikon Nikkor AF-P

Nikon had geen tijd om AF-P-stappenmotoren op grote schaal in lenzen voor spiegelreflexcamera's te introduceren. AF-P-motoren worden alleen geïnstalleerd in de meest budgetoplossingen, zoals standaard 18-55 / 3.5-5.6 klasse 'whale' lenzen en goedkope 70-300 / 4.5-6.3 klasse 'donkere' telelenzen voor Nikon DX-serie camera's. De enige uitzondering is de interessante breedte 10-20/4.5-5.6. Voor het full frame kwam er maar één enkele lens van het type 'AF-P' uit: 70-300/4.5-5.6.

Lijst van alle Nikon Nikkor AF-P:

 1. Nikon DX AF-P Nikkor 10-20 mm 1:4.5-5.6G VR
 2. Nikon DX AF-P Nikkor 18-55mm 1:3.5-5.6G / Nikon DX AF-P Nikkor 18-55 mm 1:3.5-5.6G VR
 3. Nikon DX AF-P Nikkor 70-300 mm 1:4.5-6.3G ED / Nikon DX AF-P Nikkor 70-300 mm 1:4.5-6.3G ED VR
 4. Nikon AF-P Nikkor 70-300 mm 1:4.5-5.6E VR ED

Alle camera's aangekondigd voor release Nikon D4 (+D3200) kan niet worden gebruikt met deze lenzen. En voor sommigen die mogelijk weten hoe, moet u de firmware bijwerken.

Nikon Nikkor E

Het elektromagnetische diafragma werd voornamelijk alleen geïntroduceerd in de top Nikon Nikkor-lenzen voor spiegelreflexcamera's. De eerste dergelijke lens was Nikon800/5.6E, aangekondigd in 2013.

 • E:
 • Nikon N AF-S Nikkor 28 mm 1:1.4E ED
 • Nikon N AF-S Nikkor 105 mm 1:1.4E ED
 • Nikon N AF-S Nikkor 300 mm 1:4E PF ED VR
 • Nikon N AF-S Nikkor 400 mm 1:2.8E ED FL VR
 • Nikon N AF-S Nikkor 500 mm 1:5.6E ED PF VR
 • Nikon N AF-S Nikkor 500 mm 1:4E ED FL VR
 • Nikon N AF-S Nikkor 600 mm 1:4E ED FL VR
 • Nikon N AF-S Nikkor 800 mm 1:5.6E ED FL VR
 • Nikon N AF-S Nikkor 8-15 mm 1:3.5-4.5E ED VISSENOOG
 • Nikon N AF-S Nikkor 16-80 mm 1:2.8-4E ED VR DX
 • Nikon N AF-S Nikkor 24-70 mm 1:2.8E ED VR
 • Nikon N AF-S Nikkor 70-200 mm 1:2.8E FL ED VR
 • Nikon AF-P Nikkor 70-300mm 1:4.5-5.6E ED VR
 • Nikon N AF-S Nikkor 120-300 mm 1:2.8E FL ED SR VR
 • Nikon N AF-S Nikkor 180-400 mm 1:4E FL ED VR TC 1.4
 • Nikon AF-S Nikkor 200-500mm 1: 5.6E ED VR
 • PC-E:
 • Nikon N PC-E Nikkor 24 mm 1:3.5D ED
 • Nikon N PC-E Nikkor 45 mm 1:2.8D ED Mike
 • Nikon N PC-E Nikkor 85 mm 1:2.8D Mike
 • PC, E:
 • Nikon N PC Nikkor 19 mm 1:4E ED
 • Z, E:
 • Alle lenzen Nikon Nikkor Z
 • 1, E
 • Alle lenzen Nikon Nikkor1

Trouwens, slechts één Nikon AF-P 70-300/4.5-5.6E VR heeft tegelijkertijd een stappenmotor 'AF-P' en een elektromagnetische diafragmaregeling 'E'.

'AF-P' en 'E' schonden opnieuw de integriteit van het systeem (compatibiliteit tussen camera's en lenzen) en zorgden voor extra verwarring bij de hoofden van gebruikers (en er waren genoeg problemen zonder). Maar geen groot probleem. Nikon Nikkor spiegelreflexobjectieven zullen voor het overgrote deel niet meer worden ontwikkeld. Alle nieuwe items worden voornamelijk uitgebracht voor spiegelloze oplossingen.

Laat me je eraan herinneren dat het elektromagnetische diafragma sinds 1987 in alle Canon-lenzen wordt gebruikt (26 jaar eerder dan Nikon geïntroduceerd), en dat de installatie van Canon STM-stappenmotoren in lenzen op geen enkele manier de compatibiliteit van Canon EOS-camera's en -lenzen beïnvloedde . Tegelijkertijd heeft het Canon-systeem voor spiegelreflexcamera's een veel grotere vloot budgetoptieken met STM-motoren.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.com.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 16, over het onderwerp: 'AF-P' en 'E' zaten op de pijp

 • Jea Reth

  De STM-lenzen van Canon werken zelfs op de allereerste EOS-systeemkarkassen. Op mijn film 630 werkten stabilisatoren, USM- en STM-motoren prima voor mij, hoewel in de dagen van deze camera alles gewoon zoemde van micromotoren en klikkende versnellingsbakken. Dat is wat ik begrijp - compatibiliteit.

  • Roman

   Wat is het probleem? Draai de ene kant op, draai de andere kant op, stop. Meer stap, minder stap met tijd, handen, motor - vanuit het oogpunt van de fotik is het verschil klein. Ik begrijp niet waar Nikon slim over moest zijn (en waarom).

   • Arkadi Shapoval

    Blijkbaar hebben ze AF-P / STM sterk geoptimaliseerd voor video-opnamen, met een andere AF-bedieningslogica en wilden ze de gebruikelijke logica niet verlaten. Of nog banaler en simpeler - als je een nieuwe AF-P/STM wilt - neem er dan een nieuwe camera bij. $$$

  • Igor

   Plus. Op de EOS 650 (wat letterlijk de allereerste EOS is) werken alle STM-lenzen. Ik denk niet dat het een kwestie is van Nikon's luiheid of marketing, het is gewoon dat deze compatibiliteit blijkbaar op zulke krukken zou zijn gehouden, dat het gemakkelijker zou zijn om het helemaal niet te doen. En Canon, dat een geheel nieuwe vatting heeft gemaakt, heeft waarschijnlijk gezorgd voor toekomstige aanpassingen en heeft een reserve voor achterwaartse compatibiliteit voor hen achtergelaten.

 • Romeinse D

  Ik hou van dit soort artikelen. Veel meer recensies. Ik heb 3 karkassen (d700, f100, f80) en het brandt ook. Ik wil Tamron 70-210/4, het heeft een elektronische diafragma-aandrijving. Volledige functionaliteit zit alleen op de d700 (de stabilisator zou overal moeten werken, maar je moet het controleren)

 • Romeinse D

  Arkadi heeft het mis. De elektronische diafragma-drive verscheen op PC-E-brillen als (zoals ik het begrijp) een fysieke noodzaak. Ze moeten ook in de lijst worden opgenomen.
  PC-E NIKKOR 24 mm F3.5D ED
  PC-E MicroNIKKOR 45mm f/2.8D ED
  PC-E MicroNIKKOR 85mm f/2.8D
  En de nieuwste
  PC NIKKOR 19mm f/4E ED

  Diafragmabestendig:
  https://www.kenrockwell.com/nikon/24mm-pc.htm

  • Arkadi Shapoval

   Ja PC-E / PC, E staat op zichzelf en is hier al door mij beschreven https://radojuva.com/2014/05/nikon-e/
   Daar heb ik ook aangegeven dat Nikon N PC-E Nikkor 24mm 1:3.5D Tilt/Shift ED Aspherical Nano Crystal Coat de allereerste Nikon lens is met een elektromagnetisch diafragma
   In dezelfde opmerking worden gewone/klassieke fotolenzen met autofocus en zonder tilt/shift overwogen. Laat me je eraan herinneren dat Nikon's tilt / shifts allemaal handmatig zijn.
   Houd er trouwens rekening mee dat de eerste tilt/shifts waren gemarkeerd als PC-E (Nikon PC-E 45 mm 1:2.8D ED), alleen de laatste als PC, E (Nikon PC NIKKOR 19 mm 1:4E ED). Dat wil zeggen, de vervanging D -> E, en PC als een aparte klasse.
   Update commentaar: dezelfde link toegevoegd aan dit artikel, om mijn horizon te verbreden.

   • Roman

    Zoals ik het begrijp, kon je met 24 nog steeds het diafragma draaien met knoppen op de ring, maar de rest had deze ring niet?

 • Oleg

  Verdomme Nikon was zijn rijdier

 • Vadym.O

  "opnieuw de integriteit van het systeem geschonden" - daarom is Nikon geen systeem. Mijn voorkeur gaat uit naar Panasonic of Canon. Als gevolg daarvan heb ik een Canon 90D gekocht en ik hou mezelf niet voor de gek :)))

  • Victor

   Meestal zeggen ze "Ik hou mijn hoofd niet voor de gek", hoewel als iemand niet met zijn hoofd denkt, maar met de aangegeven plaats, alles mogelijk is)))

  • Roman

   En hoeveel en wat voor lenzen heb je voor haar, puur voor de interesse?

 • Vlad

  Voor zover ik begrijp, zit de kracht van stappenmotoren in snelheid en nauwkeurigheid, maar niet in kracht. Daarom is het onwaarschijnlijk dat ze in de nabije toekomst dure lichtsterke lenzen zullen krijgen, waar de lenzen groot en zwaar zijn (in tegenstelling tot donkere zoomlenzen). Ring usm zal daar nog lang heersen.

  • Ivan

   Als je kijkt naar de moderne lijn Z-lenzen voor Nikon, dan zijn ze allemaal uitgerust met stappenmotoren en elektromagnetische diafragma's. Er zijn geen uitzonderingen voor lichte en dure lenzen, behalve één - 0,95. Maar zelfs daar waren er geen technische problemen om het autofocus te maken. Aanvankelijk was hij zo ontworpen, maar hij bleek zo groot en zwaar dat de motor zijn afmetingen en gewicht nog meer zou hebben vergroot.

  • Roman

   Niet alle lenzen zijn groot en zwaar. Daarom draait de motor een groep kleine lenzen die zich ver buiten de enorme frontelementen bevinden. Maar de enorme frontelementen worden steeds lichter, fabrikanten letten hier vooral op, lensrevisies kun je vergelijken op gewicht.

   STM, als het niet op tandwielen is, maar op een schroef, is het stiller. USM is sneller. Maar dit zijn uitersten, ze hebben ook hybride, allerlei micro- en nano-usms.

  • Jea Reth

   De voordelen van de USM-motor liggen in het feit dat deze zonder tandwielen is en in bijna elke maat kan worden gebouwd. Maar ze hebben een minpuntje: ze kunnen maar met één hoge snelheid ronddraaien, anders bestaat het risico op breuk van de piëzo-elektrische elementen.
   De groeiende dominantie van stappenmotoren is een knipoog naar videografie, die serieus zijn weg heeft gevonden naar camera's. De stepper kan nauwkeurig, stil en vooral de helicoïde met verschillende snelheden draaien.
   Voor een USM-foto denk ik dat het beter is. Hiermee wordt de AF-snelheid alleen beperkt door de domheid van de AF-module in het karkas. Voor video is de USM onnodig zenuwachtig, hij heeft al handen of een externe schijf nodig

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2021/07/af-pie-sideli-na-trube/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2021/07/af-pie-sideli-na-trube/