ND-filter met variabele dichtheid vervormt onscherp gebied

Dit is nog een opmerking voor 'Elektronische voorgordijnsluiter verpest bokeh veel'. Deze keer bederft de bokeh het ND-filter met variabele dichtheid.

ND-filter met variabele dichtheid vervormt onscherp gebied

ND-filter met variabele dichtheid vervormt het wazige gebied. Artefacten in de bokeh. еличить изображение.

De foto's in de onderstaande galerij zijn gemaakt met een goedkope Chinese Cuely Fader ND2-400 52 mm (S) ND-filter en lens met variabele dichtheid Viltrox AF 56 mm 1:1.4 STM ED IF CE op camera Sony a3500, JPEG rechtstreeks uit de camera (bronnen). In de bokeh zijn de 'bite' en 'versletenheid' van de blur-discs goed te zien:

UPDATE: Hoe te vermijden? Gebruiken betere kwaliteit filters, conventionele ND-filters, gradiëntfilters en polarisatiefilters.

UPDATE 2: hier publiceerde een eenvoudig en visueel artikel over hetzelfde onderwerp.

mijn ervaringA: Ik heb nog nooit veel geluk gehad met een goed ND-filter met variabele dichtheid. Bij het kiezen van zo'n lichtfilter kun je beter niet sparen.

Voor reacties op dit bericht is registratie niet vereist. Iedereen kan een reactie achterlaten.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Als dit materiaal nuttig voor u was, help mijn project. En vergeet niet dat iedereen dat kan Schrijf je beoordeling voor een of andere fotoapparatuur.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 29, over het onderwerp: ND-filter met variabele dichtheid vervormt de vervagingszone

 • Andrew

  Een zeer nuttige opmerking, ik zal het weten, ik zou in de toekomst graag een variabele NDshnik willen! 👍

 • Molchanov Joeri

  Bedankt voor het artikel! Ik lees veel, maar voor het eerst zie ik een melding van dit probleem!

 • Alexey

  variabele ND zijn twee polaren. en polarik is een film met een sluwe compositie. van tijd tot tijd stort het in en is bedekt met kleine scheurtjes. die duidelijk zichtbaar is in gereflecteerd licht.

  • Arkadi Shapoval

   Waar je over schreef heeft niets te maken met deze artefacten. Ze hebben niets met "kraken" te maken. Ze verschijnen door het gebruik van lineaire en circulaire polarisatoren om ND . te creëren

   • Alexey

    nog steeds nee. een werkende polarisator geeft geen artefacten. herhaaldelijk gecontroleerd. Als je me niet gelooft, schrijf dan naar Dima Evtifeev en vraag het. hij zal hetzelfde zeggen.

    • Arkadi Shapoval

     Je verwart een polarisator gewoon niet met een ND met variabele dichtheid, die uit twee polarisatoren bestaat. Je kunt hem schrijven :)

     • Alexey

      boyar, ik verwar nooit iets, omdat mijn fout erg duur zal zijn :) en voor de derde keer, wat je op je foto's ziet, is een defect in een bepaald geval en geen kenmerk van een polarisator en / of ND-filter.

      • Arkadi Shapoval

       als ik het mis heb, bied ik mijn excuses aan en corrigeer ik de informatie

       • Alexey

        Koop een degelijke filter en oordeel zelf. waarom heb je iemands mening))

       • Arkadi Shapoval

        ja, het feit is dat ik ooit een soortgelijke nd-shnik van hoya 77mm heb gebruikt, het was hetzelfde, en het was nieuw, rechtstreeks uit de doos (zoals deze Chinees). En ik ben ook meer dan eens soortgelijke problemen tegengekomen met andere gebruikers die ook vrij dure oplossingen hadden. Anders zou ik er niet zo zeker van zijn. Tegelijkertijd kan ik het mis hebben

      • jury

       sorry, maar waar in het artikel staat dat dit effect "een kenmerk is van elke polarisator en / of ND-filter"? Ik las: “Hoe te vermijden? Gebruik conventionele ND-filters, gradiëntfilters en polarisatiefilters.” Die. de auteur zegt dat met “elke polarisator en/of ND-filter” dit effect niet zal optreden.

       • Arkadi Shapoval

        Nee, ik schrijf: "Een soortgelijk effect treedt op bij elk ND-filter met variabele dichtheid, inclusief zeer dure."

       • Alexey

        moet je het voor de hand liggende vermelden? de auteur schreef over vario nd, mijn opmerking geldt ook voor vario nd

       • Arkadi Shapoval

        Ik geef mijn fout toe. Het lijkt erop dat iemand heeft geschreven Dmitry Evtifeev en hij maakte een interessante vergelijking, hier beschreven.
        Het materiaal is bijgewerkt. Goede informatie is belangrijker dan persoonlijke meningen.

  • Sergei

   Nou, dat spreekt ook van de nutteloosheid van het kopen van dure varionD. Als de film na verloop van tijd bedekt raakt met scheuren. Het is als een foto-elektrische colorimeter die je na 5 jaar weggooit, maar het is duur.

   • Alexey68

    Wat is er mis met de colorimeter? meer precies, met welke colorimeter?

    • Roman

     Shadrin had ooit een gedetailleerde uitleg. Hij raadt colorimeters ten zeerste af en geeft de voorkeur aan spectrofotometers.
     Ik ben misschien onnauwkeurig in definities, maar zoiets als dit.

     Een colorimeter (zoals alle goedkope Spyders) werkt als een enkele cameracel of een set van drie netvlieskegels. Het registreert het uitgestraalde licht, passeert het door drie filters met bekende spectrale eigenschappen, ontvangt een bepaalde waarde in de vorm van drie reacties, past vervolgens de bekende transformatiematrix toe op een bepaalde kleurruimte en ontvangt daarin een specifieke RGB-waarde. Na verloop van tijd verslechteren filters, veranderen hun kenmerken en drijft de nauwkeurigheid. Bovendien kunnen alleen monitoren worden gekalibreerd.

     De spectrofotometer is anders ontworpen, hij bestraalt het oppervlak met zijn eigen lichtbron (een soort gloeilamp) en meet vervolgens het gereflecteerde licht, bijvoorbeeld door een prisma. Gereflecteerd licht - je kunt het emissiespectrum van bijvoorbeeld papier of een ander materiaal krijgen - zo worden printers gekalibreerd of zorgen ze ervoor dat de kleurstof aan een bepaalde norm voldoet. Bovendien kun je metameren detecteren - dat wil zeggen kleuren met een ander spectrum dat het oog op dezelfde manier ziet. Maar wanneer de lichtomstandigheden veranderen, worden deze voorheen identieke kleuren anders. Camera's hebben ook zo'n rommel als de camera geen onderscheid maakt tussen tinten blauw en paars, bijvoorbeeld omdat hij zijn eigen spectrale kenmerken heeft die niet overeenkomen met de kenmerken van het oog.
     Omdat de gloeilamp ook kan degraderen, wordt de spectrofotometer zelf ook gekalibreerd voordat hij aan het werk gaat. Het is bedekt met een dop bedekt met een speciale witte verf, die een duidelijk spectrum heeft dat na verloop van tijd niet verslechtert. Als gevolg hiervan meet de spectrofotometer, zelfs als de lampen hun spectrum enigszins hebben veranderd, het emissiespectrum van de lamp en houdt er rekening mee, waardoor het meetspectrum van de monitor of het papier wordt gecompenseerd. Iets zoals dit.

     • Alexey68

      jullie gemengde paarden, mensen ....

      0. de spectrofotometer is hier over het algemeen nutteloos. het is voor iemand anders.

      1. Normale interferentiefilters verslechteren niet. het probleem kan zijn met de fotodiodes erachter, maar dit wordt ook zonder problemen gecompenseerd door software. misschien hebben we het over iets supergoedkoops, maar dit ligt al buiten mijn bevoegdheid, ik heb niets met rommel te maken. en voor mezelf maakte ik kleuranalysatoren, beide met één fotodiode en een "carrousel" van filters erboven, daar met drie onafhankelijke fotodiodes, elk met een eigen thermisch gecompenseerde logaritmische versterker. alles werkt precies. werd gekalibreerd met behulp van gepatenteerde instrumenten en bronnen van monochromatische straling.

      2. Maar in het algemeen was mijn vraag aan de auteur van het commentaar, met welk specifiek apparaat hij problemen heeft, het werd gewoon interessant.

      • Roman

       Waarvoor voor een ander? In de context van fotografie is alles voor hetzelfde: monitoren en printers kalibreren.

       Ik begreep al dat je interesse neerkomt op het nog eens vertellen hoe je persoonlijk iets van een colorimeter tot een kernreactor in elkaar hebt gezet en wat een idioten allemaal zijn dat ze kant-en-klare oplossingen gebruiken.

       • Alexey68

        kalibratie van de monitor of iets dat zelflichtgevend is - ofwel een colorimeter op basis van fotodiodes plus filters, of een spectrometer, dat wil zeggen een prisma plus een CCD-liniaal.
        kalibratie van iets dat niet zelflichtgevend is - per slot van rekening een spectrofotometer, dat wil zeggen een spectrometer plus een externe lichtbron.

        Ik herhaal de vraag aan de AUTEUR van de opmerking, niet aan jou. welk apparaat had hij defect en waarom.

       • Alexey68

        over het algemeen heb ik veel dingen ontwikkeld, zowel persoonlijk als als team. de eerste SOVIET digitale videorecorder is bijvoorbeeld door ons ontwikkeld bij het Special Design Bureau "Video" van de "Tantal" -software. helaas, tegen de tijd dat het onderzoek voorbij was, stortte het land in en werden onze ontwikkelingen niet verder gebruikt.
        en al in de post-Sovjet-periode, werkend in een van de joint ventures, ontwikkelden we een akoesto-optische spectrofotometer, deze ontwikkeling bleek succesvol.

    • Roman

     En, nou, als we in plaats van drie waarden hebben ontvangen, bijvoorbeeld 30 of 60 daar, hebben we niet de reactie van een apparaat - wat het daar als blauw beschouwt, en wat het als groen beschouwt met zijn filters, maar een min of meer objectief spectrum , waarvan de software al exacte XYZ-waarden of hun Lab zal tellen die gebaseerd zijn op menselijke kleurenvisie.

 • Sergei

  Maar kan de gerespecteerde auteur soortgelijke foto's van een merkpolarisator van een variabel vlak meenemen om zeker te zijn van de globale aard van het probleem.
  Het zou goed zijn om een ​​combinatie van twee polarisatoren van de verouderde "lineaire" technologie te proberen, evenals "circulair" plus "lineair", enz.
  Dmitry Evtifeev schreef in zijn blog over het verschil in de afbeelding, afhankelijk van de lineaire en circulaire volgorde (maar daar betrof het verschil de UV- en IR-regio's).

  • Arkadi Shapoval

   Nu kan ik dat niet, maar het is geen geheim dat deze artefacten specifiek gerelateerd zijn aan de constructie van een variabel ND-filter, en niet gerelateerd zijn aan "kwaliteit / fabrikant". Meestal worden dergelijke filters gebruikt voor landschappen waar geen "bokeh" is.

 • TSerg

  Het is niet nieuw voor mij. Ik weet dat dergelijke filters in de uitverkoop zijn verschenen, zowel goedkope Chinese als dure solide, bijvoorbeeld MARUMI DHG vari. nd2-400 Tegelijkertijd geldt: hoe helderder mokken, hoe scherper artefacten ze hebben.
  De filters zijn immers niet uitgevonden voor fotografie, maar voor video-opnames met spiegelloze camera's.

 • Alexey

  Ik zag een kruisvormige schaduw in het midden van het frame. Ik was zo overstuur dat ik het voorbeeld niet heb bewaard. Filter - Fujimi ND2-ND400

  • Alex

   Zelfs de fabrikanten schrijven zelf over dit kruis.

  • Arkadi Shapoval

   Bedankt, de informatie bijgewerkt, de fouten erkend (zie opmerkingen hierboven)

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2021/05/nd-fader-and-bokeh-issue/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2021/05/nd-fader-and-bokeh-issue/