35KP-1,8 / 75, aangepast met de mogelijkheid om lichtafval te beheersen. Beoordeling van Rodion Eshmakov

Overzicht filmprojectie 35KP-1,8 / 75 bereid Rodion Eshmakov (abonneer je op Instagram!)

"Klassieke (of toch al banale?) 7/5" in een universeel ontwerp voor spiegelreflexcamera's.

"Klassieke (of toch al banale?) 7/5" in een universeel ontwerp voor spiegelreflexcamera's. toenemen.


De 35KP-1,8/75 filmprojectielens wordt sinds de jaren tachtig geproduceerd in de Izyum Instrument-Making Plant (IPZ). Hij kwam om de oude te vervangen LOMO Zh-53 75/2, verschilt van het in grotere helderheid en meer geavanceerd optisch ontwerp. Projectielenzen zijn relatief betaalbaar en worden door amateur- en enthousiaste fotografen over het algemeen beschouwd als een alternatief voor portretlenzen met een groot diafragma.

Dit artikel presenteert een 35KP-1,8/75 lens die is aangepast voor gebruik met moderne camera's. Naast de basisbewerkingsprocedure (het instellen van de iris en het scherpstelmechanisme), kreeg de lens een interessante mogelijkheid om snel het niveau van lichtafval aan te passen tijdens het fotograferen, deze optie werd ook door mij geïmplementeerd voor lenzen 35KP-1,8/100, RO501-1 100/2 en een nummer middenformaat optica.

Specificaties:

Optisch ontwerp - 7 lenzen in 5 groepen (Planar);

regeling 35KP-1,8/75Mogelijk hoofdoptisch schema van de lens.
Brandpuntsafstand - 75 mm;
Relatief gat - 1:1.8;
Frameformaat - 16 * 22 mm (berekend), dekt het frame tot 44 * 33 mm zonder sterke lichtafval;
Landingsdiameter - 62.5 mm;
Eigenschappen: projectielens, heeft geen diafragma en een scherpstelmechanisme.

Constructie en aanpassing

Door het ontwerp is de lens een lensblok in de vorm van een aluminium buis zonder franjes. Een sleufmoer bevestigt de lenzen in de aluminium pannenkoeken en een tussenlensafstandhouder. LOMO-lenzen zijn op een vergelijkbare manier gemaakt, maar ze hebben sleufmoeren aan beide zijden van de body, waardoor het gemakkelijker is om bij de lenzen te komen. Lenzen 35KP vervaardigd door MMZ im. Vavilov is technologisch minder geavanceerd, maar duurzaam: hun lenzen zijn niet in aluminium gerold, d.w.z. Het ontwerp van het lensblok is vergelijkbaar met gewone fotografische lenzen.

Belangrijk! Het ontwerp van de lens heeft een niet voor de hand liggend nadeel: blijkbaar is door slecht geselecteerde materialen de geometrie van de lensframes vervormd door verhitting bij gebruik van de lens in een projector. Om deze reden zijn het deze lenzen die vaak lenzen hebben die in hun frame trillen en een extreem slechte beeldkwaliteit hebben, wat niet kenmerkend is voor optica van dit technologische niveau. Van de drie lensblokken die ik kocht, verschilde er slechts één in goede scherpte, de rest, die uiterlijk defect was, had een onbevredigende beeldkwaliteit. Hoogstwaarschijnlijk geldt de opmerking ook voor andere door IPZ geproduceerde lenzen.

Aanzicht van de aangepaste 35KP-1,8 / 75 vanaf de zijkant van de frontlens.

Aanzicht van de aangepaste 35KP-1,8 / 75 vanaf de zijkant van de frontlens.

Hoewel de 35KP-1,8/75 geen diafragma heeft, is het niet moeilijk om hem te installeren, zelfs niet met de native lensafstandhouder.

Diafragma met meerdere bladen geïnstalleerd in 35KP-1,8/75.

Diafragma met meerdere bladen geïnstalleerd in 35KP-1,8/75.

Het achterste gedeelte 35KP 75/1.8 is voldoende voor probleemloze aanpassing aan alle kleinformaat spiegelreflexcamera's, en het is zo groot dat het mogelijk wordt om een ​​tweede (buiten de lens) irisdiafragma te installeren om vignetteringscontrole te implementeren .

Zicht op het dubbele irisdiafragma van de lens door de frontlens: de opening is afgedekt, de lens is gesloten.

Zicht op het dubbele irisdiafragma van de lens door de frontlens: de opening is afgedekt, de lens is gesloten.

De oude lenzen met zes lenzen van de Zh- en RO-serie hebben een verhouding van brandpuntsafstand en achterste brandpuntsafstand van ongeveer 60-65%, en lenzen van de IPZ 35KP-serie - ongeveer 70-75%. Misschien is dit gedaan om de lens van een gloeilamp te verwijderen, misschien per ongeluk: dit optische ontwerp werd heel vaak gebruikt om standaardlenzen van de 50/1.4-klasse te maken voor spiegelreflexcamera's, waar een groot achtersegment nodig was. Op de een of andere manier is de installatie van een tweede iris zelfs beschikbaar voor 35KP 65 / 1.8. Maar van de lenzen van de RO-serie is de mogelijkheid om lichtafval te beheersen met behoud van compatibiliteit met spiegelreflexcamera's alleen aanwezig voor optica met een brandpuntsafstand van 100 mm (RO501-1 100/2).

Het lensdiafragma is geïnstalleerd in de lensschacht en wordt afgesteld door de ring.

Het lensdiafragma is geïnstalleerd in de lensschacht en wordt afgesteld door de ring.

Als focusmechanisme werd gekozen voor de macrohelicoïde M65 25-55 mm, waarvoor een speciale schacht werd gemaakt met een schroefdraad voor bevestiging aan de M42-camera en een lensdiafragma-besturingseenheid.

Aangepast 35KP-1,8 / 75 montage bij scherpstellen op oneindig.

Aangepast 35KP-1,8 / 75 montage bij scherpstellen op oneindig.

De helicoïde slag is voldoende om een ​​MDF van ongeveer 40 cm te krijgen, wat een goede schaal geeft bij het fotograferen van kleine objecten.

Aangepast 35KP-1,8/75 montage bij focus op MDF.

Aangepast 35KP-1,8/75 montage bij focus op MDF.

Lenzen 35KP-1,8/75 hebben een enkellaagse coating, voornamelijk roze-violette tinten. In het licht is de lens wat groen.

Zicht op de lens door het licht.

Zicht op de lens door het licht.

35KP-1,8/75 is een redelijk eenvoudig aan te passen lens. Vanwege het grote achterste segment blijkt het massiever en groter te zijn dan de LOMO Zh-53, maar het stelt je in staat om de mogelijkheid te implementeren om vignettering voor spiegelreflexcamera's te regelen. Een belangrijk nadeel van de lens is het hoge percentage beschadigde exemplaren: het is onmogelijk om er zeker van te zijn dat een lens die qua uiterlijk perfect behouden blijft, niet onherstelbaar scheef zal staan ​​als er vóór aankoop geen tests op de camera zijn uitgevoerd.

optische kwaliteit

Een geslaagde kopie van de lens heeft al vanaf een open diafragma een redelijk goede scherpte in het midden van het frame. De ongelukkige heeft de neiging om een ​​uitgesproken zachtheid te hebben als gevolg van een coma in het midden van het frame, wat kan worden gezien bij het beschouwen van out-of-focals en pre-focals van een puntige lichtbron. Een belangrijke bijdrage bij een open diafragma wordt geleverd door sferische en chromatische aberratie. Hun invloed is merkbaar verminderd, zelfs bij diafragma's tot F / 2-F / 2.8. Het niveau van chromatische aberraties is typerend voor de optica van de tweede helft van de XNUMXe eeuw.

Veldvervormingen worden vrij goed gecorrigeerd, in deze lens is het beter dan de Wit-Russische 35KP en een aantal optica (Sovjet en buitenlandse) klasse 85/2. In vergelijking met bijvoorbeeld de bekende Helios-40-2 laat 35KP-1,8 / 75 een vergelijkbare scherpte zien bij gelijke diafragma's in het midden van het frame, maar veel, veel beter aan de rand en hoeken van het frame. Ook in mijn eentje

35KP-1,8/75 heeft een lage lichtafval, wat het gebruik van een lensdiafragma echt de moeite waard maakt. Bij diafragma's in de orde van grootte van F/5.6 heeft de lens geen problemen met de beeldkwaliteit.

35KP-1,8/75 heeft een enkellaagse coating en 5 groepen lenzen, dus het is niet erg goed bij het werken in tegenlicht en vervormt enigszins de kleur in het groen-gele gebied. De lens heeft de neiging om paarse hazen en een witachtige sluier te vangen. Bij normale verlichting zijn er echter geen problemen met contrast.

Het optische schema 35KP-1,8 / 75 geeft de lens een karakteristieke bokeh, die doet denken aan de bokeh van de oude F / 1.4 vijftig dollar op de crop (wat echter logisch is). Die. iets ongewoons op de foto 35KP-1,8/75 is nauwelijks te vinden. De onscherpe schijven hebben een uitgesproken rand, geeloranje gekleurd als gevolg van sferochromatisme (de zogenaamde "bokeh-fringing", meestal dachten ze er niet aan om dit te corrigeren in projectie-optiek). Bij gemiddelde scherpstelafstanden wordt de vervorming van de onscherpe schijven in de hoeken van het beeld onder invloed van coma merkbaar: ze hebben de vorm van driehoeken, waarvan de hoekpunten vanuit het midden van het beeld kijken.

Door het gebruik van een lensdiafragma kun je de bokeh-schijven de vorm van citroenen geven, d.w.z. voeg swirl bokeh-effect toe. Bovendien vermindert het gebruik van een lensdiafragma het effect van coma (omdat conventionele snelle foto-optieken in eerste instantie vaak een lichtafval hebben in de orde van grootte van 50-60%) en de randen van het beeld donkerder maken (eigenlijk lichtafval). Door de introductie van lichtafval met een tweede diafragma kun je een uitgesproken effect bereiken op cropcamera's, wat niet beschikbaar is voor conventionele optica. Deze optie maakt het resultaat van de 35KP-1,8/75 flexibeler en interessanter.

Als een variant van het schema met een verhoogd rugsegment niet was toegepast, zou het hoogstwaarschijnlijk mogelijk zijn geweest om een ​​veel beter correctieniveau te bereiken. Maar de 35KP-1,8/75 verdient, met al zijn tekortkomingen, de titel van een van de beste Sovjet-lenzen op het gebied van optische kwaliteit. De kosten van het 35KP-1,8 / 75-lensblok in de USSR waren trouwens gelijk aan de prijs van de lens Jupiter-6 180/2.8.

Hieronder staan ​​foto's op 36KP-1,8/75 en full-frame Sony A7s. Een aantal foto's is gemaakt in lichtafvalmodus.

Hieronder staan ​​foto's op 36KP-1,8/75 en full-frame Canon EOS 5D van Oleg Isaev, Instagram cat.tangent:

Alle reviews van filmprojectie en filmlenzen:

 1. RO3-3M 2/50
 2. RO2-2M 75/2 (recensie van de lezer)
 3. RO 500-1 F9 SM. 1:2 P (recensie van de lezer)
 4. LENKINAP RO500-1 F=9cm 1:2 P (recensie van de lezer)
 5. ЛЭТИ-60/60М F=92 1:2 (recensie van de lezer)
 6. 2/92
 7. F=92 1:2
 8. ОКП-6-70-1 F=70 1:1,8
 9. LENKINAP OKS1A-75-1 F=75 1:2 P (recensie van de lezer)
 10. LOMO RO501-1 F=100 1:2 (+ materialen van de lezer)
 11. LOMO RO500-1 F=90 1:2
 12. 16KP-1,4/65 (recensie van de lezer)
 13. 35KP-1,8/65 (recensie van de lezer)
 14. 35KP-1,8/70
 15. 35KP-1,8/75 (recensie van de lezer)
 16. 35KP-1,8/85
 17. 35KP-1.8/100 (recensie van de lezer)
 18. 35KP-1.8/120 (recensie van de lezer)
 19. 35KP-1,8/120 (met diafragma, lezersrecensie)
 20. LOMO P-5 F=90 1:2 (recensie van de lezer)
 21. LOMO P-5 F=100 1:2 (recensie van de lezer)
 22. LOMO OKS1-22-1 F=22 1:2.8 (recensie van de lezer)
 23. ЛОМО ОКС1-40-1 40/2.5 (recensie van de lezer)
 24. LOMO OKS1-300-1 F=300 1:3.5 (recensie van de lezer)
 25. LOMO OKS11-35-1 F=35 1:2 (recensie van de lezer)
 26. LOMO Zh-53 F=75 1:2 (recensie van de lezer)
 27. LOMO Zh-54 F=85 1:2 (recensie van de lezer)
 28. LOMO OKP4-80-1 F=80 1:1,8 (recensie van de lezer)
 29. (recensie van de lezer)
 30. Tair-41 50/2 (recensie van de lezer)
 31. KO-120 1:2,1 120 mm
 32. KO-90 1:1,9 F=9cm (recensie van de lezer)
 33. KO-120M 1:1.8 F=120mm (recensie van de lezer)
 34. KO-120M 120/1.8 met diafragma en helicoïde (recensie van de lezer)
 35. KO-120 1:2.1 F=12cm (recensie van de lezer)
 36. GOZ "KO-140" 1:2,2 F–14cm (recensie van de lezer)
 37. MP RSFSR GLAVOCHTEKHPROM PLANT №6 ★ F=7.7cm ★ (recensie van de lezer)
 38. MSO Oekraïense SSR UTOG UPP-1 ★ KHARKOV ★ F-7 SM ★
 39. Schneider Supercinelux 70/2
 40. Meopta Meostigmat 100/1.7
 41. Projectie aplanates: "Petzvali" en "Richter"

De namen van de lenzen komen overeen met hun exacte spelling op de body.

Bevindingen

De zeven-lens 35KP-1,8/75 is een afstammeling van de zes-lens LOMO Zh-53 75/2, en behoorlijk succesvol in dat: met een grotere diafragmaverhouding en een groter achtersegment, heeft de lens een redelijk goede optische kwaliteit en artistieke eigenschappen. De lens leent zich goed voor aanpassing aan moderne spiegelreflexcamera's en werkt met succes met het diafragma voor vignettering op full-frame en cropcamera's. Het vinden van een goed exemplaar van de 35KP-1,8/75 kan echter lastig zijn.

U vindt meer beoordelingen van lezers van Radozhiva hier. Alle beoordelingen van Rodion op één plek hier.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 29, over het onderwerp: Projectie 35KP-1,8 / 75, aangepast met de mogelijkheid om vignettering te beheersen. Beoordeling van Rodion Eshmakov

 • Koba

  Van de bovenstaande foto's vind ik deze lens persoonlijk erg mooi. Het doet een beetje denken aan foto's van CCTV-lenzen, alleen vele malen beter voor het volledige formaat. Ik vraag me af hoeveel zo'n lens zou kunnen kosten als je hem vindt en opnieuw maakt voor bijvoorbeeld Nikon?

  • Rodion

   Je vroeg me hetzelfde over 100 / 1.7, maar het bleef op het niveau van een gesprek. Deze lens is ook compatibel met Nikon. De lens kost $ 300.

   • Koba

    Ja, ik vroeg en was van plan om te kopen, maar juist op dat moment deden zich veel onvoorziene kosten voor, ik betaal nog steeds, en ik zet deze lens echt op de eerste plaats voor aankoop, zodra ik de kans krijg, zal ik bestel hem dan meteen. Ik heb net de foto's van die lens ook bekeken, ze zijn allebei uitstekend, maar ik vond deze erg leuk. Ik gebruik vaak CCTV 25 mm / 1.4 op crop en heb altijd naar iets soortgelijks gezocht, maar zonder de nadelen ervan op Nikon, nu weet ik dat dit precies is wat ik zocht, ik had niet eens gehoopt dat zoiets op Nikon zou kunnen bestaan een full frame, meestal testte ik normale fotografische lenzen, maar zulke explosieve bokehs zijn daar niet, of er zijn absoluut correcte en uitstekende bokehs (bijvoorbeeld op de moderne Sigma 135 / 1.8), maar nog steeds zonder emoties, en het kost ongeveer een gebruikte auto. Dus begin ik $ 300 te sparen.

    • Andrew

     In China, onvoorziene omstandigheden? Nou, dat kan niet.

     • Koba

      Niet in China, buiten China. Zoals u waarschijnlijk begrijpt, worden alle mensen die buiten hun land werken, vooral als dit land Georgië en dergelijke is, niet alleen de meeste, maar bijna al hun lonen en andere inkomens naar huis gestuurd om hun families, familieleden, enz. te onderhouden. Dat is alleen in China, er zijn heel weinig onvoorziene gebeurtenissen.

   • Koba

    Rodion, hallo! Je hebt me vandaag een e-mail gestuurd, toch?

    • Rodion

     Ja, juist.

     • Koba

      Dank je wel!

     • Koba

      Overigens heb ik de foto's niet kunnen opmaken, is het mogelijk om er een beschermfilter op te schroeven? Zo ja, welke maat?

      • Rodion

       Ik heb in deze optie niet in zo'n mogelijkheid voorzien, daar is de lens niet te kwetsbaar - hij steekt niet uit.

 • Max Kotov

  Mooi en artistiek, ik ben onder de indruk

 • enlilA

  Ik sprak het niet.

 • Rodion Eshmakov

  Uit interesse heb ik vandaag de productencatalogus van de Izyum Instrument-Making Plant bekeken. In feite is de glascatalogus bijna hetzelfde als die van LZOS. Met uitzondering van glas met een lage dispersie OK-4. Van producten - niveaus, bezienswaardigheden, optica van gepantserde nachtkijkers. Jammer dat ze niet eens in civiele producten proberen, met uitzondering van microscopen.
  website: http://www.ipz.com.ua/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=5&Itemid=86

  • Jea Reth

   En in ons land gaat, zoals altijd, al het verstandige naar de defensie-industrie ... Wat een raketten! Hm...
   Trouwens, je deed me denken aan een vraag die ik op de een of andere manier wilde stellen. Eigenlijk hebben ze onlangs in de garage van mijn vriend een vuilniswagen op vier wielen geplukt, die hij trots noemt, zoals het nu in de mode is, een "project". Nou, ik - puur voor het bedrijf om de schroeven te draaien. Tijdens de volgende rookpauze, op de plank, viel mijn oog op zo'n interessante koffer tussen alle andere rotzooi - kaki, allemaal militair, met het raadselachtige opschrift "PNV-57E". Het is duidelijk dat er ergens een militair nachtkijker is geraakt. Degene, zoals later bleek, was bedoeld voor mechanische stuurprogramma's, en in het algemeen, volgens mensen van het netwerk, was het apparaat, zoals later bleek, niet nutteloos (volledig nutteloos). In de koffer lag een compleet armoedig exemplaar, al zonder headset en een vleugje stroomkabels. Maar ik was erg geïnteresseerd in lenzen voor beeldversterkerbuizen. Daarop werden de glazen gedood door een soort van bezinksel, als door schimmel, wat erg triest is. Maar aan de andere kant was er een instructie voor deze wondereenheid. En daar was onder andere een schets met een gedeelte van het oculair. Een zeer interessante lens: 9 lenzen, de brandpuntsafstand is 37 mm ... En wat het meest interessant is - het kan uit het oculair worden gedraaid, zit op de draad.
   Hier is de vraag, eigenlijk. Ben je al een uur niet zo'n optiek tegengekomen? Er is iets voor een goede resolutie in het aangegeven paspoort, en over het algemeen is het optische ontwerp interessant, een soort van opgehoopt ...

   • Rodion

    Het kwam over, er is zoiets. Het zal vanwege het segment niet op de camera staan, ook niet op de A7. Maar die verdomde 37/1.0 Sonnars met negen lenzen...

    • Jea Reth

     Dus, terecht, in de eerste groepen lenzen zag ik zoiets als een sonar ... Ik had het gevoel dat het tot aan de matrix moest worden geduwd als het bijna op de beeldversterkerbuis zat. Is het echt onmogelijk om te verdrinken zoals het Yu-12-lensblok? Of past het frame niet? Ik heb het gewoon niet losgeschroefd, ik heb het niet gecontroleerd. Ja, en ik kan nergens heen met zulke RO's.
     Hoewel het beter is om dit onderwerp niet te ontwikkelen. Anders zullen alle spiegelloze mensen op jacht gaan naar binoculaire nachtkijkers zoals dezelfde cyclops. De prijskaartjes voor Avito zullen omhoog springen, en de airsoftspelers zullen ons dit niet vergeven.

     • Rodion

      Hij zal de sluiter al op enigerlei wijze aanraken. Ook als je verdrinkt.

     • Rodion

      Cyclops zullen dat trouwens ook zijn))))

    • Jea Reth

     Het zou gewoon krachtig klinken - "NVD-lens aangepast voor UPC"!

     • Rodion

      En je zult niet verklappen, binnenkort zul je alles zelf zien)))) Ik ben al een half jaar met dit onderwerp bezig.

    • Rodion

     Ja, er is echter bijna een jaar verstreken. Ze zeggen dat ze hebben gewacht op de beloofde drie jaar. Het ging wat sneller.

  • B.R.P.

   Ooit werden er glazen gemaakt.

 • Roman

  Rodion, zo'n vraag. Ik kocht twee lenzen voor mezelf, 35KP 75 / 1.8 en OKP-1-100-1 100 / 1.8 Beide wil ik Canon met weinig bloed opzetten, de Chinezen hebben een adapter m65 - m42 en LOMO (62.5 mm) - m65. In het midden bevindt zich de fabriekshelikopter. Welke helicoïde raad je aan, hebben ze 17-31, 25-55, 35-90 zodat ze op beide tegelijk kunnen worden gebruikt? Ze zijn duur, wil er geen twee nemen.

  • Rodion

   Ik denk dat 25-55 beter is, vreemd genoeg. Het leek me dat hij een stap meer had.

   • Roman

    Dank je wel!

    En hoe zit het met de afstand voor oneindig? Het is moeilijk voor mij om te berekenen. Als we het minimum van 25 + 3-4 millimeter nemen voor andere ringen, is dat dan genoeg - een beetje - veel? Ik kan de staart van de lens in principe in de helicoïde verdrinken, dat wil zeggen de afstand verkleinen, maar ik zal deze moeten vergroten met macroringen op de M42.

    • Rodion

     Ik denk dat je het empirisch zonder problemen zult oppikken als je het lensblok in de focuser monteert.

     • Roman

      Bedankt. Ik zal het proberen.

 • Rodion

  Voorbeeldfoto's toegevoegd op EOS 5d.
  Trouwens, de lens kan bij mij worden gekocht - vraag ernaar.

 • Rodion

  Toch een hele vreemde serie lenzen 35kp 65-75 mm. Ze zijn allemaal gemaakt door IPM (vaker) of LOMO (zelden), en bijna allemaal hebben ze in meer of mindere mate hetzelfde probleem: verkeerde uitlijning. Het probleem geldt zelfs voor volledig nieuwe lenzen die uit een verzegelde doos worden gehaald. Een coma op de as, de grootte is ongeveer 1-2 van de kleinste diameters van de verstrooiingsvlek - dat wil zeggen, het is erg merkbaar, zelfs op camera's met een gedurfde pixel. Op zoek naar een goed exemplaar, zoals vermeld in de review, kun je veel tijd besteden, maar het ideale exemplaar is eerder niet te vinden. Iets helemaal in de primeur was een nutteloos acceptatiesysteem, en ondanks dat deze lenzen erg duur waren.
  Maar de indrukken over de RO- en Zh-serie zijn zeer positief. Ook 35kp 85 en 100 1.8 Minsk met een bulkstructuur zijn over het algemeen niet slecht. En OKP4-80-1 bleek erg goed te zijn, ondanks de complexiteit van het circuit - geen uitlijnfouten!

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2021/05/35kp-1-8-75/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2021/05/35kp-1-8-75/