Aankondiging: CANON LENS RF 50 mm F1.8 STM

Op 04 november 2020 werd de CANON LENS RF 50mm F1.8 STM full-frame lens geïntroduceerd.

CANON-LENS RF 50 mm F1.8 STM

CANON-LENS RF 50 mm F1.8 STM

Belangrijke eigenschappen

 • Voor Canon EOS full-frame spiegelloze camera's met RF-vatting
 • Relatief diafragma: 1:1.8-1:22
 • Brandpuntsafstand: 50 mm
 • MDF: 30 centimeter
 • Maximale vergrotingsverhouding 1:4
 • Optisch ontwerp: 6 elementen in 5 groepen, waarvan 1 asferisch element
 • Aantal diafragmalamellen: 7 stuks
 • Scherpstellen met STM stappenmotor met FTM-ondersteuning
 • Filterdiameter: 43 mm
 • Extra bedieningsring die programmeerbaar is
 • Gewicht: 160 gram
 • Prijs: ongeveer $ 200 AliExpress

Uiterlijk CANON LENS RF 50 mm F1.8 STM

Nauwkeurige en volledige lijst van alle Canon RF-lenzen:

reparaties:

 1. Canon-lens RF 5.2mm F2.8 L DUBBELE VISOOG [oktober 2021]
 2. Canon-lens RF 16mm F2.8 STM [september 2021, AliExpress]
 3. Canon-lens RF 24mm F1.8 MACRO IS STM [juli 2022, AliExpress]
 4. Canon-lens RF 28mm F2.8 STM [mei 2023]
 5. Canon-lens RF 35mm F1.8 MACRO IS STM [september 2018, AliExpress]
 6. Canon-lens RF 50mm F1.8 STM [november 2020, AliExpress]
 7. Canon-lens RF 50mm F1.2 L USM [september 2018, AliExpress]
 8. Canon-lens RF 85mm F1.2 L USM [mei 2019, AliExpress]
 9. Canon-lens RF 85mm F1.2 L USM DS (DEFOCUS GLADMAKEN) [oktober 2019]
 10. Canon-lens RF 85mm F2 MACRO IS STM [juli 2020, AliExpress]
 11. Canon-lens RF 100mm F2.8 L MACRO IS USM SA-CONTROLE [april 2021, AliExpress]
 12. Canon-lens RF 135mm F1.8 L IS USM [november 2022]
 13. Canon-lens RF 400mm F2.8 L IS USM [april 2021]
 14. Canon-lens RF 600mm F11 IS STM [juli 2020, AliExpress]
 15. Canon-lens RF 600mm F4 L IS USM [april 2021]
 16. Canon-lens RF 800mm F11 IS STM [juli 2020, AliExpress]
 17. Canon-lens RF 800mm F8 L IS USM [februari 2022]
 18. Canon-lens RF 1200mm F8 L IS USM [februari 2022]

Zoomen:

 1. Canon-lens RF 10-20mm F4 L IS STM [oktober 2023]
 2. Canon-lens RF 14-35mm F4 L IS USM [juni 2021, AliExpress]
 3. Canon-lens RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM [juli 2022, AliExpress]
 4. Canon-lens RF 15-35mm F2.8 L IS USM [augustus 2019, AliExpress]
 5. Canon-lens RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM [februari 2023, AliExpress]
 6. Canon-lens RF 24-70mm F2.8 L IS USM [augustus 2019, AliExpress]
 7. Canon-lens RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z [oktober 2023]
 8. Canon-lens RF 24-105mm F4 L IS USM [september 2018, AliExpress]
 9. Canon-lens RF 24-105mm F4-7.1 IS STM [februari 2020, AliExpress]
 10. Canon-lens RF 24-240mm F4-6.3 IS USM [juli 2019, AliExpress]
 11. Canon-lens RF 28-70mm F2 L USM [september 2018, AliExpress]
 12. Canon-lens RF 70-200mm F4 L IS USM [november 2020, AliExpress]
 13. Canon-lens RF 70-200mm F2.8 L IS USM [oktober 2019, AliExpress]
 14. Canon-lens RF 100-300mm F2.8 L IS USM [april 2023]
 15. Canon-lens RF 100-400mm F5.6-8 IS USM [september 2021, AliExpress]
 16. Canon-lens RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM [juli 2020, AliExpress]
 17. Canon-lens RF 200-800mm F6.3-9 IS USM [november 2023]

Autofocus full-frame Canon RF-lenzen van derden

Lijst met alle Canon systeemcamera's met RF-montage

 1. Canon EOS [september 2018, GEEN IBIS.30MP AliExpress]
 2. Canon EOS Ra [november 2019, GEEN IBIS, 30MP]
 3. Canon EOSRP [februari 2019, GEEN IBIS.26MP AliExpress]
 4. Canon EOS-R1 [mei 2024]
 5. Canon EOS-R3 [april 2021, IBIS.24MP AliExpress]
 6. Canon EOS-R5 [juli 2020, IBIS.45MP AliExpress]
 7. Canon EOS R5C [januari 2022, GEEN IBIS, 45MP]
 8. Canon EOS-R6 [juli 2020, IBIS.20MP AliExpress]
 9. Canon EOS R6 MARKII [november 2022, IBIS, 24MP]
 10. Canon EOS-R8 [februari 2023, GEEN IBIS, 24MP]

атериалы о теме

 1. Full frame spiegelloze systemen. Discussie, keuze, aanbevelingen.
 2. Bijgesneden spiegelloze systemen. Discussie, keuze, aanbevelingen.
 3. Bijgesneden spiegelloze systemen die hun ontwikkeling hebben stopgezet of aan het beëindigen zijn
 4. Digitale spiegelsystemen die hun ontwikkeling hebben stopgezet of beëindigd
 5. JVI of EVI (een belangrijk artikel dat antwoord geeft op de vraag 'spiegel of spiegelloos')
 6. Over spiegelloze batterijen
 7. Eenvoudig en duidelijk middenformaat
 8. Vooral snelle oplossingen van Chinese merken
 9. Alle snelste zoomlenzen met autofocus
 10. Alle snelste prime-lenzen met autofocus
 11. Gespiegeld full frame op spiegelloos middenformaat
 12. Autofocus Snelheidsboosters
 13. Eén lens om de wereld te regeren
 14. De impact van smartphones op de fotografiemarkt
 15. Wat is de volgende stap (smartphone suprematie)?
 16. Alle aankondigingen en nieuwigheden van lenzen en camera's

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.


Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 36, over het onderwerp: Aankondiging: CANON LENS RF 50 mm F1.8 STM

 • Oleg

  baby

 • Michael

  Afgaand op de MTF-grafieken is de scherpte in het midden en in het midden van het frame toegenomen, maar de randen zijn net zo zwak als in de EF-versie.

  • Roman

   Het is onwaarschijnlijk dat een dergelijk eenvoudig schema meer kan bereiken. Daar, een speciaal element toegevoegd, maar het belangrijkste voordeel is het extra bedieningswiel en het kleinere formaat, en dit was de herberekening. Maar als je je geen zorgen maakt over de grootte, kun je een adapter met een wiel voor EF kopen en twee bedieningselementen tegelijk krijgen - een "handmatige" focus en wie wat daar zal ophangen - bijvoorbeeld een diafragma.

  • Leonid N.

   Welke as staat op de grafieken?

   • Roman

    Verticaal is de voorwaardelijke scherpte van 0 tot 1. Ze nemen een plaat met een bepaald aantal lijnen per millimeter, 30, zo lijkt het, en tellen hoeveel van deze lijnen de lens onderscheidt. Eén is praktisch onbereikbaar, maar een resultaat boven de 0.8 wordt als goed beschouwd. Horizontale afstand vanaf het midden van de lens in millimeters. Voor de meeste lenzen valt het gelijkmatig naar de rand, voor goede valt het een beetje, voor sommige met een bijzonder gebogen veld, eerst een druppel, dan een toename in scherpte, dan een nog scherpere druppel.

    Zwarte lijnen - diafragma 8, blauw - open. Natuurlijk zijn de resultaten op goedkope lenzen in de open lucht veel slechter.

    Rechte lijnen en stippellijnen... mmmm. Hier is deze gestreepte meetschaal, waarop de lijnen zich op verschillende manieren bevinden. Stel je een cirkel voor met stralen die vanuit het midden naar de rand worden getrokken. Sommige van de stroken zijn evenwijdig aan deze stralen, en sommige zijn loodrecht. Hier zijn die langs de straal - ze worden meestal aangegeven door een ononderbroken lijn, die over de straal - een onderbroken lijn.

    De resolutie daalt ongelijkmatig, maar het is gemakkelijker om het je voor te stellen, niet als een Cartesiaans coördinatensysteem, maar als een polair systeem, zo lijkt het. Bouw vanuit het midden van de lens een raster van stralen en concentrische cirkels. Dan toont de rechte lijn de daling in resolutie over de punten op de cirkel zelf, die zich op een bepaalde afstand van het middelpunt bevindt, en de stippellijn - langs de straal van zo'n cirkel. Iets zoals dit.

   • Andrew

    Romeins, op de een of andere manier moeilijk uit te leggen, leek me)
    Ik zal het eenvoudiger proberen.
    De zwarte lijnen op de grafiek zijn het contrast, d.w.z. grotere strepen op het vlak van het doel, ze hebben meestal een maat (10 lijnen / mm)
    De blauwe lijnen op de grafiek zijn scherpte, d.w.z. kleinere strepen op het doelvlak (30 lijnen/mm).
    Stippellijnen zijn hetzelfde als platte lijnen, alleen in de andere richting gericht onder een hoek van 90 graden.
    Sagittal - een ononderbroken lijn op de grafiek.
    Meridional - stippellijn op de kaart.
    (zie foto)

    Hoe de grafiek werkt.
    Vaak worden de lijnen in het midden van het frame weergegeven (het begin van de lijn bevindt zich aan de linkerkant), zoals hierboven vermeld, zijn de waarden 0.8-1. Maar hoe dichter bij de rand van het frame (het einde van de lijn aan de rechterkant), hoe slechter het resultaat wordt, als we een daling hebben van minder dan 0.7, dan heeft deze lens al vrij zachte randen van het frame.
    Een lens van hoge kwaliteit heeft rechtere lijnen van het midden naar de rand van het frame, en als de sagittale (vaste) en meridionale (gestippelde) lijnen extreem dicht bij elkaar liggen, betekent dit dat de lens van zeer, zeer hoge kwaliteit is met een goede foto.

    Contrastarme lenzen in het midden en midden van het frame zijn vrij zeldzaam, maar onscherpe lenzen komen veel vaker voor. Zoals je in de bovenstaande grafiek kunt zien, heeft deze 50-k (RF) een vrij zwak contrast aan de randen van het frame en is de scherpte over het algemeen vrij zwak, behalve dat het in het centrum een ​​min of meer middelmatig resultaat laat zien. Zoals sommigen misschien zeggen, een artistieke autofocuslens.

    Ik hoop dat ik het in duidelijke taal heb uitgelegd :-)

    • Menselijk

     Ik begreep voorheen geen grafieken, dus Roman legde het duidelijker uit =)

   • Andrew

    Zo wordt het nog duidelijker :-)

  • Arkadi Shapoval

   Het schema is iets gemoderniseerd, met aandacht voor de afstand tot de achterste lens in de nieuwe RF-versie, was het ongeveer hetzelfde in de Sony 50/1.8 FE.

   • Michael

    Nou, je moet het segment ergens plaatsen))

 • lynx

  nikon. word wakker!!!
  Hoewel…. maakt het nu al niet uit.

  • Igor

   Wat? Nikon heeft lange tijd een halve tos op Z gehad

   • Arkadi Shapoval

    Over het feit dat er onder Z niet zo'n budgetoplossing is, kost hun 50 / 1.8 S $ 500

    • Vlad

     Nikon en 50/1.8 afs kosten 2 keer meer dan canon Ef 50 1.8 stm

     • wj

      Nikonovsky 50/1.8 afs is duurder omdat het beter is.
      Maar ik vind het moeilijk om te antwoorden wiens benadering juister is. Goedkoper en slechter of duurder en beter. Waarschijnlijk hebben beide bestaansrecht, want ook de behoeften van fotografen zijn verschillend.

      • Roman

       Heb niet. Ik kan nog steeds begrijpen wanneer er een prijskaartje wordt gehangen aan een snelle lens, met allerlei extra's en broodjes naast het diafragma zelf in de vorm van een kilo supercool glas, mooie bokeh, scherpte en wat je maar wilt. De gebruiker kan kiezen voor een native dure optie of een handmatig Chinees met superdiafragma. Maar om plotseling in Lake te veranderen, na jarenlang je bajonetvatting met alle vijftien lensopties te hebben opgepot, waar je in godsnaam je been zal breken, en doen alsof dit is hoe het zou moeten zijn? Duur, kortingen verwachten? Grappig.

       Ik kan alles wat Canon de afgelopen 30+ jaar heeft uitgebracht op de EOS R zetten. En toch bieden ze me een conditioneel budgetcamera en nieuwe budgetlenzen ervoor aan. Nikon heeft de helft afgesneden van wat hij zo zorgvuldig droeg in een halve eeuw, de goedkoopste helft trouwens, en nu geeft hij een stuk van vijftig kopeken vrij voor vijfhonderd dollar? Nou, oké, ze zullen hun koper vinden. Een. Maar dan hoef je niet te huilen: “hoe kon dit gebeuren.” Dit is hoe het komt als je uit het ene segment springt en in een ander helemaal niemand op je wacht.

       • wj

        Ben het niet met je eens.
        Op het eerste punt - als je de behoeften van fotografen op het gebied van lenzen heel grof probeert te classificeren, dan kunnen we drie hoofdklassen onderscheiden: met de nadruk op beeldkwaliteit voor de pro's (meestal wordt hier een groot diafragma aan toegevoegd, maar niet per se ), met de nadruk op lage prijs en afmetingen voor "staatswerknemers" en een compromisoptie voor degenen die iets in het midden nodig hebben. Klassieke vertegenwoordigers van deze klassen: 70-200/2.8, 50-200/4-5.6 (APS-C) en 70-200/4.
        Dus de canon van vijftig dollar voor RF heeft tot nu toe budget (RF 50 / 1.8 STM) en high-end (RF 50 / 1.2) opties vrijgegeven. En Nikon is medium (Z 50 / 1.8) en high-class (Z 50 / 1.2). Dat in het ene geval dat we in een ander geval een gat in de liniaal hebben, alleen op verschillende plaatsen. Het is niet de schuld van Nikon dat je specifiek een lens nodig hebt die ze nog niet hebben uitgebracht. Ik ben meer geïnteresseerd in alleen hun middelste versie, ik heb het gekocht en ben erg blij met de aankoop. Het is elke cent waard van de 330 euro die ik ervoor heb betaald (korting gekregen). Ik voeg eraan toe dat Nikon's budget van vijftig dollar binnenkort ook kan verschijnen, aangezien ze een kleine 50 mm makrik in hun roadmap hebben. Maar dit is nog meer speculatie, de kenmerken ervan zijn nog niet bekend.

        Op het tweede punt - je kunt ook alles wat Nikon in de afgelopen 20 jaar heeft geproduceerd op de Nikon BZK zetten, aangezien deze lenzen al met ingebouwde motoren werden geleverd en je ze met een adapter kunt gebruiken, net als bij Canon. De lijst van die schroevendraaierlenzen die in geen enkele vorm een ​​gemotoriseerde versie hebben gekregen, is erg kort: 105/2, 135/2, 180/2.8 en 200/4. Dit is zeker niet de helft van de lijn.
        En Nikon heeft ook een budget UPC van volledige lengte - Z5, wind er een goedkope motorlens op, wat is het probleem?

        Uw kritiek op Nikon lijkt mij te eenzijdig. Als eigenaar van de BZK van zowel Canon als Nikon heb ik vorderingen op beide bedrijven. Maar ik begrijp heel goed dat ze niet in staat zijn om absoluut alle benodigde lenzen in één keer vrij te geven. Het meeste waartoe ze ooit in staat zijn geweest, is 10 lenzen per jaar, en vaak slechts 5-7 in het algemeen. En voor een volledige lijn voor slechts één volledig frame heb je iets van ongeveer 40-50 modellen nodig. Daarom zijn hiaten onvermijdelijk en zullen ze ons nog lang vergezellen.

    • wj

     > 50/1.8S kosten $500
     Dit is waar. Daarom is het beter om het tijdens kortingen te kopen. Nikon heeft minimaal één keer per jaar een cashback actie, in sommige landen zelfs 2 of 3 keer. Een jaar geleden was het in Europa mogelijk om deze lens met officiële garantie te kopen voor 350 euro.

     • Vlad

      Over het algemeen is het een beetje vreemd dat Nikon een reeks professionele fixes met f1.8 uitbracht voor zijn ff bzk met een enorme bajonetvatting. Deze benadering kan weerzinwekkend zijn, maar afgaand op de tests is de Nikkor S optisch een bril van zeer hoge kwaliteit, zelfs ondanks f1.8. En het is nog onjuister om de high-end Z 50/1.8 te vergelijken met de budget RF 50/1.8

      • Vlad

       Aan de andere kant zit de kracht van professionele lenzen niet alleen in f1.4, maar ook in hoge optische prestaties, veiligheid en design. Dus misschien wilde Nikon gewoon een betaalbare lijn pro-optica uitbrengen, waarbij het diafragma opofferde om de prijs te verlagen.

      • Ry

       En ze worden niet vergeleken. En ze zeggen direct dat Nikon zijn prachtige spiegelloze camera's gemakkelijk zal verknoeien met het ontbreken van een park van gezonde en compacte optica. Hij zal de Z50 hiermee gemakkelijk begraven, waarbij hij het traditionele pad voor zichzelf volgt "hier heb je vijf verdomde zoomlenzen voor bijsnijden en al het andere - koop full-frame en zet op bijsnijden.

       • wj

        Gezonde en compacte optica is een los concept. Als je prof. lenzen, toen slechts 14-24 / 2.8 en 24-70 / 2.8 onder Z, zijn kleiner en lichter geworden dan hun F-analogen, en ze zijn optisch verbeterd. En de Z 24-70/2.8 is ook een stuk goedkoper geworden, nu dankzij de cashback haal je hem in Europa voor 1750 euro.
        16-50 voor de Z50 en over het algemeen de lichtste en meest compacte kit ooit geproduceerd door Nikon onder APS-C.
        Tegelijkertijd ben ik het absoluut met je eens dat de Z50 meer optica nodig heeft. Dit is een al lang bestaand probleem met Nikon. Om de een of andere reden ontnemen ze de oogst van liefde, ze hopen dat gebruikers op deze manier het volledige frame kunnen slepen. Helaas zijn andere fabrikanten in dit opzicht niet veel beter. Alleen Fuji is goed, maar ze heeft gewoon geen andere keus :)

 • Vlad

  Blijkbaar is er geen extra bedieningsring, maar kan de functionaliteit van de focusring eenvoudig worden gewijzigd

  • Roman

   Ja. Welnu, op de STM is de besturing in ieder geval elektronisch, dus het lezen van gegevens van deze ring zal ofwel de focusmotor regelen, of iets om uit te kiezen. Wat kan er überhaupt aan Erks aan hem worden gehangen?

   • Anton

    Het is handig om ISO aan de ring te hangen

 • B.R.P.

  Een stap richting de algemene consument.

 • Anton

  Wanneer zal het te koop zijn? Zal het mogelijk zijn om het naar NG te brengen?

  • Arkadi Shapoval

   Sterverkopen verwacht op 04.12.2020

 • Mark

  Kenners, vertel me

  Wordt de brandpuntsafstand van de lens groter bij gebruik van een EF 50mm f1.8 STM DSLR-lens met een Canon RF-EF-adapter voor een Canon EOS R-camera?

  dank u

  • Michael

   Nee. brandpuntsafstand van de lens neemt nooit toe

   • Mark

    Mikhail, maar bij gebruik van macroringen in het algemeen, en niet in deze combinatie van apparatuur, gebeurt dit (een verandering in brandpuntsafstand), maar alleen macroringen en een adapter zijn verschillende dingen, begrijp ik het goed?

    • Victor

     Het gebeurt natuurlijk niet.

     Macroringen verschuiven alleen de focusgrenzen naar beneden, daarom zijn ze macro. De focus blijft ongewijzigd.

  • Roman

   Elk optisch systeem heeft een vaste brandpuntsafstand. Neem een ​​willekeurig vergrootglas - het heeft een specifieke vergrotingsfactor en het verandert niet, hoe u het glas ook verplaatst. Grofweg gezegd, als je in het centrum van de bol zit, dan "bijt" een lens met een bepaalde brandpuntsafstand een bepaald deel van deze bol, gegeven door een bepaalde hoek, uit. Een groothoeklens "bijt" een grotere hoek, een telelens - een kleinere. Maar het is altijd dezelfde hoek. Dit is in het algemeen geval.
   Macroringen... Door de lens ten opzichte van de sensor te bewegen, kun je scherpstellen op objecten die zich op een bepaalde afstand bevinden. Hoe beweeg je je hand met de lens om het object scherp te maken. De lens heeft een relatief kleine "travel", waardoor de lens scherpstelt van oneindig tot een bepaalde waarde, MDF genaamd. Een langere macroring maakt het mogelijk scherp te stellen op onderwerpen die steeds dichterbij komen, maar de scherpstelafstand van oneindig en dichterbij gaat verloren. Parallel hieraan daalt overigens de diafragmaverhouding doordat de lens van de sensor af beweegt en er steeds minder licht binnenkomt. Bij geavanceerde lenzen wordt dit moment gecompenseerd door het diafragma te sluiten, zodat het diafragma constant blijft ondanks het wijzigen van de scherpstelafstand.
   Nu adapters. Formeel staat niets je in de weg om een ​​adapter voor een spiegelloze camera te maken in de vorm van een dunne ring. Maar een reflexlens is geschikt voor een bepaalde afstand tot de sensor, waar hij scherpstelt van zijn MDF tot oneindig. Als de adapter korter is dan nodig is om de werklengte te compenseren, neemt je MDF toe en wordt het beeld op "oneindig" ook wazig door de vlucht, dan zal de lens bij een groot aantal brandpuntsafstanden onbruikbaar zijn. De omgekeerde situatie wordt waargenomen wanneer u afstandsmeter- of spiegelloze lenzen op DSLR's probeert te gebruiken - u krijgt een kortere MDF, maar u verliest oneindig.
   Nou, nog een nuance - focus ademhaling. Door het ontwerp van moderne lenzen gaat bij het scherpstellen niet het hele lensblok erin, maar slechts een deel ervan. Daarom veranderen deze lenzen bij het scherpstellen de brandpuntsafstand, soms behoorlijk. Meestal wordt bij scherpstellen tot oneindig de brandpuntsafstand kleiner. Vaak is dit de belangrijkste wilde prijs voor bioscooplenzen, met name zoomlenzen - daar wordt het effect met complexe mechanische middelen (en recentelijk elektrische - door het installeren van meerdere focusmotoren) tot nul gereduceerd. In films, bij het wisselen van opnames, blijft de scène onbeweeglijk, de brandpuntsafstand verandert niet.

 • Menselijk

  Dat wil zeggen, in een notendop, is het een meer budgettaire analoog van de Canon Lens RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, die ook een MDF verder van de camera heeft? of niet?

  • Menselijk

   Omdat niemand me antwoordde, zal ik mezelf antwoorden - in principe ja, maar alleen is het ook zonder een stomp en in principe is het een licht verbeterde canon EF 50 mm 1.8 met een prijs die 2 keer is verhoogd ¯\_(ツ)_ /¯

   • Michael

    De focale lijken anders te zijn

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2020/11/canon-rf-50mm-f-1-8-stm-2020/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2020/11/canon-rf-50mm-f-1-8-stm-2020/