Pentakta 2.8(2)/30 projectielens aangepast voor Sony spiegelloze camera's. Recensie van lezer Radozhiva.

Pentakta 2.8 (2) / 30 recensie speciaal voor Radozhiva bereid Rodion Eshmakov (Instagram).

Sony E-aangepaste Pentakta 2.8(2)/30 lens.

Sony E-aangepaste Pentakta 2.8(2)/30 lens. toenemen.

De Pentakta 2.8/30 is een microfichelens voor de Pentakta L100-projector vervaardigd door VEB Pentacon in de DDR. Microfiche is een soort microfilm waarin frames (fotoreproducties van documenten met een reductie van ~30-60 keer) in een matrixtabel in meerdere rijen zijn gerangschikt. Voor microfilmen in de DDR werden optica van de Carl Zeiss Dokumar-serie en, blijkbaar, Tevidon, die een zeer, zeer hoge resolutie hebben, gebruikt. De Pentakta moet dus ook een lens met een hoge resolutie zijn, anders zou het lezen van microfilms onmogelijk zijn. Een dergelijke functie en aantrekkelijke hoofdparameters maken deze kleine lens veelbelovend in de hedendaagse fotografie.

Specificaties:

Optisch ontwerp - 6 lenzen in 4 groepen, Planar;
Brandpuntsafstand - 30 mm;
Relatief diafragma - 1: 2 (een constant diafragma is af fabriek ingesteld, beperkt tot F / 2.8);
Omslagformaat - tot APS-C;
Kenmerken - een projectielens, heeft geen scherpstelmechanisme en een irisdiafragma.

Ontwerp- en aanpassingsfuncties

De lens is zeer compact en past gemakkelijk in de helicoïden van de Sovjet Mir-1, Industar-61 (afstandsmeters). Het zal iets moeilijker zijn om het in de Industar-50-behuizing te installeren. De achterkant van de Pentakta is vrij klein, daarom kan hij alleen worden gebruikt op spiegelloze camera's, bovendien met een sensor niet groter dan APS-C-formaat. Op deze camera's zal de lens qua beeldhoek en scherptediepte equivalent zijn aan een standaard 45/2.8 lens. Voor de wijziging heb ik de Industar-61 helicoïde gebruikt met minimale veranderingen (de oneindige stop werd verwijderd en de afstandsmeter-duwer werd afgeslepen), in deze versie slaagde ik erin om compatibiliteit te bereiken met de Sony E-vatting, maar niet met de M39 * 28,8 schroefdraad monteren.

Pentakta in de Industar-61 koffer.

Pentakta in de Industar-61 koffer.

Met behulp van een draaier was het mogelijk om een ​​zevenbladig diafragma van Industar-50 in dit kleine lensblok te installeren, dat ideaal past bij de grootte van het gat, waardoor de lens wordt "geopend" tot het geschatte diafragma van F / 2 . De diafragma-aanpassing in het bereik F / 2-F / 8 wordt in deze versie uitgevoerd door het voorste deel van het lensblok met de titelring te draaien. Het was de installatie van het diafragma die de vermindering van de werklengte van de lens tot de lengte van de Sony E-vatting vereiste.

Het Industar-50 diafragma voelt heerlijk aan in het Pentakta 30/2 lensblok (nu!).

Het Industar-50 diafragma voelt heerlijk aan in het Pentakta 30/2 lensblok (nu!).

Uiteraard is voor werkzaamheden aan de body de lens geheel gedemonteerd. Het is belangrijk om hier op te merken dat als de voorste Pentakta-lenseenheid een conventionele schroefdraadbevestiging gebruikt, de achterste wordt vastgemaakt met 3 schroeven, vergelijkbaar met de Domiplan 50 / 2.8-achterlens. Daarom moet speciale aandacht worden besteed aan het afstellen van het achterste lensblok om uitlijning te bereiken bij het monteren van de lens, anders zijn alle inspanningen van Duitse opticiens tevergeefs.

Optica Pentakta heeft de gebruikelijke enkellaagse verlichting van paarse tinten, maar je kunt haar niet de schuld geven van een merkbare geelheid in het licht.

Kleur van verlichting Pentakta 30/2.

Kleur van verlichting Pentakta 30/2.

Dit wil niet zeggen dat volledige aanpassing van deze kleine lens heel eenvoudig is - het installeren van een diafragma in deze lens vereist ofwel draaiwerk of een alternatieve lensbehuizing. Zelfs het demonteren van het lensblok kan later een aanpassingsprocedure vereisen. Tegelijkertijd zijn er geen problemen met het vinden van een scherpstelmechanisme vanwege de kleine diameter van de behuizing. Het is echter met het diafragma dat de Pentakta een echt interessante lens wordt in termen van parameters: compact, snel en nogal "breed".

Optische eigenschappen

Pentakta rechtvaardigt zijn doel en toont al met f / 2 een uitstekende scherpte in het midden van het frame. Natuurlijk verslechtert het resultaat naar de randen van het frame toe vanwege de comakarakteristiek van vlakke lenzen. Lichtafval is aanwezig in het F/2-F/2.8 bereik. De beste beeldkwaliteit (over het veld) op een APS-C sensor wordt behaald bij F/5.6-F/8.

Het contrast van het gevormde beeld is bij normale lichtomstandigheden erg goed, bij hard tegenlicht neemt het af, paarse reflecties ontstaan. Over het algemeen kan de lichtbestendigheid voor een enkelvoudig gecoate lens als zeer goed worden beoordeeld.

De herkenbare maar onopvallende bokeh van Pentakta doet denken aan Tevidonovskoe - Deze lens is ook een perfect gecorrigeerde planar. Cirkels van verwarring hebben een bijna uniforme verdeling van helderheid, dichter bij de rand van het frame, als gevolg van vignettering veranderen ze in karakteristieke "citroenen" - bijna symmetrisch vanwege de lichte invloed van coma (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Helios).

De achterste brandpuntsafstand van deze lens is groot genoeg om geen kleurverschuivingsproblemen te veroorzaken op moderne camera's met kleine pixels.

Hieronder staan ​​voorbeeldfoto's van Sony A7s (APS-C-modus, fotograferen in RAW, verwerken in Imaging Edge).

Bevindingen

Deze kleine projectielens is niet zo eenvoudig aan te passen, maar u kunt er zeker van zijn dat het resultaat de moeite waard zal zijn. Voor eigenaren van APS-C spiegelloze camera's kan de Pentakta 30/2 een echte vondst zijn, omdat hij handige parameters heeft met een uitstekende optische kwaliteit.

U vindt meer beoordelingen van lezers van Radozhiva hier.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 5, over het onderwerp: Pentakta 2.8(2)/30 projectielens aangepast voor Sony spiegelloze camera's. Review van lezer Radozhiva.

 • Valery

  Ik heb er een paar, beter niet uit elkaar halen, dan ga je niet uitlijnen,

 • Trueash

  "Ik hamer veel" (c), maar de foto is echt mooi

 • Dmitry

  Het is een zeer positieve gewoonte dat veel "testers" zich houden aan het uploaden van RAW-testbestanden, ze laten alle eigenschappen van de lens veel beter zien. Het zou niet slecht zijn om het verplicht te stellen.

 • Nicholas

  Als, wanneer het diafragma verandert, het eerste lensblok langs de draad draait, dan wordt de longitudinale opening tussen de voorste en achterste lensblokken geschonden ??? Dit blijkt al een “creatieve” lens te zijn.
  In de mijne heb ik een gedraaid diafragma van de I-50 ingebracht en door de groef in de behuizing bracht de controle naar de huls met de naam (ik heb deze versie van PENTAKTA 2,8 / 30). Bij het wijzigen van het diafragma roteren de lenzen niet, centrering en longitudinale openingen worden niet geschonden. Ik heb het relatieve diafragma gemeten, op de open 2,2 - het schiet tekort bij de twee.

  • Rodion

   Het eerste lensblok in mijn ontwerp draait niet op diafragma. Het decoratieve deel draait.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2020/09/pentakta-2-8-2-30-with-sony-e/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2020/09/pentakta-2-8-2-30-with-sony-e/