Lens van de MBS-2 microscoop, de aanpassing voor een spiegelreflexcamera. Opmerking van lezer Radozhiva

Dit artikel over de lens van de MBS-2-microscoop en de aanpassing ervan voor een spiegelreflexcamera speciaal voor Radozhiva bereid lezer met de bijnaam Iskander.

Lens van microscoop MBS-2

Lens van microscoop MBS-2

Deze lens wordt gebruikt op Sovjet-microscopen van het type MBS, vervaardigd door de Lytkarino Optical Glass Plant (LZOS). Gedetailleerde beschrijving, optisch schema van deze microscopen: hier.

Lensspecificaties:
Optisch ontwerp: 4 lenzen in 2 groepen, вид
Brandpuntsafstand: 80 mm
Werkdiameter frontlens: 36 mm
Relatief diafragma: 1:2,2
Landingsdiameter: 46 mm
Werkafstand: standaard 64 mm.

Om hem als fotolens te gebruiken, moet je lensgroepen herschikken (daarover hieronder meer), waardoor de werkafstand wordt teruggebracht tot 50 mm, wat voldoende is om hem op de meeste spiegelreflexcamera's te installeren, en nog meer spiegelloos camera's. Ik vind het moeilijk om het type van dit optische schema te bepalen, als je het weet, vertel het me dan in de comments.

Zoals we zien regeling is niet erg gebruikelijk., groepen 1 en 2 zijn hol voor het onderwerp, de lens kijkt ondersteboven. Dit komt door de eigenaardigheid van de werking van microlenzen - het object bevindt zich op een korte afstand vergelijkbaar met de brandpuntsafstand, de lens vormt een parallelle (of bijna parallelle) lichtstraal, die vervolgens in de splitterprisma's valt en vervolgens op de "Galileïsche elementen", die kleine telescopen van het Galilese systeem zijn, en pas dan door de prisma's de oculairs binnenkomen. Hierin is het vergelijkbaar met het werk van de focuslens van een zaklamp of zoeklicht.

De allereerste waarnemingsopnames toonden een beeld met sterke sferische aberraties, erg denkend aan een foto monocle.

Momentopname op MBS-2

Momentopname op MBS-2

Momentopname op MBS-2

Momentopname op MBS-2

Er is een eigenzinnig besluit genomen om te spelen met de herschikking van lenzen in verschillende combinaties, allereerst door het hele lensblok 180 graden te draaien.

De lens is eenvoudig te demonteren, je hoeft alleen de ring met schroefdraad aan de achterkant van de lens los te draaien. Het bestaat uit twee lijmen, uiterlijk lijkend op achromaten, met een afstandsring ertussen. Ook zit er een beschermend glas voor de frontlens. De zijvlakken van de lenzen zijn niet zwart gemaakt. Verlichting is violet, in het licht van de lens lichtgeel.

MBS-2

MBS-2

Ik maakte de zijoppervlakken van de lenzen, de uiteinden en de binnenoppervlakken van de afstandhouder en de schroefdraadringen zwart met zwarte matte verf en monteerde de lens in omgekeerde volgorde.

Ik heb een behuizing gemaakt met een focusapparaat van 50 mm plastic afvoerbuizen. De binnendiameter van de pijp viel op wonderbaarlijke wijze samen met de montagediameter van het frame, evenals met de buitendiameter van de M39 macroring, die in mijn geval de rol speelt van een schacht voor bevestiging aan de Canon EF-vattingadapter met een chip . In de buitenste buis heb ik een spiraalvormige gleuf gemaakt, waarin bij het scherpstellen een schroef beweegt, geschroefd in de beweegbare binnenste buis. De scherpstelslag van oneindig naar MDF is 14 mm, de buis maakt een halve slag. Ook is er een kap op de beweegbare buis gelijmd. Het ontwerp is te begrijpen aan de hand van de foto's:

Een lens met een omgekeerd lensblok (beide groepen zijn uitstulpingen naar voren, groep 2 ligt voor) geeft een contrastarm beeld met een uitgesproken kromming van het veld, in het midden van het frame is de scherpte acceptabel, maar bij het fotograferen door JVI vaak mist, ligt de niet-geprogrammeerde "paardenbloem" zowel in focus als in expositie (onderbelichting, dus je moet belichtingscompensatie invoeren). Chromatisme is ook merkbaar. Ik heb enkele foto's in de galerijen gecorrigeerd met een eenvoudige automatische correctie in Photoshop

GALERIJ 1 voorbeelden met een omgekeerd lensblok

Met alle andere mogelijke opties voor het herschikken van de lenzen, lijkt het beeld op een monocle met sterke sferische aberraties.

GALERIJ 2 voorbeelden in standaard fabrieksmontage

U vindt meer beoordelingen van lezers van Radozhiva hier.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 15, over het onderwerp: Lens van de MBS-2-microscoop, de aanpassing ervan voor een spiegelreflexcamera. Opmerking van lezer Radozhiva

 • luchtmacht

  eh. Koel natuurlijk. Iskander, ben je uit nieuwsgierigheid?

  • Iskander

   Ja, ik dacht dat de lens van een microscoop een gewoon ondenkbare resolutie zou moeten geven, vooral omdat het school is en niet amateuristisch, maar echt professioneel, voor onderzoek in metallurgie, geneeskunde, biologie.
   Ik heb er ook nog niemand over horen denken :-)

   • Iskander

    *niet school*

    • Rodion

     De lens is ontworpen voor een groot veld en lage vergrotingen. De beeldkwaliteit van MBS is niet erg goed.

 • Pavel Gorbunov

  Voor het werk natuurlijk respect en respect, maar ik word gekweld door vage twijfels dat een gewone monocle toch een beter beeld geeft.

 • Rodion

  Het is in wezen een achromat. Probeer elke lijm afzonderlijk - het lijkt erop dat ik een recensie heb gepubliceerd van een lens die lijkt op de MBS-lijm. Een zeer interessante foto.

  • Iskander

   Ja, ik heb je recensie gelezen. En hij experimenteerde zelf met een achromat van een telescoop https://radojuva.com/2019/06/zt4-20×50/comment-page-1/
   Trouwens, Rodion, we hadden daar een geschil over de juiste installatie van projectielenzen (van fotografische vergroters en projectoren). Ik geef toe dat ik fout was. In de praktijk was ik ervan overtuigd dat de richting van de stralen niet belangrijk is, de invalshoek (convergentie) van deze stralen is belangrijk. Dat wil zeggen, in het geval van I-96U of F-92 moet de matrix zich op dezelfde plaats bevinden als de film, ondanks de omgekeerde lichtstroom. Omdat deze lenzen precies voor deze hoeken worden berekend.

   • Rodion

    Het lijkt mij zinvol om te experimenteren met het los lijmen van deze lens. Het zijn hoogstwaarschijnlijk geen pure achromaten, maar wederzijds gecompenseerd - de resterende aberraties van elke verlijming kunnen interessant zijn. In plaats van de lijmen om te draaien, is het ook beter om de hele lens om te draaien, denk ik.

    • Iskander

     Rodion, galerij 1 is gemaakt met een omgekeerde lens, zonder onderlinge omkering van de lijmen. Alle andere opties voor het herschikken van de lijmen geven het beeld zoals in galerij 2, terwijl het werksegment verandert. Ik heb het lijmen niet apart getest, ik zal de buis moeten verlengen of macroringen moeten gebruiken. omdat het segment nog groter zal zijn.

 • Pawel

  gespeeld en weggegooid)

 • Alexander

  Vrij leuke monocle. En MBS-2 is iets geweldigs, als het wordt gebruikt voor het beoogde doel. Dit is eigenlijk niet eens een microscoop, maar een krachtige verrekijker vergrootglas met een heleboel mogelijkheden voor observatie en (ja) fotografie. Voor zijn "jongere broer" MBS-10 is er een fotobijlage met een digitale matrix en voor MBS-2 is er een adapter voor het installeren van "Zenith". En hij geeft een stereopaar! Dienovereenkomstig komt Canon met succes op via een gewone adapter (en wat wil je nog meer). En het heeft ook verschillende punt- en volumetrische lichtbronnen, tafels voor het fotograferen door het licht en in gereflecteerd licht, enz. Je mag het in geen geval weggooien - welkom in de wereld van microfotografie!

  • Iskander

   Ik ontving de microscoop gedemonteerd, zonder tafel en verlichting, met gebroken ondersteunende delen van het statief. Maar het bleek veel lekkers te hebben: ik gebruik de massieve basis nog steeds als statief voor in huis (het gewicht is meer dan 10 kg, je drinkt er niet echt aan), ik gebruikte de oculairbuizen en het oculair met een dradenkruis en dradenkruis als een vinder en een optisch vizier, verwisselbare oculairs passen perfect als aanvulling op de telescoop om de vergroting te vergroten (volgens het recept van het tijdschrift "Science and Life"). En de lens lag als rusteloos. Hier is een gebruik voor.

 • Nicholas

  Een interessant artikel, maar natuurlijk “mijnheer weet veel over perversies” :)

  • luchtmacht

   Monsieur zou naar de instrumentenfabriek in Novosibirsk gaan, die nu Shvabe . is

 • zentuin

  Het beeld doet enigszins denken aan lenzen voor videobewaking (CCTV).

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2020/01/mbs-2/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2020/01/mbs-2/