Triplet 69-3 4/40 van Silhouette-Electro camera. Lezersrecensie van Radozhiva

Overzicht van de lens Triplet 69-3 4/40 van de Silhouette-Electro camera speciaal voor Radozhiva bereid Rodion Esmakov.

Triplet 69-3 4/40 van Silhouette-Electro camera

Triplet 69-3 4/40 van Silhouette-Electro camera

Een triplet 69-3 4/40 vaste lens van hetzelfde ontwerp werd geleverd aan massale Sovjet-schaalcamera's Orion-EE en Silhouette-Electro. Optisch is het absoluut identiek. T-69-3 van Viliya-Auto (de recensie ervan in de versie voor spiegelreflexcamera's wordt gepresenteerd) hier), maar verschilt er duidelijk van. Dit voorbeeld is geconverteerd naar M39-threads voor gebruik met spiegelloze camera's.

kenmerken van

Optisch ontwerp: triplet;
Brandpuntsafstand: 40 mm;
Relatief diafragma: 1:4;
Gezichtsveld: 55 graden (voor 35mm film);
Diafragma: lens, vierkant, automatisch;
Draad voor filters: 47 mm.
Kenmerken: vaste lens, diafragma en centrale sluiter gescheiden van het lensblok.

Kenmerken van aanpassing van T-69-3 voor spiegelloze camera's

De lens kan eenvoudig van de camera worden gescheiden met een steeksleutel: schroef er gewoon een uit de binnenkant van de camerabody en knip de draden af ​​die uit de seleniumbelichtingsmeter komen. De werklengte van de T-69-3 bleek 28.8 mm te zijn, dus het was voldoende om de M39-schroefdraadschacht van Industar-23U te bevestigen - en de lens was klaar voor gebruik.

Opnieuw ontworpen lens en adapter M39-Sony E.

Opnieuw ontworpen lens en adapter M39-Sony E.

Er was klein loodgieterswerk nodig om de veerweg van de focusring te vergroten. MDF is teruggebracht tot 0.5 m, het zal buitengewoon problematisch zijn om een ​​beter resultaat te bereiken - het ontwerp van de focuser en het lenslichaam zullen dit niet toestaan.

De T-69-3 wordt scherpgesteld door het hele lensblok te verplaatsen, maar de lensneus draait niet. Jammer dat de vreemde draaddiameter aan de voorkant het vinden van doppen en filters moeilijk kan maken.

Lens op MDF.

Lens op MDF

De wijziging heeft geen invloed op het diafragmamechanisme. Maar de centrale sluiter die zich in de buurt bevindt, moet in de open positie worden vergrendeld door een van de hendels aan de zijkant van de lensstaart te bevestigen. De dunne gegolfde ring voor het wijzigen van de verlichting van de belichtingsmeter (kijkgaatje op de titelring van de lens) zal ook inactief en onbruikbaar worden.

Weergave van het T-69 lensdiafragma.

Weergave van het T-69 lensdiafragma.

Zicht op de T-69 vanaf de zijkant van de schacht.

Zicht op de T-69 vanaf de zijkant van de schacht.

Het aanpassen van de T-69-3 voor spiegelloze camera's is niet alleen makkelijker, maar ook veel minder storend dan in het geval van spiegelreflexcamera's: het objectief heeft zijn uiterlijk en functionaliteit niet verloren. Het hoogtepunt van de T-69 kan een ongewoon vierbladig vierkant diafragma worden genoemd.

Optische eigenschappen

De T-69 heeft een zeer goede scherpte in het centrum van het frame met een open diafragma, maar de resolutie rond de rand keert niet terug naar normaal bij full frame zelfs bij f/11 vanwege ernstige veldvervorming. Het contrast is bevredigend bij normaal licht, maar daalt sterk bij tegenlicht. Het is mogelijk dat dit komt door schade aan de verlichting. Lichtafval is vooral merkbaar bij full frame. Kleurweergave - met een verschuiving naar een warme omgeving.

Toch is het beeld van de T-69 niet de slechtste in artistiek opzicht. Ik hou zelfs van de bokeh, die vooral effectief wordt bij f/8. Toegegeven, het bereiken van een spectaculaire "pixel" achtergrondonscherpte is blijkbaar alleen mogelijk in macro.

De T-69 heeft een groot gezichtsveld en een grote scherptediepte - dit maakt hem aantrekkelijk voor bijvoorbeeld straatfotografie.

Hieronder staan ​​voorbeelden van foto's op een Sony A7s full frame camera (opnamen maken in RAW, ontwikkelen in Image Edge).

Bevindingen

De T-69 van de Sovjet BelOMO-schaalcamera's is zeer eenvoudig aan te passen aan spiegelloze camera's. Optisch is dit een zeer donkere en zwakke lens, maar in bekwame handen kan hij zowel als straat "wide" lens en als macrolens dienen. Het ongebruikelijke vierkante diafragma van de lens trekt de aandacht van veel enthousiaste amateurfotografen.

U vindt meer beoordelingen van lezers van Radozhiva hier.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 10, over het onderwerp: Triplet 69-3 4/40 van Silhouette-Electro-camera. Lezersrecensie van Radozhiva

 • zentuin

  Een interessante lens en een vierkant diafragma is vrij ongebruikelijk (hoewel er meer interessante opties zijn, ja). Maar de betekenis van zijn aanpassing? behalve voor experimenten. In ieder geval een goede ervaring. Ik vind het leuk als iemands handen op de juiste plek groeien en hun hoofd helder is 🙂 Bedankt, Rodion, je hobby's en experimenten zijn interessant voor mensen. Nou ja, in ieder geval wat...

  • Rodion

   Bedankt voor de opmerking.
   Blijkbaar was de betekenis van de wijziging er nog steeds - nu ben ik de eigenaar van deze lens niet meer ...

 • George

  Er is maar één probleem met dergelijke artefacten: het zijn allemaal volledig pure one-trick-pony's.

  We zijn erin geslaagd om dit ene trucje te vinden, het zal een speciale lens voor hem blijken te zijn.
  Mislukt, zal er een onbegrijpelijk stuk rommel zijn.

  En dan zijn er de vierkanten in de bokeh, en het is donker voor zijn FR, d.w.z. het scheiden van het object van de achtergrond is niet erg succesvol.
  Hoewel het glas zelf op zijn minst ongebruikelijk bleek te zijn.

 • Alexey

  Ja, je moet proberen een interessante optie te herhalen die is gebleken
  Ik denk dat als je het in een handiger en betrouwbaarder helicoïde stopt, het resultaat beter zal zijn
  gladder rond de randen, anders lijkt het alsof hij scheef is gegaan
  Goed gedaan Rodion succes in creativiteit

  • Rodion

   Er kunnen absoluut geen vervormingen zijn met een dergelijke aanpassingsoptie - de helicoïde wordt op geen enkele manier beïnvloed tijdens de wijziging. Alleen stoppers op lichaamsdelen.

 • Mvind

  Trilens over, actief .... Arme zwarte binnenvlakken, vaag verlichte lenzen.... Er is niets goeds aan de cheque, en de foto's bevestigen het.

 • Roman

  Recensies over dergelijke aanpassingen zijn interessant, maar ik wil ook foto's op het apparaat zien hoe het eruit ziet :)

 • Retro Hlam

  Slo, maє karakter waardig.

  • B.R.P.

   Mijn schoonmoeder heeft ook een karakter. Ale yoga kan worden gezien met een onvermoeibaar oog)

 • Retro Hlam

  Een ander voorbeeld.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2019/11/triplet-69-3-4-40/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2019/11/triplet-69-3-4-40/