F=137 137/5.6(3.5), KOMZ (OF-457). Recensie van lezer Radozhiva

Overzicht van de aangepaste lens F = 137 137 / 5.6 (3.5), speciaal voor Radozhiva, bereid Esmakov Rodion.

Weergave van een aangepaste lens met een set adapterringen geïnstalleerd voor gebruik met Canon-camera's

Weergave van een aangepaste lens met een set adapterringen geïnstalleerd voor gebruik met Canon-camera's

Deze lens is ooit uit nieuwsgierigheid gekocht van een beroemd prikbord; het heeft geen markeringen, behalve de fabrikant (KOMZ), brandpuntsafstand en relatief diafragma. Ook wordt deze lens (of in ieder geval iets wat er identiek aan is) in geen van de mij bekende opticacatalogi beschreven. Het serienummer op de lensblokbehuizing kan duiden op een stukproductie van het product in 1981.

Lensspecificaties:

Optisch ontwerp: vermoedelijk 6 lenzen in 4 groepen (semi-symmetrische plasmamat, in de Indiase overheid-catalogus - "Arktik"), zie diagramweergave; de lichtdiameter van de eerste lens is 40 mm, de laatste is 35 mm;
Ruggedeelte ~100 mm;
Relatief diafragma: F / 5.6 (kunstmatig diafragma), werkelijke F / 3.5;
Diafragma: 10 lamellen, lichtdiameter 16.5 mm;
Gezichtshoek: ~40°;
Ontworpen voor het formaat: (vermoedelijk) 6x6 cm, covers ~ 8x8;
Montageschroefdraad: M50, gelegen in het midden van de behuizing.

Ontwerp- en aanpassingskenmerken F=137

De lens is een bescheiden vervaardigd lensblok: de lenzen worden aan de voor- en achterkant vergrendeld met twee sleufmoeren; de diafragmaring heeft geen schroefdraad en loopt op wrijving langs het gladde oppervlak van het lichaam, alleen vastgezet door een decoratieve lichaamsring en de diafragmaschroef; de optica wordt in aluminium pannenkoeken gerold - het ontwerp van het lensblok is "bulk". Verlichting van lenzen is gewone enkellaags, roze en oranje tinten. Blijkbaar was de lens oorspronkelijk zo goedkoop mogelijk gemaakt en klaar voor massaproductie, maar toen ging er iets mis. In ieder geval heeft blijkbaar niemand meer van deze lenzen gezien.

Het oorspronkelijke tienbladige diafragma van de lens is veel kleiner dan de lichtdiameter van de lenzen. Hiermee kunt u zowel het maximale diafragma van F / 5.6 gebruiken. Allereerst werd het vervangen door een negenbladig diafragma van Industar-55U 140/4.5 (https://radojuva.com/2016/04/industar-55u-140-4-5/), waarmee u F=137 bij volle opening F /3.5.

Aanzicht van de omgebouwde lens F = 137

Aanzicht van de ongewijzigde lens F = 137

Aanzicht van de omgebouwde lens F = 137

Aanzicht van de ongewijzigde lens F = 137

Aanzicht van de omgebouwde lens F = 137

Aanzicht van de ongewijzigde lens F = 137

Aanzicht van de ongewijzigde lens F = 137

Aanzicht van de ongewijzigde lens F = 137

De volgende stap was om het lensblok in het lichaam van de gedode Vega-12V te plaatsen. Daarna werd de schacht vervangen door bajonet B met behoud van de werkafstand. Vervolgens werd er vooraan een ring met schroefdraad voor 40.5 mm filters geplant. Het resultaat is dus een gebruiksklare 137/3.5 lens voor middenformaat camera's met B-vatting (Pentacon Six). Om de lens te werken met een Canon-camera, gebruik ik de P6-M42-adapter met de diafragma-set (waarom is dit nodig? Zie hier) en de M42-EOS-ring.

Echter, vergeleken met kleinformaat 135/3.5 klasse optica, is deze lens veel groter en zwaarder en ziet hij er over het algemeen uit als een Frankenstein, wat het ook is. Tegelijkertijd is hij compacter dan veel middenformaat objectieven in de 120-150/2.8 klasse.

Aangepaste lens en adapterringen voor montage op een Canon camera

Aangepaste lens en adapterringen voor montage op een Canon camera

Aanzicht van de omgebouwde lens F = 137

Aanzicht van de omgebouwde lens F = 137

Aanzicht van de omgebouwde lens F = 137

Aanzicht van de omgebouwde lens F = 137

Aanzicht van de omgebouwde lens F = 137

Aanzicht van de omgebouwde lens F = 137

Aanzicht van de omgebouwde lens F = 137

Aanzicht van de omgebouwde lens F = 137

Aanzicht van de omgebouwde lens F = 137

Aanzicht van de omgebouwde lens F = 137

Optische eigenschappen

Het optische schema van de lens spreekt van zijn technische doel - semi-symmetrische plasmamatten met zes lenzen werden gebruikt als lenzen voor luchtfotografie en reproductie. Daarom mag je van de lens een goede resolutie en uitstekende geometrie verwachten. De tweede is op een kleinformaat camera nauwelijks te controleren (er zijn in ieder geval geen klachten), terwijl de eerste gemengde gevoelens achterlaat.

Bij het werken met een diafragma groter dan de voorgeschreven F / 5.6 treden zeer sterke sferische aberraties (zacht) op, die na ~ F / 4.5 in orde komen. Een open diafragma van F / 3.5 op een klein formaat na een gesprek met een gezonde 135 / 3.5 kan geen werkende worden genoemd: vanwege het sterke zachte effect kan het alleen worden gebruikt bij portretfotografie. Ook heeft de lens bij openingen boven F / 5.6 opvallende longitudinale chromatische aberratie, die worden gekenmerkt door de kleur van de prefocus in rood en de onscherpe - in groen. Bovendien is sferochromatisme ook gemakkelijk op te merken - onscherpe cirkels hebben een gekleurde rand.

De beste beeldkwaliteit wordt bereikt bij F/5.6-F/8. Het optimale diafragma in termen van de verhouding van resterende aberraties en resolutie is F / 4.5.

Diafragma heeft grote invloed op het beeld van de lens: als je het diafragma sluit, gaat het zachte snel weg, het karakter van de bokeh verandert sterk - van onhandig wordt het rustiger en prettiger.

Foto bij f / 3.5

Foto bij f / 3.5

Foto bij ~F/4.5

Foto bij ~F/4.5

De aanwezigheid van een heleboel aberraties maakt de cirkel van verwarring tot F / 4.5 scherp, veldvervorming zorgt voor een zwak effect van "verstrooiing naar de zijkanten" bokeh (dit effect is vooral uitgesproken bij oude 28/2 groothoeklenzen). Bij F/5.6 wordt de bokeh vloeiender, op korte afstanden lijkt het “vettig”.

De verandering in de aard van de bokeh is duidelijk zichtbaar in deze serie opnames (F/3.5, F/4, F/5.6):

Foto bij f / 3.5

Foto bij f / 3.5

Foto bij f / 4

Foto bij f / 4

Foto bij f / 5.6

Foto bij f / 5.6

Door het gebruikte optische ontwerp verzamelt de lens hazen goed van de zon, heel vaak verschijnt er een sterke sluier in zijlicht - de lens heeft een zonnekap nodig. De gevolgen van "middenformaat" in de vorm van een contrastdaling door verstrooiing op de binnenoppervlakken van een ongebruikte lichtstroom worden goed gecompenseerd door het tweede diafragma in de adapter af te dekken (lichtsnijdermodus). Over het algemeen is het contrast F=137 alleen maar bevredigend te noemen.

De kleurweergave van F = 137 is correct, zonder merkbare vervormingen - de verdienste van goed gekozen verlichting en glasvariëteiten.

Als je werkt met een tweede diafragma dat in een adapter is gemonteerd, kun je interessante wervelende bokeh bereiken, die er soms heel ongewoon uitziet. Voor deze doeleinden is de lens veel beter geschikt dan de "juiste" Vega-23 150/3.5. Veel van de foto's voor deze review zijn gemaakt met een tweede diafragma in lichtafvalmodus. Naast het veranderen van de bokeh geeft dit een lichte toename in contrast en scherpte.

Update van 14.11.2020-XNUMX-XNUMX

Een van de attente eigenaren van een vergelijkbare lens suggereerde dat een bepaalde OF-457 met parameters 137/5.6 te vinden is in de catalogus van Sovjet-lenzen. Deze lens is ook aanwezig in de bekende catalogus van fotografische lenzen van A.F. Yakovlev. (Deel 1, blz. 156).

Vanaf hier werd bekend dat het optische ontwerp van deze lens inderdaad zes-lens is, maar overeenkomt met het Orion-type, en niet de Arctic:

Het optische ontwerp van de OF-457 verschilt van degene die ik oorspronkelijk aannam doordat het de neiging heeft tot concentriciteit van de kromtestralen van de lenzen, wat een kenmerk is van de Orion-lenzen.

Het optische ontwerp van de OF-457 verschilt van degene die ik oorspronkelijk aannam doordat het de neiging heeft tot concentriciteit van de kromtestralen van de lenzen, wat een kenmerk is van de Orion-lenzen.

Ook bleek deze lens bedoeld te zijn voor microfilmen op 35 of 70 mm film of projectie van fotoreproducties met een vergroting van 0.101x.

Basis optische parameters OF-457.

Basis optische parameters OF-457.

De in het handboek beschreven lens was uitgerust met een constant diafragma, geen iris, en had bovendien een ander frame. Aangenomen mag worden dat het in de recensie gepresenteerde exemplaar een modernere (informatie in het naslagwerk is uit het begin van de jaren 1970) versie van de OF-457 in een opnieuw ontworpen behuizing.
Naast OF-457 waren er kortere versies (tot 58 mm) van de lens met een vergelijkbaar ontwerp - OF-458, OF-459 en OF-460. Net als de OF-457 zijn het lenzen die kunstmatig beperkt zijn in de diafragmaverhouding.

Bevindingen

Deze zeldzame lens mist de sterren aan de hemel vanwege zijn optische kwaliteit, maar het bleek best interessant om mee te werken. Bovendien kan ik geen enkele beschikbare grootschalige lens bedenken met een vergelijkbaar optisch ontwerp. Het grootste nadeel is het donkere werkdiafragma: fotograferen na zonsondergang of in de schaduw is extreem moeilijk. De voordelen zijn de mogelijkheid om hem op middenformaat te gebruiken (en ik weet zeker dat de lens zich daar veel beter op zou hebben getoond), goede kleurweergave en veel mogelijkheden om het beeld te transformeren met een tweede diafragma.

U vindt meer beoordelingen van lezers van Radozhiva hier.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 20, over het onderwerp: F=137 137/5.6(3.5), KOMZ (OF-457). Recensie van lezer Radozhiva

 • zentuin

  Een interessante review en remake :) Ik hield van de zachte portretten, waar de optische gebreken van de lens juist bijdragen aan het creëren van een soort foto.
  Verder creatief succes, Rodion!

 • Michael

  Bedankt voor de beoordeling. Maar het is niet duidelijk waarom het nodig was om het diafragma te veranderen? Geen wonder dat het beperkt was tot 5.6

  • Rodion

   Nou, als ik het niet had veranderd, zou niemand hebben geweten dat het in feite meer dan een stop lichter was - een keer. Niemand zou de ware aard van de foto hebben gezien, kenmerkend voor lenzen met een dergelijk schema - twee. De lens zou zijn vermogen verliezen om als een zachte optie te werken en zou bijna nutteloos zijn bij gebruik met een tweede diafragma - drie. Ten slotte is op een middenformaat het gebruik van een open diafragma veel meer gerechtvaardigd, omdat fotografische materialen zoals film veel minder veeleisend zijn voor de optische resolutie dan een bijgesneden cameramatrix - vier. Nou, ik kan het ook gewoon doen - vijf.
   Zie je? En je zegt dat het diafragma niet hoeft te worden veranderd)

   • Michael

    Nee, nou, als je wilt - er zijn geen vragen) En een meer open gat, behalve een significante toename van aberraties, gaf niets naar mijn smaak. Ik hou van de bokeh vanaf 5.6, nou, hier smaakt en kleurt het)

    • Rodion

     Zie je, nu kun je het zeggen - trek een conclusie. En als het diafragma niet was vervangen, zou niemand hebben geweten van de echte overgave van niet-diafragmaglas. En als ik schreef dat een vervanging mogelijk is, zou iemand zeker zeggen waarom ik het niet tot het einde heb geopend, omdat de foto op 5.6 veelbelovend is)))

     • Rodion

      T9 brandt. overgave:=foto

     • Michael

      Ja, ik ben het ermee eens.

 • Dmitry

  IMHO, glas van de SF is beter om niet op de slechtste crop te proberen - van Canon (het is beter om niet twee keer 's nachts de m4 / 3 crop te onthouden), maar op de FF. Zelfs als het op de eerste vijf of 1D's is of op Sonya A7m2 / A7m3 / A7Rm2 / A7Rm3.

  • Dmitry

   Nog een volume op de foto en het glas komt beter naar voren.

  • Sven

   Ja. Beter.

  • zentuin

   Dus geef Rodion FF een camera, that's business :)

   • anonymus

    Rodion ergert zich (en tevergeefs) aan opmerkingen over de camera in eerdere reviews.Gouden regel is dat de lens wordt getest op een camera met een formaat dat daarmee overeenkomt ... .... Een beer rijdt op een scooter alleen in een circus.

 • Sven

  Bedankt Rodion voor je werk!!

 • Alexey de Paris

  Bedankt voor de interessante review, mooie demonstratie van de mogelijkheden! Dit is echt een lens die de moeite waard is met een interessant, zelfs heel interessant beeld. Bedankt voor je geduld en moeite! Zeer geslaagd en interessant resultaat! Nadat ik deze lens op APS-C heb bekeken, ben ik erg benieuwd wat er op full frame uitkomt!

 • Rodion

  Op een van de bekende Russische marktplaatsen wordt het tweede bekende exemplaar van deze lens met nummer 15 voor 81 jaar verkocht. Met dezelfde kenmerkende beschadiging aan de frontlens. Maar)

 • Rodion

  Bijgewerkte informatie over de lens: eindelijk wordt deze herkend als een reproductie OF-457.

  • Alexander

   Goedemiddag. Ik heb een soortgelijk exemplaar in mijn handen, maar met een ander nummer.

 • Alexander

  foto

  • Rodion

   Goedemiddag! Ja, daar lijkt het op. Al de vierde of vijfde zo'n lens die mij bekend is.

 • Nikolai Dneprovskiy

  Rodion, allereerst bedankt! Ik ben al 40 jaar op zoek naar gegevens over deze lens. Op dat moment zag ik hem compleet met drie anderen: 105, 100 en 74 mm - allemaal 1:5,6. Ze vertelden me dat ze van een repro-installatie waren, maar ze vertelden me het merk of verdere informatie niet, omdat de donkere kamer bij de eerste opruimgroep als een geheime eenheid werd beschouwd. Het lukte me toen niet om ze voor gebruik te krijgen, er waren meer belangrijke personen))) Maar ik kon ze kort testen en was verrukt - toen konden we alleen maar dromen van rodagons en componons. Ja, ik weet niet zeker of deze optiek slechter is dan DAN rodagons en componons. Toegegeven, ik was verrast dat de lens met FR 135mm duidelijk minder dan 9x12. Seconde. Deze lenzen duiken de afgelopen 10 jaar vrij regelmatig op. Ik heb ook een van de sets 137-105-74 gekregen, maar de nummers zijn gekort. Ik zag de tweede dezelfde "talloze" set. Dit zijn dus geen unieke, maar kleinschalige producties - blijkbaar qua aantal repro-installaties. Ik zal hieraan toevoegen dat ik een vergelijkbare "naamloze" lens tegenkwam met een FR van ongeveer 210 mm. Derde. Reproductieve lenzen worden meestal toch gebruikt bij diafragma (uitzondering zijn enkele documenten van Zeiss-Jena en S-biogon van Zeiss-Opton). Het is geen toeval dat de Orion-18r, die aanvankelijk een gat van 5,6 had, in de fabriek op 8 werd vastgeklemd. formaat bedoeld voor dit ...

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2018/08/f-137mm-komz/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2018/08/f-137mm-komz/