Schrijfsnelheid gegevens

Gedeeltelijk kwam dit onderwerp aan bod in mijn frame buffer artikel.

Op oudere camera's kun je een functie tegenkomen die maar weinig mensen noemen - de maximale snelheid voor het schrijven van gegevens naar een geheugenkaart, die de camera zelf direct kan ondersteunen. D.w.z, de maximale schrijfsnelheid naar de geheugenkaart wordt ook beperkt door de camera zelf, of liever het opnamesysteem (ingebouwde flitsontvanger / microcontroller van de geheugenkaart).

Gebruikers van oude camera's weten dat camera's zijn als Nikon D100 duurt erg lang om foto's op een geheugenkaart op te nemen. Tegelijkertijd is de opnametijd vrijwel onafhankelijk van de snelheid van de geheugenkaart. Met elke snelle geheugenkaart, zelfs de snelste kaarten, duurt het schrijven van bestanden even lang. De opnamesnelheid is afhankelijk van de mogelijkheden van de opnamecontroller van de camera zelf. Bijvoorbeeld hetzelfde Nikon D100 neemt 1 RAW-bestand op zonder compressie gedurende 5-6 seconden of 1 RAW-bestand met compressie gedurende 35-40 seconden (de beperking is te wijten aan de opnamecontroller en het beperkte vermogen van de processor van de camera).

В moderne camera's hebben ook een limiet op de maximale opnamesnelheid gegeven door de camera zelf. Helaas is deze snelheid, uitgedrukt in megabytes per seconde, praktisch nergens te vinden. Over het algemeen is de maximale opnamesnelheid die de camera ondersteunt volgens de geheugenkaartstandaard die de camera ondersteunt.

Voorbeeld uit het echte leven # 1

De camera Nikon D90 ondersteunt geheugenkaarten SD en SDHC-compatibel. De SDHC-interface heeft een maximale lees-/schrijfsnelheid van 25 Megabytes/seconde (deze snelheid wordt bepaald door de ontwikkelaars en is afhankelijk van de hardware-implementatie van geheugenkaarten en apparaten om ermee te werken).

Een RAW-bestand uit de camera weegt gemiddeld 10 megabyte. De maximale snelheid voor continu-opnamen is 4.5 beelden per seconde. Zo produceert de camera gemiddeld 45 megabyte aan data per seconde.

Tijdens continu fotograferen op hoge snelheid geen enkele geheugenkaart maakt langdurig continu fotograferen op maximale snelheid mogelijk 4.5 beelden per seconde. Dit komt voort uit het feit dat Nikon D90 kan foto's opnemen met een maximale snelheid van 25 megabyte per seconde, en het produceert veel meer in één seconde - ongeveer 45 megabyte aan gegevens.

framebuffer Nikon D90 kan maximaal 9 RAW-beelden bevatten. De eerste paar seconden (ongeveer drie seconden) is de burst-snelheid het vermelde maximum van 4.5 frames per seconde, maar nadat de framebuffer vol is, daalt de snelheid tot ongeveer 2 frames per seconde, omdat de camera alleen in staat om gegevens uit de buffer te uploaden met een maximale snelheid van 25 megabyte in 1 seconde (25 megabyte is ongeveer 2 foto's in RAW-formaat).

Voorbeeld #2 uit het echte leven (leren van onze fouten)

Ik heb destijds een fout gemaakt. Aangenomen werd dat voor comfortabel werken met Nikon D90 je hebt alleen een geheugenkaart nodig waarvan de schrijfsnelheid hoger is dan 45 megabyte per seconde. Voor deze doeleinden ben ik een geheugenkaart gaan gebruiken SanDisk Extreme Pro 32 GB V30 UHS-I U3 klasse 10 95 MB/s. In de instructies stond dat de leessnelheid maximaal 95 megabytes per seconde is en de schrijfsnelheid maximaal 90 megabytes per seconde. Mijn fout was dat dergelijke snelheden alleen worden ondersteund als het apparaat schrijft / leest (in dit geval is het een camera) Nikon D90) ondersteunt UHS-I-geheugenkaarten. helaas Nikon D90 kan niet werken met UHS-I. Omdat geheugenkaarten zijn meestal achterwaarts compatibeldan SanDisk Extreme Pro 32 GB V30 UHS-I U3 klasse 10 95 MB/s in de camera Nikon D90 werkt als een gewone SDHC-kaart met maximale snelheden van 25 megabyte per seconde.

Ik ben de bovenstaande berekeningen meer dan eens in het echte leven tegengekomen. Het bleek dat de opnamesnelheid van 4.5 frames per seconde voor langdurig continu fotograferen op hoge snelheid (minstens meer dan vier seconden) op geen enkele manier kan worden bereikt.

Dezelfde berekeningen kunnen worden uitgevoerd voor andere camera's. Dezelfde Nikon D7000 (met UHS-I-ondersteuning) gemiddeld 120 Mb/s aan gegevens (6 fps, RAW-bestanden, 14-bit, lossless compressie) en kan slechts 104 Mb/s schrijven (wat piek/maximaal is). , onbereikbaar in reële omstandigheden) .

aanvullende informatie

Het is erg moeilijk om erachter te komen welke maximale opnamesnelheid een bepaalde camera gebruikt. Meestal geven zelfs de instructies niet altijd even nauwkeurig en duidelijk aan welke hogesnelheidsbus deze of gene camera ondersteunt, en moet je alles empirisch uitzoeken.

Als we het hebben over SD-kaarten, dan zijn hier hun maximale snelheden:

 • enige eenvoudige SD zonder HIGH SPEED (klasse 10) of UHS-ondersteuning hebben maximale snelheid 12.5 MB / s
 • SDHC (HIGH SPEED class 10) of SDXC (HIGH SPEED class 10) zonder UHS-ondersteuning hebben een snelheidslimiet 25 MB / s
 • ieder SD met UHS-I-ondersteuning hebben maximale snelheid 104 MB / s
 • ieder SD met UHS-II-ondersteuning hebben maximale snelheid 312 MB / s
 • ieder SD met UHS-III-ondersteuning hebben maximale snelheid 624 MB / s

Resultaten van

 1. framebuffer is een zeer belangrijke indicator, aangezien veel camera's geen ultrasnelle geheugenkaarten ondersteunen. Voor dergelijke camera's hangt de duur van continu fotograferen op hoge snelheid direct af op framebuffer
 2. in sommige gevallen (met sommige camera's) er is geen manier om het probleem op te lossen met een aanzienlijke toename van de duur van continu fotograferen op hoge snelheid. De snelheid waarmee de camera gegevens naar de geheugenkaart schrijft, kan aanzienlijk lager zijn dan de snelheid waarmee gegevens worden aangemaakt, wat vroeg of laat een aanzienlijke vertraging van de werking van de camera veroorzaakt.
 3. het is best moeilijk om exacte gegevens te vinden over de maximale schrijf-/leessnelheid van een of andere camera

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 28, over het onderwerp: Gegevensopnamesnelheid

 • Arkadi Shapoval

  Reclame:

  In de zomer start het project PHOTO FREEDOM.

  Organisatoren: fotograaf Arkadiy Shapoval, auteur van de bekende website "Radozhiva" in Oekraïne en Russisch sprekende landen, evenals Konstantin Grekov en Aleksey Kontiev van het Photo Zhuk-team, dat kinderevenementen fotografeert.

  We plannen veel interessante workshops, waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met theorie, maar ook met verplichte praktijk, die voor elke deelnemer nuttig zal zijn. Workshops worden ontworpen voor zowel gevorderde fotografen als beginners. We streven ernaar professionele fotografen uit verschillende richtingen bij het project te betrekken (stroboscoopfotografen, portrettisten, macrofotografen, enz.). Dit alles laten wij u vooraf weten.

  Het doel van dit evenement is om fotografen en amateurfotografen te ontmoeten in een vriendelijke sfeer en op een gezellige plek om een ​​nieuwe ervaring en bewegingsvector in de wereld van fotografie op te doen.
  Zodat alle deelnemers volop ervaring kunnen opdoen en antwoorden op hun vragen kunnen vinden, organiseren we kleine groepen van maximaal 10-15 personen. Elke deelnemer krijgt de nodige aandacht.

  De eerste bijeenkomst zal worden gewijd aan het moderne paradigma van fotografie en fotografische apparatuur, filosofie en praktijk van fotografie in de realiteit van Oekraïne. De volgende vragen komen aan bod:

  • Wie is een fotograaf?
  • Wat is “fotografie” in Oekraïne?
  • Het pad van een fotograaf of amateurfotograaf
  • Confrontatie van ervaring en mogelijkheden van fotografische apparatuur
  • Methoden om ervaring op te doen

  Elke deelnemer krijgt de gelegenheid om vragen te stellen en een snel en praktisch antwoord of advies te krijgen, uitleg uit persoonlijke ervaring.

  Alleen bij de eerste les is er de mogelijkheid om kortingen te krijgen op de aankoop van fotografische apparatuur in Kiev-winkels en om kortingen te ontvangen op verdere PHOTO OF FREEDOM-evenementen.

  De deelnameprijs is symbolisch en bedraagt ​​300 UAH.

  De eerste bijeenkomst vindt plaats op 16.06.2018-14.00-17.00 (zaterdag) van XNUMX tot XNUMX uur met een koffiepauze.

  Locatie: Smart-Coworking "GARDEN", ​​Kiev, st. Alexandra Dovzhenko, 3

  Ik zal er zelf aan toevoegen dat ik veel materiaal heb verzameld dat ik met de fotogemeenschap wil delen en dat heel moeilijk is om schriftelijk in Radozhiv uit te drukken. Alles is zoals gewoonlijk - veel praktische dingen, geen water, zo compact en efficiënt mogelijk.

  Contactpersoon: +38 (067) 295-45-32, Constantine

 • Sergey

  Ik wil graag een paar punten aanstippen:
  1. De schrijfsnelheid naar de kaart is in principe 2 keer lager dan de opgegeven leessnelheid.
  2. Het leeuwendeel van de fabrikanten geeft niet de feitelijke technische kenmerken van de gegevensoverdracht van hun product aan.

  • Arkadi Shapoval

   1. Niet helemaal zo, alles hangt heel erg af van het specifieke model van de geheugenkaart.
   2. Je moet op de een of andere manier geld verdienen :)

  • jury

   Test je de opnamesnelheid op een computer, dan is er een sterke afhankelijkheid van de bron van waaruit de opname wordt gemaakt. Ik controleerde één cf-kaart, op één laptop, één usb-poort en één kaartlezer, kopieerde hetzelfde bestand, maar in het eerste geval was het op de ssd-schijf - de schrijfsnelheid was ongeveer 120 MB / s, in het tweede op de hdd - ongeveer 40 MB / s.

   • Arkadi Shapoval

    In dit geval heb je niet de schrijfsnelheid getest, maar de kopieersnelheid. In het geval van de HDD rustte de snelheid op de limiet van de HDD.

 • lynx

  Ik wil alleen iets vragen over de opnamesnelheid op de camera in de titel ...
  Als ik me niet vergis is dit Olympus 35RC

  • KalekseiG

   De snelheid is direct, vooral gezien het feit dat er een zeer multi-bit ongecomprimeerde RAW is.)))

 • Michael

  Typfout: "die direct door de camera zelf kan worden ondersteund"
  Ik wilde er ook aan toevoegen dat sommige modellen (D300s bijvoorbeeld), over het algemeen tijdens burst-opnamen met hoge snelheid (Ch) niet opnemen op de geheugenkaart totdat u de ontspanknop loslaat. Iets zoals dit…

  • Arkadi Shapoval

   Vast.

 • Alexey Prokopchuk

  Hallo allemaal!
  Ik las het bericht en besloot het te controleren op mijn oude canon 650 D.
  Ik stopte er een zeer snelle geheugenkaart van de actiecamera in en begon in ROW te klikken, eerst (ongeveer een paar seconden) ging alles zoals vermeld - ongeveer 5 frames / sec., maar toen zakte de snelheid scherp naar 1-2 frames / sec ..
  Oude kaart aangesloten, geen verschil.
  Bedankt Arkady voor de informatie - heeft me gered van zinloze uitgaven aan een nieuwe snelle kaart))

  • Arkadi Shapoval

   Blij dat het heeft geholpen

 • anonymus

  Welke animatie?)

  • mimokrokodil

   Misschien Tamayura - er waren filmcamera's.

 • Valentijn

  Vóór de voorbeelden is alles duidelijk geschreven, maar in de voorbeelden, sorry, ik begreep de logica van verwachtingen niet helemaal. Alsof je dacht dat de snelheid van de kaart de bottleneck in de camera is, maar waarom? Voor het opnemen van compacte jpg-s heb je immers geen hoge snelheid nodig en stikt de camera toch op een gegeven moment. Ondanks dat jpg altijd klaar is, ook als we in raw fotograferen zonder compressie. De camera maakt nog een preview met alle toegepaste parameters. En voor Nikonov is deze preview eigenlijk een volwaardig jpg-bestand met basiskwaliteit. Dat wil zeggen, door in jpg te fotograferen met alle opties uitgeschakeld en met de laagste kwaliteit, is het al duidelijk dat het knelpunt andere knooppunten zijn, niet de kaart. Of ik zit ernaast?

  • Arkadi Shapoval

   Niet zeker op die manier. U neigt waarschijnlijk naar het feit dat de cameraprocessor geen tijd heeft om diezelfde JPEG-bestanden te verwerken en te genereren. Dus, als we de Nikon D90 JPEG / RAW zonder verbeteringen nemen, dan is in deze camera het knelpunt voor continu fotograferen op hoge snelheid gewoon de geheugenkaart, of liever, zoals ik in het artikel aangaf, de snelheid van het schrijven van gegevens naar het geheugen kaart die is gekoppeld aan de mogelijkheden van de camera zelf.

   Bij de Nikon D90 maakt de camera inderdaad, net als bij andere camera's, een ingebouwde preview in het RAW bestand, deze preview weegt niet zo veel en levert in het geval van de Nikon D90 geen noemenswaardige bijdrage aan de cameraremmen ( we hebben het over JPEG L FINE met uitgeschakelde lage ISO-verbeteringen).

   Ter ondersteuning van wat is gezegd - tijdens het fotograferen in JPEG FINE L Nikon D90 met mijn vorige kaart Transcend 400x 60MB/S SDHC Klasse 10 UHS-I 32GB Premium in feite vertraagde het niet en maakte het 4.5 frames niet zoveel als de ziel wilde (totdat de kaart op was, maar in feite rustten 'gecompliceerde' JPEG's met een gewicht van 6-7 MB ook op de schrijfsnelheid, maar niet op de verwerkingstijd van de processor). Daarom dacht ik dat met een snellere kaart RAW bestanden op tijd opgenomen zouden worden. Maar, zoals later bleek, was het de maximale gegevensopnamesnelheid die een wrede grap met me uithaalde.

   Ik begrijp waar je naartoe leidt - voor veel camera's verslikt de snelheid de verwerkingscapaciteiten van de processor (en het maakt JPEG of RAW niet uit). Maar dat is een ander verhaal waar ik in heb geschreven framebuffersectie.

   • Valentijn

    Ik snap het, bedankt voor de verduidelijking. Meestal kwam ik het feit tegen dat camera's lange tijd niet vanuit jpg schrijven. Ik wist niet over de D90 die jpg zonder extra. opties kunnen in een reeks worden geschreven, alleen beperkt door de grootte van een voldoende snelle geheugenkaart. Dit is erg interessant, ondanks het feit dat ik het meestal niet nodig heb.

 • Ilya

  dezelfde Nikon D100 neemt 1 RAW-bestand op zonder compressie gedurende 5-6 seconden of 1 RAW-bestand met compressie gedurende 35-40 seconden
  Arkady heeft waarschijnlijk het tegenovergestelde nodig?

  • Valentijn

   Citaat uit een review over de D100 “Belangrijk: Nikon D100 neemt RAW-bestanden met compressie zeer lang op (ongeveer 40 seconden per bestand). De schrijfsnelheid is weinig afhankelijk van de snelheid van de geheugenkaart. Hoogstwaarschijnlijk is zo'n trage opname van gecomprimeerde gegevens te wijten aan het feit dat de zwakke Nikon D100-processor gegevens zeer lang comprimeert. Niet-gecomprimeerde bestanden worden ongeveer 5 keer sneller geschreven”

  • Arkadi Shapoval

   Nee. Precies. De Nikon D100 processor besteedt veel tijd aan het comprimeren van het bestand, daarom duurt de opname zo lang.

 • Vasyl

  Dyakuyu

 • Molchanov Joeri

  Wat een handig artikel. Waarom kwam het niet bij me op om de eenvoudigste rekenkundige bewerking zelf uit te voeren?! Ik heb ook te veel betaald voor geheugenkaarten. Arkadi, bedankt!

 • Pawel

  Bedankt voor het interessante artikel, maar er is nog steeds zo'n factor als het volume van de kaart. Ik bombardeer geen burst-rapporten (ik ben eigenlijk een amateur) met 5.5 fps met mijn D600, maar ik had een groot volume nodig om 24 mp RAW op 40 mb op te nemen. Ik zou de langzaamste kopen, maar met 128 GB bleek de goedkoopste microSd 95Mb / s te zijn, en ik nam het. Schrijft nu 2.3k.

 • Caelwyn

  Hier zou ik mijn pijn willen toevoegen over hoe de camera zich gedraagt ​​​​nadat de buffer vol is. Mijn Fuji XE-1 kan bijvoorbeeld zelfs één bestand gedurende enkele seconden naar de kaart schrijven, met enkele opnamen stoort het niet echt, soms kan het bevriezen, misschien. Maar als je in een burst schiet, verandert de camera na het vullen van de buffer in een reminstrument van marteling met een knipperende rode LED en een inscriptie in de zoeker over het opslaan van bestanden, in plaats van een foto. Kaart van de tiende klas.
  De Nikon D70 en D200 die ik eerder gebruikte hadden niet zoveel rommel, ze bleven fotograferen, zij het iets langzamer.

  • Alexander

   Ik begreep niet wat voor kaarten van de tiende klasse voor de Nikon D200?

   • Victor

    We hebben het over fuji x-e1, niet over d200.

 • Sergei

  Ik heb lang geleden een dure (destijds) SanDisk Ultra 64gb UHS-I U1-kaart gekocht, dus deze heeft meerdere camera's overleefd, nu werkt hij in Nikon D7200. Ik ben niet dol op continu fotograferen, dus het past perfect bij mij. Maar toen ik een SanDisk Extreme Pro 128 gb UHS-I U3 voor een ander apparaat kreeg, besloot ik om te zien hoe het zou werken met de camera. Op een 64 gb kaart in jpg liep de buffer na 7 seconden vol en begonnen de remmen, op een 128 gb kaart is de camera simpelweg niet meer te stoppen. Maar in de rav is de situatie anders: ze vertragen ongeveer even lang, MAAR na te zijn gestopt bij 64 gb, worden bestanden toegevoegd voor nog eens 20-30 seconden, en bij 128 gb, letterlijk 5 seconden en je kunt verder schieten vrij. Ik realiseerde me voor mezelf dat ik het niet nodig heb, maar misschien is het nuttig voor iemand

 • Vitaly Timushev

  Hier is de wet van gemeenheid! Een hele maand lang was ik aan het plannen en kiezen van een nieuwe geheugenkaart voor mijn Samsung NX1000, met de gedachte om zijn werk te versnellen. Ik las artikelen over de juiste keuze en heb hem gisteren eindelijk gekocht (en vandaag zag ik het artikel)! En allemaal tevergeefs! Er zat een Kingmax 16 gb kaart in, schrijf- en leessnelheid is ongeveer gelijk aan 19 mb/s. Ik kocht Samsung evo 64 gb, schrijf-lees 28 en 31 mb/s. Ik dacht, hoe controleer je of het beter is geworden of niet? Ik begon losse shots en series te maken, eerst op de ene kaart, daarna op de andere. Opgenomen frame verwerkingstijd. Het bleek dat de oude kaart het nog iets sneller aankon. Meerdere keren geprobeerd. Kingmax (K) 1 jpeg 2,1 sec, Samsung (S) 1 jpeg 2,4 sec. K 11 jpeg 13 sec, S 11 jpeg 14,2 sec. Ik besloot om tegelijkertijd RAW te checken, hoewel ik niet fotografeer. Het bleek K 1 raw 4,2 sec, S 1 raw 4,2 sec, K 8 raw 24,5 sec, S 8 raw 27 sec. Geld weggooien kan je zeggen. Het enige pluspunt van de nieuwe kaart is dat hij sneller bestanden naar de computer zal overbrengen. Bedankt voor het artikel! Tegelijkertijd zal ik iets anders lezen, zie ik, voor mij staat hier veel nuttige informatie. Bedankt voor het maken van zo'n geweldige site.

 • Aleksandr

  Met grote belangstelling, beste Arkady Shapoval, las ik helaas af en toe uw artikelen, waarin u grondig, met kennis van de subtiliteiten en details, bijna alle secties van de techniek en technologie van praktische fotografie behandelt. Bedankt voor het delen van je kennis.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2018/06/high-speed-card-and-cameras/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2018/06/high-speed-card-and-cameras/