Televisielens Jupiter-21T 200/4, KMZ (1968). Recensie van lezer Radozhiva

Gezicht op de Jupiter-21T 200/4 lens, voorbeeldfoto's ervan en de review zelf speciaal voor Radozhiva, bereid Rodion Esmakov.

JUPITER-21T 1:4 F=20cm

JUPITER-21T 1:4 F=20cm

Omdat historisch gezien werd Jupiter-21T eerder (eind jaren 50) ontwikkeld dan Jupiter-21A, dan is het passend om de kenmerken van de Jupiter-21 lens zonder aanvullende aanduidingen aan te geven (ontwikkelingsjaar: 1957).

Kenmerken van Jupiter-21 [1] :
Brandpuntsafstand: 200 mm
Relatief diafragma: 1:4
Beeldhoek (volledig beeld): 12 graden
Ontworpen voor lijst: 36x24 mm
Achtersnede: 93,68 mm
Optisch ontwerp: vereenvoudigd Sonnar 4/3 (zie diagramtekening)
Specificatie resolutie (midden/rand): 40/30 lijnen/mm
Lichtdoorlatendheid: 0,8
Diafragma: 15 bladen, gezwart, zonder vooraf ingesteld mechanisme, F / 4-F / 22
Draad voor filters: 60 * 0,5 mm (exacte spoed onbekend)
Bevestiging: speciale bajonet (werklengte ~ 40 mm)

Jupiter-21T is een zeldzame televisielens die sinds het einde van de jaren vijftig in de fabriek in Krasnogorsk wordt geproduceerd.

Ontwerp en kenmerken van Jupiter-21T

Helaas heeft mijn exemplaar een zeer gehavend uiterlijk (beschadiging aan de verlichting van de belijming, krasjes op de body, kleine krasjes op de frontlens, er zijn wat schroeven kwijt) en heeft geen complete zonnekap, die is 2/3 van de lens. Dit is echter niet zo ernstige schade dat het het resultaat aanzienlijk beïnvloedt.

Zoals de meeste Sovjet-lenzen, bestaat de Jupiter-21T uit twee delen: een lensblok met een diafragma en een helicoïde met een houder voor de camera. Om te demonteren, schroeft u eenvoudig de lens los:

Jupiter-21T

Jupiter-21T

Tegelijkertijd is het vermeldenswaard de aanwezigheid van stelringen, waarmee u de werklengte van de lens kunt aanpassen. Een ander interessant punt is de aanwezigheid van borgschroeven op de titelring en het achterste lensblok - vergeet ze niet los te draaien voordat u ze uit elkaar haalt!

Jupiter-21T

Jupiter-21T

De meeste lensoppervlakken zijn bedekt met een paarse of roze coating. De frontlens heeft een oranje coating:

Jupiter-21T

Jupiter-21T

De Jupiter-21T-lenzen hebben goed zwart gemaakte uiteinden, maar de "binnenkant" van de lens is zwart gemaakt met een slechte glanzende verf.

Jupiter-21T heeft een chique mat 15-bladig diafragma, wat hem onderscheidt van andere lenzen in de lijn (Jupiter-21A - 10 bloemblaadjes, Jupiter-21M - 8 bloemblaadjes). Met dit diafragma kun je het effect van noten in de bokeh naar nul nivelleren.

Het belangrijkste nadeel van het lensontwerp is de helicoïde. Het levert MDF tot wel 3 meter! Dit is zelfs veel voor een 200 mm lens (ter vergelijking: Tair-3A heeft een 2,2 m MDF bij 300 mm FR). Zelfs als ik de helicoïde reisstopper verwijderde, bereikte ik geen significante vermindering van MDF - de helicoïde heeft gewoon geen "reserves".

Jupiter-21T

Jupiter-21T

Jupiter-21T

Jupiter-21T

Bij het scherpstellen draait een lens met een stop in de helicoïde niet de frontlens, zonder een stop draait het hele lensblok.

Aanpassing van de lensvatting is uiterst eenvoudig: de bajonetvatting wordt verwijderd, er wordt een flens met de gewenste vatting gemonteerd (ik had een achterkant van Telear 200/3.5 met een M42 schroefdraad op voorraad), “oneindig” wordt ingesteld met behulp van de stelringen . De lens zal heel gemakkelijk opnieuw te maken zijn, zelfs voor de F-vatting.

Optische eigenschappen

Het eerste dat opvalt is de kleurweergave. Met deze lens is het enigszins onjuist, met een geelgroen gebied dat traditioneel is voor oude Sovjet-lenzen. Hoogstwaarschijnlijk is dit de verdienste van verlichting en mogelijk een loodbril. Om de schaal te waarderen, kunt u de kleuren van Jupiter-21T vergelijken met de kleuren van Tair-3A, die geen kleurweergaveproblemen heeft:

Tair-3A, f/4.5, onbehandeld

Tair-3A, f/4.5, onbehandeld

Jupiter-21T, f/4, zonder bewerking


Jupiter-21T, f/4, zonder bewerking

Nou, het effect is behoorlijk merkbaar. Dit is niet dodelijk, maar dwingt je om iets meer kleurcorrectie toe te passen bij het bewerken van je opnamen.

Jupiter-21T is erg bang voor tegenlicht, wat het zwart worden van de interlensruimte zou moeten corrigeren met matte verf:

Sluier in tegenlicht, verwerkt in Lightroom

Sluier in tegenlicht, verwerkt in Lightroom

Een sluier die in fel licht verschijnt, is erg moeilijk te corrigeren. Soms verandert de sluier in het licht van de zon in een stevige en ondoordringbare "lichtmuur":

"Muur van Licht"

"Muur van Licht"

Dan wordt het gewoon onmogelijk om te fotograferen - de "binnenkant" van de lens verblindt zo veel.
Het voordeel van de lens is het diafragma, wat zorgt voor een soepel diafragma. Dit heeft een positief effect op de bokeh: deze blijft toch zacht en egaal.

F / 4

F / 4

F / 8

F / 8

Van de aberraties heeft Jupiter-21T merkbaar last van chromatisme: franjes (het prefocale en onscherpe kleuren in paars en groen) en transversale HA (randen van roodachtige en blauwachtige tinten langs de randen van het beeld), en deze laatste worden niet gecorrigeerd met diafragma (zoals in Mir-20M). Aberraties zijn echter alleen merkbaar bij zorgvuldige bestudering van het beeld.

Het schema is verantwoordelijk voor het tekenen van de lens. En het ontwerp van de lenzen met het Zonnar-schema is zoals altijd prachtig.

Over het algemeen heeft het objectief al bij een open diafragma een uitstekende scherpte, hierin kan het wellicht wedijveren met veel moderne zoomlenzen.
Blijkbaar zou de lens veel beter presteren als de zwarting beter was - een laag contrast is het grootste nadeel.

Bevindingen

Jupiter-21T is een oude zeldzame telefoto met een scherp beeld, een prettig patroon en een sterke angst voor tegenlicht. De lens heeft zeker verbetering nodig - het herwerken van de schacht (voor gebruik met camera's), het vervangen van de helicoïde (bij voorkeur om een ​​adequate MDF te krijgen), het zwart maken van de tussenruimte (om een ​​normaal contrast te krijgen). De bestaande tekortkomingen en zeldzaamheid maken deze lens verre van de meest aantrekkelijke in deze klasse. Ik hield van het resultaat dat met deze lens werd verkregen, hoogstwaarschijnlijk zal ik de "kinderziekten" in de toekomst corrigeren.

Aanvulling op de recensie: over de noodzaak van hoogwaardig zwart maken van onderdelen

Een van de belangrijkste conclusies die wij formuleerden in de review van de Jupiter-21T telelens was de uitspraak over de noodzaak om de schittering van slecht zwartgeblakerde oppervlakken in de lens te elimineren. Om deze aanname te testen is er gewerkt aan het zwart maken van alle details die in het pad van de lichtbundel in het “lens-camera” systeem zitten, met andere woorden, om alles te bedekken met de meeste “zwarte mat”.

Hiervoor werd de lens gedemonteerd, de lenzen werden uit het lensblok gehaald. Bewonder de zeer "legendarische" Zonnar-lijming:

Het middelste onderdeel van Jupiter-21T is een verlijming van twee lenzen.

Het middelste onderdeel van Jupiter-21T is een verlijming van twee lenzen.

Het is vanwege haar dat Jupiters met een lange focus een naar voren verschoven zwaartepunt hebben. Dit is vooral voelbaar in Jupiter-36V 250 / 3.5, waarbij deze verlijming ~ 800 g weegt.

De meest verblindende elementen in de lens zijn:

 1. Het gladde gedeelte van het lensblok tussen de lijm en het diafragma verblindt zeer sterk.
 2. Een gladde moer die de achterste lens in het achterste lensblok vergrendelt. Beschilderd met glanzende zwarte verf.
 3. De binnenruimte van de focuser, vooral de gladde flens met een groef, geverfd met een verf die helemaal niet mat is. Het gegolfde oppervlak is echter ook erg glanzend.

Je kunt ook, voor de goede orde, een beetje aandacht besteden aan de inzet tussen de frontlens en de lijm - het is niet overbodig. Het is de moeite waard om aandacht te besteden aan de veiligheid van het zwart worden van de lenzen zelf.

Alle bovenstaande details zijn zwart gemaakt met roet, geplant op een zelfklevende basis (PVA) - een redelijk sterke hechting, erg mat, erg zwart en zeer betaalbaar materiaal. De lijmkeuze is het gevolg van een eenvoudig idee - breng geen vluchtige stoffen aan die zich op de lenzen in het lensblok kunnen nestelen (gebruik nooit epoxy- en cyanoacrylaatlijmen voor dergelijke doeleinden - de eerste hebben vluchtige componenten en cyanoacrylaat zelf vliegt gemakkelijk en houdt van om stevig in de vorm van witte films op elk oppervlak te deponeren). Na het aanbrengen van het mengsel werden de delen verwarmd. Daarna, na afkoeling, werd de lens weer in elkaar gezet. Verrassend genoeg viel er niets in - het mengsel werkte met een knal.

Na montage zijn er testen uitgevoerd. Laten we het gedrag van de lens bij tegenlicht eens vergelijken - met de zon in het frame en buiten het frame (maar in het "halfrond"). Voordat het zwart werd, was er in het eerste geval een sterke gloed van de schittering van oppervlakken, en in het geval van gelijkmatig licht tegenlicht van een bewolkte hemel, was het frame bedekt met een witte sluier. Wat nu?

Hier is een frame op de lens met de zon in het halfrond, maar niet in het frame:

Frame in tegenlicht. Het dynamisch bereik is iets aangescherpt - meer schaduwen, minder highlights.

Frame in tegenlicht. Het dynamisch bereik is iets aangescherpt - meer schaduwen, minder highlights.

Het is gemakkelijk te zien dat er nu geen doorlopende sluier is, zoals in het frame in het hoofdgedeelte van de recensie. Misschien kan de zon in het frame het contrast van de lens doden - een andere "lichte muur" geven?
We zullen zien:

Kader met de zon. Zonder bewerking (verwijderde chromatiek telt niet).

Kader met de zon. Zonder bewerking (verwijderde chromatiek telt niet).

Blijkbaar was na het zwart worden het vermogen van de lens om artefacten van de zon te produceren sterk verminderd. Dit is de rauweHA niet meegerekend - daar niet over) een frame van de lens. Zoals u kunt zien, zijn er praktisch geen problemen met contrast. Eerst geloofde ik mijn ogen niet, maar - in elke positie van de lens ten opzichte van de zon was het niet mogelijk om het contrast teniet te doen.

Meer foto's staan ​​hieronder:

Bevindingen

Het is gewoon geweldig, maar wat ik bekritiseerde in de review voor de lens is eigenlijk met één simpele handeling goed te corrigeren. Jupiter-21T lijkt te veranderen - van een trage telelens met laag contrast verandert hij in een scherpe lens met rijke kleuren en een goed contrast. Ik ben niet bang om te zeggen dat de zwartgeblakerde Jupiter-21T van glas is, wat niet eng is om in JPEG te fotograferen.
PS Hoogstwaarschijnlijk, veel Sovjet lenzen, die door amateurfotografen zijn uitgescholden vanwege hun lage contrast, hebben een soortgelijk nadeel. Besteed aandacht aan je lens - geef hem de kans om zijn capaciteiten ten volle te laten zien!

Dank u voor de aandacht. Esmakov Rodion.

U vindt meer beoordelingen van lezers van Radozhiva hier.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 42, over het onderwerp: Televisielens Jupiter-21T 200/4, KMZ (1968). Recensie van lezer Radozhiva

 • Sergej Alexandrovich

  De posterisatie is heel duidelijk zichtbaar op de foto's (waar er een vergelijking is met de tahir - vooral), of Radozhiva begon zo te krimpen, of Rodion probeerde het. Het is naar mijn bescheiden mening niet erg goed om dergelijke effecten te zien op een camerabeoordelingssite.

  • Rodion

   Step Gradient is meer een JPEG-compressie-algoritme op de site. Ik zie geen effect op de originele foto.

  • Arkadi Shapoval

   De gebruikelijke compressiemethode werd gebruikt, die Radozhiva al 7 jaar gebruikt.
   Vast.

 • zentuin

  Rodion, wat is de beste manier om de uiteinden van lenzen en andere oppervlakken zwart te maken? permanent marker laat een glanzende markering achter op gladde oppervlakken.

  • Rodion

   Er is een artikel over de lens hierover: lens-cl**ub**ru/articles/item/c_246.html
   Ik maak desnoods nog zwart met een stift. Want zo'n lastig ding, zoals in het artikel, is nog niet gevonden.

   • zentuin

    Bedankt, ik heb gekeken. Twijfelachtig natuurlijk.

 • Gonzaga

  Arkady heeft je eerbied voor de snotaap Ken Rockwell nooit begrepen. Waanzinnig vervelend en hij zelf en zijn site. Een site over fotografie zonder foto's. Stom en niet interessant. Vooral zijn "Help mi help yu". Om nog maar te zwijgen over het aantal Nikon-lenzen dat hij onterecht heeft belasterd. Maar hij is een goede huisvader!

  • Arkadi Shapoval

   Waar? Als ik hem diep respecteerde, zou ik 35-70 op de lijst van vreselijke lenzen zetten, maar integendeel, ik prijs hem en begrijp Kenny niet. Ik heb een tandje bij Kenny, maar onze doelgroepen zijn radicaal verschillend, zowel in geolocatie als in het aantal gebruikers :)

 • Gonzaga

  Rodion, toch 200 mm. Je zou in ieder geval één portret hebben gemaakt. Nou, waarom schieten deze torenspitsen? Het is onmogelijk om iets van hen te begrijpen. Hier is een foto van een mus - bedankt. Het werd minder duidelijk wat voor dier deze Jupiter is. De lens is in principe acceptabel. Waren er maar portretten in plaats van deze stomme torenspitsen. En bedankt voor de recensie. Je bent een grote vent!

  • Rodion

   Helaas deed de gelegenheid zich niet voor om een ​​portret te maken. De review zal blijkbaar worden aangevuld nadat de lens is voltooid - er moet worden getoond wat hij kan doen als alle tekortkomingen zijn verholpen.

   • zentuin

    Portretten van meisjes zijn een must ;)

 • Sergei

  Bedankt voor de beoordeling. Interessant en leerzaam. Ik denk dat je de lens voor chromatisme kunt vergeven, het is tenslotte televisie, en in de late jaren 60 had niet iedereen zelfs zwart-wit-tv's. Interessant is dat de MDF van de lens op de een of andere manier verbonden is met de werklengte?

  • Rodion

   MDF is alleen en alleen afhankelijk van het verloop van de helicoïde (bij een constante FR). Hoe groter de slag van de helicoïde, hoe korter de MDF.

 • Denis

  vond de foto's leuk. zou heel graag meer portretten willen
  en de antennes op de torenspits waren interessant geplaatst)

 • lynx

  Mooi glas.
  En de recensie is leuk.

 • Max Kotov

  Lichtafval is zeer merkbaar, en dit is al op gewas 1.6. Wat is er in fullframe? Ik zou ook toevoegen aan de nadelen.

  • Rodion

   Er komt tijd, ik zal expres een lichtafvaltest doen, vergelijk bijvoorbeeld met een zoom van 70-210. Misschien wordt het FF voor een paar shots.

   • Max Kotov

    Bedankt, mooie recensie! Over de tekening ben ik het eens en oneens: ik vind het leuk, maar de kleurkwaliteit bederft deze indruk merkbaar op sommige frames. Op de foto lijkt Jupiter 37a op wat ik heb geprobeerd, ook daar met aberraties en achter-/zijlicht, niet alles is goed, maar beter.

    • jury

     Ik heb Jupiter 37a zonder ms, dus significante XA zijn niet zichtbaar in de achtergrondverlichting, hoewel al het andere bijna onzichtbaar is :)

     • Max Kotov

      Op de een of andere manier zien ze er zo uit

      • jury

       Ik heb alle oude mislukte foto's van Yu37a (niet MS) verwijderd - er is niets om te laten zien, maar als een felle zon in het frame komt, kan het frame worden weggegooid, er is geen fel licht in je foto, daarom zijn XA zichtbaar , maar ze zijn niet de sterkste, LR kan ze gemakkelijk corrigeren :)

       • Max Kotov

        Dus ik zeg dat 37a hier iets beter mee is

    • Rodion

     Ik heb expres geen aberraties uitgesloten om de lens te laten zien zoals hij is. Regels contrasteren alleen - anders zou er niets te zien zijn.
     Jupiter-21 is een zeer oude lens, veel ouder dan dezelfde Jupiter-37A. Het is heel goed mogelijk om hem te vergeven voor chromatisme, bovendien is hij ook langer (200 en 135 - een groot verschil).
     Maar de aberraties van Jupiter-21 worden heel gemakkelijk gecorrigeerd - één klik in Lightroom verwijdert de transversale HA, twee extra klikken zullen de franjes wegwerken. Qua chromatisme is Jupiter-21 veel beter dan Tair-3A.

     • Michael

      Als het geen geheim is, hoe verwijder je friging dan met twee klikken?

      • Rodion

       Oh ja, want in 4)
       Klik op de pipet - klik op de afbeelding; op een pipet en op een foto)
       Soms moeten schuifregelaars en handvatten natuurlijk worden verplaatst.

       • Michael

        U verwijdert met hetzelfde gereedschap als de dwarse ... Waarom dan in twee zittingen? Gewoon de schuifregelaars in één keer verplaatst en dat is alles. Niet?

      • Rodion

       Helemaal niet.
       In Lightroom worden transversale HA's verwijderd met een "vinkje" - slechts een algoritme om ze te herkennen.
       Maar voor de longitudinale zijn er deze sliders.
       Waarom kun je niet zowel de dwars- als de lengteschuif verwijderen? Omdat in dit geval bijvoorbeeld de transversale XA voorwaardelijk rood / blauw zijn en de longitudinale van karakteristieke paarse en groene kleuren.
       Die. je zult het hele bereik van blauw tot groen en van violet tot rood moeten vastleggen, als je geen speciaal gereedschap gebruikt om transversale CA te onderdrukken.
       En dit zal dienovereenkomstig het hele vastgelegde kleurengamma aanzienlijk verzwakken.
       Bovendien manifesteren fringing en andere CA's zich met een heel andere intensiteit: door sommige te onderdrukken, kun je andere onderdrukken. Of, integendeel, overdrijf het en "eet" extra kleuren.

       • Michael

        Ja je hebt gelijk. Nu probeerde ik het en realiseerde me dat dit twee verschillende tools zijn, en niet één, zoals ik eerder dacht )) Bedankt voor de verduidelijkingen.

      • Rodion

       Proost) Blij om te helpen.

 • валерий

  informatie voor de auteur: de lens op de foto is uit 1968 ...

  • Rodion

   Informatie voor de lezer: de auteur is op de hoogte op het moment van schrijven van de recensie (we lezen: "Televisielens Jupiter-21T 200/4, KMZ (1968).") ...

   • валерий

    Ik heb geen ruzie gezien, vertel eens, waar komt de informatie vandaan dat deze lens sinds 1950 geproduceerd is, kun je de bron aangeven?

    • Rodion

     De link wordt gegeven in de kenmerken van de lens, deze is gisteren of zelfs eergisteren toegevoegd - aanvankelijk bleek deze inactief te zijn.
     Maar de tekst, toch, zo lijkt het, heb je helaas niet gelezen. Er is nergens in de tekst informatie over de release "sinds 1950". Het jaar van ontwikkeling van de Yu-21 (“jaar van ontwikkeling: 1957”) en de periode waarin, volgens de geciteerde bron, de Yu-21T is ontwikkeld (“eind jaren 50”) zijn aangegeven.

 • anonymus

  “”Ontworpen voor een lijst: 35x24 mm (APS)””

  35x24 en APS zijn verschillende formaten (het is niet duidelijk waarom 35 en niet 36?).

  • Rodion

   Fout, ja. Natuurlijk 36*24.

  • Rodion

   En ook over APS is het nodig om te corrigeren. Om de een of andere reden dacht ik nog steeds dat dit het equivalent was van een filmframe ... Dank je.

 • Rodion

  Review bijgewerkt - u kunt zien wat er is veranderd na het zwart worden van de lens.

 • Alexander

  coole kerel! Ik haalde bijna 21A in, op een gegeven moment dacht ik erover om de mijne te verkopen, maar ik realiseerde me dat het gewoon een zonde was om afstand te doen van zo'n optiek.

  • Rodion

   Ja, deze lens maakte, zelfs in deze staat, de Viv S1 70-210 / 3.5 licht zowel in optische eigenschappen als in diafragmaverhouding, rekening houdend met lichttransmissie (T-stop). Dus…

 • Rodion

  Nieuwe foto's toegevoegd aan de review.

 • Constantine

  Mijn 21T repareren. Ik heb een nieuwe getransplanteerd van witte Jupiter 9 in plaats van het diafragma dat in een klontje is gedoofd. Ik heb het lensblok gemonteerd, maar bij het scherpstellen draait het alleen zonder stop. Sopor klemt de achterste ring vast met geleiders, die strak in de spiraalvormige kooi loopt. Wat kan er mis zijn?

  • Rodion

   Ik herinner me dat het zo was. Maar over het algemeen heb ik de stop verwijderd om de MDF op zijn minst een beetje te verminderen.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2022

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2017/01/jupiter-21-t-kmz-1968/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2017/01/jupiter-21-t-kmz-1968/