Test Sigma 135-400mm 1: 4.5-5.6 D APO

Voor geleverd door Sigma 135-400mm 1: 4.5-5.6 D APO-lens (voor Nikon-camera's) enorm dankzij de winkel www.fotika.com.ua, waar u een groot aantal verschillende gebruikte kunt vinden. fotografische apparatuur, waaronder: vergelijkbare lenzen.

Sigma 135-400mm 1:4.5-5.6D APO

Statiefring voor Sigma 135-400mm 1:4.5-5.6 D APO-lens


Navigatie

 1. Overzicht navigatie
 2. In een notendop
 3. Geschiedenis en soortgelijke lenzen
 4. Belangrijkste technische kenmerken
 5. montage
 6. focus
 7. Beeldkwaliteit/voorbeeldfoto's
 8. Mijn persoonlijke ervaring met de lens
 9. Resultaten van
 10. Korte videoreview
 11. Gebruikerscommentaar
 12. Schrijf je review of vraag over de lens

In mijn review van de Sigma 135-400mm 1:4.5-5.6 D APO zal ik het afkorten als 'Sigma 135-400/4.5-5.6'.

Sigma 135-400 / 4.5-5.6

Sigma 135-400 / 4.5-5.6

In een notendop

Sigma 135-400mm 1:4.5-5.6 D APO is een oude supertelelens. Een superbudgetversie van een lens die de barrière van 300 mm brandpuntsafstand doorbreekt. Het blinkt niet uit met speciale functionaliteit en beeldkwaliteit, maar het is niet zo erg om het voorbij te laten gaan. Functioneel identiek aan andere vergelijkbare oude lenzen van Sigma, bijvoorbeeld - Sigma 170-500mm 1:5-6.3 APO.

Sigma 135-400 / 4.5-5.6

Sigma 135-400 / 4.5-5.6

Geschiedenis en soortgelijke lenzen

Sigma produceert en produceerde een enorm aantal telelenzen. De Sigma-familie van vergelijkbare supertelelenzen met een brandpuntsafstand groter dan 300 mm, autofocus en zoommogelijkheid bestaat uit de volgende modellen:

In feite kan het aantal versies en subversies veel groter zijn. Als ik een review aan het voorbereiden ben van een andere oude lens van Sigma, kom ik altijd tegen dat het een erg lange en pijnlijke zoektocht is naar in ieder geval wat bruikbare informatie over de lens. Zelfs informatie over de belangrijkste versies is bijna onbestaande. Wie kan mij bijvoorbeeld vertellen wat het verschil is tussen de Sigma 135-400mm 1: 4.5-5.6 D APO modellen (uit deze review) en de Sigma 135-400mm 1: 4.5-5.6 APO Aspherical?

Sigma 135-400 / 4.5-5.6

Sigma 135-400 / 4.5-5.6, frontlens gecoat

Belangrijkste technische kenmerken van Sigma 135-400mm 1: 4.5-5.6 D APO:

Instantienaam uit recensie Sigma 135-400mm 1: 4.5-5.6 D APO 1001716, Nikon F-vatting versie
Belangrijke eigenschappen
 • De lens is ontworpen voor camera's van volledige lengte (vergelijkbaar met Nikon FX)
 • Autofocus door cameramotor (vergelijkbaar met Nikon AF)
 • De aanwezigheid van de diafragma-instelring (vergelijkbaar met Nikon NON-G)
 • Innerlijke focus 'RF'-type (scherpstellen met achterste lensgroep)
 • D (afstand?) - overdracht van de scherpstelafstand naar de camera (vergelijkbaar met Nikon D)
 • APO (apochromatisch) - apochromatische lens
 • ASP (ASPHERICAL) - het gebruik van asferische elementen in het optische ontwerp
 • SLD (Special Low Dispersion) - gebruik van elementen met extra lage dispersie
 • meerlaagse optica
 • statief voet
Diameter voorfilter 77 mm
Brandpuntsafstand 135-400 mm, EGF voor Nikon DX-camera's is 202.5-600 mm
Zoomverhouding 2.96 X (meestal afgerond op 3 X)
Ontwikkeld door voor Nikon filmcamera's (dit model werd tegelijkertijd ook geproduceerd voor Sigma, Canon, Pentax, Konica Minolta / Sony camera's)
Aantal diafragmalamellen 9 bloemblaadjes
Tags scherpstelafstand in meters en voet, brandpuntsafstandwaarden voor 135, 200, 300, 400mm. DOF-schaal voor F/22 en F/11 voor 135 mm brandpuntsafstand (aangegeven met de letter 'w'-'wide'-'wide-angle'). Er zijn ook 3 markeringen om de statiefvoet snel in een verticale of horizontale positie te zetten. De rode stip is een markering aan de bajonetzijde voor montage van de lens op de camera.
diafragma
 • 135 mm: F/4.5-F/32
 • 200 mm: F/5-F/36
 • 300 mm: F/5.6-F/40
 • 400 mm: F/5.6-F/40

De lens heeft een diafragmaregelring (Niet-G - lenstype). De ring heeft markeringen voor f/4.5, 8, 11, 16, 22, 32 diafragmawaarden.

MDF (minimale scherpstelafstand) 2 m bij 135 mm brandpuntsafstand en 2.2 m bij 400 mm brandpuntsafstand, maximale vergrotingsverhouding is 1:5.3
Gewicht 1245 g
Optisch ontwerp 13 elementen in 11 groepen. Schema omvat 3 laag dispersie-element SIGMA SLD (blauw weergegeven in het optische diagram), evenals 1 asferisch element SIGMA ASP (in roze weergegeven op het optische diagram). Hoogstwaarschijnlijk is het optische ontwerp hetzelfde als dat van Sigma 135-400 mm 1:4.5-5.6 DG APO.

Optisch ontwerp Sigma 135-400mm 1: 4.5-5.6 DG APO

De schematekening is klikbaar.

Blenda Kunststof, bajonettype
Land van fabrikant LENS GEMAAKT IN JAPAN (Japan)
periode Van 1995 (ongeveer) tot november 2005, later vervangen door de versie Sigma 135-400 mm 1:4.5-5.6 DG APO
Prijzen Zien

Houd er rekening mee dat deze versie beschikbaar is in meerdere carrosserievarianten. Varianten zijn gemakkelijk te onderscheiden door de nerven op de zoomring.

Sigma 135-400 / 4.5-5.6

Sigma 135-400/4.5-5.6 met statiefvoet

montage

De Sigma 135-400 / 4.5-5.6 kwam bij mij om te testen in een enigszins armoedige staat, desalniettemin is de montage niet slecht. De lensbody is gemaakt van metaal en duurzaam plastic. Uiteraard heeft de lens een metalen vatting. In de handen voelt het als een solide ding, het is prettig werken met de lens.

Aan de bajonetzijde bevindt zich een rood bajonetmerkteken. De zoom- en focusringen zijn van rubber voorzien. De zoomring (zoom) draait in bepaalde standen erg strak. In bepaalde posities lijdt de lens spontane verlenging van de rand van de kast. Onder zijn eigen gewicht steekt of vouwt de 'stam' van de lens uit. Ik wil wel opmerken dat als je de uiterste posities van de brandpuntsafstand (135 of 400 mm) instelt, er geen spontane bewegingen van de lensromp optreden.

Sigma 135-400 / 4.5-5.6 kan een statiefvoet gebruiken, waarvan de kraag dichter bij de camerabevestiging wordt geïnstalleerd. Beenmodel onbekend. De statiefring zit vast met een speciale clip. Om de naaivoet te verwijderen, lijnt u de twee witte stippen van de klem en de ringen uit en trekt u de klem (klemschroef) naar u toe. Er zijn twee extra markeringen op de lenscilinder voor een snelle oriëntatie van de lens in een strikt verticale of horizontale richting. Aan de binnenkant is de statiefring (klem) bedekt met een speciale stof die niet wegglijdt en het contact tussen de statiefring en de lensklem afdicht. De statiefring kan 360 graden vrij rond de lensbody draaien.

De lens maakt gebruik van een plastic kap, die is bevestigd in speciale groeven in de buurt van de voorste lens. De zonnekap kan voor transport in de tegenovergestelde richting worden gemonteerd. In deze positie is de toegang tot de zoomring ernstig beperkt. Bij het veranderen van de brandpuntsafstand beweegt de kap mee met de voorkant van de lens. De zonnekap beschermt de enorme frontlens (filter met een diameter van 77 mm) perfect tegen mechanische beschadigingen en vegen.

Bij het veranderen van de brandpuntsafstand beweegt de achterste lens als een pomp in het midden van de lenscilinder - hij zuigt lucht naar binnen en duwt lucht naar buiten. Dit gedrag van de achterste lens heet 'stofzuiger effect', waardoor de hoeveelheid stof die zich in de camera ophoopt, kan toenemen.

Visueel ziet de lens er erg groot uit, maar het gewicht veroorzaakt niet veel ongemak. Ter vergelijking, native Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D MKIII weegt 50 gram meer. Ik heb de Sigma 135-400 / 4.5-5.6 zonder problemen op lichte camera's gebruikt Nikon D70 и Nikon D90 en maakte zich geen zorgen over de mogelijkheid van schade aan de camerabevestiging.

Sigma 135-400 / 4.5-5.6

Maximale lengte Sigma 135-400/4.5-5.6 (lens afgebeeld met zonnekap)

focus

Sigma 135-400/4.5-5.6 scherpstelt langzaam. Camera Nikon D90 met een simpele scherpstelsysteem Multi-CAM 1000 zelden heroriënteert. Ik had geen klachten over de nauwkeurigheid van de scherpstelling.

Lensgebruik interne focus, of liever 'RF'-type scherpstelling, waarbij alleen de achterste groep lenzen beweegt. De achterste groep lenzen (aan de bajonetzijde) draait en beweegt naar voren tijdens het scherpstellen.

De scherpstelring draait 90 graden. De scherpstelring kan schokkerig draaien. Over het algemeen is handmatig scherpstellen onhandig.

Bij het wijzigen van de brandpuntsafstand draait de frontlens niet mee. De minimale scherpstelafstand is 2 meter (bij 135 mm). Maar de maximale vergrotingsfactor van 1:5.3 wordt gehaald bij 400 mm brandpuntsafstand en bij scherpstellen op MDF, die in dit bereik 2.2 m is.

De lens heeft een schaal voor scherpstelafstand in meters en feet, evenals een scherptediepteschaal voor 135 mm brandpuntsafstand (aangegeven met de letter 'w') voor F/11 en F/22. De afstandsschaal wordt toegepast op de scherpstelring en niet gemaakt met een speciaal venster.

Functie 1: Sigma 135-400 / 4.5-5.6 heeft geen focusmodusschakelaar. Om de lens te vertalen naar handmatige scherpstelling op camera's met motor scherpstellen, gebruikt u de hendel voor de scherpstelmodus die zich in de buurt van de camerabevestiging bevindt. Voor camera's zonder motor scherpstelling is altijd alleen beschikbaar in de handmatige scherpstelmodus.

Het is belangrijk: Autofocus is beschikbaar bij deze lens alleen bij gebruik hem op camera's ingebouwde motor focus.

exacte lijst Nikon DSLR's met een ingebouwde scherpstelmotor waarop deze lens automatisch scherpstelt:

exacte lijst Nikon DSLR camera's zonder ingebouwde scherpstelmotor, waarop deze lens niet automatisch scherpstelt:

Alleen autofocus en hoorbare focusbevestiging werken niet met deze camera's, alle andere belangrijke functies zoals automatische meting en automatische diafragmaregeling werken goed.

U vindt er veel nuttige informatie over de soorten Nikon-camera's en -lenzen hier.

Functie 2: er is een 'Focus Breathing'-effect (veranderen van de kijkhoek tijdens het scherpstellen).

Functie 3: Tijdens het scherpstellen maken de lens en camera veel geluid. Het geluid is duidelijk hoorbaar in mijn videoreview van deze lens.

Functie 4: Tijdens autofocus draait de scherpstelring en mag deze niet worden aangeraakt.

Functie 5: de lens heeft een handmatige diafragmaring. Om de waarde te kunnen controleren: diafragma vanaf de camera of voor automatische installatie diafragma op moderne centrale regelkleppen moet u de bedieningsring naar F / 32 draaien en deze vastzetten met een speciale schakelaar, die zich rechts van de markeringen bevindt diafragma. De F / 32-waarde en de vergrendelingsmarkering zijn speciaal rood gemarkeerd vanwege hun uitlijning. Gebeurt dit niet, dan zal bij een aantal camera's op het display een foutmelding verschijnen - 'fEE' (de ring is niet geïnstalleerd) diafragma). Sommige camera's met diafragma weerstand:, waarmee u het diafragma kunt regelen met behulp van de ring diafragma, maar alleen in meetmodi expositie 'M' en 'A'. U kunt meer over dit probleem lezen in het gedeelte over: Niet-G-lenzen... Ring diafragma roteert met klikken, de waarden van F / 4.6, 8, 11, 16, 22 zijn erop gemarkeerd. Tussenwaarden kunnen alleen worden ingesteld via het cameramenu. De diafragmaring zit ingeklemd tussen de bajonet en statiefvoet, onhandig in gebruik.

Functie 6: het objectief heeft geen scherpstelafstandsbegrenzer, wat bij veel supertelelenzen gebruikelijk is.

Functie 7: Sigma 135-400/4.5-5.6 is een lens van een derde partij. Het kan voorkomen dat het bij sommige Nikon camera's niet goed werkt. Details over dit probleem worden door mij overwogen hier.

Functie 8: bij gebruik van een 1.4x teleconverter wordt de lens '189-560 / 6.3-7.8', wat autofocus mogelijk maakt met behulp van de fasefocussensoren van sommige Nikon digitale SLR-camera's. Camera's met fasefocussensoren die zijn ontworpen om te werken met een maximaal diafragma van F / 8 zullen met een dergelijke set kunnen werken, ze zijn te vinden hier. Deze beperking heeft mogelijk geen invloed op Live View-scherpstelling.

Functie 0: compatibiliteit met converters is onbekend. Hoogstwaarschijnlijk zouden er geen problemen moeten zijn. Wie ervaring heeft met deze lens in combinatie met teleconverters, schrijf dit dan in de comments.

Functie 10: Sigma 135-400/4.5-5.6 heeft geen focusproblemen in Live View (getest op Nikon D90). Er zijn momenten waarop lenzen van derden weigeren scherp te stellen in deze modus.

Functie 11: bij het wijzigen van de brandpuntsafstand is de scherpstelling een beetje uit. De lens is zelfs bij benadering niet parfocaal.

Functie 12: de scherpstelring zit te dicht bij de statiefvoet, wat het comfortabel handmatig scherpstellen bemoeilijkt.

Sigma 135-400 / 4.5-5.6

Sigma 135-400 / 4.5-5.6

Beeldkwaliteit en voorbeeldfoto's

In het midden van het frame is de lens redelijk goed bij open diafragma's in het bereik van 135-300 mm, in het bereik van 300-400 mm is er een merkbare afname van scherpte. Dek je het diafragma af tot F/8, dan wordt de scherpte zelfs bij 400 mm weer normaal. De Sigma 135-400/4.5-5.6 heeft flink last van chromatische aberraties. Maar het vertoont een zwakke vervorming. Lichtafval op uitgesneden camera's van de Nikon DX serie heeft bijna geen effect op het beeld.

De zwakste kant van de beeldkwaliteit kan worden beschouwd als slecht werk bij tegenlicht, evenals een blokkering van kleur in een geelachtige tint. De kap stelt je in staat om de situatie met overstraling vrij goed op te lossen en met de juiste witbalans kan de geelachtige tint volledig verdwijnen.

Met een brandpuntsafstand van 400 mm kun je de verte en de voorgrond veel onscherp maken, terwijl de kwaliteit van de bokeh best aardig is.

Over het algemeen: Sigma 135-400 / 4.5-5.6 blinkt niet uit in kwaliteit, maar het is onmogelijk om te zeggen dat het beeld slecht is.

Foto's getoond vanaf de camera Nikon D90. De foto's in de galerij hieronder worden weergegeven zonder bewerking. U kunt de bronbestanden downloaden Op deze pagina.

Afmetingen Sigma 135-400/4.5-5.6 en Tokina VCM-S AT-X PRO SD 70-200 F4 (IF) FX

Maten Sigma 135-400/4.5-5.6 en Tokina VCM-S AT-X PRO SD 70-200 F4 (IF) FX

mijn ervaring

Sigma 135-400 / 4.5-5.6 - groot, zwaar, langzaam. Supertelelenzen hebben hun eigen bijzonderheden. Een bekende fotograaf suggereerde dat het in het bereik boven de 300 mm beter is om de sluitertijd in te stellen op niet langer dan 1/1000 seconde. Ik raad aan om de brandpuntsafstand van 400 mm te gebruiken wanneer je uit de hand fotografeert uittreksel niet langer dan 1/1250 van een seconde. Met supertelelenzen gouden regel werkt met amendementen.

Helaas heeft Nikon dergelijke lenzen niet. De goedkoopste zoom met autofocus en de mogelijkheid om een ​​brandpuntsafstand van 400 mm te gebruiken - Nikon 80-400/4.5-5.6D.

Voor incidentele uitstapjes heb ik liever een moderne telelens met een bereik van 70-300 mm en een ingebouwde beeldstabilisator. Ik raad meestal goedkoop aan? SigmaOS 70-300/4-5.6 of Tamron VC 70-300/4-5.6.

De catalogus van moderne Sigma-lenzen kan: zie deze link.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.com.


Sigma 135-400/4.5-5.6. Lens weergegeven op een filmreflexcamera

Sigma 135-400/4.5-5.6. Lens weergegeven in filmreflexcamera

Resultaten van

Sigma 135-400mm 1:4.5-5.6 D APO is een interessant objectief uit vervlogen tijden. Het is een zeer goedkope kans om een ​​brandpuntsafstand van 400 mm te krijgen.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 28, over het onderwerp: Review van Sigma 135-400mm 1: 4.5-5.6 D APO

 • KatPiraat

  Arkady, bedankt voor de review, ik kijk al een hele tijd naar de telelens. Herlees de laatste en voorlaatste alinea van DIT:

  .....Ik adviseer meestal goedkope Sigma OS 70-300/4-5.6 of Tamron VC 70-300/4-5.6.

  (Alinea) Helaas heeft Nikon dergelijke lenzen niet....

  Het blijkt dat Nikon geen 70-300 lenzen heeft. Kan schrijven "Helaas heeft NIkon geen lenzen zoals de Sigma 135-400..."

  Geen klachten, IMHO

  • Arkadi Shapoval

   Vast.

 • jury

  bedankt voor de recensie, Arkady! Ik vond het idee om een ​​statiefvoet te gebruiken erg leuk :)

 • vlador

  Ik denk dat er geen verschil is tussen "Sigma 135-400mm 1: 4.5-5.6 D APO (uit deze review) en Sigma 135-400mm 1: 4.5-5.6 APO Aspherical", en de letter "D" in de naam van de Nikon-versie verwijst eigenlijk naar het overdragen van afstand en wordt in sommige gevallen gewoon niet genoemd in de recensies.

 • zentuin

  De titelfoto doet als het ware vermoeden dat jullie allemaal door Sigma zijn vastgelegd :)

 • Simon

  Ik hield echt van de tekening en scherpte, en dit plezier is slechts 20 tyr voor vogelliefhebbers. Ik denk dat dit een geweldige keuze is voor fotojagers voor weinig geld. Auteur van de site +++

 • anonymus

  Het meest aantrekkelijke eraan is in principe de statiefvoet. En het is goedkoper om apart te kopen :D

 • Oleg

  Arkady, wat is er met je uitrusting gebeurd? Waar is de zevenhonderd, griezelige, D3200? Sta je op het punt de gelederen van de Nikonisten te verlaten?

  • Arkadi Shapoval

   waarom is de d90 geen nikon?

   • anonymus

    D90 is erg goed, maar een zeer twijfelachtige vervanger voor bovenstaande toestellen

 • lynx

  Foto - oké!

 • Rodion

  Op Tair-3A, zo'n voet voor een statief van metaal - dit zijn al brutale middeleeuwse boeien die worden verkregen ...)

  • zentuin

   Arkady, deze foto mag niet ontbreken in zijn fotoboek ;)

   • Denis

    18+

 • Maxim

  Het lijkt erop dat de vorige reactie niet is geplaatst. Arkady, je kunt contact met mij opnemen over Sigma-lenzen - ik weet er bijna alles van. Welke zijn wanneer geproduceerd, hoe verschillen ze, met wat ze compatibel zijn.

  • ANDREW

   De sumerzoom Sigma 135 - 400mm op Nikon werkt WEL met Nikon d90

   • B.R.P.

    Waar is de recensie voor?

 • Yuri Muller

  Ervaring amateurfotograaf 48 jaar Sigma 135-400mm 1: 4.5-5.6 D APO is echt een interessant objectief van de afgelopen tijd, maar ik moet zeggen dat het met de Nikon D7100 goede foto's geeft die weinig verschillen van de Sigma 50-500mm 1: 4.5-5.6 D APO heeft veel geschoten op de D600 of andere claims, in principe, als je niet haast, komt alles goed, misschien heb ik geluk omdat er geen twee absoluut identieke lenzen zijn, het is als een vingerafdruk.

 • elvelta

  Ik kan niet spreken voor eerdere versies - ik heb de nieuwste wijziging, onder de aanduiding DG (canon, fluwelen body), maar de lens is echt goed voor zijn geld (10-15 ton Russische roebel op de secundaire markt). Voor wie last heeft van "zeepachtigheid", check of de lens precies scherp is en voer eventueel een correctie in in de camera.

 • Oleg

  Bedankt voor de recensie, Arkady! Ik heb zo'n lens niet gebruikt, maar ik heb een Sigma 100-300/4 gekoppeld aan een x1.4 teleconverter. De lens is zwaar (1.5 kg). Hij heeft geen slurf, alle beweging van het lensblok is intern. Er is geen stabilisator, ik gebruik een statief. Natuurlijk is het glas verouderd, maar ik zou het niet inruilen voor dezelfde Nikkor 70-300. Ondanks zijn gewicht zou ik er toch de voorkeur aan geven boven elk modern dun plastic exemplaar zoals de bovenstaande nikkor voor zeldzame natuurfotografie. Met een 1.4 converter op een crop camera (Nikon D90) wordt een behoorlijke benadering verkregen en blijft de autofocus behouden. De foto wordt sappig, scherp.
  Bekijk dit glas indien mogelijk.

 • Mikee

  “…Feature 0:…” in plaats van Feature 9:

 • К

  1. Met dank aan Arkady voor de recensie
  2. Ik wilde iets authentiekers voor vogels voor weinig geld, na het lezen van deze recensie vond ik het op Avito voor 7tyr. Alleen positieve indrukken. Zonder vervaging van mijn handen heb ik de sluitertijd verhoogd naar 1/320, meer heb ik niet nodig. Sinds ik deze lens op de Nikon d3100 heb geschroefd, is er geen autofocus, maar het is gemakkelijk om handmatig scherp te stellen. Arkady schreef dat het niet erg handig was om te focussen. Voor mij is het normaal, bij een zekere grip valt de duim net op de scherpstelring. De ring is glad en beweegt gemakkelijk. Link naar de foto, afstand ~ 40-50m, 1/640, diafragma 8,0, 400mm, bb automatisch, camera jeep max kwaliteit, landschapsinstelling, scherpte tot het maximum verhoogd, 7.7mb
  https://drive.google.com/file/d/1FxqVUfSOQgPzo89Fiz_2cDZ5z36OrMMx/view?usp=drivesdk
  Oud maar niet nutteloos!

 • Vladimir

  “Super budgetoptie voor een lens die de barrière van 300 mm brandpuntsafstand doorbreekt. – tot welke klasse moet de Cosina 100-400mm f/4.5-6.7 met klonen in dit geval worden ingedeeld?

  • Arkadi Shapoval

   ja dat kan

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2016/10/sigma-135-400mm-apo/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2016/10/sigma-135-400mm-apo/