Een zeer eenvoudige manier om te verscherpen met sommige Nikon-camera's

U kunt de meeste Nikon DSLR's en compactcamera's in slechts 2 stappen slijpen.

De foto toont de heilige drie-eenheid: Nikon 14-24 / 2.8, 24-70 / 2.8VR, 70-200 / 2.8VRII

De foto toont de Heilige Drie-eenheid: Nikon14-24/2.8, Nikon 24-70/2.8VR, Nikon 70-200/2.8VRII. Maar voor scherpe foto's kun je vals spelen en geen duizenden dollars uitgeven aan dure apparatuur.

De slijptruc is heel, heel eenvoudig. Om de scherpte te vergroten, hoeft u slechts een paar punten te volgen:

 1. Op camera in 'Opnamemenu' vinden 'Beeldbediening' (op sommige Nikon camera's kan het ook 'besturingsmodus: afbeeldingen'), kies er een die je leuk vindt (bijvoorbeeld PT - PorTrait, voor het maken van portretten), druk de joystickknop naar rechts en vraag scherpteniveau '9'.
 2. In het menu 'Beeldkwaliteit' stel het opnameformaat in op RAW. Ontwikkel na het fotograferen de gemaakte foto's met origineel gratis RAW-converters: Nikon ViewNX-i, Nikon CaptureNX 2 of Nikon CaptureNX-D.
 3. Deel een link naar dit artikel.

Wat is de essentie?

Het komt erop neer dat Nikon ViewNX-i, Nikon CaptureNX-D en Nikon CaptureNX 2 bij het converteren van RAW-bronbestanden verhoog de scherpte veel meerdan de processor van de camera tijdens JPEG-opnamen. We kunnen stellen dat dit zo'n bug (softwarefout) is die een feature (handige functie) is geworden.

Camera-instelling

Het volgende is een voorbeeldinstelling voor de camera. Nikon D3200. Op andere camera's gebeurt alles naar analogie.

Allereerst moet u instellen 'Beeldbediening'. Op sommige Nikon-camera's kan het 'besturingsmodus: afbeeldingen'). Zeer oude camera's hebben deze modus misschien helemaal niet. Voor zover ik weet, verscheen Picture Control in tweede generatie CZK Nikon.

Instellingen voor Picture Control

Instellingen voor Picture Control

Selecteer de gewenste Picture Control. Een sterretje naast de modusnaam betekent dat deze handmatig is gewijzigd. In de onderstaande afbeelding is de 'MC'-modus ongewijzigd ten opzichte van de fabrieksinstellingen, en heeft daarom geen '*' naast de naam. Picture Control-instellingen kunnen eenvoudig worden teruggezet naar de fabrieksinstellingen.

Selecteer de gewenste Picture Controls

Selecteer de gewenste Picture Controls

Klikken op joystick rechts, hebt u toegang tot de handmatige instelling van de geselecteerde Picture Control. In dit geval zijn we geïnteresseerd in scherpte. Het moet op het maximum worden ingesteld - dit is de '9'-positie. Standaard gebruikt de camera het scherpteniveau '3'. Simpel gezegd - met één instelling 'Verhogen. scherpte' mogelijk verhoog de scherpte met 3 keer.

Handmatige beeldregeling

Handmatige beeldregeling

Vervolgens stel je de beeldkwaliteit in door de waarde op 'RAW' te zetten.

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit

Selecteer gewoon 'NEF' (RAW):

RAW-beeldkwaliteit

RAW-beeldkwaliteit

Belangrijk: op Nikon amateurcamera's is de instelling Picture Control alleen beschikbaar in de belichtingsregelingsstanden P, A, S, M. Voor camera's zoals Nikon D3200 uit het voorbeeld moet een van deze modi worden ingesteld.

Modus P, A, S, M

Modus P, A, S, M

Als iemand niet kan schieten in de standen M, A, S, P, dan is dit geen probleem. Voor zulke mensen raad ik aan om de P-modus in te stellen, deze zal 80% vergelijkbaar zijn met de 'Auto'-modus.

Converter instellen

 • Nikon CaptureNX-D kan officieel worden gedownload hier.
 • Nikon ViewNX-i kan officieel worden gedownload hier. Ik raad deze specifieke software aan.
 • Nikon CaptureNX 2 kan officieel worden gedownload hier.

Selecteer in ViewNX-i gewoon de gewenste map waarin RAW-bestanden zijn opgeslagen, selecteer ze allemaal (toetsencombinatie CTRL + A) en converteer ze (toetsencombinatie CTRL + E).

ViewNX-i-venster

ViewNX-i-venster. De actieve map is geselecteerd in het linkerdeelvenster.

De conversie kan ook met de rechtermuisknop worden gedaan:

Zo converteert (exporteert) je foto's in ViewNX-i

Zo converteert (exporteert) je foto's in ViewNX-i

Het converteren van bestanden kan enorm veel tijd kosten, vooral op een zwakke computer. Soms kun je maar een paar foto's ontwikkelen en kost het weinig tijd.

Naar mijn mening is het voordeel van deze methode dat je een gratis origineel programma kunt gebruiken dat RAW-bronbestanden heel goed begrijpt.

U kunt lezen over de complexiteit van het kiezen van een RAW-converter hier.

Voorbeeld

Hieronder wordt de originele afbeelding weergegeven die rechtstreeks in de camera is gemaakt. Dergelijke foto's worden gewoonlijk 'on-camera JPEG' of 'in-camera JPEG' genoemd.

Origineel (kleine foto) rechtstreeks uit de camera genomen

Origineel (kleine foto) rechtstreeks uit de camera genomen

De onderstaande afbeelding is verkregen door het originele RAW-bestand te converteren met Nikon ViewNX-i. Tegelijkertijd waren er geen extra instellingen in het programma ViewNX-i.

Afbeelding gemaakt door het originele RAW-bestand te converteren

Afbeelding gemaakt door het originele RAW-bestand te converteren

Hieronder staan ​​crops van eerdere shots:

Bijsnijden van JPEG op de camera

1:1-uitsnede van JPEG op de camera

Bijsnijden uit geconverteerde RAW

1:1 uitsnede van geconverteerde RAW

Het verschil is duidelijk zichtbaar in de GIF-animatie:

Visuele demonstratie (kleuren veranderd vanwege het GIF-animatieformaat)

Visuele demonstratie (vanwege het GIF-animatieformaat zijn de kleuren niet hetzelfde als in het origineel)

Op zichzelf heeft de schuifregelaar 'Scherpte' zowel in de camera-instellingen als in de instellingen van native converterprogramma's een zeer sterk effect op de scherpte. Hieronder ziet u een visuele animatie van het ontwikkelen van een RAW-bestand met verschillende instellingen voor het scherpteniveau:

Visuele animatie van het wijzigen van het scherpteniveau afhankelijk van de instellingen voor de verscherpingssterkte

Visuele animatie van het wijzigen van het scherpteniveau afhankelijk van de instellingen voor de verscherpingssterkte

Toegegeven, deze methode heeft één onaangename nuance. Als u foto's converteert die zijn gemaakt met hoge ISO-waarden, zullen de korreligheid en ruis erg sterk zijn en de foto alleen maar verslechteren. In dit geval kan de JPEG op de camera er veel beter uitzien.

Alle bestanden die voor dit artikel worden gebruikt, kunnen downloaden via deze link.

Totaal

Verscherpen met sommige Nikon camera's is heel eenvoudig. Het algoritme is in het kort als volgt: stel de maximale scherpte in bij de Picture Control instellingen, schiet in RAW-formaat en ontwikkel met een native converter. Geen ingewikkelde manipulaties, niet leren werken met onbegrijpelijke programma's, slechts een paar muisklikken, alle programma's zijn gratis en het resultaat is duidelijk.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.


Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 213, over het onderwerp: Een zeer gemakkelijke manier om te verscherpen met sommige Nikon-camera's

 • Alexey

  Voor het ontwikkelen van RAW op de Nikon D600, welke van deze programma's is beter? Nikon ViewNX-i, Nikon CaptureNX-D en Nikon CaptureNX 2
  Is er een goed profiel voor Lightroom voor de Nikon CZK?

 • Leonid

  Arkadi, hallo.
  Wees alsjeblieft duidelijk:
  1. Als ik als beginnende amateur alleen foto's maak in jpag en geen foto's converteer, zal een simpele verscherping in de camera-instellingen dan altijd een positief resultaat opleveren of is er een keerzijde aan de medaille?
  2. Als deze methode zo handig is, waarom is de scherpteregeling van 0 naar 2 dan aanvankelijk niet in alles? Waarom heeft de fabrikant de camera zo opgesteld? Misschien zit hier een betekenis in?
  3. Heb ik goed begrepen dat het zinvol is om altijd de scherpte te verhogen (in de camera-instellingen of bij latere bewerkingen in het programma)?
  Bedankt !!!

  • Arkadi Shapoval

   1. Afhankelijk van de scène die wordt gefilmd, is het deels kunst.
   2. Niet in totaal, meestal zijn het nog steeds 4 en 5. Vraag een Nikon-functionaris waarom hun camera's zijn zoals ze zijn en andere niet.
   3. Afhankelijk van uw werkwijze. Het heeft alleen zin voor opnamen in JPEG, TIFF, voor RAW met daaropvolgende verwerking is het niet kritisch, dit kan daarna worden gedaan.
   Over het algemeen is de verscherping bij "zwakke lenzen" erg goed voor de uiteindelijke foto, vooral bij lage ISO's.

   • Leonid

    Dankje voor het antwoord!
    Zeg me nog steeds, voor foto's van landschappen bij het fotograferen in jpag, zal verscherping een positief resultaat geven? Of is het verscherpen van het lot van macro- en portretfotografie?
    Over negatief resultaat voor hoog isl al begrepen.

    • Arkadi Shapoval

     Ik zou het verhogen, het resultaat zal in alle foto's zijn, de camera weet niet wat hij fotografeert, landschap of portret, want dit zijn sets van bits en bytes, hij ziet aanvankelijk niet eens de kleur (details hier).

    • US6IBD

     Een zeer terechte vraag. Door de scherpte in landschapsfoto's te vergroten, merkte ik dat het volume van de scène verloren gaat. Hoge scherpte is ook niet altijd wenselijk voor een vrouwenportret. Het onthullen van de kleinste huidafwijkingen, zo'n foto zonder bewerking schrikt de gefotografeerde af.

     • Michael

      Er gaat volume verloren omdat alle plannen scherp zijn. Het belangrijkste hier is om het niet te overdrijven, in het algemeen heeft een beetje scherpte in het landschap meestal een positief effect

  • Onotool

   1. De keerzijde van de medaille is dat het bij sommige onderwerpen te hard en onaangenaam zal zijn. Misschien zelfs moiré uitstappen. Dat is waarom -
   2. voor herverzekering zet de fabrikant een kleinere op. En toch - de scherpte in de camera-instellingen en de scherpte van verschillende programma's zijn twee grote verschillen. Het is moeilijk om op de vingers uit te leggen waar het uit bestaat, maar kortom - met een camera moet je het gewoon een beetje overdrijven en het resultaat zal scherp onaangenaam zijn (althans naar mijn mening), het doet enigszins denken aan een foto van oude goedkope telefoons.
   3. Hangt van je eigen smaak af. Heel vaak maakt het niet uit. Dat wil zeggen, het kan hoe dan ook goed zijn, je moet je concentreren op je gevoelens, die je het leukst vindt. In ieder geval moet je je niet te veel laten meeslepen door Sharp - dit zijn slechte manieren.

   • Onotool

    Ja, ik ben vergeten toe te voegen, ik beschouw 7, en soms 6, als een redelijke maximale waarde voor deze slider.
    Waarden van 8 en 9 leveren bijna altijd een onaangenaam resultaat op.

    • Leonid

     Arkady, onotole - bedankt voor de antwoorden en uitleg !!!

     • Stas

      Bij 9-ke, wanneer het frame wordt vergroot, is er een opvallende lichte omtreklijn rond het contrasterende object, alsof ze zijn omcirkeld met een witte viltstift. Op 6-ke werd dit effect niet opgemerkt.

 • Alexander

  Beste collega's. Ik kwam een ​​onbegrijpelijk fenomeen tegen op de Nikon D7200 nikkor 18-105 af-s 3.5-5.6 vr - het beeld verdubbelt (ongeveer één foto op twintig). Ik fotografeer al meer dan 50 jaar :) en heb al geleerd hoe je op de knop drukt zonder te trekken. Maar ik geef toe dat ik met het nieuwe apparaat de lens kon verplaatsen, aangezien de "loop" vrij groot is. Maar het is niet de vervaging van het beeld dat verwart, maar het DUBBEL. En met de meegeleverde stabilisatie, en uit. Ik bevestig een monster (let op het haar).

  • jury

   typische onscherpte, bij 105 mm brandpuntsafstand - sluitertijd 1/80 sec, vr kan soms buggy zijn of stond uit.

 • Alexander

  Het is hetzelfde bij 1/200, en waarom verdubbelt het haar precies? Bij het montuur van de bril - alles is duidelijk - is er door de beweging van het toestel een doorschijnende omtrek van boven en onder. Maar waarom verdubbelt het haar? Goed gezien op een donkere achtergrond.

 • Alexander

  Het lijkt erop dat het frame twee keer is belicht met een kleine tussenpoos. Zou dit kunnen zijn?

  • Michael

   Misschien als er een flits was. Belichting eerste keer door flitslicht, tweede keer door omgevingslicht

   • J J Tesla

    Misschien staat HDR aan, dubbelklikt het.

 • Alexander

  Geen flash

 • Rr

  Is het nodig om RAW in te stellen of werkt Raw + jpeg ook?

 • Leonid

  Arkady, en als u RAW-bestanden moet verwerken.

 • Galina

  Hallo. vertel me alsjeblieft. het programma viewnx 2 waard. Ik kan geen bestanden nef converteren. "Deze afbeeldingen kunnen niet worden weergegeven als onbewerkte afbeeldingen of worden gewijzigd omdat de lensvervormingsregelingsprofielen die erop worden gebruikt niet kunnen worden gevonden." hoe te repareren?

  • Eugene

   Galina, geen oplossing voor het probleem gevonden? Ik schreef vandaag precies hetzelfde.

 • Boris

  Ik zal niets nieuws verklappen, maar je kunt de scherpte van Nikon's foto's niet alleen van 0 tot 9 op de camera regelen. Als je de scherpte gewoon op 9 zet in de camera of hetzelfde doet in het Picture Control-gedeelte van het Capture NX-D-programma, dan is de verscherping ruw, met korrelselectie zelfs bij lage ISO's, en contrasterende, donkere contouren zullen een lichte grens.

  Ik geef de voorkeur aan het resultaat wanneer de scherpte op nul staat in de camera-instellingen, en in de converter wordt het niet verhoogd in de Picture Control, maar met het gereedschap Onscherp masker (pictogram met twee driehoeken) Als u de straal daar op 1 of 2 instelt, en de intensiteit van 50 tot 90, dan licht er geen randen, meer detail en veel minder korrel. Na zo'n procedure is het voordeel van de bewerkte rav ten opzichte van de camera jpeg zichtbaar.

  • Roman

   Lightroom heeft een zeer handige tool om te slijpen met de mogelijkheid om het masker te slijpen en tegelijkertijd de ruis te verpletteren. En vervolgens selectieve handmatige verscherping van het portret in de meest interessante gebieden. Textiel, denim, haar, ogen, accessoires.

  • Madina

   Hallo, vertel me alsjeblieft hoe ik de scherpte kan verminderen tot 6, postp is niet toegestaan

  • Мария

   Bedankt voor het interessante advies. Zelfs als ik hem laat in de thread opmerkte)

 • anonymus

  VSEM DANK U

 • Madina

  Hallo! Ik heb de scherpte verhoogd naar 9, nu kan ik het niet verlagen naar 6, het werkt helemaal niet. Ik zet in op 6 en ok, hij zet niet in. Wat moeten we doen?

  • Valery A.

   Hallo. Een soort storing, zo lijkt het. Kan ik de instellingen "naar fabrieksinstellingen" resetten?

  • Gennady

   Probeer na het instellen van het gewenste scherpteniveau eerst de cursor naar een item eronder te verplaatsen (contrast, helderheid, verzadiging, tint) en klik vervolgens op "ok". Net geprobeerd, het werkt.

 • anonymus

  Mensen, vertel het me alsjeblieft. Nikon 3200, net begonnen met fotograferen, d.w.z. Ik ben nog steeds aan het leren.
  vraag:
  bij het instellen van de beeldkwaliteit op RAW + JPEG slaat het tijdens het bekijken gewoon twee identieke bestanden op en beide in (NEF-bestand) jpeg wordt nergens weergegeven. gewoon absoluut twee identieke bestanden. dit is normaal? Bedankt)

 • Alexander Mikhailovich

  Hallo! Ik zou graag willen zien (wat heb je gedaan) de scherpte-instellingen in de nikon d200.

 • Мария

  Het lijkt mij dat het verhogen van Sharp in de converter niet helemaal de juiste zet is. Werkt ceteris paribus - wanneer de achtergrond voldoende onscherp is, ligt de focus op het hoofdobject. Of als alles scherp is.
  Het is juister om dit in Lightroom of in Photoshop met een masker te doen. Omdat elk algoritme zijn beperkingen heeft.

  Arkady, het lijkt mij dat er nog iets anders vermeld moet worden. Als dit algoritme wordt toegepast op hetzelfde landschap (trouwens niet alleen), kan het volume van objecten afnemen. De afbeeldingstent is gewoon plat. En zelfs dan zul je in fsh een manier moeten zoeken om de plannen een beetje te scheiden.

  In principe is het toevoegen van scherpte aan het masker niet zo'n ingewikkelde manier, het belangrijkste is om je eigen technologie te ontwikkelen, zoals elders.

  Hoewel het over het algemeen geweldig is dat er dit artikel is en Arkady deze functie herinnerde.

  Zo is bij sommige lenzen vaak het beeld in principe contrastarm, en het toevoegen van scherpte bederft het praktisch niet, zelfs als de ISO niet laag is. Deze functie was erg handig bij het verwerken van een kinderportret. Kindergezichten "lijden" om voor de hand liggende redenen niet te veel van de scherpte. Maar wimpers en ogen komen er perfect uit.

  • Vv

   Ogen en wimpers kunnen geslepen en plaatselijk geborsteld worden.

   • Мария

    Dank u)

    By the way.
    Ik heb de Raw coverter gedownload van Canon, waar de scherpte ook flink omhoog gaat.

 • Paul

  Bedankt voor het artikel. De vraag is - Nikon d3500 camera, ik fotografeer alleen in jpeg (ik heb nog geen RAW gebruikt), ik heb geen converters gebruikt. Zijn de Picture-besturingselementen alleen voor RAW-bestanden of hebben ze ook invloed op jpeg-bestanden?
  Dank u.

  • jury

   Beeldbesturingselementen zijn nodig om verschillende resultaten te krijgen in voltooide jpeg-bestanden. Elke jpeg-uitvoer van de camera wordt gemaakt volgens de geselecteerde Picture Control-modus. Als de camera bij de hand is, wees dan niet lui, maak meerdere foto's met verschillende modi, of verander in één modus de instellingen van frame tot frame - en je zult alles begrijpen. In RAW-bestanden kunnen Picture-besturingselementen alleen worden gebruikt wanneer met Nikon's eigen programma's wordt gewerkt.

 • Glorie

  Heeft het zin om de scherpte-instellingen van 3 naar 9 te veranderen als ik alle foto's in Photoshop verwerk? Komt er een resharp voor 9?

 • Ilya

  Dit is Hiralom. Kunstmatig slijpfilter UnsharpMask, er ontstaan ​​extra contouren, die je voor de scherpte neemt. Dit bederft de foto's, soms hoef je je niet met je eigen handen te bemoeien, maar koop gewoon een normale lens. Om niet als op een goedkope telefoon een foto te laten maken.

 • Roman

  Je kunt immers nog steeds een cameramodel kopen zonder de debanding-functie, toch? Voor wie hem nog niet heeft.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2016/05/ultra-combo-sharp-nikon/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2016/05/ultra-combo-sharp-nikon/