Oude Kodak DCS PRO 14n (Kodak Professional Nikon F-mount)

Veel dank aan Evgeny voor de geleverde Kodak Professional DCS Pro 14n Digital Camera (Nikon F-mount) camera.

Kodak Professional DCS PRO 14n

Kodak Professional DCS PRO 14n

In een notendop

De Kodak Professional DCS PRO 14n is 's werelds tweede full-frame DSLR. De DCS PRO 14n is volledig compatibel met Nikon Nikkor-lenzen en Nikon D-TTL-flitsers, evenals met andere Nikon-randapparatuur. DCS PRO 14n is gebouwd op basis van de behuizing van de Nikon F80/N80 filmcamera.

Kortom, de DCS PRO 14n is een oude, monsterachtige, trage professionele camera, die nu alleen interessant is voor een volformaat sensor zonder anti-moiré filter en goede kleurweergave bij goed licht. Maakt foto's van 4500 x 3000 pixels, wat ongeveer gelijk is aan 14 MP (misschien staat er daarom '14n' in de cameranaam). Beschouwd als een cultcamera. DCS PRO 14n heeft veel functies die niet kort kunnen worden beschreven.

Kodak Professional DCS PRO 14n

Kodak Professional DCS PRO 14n

Geschiedenis van Kodak full-frame CZK's

Kodak maakt al heel lang sensoren voor digitale achterwanden. Op het hoofdkantoor van Kodak werd de eerste CCD-sensor ontwikkeld. Kodak had voorafgaand aan de release van de DCS PRO 14n al ervaring met het bouwen van grote sensoren. Dus in 2000 werd de KODAK PROFESSIONAL DCS Pro Back al geïntroduceerd met de M11-sensor, die beelden kon maken van 4080 x 4080 pixels, wat meer is dan 16 MP. Voor die tijd was het slechts een ongelooflijke indicator.

Met de release van de camera werd een speciale digitale camera-architectuur 'PRO 14 Digital Camera Architecture' geïntroduceerd, die gericht was op het creëren van een veelzijdige en eenvoudig te bedienen full-frame camera.

De DCS PRO 14n beschikt voor het eerst over een sensor van het type 'CMOS'. Daarvoor maakte Kodak alle matrices zelf en waren ze van het CCD-type. De nieuwe 'c14'-matrix is ​​vervaardigd door FillFactory.

Als gevolg hiervan werden verschillende modellen full-frame camera's uitgebracht:

I. Kodak DCS PRO 14n (Kodak Professional DCS PRO 14n Nikon F-vatting)

Gepresenteerd op 24 september 2002 op Photokina. Matrix 'c14'. Trouwens, op dezelfde plek bij Photokina, op dezelfde dag, Canon EOS-1DS. op onverklaarbare wijze Canon EOS-1DS beschouwd als de tweede full-frame CZK, en '14n' - de derde, omdat ze op dezelfde dag werden gepresenteerd. Toegegeven, de camera ging niet snel in de uitverkoop. De body van de '14n' komt uit een film Nikon F80 (N80).

Geproduceerd in drie versies:

 1. Basiskoffer '14n', getoond in deze recensie. De allereerste en gemakkelijkste.
 2. Uitgebreide versie van '14n 512'. Vanaf 10 september 2003 kon de '14n' camera worden geüpgraded met buffergeheugen, waarna het geheugen werd uitgebreid van 256 naar 512 MB. Dit maakte het minimaal mogelijk om te fotograferen met ultralage ISO in RAW + JPEG 13.5 MP-formaat en aanzienlijk te verhogen framebuffer. Vanaf september 2003 kwamen alle nieuwe 14n-camera's met uitgebreid geheugen.
 3. Monochrome versie van '14n m'. In plaats van het gebruikelijke Bayer RGB-kleurenpatroon was er monochroom. Deze optie kwam meteen met 512 MB geheugen.
 4. Uitgebreide versie van '14n x'. Alles is hier ingewikkelder. Het was mogelijk om de matrix in '14n' te upgraden en te vervangen door een nieuwe, precies hetzelfde als die van het volgende model 'SLR/n'. Hierdoor was er geen functioneel verschil tussen '14nx' en 'SLR/n'. '14nx' en 'SLR/n' verschillen alleen in naam en energiebeheer.

II. Kodak DCS Pro SLR/n (Kodak Professional DCS Pro SLR/n Nikon F-vatting)

Geïntroduceerd op 12 februari 2004. 512 MB buffergeheugen. Nieuwe verbeterde 'x14'-sensor (dezelfde resolutie). Body van Nikon F80 (vergelijkbaar met '14n' model).

SLR / n werd in twee versies geproduceerd:

 1. Basisvariant 'SLR/n'.
 2. Monochrome versie van 'SLR/n m'. In plaats van de gebruikelijke kleur Bayer paretern, was RGB monochroom.

III. Kodak DCS Pro SLR/c (Kodak Professional DCS Pro SLR/c Canon EF-vatting)

Ingediend op 18 maart 2004. Matrix 'x14'. Geproduceerd in een enkele versie. Body van Sigma SD-9, Canon EF mount, sensor van SLR/n, 512 MB geheugen. Ja precies! Dit is een hybride van een Sigma-body, een Canon-vatting van het Kodak-merk! De Kodak DCS Pro SLR/c is Kodak's nieuwste full-frame DSLR. Alle cameravarianten 'PRO SLR/n' en 'PRO SLR/c' werden op 31 mei 2005 gelijktijdig stopgezet.

Het is belangrijk: 'PRO SLR/n', 'PRO SLR/c' en 'PRO 14n x' camera's hebben dezelfde sensor.

Kodak Professional DCS PRO 14n

Kodak Professional DCS PRO 14n

Upgrade

Het is moeilijk te geloven, maar ooit kon de Kodak DCS PRO 14n goed worden geüpgraded - voor slechts 1800 USD. het zou twee keer zoveel buffergeheugen kunnen toevoegen en een nieuwe matrix van SLR / n kunnen installeren. Voor minder geld kun je gewoon meer geheugen toevoegen. Het lijkt een kleinigheid, maar het idee van een constructorcamera is zeer lovenswaardig.

Hoogstwaarschijnlijk werd het idee om geheugen toe te voegen onmiddellijk bedacht met de release van 14n. Wanneer je probeert te fotograferen met ultralage ISO, in RAW + JPEG-formaat en een beeldformaat van 13.5 MP, zal de camera je vertellen dat hij 512 MB geheugen wil, wat als het ware duidt op de mogelijkheid van een upgrade (momentopname weergeven).

Kodak Professional DCS PRO 14n

Kodak Professional DCS PRO 14n

ISO

Er zijn subtiliteiten met de ISO-instelling. Over het algemeen kunt u voor elke beeldkwaliteit alleen het ISO-bereik van 80 tot 400 eenheden gebruiken, in stappen van 1/3 stop. U kunt dus de waarden 80, 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400 eenheden instellen.

ISO-kenmerken:

 • ISO-waarden van 500, 640 en 800 zijn alleen beschikbaar bij gebruik van de miniatuur. Om hoge ISO-waarden te kunnen gebruiken, moet het beeldformaat in de instelling 'RAW-resolutie' worden ingesteld op 6 MP of 3.4 MP. Ook is het mogelijk om in JPEG formaat gebruik te maken van hoge ISO waardes door het beeldformaat in de 'JPEG Resolutie' instelling in te stellen op 6 of 3.4 of 0.8 megapixels. Hoge ISO's kunnen ook worden gebruikt in RAW+JPEG, maar alleen als beide formaten 6 MP of kleiner zijn.
 • Voor de mensen voorbij lage ISO, zoals ISO 6, 12 en 25 eenheden, gebruik de functie 'Long Exposure'->'Longer' (momentopname weergeven). Tegelijkertijd kun je met een ISO-waarde van 25 eenheden alleen fotograferen met sluitertijden van 2, 4 of 8 seconden. Met een ISO waarde van 12 eenheden fotografeer je alleen met sluitertijden van 4, 8 of 15 seconden. Met een ISO waarde van 6 (zes!) Units kan er alleen geschoten worden bij sluitertijden van 8, 15 of 30 seconden. Belangrijk: de beste en duidelijkste manier om bij ultra lage ISO waardes te fotograferen is om de 'S' of 'M' standen te gebruiken. Als u de opnamemodus 'A' of 'P' gebruikt, kunt u in de war raken als: fotograferen zal nog steeds plaatsvinden met de geselecteerde uithoudingsvermogen en bij de geselecteerde ISO-waarde en het hangt niet af van wat de meetgegevens op een monochroom display zullen weergeven.
 • Bij het selecteren van een ISO-waarde met behulp van de instelschijf en de voorste selector, kan het monochrome display ISO-waarden van 1250, 1600, 64, 50 weergeven, wat misleidend kan zijn over de aanwezigheid van dergelijke waarden op de camera. Na het weergeven van een dergelijke waarde verandert deze in maximaal 800 of minimaal 80.
 • Als u in het menu een waarde van 500, 640 of 800 probeert te selecteren en een beeldformaat van 13.5 MP gebruikt, wordt de ISO-waarde automatisch teruggezet naar 400 eenheden.
 • In het menu kun je met de functie 'Ruisonderdrukking' de mate van ruisonderdrukking selecteren. Er zijn drie waarden beschikbaar: 'Zwak', 'Normaal', 'Sterk'.
 • Bij opnamen in standaard JPEG, in EXIF ISO-gevoeligheidsgegevens zijn scheef geschreven, dus het is niet zo eenvoudig om ze te krijgen. Dit beïnvloedde het feit dat er in de galerij van deze review geen nauwkeurigheid is in ISO-waarden.
 • Bij het fotograferen met ultralage ISO gedraagt ​​de sluiter zich niet helemaal zoals verwacht. Als u bijvoorbeeld fotografeert met ISO 6-eenheden, met uithoudingsvermogen 30 seconden, de eerste 15 seconden werkt de camera met de spiegel omhoog en de sluiter gesloten, pas daarna opent hij de sluiter en belicht de scène gedurende de voorgeschreven 30 seconden, waarna de sluiter sluit en pas na 15 seconden keert de spiegel terug naar zijn originele positie. De camera besteedt dus 15+30+15=60 seconden om één frame op te nemen. Hoogstwaarschijnlijk wordt dit gedaan om ruis af te trekken. In het begin kon ik er niet eens achter komen dat hij een paar keer in het midden van de camera klikte tijdens het fotograferen met lange sluitertijden. Hoogstwaarschijnlijk wordt dit gedaan om hot pixels te 'berekenen', de methode wordt beschreven hier.
 • Geen functie automatische ISO.
 • Tijdens het wijzigen van de ISO kalibreert de camera een paar seconden opnieuw en kunt u geen opnamen maken.

Hierdoor kan de camera alleen de volgende ISO-waarden gebruiken: 6, 12, 25, 80, 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800.

Kodak Professional DCS PRO 14n

Kodak Professional DCS PRO 14n

Werk capaciteit

DCS PRO 14n gebruikt een reeks sluitertijden van 30 seconden tot 1/4000 seconde + uittreksel met de hand (absoluut nutteloos vanwege de luidruchtige matrix). ISO-waarden worden ingesteld in stappen van 1/3 stop, en uittreksel, diafragma en correctie expositie verander alleen in 1/2 stappen, wat niet helemaal gebruikelijk is.

De module is verantwoordelijk voor het focussen Multicam 900 met 5 punten, waarvan de centrale kruisvormig is. Dezelfde module wordt gebruikt door camera's D100, D70, D70s, D50, Fujifilm FinePix S2 Pro, Fujifilm FinePix S3 Pro, Fujifilm FinePix S3 Pro UVIR. De nauwkeurigheid en vasthoudendheid van scherpstellen is niet bepaald bemoedigend, maar je kunt er wel aan wennen.

Meting expositie gedaan met een simpele SPD-sensor met 10 segmenten. Dezelfde eenvoudige meter wordt gebruikt door camera's D100, Fujifilm FinePix S2Pro, S3 Pro, S3 Pro UVIR. Ondanks de eenvoudige sensor meet de DCS PRO 14n de belichting vrij correct.

De maximale snelheid voor continu-opnamen is alleen 1.7 fps. Trouwens, Nikon D3x met maximale beeldkwaliteit (RAW met 14-bits kleurdiepte) kan op zulke zielige 1.8 fps., en de legendarische Fujifilm FinePix S5Pro en zelfs minder - 1.5 fps.

framebuffer De DCS PRO 14n kan tot 8 RAW- of JPEG-bestanden van de maximale grootte bevatten. In RAW+JPEG (baseline) formaat - 2 shots, in RAW+JPEG (ERI) formaat - 1 shot (voor kippen om te lachen!). RAW-bestanden wegen 10 tot 17 MB en worden snel naar een geheugenkaart geschreven.

DCS PRO 14n heeft twee geheugenkaartsleuven CF en SD/MMC. SD/MMC-kaarten kunnen het beste worden gebruikt tot 4 GB.

De DCS PRO 14n heeft een grote zoeker met 92% beelddekking. Toegegeven, vanwege het uitstekende 2-inch display is het niet erg handig om de camera tegen je gezicht te leunen en te kijken.

DCS PRO 14n gaat 5 seconden aan. De batterijen lopen erg snel leeg (ze waren natuurlijk niet nieuw in de review), op een ervan heb ik 30-40 foto's kunnen maken, op de tweede ongeveer 200 foto's.

De DCS PRO 14n maakt gebruik van een body van magnesiumlegering en weegt ongeveer 900 gram. Er is een oncomfortabele grip voor portretfotografie. We kunnen zeggen dat de combo-body van de camera voorwaardelijk is, omdat er geen extra bedieningselementen zijn voor de verticale oriëntatie, maar er is alleen een ontspanknop. De camera kreeg een ziekte van Nikon - vervelende zwelling van de kauwgom op het handvat.

Kodak Professional DCS PRO 14n

Kodak Professional DCS PRO 14n

Beeldkwaliteit

Eerlijk gezegd produceert de DCS PRO 14n tegenwoordig een slechte beeldkwaliteit. Maar er kan veel uit een 12-bits RAW-bestand worden gehaald.

Voor veel fans is de DCS PRO 14n de legendarische camera die film heeft vervangen, daarom kun je veel zeer positieve recensies vinden over de kleurweergave, het dynamisch bereik, evenals vele mythen / feiten over zijn superchique sensor met geluid vergelijkbaar met filmkorrel. De kleur van de camera is echt goed, maar alleen als er goede verlichting is. Bij kunstlicht of slechte verlichting is het erg moeilijk om een ​​goede kleur te krijgen met de DCS PRO 14n.

Beeldfouten:

 • Hoog ruisniveau bij ISO boven 200. Bij ISO 400 maakt de camera al veel ruis. Afbeeldingen met ISO 500, 640, 800 zijn over het algemeen walgelijk om naar te kijken. Ik vind de hoge ISO-ruis van de DCS PRO 14n niet als filmkorrel of prettig om naar te kijken. Sterker nog, voor een min of meer hoogwaardige afbeelding kun je in de normale opnamemodus alleen ISO-waarden 80, 100, 125, 160, 200 gebruiken.
 • Extreem harde ruis bij lange sluitertijden, zelfs bij ISO 80. Na het maken van een foto met lange blootstelling de camera waarschuwt dat de aanbevolen uittreksel voor zo'n ISO (momentopname weergeven). Bijvoorbeeld, dVoor ISO 80 is een sluitertijd van 1/3 seconde niet aan te raden! Opnamen bij ISO 80 s uithoudingsvermogen langer dan 1 seconde maken ze geluid als een stoomlocomotief (voorbeeld met 10 seconden belichting bij normaal licht en uitgeschakeld 'Lange blootstelling'). Voor sluitertijden van 1/8 tot 1 seconde wordt aanbevolen om de functie 'Lange belichting'-'Lange' in te schakelen (momentopname weergeven). Voor zeer lange belichtingen is het aan te raden om de juiste 'Long Exposure'-'Longer' functie te gebruiken. Voor lange sluitertijden tijdens het fotograferen in RAW+JPEG, schakelt de camera JPEG eenvoudig uit en neemt slechts één RAW-bestand op.
 • Sterke gevoeligheid voor moiré. Door het ontbreken van een AA-filter is het heel gemakkelijk om sterke moiré te krijgen. moiré voorbeeld.
 • Slechte JPEG op de camera (in standaardmodus) met weinig instellingen. U kunt alleen het niveau van scherpte, ruisonderdrukking, afbeeldingsgrootte aanpassen en een afbeeldingsstijl kiezen (bruiloft, portret, enz.). U kunt de ruisonderdrukkingsfunctie niet volledig uitschakelen. Het beeld dat wordt verkregen door het converteren van een RAW-bestand kan vele malen groter zijn dan het JPEG-bestand op de camera.

Afbeelding voordelen

 • Scherp, gedetailleerd beeld door het ontbreken van een AA-filter. Waar anders krijg ik een full frame van 14 megapixels zonder AA-filter? Nikon begon met het fotograferen van AA-filters, te beginnen met 36MP-camera's en Canon begon met 50MP. U kunt ook informatie zoeken over een speciaal infraroodfilter en microlenzen voor fotodiodes.
 • Mooie kleurweergave bij goed licht.
 • Min of meer flexibele 12-bits RAW (verliesloze compressie gebruikt?). Kan worden uitgerekt tot 2 stops expositie.
 • De mogelijkheid om (theoretisch) beelden vast te leggen bij ultralage ISO's, wat de nadelen van ND-filters tijdens bepaalde soorten opnamen kan wegnemen.
 • Geen microlenzen op subpixels matrix (is dit überhaupt mogelijk?), waarmee je in theorie van extra lichtafval afkomt bij het fotograferen met supergroothoeklens.
 • Het beeld gedraagt ​​zich goed in hoge lichten.
Kodak Professional DCS PRO 14n

Kodak Professional DCS PRO 14n

Примеры

Alle foto's gemaakt met lens Nikon 50/1.4G.

ISO 500-800, JPEG op de camera:

Hoge ISO-bronbestanden kunnen worden gedownload hier. Bronbestanden in RAW+JPEG-formaat kunnen worden gedownload hier. Extra bestanden in RAW (DCR)-indeling kunnen alleen worden gedownload hier.

mijn ervaring

Het is eigenlijk heel gemakkelijk om te fotograferen met de Kodak 14n, Anoniem uit de commentaren. Het is net alsof je op een fiets rijdt die in brand staat. En je staat in brand, en alles staat in brand, en je bent in de hel.

DCS PRO 14n is niet een beetje ongebalanceerde en zeer specifieke camera. Ik zou het alleen aanraden aan mensen die goed thuis zijn in de technische aspecten van fotograferen en verwerken. Met DCS PRO 14n zal het lang duren om het gedrag en de verwerkingsmethoden van RAW-bestanden te leren kennen. Dit is geen camera die meteen uitstekende resultaten geeft in on-camera JPEG.

Wil je echt een goedkope full frame, dan is de Canon EOS 5D een prima oplossing. Als je een exclusieve camera met goede kleuren nodig hebt zonder extra bewerking - Fujifilm S5 PRO of Fujifilm S3 PRO. Ik heb echter de DCS PRO 14n aan mijn lijst toegevoegd. legendarische camera's.

Toch hoop ik dat het aangepaste spiegelreflex/n-model beter zal zijn dan de 14n.

Kodak Professional DCS PRO 14n

Kodak Professional DCS PRO 14n

In opmerkingen Mag ik je een vraag stellen over het onderwerp en jij zal zeker antwoorden, en u kunt ook uw mening geven of uw ervaring beschrijven. Veel kleine dingen voor een foto zijn te vinden op AliExpress.

Resultaten van

Kodak Professional DCS PRO 14n – ongebruikelijk een camera die werd uitgebracht in de begindagen van full-frame digitale camera's. Als we de niet erg succesvolle Contax N Digital weggooien, dan is Kodak Professional DCS PRO 14n, samen met Canon EOS-1DS, zijn pioniers in de wereld van klassieke full-frame CZK's. Ze lopen 5-6 jaar voor op Nikon en Sony. Hoogstwaarschijnlijk is er iets misgegaan met de DCS PRO 14n en DCS PRO SLR/n, aangezien dit de eerste en laatste full frame camera's van Kodak waren.

De PRO 14n camera heeft veel tekortkomingen, het is op zich al een grote fout. Tegenwoordig is het erg zwak in termen van functionaliteit. De PRO 2002n was in 14 misschien de doorbraakcamera met de meeste megapixels aan boord, maar nu is 14 MP geen verrassing. Veel gebruikers zijn er dol op vanwege de goede kleuren en details. Vooral vanwege de kleurweergave is de camera nog steeds het geliefde onderwerp van veel fotografen en hobbyisten.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 151, over het onderwerp: Oude Kodak Professional DCS PRO 14n (Nikon F-mount)

 • Vladimir

  Eigenlijk heeft de d200 bijvoorbeeld 100000 duizend naar mijn mening. Deze op F80 gebaseerde kodak heeft het ook, ik kan het niet vinden.

  • Victor

   U verwart de aangegeven mogelijke (op de een of andere manier getest in productie) bron en gegarandeerd.

   Niemand garandeert 200k ontspanknopen op de d100 en heeft nooit gegarandeerd)))

 • Vladimir

  Dus over deze Kodak, hoeveel zeiden ze?

 • Dhr. drassig

  Dat is wat "geen Japanse camera" betekent, de geroemde Kodak beloofde zoveel, maar uiteindelijk gaf hij een heleboel krukken, een heleboel beperkingen en ook afgeperste geheugenvervanging. Het was deze houding ten opzichte van klanten die zo'n coole en dergelijke Tru Amuriken Kodak verpestte op de markt van professionele spiegelreflexcamera's en later amateur-compacts. Wat produceert hij nu, films dankzij de forsheid van zijn filmgigant, en een heleboel kleine accessoires, alles?

  • Dima

   Nou, als je rekening houdt met het jaar waarin de camera is uitgebracht en het feit dat dit voor een seconde de EERSTE full-frame camera ter wereld is, dan is dit allemaal te vergeven. Belachelijke vyser richting de kodak.

 • Michael

  Maar wat voor beeld geeft deze DCS nog... (ik geef een scherm van flickr) Waarom geen dia? Er zijn gewoon geen analogen voor hem in digitaal, het beeld is volledig uniek.

  • Andrew

   Nabewerkingsoptie helemaal niet toegestaan?

   • Michael

    Toegestaan. Nabewerking is nabewerking, maar de bron is de bron. Een esp zal geen sinaasappel baren.

  • Dmitry Kostin

   Ik raad aan om de thread op photo_ru te lezen en te chatten met een paar lokale eigenaren.
   Niet iedereen begreep deze camera. Niet iedereen begreep hoe ze een goede kleur uit haar gelijken kon halen.
   RAV's van Foveon of Fuji S3/S5 zijn veel gemakkelijker en prettiger om mee te werken.

   • Dima

    Ja, Tsikhra had een blog, hij danste daar met een tamboerijn om mooie foto's uit haar te persen. Maar het was het waard. Sigma en vooral fuj zijn veel eenvoudiger en overzichtelijker.

  • Victor

   Michael, heb je deze camera? Gewoon de resultaten bewonderen op flickr (trouwens, de foto is nog steeds met nabewerking en zelfs problematisch op het rode kanaal) - dat is alles. Bovendien heb je deze opname nog niet van een andere camera gezien, ter vergelijking.

   Om de een of andere reden heb ik twijfels over de uniciteit van deze foto.

   • Michael

    Ik heb deze Kodak niet. De getoonde kleur is onberispelijk. Je kunt het niet met me eens zijn, je hebt gelijk. Maar geen enkele camera, zelfs de S5 Pro, kan dit niet herhalen, kan niet zo'n vintage "dia" produceren. Ik ken de super-ssd Profujiks uit ervaring, ik heb er zelf een. Als de foto blijkt te zijn, is hij natuurlijk interessant, mooi, maar verder en zeker niet voordeliger, niet zoals een analoge film, althans bij het bekijken van de afbeelding in een klein formaat.

    • Victor

     Het is duidelijk dat je al je zinnen hebt gezet op het kopen van een camera, koop hem.

     Doe in ieder geval een nuttige ervaring op.

     • Michael

      Je woorden zijn erg inspirerend, Victor)

  • Dmitry

   En kijk naar de Olympus E-400, E-500. Dit zijn oude DSLR's op een 4/3 matrix, maar ze hebben Kodak CCD-sensoren. Nu zijn deze camera's een cent waard. Ik kocht de 400 juist vanwege de "film" -kleur. Heel graag. Er is ook een geweldige belichtingsmeting, hij maakt bijna nooit fouten (in tegenstelling tot mijn Nikon).

   Bekijk de galerijen op DPreview, misschien vind je de kleur leuk.

   En een foto van mij:

   • Dmitry Kostin

    Ik raakte eerder dit jaar geïnteresseerd in de Olympus E-3. Het werd destijds geroemd en het kleurprofiel van de camera was behoorlijk succesvol, beter dan de E-5.
    Ik stopte met het kopen van het ontbreken van camera's in een normale (ik zwijg over goede) staat overal behalve ebay. Evenals het ontbreken van lichtsterke lenzen voor dit systeem (dit is niet echt een micro) in behoorlijke staat op rommelmarkten. Die. dit systeem heeft hetzelfde probleem als bij Foveon camera's. U wilt iets kopen van degene waarin u geïnteresseerd bent, maar niets is in goede staat. Batterijen ook, maar dit is te repareren op AliExpress. En alles komt weer tot de conclusie dat als je CCD wilt, Nikon crops de makkelijkste keuze is. Veel camera's en lenzen.

    • Dmitry

     Over het algemeen is mijn theorie dat de "magische" kleur te wijten is aan het heersende idee van ontwikkelaars over het omzetten van een analoog signaal van een matrix naar een digitale vorm op het moment dat een bepaalde camera werd gemaakt. En Kodak, denk ik, emuleerde een soort film in zijn sensoren en algoritmen. Deze weergave verandert in de loop van de tijd en de coolste kleur was ergens in 2006-2007. In deze jaren zijn met name de door mij genoemde Olympus, Nikon D40, Fujifilm S5 Pro uitgebracht. En Fujifilm f31fd, die ook nog eens verrassend goede kleuren geeft. Zo zie je de cameragalerijen van deze jaren.

     Verder begonnen fabrikanten hun Color Science aan te passen aan de moderne realiteit - het was nodig om huidskleuren van Aziaten en zwarten toe te voegen aan huidtinten, LED-verlichting aan lichtbronnen. De prioriteiten zijn veranderd en als gevolg daarvan is de kleur onherroepelijk veranderd.

     • Dmitry Kostin

      "Vanwege het heersende begrip van ontwikkelaars over het omzetten van een analoog signaal van een matrix naar een digitale vorm op het moment dat een bepaalde camera werd gemaakt."
      Kon men er maar ergens over lezen, zelfs in het Engels. Maar ik heb dergelijke onthullingen nog niet in het publieke domein gezien.
      *
      Persoonlijke verlanglijst waarmee de kleur gemakkelijk kan worden verminderd tussen gerelateerde camera's. Bijvoorbeeld tussen 1Ds_mk2 en 1Ds_mk3. Of tussen Nikon D3s en D4 etc. bij native ontwikkelaars.

     • B.R.P.

      LED-verlichting, oké. En waar waren de Aziaten eerder en de donkere, donkere Aziaten bij de hoop?

      • Dmitry

       Aziaten en zwarten waren op straat, niet in fotostudio's. En nu staat er geen enkele Europeaan in de Ikea-catalogus op de foto. Het lijkt mij dat Kodak-films zijn ontwikkeld in de dagen van segregatie)

       • B.R.P.

        Het is duidelijk. Segregatie.

 • Michael

  En verder. Ik moet bekennen dat zelfs het daadwerkelijke prijskaartje op de secundaire markt je niet doet stoppen met nadenken over kopen.

  • Dmitry Kostin

   Het gaat niet om het geld, of zelfs de kwantiteit.
   Als je extra geld, VEEL tijd en moeite hebt om jezelf onder te dompelen in de studie van forums en communicatie met meesters, eigenaren (voormalig en heden), neem dan een kans.
   Er is geen kleur uit de doos zoals op Fuji. Camera JPG is daar slecht, evenals op Foveons.
   Er zijn aangepaste camerafirmware die je moet uitzoeken, het ontwikkelen van lokale gelijken is ook niet gemakkelijk leuk. Er is een probleem van batterijen en een vallende sensor, er is een schuine AF-module vergelijkbaar met de S3Pro (de voorloper van beide Nikon F / N 80-camera's)

   • Michael

    Langzaam las ik de forums en verwonderde me over de over het algemeen weinig vleiende oordelen over deze Kodak. Nadat ik Flicker op deze camera heb bekeken, stel ik ook vast dat de meeste van de geposte foto's ervan vaak erg slecht van kleur zijn, vaak ontmand, onevenwichtig en giftig in het gamma. Desalniettemin, wat je schrijft, overtuigt mij persoonlijk alleen maar dat het onmogelijke (volgens digitale kleur) mogelijk is en niet toevallig, het belangrijkste is om hier gewoon meer moeite te doen. En wordt beloond. Of het zal niet. Ik ben het ermee eens, de risico's bij het uitgeven aan zo'n camera zijn groot, en ik geloof zelf dat het geen feit is dat het spel, zelfs met alle doorzettingsvermogen en verlangen, de kaars waard zal zijn. Trouwens, ik zou ook de volgende conclusie willen trekken op basis van het bekijken van een groot aantal foto's ervan - deze camera heeft, zoals iedereen zeker weet, een extreem luidruchtige matrix en grove ruis, dit is niet de elegante korrel van S5 Pro of 5D Klassiek. In combinatie met een dergelijke sensor is de uitwerking van details bij grootformaat vergroting bijna altijd van zeer lage kwaliteit, daarom zal het beeld in print (voor mij persoonlijk is dit een beslissend moment in de fotografie) alleen nog meer verzakken en , met als resultaat dat zelfs A4 in de meeste gevallen al met een probleem zal printen: op de monitor ziet het er nog min of meer zo uit dat je kunt leven, maar na het printen zal het resultaat waarschijnlijk bijna altijd veel slechter zijn. Wat qua kwaliteit min of meer waar blijft, is dat het printen van kleine kaartjes, zoals 10x15 of iets groter, prima kan.
    Hier is nog een voorbeeld. Van een Chinese webpagina, foto uit 2003 door een Amerikaanse fotograaf genaamd John Meyers.

    • Dmitry Kostin

     Ik raad aan om foto_ru te lezen voordat je koopt - er waren een of twee vestigingen en chatten met lokale eigenaren. Er zijn mensen die al jaren voor haar fotograferen en bekend zijn met de meeste van haar problemen.
     Als je het echt wilt, en er is enthousiasme en tijd, waarom niet.
     De camera zoals in de review op photo_ru wordt afgeraden.
     Bekijk het Kodak dcs pro slr/n-model eens van dichterbij.
     Er is ook Kodak Professional DCS Pro SLR/c (canon EF) - dit is een camera met een extreem prijskaartje en voor vermogende verzamelaars.

 • Michael

  En wat zijn hun verschillen met 14n?

  • Dmitry Kostin

   De Pro 14n werd geleverd met een buffer van 256 MB en het was mogelijk om de buffer verder te vergroten tot 512 MB. De Pro SLR/n wordt geleverd met een buffer van 512 MB.
   Het stroomverbruik van de camera is verbeterd om het batterijverbruik te verminderen. Als gevolg hiervan konden tot 400 frames op de batterij worden opgenomen.
   “Volgens Jay Kelbley (Professional Digital Camera Manager) gebruikt de Pro SLR/n een nieuwe 24x36mm full-frame CMOS-sensor gemaakt door FillFactory in België (dezelfde fabriek die de Pro 14n-sensor heeft gemaakt). De fysieke grootte en het effectieve aantal pixels zijn hetzelfde, maar de nieuwe sensor maakt gebruik van High-Performance Low-Noise (HPLN)-technologie in combinatie met een infraroodfilter om de kleurnauwkeurigheid te verbeteren en schonere (minder ruis)beelden te produceren. Een IR-filter helpt paarse overstraling te minimaliseren op fel verlichte onderwerpen met een hoog contrast, dit is beter bekend als chromatische aberratie. Zoals bij alle laagdoorlaat- of IR-filters, moeten ook hier afwegingen worden gemaakt, bij SLR/n betekent dit dat er ongeveer een halve stop minder licht op de sensor valt. De basis ISO van de Pro 1n was 2, met de nieuwe sensor is de basis ISO SLR/n 14.
   De nieuwe CMOS-sensor gebruikt symmetrische pixels in vergelijking met de oudere asymmetrische pixels. Dit is gedaan zodat het licht dat van de lens komt de sensorpixels gelijkmatiger raakt.”
   Zoals ze op photo_ru schreven, heeft de bijgewerkte SLR / n-matrix een betere kleurweergave en minder ruis.

   • Dmitry Kostin

    Als ik een DCS/Pro SLR/N zou willen kopen, zou ik me zorgen maken over 4 vragen:
    1) Is de sensor opnieuw gelijmd? Zo ja, dan met directe handen? Werkt AF normaal na zo'n operatie?
    2) Batterijen? Dit is vervelend voor alle oude camera's. Ze kunnen plotseling stikken. En u moet 1-2 reserveonderdelen bij de hand hebben, vooral als u besluit de camera mee op vakantie te nemen.
    3) Hoe RAV's laten zien zodat je alles maximaal en correct kunt persen?
    4) Er was aangepaste firmware (ik zag photo_ru op het forum). Wat geven ze?

    • kwam

     alleen ontwikkelen via kodak Photo desk Software
     Batterijen gaan dood ja. Maar ik heb er een herbouwd met nieuwe elementen.

 • Alexander

  Vertel me, hoe kan deze camera werken met Nikon handmatige optica, zal hij bevriezen, of alleen in de handleiding met een vinger in de wind of een externe belichtingsmeter? Waar batterijen te krijgen, er zijn een paar aanbiedingen op eBay voor een paardenprijs!?

  • Constantijn

   Hallo. Het is normaal met handmatige Ai / maar in focus. Ali heeft wigvormige wigvormige schermen.
   door batterij. bij Midwest Camera Repair in 16 boden ze me 100 batterijen aan voor $ 4 al met verzending (40 verzending). heb hem toen niet gekocht. Nu denk ik dat ik de oude kan inpakken.Over het algemeen is de camera interessant. specifiek genuanceerd maar cool!

 • Alexander

  Beste dames en heren, kunt u mij vertellen of er zulke meesters in de natuur zijn die met deze camera werken? Nadat ik door de forums heb rondgelopen, krijg ik de indruk dat deze persoonlijkheden legendarisch of semi-mythisch zijn. Maar toch wil ik de camera heel graag naar zo'n specialist sturen voor service. Kan iemand mij vertellen bij wie en waar ik rond dit onderwerp kan vragen?

  • Dmitry Kostin

   Op het photo_ru-forum

  • Vasil

   Hallo. Denkt u erover om uw camera te verkopen?

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2016/05/kodak-dcs-pro-14n-professional/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2016/05/kodak-dcs-pro-14n-professional/