Opstanding van de oogst. bokeh.

Hartelijk dank voor het artikelidee. Evgeny Kozhukhar. Het artikel kan worden beschouwd als een vervolg op het onderwerp 'Gewasidentificatie'.

Bokeh, volledig frame en bijsnijden

Bokeh, volledig frame en bijsnijden. Opstaan ​​GEWAS! Sta op uit de dood! Onthul je BOKE!

Преамбула

Nikon en Sony full-frame camera's (misschien andere) kunnen zowel in de gebruikelijke full-frame modus werken, wanneer de hele sensor van de camera wordt gebruikt om een ​​afbeelding vast te leggen, als in de crop-modus. Zo kun je gebruik maken van de APS-C crop mode (DX voor Nikon). In deze modus wordt alleen het centrale gebied van de sensor van de camera gebruikt. De grootte van dit gebied komt exact overeen met de grootte van de matrices op cropped APS-C camera's. Simpel gezegd, full-frame camera's kunnen gemaakt worden om te 'croppen'.

Door de mogelijkheid om in de crop-modus te fotograferen, kan ik de equivalente brandpuntsafstanden een beetje manipuleren (EGF). Voor mij bleek dit een erg leuke feature te zijn bij het fotograferen met prime lenzen.

Een voorbeeld van het gebruik van de bijsnijdmodus: Ik fotografeer vaak evenementen met een snelle lens van vijftig kopeken Nikon 50/1.4G en fullframe camera Nikon D700. Soms kan ik niet dicht genoeg bij mijn onderwerp komen, dus zet ik de bijsnijdmodus aan. Schakel hiervoor in het cameramenu de functie 'Beeldgebied'->'Selecteren in. afbeeldingsgebied' en selecteer de waarde 'Formaat DX 24 x 16'. Ik heb de instelling AF-puntverlichting ingesteld op Uit, waardoor ik het ongebruikte gebied van het beeld dat in de JVI. Sterker nog, in de optische zoeker zie ik alleen het beeld dat ik krijg nadat de sluiter is ontspannen. Visueel lijkt het erop dat de lens verandert van een 50 mm prime in een 75 mm prime. Deze truc maakt het gemakkelijker om het toekomstige frame in te kaderen, om verder weg gelegen onderwerpen te bereiken.

Natuurlijk ben ik me er terdege van bewust dat precies hetzelfde resultaat kan worden verkregen als het centrale deel van de foto tijdens de verwerking wordt uitgesneden (het resultaat zal 100% vergelijkbaar zijn met wat ik krijg met de functie 'Formaat DX 24 x 16'). Maar psychologisch is het veel handiger om direct tijdens het fotograferen een frame te bouwen.

Met elektronische zoeker Sony a7 nog eenvoudiger - daar zie je meteen het beeld dat wordt verkregen uit het centrale deel van de sensor zonder de gebieden binnenin donker te maken EVI.

Dichter bij het punt

Dus schakelen tussen FX <-> DX-formaten en dezelfde scènes opnemen met dezelfde lens, Ik heb gemerkt dat de vervaging van ver en dichtbij in DX-formaat er soms sterker uitziet (visueel) dan in full frame FX-modus.

Het zou juist het tegenovergestelde moeten zijn! We kennen allemaal het verhaal over het feit dat full frame camera's de achtergrond sterker onscherp maken. Hoe dan zijn?

Kijk naar de volgende twee opnamen en noteer zelf waar de achtergrondonscherpte sterker is. Vervaging verwijst naar de grootte van cirkels van verwarring.

Eerste foto:

Origineel, miniatuuropname van Sony a7II-camera

Origineel schot van Sony a7II camera. De foto heeft veel cirkels (schijven) van onscherpte

Tweede foto:

Originele, kleine opname van Sony a7II-camera in APS-C-modus

Origineel van een Sony a7II-camera in APS-C-modus (eigenlijk - het centrale deel van de vorige foto wegsnijden)

Visueel is de vervagingszone in de tweede afbeelding meer uitgesproken en zijn de onscherpe schijven groter. Tegelijkertijd werd de tweede foto ruwweg genomen op een gewas. Dit gebeurt als je vanaf dezelfde afstand fotografeert zonder de verhoudingen in het frame te behouden.

Laten we een aparte uitgesproken schijf (cirkel) van vervaging nemen.

Van een full-frame opname:

Een schijf van onscherpte

Schijf in volledig frame vervagen

Van de bijgesneden foto:

Uitgesproken schijf van onscherpte

Uitgesproken schijf van onscherpte

De geselecteerde vervagingsschijf in de afbeeldingen heeft dezelfde grootte in pixels.

Geselecteerde vervagingsschijf

Geselecteerde vervagingsschijf

Een full frame opname van de Sony a7II is 6000 x 4000 pixels (24.000.000 pixels). De oppervlakte van de cirkel is Pi*D*D/4 en is gelijk aan 54.297 pixels. In dit geval is de grootte van de cirkel 1/442 van de afbeelding van de gehele afbeelding (0,23%).

De bijgesneden afbeelding van de Sony a7II is 3936 x 2624 pixels (10.328.064 pixels). Het gebied van de cirkel is Pi*D*D/4 en is gelijk aan dezelfde 54.297 pixels. In dit geval is de grootte van de cirkel 1/190 van de afbeelding van de hele afbeelding (0,53%).

Bij het overschakelen van een full-frame opname naar een bijgesneden opname, nam de verhouding van de onscherpe schijf tot het hele frame toe met ongeveer 2.3 keer. Hetzelfde aantal kon worden verkregen dankzij de coëfficiënt cropfactor Kf=1.5 door het te kwadrateren.

Een serieuze conclusie: als u fotografeert met bijgesneden en full-frame camera's met dezelfde lens, bij dezelfde diafragmawaarde en vanaf dezelfde afstanddan het vervagingseffect op een bijgesneden camera ziet er sterker uit vanwege verschillende verhoudingen van vervagingszones.

Spoiler 1: verschillende camera's van hetzelfde type (crop of full frame) hebben een verschillend aantal megapixels, maar de verhouding van de onscherpe schijf tot het hele frame zal hetzelfde zijn.

Spoiler 2: Ik werd gevraagd om een ​​experiment te doen met een puntlichtbron op oneindig. Ik heb dit niet gedaan, omdat het experiment niet als 100% eerlijk kan worden beschouwd. U kunt zelf onderzoek doen naar cirkels van onscherpte op oneindig.

Spoiler 3: in het artikel laat ik afbeeldingen zien die zijn teruggebracht tot dezelfde pixelafmetingen - 1200 pixels aan de lange kant. Hiermee moet rekening worden gehouden.

Spoiler 3.1: ter vergelijking, crop en full frame shots zijn even groot gemaakt. De foto's hebben dezelfde beeldverhouding van 2:3, terwijl de foto's er hetzelfde uitzien.

Spoiler 4: het artikel gaat niet over DOF. Verwar de scherptediepte en de schijf van onscherpte niet.

Spoiler 5: verwar DOF niet en ver/voorgrond vervagingskracht. De scherptediepte kan voor twee opnamen hetzelfde zijn, maar de sterkte van de achtergrond-/voorgrondonscherpte zal drastisch verschillen. Om het heel grofweg te zeggen, is DOF ​​het meest afhankelijk van het F-getal (diafragmagetal), en onscherpte ver/voorgrond het meest afhankelijk van de brandpuntsafstand van de lens.

De truc is dat de verhouding tussen objectgrootte en framegrootte verandert. Om hetzelfde object te fotograferen, in dit geval een takje met bessen, met dezelfde schaal (zodat de grootte van het takje in het frame hetzelfde is op zowel de full-frame als de uitgesneden camera's), in het geval van een uitgesneden camera, zult u verder van het onderwerp moeten gaan staan ​​dan wanneer u een full-frame camera gebruikt.

Test. Maak dezelfde full-frame- en crop-opnamen met dezelfde lens

Om de proporties van het object dat wordt opgenomen in het beeld te behouden met tvolledig frame en een bijgesneden APS-C-camera, moet de scherpstelafstand 1.5 keer verschillen. Het verschil in scherpstelafstanden is eenvoudig te berekenen met mijn berekeningen hier.

Heel belangrijk: het verschil in scherpstelafstand komt overeen met de coëfficiënt cropfactor.

Alle onderstaande foto's zijn gemaakt met dezelfde ISO instellingen, uittreksels en diafragma's, maar met verschillende scherpstelafstanden en kadreringsmodi (het is hetzelfde als fotograferen met bijgesneden en full-format camera's met dezelfde instellingen).

De eerste foto is gemaakt in full frame modus (FX modus), scherpstelafstand is ongeveer 45 cm (gegevens van EXIF):

Full-frame opname

Full-frame opname

De tweede opname is gemaakt in de crop-modus (DX-modus), de scherpstelafstand is ongeveer 45 cm (gegevens van EXIF). De foto is gemaakt met dezelfde camera, vanaf dezelfde positie als de vorige foto, alleen is deze keer de 'Format DX 24 x 16'-modus ingeschakeld (een volledige analogie als een uitgesneden camera werd gebruikt). U kunt zien hoe ingezoomd de opname is:

Momentopname in bijsnijdmodus

Momentopname in bijsnijdmodus

Laten we de camera weghouden van het object dat wordt gefilmd. De derde opname is gemaakt in de volledige frame-modus, de scherpstelafstand is ongeveer 60 cm (gegevens van EXIF):

Full-frame opname

Full-frame opname

De vierde opname is gemaakt in de crop-modus, de scherpstelafstand is ongeveer 60 cm (gegevens van EXIF). De foto is gemaakt met dezelfde camera, vanaf dezelfde positie als de vorige foto, alleen is deze keer de 'Format DX 24 x 16'-modus ingeschakeld (een volledige analogie als een uitgesneden camera werd gebruikt). U kunt zien hoe ingezoomd de opname is:

Momentopname in bijsnijdmodus

Momentopname in bijsnijdmodus

Vergelijking van een foto op een “full-frame” camera en een “cropped” camera:

Twee schoten

Twee schoten

Het is duidelijk te zien dat de verhoudingen van het object dat wordt opgenomen in het frame hetzelfde zijn gebleven (d.w.z. met dezelfde schaal), maar het perspectief is veranderd. In het geval van de DX-modus is het perspectief smaller geworden (visueel gevoeld als een invloeiing van de achtergrond). Het verminderde perspectief in de DX komt overeen met dat van een 75 mm-lens die wordt gebruikt op een full-frame camera.

De verandering van perspectief is duidelijk zichtbaar in de volgende GIF-animatie. Merk op hoe in de DX-modus (d.w.z. bijsnijden) de achtergrond "benadert", waardoor het perspectief wordt samengedrukt:

dx-fx-gif

Een kleine opmerking. Hoewel ik heb aangegeven dat het verschil in scherpstelafstand 1.5 keer moet zijn om dezelfde opnameschaal te krijgen, kun je zien dat in dit geval het verschil 60 cm / 45 cm = 1.33 keer is. Een kleine fout kan te wijten zijn aan het feit dat de gegevens in EXIF mogelijk niet nauwkeurig worden geregistreerd. Dit wordt indirect bevestigd door het feit dat de lens Nikon 50/1.4G heeft een MDF gelijk aan 45 cm, maar ik heb niet op MDF geschoten, omdat de scherpstelring niet tegelijkertijd helemaal was vastgeschroefd EXIF toont 45 cm.Ook de lens Nikon 50/1.4G heeft het effect van Focus Breathing - het veranderen van de kijkhoek tijdens het scherpstellen. En toch lijken de foto's niet helemaal op elkaar door lensvervorming (aan de randen van het full frame vallen vervorming en lichtafval meer op).

Een kleine conclusie waar iedereen aan voorbij gaat: met behoud van de opnameschaal (het onderwerp dat wordt gefotografeerd heeft dezelfde proporties in gepaarde opnamen) op een full-frame camera en op een uitgesneden camera, met dezelfde brandpuntsafstand en hetzelfde F-nummer (bijvoorbeeld dezelfde vaste lens met hetzelfde F-getal) visuele vervaging (onscherpteschijven) ziet er groter uit in uitsnede dan in volledig beeld. Ja precies! Het gewas zal de ver/voorgrond juist sterker doen vervagen. Als je me niet gelooft, kijk dan eens goed naar de GIF-animatie hierboven. Je kunt visueel zien hoeveel de onscherpte schijven van de DX-camera groter zijn dan de onscherpe schijven van de FX-camera. Ik denk dat het om deze reden is het is zo moeilijk om het verschil te zien tussen full frame en crop shots met dezelfde lens bij hetzelfde diafragma. Fotografen verwachten psychologisch een sterkere onscherpte op een full-frame camera, maar het tegendeel blijkt. De straal van de schijf van verwarring neemt in dit geval toe met een factor K, waarbij K de coëfficiënt is cropfactor. Vreemd, maar iedereen gaat aan deze conclusie voorbij.

Test. Krijg dezelfde full frame en crop shots met verschillende lenzen (of een zoomlens)

Om ervoor te zorgen dat de afbeeldingen van het volledige frame en de uitsnede hetzelfde zijn (of zeer, zeer vergelijkbaar), moet u verschillende brandpuntsafstanden en diafragmawaarden gebruiken.

Als we bijvoorbeeld een lens nemen Tamron 28-75 / 2.8, dan moeten dezelfde foto's op een full-frame en bijgesneden camera worden verkregen, bijvoorbeeld in het volgende geval:

 • bijgesneden camera gebruikt een brandpuntsafstand van 50 mm en een diafragma van f/2.8
 • full frame camera gebruikt 75 mm brandpuntsafstand en f/4 diafragma

Tegelijkertijd moeten de mate van onscherpte, schaal en perspectief behouden blijven.

De volgende opnamen zijn gemaakt op dezelfde scherpstelafstand. De camera stond altijd op dezelfde plek. Alleen de instellingen voor belichting en brandpuntsafstand zijn gewijzigd. Belichting (sluitertijd/diafragma) gewijzigd om te compenseren expositie en macht vervagen.

De eerste foto is gemaakt in full frame modus:

Volledig frame

Volledig frame

De tweede opname is gemaakt in de volledige frame-modus, maar met een gecomprimeerd diafragma:

Volledig frame

Volledig frame

De derde opname is gemaakt in de crop-modus vanaf dezelfde scherpstelafstand, maar met een andere brandpuntsafstand:

Bijgesneden opname

Bijgesneden opname

Je kunt duidelijk de gelijkenis van de afbeeldingen zien in de volgende GIF-animatie:

Vergelijkbare foto's

Vergelijkbare foto's

44 mm in plaats van 50 mm bleek hoogstwaarschijnlijk om verschillende redenen:

 • misschien Tamron 28-75 / 2.8 heeft aan het lange eind geen eerlijke 75 mm, maar 70 (zoals de meeste lenzen in deze klasse)
 • misschien is 44 mm brandpuntsafstand ingeschreven in EXIF niet helemaal juist. Wie weet hoe de Tamron-chips worden geprogrammeerd
 • hoogstwaarschijnlijk heb ik tijdens de test nog steeds een kleine afwijking gemaakt bij het behouden van de gelijkenis van de afbeelding

Iets andere foto's zijn geworden vanwege:

 • andere wereld
 • 2.8*1,5=4.2, maar in de kamer Nikon D700 je kunt de diafragmawaarde F / 4.2 niet instellen, je kunt alleen F / 4.0 of F / 4.5 selecteren, F / 4.0 ligt dichter bij de theoretische berekening
 • verschillende vervorming bij verschillende brandpuntsafstanden en kadermodi
 • verschillende lichtafval bij verschillende brandpuntsafstanden en bijsnijdmodi

Alle testmaterialen in RAW+JPEG-formaat kunnen downloaden via deze link en duik zelf in het materiaal uit het artikel.

Resultaten van

 1. Het meest voor de hand liggende resultaat. Als je dezelfde scène fotografeert op een uitgesneden en full frame camera, met een lens met dezelfde brandpuntsafstand, met dezelfde diafragmawaarde en vanaf dezelfde afstand, dan het zoomniveau wijzigen.
 2. Geen voor de hand liggend resultaat. Als je dezelfde scène fotografeert met cropped en full-frame camera's, met een lens met dezelfde brandpuntsafstand, dezelfde diafragmawaarde en vanaf dezelfde afstand, dan het vervagingseffect op een bijgesneden camera ziet er sterker uit (vanwege de verschillende schaal van de vervagingszone/schijf, zie foto's met vervagingsschijven). In numerieke termen neemt de sterkte van de vervaging toe met het kwadraat cropfactor. Hierdoor kunnen we stellen dat in zo'n situatie de crop camera de achtergrond sterker vervaagt. Ik merkte deze functie tijdens de eigenlijke opname. Het is deze functie die leidde tot het schrijven van dit artikel..
 3. Focus afstand verschil tussen camera's met verschillende sensorgroottes, bij gebruik van een lens met dezelfde brandpuntsafstand en met behoud van de opnameschaal, komt overeen met de coëfficiënt cropfactor. Voor APS-C-camera's (zoals Nikon DX) moet u in vergelijking met full-frame camera's de opnameafstand vergroten in 1.5 keer om dezelfde schietschaal te behouden.
 4. Perspectief verschil. Met dezelfde prime-lens op een cropped en full frame camera je kunt niet dezelfde foto's krijgen. vanwege verschillende weergave van perspectief (zie de eerste GIF-animatie).
 5. Dezelfde frames (voor zover mogelijk vanwege verschillende matrixresoluties en andere conventies) van bijgesneden en full-frame camera's kan alleen worden verkregen op lenzen met verschillende brandpuntsafstanden (zie tweede GIF-animatie). Om ervoor te zorgen dat uitgesneden camera-opnamen zo dicht mogelijk bij foto's van een full-frame camera komen, moet u op een uitgesneden camera een brandpuntsafstand K keer kleiner gebruiken dan op een full frame, en een diafragmagetal K keer kleiner dan op een volledig kader. K is de coëfficiënt cropfactor. In het geval van de Nikon DX crop, K = 1.5.

Voor meer interessante informatie over dit onderwerp, lees de rubriek 'Gewasidentificatie'.

Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 188, over het onderwerp: De wederopstanding van het gewas. bokeh.

 • Igor

  Goedemiddag experts. Gelieve te helpen met advies. Ik wil mijn bijgesneden Nikon D7000 gebruiken om de belichting te meten voor de Zenith ET. Wat is de belichtingsverhouding tussen cropped sensor en full frame?

  • B.R.P.

   De grootte van de matrix heeft hier geen invloed op.

 • Alexander

  Goede dag! Ik kan geen definitief antwoord vinden. Ik plaats bijvoorbeeld een lens van FF 70-300 mm op de crop, wordt de brandpuntsafstand 105-450 mm?
  en op veel sites die fotoapparatuur verkopen, schrijven ze: ca. NIKON D7500\DX\lens met een brandpuntsafstand van 18-200 mm\DX\, wat overeenkomt met 35 mm film, wordt 27-300 mm.
  Nikon AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR-objectief: Brandpuntsafstandbereik

  18 - 105 mm Equivalente brandpuntsafstand (35 mm)

  27 - 157.5 mm. ????????????

  • Michael

   De focus zal hetzelfde zijn. De brandpuntsafstand staat op de lenzen geschreven - dit is een eigenschap van de lens. En door vermenigvuldiging krijgen ze efr - gelijk aan fr. 70-300 lenzen voor bijsnijden en ff laten hetzelfde zien op de camera

  • Oleg

   De equivalente brandpuntsafstand is als het vermelden van de prijs van één product in één valuta. Om te begrijpen hoeveel het is, is de prijs van 1 kg bananen in Thaise baht, Japanse yen, enz. Als je schrijft, 1 kg in Thailand is het equivalent van zoveel dollars (roebels), het wordt meteen gemakkelijker om de kosten te berekenen, anders moet je alles met een rekenmachine berekenen.

   Dat wil zeggen, de equivalente brandpuntsafstand is de beeldhoek die u krijgt wanneer u opnamen maakt met dezelfde brandpuntsafstand voor een volledig frame. Er is zo'n telefoon - Samsung Galaxy S4 zoom. Zijn lens heeft een brandpuntsafstand van 4,3-43 mm. En wat levert deze informatie ons op? Je moet de fysieke grootte van de matrix achterhalen, het equivalent berekenen via een rekenmachine ... En dus geven ze in de recensie meteen aan dat de equivalente brandpuntsafstand 24-240 mm is. En meteen is er inzicht in welke kijkhoek we zullen hebben tijdens de opnames.

 • azake

  van kinds af aan raakte ik gewend aan het beeld van de 58 mm- en F2-lens, en daarom was de brandpuntsafstand die op de 50 mm-cropcamera werd verkregen, vreselijk vervelend toen ik een digitale crop-camera met een 2 mm F80-lens kocht. Om de foto er hetzelfde uit te laten zien, moet je een lens van ongeveer 30 mm met een diafragma van F1.2 gebruiken, wat erg duur zou zijn. en hoe dan ook, door de verschillende brandpuntsafstanden zal de opname op 50 mm beter zijn door de grotere onscherpte van de achtergrond. Hierdoor ben ik overgestapt op full frame en mijn oude 50mm lens. Alles viel op zijn plek!

  • Victor

   “ toch, door de verschillende brandpuntsafstanden zal de foto op 50 mm beter zijn door de grotere onscherpte van de achtergrond”

   Zal niet. Wanguyu, door de "achtergrond" te vervagen, zou je 30 1.2 op crop niet hebben onderscheiden van 50/2 van full frame.
   In ieder geval is 50mm voor elk full frame systeem veel goedkoper dan een autofocus licht van dertig, dat klopt.

 • Nicholas

  en de sluitertijd op de crop is half zo lang als op de full frame..

  • Arkadi Shapoval

   nee, dat is een volledig valse verklaring.

 • Arthur

  En kun je op canons naar dezelfde modus overschakelen? Zo ja, hoe?

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2016/04/aps-c-bokeh-again/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2016/04/aps-c-bokeh-again/