5 dingen waarmee ik begin in Adobe Photoshop Lightroom

Op Radozhiv schrijf ik zelden over fotoverwerking, maar deze keer wil ik het toch delen vijf basisaanpassingen / manipulaties die ik voor elke foto maakgeïmporteerd in Lightroom (Lightroom).

5 stappen naar lightroom

5 stappen naar lightroom

Ik gebruik verschillende versies van Lightroom die tegelijkertijd zijn geïnstalleerd op mijn computer met Windows OS. Verschillende versies hebben een iets andere functionaliteit of verschillende methoden om dezelfde functies te implementeren. Afhankelijk van de situatie kies ik de versie die ik nodig heb. De hier getoonde screenshots zijn gebaseerd op een vrij oude versie van Lightroom 3.7. Ik heb alle versies van Lightroom zonder Russification, omdat het mij niet uitmaakt.

Ik heb lange tijd met het programma gewerkt en heb mijn eigen algoritme ontwikkeld voor het werken in Lightroom, dat ik bijna altijd gebruik. Mijn 5 eenvoudige tips helpen zoveel mogelijk alleen voor degenen die in RAW-formaat fotograferen en foto's in batches ontwikkelen.

Voor een doordachte ontwikkeling van elke RAW-foto afzonderlijk, raad ik aan de originele (d.w.z. native) software te gebruiken. Voor een Nikon-systeem is dit bijvoorbeeld: Bekijk NX, Capture NX, Bekijk NX-i, Capture NX-D.

0 (nulpunt). RAW-bestanden importeren.

De essentie van de actie: bereid de werkruimte voor op verdere bestandsmanipulaties.

Dit is een nul, extra punt, van waaruit het werken met Lightroom altijd begint. Om foto's te kunnen verwerken, moet u ze eerst in het programma importeren. Ik gebruik snel en primitief laden: ik sleep alle bestanden gewoon naar het Lightroom-venster en druk op de knop 'Importeren'. Ik importeer altijd vanuit een map op de harde schijf. Als de import wordt uitgevoerd vanaf een flashstation, wordt het importproces vertraagd, omdat het programma hoogstwaarschijnlijk eerst alle bronbestanden naar zijn speciale map kopieert.

Importeren heeft zijn eigen bijzonderheden. Wanneer foto's in Lightroom worden geïmporteerd, ziet u soms hoe de voorbeeldafbeelding (preview) van kleur, verzadiging en belichting verandert. Dit komt doordat elk RAW-bestand niet alleen de originele informatie over de afbeelding bevat, maar ook veel andere aanvullende gegevens. Een van die gegevens zijn fotovoorbeelden voor snelle weergave. In het RAW-bestand is grofweg een JPEG-miniatuur ingesloten, die dient om de gemaakte foto snel op het camerascherm te bekijken. Deze JPEG-miniatuur is gebaseerd op de instellingen die door de camera zijn opgegeven. Bij het importeren van foto's in Lightroom toont het programma JPEG-miniaturen die uit het RAW-bestand zijn geplukt. Na een poging om de foto dichterbij te bekijken, bouwt (rendeert) Lightroom een ​​nieuwe afbeelding rechtstreeks van de oorspronkelijke onbewerkte gegevens, met behulp van zijn eigen voorinstellingen. Lightroom-presets en JPEG-miniaturen komen niet overeen, daarom verandert de originele afbeelding voor onze ogen.

Helaas is het heel, heel moeilijk om een ​​exacte herhaling van alle camera-instellingen van Lightroom te bereiken. In feite is het onmogelijk om alle camera-instellingen te herhalen. Alleen native software kan een RAW-beeld op een computer weergeven in volledige overeenstemming met het beeld dat op het camerascherm te zien is. Maar om de verschillen tussen hoe het beeld eruitziet op het camerascherm en in het programmavenster te minimaliseren, raad ik aan: schakel alle extra functies in de camera uitdie het imago verbeteren. Voor het Nikon systeem gaat het vooral om de Active functie. D-verlichting.

Alle verbeteringen moeten worden gemaakt met Lightroom. Het is alleen zinvol om de functies op de camera te gebruiken om het beeld te verbeteren als u opnamen maakt in JPEG-indeling of als RAW-bestanden worden verwerkt met native software.

Na het importeren kunt u tags en labels toevoegen, een reeks afbeeldingen correct catalogiseren en het sorteren van foto's in de feed instellen.

U kunt ook direct importeren met behulp van een specifieke preset, waarin u de onderstaande instellingen kunt schrijven.

Na het importeren in Lightroom

Na het importeren in Lightroom

1. Ik stel het cameraprofiel in.

De essentie van de actie: basisinstelling voor de meest correcte/mooie weergave van het originele RAW bestand.

De instelling bevindt zich bij Ontwikkelen -> Camerakalibratie -> Profiel -> selecteer het gewenste profiel

Om ervoor te zorgen dat de in Lightroom gegenereerde afbeelding zo veel mogelijk lijkt op de afbeelding die wordt weergegeven op het camerascherm, moet Lightroom het juiste cameraprofiel opgeven. Kortom, het cameraprofiel is een fotobeheermodus die op de camera wordt ingesteld (neutraal, verzadigd, zwart-wit, enz.).

Dit is het belangrijkste punt. Met het juiste profiel van de camera kunt u de visuele waarneming van het beeld aanzienlijk verbeteren. Het vinden van een goed profiel voor een specifieke camera is heel, heel moeilijk.

Lightroom heeft meestal een reeks basisprofielen: neutraal, verzadigd, landschap, portret, enz. Deze profielen komen zeer slecht overeen met vergelijkbare profielen die op de camera zijn ingesteld.

U kunt zelf een profiel voor uw specifieke camera zoeken. Meestal zijn externe ontwikkelaars betrokken bij het maken van profielen. Ik weet zeker dat het voor een groot aantal camera's niet zal lukken om een ​​goed profiel te vinden. In dit geval moet u het profiel kiezen dat u het leukst vindt.

Een reeds bestaand profiel kan worden aangepast, namelijk om de kleuroffset in de schaduwen, de offset en verzadiging van elk van de drie hoofdkanalen aan te passen. Daarna kunt u een aangepaste voorinstelling maken en daarin alleen wijzigingen schrijven die verband houden met camerakalibratie (bij het maken van een voorinstelling moet u alleen het selectievakje 'Kalibratie' selecteren).

Hoe u een voorinstelling kunt opslaan, wordt beschreven hier. Tijdens het importeren kunt u direct de toepassing van deze preset aangeven. In de toekomst zal het cameraprofiel op elke foto worden toegepast.

Cameraprofiel

Cameraprofiel

2. Ik stel het lensprofiel in.

De essentie van de actie: verwijder de gebreken van de lens.

De functie is als volgt ingesteld Ontwikkelen -> Lenscorrecties -> Profiel -> Profielcorrecties inschakelen

Alles is hier eenvoudig. Door een lensprofiel te kiezen, kun je een aantal nadelen van de lens volledig wegnemen. In het algemeen met deze instelling kunt u vignettering en vervorming volledig genezen. Ook hier worden ze behandeld chromatische aberratie lens. Lightroom heeft een uitgebreide database met lenzen, waarmee je ze allemaal kunt 'genezen'.

Als de gebruikte lens niet in de lijst staat, kunt u deze parameters handmatig corrigeren en het resultaat vervolgens naar een preset schrijven die op alle foto's kan worden toegepast.

Na deze aanpassing moeten de door de lens veroorzaakte vervormingen worden geëgaliseerd.

In het volgende wordt het lensprofiel op elke foto toegepast.

Lichtkamer. Lens profiel.

Lichtkamer. Lens profiel.

3. Optimaliseer en breid de mogelijkheden van de camera en lens uit.

De essentie van de actie: maak de mooiste/gewenste afbeelding door middel van basismanipulaties met belichting en kleur.

Alles is hier heel eenvoudig. Ik kies meestal één sleutelfoto uit een serie, of zelfs uit een hele shoot, en pas deze aan rond de belangrijkste parameters:

 • Verhoogde DD - herstel van licht en schaduw (Hoogtepuntherstel, Invullicht, Donker)
 • Levendigheid aanpassen (Vibrance)
 • Verzadiging verhogen (Verzadiging)
 • Duidelijkheidsverbetering
 • Verscherping
 • Ruisonderdrukking

Het belangrijkste hier is om het niet te overdrijven.. Ik probeer de foto "neutraal-positief" te maken, zodat alle verdere manipulaties al worden afgestoten van het originele "normale" beeld.

Belangrijk: het niveau van een of andere instelling is sterk afhankelijk van de gebruikte camera en de direct gemaakte opnamen. Ik weet en begrijp bijvoorbeeld duidelijk hoe sterk deze of gene slider in Lightroom de RAW-bestanden van mijn camera's beïnvloedt, en het duurt lang om aan een nieuwe camera te wennen en zijn RAW-bestanden te verwerken.

In de toekomst zullen deze instellingen op elke foto worden toegepast.

gewone manipulaties

gewone manipulaties

4. Synchroniseer alle afbeeldingen met één sleutelfoto.

De essentie van de actie: breng alle afbeeldingen onder één basisweergave.

Na alle voorgaande manipulaties synchroniseer ik alle foto's met de gewijzigde instellingen. Dit gebeurt heel eenvoudig. Selecteer in het gedeelte 'Ontwikkelen' alle foto's in de feed (CTRL+A) en druk op de knop 'Synchroniseren'. In het synchronisatiemenu klik ik op de knop 'Alles controleren' (Alles selecteren), waarna ik het vinkje bij 'Witbalans' (witbalans), 'Bijsnijden' (Bijsnijden), 'Vlekverwijdering' (Vlekcorrectie). De genomen parameters mogen niet worden gesynchroniseerd, omdat elke foto zijn eigen individuele heeft witbalans, bijsnijden en spotcorrectie/-restauratie.

Synchronisatie is onderdeel van batchverwerking. Aan het einde ervan worden alle foto's aangepast aan vergelijkbare instellingen.

Synchronisatie in Lightroom

Synchronisatie in Lightroom

Na deze manipulatie in de Lightroom-feed zijn alle foto's al min of meer normaal. Met de vorige vier punten kunt u "beelden naar nul brengen" - om de tekortkomingen van de lens, camera te verhelpen en de mogelijkheden van het RAW-bestand tot het uiterste te benutten. Na het uitvoeren van deze vier manipulaties, is het al mogelijk om met echte fijne verwerking te beginnen en het beeld voor te bereiden op de laatste fase die de klant zal zien.

5. Ik snij alle foto's bij.

De essentie van de actie: onvolkomenheden in het kader corrigeren - lijn de horizon uit, snijd de foto bij met de juiste opstelling van details in het kader, knip belangrijke delen van de foto uit.

Helaas werkt het bijsnijden van één foto en het toepassen van bijsnijden op alle foto's van de tape niet. Na het synchroniseren van de basisinstellingen Ik snij alle foto's bij. Tijdens het bijsnijden verwijder ik ook selectief mislukte opnames van de Lightroom-tape.

Belangrijk: Ik raad ten zeerste aan om foto's bij te snijden met vaste frameverhoudingen. De verhoudingen van het klassieke frame zijn 3:2. Na het bijsnijden hebben alle foto's dezelfde frameverhoudingen en verschillen ze op geen enkele manier tijdens het bekijken. Als dit niet gebeurt, kunnen na het bijsnijden foto-vierkanten, sterk langwerpige strepen verschijnen. Dit komt niet overeen met de algemene stijl van de fotofeed. Bovendien worden tijdens het afdrukken met 100% waarschijnlijkheid delen van het frame afgesneden of gevuld met witruimte. Meestal gedrukt op standaardformaten, die ook overeenkomen met 3:2 verhoudingen. Voor bijna elke opname, ik print foto's of hang een fotoboek op, het is erg belangrijk voor mij om de verhoudingen te behouden na het bijsnijden. Om de uitsnedeverhoudingen in Lightroom te behouden, klikt u gewoon op het hangslotpictogram.

Na het bijsnijden en verwijderen van mislukte frames, krijg ik een "gelikte" reeks foto's in de tape, waarmee verdere manipulaties kunnen worden uitgevoerd.

Bijsnijden in Lightroom met behoud van de oorspronkelijke beeldverhouding van het frame

Bijsnijden in Lightroom met behoud van de oorspronkelijke beeldverhouding van het frame

Belangrijk: ik noem alle gespecificeerde acties 'Uitgang naar nul', omdat je met deze eenvoudige manipulaties naar de afbeelding kunt kijken, verstoken van fundamentele gebreken, rauw, neutraal, als een blanco vel, kijkend naar waar je al verdere fijne verwerking kunt uitvoeren.

Ik geloof dat deze manipulaties de kwaliteit van de originele afbeelding met 30% kunnen verbeteren. De resterende 60% is de afronding van de afbeelding met Adobe Photoshop (Photoshop, niet Lightroom).

In mijn praktijk gebeurt het vaak dat je na het voltooien van slechts deze vijf punten al een afbeeldingsoptie kunt krijgen die zowel mij als mijn klanten tevreden kan stellen. Meestal is de verwerking beperkt tot slechts deze vijf punten, als u foto's niet hoeft te retoucheren (huidimperfecties verwijderen, werken met plastic, artistieke kleurcorrectie, enz.).

Voor mij is het moeilijkste bij de verwerking om alle foto's uit de serie / opname in een verteerbare vorm te brengen - om de beste te kiezen voor hun fijne verfijning.

6. Exporteer alle foto's (bonuspunt)

De essentie van de actie: krijg een kant-en-klaar resultaat dat door elke gebruiker/cliënt op elk apparaat kan worden bekeken.

In dit geval is exporteren het proces van het exporteren van foto's van het RAW-formaat naar een formaat dat geschikt is voor verdere verwerking of weergave. Als ik van plan ben niets anders te doen, exporteer ik naar een poppy JPEG. Als ik van plan ben om in de toekomst foto's te bewerken in Adobe Photoshop, dan gebruik ik het 'TIFF'- of 'DNG'-formaat. Onlangs heeft luiheid me aangevallen, ik gebruik geen TIFF en exporteer alle foto's onmiddellijk naar JPEG.

Dientengevolge Mijn workflow voor het verwerken van foto's is verdeeld in twee fasen: bewerking in Lightroom en bewerking in Photoshop. Lightroom - voor basisinstellingen, herstel van "ingepakte" afbeeldingen, batchverwerking van een tape met foto's. Photoshop - voor de laatste "afwerking" van foto's, retoucheren, manipulaties met lagen, maskers en meer.

Filosofie

Ik ben ervan overtuigd dat een fotograaf een duidelijk actieplan, een duidelijk concept, een doordachte methodiek met stapsgewijze fotobewerkingsstappen moet hebben. Het beproefde technologische proces versnelt en vereenvoudigt de verwerking en levering van het afgewerkte materiaal aan de klant aanzienlijk.

Resultaat. Mijn basisverwerking zo gebouwd: importeren -> cameraprofiel instellen -> lensprofiel instellen -> camera-/lensopties uitbreiden -> geselecteerde instellingen synchroniseren -> bijsnijden -> exporteren. Ik herhaal - dit is het basisproces, de basis van waaruit mijn verwerking begint.

Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 139, over het onderwerp: 5 dingen waarmee ik begin in Adobe Photoshop Lightroom

 • Olga

  Ik maak foto's met een Canon-camera en bewerk ze vervolgens in Lightroom op een iPhone - kleur- en lichtcorrectie. Vertel me alsjeblieft, verslechtert de kwaliteit van het beeld door deze manipulatie (wat met de lichamen, en niet op de computerverwerking) ???

  • Dovran

   Olga, hoogstwaarschijnlijk wel. Maar voor publicatie in sociale netwerken en voor het afdrukken van foto's voor een familiealbum, denk ik dat ze dat zullen doen.

  • Dmitry

   Nee, er is niets beschadigd. Maar voor volwaardig werk moet je RAW .CR2-bestanden rechtstreeks naar je telefoon downloaden. En natuurlijk een betaald abonnement op de clouddienst.

  • anonymus

   Aangezien de applicatie op de telefoon niet werkt met onbewerkte bestanden en ze moeten worden geconverteerd naar jpg, verslechtert de kwaliteit dienovereenkomstig

 • jury

  Ik hoef het cameraprofiel niet in te stellen. Correct geselecteerd. maar lenscorrecties, ik moest het elke keer inschakelen totdat ik het doorhad en mijn standaard ontwikkelingsinstellingen maakte.

 • Diana

  Hier kun je het formaat van de afbeelding wijzigen en je hoeft het niet te downloaden, het wordt zo mooi,
  http://photoshop-online.biz/

 • Mark

  Vertel eens, wat is de juiste manier bij het verwerken van een foto, doe eerst kleurcorrectie en dan lichtcorrectie, of omgekeerd?

  Bedankt voor de antwoorden.

 • Vitaliy

  Hallo
  Wie zal adviseren waar informatie te vinden is over fotoverwerking op Linux?
  rawtherapee of donkere tafel

 • Victor

  Goedemiddag Arkady. Vraag over Lightroom, maar een beetje off-topic. Ik probeer HDR-foto's te maken, maar deze optie is niet actief in het programma. Alles werkt in Photoshop. Vertel me alsjeblieft wat de reden is. Groeten, Victor.

 • Sergei

  Bij het werken met lightroom is er een punt -1
  Kopieer de bestanden altijd eerst naar de harde schijf!!!
  Vroeg of laat loop je tegen zo'n probleem aan als usbc, en leg je de klant uit waarom zijn trouwfoto's er niet komen.

 • Denis

  Hallo, vertel me alsjeblieft hoe ik de gemaakte foto's met de nikon d750 via wifi of via kabel onmiddellijk naar Photoshop op de MacBook kan overbrengen (voor het bekijken en bewerken van Raw-bestanden tijdens het fotograferen) Help me alsjeblieft uit te zoeken welke software hiervoor nodig is
  Bij voorbaat dank voor uw antwoord

 • owenough

  Instructies voor Windows Phone.

 • Craritaw

  U kunt de service ook eenvoudig uitschakelen in Sberbank Online internetbankieren.

 • Alex

  Arkadi, hallo! Ik kocht een d90, ik was al blij dat "dit minimaal een d700 is". Slechts één ding was gênant: een onbegrijpelijke kleur bij het ontwikkelen in lightroom. Deel een geschikt d90-profiel voor Lightroom, alstublieft! re-lex@ya.ru

  • Arkadi Shapoval

   Ik heb geen goed LR-profiel. Ik raad je aan om native software te gebruiken om RAW naar 16-bits TIFF te converteren en het vervolgens in LR te zetten met behoud van kleur- en sleepmogelijkheden. Geschikte Capture NX-D, ViewNX-i, beide gratis.
   Trouwens, de D300 is minimaal de D700. D90 is al een afgeleide van de D300.
   D3->D700->D300->D90->D5000->D3000 (примерно)

 • Menselijk

  Vraag over item 3 aan experts
  Is er enig verschil in de resulterende foto als gevolg van de volgorde?
  •Verscherping
  • Eliminatie van ruis (Ruisonderdrukking),
  dat wil zeggen, het maakt niet uit wat je eerst moet doen, wat je later moet doen of niet, en zo niet, hoe is het dan beter?

  • Michael

   Niet allemaal hetzelfde. Het is beter om in het begin op ruis te drukken, dan moeten de verwerking en verscherping als laatste bewerking worden uitgevoerd.

 • Arkadi Shapoval

  alleen waar in native converter

  • Stanislav Turcan

   Dit is begrijpelijk, maar de native converter is te slecht. De instellingen erin zijn met een gulkin-neus, je kunt geen normaal beeld tekenen (dit is een kenmerkend kenmerk van alle native converters - extreme ellende).

   Het verschil tussen Adobe Standard en Camera Standard is interessant.

   Ik heb de foto's van D2H in detail bekeken. Kwam tot de conclusie dat de Camera XXX profielen het contrast verhogen. Het kan zowel uit het histogram als uitwendig en door overbelichting worden gezien.
   Daarom heb ik voor mezelf een keuze gemaakt - liever Adobe Standard =)

   • Arkadi Shapoval

    nou, alles is veel eenvoudiger - native in tiff 16 bits, en trek dan wat je wilt met lightroom

   • Dima

    in canon zijn native profielen eigenlijk niets, vooral landschap.Ja, en adobe en canon zijn veel betere vrienden. In Nikon, ja, een soort van overcontracteerde rommel. Maar de kleur lijkt correcter uit te komen, de camera is standaard neutraal bleek en dan kun je alles weggooien wat je nodig hebt.

  • Dima

   Dit geldt voor sigma, native canon / nikon zijn erg ellendig. Maar de Sigma-bestanden worden alleen correct weergegeven door de native en de ruis wordt ook verpletterd. Al heeft Adobe al geleerd om sigma adequaat weer te geven.

 • Dima

  En waar en hoe kan ik eventueel extra kleurprofielen (voor een gelijke camera) op Nikon D5100 downloaden? Ik zie alleen het basislandschap, standaard, enzovoort. Een vriend van mij d90 heeft daar nog een heleboel anderen, maar ze zei dat ze niets had gedownload....

 • Alex

  Ik gebruik native Capture/View NX. Ik doe de RAW-nabewerking in verschillende passen. Helaas kon ik er niet achter komen hoe ik het proces aanzienlijk kon versnellen/vereenvoudigen.
  1. Ik sorteer de foto's en geef beoordelingen, bijvoorbeeld "Verwijderen", "Misschien bewaren", "Voor verwerking", en er mogen er niet te veel zijn. Het maakt niet uit welke softwaretool (beoordeling, label, ...) u gebruikt, het belangrijkste is om de hoeveelheid materiaal voor de volgende bewerkingen aanzienlijk en meedogenloos te verminderen. Hier filter ik focusfouten, gesloten ogen, onscherpte door verkeerde belichting, etc. uit.
  2. Ik corrigeer de geometrie en crop, d.w.z. Indien mogelijk pas ik de horizon/verticaal, tonnen/kussens aan en snij ik onnodige details weg met een crop zodat ze in de volgende fases niet afleiden.
  3. Werken met kleur, licht, ruis, rode ogen, kleine retouches, etc. Eigenlijk is dit misschien wel de meest creatieve, subjectieve en langdurige fase. De beschikbare tools in Capture NX zijn voor mij ruim voldoende, hoewel sommige verwarrend zijn. Rode ogen verwijderen (het is natuurlijk beter om ze meteen te vermijden tijdens het fotograferen, maar...) kan bijvoorbeeld alleen in de automatische modus worden gedaan, en dit werkt vaak niet. In dezelfde Picasa (zie hieronder) kon dit indien nodig eenvoudig met de hand worden gedaan.
  4. Ik exporteer (met dezelfde instellingen voor iedereen) verwerkte foto's in jpeg.
  Omdat Ik fotografeer amateuristisch en voor mezelf; ik gebruik zelden Gimp of iets dergelijks. Over het algemeen vind ik het erg jammer dat Google al lang geleden is gestopt met de ontwikkeling van het prachtige product Picasa. Ik heb het lange tijd gebruikt bij het fotograferen met een digitale camera. Zeer gemakkelijk te leren, niet-destructieve bewerking, zoals in serieuzere software, handige en voldoende hulpmiddelen voor een amateur.
  Wat doen andere amateurs, welke tips/vaardigheden delen zij?

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2016/03/5-main-lightroom-settings-yui/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2016/03/5-main-lightroom-settings-yui/