Test Nikon N AF-S Micro Nikkor 105mm 1: 2.8G ED VR SWM IF Micro 1:1 Nano Crystal Coat

Voor geleverd door lens Nikon N AF-S Micro Nikkor 105mm 1: 2.8G ED VR SWM IF Micro 1:1 Nano Crystal Coat veel dank aan de lezer van Radozhiva - Violetta Kompanieten.

Nikon 105 mm f/2.8 VR Micro

Nikon 105 mm f/2.8 VR Micro

Overzicht navigatie:

 1. In een notendop
 2. Verhaal
 3. Belangrijkste technische kenmerken
 4. Verlichting 'N' (Nano Crystal Coat)
 5. montage
 6. Diafragmafuncties
 7. stabilisator
 8. focus
 9. Beeldkwaliteit
 10. Voorbeeldfoto's
 11. Mijn persoonlijke ervaring met de lens
 12. Prijzen
 13. Resultaten van
 14. Gebruikerscommentaar
 15. Schrijf je review of vraag over de lens
Nikon 105 mm f/2.8 VR Micro

Nikon 105mm f/2.8 VR Micro op camera Nikon D3200. De lens is zo "mollig" dat een kleine camera niet met de onderkant de grond raakt.

In een notendop

Nikon N AF-S Micro Nikkor 105mm 1: 2.8G ED VR SWM IF Micro 1: 1 Nano Crystal Coat (afgekorte naam - Nikon 105 mm f/2.8 VR Micro) - uitstekende lens, een van de beste macro lenzen in de Nikon Nikkor lijn. Dit is ook een van de beste Nikon Nikkor-objectieven waarmee ik ooit heb gefotografeerd.

Misschien kan alleen de Nikon 200mm 1:4D ED AF Micro Nikkor in sommige gevallen beter zijn dan de Nikon 105mm f/2.8 VR, maar deze laatste heeft een aantal handige moderne technologieën.

Nikon 105 mm f/2.8 VR Micro

Nikon 105 mm f/2.8 VR Micro

Verhaal

Hieronder heb ik een evolutionair gegeven: Nikon (Nippon) Nikkor macrolens lijst. Ik nam aanvankelijk klasse 135/4-lenzen op, die later evolueerden (of werden vervangen) naar de kortere brandpuntsafstand van 105 mm. Helaas worden macrolenzen met 135mm niet meer gemaakt.

 1. Nippon Kogaku Japan Nikkor-Q 1:4 f=13.5cm, een meetzoekerlens die, met behulp van het NIPPON KOGAKU F BR1-hulpstuk, er een macrolens van zou kunnen worden voor Nikon F-mount camera's. Geproduceerd sinds 1959. Een zeer zeldzame verzamelobjectief, beschouwd als de eerste Nikkor-lens met een brandpuntsafstand van ongeveer 100 mm, die werd gebruikt voor macro-opnamen.
 2. Nippon Kogaku Japan Nikkor-Q 1:4 f=135 mm, een bijgewerkte versie van de vorige versie met een andere spelling van de naam.
 3. Nippon Kogaku Japan Nikkor-P 1:4 f=105mm, de eerste macrolens met een brandpuntsafstand van 105 mm. Ontworpen in 1969, geproduceerd van 1970 tot 1974. In feite is deze lens geen "lens" in de gebruikelijke zin. Het heeft geen scherpstelmechanisme en een schaal voor scherpstelafstand. Om met de lens te werken, is het noodzakelijk om macrobont te gebruiken. Er zijn maar weinig van deze lenzen geproduceerd.
 4. Nikon Micro-Nikkor 105mm 1: 4, de zogenaamde K-versie (geen AI, maar met een nieuw bodydesign), de eerste "echte" Nikon Nikkor macrolens met een vergelijkbare brandpuntsafstand. Om een ​​vergroting van 1:1 te bereiken, moest een optionele Nikon PN-1-verlengring worden gebruikt. Geproduceerd van mei 1975 tot 1977.
 5. Nikon Micro-Nikkor 105mm 1: 4, AI-versie. Geproduceerd van 1977 tot 1981, optisch hetzelfde als de 'K'-versie. Maximale vergroting zonder macroringen - 1: 2.
 6. Nikon Micro-Nikkor 105mm 1: 4, AI-S versie. Geproduceerd van september 1981 tot maart 1983, optisch hetzelfde als de 'AI'-versie. Maximale vergroting zonder macroringen - 1: 2.
 7. Nikon UV-Nikkor 105mm 1: 4.5, AI-S versie. De optiek is gemaakt van speciaal kwartsglas. Een unieke lens die geen verschil in focuspositie heeft tussen conventioneel en ultraviolet (UV). Het werd geproduceerd vanaf april 1985, het tijdstip van het einde van de productie is onbekend. Maximale vergroting zonder macroringen - 1: 2.
 8. Nikon Medisch-Nikkor 120 mm (M=1/11) 1:4, een zeldzame macrolens ontworpen voor medisch gebruik. Geproduceerd van 1981 tot 1998.
 9. Nikon Micro-Nikkor 105mm 1: 2.8, AI-S versie. Geproduceerd sinds maart 1983, het einde van de productie is onbekend. Eerste Nikkor klasse 105/2.8 macrolens. Maximale vergroting zonder macroringen - 1: 2.
 10. Nikon AF Micro Nikkor 105 mm 1: 2.8, de eerste autofocusversie van deze lenzen, werd geïntroduceerd in juni 1990 en werd geproduceerd tot 1993, later ontwikkeld tot een 'D'-versie. Dit is de eerste Micro Nikkor-lens die kan scherpstellen met een vergroting van 1:1 zonder dat er extra accessoires nodig zijn.
 11. Nikon AF Micro Nikkor 105 mm 1: 2.8D (MKII), de tweede autofocusversie, is het optische ontwerp precies hetzelfde als de vorige versie. De mogelijkheid toegevoegd om de scherpstelafstand naar de camera over te dragen. Een overzicht van deze lens kan worden bekeken hier.
 12. Nikon N AF-S Micro Nikkor 105 mm 1:2.8G ED VR SWM IF Micro 1:1 Nano Crystal Coat, de versie die in deze recensie wordt getoond. De lens is compleet anders dan eerdere versies. Het werd geïntroduceerd in februari 2006. Er zijn 3 subversies: 'Made in Japan' (2006-2009), 'Made in China' (2010->) en 'Made in China, for USA' (2010->).

Zoals je ziet heeft de held van mijn test, Nikon 105mm f/2.8 VR Micro, een flinke stamboom. Nikon 105mm f/2.8 VR is fundamenteel anders dan alle voorgaande lenzen, wat zelfs aan de lange naam te zien is. In tegenstelling tot alle voorgaande modellen maakt Nikon 105mm f/2.8 VR gebruik van volledig interne scherpstelling, nanokristallijne coating van optica, ingebouwde ultrasone focusmotor, ingebouwde beeldstabilisator, heeft geen diafragmaregelring, heeft M/A-modus (constante toegang naar de focusring), maakt gebruik van ED-elementen, kan een bajonetkap gebruiken en weegt meer dan alle andere.

In feite zijn er slechts twee Nikon Nikkor autofocus macro-honderden, de Nikon 105mm f/2.8G VR en de Nikon 105mm f/2.8D, en tussen de twee wijst vrijwel alles in het voordeel van de nieuwe Nikon 105mm f/2.8 VR.

Nikon 105 mm f/2.8 VR Micro

Nikon 105mm f/2.8 VR Micro op Nikon D3200

De belangrijkste technische kenmerken van Nikon N AF-S Micro Nikkor 105mm 1: 2.8G ED VR SWM IF Micro 1:1 Nano Crystal Coat:

Instantienaam uit recensie Nikon N AF-S Micro Nikkor 105mm 1:2.8G ED VR SWM IF Micro1:1 Nano Crystal Coat 22225050
Belangrijke eigenschappen
 • FX (voor Nikon FX) - de lens is ontworpen voor Nikon FX-camera's van volledige lengte
 • AF S (ingebouwde autofocusmotor) - ingebouwde focusmotor
 • G (Geldig) - ontbreken van een diafragma-regelring, overdracht van de scherpstelafstand naar de camera
 • ED (Extra lage spreiding) - het gebruik van speciale lage-dispersie-elementen in het optische schema
 • SWM (Stille golfmotor) - stille golf (ultrasone) focusmotor
 • IF (Interne focus) - interne scherpstelling
 • M / A (autofocus met handmatige opheffing) - autofocus met handmatige bediening prioriteit
 • N (Nano Crystal-jas) - nanokristallijne coating van optica (waarschijnlijk slechts enkele lenzen)
 • SIC (Nikon Super Integrated Coating) - speciale integrale coating van optica
 • RD (Afgerond diafragma) - afgeronde bloembladen diafragma
 • Gouden ring - een gouden ring bij de frontlens
 • VR (Trillingsreductie) - ingebouwde beeldstabilisator, de tweede generatie VR II-stabilisator wordt gebruikt
 • Rubberen pakking (Rubberen afdichting voor lensbevestiging) - stof- en waterdichte bajonetsluiting
 • limiter scherpstelafstand (volledig ∞-0.5 m)
 • Micro1:1 - fotograferen met een vergroting van 1: 1 (macromodus)
 • Staat op de lijst professionele apparatuur Nikon NPS
Diameter voorfilter 62 mm, kunststof filterschroefdraad
Brandpuntsafstand 105 mm EGF voor Nikon DX camera's is 157,5 mm
Zoomverhouding 1 x (dit repareren lens, heeft geen zoom).
Ontwikkeld door voor Nikon FX digitale camera's:
Aantal diafragmalamellen 9 ronde bloemblaadjes
Tags een venster met een scherpstelafstand in meters en voet, evenals met vergrotingsmarkeringen van 1:10 tot 1:1. Er is een merkteken voor bajonetmontage, montage van de kap en bevestigingsmarkeringen.
diafragma van F / 2.8 tot F / 32 terwijl u scherpstelt op oneindig, van F / 4.8 tot F / 57 terwijl u scherpstelt op MDF. De lens heeft geen diafragmaring (G - lenstype)
MDF (minimale scherpstelafstand) 0.314 m, maximale vergrotingsverhouding 1:1
Gewicht 720/790 gram lensgewicht is afhankelijk van het productiejaar
Optisch ontwerp 14 elementen in 12 groepen. Schema omvat 1 laag dispersie-element (geel weergegeven op het optische diagram). De aanwezigheid van dergelijke elementen wordt op de kast aangegeven met de afkorting 'ED'. Sommige elementen hebben ook nanokristallijne verlichting. Helaas is de positie van deze elementen/element niet aangegeven op het optische diagram.Optisch ontwerp Nikon 105mm f / 2.8 VR MicroDe afbeelding van het optische schema is klikbaar.
Blenda Nikon HB-38 (meegeleverd)
Transport Met softcase CL-1020 (meegeleverd)
Land van fabrikant MADE In China (Tegelijkertijd werden van 2006 tot 2009 de eerste lenzen in Japan geproduceerd)
periode Van 22 februari 2006 tot heden (tenminste tot winter 2016)
Instructie (meertalig) downloaden
Prijs

In oktober werd een interessante macrolens voor Nikon DX-camera's geïntroduceerd - Nikon DX AF-S Micro Nikkor 85mm 1: 3.5G ED VR SWM IF Micro1: 1, waarvan het optische ontwerp erg lijkt op de Nikon 105 mm f / 2.8 VR, en hoogstwaarschijnlijk de verwerking ervan. Macrolens voor Nikon DX is 20 mm korter, donkerder (F/3.5 vs. F/2.8), niet 'N'-gecoat en geen professionele lens.

Nikon 105 mm f/2.8 VR Micro

Nikon 105 mm f/2.8 VR Micro

montage

De Nikon 105mm f/2.8 VR is zeer goed gemaakt. De lensbody is van metaal, met een metalen vatting, maar met een kunststof schroefdraad voor filters. Nikon 105mm f/2.8 VR behoort tot de professionele lijn van Nikon Nikkor objectieven en draagt ​​met trots een gouden ring op zijn body.

De body van de Nikon 105mm f/2.8 VR heeft een kenmerkend ruw oppervlak en ligt als een zeer solide ding in de handen.

Aan de zijkant van de bajonet zit rubberen compressor, die de bajonetvatting (maar niet de hele lens) beschermt tegen stof en vocht. De kwestie van de veiligheid van Nikon Nikkor lenzen wordt nader beschreven. hier.

Belangrijk: vanaf het moment dat de lens werd aangekondigd tot 2009 werden Nikon 105mm f/2.8 VR lenzen gemaakt in Japan, maar vanaf 2009 tot heden worden ze gemaakt in China. De Nikon 105mm f/2.8 VR versie in deze test is helaas made in China. Doorgaans worden alle professionele Nikon Nikkor-lenzen gemaakt in Japan.

Belangrijk: afhankelijk van het jaar van uitgave hebben subversies van Nikon 105mm f/2.8 VR verschillende gewichten. Het maximale gewicht van de subversie van de lens is 790 gram, het minimum is 720 gram.

Op de carrosserie bevindt zich een merkteken voor bajonetbevestiging en een merkteken voor snelle installatie en bevestiging van de kap. De lens maakt gebruik van een plastic Nikon HB-38 zonnekap, die is bevestigd in speciale groeven nabij de frontlens van de lens. De zonnekap kan voor transport in de tegenovergestelde richting worden gemonteerd. In deze stand is de toegang tot de scherpstelring volledig verloren (zie foto van de lens).

De Nikon 105mm f/2.8 VR wordt geleverd met een CL-1020 softcase en de lens zelf wordt geleverd in een enorme kartonnen doos met typische Nikon-kleuring.

Nikon 105 mm f/2.8 VR Micro

Nikon 105mm f/2.8 VR Micro, achterlens

stabilisator

De Nikon 105mm f/2.8 VR Micro is de enige Micro-Nikkor FX macrolens (vanaf begin 2016) die een ingebouwde VR (Vibration Reduction) beeldstabilisator heeft. De stabilisator volgens de instructies kan compenseren: 4 voet op blootstelling. In numerieke termen betekent dit dat je kunt fotograferen met sluitertijden die 16 keer langzamer zijn dan vereist door een lens zonder stabilisator.

Het stabilisatiesysteem van de Nikon 105mm f/2.8 VR Micro verwijst naar: tweede generatie, terwijl de lenscilinder het opschrift 'VR' heeft rood, kenmerkend voor de eerste Nikkor objectieven met beeldstabilisatie. Nikon 105mm f/2.8 VR Micro (februari 2006) werd de derde vaste lens met beeldstabilisatie onder alle Nikon Nikkor lenzen, de eerste waren Nikon AF-S Nikkor 300mm 1:2.8G ED VR (september 2004) en Nikon AF-S Nikkor 200 mm 1:2G ED VR (juli 2004). Ik wil opmerken dat Nikon 105mm f / 2.8 VR Micro 3 jaar eerder verscheen dan Canon macrolens EF 100 mm 1:2.8 L IS USM.

Houd er rekening mee dat de instructies voor de Nikon 105 mm f / 2.8 VR Micro-lens 4 stops compensatie aangeven (gemeten door Nikon en alleen tijdens het scherpstellen van oneindig tot een vergrotingsfactor van 1:30), en op de officiële website 3 voet (gemeten door CIPA).

Om de stabilisator op de lens aan/uit te zetten, is er: 'VR AAN/UIT'-schakelaar. De lens kan de beweging van de camera volgen tijdens het fotograferen van panorama's. In tegenstelling tot sommige andere lenzen heeft de Nikon 105mm f/2.8 VR Micro geen stabilisatormodusschakelaar.

In de praktijk neemt de effectiviteit van de stabilisator sterk af naarmate de scherpstelafstand kleiner wordt. Bij het werken op MDF (met een vergrotingsfactor van 1:1) voelt de stabilisator veel slechter aan dan bij scherpstellen op oneindig. Dezelfde daling van de efficiëntie van de stabilisator wordt waargenomen in een vergelijkbare lens in het legioen van concurrenten - Canon macrolens EF 100 mm 1:2.8 L IS USM.

Nikon 105 mm f/2.8 VR Micro

Nikon 105mm f/2.8 VR Micro op camera Nikon D3200 met geïnstalleerde kap

Verlichting 'N' (Nano Crystal Coat)

De Nikon 105mm f/2.8 VR Micro heeft een 'N' op zijn body. 'N' betekent 'Nano Crystal Coat' - nanokristallijne coating van optica. Zo'n verlichting stelt je in staat om goed om te gaan met schittering en overstraling en zorgt ook voor een uitstekende kleurweergave. Hoogstwaarschijnlijk alleen een van de lenzen (de laatste, die aan de bajonetzijde zit) heeft een 'N'-verlichting. De rest van de lenzen heeft een klassieker SIC verlichting (Nikon Super Iniet geïntegreerd Croeien - speciale super integrale verlichting).

Jammer dat Nikon niet aangeeft hoeveel lenzen in het optische ontwerp zo'n verlichting hebben. Ik denk, net als sommige andere gebruikers, dat de 'N' meer voor marketingdoeleinden is.

Nikon 105 mm f/2.8 VR Micro

Nikon 105mm f/2.8 VR Micro-lensschakelaars

focus

Nikon 105mm f/2.8 VR Micro stelt vrij stil dankzij 'SWM'-motor (Sik leende Wave Motor - stille golfmotor) en verwijst naar lenzen 'AF S' typ (met ingebouwde motor focus), en zal daarom automatisch scherpstellen op elke Nikon digitale SLR-camera.

De Nikon 105mm f/2.8 VR heeft een extra 'Full ∞-0.5m' schakelaar die een focusafstandbegrenzer is. Het '∞'-teken betekent oneindig. De begrenzerschakelaar is iets kleiner dan de focusmodus en de actieve stabilisatorschakelaars.

 • In de 'Full'-stand is automatisch scherpstellen beschikbaar over het hele bereik van afstanden - van ∞ tot 0.314 meter.
 • Bij '∞-0.5m' is autofocus beschikbaar van 50cm tot ∞.

Houd er rekening mee dat tijdens handmatig scherpstellen werkt de begrenzer niet.

De autofocussnelheid is hoog, maar toch kost een volledige aandrijving van de lenzen tijdens het opnieuw scherpstellen van oneindig naar MDF en terug, wanneer de focusbegrenzer op 'Full' staat, behoorlijk veel tijd. De lens kan niet direct scherpstellen van oneindig naar MDF.

Op camera's D700 и Nikon D3200 in het focusbereik van ∞-0.5 m stelt de lens vasthoudend scherp en laat objecten niet onscherp worden. Bij korte scherpstelafstanden zijn de scherpstelsterkte en nauwkeurigheid veel slechter, maar dit is geen groot probleem voor degenen die serieus bezig zijn met macrofotografie.

Tijdens het scherpstellen blijven de voorste en achterste lenzen stil, zoals de lens maakt gebruik van interne scherpstelling, die op de kast wordt aangegeven met de letters 'IF'-'Iintern Focus' - 'Innerlijke focus'.

De minimale scherpstelafstand is slechts 31.4 cm, en je kunt fotograferen macro met 1:1 vergroting.

Nikon 105mm f/2.8 VR heeft een venster met een afstandsschaal in meters en feet, evenals een schaal met een vergrotingsfactor. Er is zelfs een scherptediepteschaal, maar alleen voor F/32. Maar ze bespaarden geld op een label voor het werken in het infraroodspectrum.

In de handmatige scherpstelmodus draait de ring ongeveer 235 graden, bij het bereiken van de extreme posities rust hij niet, maar blijft hij schuiven zonder de scherpstelling te beïnvloeden. Handmatig scherpstellen is niet moeilijk.

Op de lenscilinder vind je focusschakelaar 'M/A - M'. In de 'M/A' stand werkt autofocus met constante handmatige focusprioriteit. De 'M/A'-modus is erg handig en handig - voor handmatige scherpstelling of focuscorrectie hoeft u de lens niet extra naar de 'M'-modus te schakelen.

De Nikon 105mm f/2.8 VR Micro heeft veel last van de 'Focus Ademhaling' - verander de kijkhoek tijdens het scherpstellen. Het lijdt zo veel dat je eraan moet wennen om te raden hoe de kijkhoek zal veranderen tijdens het scherpstellen. Kortom, tijdens het scherpstellen van oneindig naar het MDF neemt de werkelijke brandpuntsafstand toe, wat leidt tot een afname van de kijkhoek. De brandpuntsafstand die op de lenscilinder is aangegeven als 105 mm is alleen geldig wanneer de lens tot oneindig is scherpgesteld. Een vergroting van de brandpuntsafstand brengt ook een afname van het relatieve diafragma en een verzwakking van het stabilisatiesysteem met zich mee. Dit gedrag is typerend voor de meeste (echt de meeste, zo niet alle) macrolenzen.

Nikon 105 mm f/2.8 VR Micro

Nikon 105mm f/2.8 VR Micro met zonnekap in transportstand

diafragma

De Nikon 105mm f/2.8 VR Micro gebruikt een diafragma van 9 lamellen. De diafragmalamellen zijn afgerond, waardoor je genoeg krijgt vlotte diafragmaopening.

Houd er rekening mee dat Nikon 105mm f/2.8 VR Micro F/2.8 . kan gebruiken alleen bij scherpstellen op oneindig, zodra de scherpstelafstand kleiner wordt, neemt de diafragmawaarde toe. Bij het scherpstellen op MDF komt het maximale relatieve diafragma overeen met 1: 4.8. Ook neemt het maximale aantal F toe, waartoe de diafragmalamellen kunnen sluiten van F/32 tot F/57.

Als je visueel observeert wat er gebeurt tijdens het scherpstellen, zul je merken dat bij het scherpstellen tot oneindig de diafragmalamellen verborgen zijn en het gat wordt gevormd door het binnenframe van het lichaam. Wanneer het scherpstellen richting de MDF begint, beginnen de diafragmalamellen langzaam te sluiten, het sluiten gebeurt automatisch en is afhankelijk van de positie van de scherpstelring. Laat me je eraan herinneren dat focussen door JVI gebeurt altijd bij wijd open diafragma, het diafragma sluit alleen bij het fotograferen of inschakelen van Live View tot de ingestelde waarde.

Andere macrolenzen die ik heb behandeld, gedragen zich op een vergelijkbare manier.

Nikon 105 mm f/2.8 VR Micro

Afmetingen van de enorme Nikon 105mm f/2.8 VR Micro lens en Nikon D3200 babycamera

Beeldkwaliteit

Met de beeldkwaliteit van de Nikon 105mm f/2.8 VR Micro alles is in orde. Scherpte al vanaf een open diafragma, bijna nul vervorming, aangename bokeh, klein chromatische aberratie, matige lichtafval op een full frame camera, goede weerstand tegen zij- en tegenlicht.

Van de tekortkomingen zou ik alleen sterke friging noemen (de kleur van contrasterende details in paars en groen in de vervagingszone).

Nikon 105 mm f/2.8 VR Micro

Nikon 105 mm f/2.8 VR Micro

Voorbeeldfoto's

Alle foto's zijn gemaakt met een camera Nikon D3200 (24 MP, in termen van een volledig frame - 54 MP). In de onderstaande galerij zijn alle foto's on-camera JPEG.

JPEG-bronbestanden ('.JPG') kunnen worden gedownload Op deze pagina (33 foto's, 345 Mb). Ruwe bronbestanden ('.NEF') kunnen downloaden via deze link (36 foto's, 734 Mb).

Nikon AF-S Nikkor 50mm 1: 1.4G SWM

Maten van “weave” Nikon 105mm f/2.8 VR Micro en “vijftig dollar” Nikon AF-S Nikkor 50mm 1: 1.4G SWM

mijn ervaring

De Nikon 105mm f/2.8 VR is een zeer goede lens. De eerste indruk - 'wat een romp is het, en toch zo zwaar'. De Nikon 105mm f/2.8 VR is een van de beste lenzen die ik ooit heb gemaakt, en ik heb er zo veel geprobeerd.

Voor mij bleek het veel handiger om 105mm f/2.8 VR te gebruiken voor macrofotografie dan Nikon N AF-S Micro Nikkor 60 mm 1: 2.8G SWM ED IF asferische nanokristallencoating.

Er wordt vaak gezegd dat de Nikon 105mm f/2.8 VR als goede portretlens gebruikt kan worden. Voor een portret is hij natuurlijk wel geschikt, maar veel beter is het om voor deze zaak een gespecialiseerde portretlens te gebruiken. Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1:2 D Defocus Image Control met dezelfde brandpuntsafstand. Ik ben een grote fan van het fotograferen van mensen, vooral portretten, met macrolenzen, maar deze keer had ik niet de tijd en gezondheid om de Nikon 105mm f/2.8 VR in het openbaar goed te besturen. Waarom macrolenzen niet bijzonder geschikt zijn voor portretfotografie, lees je hier of kijk hier. Schrijf je indrukken van deze lens als portretlens in de comments. Je kunt mijn aanbevelingen vinden voor het kiezen van een portretlens hier.

Macrofotografie is over het algemeen heel moeilijk. Zelfs met een supercoole lens als deze Nikon 105mm f/2.8 VR kan het soms moeilijk zijn om een ​​goede opname te maken. Veel gebruikers zijn vaak enthousiast over het idee van macrofotografie, maar als het erop aankomt, is er veel frustratie door het tegenkomen van een aantal complexiteiten. Allereerst zijn de moeilijkheden geassocieerd met een kleine scherptediepte en een constant gebrek aan licht bij het fotograferen met een gesloten diafragma; de stabilisator in deze lens zal niets veranderen.

Wie niet te veel wil betalen voor een stabilisator, 'N'-verlichting, een ingebouwde focusmotor en andere innovaties kan makkelijk rondkomen met niet zo dure, maar superkwaliteit Tokina Macro 100 F2.8 D AT-X PRO N/AIS of Nikon AF Micro Nikkor 105 mm 1: 2.8D.

Nikon 105 mm f/2.8 VR Micro

Lengte Nikon 105mm f/2.8 VR Micro met zonnekap

Prijzen

Je kunt de echte prijzen voor de lens zien in populaire online winkels, en je kunt ook een lens kopen hier, of in het prijsblok hieronder.

Alle MICRO/MC NIKKOR-objectieven met autofocus

Z-mount FX:

 1. Nikon Nikkor ZMC 50mm 1:2.8
 2. Nikon Nikkor ZMC 105mm 1:2.8 VR S

F-vatting FX:

 1. Nikon AF Micro Nikkor 50mm 1:2.8 R-UW
 2. Nikon AF Micro Nikkor 55mm 1:2.8
 3. Nikon AF Micro Nikkor 60mm 1:2.8
 4. Nikon AF Micro Nikkor 60mm 1: 2.8D
 5. Nikon NAF-S Micro Nikkor 60mm 1:2.8G SWM ED IF Asferische Nano Crystal Coat (Japan of Thailand)
 6. Nikon AF Micro Nikkor 105mm 1:2.8
 7. Nikon AF Micro Nikkor 105mm 1: 2.8D
 8. Nikon NAF-S Micro Nikkor 105mm 1:2.8G ED VR SWM IF Micro 1:1 Nano Crystal-coat (Japan of China)
 9. Nikon ED AF Micro Nikkor 200mm 1: 4D
 10. Nikon AF Micro Nikkor 70-180mm 1:4.5-5.6D ED

F-vatting DX:

 1. Nikon DX AF-S Micro Nikkor 40mm 1:2.8G SWM
 2. Nikon DX AF-S Micro Nikkor 85mm 1:3.5G ED VR SWM ALS Micro 1:1

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.


Resultaten van

De Nikon 105mm f/2.8 VR Micro is een geweldige professionele macrolens. Ik beschouw het als de beste in zijn klasse onder lenzen voor Nikon met een vergelijkbare brandpuntsafstand.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 262 over het onderwerp: Review Nikon N AF-S Micro Nikkor 105mm 1: 2.8G ED VR SWM IF Micro 1: 1 Nano Crystal Coat

 • Vladimir

  Goedenavond kameraden!
  Ik kies een macrolens voor het fotograferen van portretten en ogen (close-up)
  Kunt u mij vertellen in hoeverre de Nikon AF 105 mm f / 2.8D Micro-Nikkor inferieur is in beeldkwaliteit (detail, scherpte) aan de 105 mm 1: 2.8G lens
  de tweede heeft een stabilisator, bespaart het veel in macro-modus en is het nodig bij goede verlichting (ik ga mijn ogen overdag of op straat of in het licht van het raam fotograferen, evenals portretten)
  Alleen in het gebruikte segment is de eerste minimaal 20t.r goedkoper)
  Betaalt de vrek twee keer of is de eerste niet veel minderwaardig?

  • Herman

   "Bovendien is dit een van de beste Nikon Nikkor-objectieven waarmee ik ooit heb gefotografeerd." Ik was onder de indruk van het bovenstaande in een prachtig gedetailleerde review met details. Respect voor de auteur, voldoet voor honderd procent! Niks persoonlijks. Ik doe ook mijn best op het werk. Gisteren besloot ik te kopen. Getest in de winkel. Ik nam 100 foto's met verschillende parameters en fantasieën. Thuis op de computer zorgvuldig geanalyseerd. Zeker een teleurstelling! Van de aangegeven kenmerken, wat betreft de maan. De auteur schrijft: "Al scherpte bij een open diafragma, bijna nul vervorming, aangename bokeh, kleine chromatische aberraties, matige lichtafval op een full-frame camera, goede weerstand tegen zij- en tegenlicht." Scherpte - niets bijzonders, het gebruikelijke, zoals mijn normale zoomlens (24-70 f2,8). Dat het uniform is over het hele gebied is ja, maar matig. Voor een portret zal het voldoende zijn, maar voor een "onderwerp" of "macro" zal het nodig zijn om te "draaien". Geen vervorming - het lijkt ja. "Aangename bokeh" - zeer wazig met een scherpe overgang, voor een amateur. Ik vond niet leuk. Chromatische aberraties, die helemaal niet zouden moeten bestaan, pronken in al hun glorie. Sterke lichtafval! (De camera werd gebruikt door FF). Weerstand tegen zij- en achterkant - een soort van ja. Het mij aangeboden exemplaar toonde een degelijke en stabiele "Front Focus". En in het algemeen leek het me "donker"! In werkelijkheid heeft het bij het fotograferen van "macro" een f van 3,2 - dit wordt onmiddellijk gevoeld bij het fotograferen van "insecten" in grasstruiken bij natuurlijk licht. Dus voor een macro "donker, voor een portret - wordt een scherpe overgang naar onscherpte geassocieerd met een ruwe onscherpte "volgens Gauss". Dus: “niet hier en niet daar”! Hier is zo'n "calico", en dit is een topoplossing voor 60 kilo roebel ?! Met veel vertrouwen ga ik ervan uit dat het resultaat van de "Chinese vergadering voor Rusland" duidelijk is en ik beloof dat ik het voor de toekomst niet in overweging zal nemen, wat ik u wens.

   • Arkadi Shapoval

    1. Het idee dat ik betaald word voor beoordelingen is onjuist.
    2. Een winkeltest voor 100 frames mag ook.
    3. Het werkelijke diafragma in T-nummers is altijd kleiner bij het scherpstellen op MDF voor elke macrolens. Dezelfde Nikon AF Micro Nikkor 105mm 1: 2.8 (MKI) er is een verandering in het getal F bij het wijzigen van de scherpstelafstand.
    In ieder geval bedankt voor de reactie.

    • Herman

     Arkady, ik waardeer je beoordelingen en raad ze iedereen aan als de meest gedetailleerde, competente, met goede voorbeelden. Beschouw mijn opmerking alstublieft als een gedwongen toevoeging, rekening houdend met de huidige realiteit en uitsluitend als een verwijt aan de fabrikant - in dit geval Nikon. Dit is niet alleen mijn mening. Het is helaas voortgekomen uit de ervaring met het aanschaffen van Nikon-apparatuur eind 2017 - begin 2018. Het ligt in het feit dat Nikon zijn productie heeft uitbesteed aan Chinese "kameraden", al dan niet opzettelijk - dit is een open vraag, die heeft geleid tot een aanzienlijke kwaliteitsvermindering, vooral recentelijk - (2017-18) Zelfs enkele topmodellen die in China zijn gemaakt, zijn dat niet meer. Maar de prijs is nog steeds top! Ik denk dat dit direct en zonder compromissen moet worden besproken. Trouwens, deze situatie is van toepassing op absoluut alle eminente "merken" die hun productie in China hebben geplaatst. Persoonlijk ben ik van mening dat dit opzettelijk en met opzet is gedaan om de productiekosten van goederen te verlagen voor landen uit de voormalige USSR en enkele andere landen van de "lagere" rang, zoals zij geloven, omdat ze "hoe dan ook zullen kopen, omdat ze weten niet beter."
     De jouwe persoonlijk, Herman.

     • DmitryK

      Dit is over het algemeen een hels kwaad.
      Ik denk dat oudere lezers/schrijvers zich de kwaliteit van Japanse elektronica en Made in Japan-technologie herinneren uit de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw.
      Er waren veel fabrikanten van foto-/videoapparatuur en huishoudelijke apparaten zoals tv's, radiobandrecorders en videorecorders met muziekcentra in Japan.
      Ze gaven alles aan China... En waar zijn deze fabrikanten nu? Waar is de geroemde Japanse kwaliteit?
      Waarom overal en overal Samsung?

      • Dmitry (Moskou)

       Ook een beetje misleidend. Meer dan 10 vijftig k, Ai en Ai-S van verschillende jaren zijn in mijn handen, sinds 1978. Dus slechts 3: 50/2 van 1978, 1.4 Ai-S van eind jaren 80 en 50 / 1.2 van de laatste afleveringen van de vroege jaren 2000. Tegelijkertijd bleek de andere 50/1.2 erg zwak te zijn, met de software open. De meeste van deze 1.2's zijn precies dat. Dit - "Japanse kwaliteit" was zo. Het "liep" altijd met hen mee. Modern, Chinees, gelijk, vreemd genoeg. Maar het ontwerp is erg slecht geworden, het is waar: plastic van slechte kwaliteit. Na een jaar gebruik worden dure zoomlenzen als een armoedige kat! Sommige optische kenmerken van Nikon's nieuwe samples zijn beschamend: de lichtafval en vervorming van de nieuwe 24-70 is bijvoorbeeld groter dan de vorige! Bijvoorbeeld 100-400 voor het Z-systeem - het heeft een slechter vignet dan de Ai 300 / 4.5 ED, die in de jaren 80 een schandaal veroorzaakte. . Maar niets, nu is iedereen blij, want er zijn ingebouwde profielen.

     • Dmitry (Moskou)

      U vergist zich en heeft deze lens verkeerd beoordeeld. Hij heeft niet de gebruikelijke kleurkwaliteit. En die kleurartefacten die je zag, dit is sferochromatische aberratie. Mijn Nikkor 180 ED en andere goede lenzen hebben het ook. Je hebt gelijk dat er qua resolutie op 2.8 niet veel verschil is met de oude 105 macro's. Maar op F5.6-8 is het hoger, wat merkbaar wordt op camera's van 36 en meer megapixels. Meer dan 8 - diffractie bederft alles even en bij 11-16 - opnieuw is er geen verschil. Dus wat is het punt dan? In de stabilisator en nog steeds de afwezigheid van kleurkwaliteit. Dat wil zeggen, het is veel gemakkelijker om het uit de hand te nemen. En als je vanaf een statief fotografeert met F8-22, zonder AF, maakt het je niets uit. Hoewel hiermee - je kunt vanaf 850m precies op 5.6 stapelen - het contrast en detail aanzienlijk hoger zullen zijn.

 • Alexander

  Veel gepraat over het onderwerp - waarom zo'n lens, iemand die niet weet waarom, dan hoeft hij niet ongeveer 50 duizend roebel uit zijn portemonnee te halen. ... Ik ben een amateurfotograaf (van het woord - om lief te hebben!) En mijn fotografie is mijn favoriete ding voor de ziel, in mijn vrije tijd. Ik fotografeer met deze lens met de D750-camera, gewoon voor de ziel ....

  • jury

   Alexander, kom je toevallig uit St. Petersburg?

 • Alexander

  En ook een beetje voor de oprechtheid ....

 • Mik

  Ik heb de nef files van de lens bekeken: ik heb een D3300 in combinatie met een Nikon 85mm 1,8 veel scherper en de bokeh is hetzelfde.

  • lyokha

   Mag ik een voorbeeld?

 • jury

  Hallo. lees het artikel en beheerste zelfs de opmerkingen. Er waren 2 vragen:
  1 - Ik heb een Nikon D750 Ik ga deze lens kopen voor macro, maar ik weet dat mijn camera een bepaald filter heeft dat zogenaamd de scherpte vermindert. De vraag is: is het de moeite waard om macro's te maken met deze specifieke camera? En heeft het zin om een ​​kadaver te kopen maar dan zonder filter.
  Vraag 2 - Ik las dat deze lens van Japan een betere scherpte heeft dan zijn Chinese tegenhangers. Is dat zo? Of is het meer afhankelijk van de specifieke lens.

  • maugli

   Let niet op de afwezigheid/aanwezigheid van dit filter, gewoon schieten, je hebt een prima camera.

   • jury

    Net hierboven plaatste Alexander een paar van zijn foto's met een hagedis - de foto's zijn onmiskenbaar mooi, echt heel mooi, maar dit is geen macro, maar ik wil directe portretten van insecten met hun antennes en samengestelde ogen

    • maugli

     Ga naar flickr of 35foto.ru en kijk wat voor soort foto's mensen met deze lens maken. Je zult begrijpen dat deze techniek veel kan, de vraag is de vaardigheid van de fotograaf.

 • Iurii Boichenko

  Is het mogelijk om erachter te komen hoe deze lens zich gedraagt ​​bij portretfotografie. pliz

 • Alexey

  Goede dag. Vertel me alsjeblieft, kan dit object niet alleen worden gebruikt voor macrofotografie, maar ook voor familiefoto's en natuurfoto's? Op Nikon 3200.?

  • Arkadi Shapoval

   Goedemiddag. Ja natuurlijk kun je het.

 • Alexey

  Goedemiddag! Welke flitser zou je aanraden (specifiek voor macrofotografie) voor deze lens?

 • anonymus

  Bij aankoop van 105 mm af-s macro is het mogelijk om 60 mm af-s macro terug te sturen naar de verkoper en korting te krijgen. Vind je het zinvol om beide lenzen te laten staan, of kun je met een gerust geweten door de 60 mm heen?

 • Helena

  Goedemiddag! Geconfronteerd met het feit dat bij het werken met een micro nikkor 105 mm in modus A, de belichtingsmeter het frame 0.3-0.7 overbelicht ... Heb je ooit een dergelijke situatie meegemaakt?

  • Robot1524

   Hallo! Dit gebeurt - met verschillende lenzen wordt de belichting ofwel overschat of onderschat door de automaten. Het hangt af van de eigenschappen van een bepaalde lens, in het bijzonder van de lenscoating.

   • Helena

    Bedankt! Dat wil zeggen, de lens werkt, alles is in orde? Ik heb het membraan gecontroleerd, het sluit goed. Overbelichting treedt op bij alle soorten meting

    • bigmc

     Kijk dan naar de belichtingscompensatie in de camera, hebben ze die niet op plus gezet?

     • Vv

      kijk naar de datum van het bericht...

      • bigmc

       Zelfs nu zal ik niet kijken naar de datum van je opmerking, maar ik zal antwoorden: het zal niet nuttig zijn voor deze commentator, maar voor een ander met een soortgelijk probleem.

 • anonymus

  Eerlijk gezegd geen lens - in combinatie met de Nikon d700 is er op MDF geen sprake van scherpte, overigens geeft Helios 44 met ringen een beter resultaat qua scherpte en onscherpte. Autofocus is verschrikkelijk traag en kan soms niets vinden om op te vangen. Over het algemeen heb ik veel geld betaald en er honderd keer spijt van gehad ... Je kunt het niet zonder verlies doorverkopen - heel specifiek glas

  • anonymus

   Helios 44? Vergelijk met 105mm?? Ja, en met Nikon? Of je hebt cataract of je bent gewoon een trol

   • Arthur

    Ik vergelijk het eindresultaat, het staat in de macro. Deze Nikon is niet geschikt voor macro

    • Victor

     Uw verzoek wordt doorgestuurd naar het hoofdkantoor van het bedrijf, Nikon-specialisten zullen het voorvoegsel "micro" verwijderen uit de naam van de lens, evenals elke vermelding van macrofotografie uit de beschrijving.

 • Anna

  Goedemiddag! Ik heb de lens vandaag ontvangen, de bestelling was via internet, dat wil zeggen zonder de mogelijkheid om het te testen. Verwarrend dat het geluid van de motor erg hoorbaar is en een klik wanneer deze aan en uit gaat. Ik heb al een lens met VR (24-120), de motor is alleen te horen in volledige stilte en met je oor. Nu twijfelt iedereen wat te doen, is dit de norm of is het beter om het terug te sturen? Hoe fundamenteel is dit? Mijn camera is D750

  • anonymus

   De klik treedt waarschijnlijk op wanneer de stabilisator is ingeschakeld, en niet de focusmotor

   • Anna

    Direct na half indrukken is een klik hoorbaar, daarna het geluid van de motor of stabilisator, na volledig indrukken of als ik de knop weer loslaat, stopt de klik en het geluid stopt. Het is moeilijk uit te leggen, maar zelfs Arkady's beschrijving geeft SWM (Silent Wave Motor) aan - een stille golf (ultrasone) focusmotor. Ik vraag me alleen af ​​of dit een defect is of dat het acceptabel is, dat er iets aan gedaan moet worden of zoals het is...

    • anonymus

     Zet de stabilisator uit en luister opnieuw, misschien een defect. En de stomp op sommige lenzen is merkbaar hoorbaar.

    • Arkadi Shapoval

     Stabilisator klikt bij in- en uitschakelen

    • Igor

     Anna, goedemiddag. Werk je nog met deze (luidruchtige) lens? Geen reparatie gehad? Waarom vraag ik dit omdat ik hetzelfde probleem heb. De stabilisator klikt bij in- en uitschakelen en maakt veel geluid. Nam gebruikt. Ik weet niet wat ik nu moet doen

     • Dmitry (Moskou)

      Doe niets. Of verkopen als je wilt. Hij moet veel lawaai maken. 70-200 nieuwe zoemt ook met een stabilisator - maar de efficiëntie is hoger.

 • Peter

  Eerlijk gezegd was ik teleurgesteld over de aankoop. Ik nam het in Duitsland, maar het is ook gemaakt in China en de kwaliteit is passend. Ik hou echt niet van fringing, het is gewoon een ramp. Nikkor AF 60 mm 2,8 D geeft in combinatie met de Nikon D7200 een veel beter beeld.

 • Tassya Mo

  Ik fotografeer er alles op)) het portret is uitstekend (voor degenen die eraan twijfelen), ik reis altijd met me mee, mijn favoriet.

 • Alexey

  Als ik de ontspanknop volledig indruk en de sluiter afgaat, lijkt het beeld in de zoeker te trillen en een beetje te verschuiven, is dit een echt probleem of wordt het als de norm beschouwd? Wie zit er nog meer in dezelfde situatie?

  • ninja

   dit is het werk van de stabilisator, alles is in orde

  • Denis

   Alexey, de verschuiving vindt plaats als de stub is ingeschakeld in de actieve modus (voor fotograferen vanuit een auto, enz.). Schakel over naar Normaal en je zult blij zijn :)

 • anonymus

  'geheugen vergroten n150 nikon corp., japan nikon e5600'. met 512 megabyte en zoveel mogelijk qua technische parameters indien mogelijk ....

 • Votarist

  Welke lens is beter qua fotokwaliteit en prestaties Nikon 105 mm & Sigma Sigma 105 mm F / 2.8 Ex Dg Os Hsm Macro voor Nikon? Als iemand deze lenzen had, schrijf dan alsjeblieft. Er is heel weinig plausibele informatie over de Sigma 105 mm, maar buitenlandse recensies erover hebben goede recensies en positieve recensies.

 • Olga

  Hulp bij de keuze: ik twijfel tussen d- en g-versies van 105 f/2,8. Nodig voor een hoogwaardig groot portret, eventueel een onderwerp. Is het de moeite waard om twee keer zoveel te betalen voor een ouder model?

  • Arkadi Shapoval

   ja, het is het waard. Voor een portret is 85 / 1.8G beter, en een object (afhankelijk van welke) kan worden verwijderd voor iets anders.

   • Olga

    Het portret is geïnteresseerd in groot en heel groot (zoals een hoofd, ogen). Daarom vond ik 85 wat kort. Het onderwerp is meestal kleine voorwerpen, bloemen, insecten. Kunt u iets adviseren? Zeker niet voor een astronomische prijs)))

    • Arkadi Shapoval

     105 van 85 verschilt niet veel in hoek. Onder groot 135 / 2.0 (duur) en 180 / 2.8 (goedkoop en gewoon perfect voor deze business), 80-200 (mk3).
     Als compromis kun je natuurlijk deze 105 micro nemen. Je kunt ook kijken naar de sigma macro 150 2.8 (gewoon heel goed qua brandpuntsafstand) en Sigma 180 2.8 macro. Maar het object op 150 en 180 mm is al moeilijk te verwijderen.
     Dit is een veel voorkomende vraag (ze zeggen dat ik zowel een macro als een onderwerp en een portret met één lens wil), en daarom is er geen simpele oplossing.

   • Olga

    Persoonlijk heb ik in eerste instantie meer opties overwogen 105 f/2d, 135f/2d en 80-200 f/2,8 mk2 of mk3

  • Alexey

   Ik schiet precies op de D-versie op de kenon - er zijn geen vragen over de kwaliteit.

 • bigmc

  Goede dag! De zonnekapbevestiging op deze lens is losgekomen, hij houdt praktisch niet vast. Tijdelijk het probleem opgelost met een stuk papier om de schroefdraad af te dichten. Zijn er, naast het kopen van een nieuwe zonnekap (op Ali), manieren om het probleem op een 'collectieve boerderij'-basis op te lossen? Misschien gehoord?

  • Dmitry (Moskou)

   Verkoop en koop een nieuwe als de kap van fundamenteel belang is. Het is theoretisch mogelijk om dit onderdeel tijdens de service te vervangen, maar ik zou het niet adviseren.

  • Dmitry (Moskou)

   Als je niet wilt verkopen, wikkel het dan gewoon in met ducttape.

  • Dmitry (Moskou)

   En de derde optie: probeer de HN-23-schroefdraadkap (ik garandeer niet 100%, maar hoogstwaarschijnlijk zal het doen).

 • Gennady

  Ik stond op het punt om zo'n lens te kopen, maar ik las de reacties hier, zag genoeg voorbeelden en ik heb het gevoel dat ik het zat ben. Maar aan de andere kant ontdooide hij in een van de commentaren opnieuw zijn ziel van de "achtergrond". Altijd al willen weten hoe je het uitspreekt? )))

 • Arthur

  Ik had zo'n lens, behalve teleurstelling heb ik niets achtergelaten. Ik heb hem nieuw gekocht, voor Nikon d700 was het voor macro. De afbeelding is op de een of andere manier schilferig, het is onmogelijk om in de handmatige modus te werken - de ringweg is erg klein. kenon 40d met helios 44 en ringen geeft een veel scherper en mooier beeld.

  • Dmitry (Moskou)

   Bijna alle macro's hebben een korte slag dichter bij oneindig. Waaronder 200/4 Ai, 105 AF-d en anderen. Dit is een kenmerk van hun ontwerp. En ik zal Helios met ringen proberen - op de een of andere manier kwam het niet eens bij me op.

 • Anton

  Hallo, ik fotografeer veel op macro in de studio, met deze lens met een d800, en in het verleden is een nieuwe 90 mm tamron nieuw, ik besloot het systeem te veranderen naar Pentax 645z, en tot mijn verbazing toen ik een 120 mm macro f4 kocht er is een constante opening bij alle waarden, in de loop van de natuurkunde een andere in sf. Besloten om te delen

  • Arkadi Shapoval

   het houdt gewoon geen rekening met de val van het reële getal F

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2016/02/nikon-n-af-s-micro-105mm-2-8g-ed-vr-if/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2016/02/nikon-n-af-s-micro-105mm-2-8g-ed-vr-if/