Aantal microprocessorpinnen op Nikon Nikkor-lenzen

CPU-contacten op een Nikon-lens

CPU-contacten op een Nikon-lens

Verschillende Nikon Nikkor-lenzen die autofocus ondersteunen, hebben een verschillend aantal microprocessorcontacten aan de vattingzijde. De reden voor het schrijven van dit artikel was het feit dat sommige Nikon-camera's minder bajonetcontacten hebben dan het aantal contacten op de lens zelf, wat de vraag oproept - is het mogelijk om lenzen met een groot aantal contacten volledig te gebruiken op camera's met een kleine aantal microprocessorcontacten?

5 microprocessorcontacten op een Nikon AF Nikkor 50mm 1: 1.8 MKII lens

5 microprocessor pinnen op een oude Nikon AF Nikkor 50mm 1: 1.8 MKII lens

Bijna alle 'AF'-type lenzen hebben 5 microprocessorpinnen, dat wil zeggen degenen die geen ingebouwde focusmotor hebben.

Natuurlijk zijn er bijvoorbeeld zeldzame uitzonderingen Nikon ED AF VR-Nikkor 80-400mm 1: 4.5-5.6D vibratiereductie.

5 contacten gebruikten de allereerste Nikkor autofocuslenzen, die in 1986 werden geproduceerd, een voorbeeld van zo'n lens is Nikon AF Nikkor 35-135mm 1: 3.5-4.5. Zelfs sommige moderne lenzen die nog in productie zijn en niet als verouderde modellen worden beschouwd (begin 2016, volgens de officiële Nikon-website), bijvoorbeeld, Nikon ED AF Nikkor 14mm 1: 2.8D of Nikon AF Nikkor 24-85 mm 1: 2.8-4 D IF asferische macro (1: 2) gebruik allemaal dezelfde 5 pinnen van de microprocessor.

Aantal microprocessorcontacten heeft niets te maken met de ring voor diafragmaregeling, om precies te zijn, het maakt niet uit of het een 'G'-lens of 'NON-G' is. Bijvoorbeeld 'G'-lenzen Nikon AF Nikkor 70-300mm 1: 4-5.6G и Nikon ED AF Nikkor 28-200mm 1: 3.5-5.6G IF Asferisch и Nikon AF Nikkor 28-80mm 1: 3.3-5.6G (MKIII) и Nikon DX AF Fisheye Nikkor 10.5mm 1: 2.8G ED (de enige vaste lens die ik ken zonder diafragma-regelring en zonder ingebouwde focusmotor) hebben geen diafragma-regelring en hebben tegelijkertijd 5 microprocessor-pinnen. 'NON-G' type lenzen (met iris control ring) kunnen ook 5 microprocessor pinnen hebben, een voorbeeld hiervan is Nikon AF Nikkor 85mm 1: 1.8D и Nikon AF Nikkor 35-70mm 1: 2.8.

Aantal microprocessorcontacten is niet afhankelijk van de mogelijkheid om de scherpstelafstand over te dragen in de camera kunnen 'D'-lenzen en 'NON-D'-lenzen hetzelfde aantal microprocessorpinnen hebben. Een voorbeeld hiervan zijn: Nikon AF Nikkor 35-70mm 1: 2.8 и Nikon AF Nikkor 35-70mm 1: 2.8D.

Aantal microprocessorcontacten hangt niet af van of het een prime-lens of een zoomlens is. Een voorbeeld zou zijn: Nikon ED AF Nikkor 70-300mm 1: 4-5.6D и Nikon 180 mm 1: 2.8D ED AF Nikkor.

6 microprocessor pinnen Nikon AF-Nikkor 80mm 1:2.8

6 microprocessor pinnen Nikon AF-Nikkor 80mm 1:2.8

6 pinnen hebben slechts twee autofocuslenzen: Nikon AF-Nikkor 80 mm 1: 2.8 en Nikon AF-Nikkor * ED 200 mm 1: 3.5, die in april 1983 werden geïntroduceerd. Dit zijn de twee allereerste autofocuslenzen die speciaal zijn ontwikkeld voor de eerste Nikon F3AF autofocuscamera.

Deze lenzen hebben ingebouwde micromotoren, die met hun Canon EF-vatting 5 jaar voorlopen op het Canon EOS-systeem. Helaas heeft Nikon later een ander autofocus concept ontwikkeld, wat ertoe heeft geleid dat Nikon AF-Nikkor 80mm 1:2.8 en Nikon AF-Nikkor*ED 200mm 1:3.5 alleen gebruikt kunnen worden met camera's Nikon F3AF, Nikon F4 en Nikon F501 (ook bekend als Nikon N2020). Nikon F4- en Nikon F501-camera's hebben een dubbele set contacten om te werken met zowel deze lenzen als nieuwe lenzen die na 1986 zijn uitgebracht.

Als deze lenzen op een moderne digitale SLR-camera zijn geïnstalleerd, dan is dat hoogstwaarschijnlijk: de camera staat in brand er zal iets vreselijks gebeuren.

7 microprocessorpinnen hebben veel budgetlenzen met ingebouwde focusmotor. Hoogstwaarschijnlijk is de toename van microprocessorcontacten gegroeid om de ingebouwde focusmotor te onderhouden. Voorbeelden van dergelijke lenzen zijn: Nikon DX AF-S Nikkor 55-200mm 1: 4-5.6G ED VR IF SWM of Nikon 18-55mm 1: 3.5-5.6GII VR II AF-S DX Nikkor.

Hoogstwaarschijnlijk worden 7 pinnen van de microprocessor alleen gebruikt door enkele Nikon DX-lenzen. En Nikon DX AF-S Nikkor 18-55mm 1: 3.5-5.6G ED SWM Asferisch gebruikte 8 contacten, en het volgende model - Nikon DX AF-S Nikkor 18-55mm 1: 3.5-5.6GII ED SWM Asferisch al 7.

Aantal microprocessorcontacten is niet afhankelijk van de aanwezigheid van de ingebouwde beeldstabilisator Nikon VR. Voorbeeld: Lenzen Nikon DX AF-S Nikkor 18-55mm 1: 3.5-5.6GII ED SWM Asferisch и Nikon 18-55mm 1: 3.5-5.6G VR AF-S DX Nikkor gebruik allemaal dezelfde 7 contacten.

8 microprocessorpinnen hebben de meeste 'AF-S'-, 'AF-P'- en 'AF-I'-lenzen, dat wil zeggen lenzen met een ingebouwde scherpstelmotor. Sommigen zijn van mening dat de extra contacten zijn toegevoegd om de stroomtoevoer naar de lensmotor te verbeteren en om extra gegevens naar de camera over te dragen. Aanvullende gegevens worden geassocieerd met het volgen van de beweging van de camera en lens in de ruimte. Voorbeelden van dergelijke lenzen zijn: Nikon 18-105mm 1: 3.5-5.6G ED Nikkor VR AF-S SWM DX IF Asferisch of Nikon N AF-S Micro Nikkor 60 mm 1: 2.8G SWM ED IF asferische nanokristallencoating.

10 microprocessor-pinnen hebben geavanceerde lenzen met een ingebouwde focusmotor. Sommigen geloven dat de toename van 8 naar 10 contacten plaatsvond voor comfortabeler werken met teleconverters. In feite zijn er geen exacte gegevens over dit probleem. Voorbeelden van dergelijke lenzen zijn: Nikon N AF-S Nikkor 70-200 mm 1:4G ED SWM VR IF Nano Crystal Coat of Nikon AF-S Nikkor 18-70mm 1: 3.5-4.5G ED DX SWM IF Asferisch.

7 contactplaten op een Nikon D40 camera

7 contactplaten op een Nikon D40 camera

Toegegeven, er is één mysterie: waarom sommige camera's op amateurniveau slechts 7 contacten hebben voor het ontvangen van signalen van de lens. Deze camera's bevatten: Nikon D60, D40x enzovoort. Wat gebeurt er als je lenzen installeert op camera's met 8 of 10 microprocessorcontacten?

Werken ze niet slechter met deze lenzen?? Zoals mijn praktijk laat zien, werken multi-contactlenzen net zo goed met deze camera's als met camera's met een groot aantal contacten. Hieruit concludeer ik dat het Nikon systeem achterwaartse compatibiliteit heeft tussen verschillende generaties camera's en lenzen.

Het aantal pinnen op de camerabevestiging van alle Nikon DSLR's is 7 of 8. Zelfs als je een geavanceerde Nikon-camera met 8 microprocessorpinnen gebruikt en nog steeds een lens met 10 pinnen gebruikt, wat zullen de 2 resterende pinnen dan doen? Laat uw mening over dit probleem achter in de opmerkingen.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 48, over het onderwerp: Het aantal microprocessorcontacten op Nikon Nikkor-lenzen

 • Sergei

  “Zelfs als je een geavanceerde Nikon-camera met 8 microprocessorpinnen gebruikt en nog steeds een lens met 10 pinnen gebruikt, wat zullen de 2 resterende pinnen dan doen? ”

  Waarom heb je dit geschreven? Nu zal ik, net als die professor uit de mop, last hebben van slapeloosheid en bedenken hoe ik beter kon slapen als de baard onder de dekens of er bovenop lag. :)

  • Sergei

   De enige redelijke gedachte is dat de "extra" contacten op de lens worden gebruikt voor servicewerkzaamheden. Misschien is de lens in speciale apparatuur gemonteerd. Misschien voor firmware tijdens het fabricageproces of voor uitlijning in een servicecentrum.

   De tweede gedachte is dat toekomstige Nikon-karkassen 10 bajonetcontacten zullen hebben en de fabrikant heeft eens nagedacht over de compatibiliteit van hun bril met toekomstige karkassen.

   • Sergey

    Hoogstwaarschijnlijk twee extra contacten om de servicemodus te activeren.
    Toekomstige compatibiliteit - onmogelijk. de lens weet niet wat het karkas, dat nog niet is vrijgegeven, er van wil.

 • Sergei

  Zoals je kunt zien, flitsen sommige camera's een LED (degene die bijvoorbeeld opname op een USB-flashstation aangeeft) wanneer een native lens met een chip op de camera wordt geplaatst, of een handmatige lens met een paardenbloem. Misschien worden sommige contacten gebruikt om de camera te waarschuwen dat de lens zich aan het aankleden is, zodat deze bijvoorbeeld geen stroom aan de lens levert en gevoelige hersenen verbrandt.
  En ja, zoals eerder vermeld, is het mogelijk dat er extra contacten worden gebruikt voor het flashen van de hersenen van de lens, software-uitlijning in de fabriek, enz. enzovoort..
  Of ze worden gebruikt met de verborgen betekenis van een nieuwe generatie karkassen! :D

  • Sergei

   Een andere gedachte. Als het artikel een uitputtende lijst bevat van lenzen met 10 contacten, dan ... Dit zijn immers zoomlenzen. Ik heb de walvis 18-55 VR gedemonteerd en ik weet hoeveel hersenen er zijn - veel meer dan het lijkt op basis van de eenvoud van de lens. Tegelijkertijd hebben zoomlenzen veel bewegende delen. Zoals je weet zijn er twee contacten nodig om de microcontroller te flashen. En het kan worden aangenomen dat in lenzen met 10 contacten er gewoon twee afzonderlijke microprocessors zijn (die alleen een stroomaansluiting hebben, autonoom werken. Voor het flitsen van de tweede controller zijn twee extra contacten nodig om 8.

   PS Voor zover ik me herinner, knippert de camera wanneer de lens is geïnstalleerd, de LED, zelfs als deze is uitgeschakeld (natuurlijk, als de batterij is geïnstalleerd).
   PPS Jammer dat Nikon geen uitlijndock uitbrengt voor lenzen naar analogie van Sigma, maar dit zou bijvoorbeeld van pas kunnen komen voor degenen die geen normale officiële dienst hebben. Aan de andere kant zijn ze ook te begrijpen: de gebruiker zal daar alles opzetten, dan zal hij het op zich nemen om het te nemen. :D

   • Arkadi Shapoval

    Er zijn ook fixes met 10 contacten, bijvoorbeeld 105 f2.8 vr micro uit de vorige review.
    Ik had een D200, dus haar toegangsindicator voor de geheugenkaart ging aan toen ik de camera oppakte, terwijl het was uitgeschakeld, leek het erop dat er een bewegingssensor was (de camera-oriëntatiesensor, die verantwoordelijk is voor de verticale / horizontale oriëntatie van foto's, hebben mogelijk gewerkt). Ik zag zo'n klopgeest op sommige Nikon-camera's.

    • anonymus

     Arkady, misschien zijn dit batterijcontacten om grappen uit te halen. Ik had hetzelfde op de D7000 met een niet-origineel butblock.

     • Arkadi Shapoval

      Ik had een D200 zonder blok.

      • anonymus

       Ik bedoel, misschien verloren de karkassen van Vashet ook contacten / geoxideerd / een ander probleem, en bij het verplaatsen gebeurde het hierboven beschreven.

    • Denis

     Ik heb microcontrollers geprogrammeerd, in principe was een dergelijke situatie daar mogelijk wanneer de controller in slaap valt en de interne pull-up-weerstanden zijn uitgeschakeld. in dit geval kan de ingang van 0 naar 1 schakelen of omgekeerd. misschien had het hetzelfde effect.

    • DE

     Mijn d7100 begint te knipperen als ik er dichterbij dan 1 meter kom.

     • varezjkin

      • DE

       De camera ligt op de tafel (het scherm staat voor mij uit), je nadert hem dichterbij dan een meter (ongeveer), of je zwaait met je hand ervoor en het groene lampje (geheugenkaartindicator) begint te knipperen (3 of 4 maal).

   • Evgchita

    “... de gebruiker zal daar alles opzetten, dan zal hij zich moeten overgeven. :D"
    Ik zou het vanuit een andere hoek bekijken - de gebruiker stelt alles daar zelf in, en dan wordt noch de lens, noch het geld ergens mee naar toe genomen)

 • Dmitry

  Collega's, ik wilde me al lang afvragen: werkt de autofocus van G-lenzen op camera's zoals de F90X, als iemand het weet? En ook lenzen als 17-35 met diafragmaring, maar zonder schroevendraaier?

  • Arkadi Shapoval

   Autofocus op de F90X werkt met AF, AF-I, AF-S optica, net zoals de camera G, Non-G, D lenzen begrijpt. Dat is gewoon VR zal niet werken, zoals de nieuwerwetse AF-P, E-lenzen :)

  • BKRG

   Autofocus werkt goed - getest op AF-S 70-300VR en AF-S 85/1.8. Op de F90x werkt de G-lens niet in de A- en M-standen, alleen in P en S, maar het is heel goed mogelijk om foto's te maken - ik stel hem in op P en wijzig de belichtingsparameters met het wiel. De stabilisator op 70-300 werkt niet.

 • Dmitry

  Bedankt collega's :)

 • Lef

  Ik ontdekte onlangs dat het meest rechtse paardebloemcontact op mijn Helios is afgebroken. Vreemd genoeg werkt het prima xD

 • Dmitry

  Ik heb dezelfde situatie met paardenbloem, maar het lijkt erop dat het met een stukje contact op de een of andere manier het gewenste contactkussen op het karkas bereikt. Met een klompje folie heb ik het verbroken contact verhoogd, voor een betrouwbaarder contact.

 • lynx

  Hoogstwaarschijnlijk zullen 2 contacten dienen om de behuizing van professionele lenzen van stroom te voorzien voor winterse omstandigheden.

  • elveel

   Juist zodat de handen in de winter niet bevriezen.

  • Sergei

   Of verkoeling in de hitte

   • lynx

    Kortom - het lichaam zal worden bedekt met de elementen van Pele, en ze zullen worden aangedreven!

    • Andrew Super

     Peltier! zoals dat...

  • Vlad

   en in de zomer voor de conder

 • Denis

  hoe meer contacten, hoe zachter de slag

 • anonymus

  2 pinnen worden gebruikt door SkyNet

 • Gene JB

  Het verhaal dat je vertelde zet Nikon weer eens een enorm minpuntje. Daarentegen gebruikte Canon gewoon de SPI-bus. Alles. Power- en buscommando's worden toegepast en prestatiereacties of lensparameters worden ontvangen. De interface is heel eenvoudig en wordt al heel lang gebruikt. https://pickandplace.wordpress.com/2011/10/05/canon-ef-s-protocol-and-electronic-follow-focus/

  • Alex

   // De standaard Nikon-interface is 5 pinnen, Vcc (gereguleerd vermogen), RW1 (tach), SCK (seriële klok), SIO (seriële gegevens), gap, gap, LGND (aarde). Dat is genoeg om de kleine CPU van een lens van stroom te voorzien (stroom en aarde), ermee te communiceren (klok en gegevens) en de beweging te volgen dankzij de AF-motor (tach).

   Voor AF-S- en AF-I-lenzen vullen ze het gat met RW2 (clock inature quadruple met RW1) en LBAT (ongereguleerd vermogen) voor 7 pins.

   Sommige lenzen voegen een extra hoge stroomsterkte toe, voor 8 pinnen. High-end Nikon-camera's hebben 8 pinnen, camera's met elektronica met een lager vermogen hebben 7.

   En geavanceerde AF-S-lenzen voegen nog twee pinnen toe voor communicatie tussen de chips in de lens en de AF-teleconverter. Daarom worden ze meestal alleen gezien op grotere AF-S-lenzen die zinvol zijn om te gebruiken met teleconverters. Nikon camera's hebben 7 of 8 pinnen, teleconverters hebben 10.//

   Dat wil zeggen, Nikon gebruikt sinds het begin der tijden een seriële interface, die alle informatie heen en weer duwt + stroomcontacten en synchronisatie. Een beetje ver land. De rest is voor communicatie met de converter en extra voeding voor een krachtige AF-motor.
   geen magie =)

 • Anton

  Als je een contact op een lens opent met 5 contacten (ik weet niet meer welke van de contacten, ik moet experimenteren), dan zal de D5300-camera deze lens "zien" en de juiste EXIF-gegevens meten en opnemen.

  • Arkadi Shapoval

   De D5300 zou al lenzen met 5 contacten moeten zien, alleen autofocus en vertekeningscorrectie zullen daar niet werken.

   • Anton

    Voordat alle contacten werkten, zag de camera de lens niet. Een storing is mogelijk, maar het begon te werken na het blokkeren van één contact (de lens is oud, ongeveer 1988-1990)

 • varezjkin

  Een interessante observatie...

 • BRP

  Bedankt Arkady. Zeer interessante informatie + gedachten commentaar.

 • Lef

  Wat is in het algemeen wijzer? Je kunt op het tyrnet zoeken naar informatie over welke contacten worden gebruikt, of Lushnikov schrijven om te vragen - hij ontwikkelde een paardenbloem, wat betekent dat hij bezig was met reverse engineering.

 • Lef

  https://nikonhacker.com/wiki/Lens_Serial_Interface Hier is wat informatie over de Nikon-interface:

 • zentuin

  We raden door het aantal diafragmalamellen en het aantal microprocessorcontacten op Nikon Nikkor-lenzen, goedkoop, zonder registratie en sms ...

 • ilyas

  Oh, deze trucs van Nikkor, het zou beter zijn als het werkende segment normaal werd gemaakt

  • Dmitry K

   laat, dokter.

 • Lef

  En trouwens, jongens, denk op de een of andere manier analoog - zoveel contacten voor dit, zoveel voor dat. En de interface is digitaal. YUSB, de meest universele interface van onze tijd, had slechts 3.0 pinnen vóór versie 4. waarvan 2 eten. In versie 3.0 hebben ze domweg meer regels toegevoegd voor een hogere gegevensoverdrachtsnelheid. Dus het toevoegen van meer contacten op professionele lenzen kan op zijn minst slechts duplicatie zijn om de betrouwbaarheid te vergroten. Je weet maar nooit, vervuiling of verbreking van het contact, en door zo'n kleinigheidje kan het werk bijvoorbeeld ergens in de bergen worden verstoord. Nou ja, of het toevoegen van enkele analoge signalen die gewoon niet worden gebruikt in amateurcamera's. Het grotere aantal contacten op de lens dan op de body kan worden verklaard door het feit dat de ontwikkelaars geen elektrisch contact met de camera wilden, maar ze zijn nodig voor bijvoorbeeld uitlijning of firmware in de fabriek of in een servicecentrum .

 • Петрович

  'NON-G' type lenzen (geen irisring)
  typfout denk ik)

 • Mikhail

  Door het aantal contacten kan de camerafirmware de versie van de lens en het model herkennen voor een nauwkeurigere werking van het paar, het is een soort streepjescode, wat de chipfirmware betreft, deze wordt niet door de contacten genaaid, maar aanvankelijk tijdens de productie ervan, de rest van de glasaanpassing is alleen handmatig en door de ringen onder de voorlens en glasverschuiving te plaatsen, maar niet door de chip.

 • anonymus

  Arkady, bedankt voor het artikel!
  Alleen om de een of andere reden heb je het min-contact niet aangegeven. Al is zijn toestel weer een enorm ‘minpuntje’ van Nikon, in een andere zin van het woord. Dat was het zo'n beetje en ik wil me tot jou en andere lezers van de blog wenden. Als de belangrijkste contacten gemakkelijk kunnen worden gekocht op Ali of andere sites, dan is dit g…. er is gewoon nergens om het min-contact te nemen (ik heb het over lenzen met een plastic vatting, waar deze pin is).Kan iemand me vertellen hoe het correct wordt genoemd? De officiële demontage-instructies noemen het beknopt "onderdeel # 127" en zoek uit waar je het kunt krijgen. Ja, en de puck erop is ook niet te vinden. Bedankt iedereen!

  • Andrew

   Probeer deze pin en ring zelf te maken. Als de handen niet op de goede plek zitten. Of, als optie, vervang de plastic vatting door een metalen, en "leg" gewoon de bedrading (die naar deze pin gaat) voordat u de vatting installeert, zodat de volledig geïnstalleerde lensvatting met de draad betrouwbaar contact heeft. Of een andere manier om hen betrouwbaar contact te geven.

 • Victor

  Geconfronteerd met het feit dat twee Sigma lenzen (24-70 en 70-200) met 10 contacten niet scherpstellen op de d810. Over het algemeen ziet de camera er geen autofocus op. Tegelijkertijd werken ze geweldig op de d700. Fixes voor 8 contacten (twee Nikon en één Sigma) werken prima op beide camera's. Beide camera's hebben 8 contacten. Als je twee "extra" contacten op de zoomlenzen lijmt, gaat alles wonderbaarlijk voorbij en wordt overal scherpgesteld. Ik weet niet wat ik moet denken.

  • Artem

   "Als je twee "extra" contacten op de zoomlenzen plakt, gaat alles wonderbaarlijk voorbij en wordt overal scherpgesteld."
   Geef indien mogelijk meer details.
   Geconfronteerd met een soortgelijk probleem: Nikkor AF-S 300 mm 1: 4D 10-pins bajonetlens. Op de D50 en D300s werkt autofocus probleemloos, maar op de D750 reageert de lensmotor helemaal niet.

 • Valery

  Dus ik begreep niet of het mogelijk is om een ​​contactor van andere zoomlenzen te gebruiken om de Nikon 28-85 contactor te vervangen. En zo ja, welke?

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2016/02/cpu-contact-nikon-number/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2016/02/cpu-contact-nikon-number/