Test Nikon ED AF Nikkor 300mm 1: 4

Voor geleverd door lens Nikon ED AF Nikkor 300mm 1: 4 enorm dankzij de winkel www.fotika.com.ua, waar u een groot aantal verschillende gebruikte kunt vinden. fotografische apparatuur, waaronder: vergelijkbare lenzen.

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

авигация:

 1. Verhaal
 2. Belangrijkste technische kenmerken
 3. Montage: intrekbare kap, interne filters, statiefvoet
 4. Focusfuncties: focusbegrenzer, focusschakelaar
 5. Diafragmafuncties
 6. Beeldkwaliteit
 7. Voorbeeldfoto's
 8. Mijn persoonlijke ervaring met de lens
 9. Lens prijzen
 10. Resultaten van
Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Verhaal

Nikon ED AF Nikkor 300mm 1:4 (afgekort als Nikon 300/4 AF) is het eerste objectief in zijn klasse. Al dergelijke lenzen voor hem hadden geen autofocus en hadden een iets kleiner relatief diafragma gelijk aan 1:4.5 (bijvoorbeeld Nippon Kogaku Japan Nikkor-H Auto 1:4.5 f=300 mm). Een toename van de diafragmaverhouding met een derde stop leidde ook tot een toename van de frontlens, waardoor de diameter van het frontfilter toenam.

In totaal zijn er 3 autofocusversies van dergelijke lenzen:

 1. Nikon ED AF Nikkor 300mm 1: 4, juni 1987 - 2000, getoond in deze review
 2. Nikon ED AF-S Nikkor 300 mm 1:4D IF Silent Wave-motor (er zijn twee subversies met een zwarte of witte body), vanaf augustus 2000
 3. Nikon N AF-S Nikkor 300 mm 1:4 E PF ED VR SWM IF Nano Crystal Coat, sinds januari 2015

Vergeleken met 300/2.8 klasse lenzen is de 300/4 lenslijn 'eenvoudiger', echter alle 300/4 versies zijn professionele Nikon Nikkor lenzen en staan ​​vermeld door Nikon Professional Service.

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Belangrijkste technische kenmerken van Nikon ED AF Nikkor 300 mm 1: 4:

Instantienaam uit recensie Nikon ED AF Nikkor 300mm 1:4 200831
Belangrijke eigenschappen
 • FX (voor Nikon FX) - de lens is ontworpen voor Nikon FX-camera's van volledige lengte
 • AF (Auto Focus) - ondersteuning voor autofocus via de cameramotor
 • IF (Interne focus) - interne scherpstelling
 • Scherpstelbegrenzer - focus afstandsbegrenzer
 • ED (Extra lage spreiding) - het gebruik van speciale lage dispersie-elementen in het optische schema
 • NIC (Nikon Integrated Coating) - speciale integrale coating van optica
 • AM - conventionele focusmodusschakelaar (op de lens)
 • NIET-D (Non Distance) - zonder de mogelijkheid om de scherpstelafstand naar de camera over te dragen
 • NIET-G (Niet gecastreerd) - de aanwezigheid van een membraanregelring
 • Ingebouwd metaal zonnekap
 • Gemaakt statief voet
 • Insteekfilters - interne filters
 • Professionele lens, wordt vermeld door Nikon NPS
 • De lens gebruikt standaard een leren dop in plaats van een front-beschermdop, maar een gewone dop kan ook.
Diameter voorfilter 82 mm, metalen filterschroefdraad
Interne filterdiameter 39 mm, 2 van dergelijke filters zijn inbegrepen in de leveringsset. Interne filters maken deel uit van het optische ontwerp.
Brandpuntsafstand 300 mm EGF voor Nikon DX camera's is 450 mm, EGF voor Nikon CX-camera's is 810 mm
Zoomverhouding 1 X (dit is een vaste lens, zonder de mogelijkheid om de brandpuntsafstand te veranderen)
Ontwikkeld door voor Nikon FX-filmcamera's:
Aantal diafragmalamellen 9 ronde bloemblaadjes
Tags venster met scherpstelafstand in meters en voet, scherptediepteschaal voor F/32. Markeringen voor focusafstandbegrenzer.
diafragma van f/4 tot f/32. De lens heeft een diafragmaregelring (Niet-G - lenstype)
MDF (minimale scherpstelafstand) 2,5 m, maximale vergrotingsverhouding 1:7.1
Gewicht 1330 g
Optisch ontwerp 8 elementen in 6 groepen, 2 elementen hebben een lage dispersie (tweede en zevende, ED-elementen worden in geel weergegeven op het optische diagram)Optisch ontwerp Nikon EF AF Nikkor 300mm F / 4Schema afbeelding is klikbaar
Blenda Ingebouwd, intrekbaar
Transport De Nikon CL-42-koffer gebruiken
periode van juni 1987 tot 2000, later vervangen door Nikon ED AF-S Nikkor 300 mm 1:4D IF Silent Wave-motor
Made Made in Japan
Instructie Niet gevonden

Houd er rekening mee dat Nikon 300/4 AF verzendt geen focusafstandswaarden in de camera (lenstype 'NIET-D'), wat kan leiden tot fouten in expositie, vooral bij het fotograferen met flitser in sommige automatische TTL-modi. Maar wie schiet er met een flitser op zo'n lens? Een ander ding is dat in EXIF het zal niet mogelijk zijn om de exacte afstand tot het onderwerp te zien, wat soms erg belangrijk kan zijn bij het fotograferen met een telelens.

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Bouw kwaliteit

Ik sta versteld van de bouwkwaliteit van de Nikon 300/4 AF. Het zou geweldig zijn als Nikon in onze tijd dezelfde superkwaliteit metalen monsters zou maken. De bouwkwaliteit is volledig in overeenstemming met de professionele oriëntatie van de lens. De lenscilinder heeft de karakteristieke 'gerimpelde' coating die gebruikelijk is bij professionele Nikkor-lenzen van de vorige eeuw.

Het gewicht van de lens is iets meer dan 1300 gram, hetzelfde gewicht als klassieke telelenzen 70(80)-200/2.8. Ik voelde me comfortabel bij het werken met de Nikon 300/4 AF. Er was geen enkele aanwijzing dat de lens zou kunnen scheuren of de vatting van mijn Nikon D700.

De Nikon 300/4 AF is de enige in zijn assortiment die 82 mm-filters gebruikt, nieuwere modellen zijn overgestapt op de klassieke professionele 77 mm. Vanwege de ongebruikelijk grote diameter voor het voorfilter, gebruikt de lens een beschermkap aan de voorkant in plaats van speciaal geval, die in de volksmond 'sok' wordt genoemd. Wie wil, kan in plaats van een hoesje een simpele 82 mm beschermhoes kopen. Het is goed dat Nikon nog een schroefdraad heeft gemaakt voor het voorfilter, een diameter van 82 mm, hoewel zeldzaam, wordt in de aanbieding gevonden. Ik heb de lens gebruikt beschermende lichtfilter Kenko MC UV SL-39 82 mm Japan.

Nikon 300/4 AF gebruikt interne filters (Drop-In-filters). Deze methode voor het monteren van filters is meer typerend voor de lenslijn van 300 / 2.8 klasse, bijvoorbeeld - Nikon ED AF Nikkor 300 mm 1:2.8. De diameter van dit filter is 39 mm. In de lensbody zit een speciale groef waarin de filterhouder wordt gestoken. Om de houder te verwijderen, moet u de vergrendelingsknop ingedrukt houden en tegen de klok in draaien. Het wordt aanbevolen om altijd een intern filter te gebruiken, omdat het optische ontwerp oorspronkelijk is ontworpen voor zijn constante aanwezigheid. Zelfs als het gebruik van een filter niet nodig is, moet het neutrale filter worden gelaten. Ik gebruikte een l37c 39 mm Nikon Japan interne filterlens.

Nikon 300/4 AF heeft een prachtige metalen intrekbare kap. De kap is eenvoudig en veilig vast te zetten in uitgeschoven en ingeschoven toestand. Aan de binnenkant is de capuchon bekleed met velours. (of vergelijkbaar materiaal), wat alleen maar bijdraagt ​​aan de 'professionele' en 'premium' kwaliteit van de lens. De zonnekap schuift zelfs uit als het voorfilter is geïnstalleerd.

Bij de diafragmaring bevindt zich een niet-verwijderbare statiefvoet. De stand van de voet wordt vastgezet met een speciale klemschroef. De voet draait 360 graden vrij rond de as van de lens. Er zijn 3 markeringen op de lenscilinder om de lens en camera snel in een horizontale of verticale positie te zetten. Vreemd genoeg staat de naam van de lens niet op de lenscilinder, maar op deze statiefvoet.

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

focus

De lens heeft een enorme AM-focusschakelaar. Hoe groot is de schakelaar, zo nutteloos. Om over te schakelen naar handmatige scherpstelling, stelt u de 'M'-modus in op de lens en stelt u bovendien de 'M'-modus in op de camera (met behulp van de schakelaar bij de camerabevestiging).

Als je de 'M'-modus instelt met de schakelaar op de lens, maar niet de 'M'-modus in de buurt van de camerabevestiging, zal de lens nog steeds automatisch scherpstellen en de scherpstelring draaien. Het handmatig draaien van de scherpstelring in een dergelijke situatie kan de cameramotor beschadigen. Precies hetzelfde stomme mechanisme voor het wisselen van focusmodi die ik ontmoette op Nikon 180 mm 1: 2.8 ED AF Nikkor.

In 'A'-modus, ingesteld met de schakelaar op de lens, is de scherpstelring vast en draait niet tijdens autofocus, het is handig om de lens eraan te ondersteunen.

De lens is voorzien van een zeer functionele scherpstelafstandsbegrenzer. Met zijn hulp u kunt elk bereik van scherpstelafstanden instellen. Dit is de eerste keer dat ik zo'n flexibele focusbegrenzer heb gezien. De limiter heeft een witte stip die de minimale of maximale scherpstelafstand aangeeft. De limiter is gemaakt in de vorm van een ring. Als je het naar links draait (waar de markeringen 30, 8, 5 meter zijn), wordt het focusbereik ingesteld van MDF tot opgegeven waarde. Als je hem naar rechts draait (waar de markeringen van 3, 4, 5 meter zijn), dan wordt het focusbereik ingesteld van oneindig tot gespecificeerde waarde. De begrenzingsring draait voorbij de markeringen die op de lens zijn getekend. De begrenzer heeft een bevestigingsschroef.

Ik hield echt van zo'n goed doordachte scherpstelafstandsbegrenzer, met zijn hulp kun je de scherpsteltijd echt verkorten.

Helaas, Nikon 300/4 AF stelt scherp langzaam. Zet je de focusbegrenzer op de 'Full' stand (volledig bereik aan afstanden), dan is de lensreistijd van oneindig naar MDF en terug ongeveer 2 seconden. De scherpstel- en herfocusseringstijden worden aanzienlijk verkort wanneer de scherpstelafstandsbegrenzer correct is ingesteld. Stel je bijvoorbeeld de scherpstelbegrenzer in van oneindig naar 5 meter, dan wordt de scherpsteltijd sterk verkort en is de scherpstelsnelheid hoog te noemen.

Tijdens het gebruik van de camera Nikon D700 Ik had geen specifieke problemen met nauwkeurigheid, vasthoudendheid en zelfs scherpstelsnelheid. Het enige is dat bij het werken met scherpstelafstanden in de buurt van MDF, de lens soms een lichte backfocus kan opvangen.

Tijdens het scherpstellen blijft de frontlens stil, zoals de lens maakt gebruik van interne scherpstelling. Heel vreemd dat er geen markeringen op de lenscilinder staan'IF'-'Iintern Focus' - 'Innerlijke focus'.

De minimale scherpstelafstand is 2.5 meter, wat vrij normaal is voor een telelens. Je kunt er geen macro mee schieten, aangezien de maximale vergrotingsfactor slechts 1:7.1 is.

In de handmatige scherpstelmodus, wanneer de scherpstelbegrenzer is ingesteld op 'Full', draait de scherpstelring met 180-graad. De ring is breed, met rubber bekleed. Handmatig scherpstellen is erg fijn.

Nikon 300/4 AF heeft venster met een schaal van scherpstelafstanden in meters en voet, evenals de scherptediepteschaal, maar alleen voor de F / 32-waarde.

Autofocus met Nikon 300/4 AF-lens beschikbaar alleen bij gebruik op camera's van ingebouwde motor focus. Een nauwkeurige en volledige lijst van Nikon CCM's die autofocus ondersteunen met niet-gemotoriseerde 'AF'-type lenzen is te vinden onder 'Autofocus op Nikon-camera's'. Tijdens autofocus zijn de lens en camera sterk herrie maken.

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

diafragma

diafragma lens bestaat uit: 9 ronde bloemblaadjes, die een glad gat vormen. Diafragma sluit tot F / 32.

Het is belangrijk

De diafragmalamellen bevinden zich achter het laatste lenselement en achter het interne filter. Als je de diafragmalamellen vanaf de bajonetkant bekijkt, zie je ze 'naakt'. Het lijkt misschien dat de lens een achterste lensgroep mist - maar in feite is het alleen zo ongebruikelijk optisch ontwerp. Zo'n diafragma is Nikon 180 mm 1: 2.8 ED AF Nikkor.

Een van de subtiele voordelen van telelenzen met een maximaal diafragma van 1:4 is de mogelijkheid om ze gemakkelijk te gebruiken met teleconverters.

Houd er rekening mee dat Nikon een klootzak is - geen teleconverters produceert of verkoopt om met lenzen van het 'AF'-type te werken. Maar niemand verbiedt het gebruik van autofocus teleconverters voor 'screwdriver optics' van externe fabrikanten. Met Nikon 300/4 AF kunt u bijvoorbeeld Kenko N-AF 2X Teleplus MC7 DGX.

Bij gebruik van een 1.4x teleconverter draait de lens naar '420/5.6' en kan autofocus worden uitgevoerd op alle Nikon digitale spiegelreflexcamera'sdie AF-type optica ondersteunen.

Zelfs bij gebruik van een 2X teleconverter, wanneer de lens verandert in '600/8Bovendien kan het automatisch scherpstellen op sommige camera's. Een lijst met camera's waarvan de scherpstelsensoren zijn ontworpen om te werken met een maximaal diafragma van F/8 is te vinden hier.

Als gebruik teleconverter 2X met Nikon 300/4 AF-lens op camera's Nikon D7100, D7200 en bovendien de bijsnijdmodus 1.3x inschakelen, kunt u krijgen EGF 1170 mm (300*2*1.5*1.3), en de maximale opening is F/8.0.

De lens heeft een handmatige diafragmaring. Om de waarde te kunnen controleren: diafragma vanaf de camera of voor automatische installatie diafragma op moderne centrale regelkleppen moet u de bedieningsring naar F / 32 draaien, waarna deze zichzelf vergrendelt met een speciaal slot met een oranje markering, die zich rechts van de markeringen bevindt diafragma. Gebeurt dit niet, dan zal bij een aantal camera's op het display een foutmelding verschijnen - 'fEE' (de ring is niet geïnstalleerd) diafragma). Sommige camera's met diafragma weerstand:, waarmee u het diafragma kunt regelen met behulp van de ring diafragma, maar alleen in meetmodi expositie 'M' en 'A'. U kunt meer over dit probleem lezen in het gedeelte over: Niet-G-lenzen... Ring diafragma roteert met klikken, het heeft F / 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32 waarden; het is niet mogelijk om een ​​tussenwaarde tussen getallenparen in te stellen met behulp van de diafragmaring. Tussenwaarden kunnen alleen worden ingesteld via het cameramenu.

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Beeldkwaliteit

Nikon 300/4 AF optisch bleek een redelijk goede lens te zijn, hij heeft zelfs bij f/4 een goed contrast en scherpte. Tegelijkertijd zakken de randen en hoeken van het frame bij F/4 maar een beetje door, als je het diafragma afdekt tot F/5.6, dan wordt de scherpte bijna uniform over het hele veld van het frame. Hetzelfde geldt voor lichtafval. Er is praktisch geen vervorming, zoals het hoort bij zo'n lens. Helaas heeft de lens last van chromatische aberraties.

Los daarvan wil ik opmerken dat de Nikon 300/4 AF een prettige bokeh heeft. Over het algemeen is het zonde om te klagen over de beeldkwaliteit.

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Voorbeeldfoto's

U kunt de bronbestanden in RAW-indeling downloaden Op deze pagina (29 bestanden in '.NEF' formaat, 370 MB). Alle foto's zijn gemaakt op Nikon D700. De galerij bevat voorbeelden die zijn verkregen door RAW-bronbestanden te converteren met behulp van het native hulpprogramma ViewNX-I. Alle foto's zijn gemaakt met beschermende filter Kenko MC UV SL-39 82mm Japan en ND intern filter l37c 39mm Nikon Japan..

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

mijn ervaring

Ik ben een grote fan van lange lenzen. Zoals mijn communicatie met de Nikon 300/4 AF liet zien, is het echt goed. Scherpte bij f/4 is superieur Nikon ED AF-S Nikkor 70-300mm 1: 4.5-5.6G VR IF SWM bij 300 mm en f / 5.6. De kwaliteit van het met de Nikon 300/4 AF verkregen beeld is de benijdenswaardige van veel moderne donkere zooms.

Meer valt er niet te schrijven, Nikon 300/4 AF is een goeie ouwe kameraad.

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Prijzen

Nikon ED AF Nikkor 300mm 1:4 is al lang niet meer geproduceerd, niet nieuw en met garantie te koop. Op de tweedehandsmarkt fotoapparatuur verkoopt het voor 600-800 USD. Ze hebben hem vervangen Nikon ED AF-S Nikkor 300 mm 1:4D IF Silent Wave-motor и Nikon N AF-S Nikkor 300 mm 1:4 E PF ED VR SWM IF Nano Crystal Coat, prijzen waarvoor u kunt zien hier.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor

Nikon 300 mm f/4 ED AF Nikkor


Resultaten van

Nikon 300/4AF - goede discrete telelens. Als snelle scherpstelling en beeldstabilisatie niet nodig zijn, dan zal de Nikon 300/4 AF al zijn geld volledig opbrengen. De optische prestaties zijn, net als voor zo'n goedkope lens, erg goed.

UPDATE: recensie vrijgegeven Nikon ED AF-S Nikkor 300 mm 1:4D IF Silent Wave-motor.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 63, over het onderwerp: Review Nikon ED AF Nikkor 300mm 1: 4

 • Pastoor

  Bajonet kan worden uitgescheurd. Toegegeven, dit gebeurt meestal na een val. Plastic houders zijn hier ook meer vatbaar voor (Sony heeft zoiets op een aantal DSLR's).
  Ik heb zelf 2 kg sigma 150-500 geprobeerd op Nikon d3300, in alle mogelijke posities gegooid - niets ontsnapte of brak. Maar als je deze set laat vallen of tevergeefs in een rugzak stopt, dan is er een bajonet om ons af te dekken.
  Wat betreft de lens in de review, die is prachtig. Vooral de truc met het beperken van de scherpstelafstand. Jammer dat Nikon nergens de stof- en vochtbescherming van hun bril aangeeft. Canon is wat dat betreft makkelijker.

  • Анатолий

   Zulke liefhebbers van volksmythen vermaken zich, die plastic niet van aluminium kunnen onderscheiden - voor hen is alles plastic ..)
   Op de meeste lenzen (van alle fabrikanten) wordt kunststof gemonteerd.. En op een aantal Sony DSLR's zijn houders gemaakt van aluminium..
   Hoewel dergelijke trollen kunnen worden begrepen, is het belangrijkste voor hen om gewoon te verklaren .. Laat het onzin zijn, al was het maar iets ..

   • Pastoor

    Het belangrijkste teken van een trol is dat hij iedereen eerst een trol probeert te noemen) het is jammer dat je je hele leven twee camera's in je handen hebt gehad, anders had je misschien ruzie kunnen maken :) maar in dit geval blijft het alleen om te glimlachen)

   • lynx

    Hmmm... Is het niet bij je opgekomen dat het breken van de bajonet, in dergelijke gevallen, natuurlijk niet met de montagering zelf gebeurt, maar met het plastic van de behuizing eromheen (in het geval van karkassen zonder metalen chassis)?

    • Vv

     Welnu, als de vatting op de lens van plastic is, moet deze eerst afbreken, maar als het metaal is, dan al 50/50 - of de vatting scheurt uit de lens, of uit het karkas, of misschien beide.

     • lynx

      1. Hiervoor worden amateurwalvissen van plastic gemaakt.
      2. nee. ongeveer 70/30 waarschijnlijker.

      • Vv

       'ongeveer 70/30 eerder'
       wat is sterker, lensbevestiging of camerabevestiging?

       • lynx

        lens. Met kleinere afmetingen en grotere stevigheid wint het simpelweg in termen van mogelijke plaatsen voor de vorming van scheuren.
        die. voor de lens is dit een kleine schijf die aan de cilinder is bevestigd, en voor de camera is dit in wezen het hele voorpaneel dat betrokken is bij "load haring"

  • Likarion

   Op bijna alle camera's is de houder (metaal, plastic - het maakt niet uit) vastgeschroefd aan de plastic as van de spiegel, dus het materiaal zelf speelt een zeer kleine rol. Het belangrijkste is om het verstandig te doen, goed en zorgvuldig te gebruiken.

   • Pastoor

    In theorie wel. In de praktijk kwam ik helaas vaak op het net de treurige bezitters van Sony tegen met een plastic houder. Om niet te zeggen dat ze de meerderheid zijn, maar toch is het percentage storingen van dergelijke camera's hoger dan die met een metalen montagering. Een vriend op de a58-montage mislukte na een jaar gebruik. Maar hier zit de chip in het veelvuldig wisselen van bril. In theorie is de amateur a58 blijkbaar niet ontworpen voor het dagelijks wisselen van bril.

    • Likarion

     Ben het helemaal met je eens. Ik heb Sony a35 en a700. Bij de a35 bestaat de bajonet uit 2 delen: een metalen buitenvoering en een kunststof binnendeel met sleuven waarvoor de bajonet wordt bevestigd. De a700 heeft een volledig metalen, gefreesde houder. Tegelijkertijd nam ik de a700 uit mijn handen, en toen bleek dat de berg was losgescheurd, hield ik mijn erewoord. Ik moest herstellen. En de 35 werd nieuw gekocht en overleefde in 4 jaar duizenden lenswisselingen. Alles werkt, verliest alleen af ​​en toe contact met het glas.

 • Michael

  …En bedankt voor de recensie. Een zeer interessant objectief.

 • LDS

  Een van de vliegtuigontwerpers, zo lijkt Tupolev, zei dat een mooi vliegtuig niet slecht kan vliegen. Ik denk dat dit een universele wet is, omdat schoonheid de hoogste doelmatigheid is, wanneer alles op zijn plaats is en er niets overbodigs is. Zo'n knappe lens kan niet slecht schieten, maar hoe goed hij schiet blijkt uit de voorbeelden. Dankzij de auteur wacht ik al heel lang op deze recensie. Toegegeven, er blijven vragen: hoe gedraagt ​​deze lens zich op een crop? Zijn de doorhangende hoeken en randen van het frame zichtbaar op de uitsnede bij F4? Welk beeld zal deze lens hebben op de Fuji S3, S5 Pro, gezien de kenmerken van de datamatrices van de camera? Het is niet helemaal duidelijk wat er aan de hand is met het interne filter en hoe dit de beeldkwaliteit kan beïnvloeden. Trouwens, zat zo'n filter in het standaardpakket, of is er alleen een houder en moet het filter extra worden aangeschaft? In welke situaties is het beter om handmatig scherp te stellen met deze lens? Is het de moeite waard om het vergrootglas van de zoeker te gebruiken bij handmatig scherpstellen, zal scherpstellen nauwkeuriger zijn in vergelijking met autofocus (op deze lens)?

  • anonymus

   In achtervolging - hoe zal het zich gedragen op de D7100 en op de D3100? En zal de focus op de d3100 werken?

   • Arkadi Shapoval

    De lens op de Nikon D7100, D3100 gedraagt ​​zich precies als elke andere full-length lens op een cropped camera. Dit is een algemene vraag, waarvan het antwoord praktisch niet afhangt van het opgegeven cameramodel. Als je 24 MP bedoelt, dan weet ik zeker dat op afgedekte diafragma's de Nikon 300/4 AF dit aantal megapixels goed zal kunnen voeden.

    Autofocus werkt niet op de D3100, er is een paragraaf in de review gewijd aan de kwestie van scherpstellen met een link naar de exacte lijst met camera's die wel of geen autofocus ondersteunen.

  • fotica

   Zowel filter als statiefvoet worden meegeleverd. Het filter (39mm) maakt deel uit van het optische ontwerp. Heeft geen invloed op de foto.

   • Arkadi Shapoval

    De statiefvoet is niet verwijderbaar :) in principe kan hij niet los :)

  • Iskander

   Op een crop is deze lens ook goed.

  • Arkadi Shapoval

   > Zijn de doorhangende hoeken en randen van het frame zichtbaar op de uitsnede bij F4?

   Theoretisch en eigenlijk niet zichtbaar, volstaat het om de ravijnen te kiezen die in de review worden getoond.

   > Welk beeld zal deze lens hebben op de Fuji S3, S5 Pro, gezien de kenmerken van de datamatrices van de camera?

   Hetzelfde als bij andere vergelijkbare lenzen bij gebruik op Fuji S3, S5 Pro.

   > Het is niet helemaal duidelijk wat er met het interne filter aan de hand is en hoe dit de beeldkwaliteit kan beïnvloeden.

   Interne filters beïnvloeden de kwaliteit op dezelfde manier als frontfilters. Laat je de houder leeg, dan zal de schaal van afstanden en scherptediepte wat afwijken, de beeldkwaliteit zal er niet onder lijden.

   > Trouwens, zat zo'n filter in het standaardpakket of is er alleen een houder en moet het filter apart worden aangeschaft?

   Deze informatie staat al in de review.

   > In welke situaties is het beter om handmatig scherp te stellen met deze lens? Is het de moeite waard om het vergrootglas van de zoeker te gebruiken bij handmatig scherpstellen, zal scherpstellen nauwkeuriger zijn in vergelijking met autofocus (op deze lens)?

   Dit zijn algemene vragen met algemene antwoorden voor de meeste lenzen. De nauwkeurigheid van de scherpstelling is sterk afhankelijk van de gebruikte camera en de scherpstelling (niet op de Fuji S3, S5 Pro). Voor wie het handig is om deze lens te gebruiken, is voor iedereen een persoonlijke zaak.

   • Vv

    En de persoon heeft genoeg geduld om dezelfde vragen te beantwoorden die in de review worden behandeld (bovendien worden dezelfde soort vragen herhaald in elke review van elke lens) :-)

  • lynx

   Het lijkt erop, wat hebben de Tu-104 en Tu-144 ermee te maken?

  • anonymus

   Het hangt af van wat je beschouwt als "kan niet slecht vliegen." De Tu-144 vloog prachtig, maar at 11 liter kerosine per seconde. (

   • LDS

    Dit is natuurlijk geen luchtvaartforum, maar de Tu-104 en Tu-144 die u noemde zijn, naar de mening van velen, de mooiste en meest geavanceerde burgervliegtuigen van hun tijd. En het maakt eigenlijk niet uit hoeveel kerosine ze aten, het belangrijkste is dat ze vlogen. Zo ook de Nikon ED AF Nikkor 300mm f4. Laat het wegen als een gewicht en een snijwerk onder de weg hebben en een zeldzaam 82e lichtfilter, maar het levert prachtige foto's op, wat betekent dat het zichzelf rechtvaardigt. Het zou interessant zijn om fotografen te vragen wat zij vanuit puur esthetisch oogpunt de mooiste lens of camera in hun respectievelijke klasse vinden. Onder de winnaars van deze grappige wedstrijd zouden zeker de meest functionele en technisch geavanceerde modellen zijn, wat het idee bevestigt dat schoonheid de hoogste opportuniteit is.

    Serieus gesproken, het was geen toeval dat ik een analogie trok met de luchtvaart. Ik fotografeer graag vliegtuigen, maar de Nikon 80-200 f2.8 die ik heb was niet genoeg. Ik begon de Nikon ED AF Nikkor 300mm f4 van dichtbij te bekijken. Er zijn vage twijfels over de snelheid van scherpstellen en scherpte. Als duurder, maar nog steeds betaalbaar alternatief beschouw ik de Nikon ED AF-S Nikkor 300mm f4D IF Silent Wave Motor. Helaas staat er nog geen review van deze lens op de site. Voor zover ik weet, zijn de optische prestaties van de nieuwere lens iets beter dan de voorganger in deze test. De Nikon ED AF-S Nikkor 300mm f4D IF Silent Wave Motor-lens heeft echter tegelijkertijd een diafragma-regelring en een motor, d.w.z. is een transitiemodel. Deze modellen waren volgens geruchten niet betrouwbaar en veranderden al snel in handmatige optica door het uitvallen van de focusdrive. Voorbeeld: de beroemde Nikon AF-S Nikkor 28-70 / 2.8D IF-ED. Het buitenste paneel van de focusschakelaar is daar hetzelfde en de motor is waarschijnlijk hetzelfde. De verandering in generaties toestellen van Nikon is heel duidelijk terug te vinden in hun ontwerp. Op internet zie ik vaak advertenties voor de verkoop van Nikon ED AF-S Nikkor 300mm f4D IF Silent Wave Motor voor de helft van de prijs met een afslaande motor of andere storingen.

    Over het algemeen vind ik het moeilijk om een ​​"driehonderd" te kiezen, zowel qua optische eigenschappen als qua betrouwbaarheid en scherpstelsnelheid. Is deze lens geschikt voor het fotograferen van vliegtuigen tijdens het opstijgen en landen (afstand 150-300 meter). Duurdere of snellere modellen, waaronder de Nikon Zoom-Nikkor 200–400 / 4G ED-IF AF-S VR, worden niet overwogen vanwege hun duidelijk niet-amateurprijzen. Degenen die het weten, deel uw ervaring. Ik vertrouw de nieuwste Chinese versie van de "4" f300 niet bepaald. Het maken van een XNUMX mm fix van plastic is een teken van slechte smaak, het kaliber is niet hetzelfde, maar dit is mijn subjectieve mening.

    • jury

     mijn versie is te simpel, maar toch - neem Tair-3, lijm Dandelion. Op de C5Pro met zo'n stelletje, zal er een autofocus-val zijn, we hebben ons gericht op de gewenste opnameafstand en wachten tot het vliegtuig daarheen vliegt, bij het landen of opstijgen.

     • LDS

      In principe een normale optie voor een amateur, maar wat dacht je van een val met een Nikon lens uit een test?

      • jury

       Ik kan niet zeggen of het zal werken met deze lens

    • Michael

     Voor zover ik weet, hebben Tokins van 300 (400) mm de voorkeur voor luchtspotting. Waarschijnlijk alleen vanwege de prijs.

     • dim

      Tu-144 is een kopie van Concorde en het is niet duidelijk waar je daar trots op moet zijn. Tenzij ze in staat waren om te kopiëren

      • Leshka

       Dim, leer geschiedenis, en vliegtuigen in het bijzonder.

 • anonymus

  Als je een 2X teleconverter met een Nikon 300/4 AF lens op Nikon D7100, D7200 camera's gebruikt en daarnaast de 1.3x framing mode aanzet, kun je een EGF van 1170 mm krijgen.

  -Nee, je kan het niet.

  • Arkadi Shapoval

   Argument.

   • anonymus

    Arkady, het is hier dat de meerderheid geen begrip had, en nee! Door een full frame lens op een crop te monteren is het mogelijk om het deel van het beeld dat niet op een kleinere sensor past uit te snijden. De brandpuntsafstand blijft zoals het 300 mm was. De equivalente brandpuntsafstand (EFF) wordt door de meesten weinig begrepen. Vandaar de "fermentatie in de geest".

   • anonymus

    Bovendien zorgen dezelfde afkortingen EGF (Effective Focal Length) en EGF (Equivalent Focal Length) voor nog meer verwarring.

    • Arkadi Shapoval

     Bovendien annuleerde niemand de aanwezigheid van een hoofd op zijn schouders.

  • Maugli

   Dus, voor het geval, 300 * 2 * 1.5 * 1.3 \u1170d XNUMX En merk op dat we het over EFG hebben.

 • Nicholas

  voorbeeld
  van fujik met 5 pro en zo'n nikon.

  Ik vond de obekiv erg leuk, maar sigma is goedkoper en niet slechter

 • anonymus

  De eekhoorn klappert met zijn oren ;)

 • anonymus

  Ik ruilde zo'n lens van een vin in ruil voor een 43 jaar oud Sovjet-optisch vizier met twee inkepingen op de body, een uitstekende lens

 • varezjkin

  Prachtige recensie en zijn held!

 • Kirill Jankovski

  Bedankt, ik wacht al heel lang op een uitgebreide review van deze lens! Ik had de gelegenheid om het uit te proberen voordat ik het uit mijn handen kocht toen ik in St. Petersburg was. Maar hij weigerde op het laatste moment te kopen. Op de D7100 vond ik het helemaal niet leuk. Op de reis had ik een trouwe superscherpe 70-300VR bij me, dus er was iets om mee te vergelijken. Het sterkste chromatisme in de open, zeepachtige, aanvaardbare scherpte werd alleen verkregen bij F10. Met TC hetzelfde - slechte scherpte en chromatisme. Tijdens de test heb ik beide filters verwijderd, zowel automatisch als handmatig geprobeerd - op dezelfde manier. Vertel me, misschien is de kopie slecht geworden? Het ontwerp van het kale diafragma maakte het gewoon goed - de lens waar ik naar keek was vreselijk stoffig en vies van binnen en van buiten normaal.

  En nog een vraag voor kenners - waarom eigenlijk, wat heeft het voor zin om ongemakkelijke en onpraktische telefixes van 300 mm vrij te geven, als je met 80-200, 70-200 een gewas kunt krijgen dat gelijk is aan 300 mm en zelfs 500 mm zonder kwaliteitsverlies op een grote matrix, maar met een klein kwaliteitsverlies??? Bij 80-200 ziet een kleine 16:9-uitsnede er beter uit op een grote monitor dan het origineel. Ik fotografeer op de D7100.

  • Vv

   'waarom vrijgeven...'
   - En je kijkt WANNEER het werd uitgebracht.

   • Kirill Jankovski

    Ik weet wat en wanneer het is uitgebracht. De vraag was WAAROM telefixes van 300 mm überhaupt als je kunt bijsnijden vanaf een zoomlens van 200 mm, of bijsnijden vanaf een zoomlens van 300 mm om 400-500 te krijgen

    • Vv

     In de tijd van film was het wat moeilijker om te sprenkelen, heb je er ooit over nagedacht?
     Vooral als de fotograaf niet zelf heeft afgedrukt.

     Waren er zoomlenzen van de XX-300-klasse met hetzelfde diafragma en dezelfde kwaliteit aan de lange kant op het moment dat deze lens werd uitgebracht?
     Daarom moeten alle vragen 'waarom' worden gecorreleerd met de ontspantijd van de lens.

    • Nicholas

     maar je kunt niet bijsnijden met 300 mm ??

 • Kirill Jankovski

  Welnu, wat als dezelfde vraag wordt gesteld met betrekking tot moderne tele-fixes op matrices met hoge resolutie?

  • Michael

   het is over het algemeen moeilijk om met matrices met een hoge resolutie te werken met niet-topoptieken. Bijvoorbeeld de Yu-37a, die gewoon perfecte scherpte liet zien en de D7000 (16 mp) op mijn D7100 schuimt eerlijk gezegd.
   Maar 17-55 / 2.8, die een zeer goede beeldkwaliteit liet zien, werd nog scherper (meer precies, het onthult de 24MP-matrix volledig). Trouwens, Helios-44-2 en Industrial-50 lossen de d7100-matrix ook volledig op.

   • Sergey

    G-44-2 is een softfocuslens. Dus ik betwijfel of ze 24MP toestaan.

    • Michael

     Helios 44 is geen soft focus lens. Helios 40 tot op zekere hoogte - ja, maar niet 44.

     • Sergei

      Vergelijk de scherpte van de G-44 en I-61. Het verschil zal duidelijk niet in het voordeel van Helios zijn.
      Ik zal niets zeggen voor Helios-40. hield het niet eens vast.

      • Michael

       Ik had de I-61 niet in mijn handen, dus ik kan er niets over zeggen.
       En g-44-2 staat mijn 24mp toe, hoogstwaarschijnlijk hangt het sterk af van de kopie (consumentengoederen tenslotte)

 • Artem

  Vertel me alsjeblieft over het interne filter van 39 mm, past daar een filter van een willekeurig bedrijf met zo'n diameter, of heb je l37c nodig?

  • Arkadi Shapoval

   Elke zal doen, maar bij voorkeur origineel.

 • Nicholas

  Ik heb zo'n lens, soms is het geratel van tandwielen te horen tijdens autofocus. Kan iemand dit tegenkomen? Moet ik me zorgen maken of moet ik hem binnenbrengen voor reparatie?

 • Koba

  De specificatie mist de afmetingen van de lens - 89x219mm.

 • Sergei

  Ik heb zo'n lens gekocht, die wilde ik al heel lang.
  Scherp, maakte al mooie opnames van vogels en dieren. Gelukkig, zou je kunnen zeggen.

  Er is sprake van vervanging van de Nikon D90 door een volformaat camera.
  Het is voor deze of andere telelenzen.
  Toepassing - fotografie.

  Keuze tussen d600/d610/d700/d800, gebruikte camera met een marktwaarde van minder dan $650.

  Gelieve te adviseren, ik had geen full-frame camera's in mijn handen.

  De vereisten zijn, in aflopende volgorde van prioriteit:
  1. Het grootste zichtbare formaat van de optische zoeker - voor handmatig scherpstellen, wanneer een vogel in de kruin van een boom zit en autofocus erop smeert.
  2. Weinig ruis bij hoge ISO.
  3. De mogelijkheid om de ISO snel in te stellen zonder de camera uit het oog te halen - dat wil zeggen, de aanwezigheid van sneltoetsen.
  4. Mogelijkheid om een ​​vergrootglas op de optische zoeker te installeren.
  5. Indien mogelijk hoge opnamesnelheid, maar die kan ik zelf op internet vinden.

  Ze hebben allemaal autofocus-aanpassing, zoals ik het begrijp?

  Een ingebouwde flitser is ook nodig.
  Ik ben niet van plan om met externe flitsers te werken, niet de mijne.

  Bij voorbaat dank voor advies.

  • notapisch

   Van de genoemde camera's is alleen de D700 geschikt. Kijk ook naar D3s, ook goed. Erg snel schiet de D800 niet, maar er zijn flink wat megapixels aan boord. Maar werkende ISO's zullen hoogstwaarschijnlijk hoger zijn dan 3200 (+/-) voor D700 en D3s

  • Pokemon

   Het meest geschikt voor alle vereisten van D3s, behalve de prijs. En ook D4, hoewel het duurder is.
   Ze voldoen niet aan alle vereisten van de d600-d610-d750. De D700 werkt misschien ook, maar de werkende ISO is lager dan die van hierboven.
   De D800/D800E is niet geschikt voor uw taak.

 • Vladimir

  "staat op de Nikon NPS-lijst" - Arkady, maar wat is de informatie? En zodra ze beginnen, veranderen ze voor objecten, omdat ze al lang uit het veld zijn gehaald.

  • Arkadi Shapoval

   op de nps-website

 • Jorge Gagliardi

  Als je de AF 300F4 en een D7200 gebruikt, zijn er veel echte onberispelijke foto's, terwijl je veel beelden door de tijd heen ziet, kun je een paar keer een fout maken met flash

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2015/11/nikon-300mm-f4-af-ed-review/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2015/11/nikon-300mm-f4-af-ed-review/