'Mijn menu'-sectie op sommige Nikon-camera's

Vrijwel alle moderne Nikon spiegelreflexcamera's hebben sectie 'Mijn Menu'. Ik wist lange tijd niet hoe ik het moest gebruiken, maar een paar jaar lang heeft dit gedeelte mijn leven aanzienlijk vereenvoudigd.

Zo ziet het gedeelte Mijn menu eruit op mijn Nikon D700-camera

Zo ziet het gedeelte Mijn menu eruit op mijn Nikon D700-camera

De essentie van het gedeelte 'Mijn menu' is heel eenvoudig: je kunt er camerafuncties aan toevoegen en sorteren. Op mijn camera Nikon D700 in het gedeelte 'Mijn menu' heb ik slechts 6 items toegevoegd die ik nodig had:

 1. Auth. beheerd. voelt. ISO - de functie helpt bij het snel in- of uitschakelen van een zeer (zeer!) Nuttig automatische ISO-gevoeligheidsregeling.
 2. beheerd. ingebouwd flitser - hiermee kunt u de werkingsmethode van de ingebouwde flitser selecteren en instellen. Ik wissel vaak tussen 'M' en 'modes'CMD'.
 3. Informeer. over de batterij - toont het exacte aantal opnamen dat is gemaakt en het percentage van de resterende batterijlading (waarom geeft u deze informatie niet meteen weer op een extra zwart-witscherm?)
 4. Beeldopname NEF (RAW) - Ik verander vaak het compressieniveau en de kleurdiepte wanneer ik in RAW fotografeer. Ik ben gewoon te lui om geheugenkaarten te wisselen en overtollige terabytes aan foto's op te slaan, soms sta ik mezelf toe om met een lagere kwaliteit te fotograferen (bijvoorbeeld met 12-bits kleurdiepte en maximale compressie).
 5. Vertraging srab. zatv. - Ik vaak neem uit mijn handen En ik gebruik deze functie wanneer ik zoveel mogelijk van de beweging af moet.
 6. Zoekerrasterweergave - soms is het kaderraster in JVI het helpt veel, en soms, integendeel, irriteert het. Een heldere zoeker is fijn.

belangrijke truc

Met een van de vele programmeerbare knoppen op geavanceerde Nikon-camera's u kunt elk menu-item van de camera oproepen. Dit is niet helemaal duidelijk, en ik begon deze notitie te schrijven juist omwille van deze truc.

Als u het instellingenmenu van een van de programmeerbare knoppen opent (bijvoorbeeld FUNC.-knoppen), ziet u slechts een kleine lijst met opgeroepen commando's. Met zo'n set kun je niet snel elke gewenste functie oproepen.

De truc is:dat veel camera's voor programmeerbare knoppen een prachtige item 'Bel. bovenkant. item MIJN MEN'Die activeert het allereerste (bovenste) item uit het gedeelte 'Mijn menu'. Aangezien u elke functie aan het gedeelte 'Mijn menu' kunt toevoegen, roept u deze op via 'Bellen. bovenkant. item MY MEN' kan elke functie hebben. De volgorde van de items in 'Mijn Menu' is eenvoudig aan te passen.

Het bovenste item Mijn menu oproepen

Het bovenste item Mijn menu oproepen

Ik gebruik deze truc om de functie snel in/uit te schakelen automatische ISO-regeling. Helaas alleen in de nieuwste Nikon camera's, zoals Nikon D750, werd het mogelijk om de functie snel in te schakelen automatische ISO-regeling direct in hetzelfde menu als de ISO-instellingen. FUNC-knop. om ISO te veranderen gebruik ik bijna elke dag.

Schrijf in de opmerkingen uw combinaties voor het instellen van functieknoppen.

↓↓↓ Like het artikel en deel de link in sociale netwerken ↓↓↓. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 55, over het onderwerp: 'Mijn menu'-sectie op sommige Nikon-camera's

 • jury

  Bedankt voor het artikel, Arkady. Op de D800 zet de ISO-knop en het draaien aan de subregelaar de automatische ISO aan/uit. En er kunnen verschillende automatische ISO-instellingen worden gemaakt in verschillende banken van het menu voor de opnamemodus, het duurt niet lang om ze te selecteren. Het is moeilijker om te onthouden waar en wat wordt gegeven als je de camera niet elke dag in je handen neemt :)

  • Arkadi Shapoval

   Bij de nieuwe camera's waren de ISO-instellingen echt klaar, bij de oude wordt alles alleen via het menu aangezet (nou ja, of door selectie via de opnamebanken).

   • Roman

    Welnu, dat weerhoudt hen ervan om het voorbeeld van Canon te volgen, dat, als ik me niet vergis, in bijna alle camera's een speciale ISO-knop heeft.

    • Arkadi Shapoval

     De chip zit niet in de speciale ISO-knop, maar in de opname van de auto ISO-functie.

     • Ivan

      Om auto ISO in Kenon in te schakelen, wordt dezelfde ISO-knop gebruikt. U hoeft niet naar een menu te gaan.

      • Arkadi Shapoval

       Bij oudere camera's is dit bij Kenon ook niet het geval.

       • Ivan

        De Canon 5l mark 2 heeft het. Als ik me niet vergis, is de camera met Nikon D700 ongeveer een jaar oud.

    • Анатолий

     waarom deze speciale ISO-knop?
     ISO wordt in de regel één keer aangepast - voor het fotograferen - en verandert daarna niet.

     Wat is het verschil tussen de ISO op de knop of niet, als je er nog steeds geen toegang toe hebt?

     • Анатолий

      Een punt in Info is genoeg

     • Miroslav

      Als ik op reis ben, gebruik ik vaak de ISO-wisselaar. Op straat natuurlijk de minimale gevoeligheid, als ik binnenshuis fotografeer (ik fotografeer graag katholieke kathedralen), verhoog ik de gevoeligheid meteen. Erg handig. Ik heb een D300. Er zijn veel instellingen zonder het menu te betreden.

      • Анатолий

       Правильно
       Ik heb het over hetzelfde -
       Ik stel de ISO eenmaal in en fotografeer de kathedraal vanuit alle hoeken.
       Dan ISO eenmalig instellen (via de Info-knop)? binnen in jezelf en maak een reeks foto's in de kathedraal ...

       Ik had het hier net over - ISO wordt één keer aangepast voor een fotoshoot

     • Arkadi Shapoval

      Anatoly, er zijn soorten opnamen waarbij de ISO de hele tijd moet worden gedraaid en gedraaid.

      • Анатолий

       Bijvoorbeeld …?
       Of zijn dit “types van filmen” waar het gebruikelijk is om over “in het algemeen” te praten, maar in werkelijkheid nog niemand is tegengekomen?

       • Oleg

        Bijvoorbeeld concerten

       • Roman

        Een voorbeeld met steeds wisselende verlichting is een buitenconcert met een vloeiende overgang van avond naar nacht. Auto ISO wordt mogelijk niet opgeslagen - met pennen, pennen ... en ja, bijna voor elk frame.

       • Vv

        Voorbeeld: gefilmde wedstrijden in oosterse dansen, overheadverlichting, niet slecht, maar ongelijk, d.w.z. wanneer je door de scène beweegt, verandert de verlichting van het object veel + prachtige gekleurde achtergrondverlichting van de scène. Gebruik je een flitser, dan is de achterkant verstopt, dus beter zonder. Sluitertijd 1 / 200-1 / 250, indien langer, dan verschijnt er vervaging, je kunt het diafragma niet verder openen dan f / 5 - veel groepsprestaties.
        Ik fotografeerde in 'M'-modus met een vast diafragma en sluitertijd, maar op auto-ISO.
        Voorbeeld: http://vk.com/photo44381128_353385542

      • Miroslav

       Helemaal gelijk, dat vind ik heel mooi op het apparaat van prof. niveau worden de benodigde functies bediend door aparte knoppen, om niet door het menu te hoeven klimmen. HEEL handig en praktisch.Daar en "mijn menu" is niet zo relevant.

       • Roman

        Nou, waarom is het niet relevant ... Het is handig om eruit te halen wat niet zo vaak verandert, maar het is nog steeds niet handig om in het menu te klimmen (flitsinstellingen, kaartformattering, instellingen voor beeldstijl, enz.) .. .
        En ja, wanneer elke parameter die tijdens het fotograferen verandert op de knop wordt geplaatst, is dat cool.

 • Skai

  Met de D610 kunt u ook aan het stuur draaien.

 • Yarkie

  De 7100 werkt ook, ISO knop + voorwiel.

 • Sergei

  Bedankt voor het artikel! Opnieuw moest ik de handleiding lezen. Ik wist niet eens dat "Mijn Menu" bestond. En oh, hoe vaak is het niet genoeg ... In het bijzonder om AutoISO in te schakelen: totdat je alle menu's kunt inschakelen, heeft de kanker al gefloten.

 • Dmitry K

  echt, de auto iso aanzetten met het voorwiel is erg handig. Op zevenhonderd is het niet genoeg ((En het zou perfecte ergonomie zijn geweest. Ooit ben ik overgestapt van 3100 naar d300 vanwege de mogelijkheid om bijna alles met wielen en knoppen te draaien, en niet via het menu. En in 800 was de focus wissels zijn al geschakeld niet met een tuimelschakelaar, maar met een knop bajonetvatting - bij ((Er is geen geluk in het leven

  • Анатолий

   En wat had je niet op de knoppen in de D3100, wat ontbrak en waarom moest je tijdens het fotograferen elke keer in het menu klimmen?

   Of was het alleen vervelend dat je eens in de paar maanden moest inloggen?

   • Dmitry K

    Ik zal geen aandacht besteden aan de sarcastische toon, en we zijn niet overgeschakeld naar "jij"
    Sterker nog: als je met een flitser werkt, moet je auto ISO uitzetten - in het menu. We besturen een externe flitser in SU4-modus - ga in het menu naar de manul om de flitser te schakelen. De witbalans stellen we als de auto erg dof is in het menu ook in (je kunt het niet bewerken, ik fotografeer in RAW, maar dat is later handiger bij het verwerken). Ik fotografeer periodiek met handmatige helio's - er is geen automatische belichting - naast sluitertijd en diafragma moet je ISO verdraaien - ook in het menu. Alles was onrealistisch.

    • Анатолий

     Afgaande op de onsamenhangende reeks brieven, was er geen antwoord op de vraag.
     Het enige dat uit de tirade kan worden afgeleid, is dat "alles razend onwerkelijk was"

     Maakt het je razend om een ​​keer per maand of twee in het menu te klimmen om de ISO in te stellen?
     Nu is het al duidelijk dat dit slechts pronkstukken zijn.. (Het feit dat we in werkelijkheid één keer per maand naar ISO schakelen, maakt niet uit, het belangrijkste is om in woorden te zeggen dat je draait)
     Ik vraag me af - = zijn er hier sukkels (met ervaring van meer dan een maand. Yu .. anders kunnen beginners echt elke onzin geloven), wie kan dit merk op het eerste gezicht waarnemen?

     • Dmitry K

      onsamenhangende reeks brieven - dit zijn uw beschuldigingen van opschepperij. Dat je niet van iso wisselt is je eigen probleem. Mijn auto iso met flits werkt niet goed. En over flitscontrole, ik weet niet eens hoe ik het moet uitleggen - als je het niet weet, zoem dan niet.

      • Анатолий

       Wees niet verlegen - geen beschuldigingen van opschepperij, maar een verklaring van het feit dat uw onsamenhangende reeks brieven gewoon opschepperij is.
       Ga op zijn best een keer per maand naar binnen om de ISO te wijzigen - en maak je er zorgen over - dit is echt in het geheugen ..)

       • Ivan

        Anatoly, ik verander de ISO ongeveer elke 10 frames. En ik schiet meer dan 0,3 frames per dag.
        Ga door met fotograferen op de iPhone, verstop de lucht niet.

 • anonymus

  Op de D750 heb ik een video-opnameknop ingesteld (rood).
  Wanneer de knop wordt ingedrukt:
  – Voorwiel aan/uit autoiso
  - Ik stel eenvoudig de gewenste ISO in met het achterwiel.

 • Sergei

  Ja, het is hoog tijd om spraakbesturing in camera's te introduceren, vooraf opnameprofielen te maken en snel te schakelen met spraakopdrachten

  • anonymus

   En om koffie te zetten! :)

   • anonymus

    En ik heb geen wekker in mijn camera :)

 • Анатолий

  IMHO, om de belangrijkste functies op het menu te krijgen, moet je lang zitten nadenken welke functies uit het menu het belangrijkste kunnen zijn...
  Ik herinner me helemaal niet meer in het menu wanneer ik ging (het lijkt erop dat ik alleen soms naar "Kaart opmaken" ga en dat is alles)
  Al het andere wordt op de knoppen op het karkas of op de Info-knop geplaatst.

  • Arkadi Shapoval

   Bij geavanceerde Nikon-camera's vindt het formatteren plaats door twee knoppen ingedrukt te houden die zijn gemarkeerd met rode FORMAT-markeringen.

  • Vv

   Op jongere karkassen is 'mijn menu' erg relevant, en op de 7100 bracht ik alle functies die ik daar verander (die niet veranderen met knoppen, dit zijn een tiental items), ik ga niet naar de rest van het menu helemaal.

 • Artem

  Bedankt, behulpzaam

 • Andrew

  Goed artikel!
  Bij de D90 zelf. Ik heb direct na aanschaf van de camera het snelmenu op de Fn-knop geïnstalleerd.
  Ik gebruik het al meer dan drie jaar. Heel handig.

 • Alexander

  Goedemiddag. misschien een beetje niet voor jou, maar misschien zal iemand je vertellen dat je in de d7000 op de een of andere manier de 100% crop-knop op de knop kunt instellen? Kon het niet vinden in het menu

  • Анатолий

   en wat kan er naast de crop nog meer in de D7000 worden geconfigureerd?
   Vol? ))

  • Dmitry K

   als laag. Alleen in pro-karkassen en d750 is het mogelijk

   • Alexander

    het is alleen dat in de d7100 zo'n functie aan de OK-knop wordt gehangen. En in mijn xs

 • Paul

  Ik gebruik D610. Op de een of andere manier lette ik niet op het gedeelte van mijn menu, ik had intuïtief de bedieningselementen vrij snel door. Ik gebruik de juiste knop en draai aan de voorste of achterste wijzerplaten. Ik ga helemaal niet naar het menu. Maar ik zal de informatie uit het artikel onthouden als er plotseling iets ontbreekt. Bedankt Arkady.

 • Sergei

  Het bleek een zeer nuttig artikel te zijn - het leven werd veel gemakkelijker - het werd gemakkelijker om ISO te kiezen.

 • Andrew

  Op de Nikon 7100 wordt auto ISO gewijzigd door op de ISO-knop (links op het scherm) te drukken en met het voorwiel te scrollen. Maar op de knop die de CROP verandert, stel de flitsvergrendeling in.

 • Andrew

  Arkady, heel erg bedankt voor het artikel !!!! Om eerlijk te zijn, heb ik in het begin niet "binnengereden" waar het allemaal om ging en heb ik het gedeelte "Mijn menu" helemaal niet gemaakt. Nu over het Mirakel - als je meteen op de Pv-knop drukt, benadruk ik dat ik meteen bij punt E3 kom (Ingebouwde flitsbesturing op 7100)!!!!!! Het is niet nodig om lang de doolhoven van het menu te doorzoeken bij het aansturen van externe flitsers. Ik heb ook "Afstandsbedieningsmodus" en "Sluitervertraging" toegevoegd aan "Mijn menu". Alleen om de een of andere reden is het me gelukt om alleen deze functie op de Pv-knop te programmeren. Ik begrijp dat je er iets anders aan kunt "hangen" (op Pv drukken en met het wiel scrollen)? In ieder geval BEDANKT!!!!

 • Igor

  Ik begrijp deze onzin niet: waarom worden dezelfde posities (nou ja, in ieder geval veel) van de camera-instellingen weergegeven op de knoppen / wielen / enz. En in de menu-items? Dat wil zeggen, ze dupliceren elkaar.
  Hoofd / finale, zoals ik het begrijp, op handvatten / knoppen / wielen? Dat wil zeggen, wat ik op de camera heb geïnstalleerd met de knoppen van de knoppen, dan werkt het.

  • Arkadi Shapoval

   Er zijn veel redenen.
   1. Het is logisch
   2. Bij het overschakelen van de jongere (die alleen menu's hebben) naar de oudere (die ook knoppen hebben), krijgt de gebruiker een soepele overgang
   3. Met het menu kunt u een hint krijgen over de parameter van belang
   4. Wanneer de knop bovenop de Everest sterft, kun je de functie dupliceren via het menu
   5. De knoppen zijn niet duidelijk en vereisen het lezen van de instructies, begrip. Het menu is vriendelijker voor beginners (en soms zelfs pro's)

 • Igor

  1. Het is logisch
  2. Bij het overschakelen van de jongere (die alleen menu's hebben) naar de oudere (die ook knoppen hebben), krijgt de gebruiker een soepele overgang
  3. Met het menu kunt u een hint krijgen over de parameter van belang
  4. Wanneer de knop bovenop de Everest sterft, kun je de functie dupliceren via het menu
  5. De knoppen zijn niet duidelijk en vereisen het lezen van de instructies, begrip. Het menu is vriendelijker voor beginners (en soms voor professionals).

  Soms ben ik het met je eens, soms niet.
  Het menu van moderne camera's is zo……..overladen dat de duivel daar zijn been breekt, voor een onvoorbereid persoon. En sommige items zijn zo diep 'begraven' dat een dag niet genoeg is om te vinden.
  Er rees een andere vraag.
  Vertel me alsjeblieft dom, waarom op bijna alle serieuze camera's (Nikon, we hebben het over ze) links op de schijf, de instelling: "Kwaliteit" (beeldkwaliteit) in een aparte knop geplaatst?
  Een keer (in hetzelfde menu) heb ik RAW of RAW ingesteld met lossless compressie en dat is alles.
  Ik kan me geen situatie voorstellen waarin je snel (en dit is de belangrijkste essentie van knoppen / wendingen, enz.) RAW plotseling moet veranderen in een soort JPEG (Bovendien zijn er veel opties)?

  • Arkadi Shapoval

   Het is een kwestie van ervaring. Laten we dezelfde Olympische Spelen nemen, die nu aan de gang zijn. Ik schoot het in JPEG en gooide het meteen op de redactiewolk.
   'Een soort JPEG' is het absolute en overweldigende formaat voor 99.9999999% van alle uiteindelijke afbeeldingen. Of geef je in TIFF/PNG/DNG/LAB fotoformaten?
   Just Quality is een zeer, zeer belangrijke instelling. Zowel voor het schakelen tussen NEF/TIFF/JPEG als voor procesoptimalisatie. Ik las meer dan eens hoe pro-goeroes de kwaliteit verlaagden naar JPEG M / Standard om door te gaan met fotograferen wanneer de geheugenkaarten verstopt waren. En ik ben dit zelf ook vaak tegengekomen. En ik herinner me duidelijk dat het M/Standart was dat de redactie voor veel geld kocht :)

 • Igor

  Olympische Spelen, misschien. Maar over het algemeen is het vreemd, waarom een ​​"steen" kopen om in JPEG te schieten?! Bedankt.
  Als je nog meer vragen hebt, kan ik die stellen.
  (Antwoorden zijn heel verstandig!).

  • Alexey68

   alle wereldmedia accepteren ALLEEN foto's in JPEG.

  • Roman

   Baksteen wordt gekocht om geen frame te missen. Tot waanzinnige opnamesnelheid, waanzinnige ISO en de beste autofocus van dit moment. En als de vermoorde ambassadeur op de vloer een beetje afwijkend van kleur is, zal het de lezers van het persbureau niet veel schelen, de foto krijgt zijn prijs ongeacht de BB.

   • Alexey68

    Trouwens, de BB van veel reportagefoto's van de wereldmedia klopt vaak niet. maar niemand geeft er om :)

    • Roman

     WB-correctie kan relatief pijnloos worden uitgevoerd in JPEG, wat de medewerker die de foto's verwerkt, op de een of andere manier zal aankunnen. Mensen worden gek als ze KAMAZ-trucks als scooters en asfaltrollers als cabrio's proberen te positioneren.

  • Arkadi Shapoval

   Vragen. Als het veel is, dan jij hier.
   Bricks, dat wil zeggen camera's met een combo-body, zijn comfortabel, eeuwig, de beste in elk opzicht (autofocus, sensor, grip, batterij, service-ondersteuning, enz.) RAW is geen wondermiddel. Als er 10.000 frames per dag worden gemaakt (en zo verder gedurende maanden), gaan gedachten over RAW vanzelf voorbij.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2015/11/my-menu-interesting/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2015/11/my-menu-interesting/