Nikon-camera's op instapniveau en focusprioriteit

Alle CZK Nikon kan de focusmodus gebruiken 'AF-C' of 'C' (Autofocus Continu) - 'Continue servo-autofocus'. Terwijl de ontspanknop half wordt ingedrukt, controleert de camera continu de scherpstelling. Dit principe is heel eenvoudig: houd de scherpstelknop ingedrukt en de camera houdt constant de scherpstelling in de gaten.

Dit is hoe de focusmodus wordt geselecteerd op veel Nikon-amateurcamera's

Dit is hoe de focusmodus wordt geselecteerd op veel Nikon-amateurcamera's

Elke focusmodus (AF-A, AF-C, AF-S, AF-F) hebben standaard hun eigen prioriteit. Prioriteit geeft aan wat belangrijker is voor de fotograaf: de onmiddellijke reactie van de camera op een volledige druk op de ontspanknop of nauwkeurig scherpstellen. Niet alle camera's hebben een menu waarin je de prioriteit kunt instellen.

Standaard gebruiken bijna alle Nikon camera's in de scherpstelstand 'AF-C' Sluiterprioriteit. In deze modus moet de camera onmiddellijk reageren op de ontspanknop, ongeacht de nauwkeurigheid van de scherpstelling.

Maar onder de budgetcamera's op instapniveau zijn er camera's die in de modus staan AF-C zich "ondeugend" gedragen en de sluiter niet op een voor de fotograaf geschikt moment loslaten. Dergelijke camera's, zelfs in de modus AF-C gebruik "focusprioriteit".

De exacte lijst van dergelijke camera's:

Nikon D40, D40x, D50, D60, D3000, D3100, D3200, D3300, D3400, D3500, D5000

Bijvoorbeeld in de instructies voor: Nikon D3100 verklaarde:

AF-C   – Continu. volgen AF: Voor het fotograferen van bewegende onderwerpen. Als de ontspanknop half wordt ingedrukt, stelt de camera continu scherp. De sluiter werkt alleen als de camera kan scherpstellen.

de mode AF-C, of in de modus AF-A continue servo-autofocus is geselecteerd, de camera geeft autofocus meer prioriteit (heeft een groter focusbereik) dan in de AF-S-modus, en de sluiter kan flitsen voordat de scherpstelaanduiding verschijnt.

De instructies zijn een beetje onduidelijk. Het blijkt zelfs dat er voor jongere camera's een zekere "onfeilbaar“, die is ontworpen om altijd scherpe frames te krijgen (in dit geval scherpe frames = frames met de juiste focus). Het nadeel van deze beperking is dat de camera in het echte leven al heeft scherpgesteld, maar "er nog niet zeker van is", terwijl de ontspanknop uitgeschakeld is. De fotograaf drukt op de ontspanknop, maar de sluiter reageert niet. Het is bijna altijd beter om in ieder geval iets te fotograferen, zelfs met een kleine focusfout, dan helemaal niet te fotograferen.

Uit mijn praktijk heb ik al lang voor mezelf vastgesteld dat het ontbreken van een onmiddellijk commando om de sluiter te ontspannen met de knop volledig ingedrukt in de AF-S / AF-C-modus het belangrijkste nadeel is van Nikon-amateurcamera's. Ooit had ik lang last van deze beperking in de camera Nikon D40. En het is heel goed dat in camera's op instapniveau, zoals Nikon D5100, D5200, D5300, D5500 rekening gehouden met deze tekortkoming.

Het is heel gemakkelijk om deze beperking te omzeilen.. Schakel hiervoor de lens in de handmatige scherpstelstand 'M'. Gebruikt in de handmatige scherpstelstand altijd de ontspanprioriteit. De beperking kan ook worden omzeild met: objectieven met M/A- of A/M-focusstanden. In deze modi wordt de ontspanknop geactiveerd wanneer u de scherpstelring handmatig begint te draaien om de scherpstelling te verfijnen.

Er was een andere methode die eerder in dit artikel werd genoemd, maar die werkte niet :(.

En een kleine toevoeging. De volgende camera's hebben geen instellingen voor focusprioriteit in hun menu's, maar werken in de AF-C-modus altijd in de modus sluiterprioriteit en in de AF-S-modus in de scherpstelprioriteit-modus:

NikonD1, D1h, D1x, D70, D70s, D80, D90, D100

Bij andere Nikon-camera's kunt u het type prioriteit voor scherpstellen in uw menu selecteren. Dit doe je in het menu (zoals weergegeven in onderstaande figuur).

Focusprioriteiten stellen

Focusprioriteiten stellen

Voor meer details over scherpstelstanden op Nikon-camera's, zie 'Focus aanpassing'.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 59, over het onderwerp: Nikon-camera's op instapniveau en focusprioriteit

 • Dmitry K

  en de jongere hebben geen scherpstelvallen met een niet-chipbril (((

  • Arkadi Shapoval

   Geen enkele Nikon camera heeft het

   • Gene JB

    Nou, hier is nog een plusteken van Kenon. maar ik wilde ooit beginnen met d80, maar ik begon met 400d, en na een heleboel verschillende handmatige brillen, heb ik er geen spijt van.

    • Arkadi Shapoval

     En die kenon heeft een val met handmatige optiek?

     • Gene JB

      eten. EMF

      • Michael

       EMV. Dit is de chip. Canon heeft geen valstrik met handmatige lenzen.

       • Michael

        ... blijkbaar verleid met Pentax

     • Alexey

      In native firmware op canons zijn er echt geen focus-traps. Maar! Er is een prachtige "toverlantaarn" (ML) add-on, zodat je een focustrap met chiplenzen op canons kunt gebruiken, naast de focusval heeft het veel nuttige goodies! _)))

    • Miroslav

     Volgens de pluspunten loopt Kenon voor op de rest, met als resultaat dat de foto (onder dezelfde opnameomstandigheden Met Nikon) complete onzin is. De scherpte is slechter, de kleurweergave is vol G., groen (soms blauw).

     • Vv

      Um, ik ben een Nikonist, maar ik ben het niet met je eens. Zoals je weet is de kleurweergave aangepast, maar met scherpte van bijvoorbeeld 40d en 60d heb je geen problemen. Ergonomie is een kwestie van gewoonte. Ik heb het natuurlijk over DSLR's, in andere zaken heb ik ook geen specifieke klachten over Canon-compacts, zelfs de SX130 is nu beschikbaar - een uitstekend apparaat voor zijn taken.
      Als alles zo slecht was met Canon, wie zou het dan gebruiken?

      • Miroslav

       Sorry, dat heb ik niet met dezelfde camera-instellingen geschreven. De optiek van Kenon is van nature zacht en daardoor minder scherp.Niet alles is slecht met Kenon. Maar ik vind het Kenoniaanse eindresultaat niet mooi (geen photoshop).

       • Vv

        En Nikon's resultaat zonder verwerking is ook niet erg goed voor mij))
        In de schaduw is de D5100 specifiek blauw. Als de BB naar geel wordt verschoven, verlaat de BB bij het verlaten van de schaduw geel.
        Diezelfde 40d/60d voegen standaard echt een geelgroene tint toe. Maar met scherpte is alles in orde natuurlijk, met het oog op de optiek.

       • egel

        geen zachte optica maar de aanwezigheid van een filter voor de matrix. Verwijder het filter op hetzelfde glas, de scherpte zal rinkelen, maar wie heeft het nodig? Op zoek naar puistjes en gezichtshaar, of op zoek naar mandavo's in de spinnenwebben van de baard? De laars heeft echte, natuurlijke scherpte en heeft nooit een probleem gehad met een gebrek daaraan. Alleen in fotolabs komt overmatige Nikon-scherpte naar voren met korrel en zwarte stippen langs de randen, geverifieerd. Het fotolab is niet amateuristisch, het is van professioneel niveau. na alle instellingen is het resultaat angstaanjagend.

       • Alexey

        Canon-optiek is niet zacht of hard. alleen heeft kenon veel budgetlenzen van een heel oud ontwerp met een lage resolutie.
        gebruik tokina of sigma Art (bijvoorbeeld) of kenon lenzen van de laatste ontwikkelingen en je hebt een “ringing” beeld
        IMHO, Kenon is niet succesvol: goedkope televisies 70-300, allemaal 50 mm, 24-105/4.
        super geslaagd: 16-35/4, 24-70/2.8 Mk2, 85 1.8, 100/2, 135/2
        etc.

      • Miroslav

       Alles is in orde op mijn D300, ik vind vooral de foto op Apple mooi. Gras zoals in het leven, menselijke huid (ik bracht speciaal mijn hand naar de monitor ter vergelijking - één op één) Zoals Nikon's motto is, zoals ik zie, fotografeer ik.

  • Oleg

   Maar zelfs op de D3100 met gechipte exemplaren werkt het "met een knal"

   • Arkadi Shapoval

    Bijna alle camera's werken goed met gechipte exemplaren.

  • Alexey

   veel camera's hebben geen val meer, het is eerder een kwestie van nieuw beleid.

 • Анатолий

  En wie kan het uitleggen - waarom is in de LiveView-modus de sluitertijd langer dan 1/60 niet ingesteld?
  Is het omdat LV bedoeld is voor video?

  • Arkadi Shapoval

   Voor fotografie kan de sluitertijd in liveweergave willekeurig zijn, 1/60 wordt hoogstwaarschijnlijk geassocieerd met de videomodus.

   • Анатолий

    In de M-modus in Live View wordt de sluitertijd fysiek simpelweg niet langer ingesteld dan 1/60.
    (Niet ingesteld - indien in M.
    In andere modi (PAS) is alles in orde - alles wordt daar geplaatst)

    • Vv

     Misschien iets met de instellingen opgeroepen? Wat is het apparaat?

     Alles is ingesteld op Nikon D5100 en D7100. Eigenlijk is dat de reden waarom het een handmatige modus is ...

     Als u op de D7100 LV naar videomodus schakelt, ja, deze is niet ingesteld. Maar dit is logisch - de sluitertijd mag niet langer zijn dan de duur van één frame - 1/25, 1/30, 1/50 of 1/60 - volgens de geselecteerde framesnelheid.

     • anonymus

      Wat een onzin op de D7100!! Elk uittreksel is gezet !!!!

      • anonymus

       Sorry heren!!! Ik kreeg het niet meteen door, (het bericht hierboven) elke sluitertijd kan korter, maar langer dan (frames / sec) peper is duidelijk !!!

       • Анатолий

        OVER !!
        Dat is toch echt niet gezet?
        Dat is waar ik het over had.

       • Gene JB

        en met toverlantaarn kun je minimaal 10 seconden op de video zetten met fps override

      • Vv

       Otozh, je hoeft niet opgewonden te raken, de wortel niet te zien))

     • Gene JB

      Ik weet het niet, je kunt elke sluitertijd instellen op 60d. zelfs op video.

      • Vv

       Probeer een sluitertijd in te stellen zoals 1/10 bij 30 frames per seconde.
       Wat gebeurt er?

       Erg interessant. Stroboscoop? Of stelt het apparaat de maximaal mogelijke snelheid in op 1/30?

     • Анатолий

      Nikon D7100
      In M-modus, met LiveView ingeschakeld - wat je ook mag zeggen - het is niet langer ingesteld dan 1/60 (in andere modi - PAS - is echt alles ingesteld)

     • Анатолий

      Heel erg bedankt - ik heb het.
      Inderdaad, de videomodus was ingeschakeld (ik gebruik meestal geen LV - daarom weet ik niet eens wanneer ik het überhaupt heb ingeschakeld - en of ik het überhaupt heb ingeschakeld)

      Dank u.
      Alles is nu geweldig.

  • irbis

   Brad, ik heb elke sluitertijd ingesteld op Nikon3200, van 1/4000 tot de bout

 • Oleg

  En een kleine toevoeging. De volgende camera's hebben geen focusprioriteit-instellingen in hun menu's, maar in de AF-C-modus werken ze altijd in de sluiterprioriteitsmodus en in de AF-S-modus in de focusprioriteitsmodus:

  Nikon D1, D1h, D1x, D70, D70s, D80, D90, D100

  D300 - vergeten te vermelden?

  • Arkadi Shapoval

   Ik was het niet vergeten, de nikon d300 heeft, in tegenstelling tot de aangegeven camera's, de mogelijkheid om het prioriteitstype in het menu in te stellen. Voor dergelijke camera's staat het verder in de tekst.

 • anonymus

  Ik begrijp goed dat prof. de camera kan een foto maken voordat de lens scherpstelt, maar op een instapcamera niet?

  • Arkadi Shapoval

   Ja, maar dit kan worden bereikt op een instapcamera.

   • anonymus

    Nou, alles is duidelijk met de handmatige modus, maar met 'AF-ON' kan ik niets doen. De sluiter ontspant alleen wanneer het onderwerp is scherpgesteld. De focustrap zou moeten werken en de AF-C-modus heeft hier op geen enkele manier invloed op. D3100

    • Arkadi Shapoval

     Interessant en vreemd. Maar met af-on en af-c zou er geen val moeten zijn.

     • deom

      Ik controleerde nog eens. Met verschillende scherpstelstanden, met verschillende AF-veldstanden. Snapshot door de ontspanknop pas in te drukken na scherpstelling met de AF-L-knop of in de MF-modus. Misschien kan iemand anders het nakijken?

      • Serge

       Aangevinkt Focusprioriteit C AF-ON werkt niet met AF-C alleen na scherpstelling. D-3100. Ook in alle scherpstelstanden, alleen na scherpstellen

 • Serge

  Ik heb een fout gemaakt .. de sluiterprioriteit werkt niet ... maar de focusprioriteit werkt altijd)))

 • Madame Broshkina

  Vreemd dat je zegt dat de jongere Nikons geen triggerprioriteit hebben. Ik ben net begonnen met het beheersen van de AF-ON knop (toegewezen aan de AF-L | AE-L knop), dus als je met deze knop scherpstelt, gaat de sluiter altijd af, zonder enige focus. Ik dacht dat dit een nadeel was, maar het blijkt dat dit zo moet zijn op fatsoenlijke camera's. (Ik heb alleen een Nikon D3200). Maar bij normale scherpstelling door half indrukken, wordt de sluiter pas ontspannen als de scherpstelling is ingeschakeld.

  • irbis

   Helemaal mee eens, ik heb ook 3200, alles werkt.

 • anonymus

  "Madame Broshkina"
  11.11.2015 om 15:10 Antwoorden
  Vreemd dat je zegt dat de jongere Nikons geen triggerprioriteit hebben. Ik ben net begonnen met het beheersen van de AF-ON knop (toegewezen aan de AF-L | AE-L knop), dus als je met deze knop scherpstelt, gaat de sluiter altijd af, zonder enige focus. Ik dacht dat dit een nadeel was, maar het blijkt dat dit zo moet zijn op fatsoenlijke camera's. (Ik heb alleen een Nikon D3200). Maar bij normale scherpstelling half indrukken, ontspant de sluiter alleen tijdens het scherpstellen.”

  Het is heel gemakkelijk om deze beperking te omzeilen. Programmeer hiervoor eenvoudig de AE-L/AF-L-knop op 'AF-ON'. Wanneer de AE-L/AF-L-knop wordt ingedrukt, wordt autofocus geactiveerd en kan de ontspanknop niet meer worden gebruikt om scherp te stellen. Als je tegelijkertijd AF-C inschakelt, werkt de camera al in de modus Ontspanprioriteit en zal hij gehoorzaam een ​​foto maken op elk moment dat de ontspanknop helemaal wordt ingedrukt.

 • Madame Broshkina

  Bedankt, Anoniem! Dus ik heb per ongeluk het juiste gedaan. Ik stel eigenlijk de AF-C-modus in en gebruik deze in alle gevallen met de terugknop, zelfs als het onderwerp statisch is. Zeer comfortabel.

 • Peter Sh.

  Is er een manier om de externe flitser aan/uit te zetten? Die. zodat bij het meten van de belichting geen rekening wordt gehouden met de flitser.

 • Peter Sh.

  Op de verkeerde plek geschreven...

 • Madame Broshkina

  Help iemand die precies weet hoe. Als er volgens de plot alleen spotmeting van de belichting kan worden gebruikt en er wordt scherpgesteld met de back-knop, dan blijkt dat na scherpstellen en herschikken van het kader het scherpstelpunt (dit is immers waar de spotbelichting wordt gemeten?) blijft niet over het onderwerp. Dienovereenkomstig wordt de belichting door op de ontspanknop te drukken gemeten door lege ruimte. Hoe te zijn? Dit is erg belangrijk wanneer bijvoorbeeld een acteur op het podium goed wordt verlicht door een schijnwerper en de achtergrond bijna zwart is, dat wil zeggen dat er een zeer groot verschil in verlichting is, hier is alleen spotmeting nodig. Help het te begrijpen, alstublieft. Hoe gaan jullie back button focusers om met dit soort situaties?

  • Vv

   gebruik ofwel onmiddellijk het 'gewenste' scherpstelpunt zonder opnieuw te kadreren, of gebruik belichtingsvergrendeling of handmatige modus. En je kunt ook kiezen voor een belichtingscompensatie...

 • Madame Broshkina

  Bedankt VV voor het advies. Ik zou de belichting willen vergrendelen, maar zie niet zo'n geluk voor degenen die geen aparte AF-ON-knop hebben. Want de knop die de belichting zou kunnen blokkeren (AF-L\AE-L) is wat dat betreft bezet. Er zijn ofwel randpunten (op de een of andere manier vertrouw ik ze niet echt), of een handleiding. In dergelijke situaties is er geen tijd om te rommelen met belichtingscompensatie. Bedankt, ik zal het proberen.

 • Madame Broshkina

  Hoera! Hetzelfde gevonden in de instellingen, hoe je de belichting kunt blokkeren!
  Nikon zou Nikon niet zijn geweest als hij bezitters van budgetcamera's niet zo'n prettig kleinigheidje had bezorgd. In het gedeelte "Knoppen" van het menu "Instellingen" is er een volledig op zichzelf staande functie "AE-vergrendeling door sluiterknop". Het kan worden ingesteld op "aan". of "uit". hoe je je ook concentreert. Als je op de traditionele manier scherpstelt, heeft dat natuurlijk weinig zin. Maar als je scherpstelt met de terugknop, is het een fundamentele betekenis! Professionele fotografen met camera's met twee knoppen hebben dit waarschijnlijk niet nodig. Maar met de eigenaren van jongere Nikons, die dit probleem net als ik oplossen, deel ik graag mijn ontdekking!
  Succes met je foto's! Nikon-regels!

 • Vlad

  De Nikon S9900 heeft een probleem, als de ontspanknop half wordt ingedrukt, wordt scherpgesteld, als de knop opnieuw wordt ingedrukt, werkt de sluiter niet. Na een aantal keer opnieuw ontspannen van de ontspanknop, wordt de sluiter ontspannen. Bovendien kan dit proces gedurende een zeer lange tijd niet plaatsvinden, en dan stopt de sluiter weer met werken, d.w.z. er wordt niet geschoten. Waar kan ik in de instellingen graven of is het een defect van de f/device.

 • Vadim

  Werkt iemand in de AF-C "focusprioriteit" -modus op de nikon d3300? Zodra hij het niet probeerde aan te zetten, wilde hij niet ...

  • Arkadi Shapoval

   Daar werkt het standaard.

 • Roman

  Nikond3200. Met een 18-55 lens kan ik niet zonder focus fotograferen, zelfs niet in de stand M. Dat wil zeggen, wanneer ik zelf scherp lijk te beslissen of niet. De focussensor werkte niet - de sluiter werkt niet. Maar met een 18-105 lens klikt hij perfect zonder te richten. Trouwens, de lifehack met het indrukken van de af-l-knop werkt. Dat wil zeggen, bij de standaardinstellingen drukken we de ontspanknop tot het einde, en drukken we met je duim op de AE-L AF-L-knop en de sluiter flitst!

 • splin11

  Allereerst wil ik je bedanken voor je werk ... waardoor je veel kunt leren over fotografie en de bediening van de camera ... ik denk ... dat je site in die zin veelgevraagd en informatief is ... Dank u)
  Ik heb een vraag ... het lijkt misschien naïef voor u) ... Hoe stel ik de focus op oneindig in op de Nikon-5100 camera?

  • Arkadi Shapoval

   U moet de scherpstelring op de lens draaien totdat u oneindige scherpstelling bereikt, u kunt dit het beste doen in de handmatige scherpstelmodus

 • iemand

  Kleine onnauwkeurigheid. Nikon D5100 heeft GEEN autofocusprioriteit in AF-S-modus. Wat behoorlijk vervelend is. In AF-C-modus friemelt de camera constant met autofocus, zelfs nadat het scherpstellen is bevestigd, in AF-S stopt het onmiddellijk, wat het mogelijk maakt om handmatig te corrigeren door de camera te bewegen ... als het niet voor de sluitervergrendeling was.

  • Arkadi Shapoval

   Dit is precies wat bevestigt dat in AF-S focusprioriteit is. Ontspanknop uitgeschakeld zonder fijn richten

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2015/11/af-c-af-s-nikon-bug/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2015/11/af-c-af-s-nikon-bug/