Overzicht van niet-retrofocuslens JUPITER-12 2,8 / 35

Deze beoordeling beschouwt de versie van de legendarische 'JUPITER-12'-lens - JUPITER-12 2,8 / 35 met een externe Contax-Kyiv RF-vatting, vervaardigd door LZOS (Lytkarinsky Optical Glass Plant) in een 'zwarte' body met serienummer N7311221 (waarschijnlijk 1973 Jaar van uitgave).

In de review vind je veel nuttige informatie over de Contax-Kyiv RF mount JUPITER-11 1:4 F=13,5cm P met externe bevestiging Contax-Kyiv RF.

JUPITER-12 2,8/35 met Contax-Kyiv RF-montage

JUPITER-12 2,8/35 met Contax-Kyiv RF-montage

Met de Contax-Kyiv RF-vatting werden 'JUPITER-12'-lenzen in verschillende modificaties geproduceerd in drie fabrieken:

  1. BK 1:2.8 F=3.5cm P, de zogenaamde Biogon Krasnogorsky. Hij is gemaakt in de periode 1947-1948 bij KMZ van Duitse blanks.
  2. ZORKIY BK 1:2.8 F=3,5cm P, praktisch dezelfde BK 1:2.8 F=3.5cm, maar met het toegevoegde voorvoegsel 'ZORKIY', werd geproduceerd tussen 1949 en 1950 bij dezelfde KMZ, hoogstwaarschijnlijk van dezelfde Duitse blanks .
  3. JUPITER-12 1:2,8 F=3.5cm P vervaardigd door KMZ, heeft drie subversies, die verschillen in de rand van de kast. Onder deze naam begonnen ze sinds 1950 te produceren. Sinds 1952 wordt de lens gemaakt van huishoudelijk optisch glas. Bij KMZ werd deze lens tot 1961 geproduceerd.
  4. JUPITER-12 1:2.8 F=3.5cm P fabrieks LZOS in een wit metalen koffer.
  5. JUPITER-12 1:2.8 F = 3.5 cm P Kiev plant Arsenal in een witmetalen kast. Uitgegeven sinds 1957.
  6. JUPITER-12 2,8/35 LZOS plant in zwarte koffer. Deze versie van de lens wordt getoond in deze review.

'JUPITER-12' zou uit het Duits zijn gekopieerd Carl Zeiis Jena Biogon 1:2,8 f=3,5cm. De eerste lenzen werden gemaakt van Duitse blanks, later werd de lens herberekend voor de binnenlandse kwaliteit van optisch glas. 'Jupiter-12' is de meest voorkomende Sovjet-groothoeklens voor meetzoekercamera's.

JUPITER-12 2,8/35 met Contax-Kyiv RF-montage

JUPITER-12 2,8/35 met Contax-Kyiv RF-montage

De JUPITER-12 2,8/35 is vooral interessant omdat het geen retrofocus groothoeklens is. De afstand van het achterste element tot het brandvlak is veel kleiner dan de brandpuntsafstand. Alle lenzen voor full frame camera's met een brandpuntsafstand kleiner dan 40 mm zijn retrofocus lenzen. Er wordt aangenomen dat niet-retrofocuslenzen, zoals deze JUPITER-12 2,8 / 35, bepaalde voordelen hebben: compact formaat en een vrij eenvoudig optisch ontwerp. Sommige gebruikers voegen hier wat meer 'fantastisch' patroon van dergelijke lenzen toe.

JUPITER-12 2,8/35 en JUPITER-12 1:2.8 F=3.5cm P (beide met Contax-Kyiv RF-vatting)

JUPITER-12 1:2.8 F = 3.5 cm P en JUPITER-12 2,8/35 (beide met Contax-Kyiv RF-montage)

Het exemplaar JUPITER-12 2,8 / 35 dat ik heb getest, ziet er aan de buitenkant redelijk goed uit, zonder tekenen van slijtage en andere verwondingen, maar heeft merkbare terugslag focus ringen. Mijn exemplaar van de Arsenal-fabriek is in een veel meer deplorabele staat, maar het heeft niet zo'n terugslag. JUPITER-12 2,8/35 kast is volledig van metaal.

Het scherpstellen gebeurt door het hele lensblok te verplaatsen. De scherpstelring draait ca. 300-graad. Scherpstellen gaat soepel, tijdens het scherpstellen draait de frontlens mee. Er is een schaal met een scherpstelafstand in meters. De minimale scherpstelafstand is maar liefst 90 cm en de maximale zoomverhouding is ongeveer 1:24.

De scherptediepteschaal is beschikbaar voor F / 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22. De scherptediepte voor F / 22 is zo groot en de slag van de focusring is zo klein dat het scherptedieptebereik bij deze waarde beslaat bijna het hele frame van het lichaam - twee markeringen voor F / 22 staan ​​naast elkaar.

Het diafragma is verstelbaar met een binnenring. De diafragmaring stelt elke waarde in van F/2.8 tot F/22. De diafragmawaardeschaal wordt aangegeven voor F / 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22. Het diafragma bestaat uit slechts vijf bloembladen. Bloemblaadjes zijn slecht zwartgeblakerd.

Ring voor diafragmaregeling is erg oncomfortabel. Om te begrijpen welke waarde van het F-getal is ingesteld, moet je de lens met de frontlens naar je toe draaien. Daarnaast is de ring Heel smal. En het ergste is dat je tijdens de rotatie kunt de focus naar beneden halenOm dit te voorkomen, moet je de scherpstelring met de ene hand vasthouden en met de andere de diafragmaring draaien. Bovendien worden in feite filters in het frame van de diafragmaregelring geschroefd. En als je een polarisatie- of gradiëntfilter op de lens installeert, dan kun je gek worden door de filterinstelring te draaien om het ingestelde diafragma en de scherpstelafstand niet omver te werpen. Werken met filters op deze lens is een hel.

De lens kan alleen een kap met schroefdraad gebruiken, die in de schroefdraad van het filter wordt geschroefd. De diameter van het frontfilter is klein - 40.5 mm, deze diameter wordt gebruikt door alle gangbare lenzen met een Contax-Kyiv RF-vatting. De lensdop is van plastic, sluit nauw aan op het frame van de body, maar heeft geen sluitingen, zo'n dop is heel gemakkelijk kwijt te raken. Het deksel kan over het lichtfilter worden gemonteerd.

Verschillende lenscoatings voor JUPITER-12 2,8/35 met Contax-Kyiv RF-vatting en JUPITER-12 1: 2.8 F = 3.5 cm P

Verschillende lenscoatings voor JUPITER-12 2,8 / 35 en JUPITER-12 1:2.8 F = 3.5 cm P (beide met Conta-Kiev RF-montage)

De JUPITER-12 2,8/35 is de eerste lens die ik in handen kreeg met een achterlens die visueel veel groter is dan de voorlens.

De JUPITER-12 2,8/35 in een zwarte koffer is altijd geproduceerd met de naam in het Latijn geschreven - 'JUPITER-12 2,8/35'. Algemeen wordt aangenomen dat dit een exportversie van de lens is, maar is dat ook zo?

JUPITER-12 2,8/35 met Contax-Kyiv RF-montage

Gedemonteerde JUPITER-12 2,8/35 met Contax-Kyiv RF-montage

JUPITER-12 2,8/35 met Contax-Kyiv RF-montage

Gedemonteerde JUPITER-12 2,8/35 met Contax-Kyiv RF-montage

JUPITER-12 2,8/35 met Contax-Kyiv RF-montage

Tags JUPITER-12 2,8/35 met Contax-Kyiv RF-montage

JUPITER-12 2,8/35 met Contax-Kyiv RF-montage

Verlichting van de frontlens JUPITER-12 2,8/35 met Contax-Kyiv RF-vatting

Jupiter-12 op camera Kiev-4

Jupiter-12 op camera Kiev-4

In gebruik is de lens nogal grillig. Allereerst stuit je meteen op het probleem van het werken met zij- en achterlicht. Bij tegenlicht kan de lens heel gemakkelijk veelkleurige reflecties produceren, in principe vergelijkbaar met de vorm van het diafragma. Ook in het frame zijn er voortdurend uitlopende randen en hoeken, 'regenbogen' en gekleurde strepen.

De scherpte in het midden van het frame is zelfs bij f / 2.8 redelijk voldoende, maar de randen en hoeken van het frame bij f / 2.8 zijn erg, erg zwak. Mogelijk verlies aan beeldkwaliteit, inclusief scherpte aan de randen en hoeken, wordt geassocieerd met kleurverschuiving. Hoe het ook zij, maar de scherpte in de hoeken wordt pas weer normaal na het sluiten van het diafragma tot F/8.0. Bij F/11-F/16 geeft de lens een goede scherpte over het hele beeldveld.

De lens zorgt ook voor merkbare lichtafval bij elk F-getal. Misschien is de meeste lichtafval te wijten aan het feit dat ik de lens niet op een film heb gebruikt, maar op een digitale full-frame camera, waar kleurverschuiving maakte zich bekend.

Maar wat betreft vervorming is hier alles in orde. Daarnaast heeft de lens een prettige bokeh en is over het algemeen leuke foto.

Een voorbeeldfoto van JUPITER-12 2,8 / 35. Pasen recensie

Een voorbeeldfoto van JUPITER-12 2,8 / 35. Pasen recensie

De bronbestanden kunnen downloaden via deze link (40 foto's in '.ARW' formaat, 761 Mb). Op camera Sony a7 Ik gebruikte de lens met een zelfgemaakte adapter. Een deel van de foto is gemaakt in de APS-C-uitsnijdingsmodus. Houd er rekening mee dat veel foto's onscherp zijn gemaakt tot oneindig vanwege mislukte adapterinstellingen. Het archief bevat alleen die foto's die zijn gemaakt met de juiste adapterinstellingen.

JUPITER-12 2,8/35 met Contax-Kyiv RF-montage

JUPITER-12 2,8/35 diafragmalamellen met Contax-Kyiv RF-vatting

Mijn ervaring. Persoonlijk deel ik de lofzangen over niet-retrofocus groothoeklenzen niet, vooral niet omdat dergelijke lenzen op digitale matrices last kunnen hebben van ernstige kleurverschuiving. Ja, en JUPITER-12 2,8 / 35 is niet zo compact. Bijvoorbeeld, Lens EF-M 22 mm 1:2 STM merkbaar korter dan de lens uit de test. JUPITER-12 2,8 / 35 is in veel opzichten een zeer onhandige lens en problemen met tegenlicht kunnen op geen enkele manier worden behandeld. Ik weet niet eens hoe sommige fotografen twintig jaar achter elkaar met deze lens hebben gefotografeerd. Met deze lens is er teveel onnodig, onnodig gedoe dat kostbare tijd kost.

JUPITER-12 2,8/35 met Contax-Kyiv RF-montage

JUPITER-12 2,8 / 35 met Contax-Kyiv RF mount op een Sony a7 camera

Adresboek van modern merk lenzen 'Zenitar' и 'Helios' kan zie deze link.


Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

Resultaten van

JUPITER-12 2,8 / 35 - zeer ongebruikelijk en specifiek. Veel amateurs en professionals verheven bijna naar de hemel. In feite is dit vanuit technisch oogpunt van beeldkwaliteit en controle een vrij matige lens.

UPDATE

Een andere interessante verscheen op Radozhiv Jupiter-12 2,8/35 review (LZOS, 1973) voor Kiev/Contax camera's.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 81, over het onderwerp: Review van niet-retrofocuslens JUPITER-12 2,8 / 35

  • Jurassic

    Bach de grot, en de regio Ternopil 🤘🏻🥹, neem zulke (garni) shots, neem een ​​negatieve opmerking over de school))

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2015/04/jupiter-12-2-8-35-contax-rf/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2015/04/jupiter-12-2-8-35-contax-rf/