Beoordeling FED 1:2 F=50m/m

Voor geleverd door lens FED 1:2 F=50m/m veel dank aan Denis '10111′ Tkachenko.

FED 1:2 F=50mm

FED 1:2 F=50mm

FED 1:2 F=50m/m - een oude en zeldzame Sovjet-afstandsmeterlens, geproduceerd sinds 1937 en gebruikt als standaardlens voor 'FED-S'-camera's, die verschilde van de 'FED'-camera door de toegevoegde extra uithoudingsvermogen bij 1/1000 s.

De lens is degelijk gemaakt, de body is volledig van metaal. Het belangrijkste kenmerk van de lens kan worden overwogen: vouwframe optie. Zo'n frame wordt ook wel intrekbaar of intrekbaar genoemd en FED 1: 2 F = 50 mm wordt ook wel een buislens genoemd. Met dit mechanisme kunt u de grootte tijdens het transport aanzienlijk verkleinen. Om de lens uit te vouwen, moet de cilinder (frame) uit de camera worden getrokken en worden vastgezet door de lenscilinder met de klok mee te draaien (gezien vanaf de voorlens). Om de lens terug te vouwen, verwijdert u eenvoudig de vergrendeling en duwt u de lens terug in de camerabody. Voor fixatie worden drie speciale uitsteeksels van het frame nabij de achterste lens van de lens geplaatst.

Het blijkt dat lenzen met een parkeersysteem verre van een nieuwe uitvinding zijn :). Een modern Nikon 18-55mm 1: 3.5-5.6GII VR II AF-S DX Nikkor en soortgelijke lenzen met een transportsysteem om de maat te verkleinen - dit is slechts een nieuwe implementatie van een oud idee :).

Het scherpstellen wordt vergemakkelijkt door een speciaal uitsteeksel, dat het 'oog' wordt genoemd. Het oogje heeft een knopje met veer, waarmee je de lens vastzet bij scherpstellen op oneindig. Om de lens uit 'oneindig' te halen, drukt u gewoon op de knop en begint u aan de scherpstelring. Tijdens het scherpstellen draait de frontlens en beweegt de looprand naar voren.

Op de lenscilinder bevinden zich focusafstandsmarkeringen met waarden van 1, 1.25, 1.5, 1.75, 2, 2.5, 3, 4, 7, 10 en 20 meter. De diafragmaring bevindt zich voor de lens en lijkt visueel op een decoratieve metalen ring in de buurt van de voorste lens. De diafragmaregelring draait soepel. De F-getalschaal voor onze tijd heeft een niet-standaard reeks cijfers: F / 2, 2.6, 3.5, 4.5, 6.3, 9, 12.5, 18. Er is ook een scherptediepteschaal voor dezelfde F-getalwaarden Alle cijfers op de weegschaal zijn klein van formaat en nogal moeilijk leesbaar, vooral de cijfers op de scherptediepteschaal.

Het diafragma bestaat uit tien bloemblaadjes. Matte bloemblaadjes. Op afgedekte diafragma's ontstaan ​​vrij gelijkmatige cirkels in de vervagingszone. De lens heeft geen voorschroefdraad voor het gebruik van filters. De oorspronkelijke voorklep heeft geen vergrendelingen en past gewoon goed tegen de lenscilinder.

FED 1:2 F=50mm maakt gebruik van ongecoate optica. Hoogstwaarschijnlijk hadden de lenzen van de lens aanvankelijk geen verblinding, maar door het gebruik van een speciaal type glas begonnen de lenzen na verloop van tijd een 'regenboog' te werpen, wat te zien is in de opnames van de lensweergave in deze review. Ik vraag me af hoeveel invloed deze regenboog heeft op de kwaliteit van de foto's.

FED 1:2 F=50mm

FED 1:2 F=50mm

Aandacht! Erg belangrijk! Bij gebruik van een conventionele M39-Sony NEX-adapter (ook bekend als L39-NEX) vangt de lens in opgevouwen toestand de matrix van Sony-systeemcamera's met zijn achterkant. Dit komt doordat de werklengte van M39 × 1 / 28,8 merkbaar langer is dan de werklengte van Sony E, die slechts 18 mm is.

Een ander kenmerk: de FED 1:2 F=50mm lens heeft geen standaard werkafstand M39×1, gelijk aan 28,8 mm, maar langer. Bij het werken met een gewone M39-Sony NEX-adapter (of een andere adapter met een M39-'vereist systeem'), zal de afstandsschaal niet correct werken, zal de lens een 'vlucht' van oneindig hebben en zal de minimale scherpstelafstand ongeveer twee meter zijn. Mijn M39-Sony NEX adapter heeft een stelring waarmee je het verschil in werklengte kunt compenseren (de ring zit vast met borgschroeven).

Natuurlijk zal er geen juiste koppeling zijn met een afstandsmeter op filmafstandsmetercamera's met een M39 × 1 / 28,8 montageschroefdraad. Daarom zal het gebruik van deze lens op 'Zorkiy' camera's en dergelijke moeilijk zijn. Op internet kunt u: vind informatie over de ombouw van deze lens.

Om de lens van de camera te verwijderen, is de eenvoudigste manier om de minimale scherpstelafstand in te stellen en vervolgens, met behulp van de stop in het 'oog', de lens in dezelfde richting te blijven draaien.

Als je eraan gewend bent, dan kun je op spiegelreflexcamera's met een lens fotograferen. Op spiegelreflexcamera's kun je de lenscilinder bewegen, waardoor een primitieve scherpstelling wordt uitgevoerd. Maar je moet uiterst voorzichtig zijn om de buis niet te ver te duwen en de spiegel te vangen. Door de forse speling van de buis kan de kromming van het beeldveld serieus lopen :(.

En nog wat foto's van de lens zelf:

FED 1:2 F=50mm

FED 1:2 F=50mm

 

FED 1:2 F=50mm

FED 1:2 F=50mm

 

FED 1:2 F=50mm

FED 1:2 F=50mm

 

FED 1:2 F=50mm

FED 1:2 F=50mm

 

FED 1:2 F=50mm

FED 1:2 F=50mm

 

FED 1:2 F=50mm

FED 1:2 F=50mm

 

FED 1:2 F=50mm

FED 1:2 F=50mm

 

FED 1:2 F=50mm

FED 1:2 F=50mm

 

FED 1:2 F=50mm

FED 1:2 F=50mm

 

FED 1:2 F=50mm

FED lens afmetingen 1:2 F=50mm

 

FED 1:2 F=50mm

FED 1:2 F=50mm, regenboog op lenzen

 

FED 1:2 F=50mm

FED 1:2 F=50mm op FED-camera

 

FED 1:2 F=50mm

FED 1:2 F=50mm

Het optische ontwerp bestaat uit 6 elementen in 4 groepen. Over het algemeen is de lens voor onze tijd erg zwak qua beeldkwaliteit: hij heeft een slecht contrast, een sterke angst voor tegenlicht en zijlicht en verschrikkelijke lichtafval (vooral bij F/2.0 en scherpstellen rond oneindig). Verrassend genoeg is bij F/2.0 de scherpte in het centrum van het frame niet slecht, maar aan de randen en hoeken van het frame keert de scherpte bij geen enkele waarde van het F-getal terug naar normaal. JVI opvallend omdat de lens een beetje geel is. Meestal zijn snelle "fixes" vanuit artistiek oogpunt interessant vanwege hun beeldkwaliteit, helaas beviel de FED 1: 2 F = 50 mm ons in dit opzicht ook niet met iets bijzonders.

De bronbestanden kunnen downloaden via deze link (46 foto's in de formaten '.ARW' en '.NEF', 1.07 GB). Bij scherpstellen op een Sony a7 laat de peaking duidelijk de kromming van het lensbeeldveld zien (het scherptedieptevlak is in feite een halve bol, van waaruit de hoeken en randen van het beeld wazig worden).

FED 1:2 F=50mm

FED 1:2 F=50mm


Adresboek van modern merk lenzen 'Zenitar' и 'Helios' kan zie deze link.


Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.


Resultaten van

FED 1:2 F=50m/m - een lens voor verzamelaars :), is niet van bijzonder belang voor praktisch gebruik.

Heb je de review van deze zeldzame lens tot het einde gelezen of voorbeeldfoto's bekeken? Deel deze informatie dan zeker op sociale netwerken (de knoppen staan ​​iets lager).

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 36, over het onderwerp: Herziening van FED 1:2 F=50m/m

 • PashQwert

  Ik heb een verzoek. Voor de waarneming zijn er maar heel weinig gezichts- / portretten van volledige lengte bij het beoordelen van dergelijke lenzen. Het is moeilijk om de afstand van het object tot de camera door het onderwerp te bepalen en als gevolg daarvan wordt het onmogelijk om de werkelijke scherptediepte en de mate van onscherpte aan te nemen bij het fotograferen van een persoon of andere objecten van een andere grootte.

  • 10111

   Er ontbreekt hier veel om te begrijpen.

 • anonymus

  hallo, maar als je hem op een nikon zet met m39 / m42 en m42 / nikon f, hoe ver kun je dan scherpstellen?

  • Arkadi Shapoval

   Wanneer uitgevouwen, ongeveer 20 cm van het brandvlak, als u de buis verbergt - ongeveer 70 cm (raak de hoofdspiegel niet aan).

 • Yarkie

  - Geen waarde!
  -Begrepen...
  (c) }{van

 • Waanzin Scifi

  eeuwenlang de kast in elkaar zetten ... de kanonnen en nikons hebben nooit gedroomd ... maar de sluiter werkt niet eens het 70e deel van de bron. Ik heb zelf een FED-3 - de auto is vuur, de diafragmaring bevriest in de kou - waardoor, terwijl je hem probeert te draaien, de lens wordt losgeschroefd, niets zichtbaar is in de kleine zoeker - of je echt in focus op 2,8 of niet ... en vooral de lappensluiter met horizontale spleet - het wordt tegen de gaten gewreven en de film schijnt ... alle vergelijkbare camera's en hun latere modellen hebben hun eigen kosten en adequate werking van de eenheden en ruimtevorm

  • 10111

   Het concept van "hulpmiddel" voor gordijnluiken is in principe slecht toepasbaar. Bovendien juist omdat ze praktisch eeuwig zijn. Niets erin is tot gaten gewreven, maar bij goedkope camera's kunnen er problemen zijn met de afwerking. Al het andere wordt behandeld met banale CLA, tk. de belangrijkste ziekten pas vanaf de leeftijd.

   • Ingvard

    Met rubber beklede luiken, herinner ik me, mijn FED-5 bevroor snel in de omstandigheden van ons barre Siberië, en de sluiter begon te "falen", onjuiste sluitertijden uit te werken en vast te lopen. Als gevolg hiervan zijn we het "verloren", de sluiter van mijn FED is ooit overleden. Mijn vriend, de gelukkige eigenaar van de oude Kyiv-4A, wiens sluitergordijnen van metaal waren, had minder van dergelijke problemen.

    • 10111

     Dit is een probleem van oud vet en vuil, niet van gordijnen. Bij -20 schoot ik met zowel Leika als Kiev-60 - er waren helemaal geen problemen. De camera's waren doorgevroren.

   • Denis

    Gordijnstof luiken eeuwig? Een van mijn kennissen, in de Sovjet-jaren, wankelde verschillende Zeniths met actieve fotografie (het was nodig voor werk), ze werkten volledig onzin uit in vergelijking met moderne DSLR's. Zelf heeft hij een “Zorkiy” met een dode sluiter. En ja, er ontstaan ​​na verloop van tijd gaten in de stof. Voor de meesten leven deze camera's alleen omdat de film niet bevorderlijk was voor het opnemen van een groot aantal frames.

    • 10111

     Ten eerste is de Zenith een primitieve camera met een slechte afwerking. Ten tweede gaan dergelijke luiken echt heel lang mee. In 1958 deed Nikon's gordijnsluiter 100 gegarandeerde handelingen. En tot nu toe werken deze camera's als voorheen. Wat betreft gordijnen en linten, in dergelijke luiken is het een verbruiksmateriaal.

 • Franz

  voor zo'n "eerbiedwaardige leeftijd" is het heel goed ...

 • Caelwyn

  Nou, als zo'n hitte al weg is, dan zal ik mijn vijf cent toevoegen. Neem liever de Zorkiy-4, deze heeft een grote en heldere zoeker, sluitertijden van 1-1/1000 (ongeveer) en alle meetlenzen passen op de M39. Als de sluitergordijnen versleten zijn en glanzen, kunnen ze worden vervangen door dezelfde die uit latere Zeniths van dezelfde fabriek zijn gehaald.

  • 10111

   Beter Kiev, veel beter)

   • Ingvard

    Ik zal ondersteunen.

   • Oleg R

    Mee eens!!!

 • Robot1524

  Goedemiddag. Heb je ervaring met het converteren van lenzen van M42 naar oneindig voor gebruik op het Nikon-systeem?

 • Igor

  Een mooie tekening

  • Andy Lem

   Dit is de hele Shapoval: Resultaten - de lens is bullshit (ik overdrijf dit ;)), de foto's zijn een bom.
   Volgens de legende speelde Paganini op één snaar.
   Niets verhindert een echte Meester. ;)
   ps. Bedankt Arkady, ik word het nooit moe om je blog aan te bevelen!

 • Dmitry

  ZW. Arkady, alle vooroorlogse lenzen zijn ongecorrigeerd voor kleur Ik heb veel vooroorlogse Leica's geschoten met Leik's Elmars, totalen Het beste resultaat is b-w Kodak T-max film. 80 jaar is niet nodig in kleur.

 • Ivan Rosomahin

  het is merkwaardig dat er een kleine serie van dergelijke FED's was met deze lens en verminderde ruis van de camerasluiter .... werden gebruikt bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en in het MGB/KGB-systeem....

 • Arthur

  Ik heb deze lens nog maar een paar dagen, maar ondanks het lage contrast merk ik meteen dat dit een artistiek stuk gereedschap is. Hij heeft zijn eigen tekening, karakter, hij lijkt de sfeer van zijn tijd na te bootsen.
  Ik heb het niet speciaal kunnen testen - het is winter - maar ik heb een paar foto's gemaakt:
  https://radojuva.com/2015/03/fed-2-f-50-mm-lens/

 • Vadim Fedorov

  Arkadi, bedankt.

 • Eugene

  Hallo!
  En waar kan ik dezelfde adapter krijgen als die van jou, zodat je de lengte kunt aanpassen? Een link delen?

 • gast

  Het spijt me in tranen, ik ben een gast, soms lees ik recensies van deze site, maar (!), telkens als ik volledig verkeerde tests zie. Laat me het uitleggen: het testen van lenzen die oorspronkelijk zijn gemaakt voor filmfotografie met digitale camera's is niet alleen een verkeerde beslissing, maar ook een volledig ongeletterde en uiterst incompetente beslissing. Bovendien worden alle tests gedaan in (type) macro-modus (!). Dit is weer een grove fout, want. oude Sovjet-lenzen voor meetzoekercamera's zijn nooit gemaakt als lenzen voor opnamen in de macromodus. Als de lens, vervaardigd door de fabrikant, is ontworpen, vervaardigd en getest door tests voor het filmen met behulp van fotografische films, dan moeten moderne tests precies film worden getoond, maar niet digitaal.
  Ja, velen zullen bezwaar maken of vragen waarom het onmogelijk is om digitaal te fotograferen? Je kunt fotograferen, niemand wordt er slechter van, maar in dit geval blijft het enige antwoord: al deze lenzen kunnen door jou worden waargenomen als - like x dislike, en dat is alles. Tot slot, als iemand niet op de hoogte is, laat me dan uitleggen dat deze oude Sovjet-lenzen niet alleen zijn gemaakt met het oog op filmopnamen, maar uitsluitend voor zwart-witfilm, omdat. In die tijd waren er in de USSR nog geen kleurenfoto's. Voor een goed begrip van de zaak moet je, voordat je mijn mening accepteert of niet, echte tests doen met deze oude Sovjet-afstandsmeterlenzen en MACRO-lenzen, nou ja, zo niet specifiek modern, maar in ieder geval de jaren 80, 90 van de release en, strikt genomen zonder enige correctie is alles zoals het is, direct na de opname. Bovendien hebben fotografische film en een digitale matrix volledig en radicaal verschillende manieren om een ​​beeld te vormen, daarom zullen lenzen die zijn vrijgegeven voor filmopnamen niet hetzelfde resultaat hebben bij gebruik op digitale camera's en vice versa.

  • Arkadi Shapoval

   Je kunt dit materiaal opvatten als een verhaal over de mogelijkheden van de oude lens op nieuwe camera's. Ook heb ik verschillende foto's in mijn recensie, niet alleen "macro".
   Over digitaal en film. Kijk wat een deal - een enorm, enorm, onbetaalbaar aantal lenzen, bijvoorbeeld voor autofocussystemen, werden oorspronkelijk ontwikkeld voor film, maar toen werden ze met hetzelfde succes gebruikt op digitale camera's en niemand maakte zich echt zorgen over het feit dat ze gingen alleen over film. Wil je bijzonderheden, dan is bijvoorbeeld Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D in 1997 ontwikkeld voor film, net als een enorm aantal lenzen uit die tijd. En het is tot op de dag van vandaag relevant voor elk cijfer. Is er iets om over na te denken?

   • Rodion

    +1

 • Anna

  Goedemiddag, hoe focus je op verre objecten?)
  Ik slaag er alleen in om macro te schieten en scherpstellen op middellange afstanden lukt niet, omdat de lens het glas breekt.
  De macroring helpt niet, de scherpstelling verschijnt niet in de verte.
  Helpen?

  • Felix

   Oh, die meiden... :) Als ze nou eens zouden zeggen... waar haak je hem aan?

  • Michael

   Wat betekent "lens breekt glas"?

   • Rodion

    Spiegel, blijkbaar

 • Igor

  Je hebt ongelooflijk veel geluk, want. aan het aantal te zien is dit een van de laatste lenzen die is uitgebracht voor de ontruiming van de fabriek. Er zijn ook vroege 24xxx lenzen met blauw gegalvaniseerde bloembladen.

 • Artem

  Dus het verschil in werklengte moet worden gecompenseerd door de adapter, en in dit geval moet alles mooi uitkomen, of vergis ik me? Waarom werkt zo'n truc niet?

  Of is het mogelijk om de diepte van de recessie daar te veranderen?

  Interessante accessoires voor fuji x-pro

 • Alexander Kraus

  Bedankt voor deze uitgebreide review van deze zeldzame lens. Er is maar weinig informatie over op internet en bijna niemand heeft het op een moderne camera gebruikt. Ik heb onlangs een FED-S gekocht met de 2.0/50 mm in uitstekende staat en de lens op mijn Sony A9 bevestigd om foto's te maken. De flensafstand van mijn monster is ongeveer 28.4 mm en daarom moest ik het adapterbit slijpen om tot in het oneindige te kunnen scherpstellen. Hier zijn enkele foto's die ik heb gemaakt: https://flic.kr/ps/34qjHV
  Ik moet zeggen dat ik positief verrast was door zijn prestaties! Het voldoet zeker niet aan de moderne normen, maar het is absoluut bruikbaar en bijna op hetzelfde niveau als de Leitz Summar.
  Ik denk dat je sample een apart frontelement heeft (regenboogkleuren!) en daardoor niet meer de volledige prestatie geeft.

 • Igor

  Artistieke lens. Geen uitslag van een huidtest, er wordt naar een aspect gekeken.

  • B.R.P.

   Het object zelf is het meest opvallend. Alle kunst zit in onze hoofden, ogen, harten.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2015/03/fed-2-f-50-mm-lens/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2015/03/fed-2-f-50-mm-lens/