Exclusieve review JUPITER-8 1:2 F=5cm P met Contax-Kyiv RF mount

JUPITER-8 1:2 F=5cm P — de legendarische Sovjet vijftig dollar (een lens met een vaste brandpuntsafstand van 50 mm), met een maximaal diafragma van F / 2.0 en met een 'Contax-Kyiv RF'-vatting, ontworpen voor installatie op meetzoekercamera's 'Kyiv'. 'JUPITER-8'-lenzen van het merk worden beschouwd als een van de beste Sovjet-massalenzen voor meetzoekercamera's. Deze review presenteert de JUPITER-8 lens, met serienummer nr. 5622104, in een metalen 'wit' (of 'zilver') frame van de body, gemaakt in de fabriek 'Arsenal' (Kiev, Oekraïne, volgens het logo).

JUPITER-8 1:2 F=5cm P met montering Contax-Kyiv RF

JUPITER-8 1:2 F=5cm P met Contax-Kyiv RF mount op camera 'Kyiv'

JUPITER-8 1:2 F = 5cm P heeft een interne Contax-Kyiv RF-vatting en heeft, in tegenstelling tot lenzen met een externe Contax-Kyiv RF-vatting, geen scherpstelring, een scherptediepteschaal en een scherpstelafstandschaal. Veel nuttige informatie over de ongebruikelijke Contax-Kyiv RF-vatting vind je in de review JUPITER-11 1:4 F=13,5cm P met externe bevestiging Contax-Kyiv RF.

Wanneer zo'n lens op een 'Kyiv'-camera wordt gemonteerd, fungeert een deel van de bajonet van de camera als scherpstelring. De vatting heeft ook een scherpstelafstandsschaal van oneindig tot 90 cm en een scherptediepteschaal voor F / 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22. Vanwege het feit dat JUPITER-8 1: 2 F = 5 cm P met interne vatting Contax-Kyiv RF heeft geen scherpstelring, het is moeilijk voor hem om een ​​adapter te maken voor moderne digitale camera's. Bovendien is de JUPITER-8 1:2 F=5cm P een meetzoekerlens en daarom is het gebruik als klassieke fotolens alleen beschikbaar op meetzoeker- of moderne spiegelloze camera's. Op spiegelreflexcamera's JUPITER-8 1:2 F=5cm P met Contax-Kyiv RF-vatting kan alleen worden gebruikt als macrolens.

Ik gebruikte JUPITER-8 1:2 F=5cm P met een zelfgemaakte Contax-Kyiv RF-naar-Sony E-montageadapter op een Sony a7 full-frame spiegelloze systeemcamera. Mijn zelfgemaakte adapter is gemaakt van een deel van een Kyiv-camerabevestiging en een 'M39 - Sony E'-adapter. De gebruikte adapter heeft een gereduceerde MDF waarmee u de JUPITER-8 slechts 45 cm van het onderwerp kunt scherpstellen. In dit geval draait de scherpstelring 720 graden (twee volledige slagen).

review JUPITER-8 1:2 F=5cm P met Contax-Kyiv RF mount

Overzicht JUPITER-8 1:2 F=5cm P met Contax-Kyiv RF-montage

JUPITER-8 1:2 F=5cm P is gekopieerd van de Duitse lens Sonnar 1:2 f=5cm Carl Zeiss Jena. Er zijn ten minste zes Sovjet-modificaties van de JUPITER-8 met een Contax-Kyiv RF-vatting, geproduceerd op verschillende tijdstippen en in verschillende fabrieken:

 1. ZORKI ZK 1:2 F=5cm P
 2. ЗК 1:2 F=5cm П, zonder prefix 'ZORKIY'
 3. JUPITER-8 1:2 F=5cm P fabriek 'Arsenal' (uit deze review)
 4. JUPITER-8 1:2 F=5cm P fabriek KMZ
 5. JUPITER-8 1:2 F=5cm P fabriek 'Arsenal', de naam is in het Oekraïens geschreven
 6. JUPITER 1:2 F=5cm fabriek 'Arsenal', de naam is in het Latijn geschreven en zonder het nummer '8'
 7. JUPITER-8M 2/50
 8. JUPITER-8M 2/53, bestaat in twee versies van het frame van de behuizing - klassiek metaal en zwart, vergelijkbaar met HELIOS-103 1.8/53
 9. JUPITER-8M 1:2 F=5cm P
 10. JUPITER-8 NB 2/50 en JUPITER-8 N 2/50, alleen geschikt voor de Kyiv-5-camera, die alleen het buitenste deel van de Contax-Kyiv RF-vatting heeft

De namen van lenzen zijn aangegeven volgens hun spelling op de body. De werkelijke brandpuntsafstand van de lenzen is ongeveer 52 mm, wat de reden is voor de spreiding in de markering van de brandpuntsafstand van 50 naar 53 mm. Het is opmerkelijk dat de eerste exemplaren van Sonnar 1:2 f=5cm Carl Zeiss Jena 'ZORKI ZK 1:2 F=5cm P' werden genoemd, waarbij de afkorting 'ZK' werd ontcijferd als 'Zonnar Krasnogorsky', aangezien de productie van de eerste batches werden geregeld in de Krasnogorsk Mechanical Plant (KMZ). Het gerucht gaat dat 'Zonnar Krasnogorsky' is gemaakt van in Duitsland geoogste lensblokken. De eerste dergelijke lenzen werden geproduceerd sinds 1947. Een volledige lijst van alle aanpassingen is te vinden hier.

Over het algemeen bestaan ​​modificaties van JUPITER-8 eenvoudig: duisternis-donker. In principe is de lens bekend in de versie voor meetzoekercamera's met M39 montageschroefdraad. In het optische ontwerp van JUPITER-8 zijn er 6 elementen in 3 groepen, als iemand het verschil weet in het optische ontwerp voor versies met M39 en met Contax-Kyiv RF, schrijf dan in de opmerkingen.

JUPITER-8 1:2 F=5cm P met montering Contax-Kyiv RF

JUPITER-8 1:2 F=5cm P met montering Contax-Kyiv RF

JUPITER-8 is klein, weegt ongeveer 130 gram, maakt gebruik van filters met een diameter van 40.5 mm. De oorspronkelijke voorkant heeft geen vergrendelingen en past gewoon goed tegen de lensbehuizing. De lens is goed gemaakt, dankzij de metalen behuizing kunt u de levensduur onbeperkt verlengen. Het exemplaar dat ik heb beoordeeld, heeft schone lenzen zonder krassen, schimmel of schimmel.

Afmetingen JUPITER-8 1:2 F=5cm P met houder Contax-Kyiv RF

Afmetingen JUPITER-8 1:2 F=5cm P met houder Contax-Kyiv RF

Het is heel goed dat de JUPITER-8 een diafragma heeft met negen bladen. De bloembladen zijn mat, wanneer ze gesloten zijn, wordt een vrij rond gat gevormd, maar toch, als je goed kijkt, kun je de randen van de veelvlakken onderscheiden (voorbeeld op F / 4). De lens heeft slechts één diafragma-instelring, waarmee je elke waarde van het F-getal kunt instellen: van F/2 tot F/22. De ring heeft geen vaste tussenwaarden en draait soepel rond. Op de kast staan ​​markeringen voor F/2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 22.

JUPITER-8 1:2 F=5cm P met montering Contax-Kyiv RF

JUPITER-8 1:2 F=5cm P met montering Contax-Kyiv RF

De rode letter 'P' in de naam van de lens 'JUPITER-8 1:2 F = 5cm P' duidt op de aanwezigheid van een speciale 'P' coating, die de lenzen van de lens bedekt. In latere versies van de lens werd de letter 'P' niet geschreven, en standaard hebben alle lenzen gecoate optiek. Op rommelmarkten zie ik vaak dat lenzen met de letter 'P' duurder worden verkocht dan andere vergelijkbare lenzen, wat dit rechtvaardigt door de aanwezigheid van verlichting. In feite is er niet veel verschil tussen Jupiter-8 lenzen met en zonder de letter 'P'.

Jupiter-8 2/50 van 'Electronics L-50' TV camera en JUPITER-8 1:2 F=5cm P met Contax-Kyiv RF mount

Verlichting van objectieve lenzen Jupiter-8 2/50 van de tv-camera 'Electronics L-50' en JUPITER-8 1:2 F=5cm P met Contax-Kyiv RF-montage

Tijdens het scherpstellen draait de frontlens, om precies te zijn draait de hele lens. Door de kleine diameter van de frontlens en de rotatie ervan was het voor mij uitermate onhandig om een ​​polarisatiefilter te gebruiken. Tijdens het scherpstellen is een vrij sterk 'Focus Breathing' effect waarneembaar (een voorbeeld staat in de video).

Op Jupiter-8 merkte ik voor het eerst een ander negatief punt op van de rotatie van het lensblok van de lens tijdens het scherpstellen - bij het opnemen van video'sterretjes', die worden gevormd door felle lichtbronnen en diafragmalamellen, beginnen in het frame te draaien (een voorbeeld van dit gedrag wordt getoond in de videoreview). Een dergelijke rotatie kan de aandacht afleiden van het hoofdonderwerp in het frame.

Verlichting van lenzen van Jupiter-8 2/50 lenzen uit de tv-camera 'Electronics L-50' en JUPITER-8 1: 2 F = 5cm P met Contax-Kyiv RF-vatting

Verlichting van objectieve lenzen Jupiter-8 2/50 van de tv-camera 'Electronics L-50' en JUPITER-8 1:2 F=5cm P met Contax-Kyiv RF-montage

De lens is erg grillig op zij- en tegenlicht. Met mijn JUPITER-8 is het gemakkelijker dan ooit om een ​​flare of flare in het frame te krijgen. Ook het contrast van de lens is zwak.

JUPITER-8 1:2 F=5cm P met Contax-Kyiv RF-montage en HELIOS-103 1.8/53 met Contax-Kyiv RF-montage

Verlichting van de frontlens JUPITER-8 1:2 F=5cm P met Contax-Kyiv RF-vatting en HELIOS-103 1.8/53 met Contax-Kyiv RF-montage

Als je de lens in de bajonet van de spiegelreflexcamera 'verdrinkt' en in JVI, zal het opvallen dat de foto een licht geelgroene tint krijgt. Auto witbalans moderne camera's kunnen de kleurweergave goed corrigeren, maar in het geval van een vooraf ingestelde waarde BB problemen beginnen.

Ik kom steeds meer tot de conclusie dat de aanwezigheid van dergelijke 'groenen' sowieso een negatief effect heeft op de kleur, ook bij automatische BB, of met het nabewerken van RAW-bestanden. Na moderne optica met normale verlichting zien zulke 'groene' oldies er erg slecht uit. Misschien was er in het tijdperk van zwart-wit en kleurenfilm niet zo'n serieuze nit-picking over kleur.

Diafragmabladen JUPITER-8 1:2 F=5 cm P met Contax-Kyiv RF-vatting

Diafragmabladen JUPITER-8 1:2 F=5 cm P met Contax-Kyiv RF-vatting

JUPITER-8 heeft een zwakke scherpte in het F/2-F/2.8 bereik, maar de lens zorgt voor een 'luchtig', 'volumetrisch' beeld, waar veel amateurfotografen van houden :). Ook zijn de beeldhoeken bij open diafragma's erg, erg zwak. Bij afgedekte openingen wordt de scherpte weer normaal.

Bronnen in RAW-formaat (.ARW) kunnen downloaden via deze link (48 bestanden, 1 GB). Voor de meeste foto's heb ik een Extradigital CPL 40.5 mm polarisatiefilter gebruikt, wat hielp om het contrast een beetje te vergroten. Op de foto met blauwe 'bokehs' vlekken worden veroorzaakt regendruppels op de lens van de lens. Sommige foto's zijn gemaakt met APS-C crop ingeschakeld.

JUPITER-8 1:2 F=5cm R met Contax-Kyiv RF mount op Sony A7 camera

JUPITER-8 1:2 F=5cm R met Contax-Kyiv RF mount op Sony A7 camera

De videoreview is te bekijken op: mijn youtube-kanaal:

JUPITER-8 is een eenvoudigere versie van de lens JUPITER-3.

JUPITER-8 1:2 F=5cm P met montering Contax-Kyiv RF

JUPITER-8 1:2 F=5cm P met Contax-Kyiv RF mount met zelfgemaakte adapter RF -> Sony E

Adresboek van modern merk lenzen 'Zenitar' и 'Helios' kan zie deze link.


Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

Resultaten van

Het technische gedeelte van de beeldkwaliteit van mijn JUPITER-8 1:2 F=5cm P is niet erg goed. Maar maak je vrienden met de lens, dan wordt het een heerlijk diafragma van vijftig dollar met een zekere 'ziel'. In onze tijd is de JUPITER-8 1:2 F=5cm P met Contax-Kyiv RF-vatting perfect voor de rol van een ongewone vintage lens voor een verscheidenheid aan creatief onderzoek :).

Jupiter-8-serie lensrecensies:

 1. JUPITER-8 1:2 F=5cm П | Arsenaal | Contax-Kiev | 1956
 2. JUPITER-8М 1:2 F=5cm | Arsenaal | Contax-Kiev | 1961 | recensie van een lezer
 3. JUPITER-8М 1:2 F=5cm П | Arsenaal | Contax-Kiev | 1963
 4. JUPITER-8М 2/50 | Arsenaal | Contax-Kiev | 1977
 5. JUPITER-8М 2/53 | Arsenaal | Contax-Kiev | 1978
 6. Jupiter-8 1:2 F=5cm П | KMZ | M39 | 1958 | wit
 7. Jupiter-8 2/50 | KMZ | M39 | 1962| wit
 8. Jupiter-8 2/50 | KMZ | van de tv-camera 'Elektronica L-50' | 1965
 9. Jupiter-8 2/50 | KMZ | M39 | 1974| zwart | recensie van Rodion Eshmakov
 10. Voorbeelden op JUPITER-8 2/50 (zwart, M39)
 11. Galerij op 500PX
 12. Video over Jupiter-8

Jupiter-8 bestaat ook in vroege versies onder de namen:

 1. ZK 1:2 F=5cm P | KMZ | klapraam | ~1948 | M39
 2. Zorkiy ZK 1:2 F=5cm P | KMZ | wit met oren | ~1949 | M39

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 72, over het onderwerp: Exclusieve recensie van JUPITER-8 1:2 F = 5 cm P met Contax-Kyiv RF-vatting

 • Anoniem

  Kiev in je feed

 • anonymus

  Ik maak een adapter van plastic naar micro 4/3 (Olympus, Panasonic). De adapter bestaat uit twee delen, in de ene zit de lens vast, in de andere met een micro 4/3 vatting. Scherpstellen vindt plaats door het ene deel van het andere in en uit te schroeven. Als iemand geïnteresseerd is om te kopen, schrijf dan: mezhevskiy@mail.ru.

 • anonymus

  Bedankt Arkady. Vooral de eerste portretten vond ik prachtig. Jammer dat er geen diafragmawaardes in de voorbeelden staan ​​(nou ja, of ik ben gewoon niet oplettend).

 • Bogdan

  Slechte lens. De helderheid van het beeld is hoog, de scherpte is laag, het lijkt alsof het beeld zacht is. De aard van de bokeh is specifiek, scheurtjes. Op video is het niet slecht voor jezelf, bij 1920×1080 is de zwakke scherpte niet zo memorabel. De ringtransmissie bij de lens is correct en het oog is ontvangen
  https://staf.org.ua/jupiter-8/

 • Виталий

  Is er een verschil tussen JUPITER-8 en JUPITER-8M?

  • Rodion

   De 8M is scherper aan de randen, maar heeft een stervormig diafragma met 9 lamellen. Het heeft ook koelere kleuren.

 • Hopen

  Hallo! Ik vond een oude Kyiv-camera, nog steeds van mijn vader. en het bleek dat de lens daar Jupiter 8 M is, ik begreep niets van je tekst hoe ik de adapter zelf kon maken. omdat het verre van alle technische aspecten is. Ik smeek u. Heb je gedetailleerde instructies met foto's voor het maken van een adapter voor Sony A7 voor dummies? stuur me een e-mail of geef me een link waar te kijken. Met dank ! kijk er echt naar uit.

 • iemand

  De optische delen van Jupiter-8 op Kiev-Kontax en M39 lijken zo op elkaar dat ze mechanisch uitwisselbaar zijn.
  Bovendien werden tot 1955 lenzen voor Kiev gemaakt door KMZ.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2015/02/jupiter-8-f-2-5o-mm-p-contax-kiev-rf/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2015/02/jupiter-8-f-2-5o-mm-p-contax-kiev-rf/