Fujifilm FinePix S1 Pro review

Voor geleverd door camera Fujifilm FinePix S1 Pro hartelijk dank”1e officiële foto vlooienmarkt van Dnepropetrovsk"

Fujifilm FinePix S1Pro

Fujifilm FinePix S1Pro

Fujifilm produceert zijn Fujifilm FinePix digitale SLR camera's al iets meer dan 10 jaar, deze review toont de allereerste daarvan - Fujifilm FinePix S1 Pro. Al die tijd werden er slechts 6 verschillende modellen van de CZK geproduceerd:

 1. Fujifilm FinePix S1 Pro - januari 2000, gebaseerd op de film Nikon F60 (ook bekend als Nikon N60), gebruikt de eerste generatie SuperCCD-matrix. Matrices voor Fujifilm FinePix 4700 Zoom en 4900 Zoom compacts zijn gemaakt met dezelfde technologie.
 2. Fujifilm FinePix S2Pro - Januari 2002, gebaseerd op de film Nikon F80 (ook bekend als Nikon N80), SuperCCD III (de matrix derde generatie). Fujifilm F601 Zoom, S602 Zoom en M603 compacte matrices zijn gemaakt met dezelfde technologie.
 3. Fujifilm FinePix S3Pro — Februari 2004, gebaseerd op Fujifilm FinePix S2Pro, SuperCCD SR II-matrix (tweede generatie SR-matrix)
 4. Fujifilm FinePix S3 Pro UVIR - Augustus 2006, geüpgraded Fujifilm FinePix S3Pro voor opnamen in IR (Infra Rood) en UV (Ultra Violet) spectra.
 5. Fujifilm FinePix S5Pro - September 2006, gemaakt op basis van de CZK Nikon D200, een licht verbeterde SuperCCD SR II-sensor (vergelijkbaar met die op de Fujifilm FinePix S3 Pro). De productie van dit model werd eind 2009 stopgezet.
 6. Fujifilm FinePix IS Pro - juni 2007, geüpgraded Fujifilm FinePix S5Pro voor opnamen in IR (infrarood) en UV (ultra violet) spectra. De productie van dit model werd medio 2010 stopgezet.
Fujifilm FinePix S1Pro

Fujifilm FinePix S1Pro

Het bovenlichaam van de S1 Pro is een kopie van de Nikon F60 filmcamera, in Amerika bekend als de Nikon N60. Van de Nikon F60 erfde de camera mechanische componenten, waaronder een grote passpiegel.

Houd er rekening mee dat hoewel de Fujifilm FinePix S1 Pro-camera de Nikon F-vatting gebruikt, deze geen lenzen ondersteunt Nikon AF-S en Nikon AF-I. Bij dergelijke lenzen is er geen autofocus. Alleen oude niet-gemotoriseerde lenzen mogen worden gebruikt voor autofocus Nikon AF. Ook ondersteunt S1 Pro geen lenzen met stabilisator Nikon VR.

S1 Pro ook geërfd van Nikon F60 geen diafragma weerstand, en dus met deze camera handmatige optiek werkt alleen in handmatige belichtingsmodus.

Tijdens het fotograferen maakt de camera een grappig geluid, volgens het karakteristieke geluid lijkt het alsof de camera de film terugspoelt na elke ontspanknop :).

Fujifilm FinePix S1Pro

Fujifilm FinePix S1Pro

S1 Pro gebruikt een oude maar interessante eerste generatie SUPER CCD-matrix. De matrix S1 Pro heeft een ongebruikelijke opstelling van pixels, vergelijkbaar met de structuur van een honingraat. Interessante informatie over de generaties van deze technologie is te vinden in de review Fujifilm FinePix S3Pro.

De sensor van de S1 Pro heeft slechts 3.07 MP, maar door zijn ongebruikelijke plaatsing kan de camera tot 6.1 MP interpoleren, waardoor beelden worden gemaakt met een maximale grootte van 3040 X 2016 (6.128.640 pixels). Voor 2000 was 3 MP heel normaal, Nikon D1 1999 had bijvoorbeeld slechts 2.6 MP. De een jaar oude Canon D30 had ook 3 MP. En de geïnterpoleerde 6 MP die je krijgt met de S1 Pro was gewoon een enorm bedrag.

Fujifilm FinePix S1 Pro met INDUSTAR-61L/Z 2,8/50 lens

Fujifilm FinePix S1 Pro met lens INDUSTAR-61L/Z 2,8/50

Helaas is het ISO-bereik dat de S1 Pro gebruikt erg, erg slecht. De enige beschikbare waarden zijn ISO 320, 400, 800 en 1600. Het ruisniveau bij hoge ISO's laat veel te wensen over, maar bij ISO 1600 kun je toch iets verteerbaars krijgen. Het is ook onaangenaam dat de camera een vrij laag dynamisch bereik heeft, wat de foto's met de wildste overbelichting beïnvloedt. En ik vind het ook onhandig dat er geen RAW-formaat is, waarmee je de foto in ieder geval een beetje zou kunnen 'uitrekken'.

In plaats van RAW gebruikt de camera het formaat TIFF twee typen: TIFF-RGB en TIFF-YC. Met maximale kwaliteit wegen TIFF-RGB-bestanden 17.5 MB (!), en in TIFF-YC-formaat, elk 11 MB. Er wordt een TIFF-RGB-bestand geschreven naar een SanDisk Extreme III 1GB-geheugenkaart 14 seconden, en TIFF-YC is 9 seconden. De enorme opnametijd op de geheugenkaart is slechts de helft van de moeite. Nadat u op de weergaveknop hebt geklikt, moet u wachten 27 seconden, voordat de camera een foto toont die is gemaakt met maximale kwaliteit in TIFF-RGB-formaat! Er zijn stalen zenuwen voor nodig om te fotograferen met de S1 Pro.

U kunt de camera instellen om de beeldopname handmatig te regelen (Preview->Manual REC-functie). In dit geval zal de camera de ontvangen foto onmiddellijk tonen en aanbieden om deze op te slaan of te verwijderen. In JPEG-formaat 'denkt' de camera vele malen sneller en veroorzaakt geen bijzonder ongemak in de bediening.

Fujifilm FinePix S1Pro

Fujifilm FinePix S1Pro

De maximale snelheid voor continu-opnamen is slechts 1.5 frames per seconde. Met de vuursnelheid heeft de Fujifilm FinePix CZK altijd problemen gehad. IN framebuffer met eventuele instellingen is geplaatst 6 schoten. Continu fotograferen (door de ontspanknop ingedrukt te houden) is alleen beschikbaar wanneer de opnamemodus is ingesteld op 'Sport' met behulp van de hoofdmodusknop.

S1 Pro gebruikt focussysteem Geavanceerde AM200met slechts één focuspunt. Dezelfde focusmodule werd eerder gebruikt quasi-full-formaat digitale SLR-camera's  gecoproduceerd door Nikon en Fujifilm. De scherpstelnauwkeurigheid is, vergeleken met moderne camera's, merkbaar slechter, maar niet zozeer om het werk als onbevredigend te beschouwen.

Verantwoordelijk voor blootstelling 6 segmentsensor. Minimum uittreksel sluiter - 1/2000 s, en uittreksel flitssynchronisatie is slechts 1/125s. De camera is ontworpen om oude flitsers te gebruiken. Moderne flitsen Nikon SpeedLight zal helemaal niet werken met de S1 Pro, terwijl het bovenste monochrome display een 'ERR'-fout zal laten zien wanneer zo'n flitser is bevestigd.

Fujifilm FinePix S1Pro

Fujifilm FinePix S1Pro

Minimum uittreksel 1/2000 s en een minimale ISO van 320 zorgen voor ongemak bij het gebruik van snelle optica bij fel licht. Dus op een zonnige dag moest ik diafragmeren tot f/4 of meer om het minimum te 'passen' uittreksels en ISO. Het zal voor fans buitengewoon moeilijk zijn om te fotograferen met F/2.8 en lager zonder een neutraal ND-filter.

Fujifilm FinePix S1Pro

Fujifilm FinePix S1Pro

De S1 Pro gebruikt drie verschillende soorten batterijen om te werken: 4 X AA, 2 X CR123A, 1 X CR2025. AA-batterijen (of oplaadbare NiMH-batterijen) voeden de camera-elektronica (hoofddisplay, verlichting van de informatieregel in JVI). Batterijen CR123A zijn verantwoordelijk voor de werking van mechanische componenten (spiegel, sluiter, flitser, focusmotor). Als u niet beide typen batterijen plaatst, maakt de camera geen opnamen. De CR2025 knoopcelbatterij wordt gebruikt om tijdelijke gegevens in ROM op te slaan (datum, tijd, menu-instellingen). Ik denk dat de implementatie van het energiesysteem absoluut dom is. Bovendien wordt het batterijniveau niet altijd correct weergegeven. Vaak maakt de camera een foto, meldt dat de batterij bijna leeg is en neemt de foto niet op de geheugenkaart op (hoewel het opnamelabel 'REC' knippert).

Fujifilm FinePix S1Pro

Fujifilm FinePix S1Pro

De S1 Pro gebruikt een 2-inch 200.000-dot kleurenscherm en twee monochrome schermen om snel belangrijke camera-instellingen aan te passen. Je kunt heel snel wennen aan het besturen van de camera. Naar mijn mening is de besturing in S1 Pro beter dan in S2 Pro.

In de buurt van de camerabevestiging bevinden zich micro-USB 1.0-connectoren, een ingang voor een externe voedingsbron DC IN 5V en een video-uitgang. De camera gebruikt twee soorten geheugenkaarten: SmartMedia (tot 64 MB) en Compact Flash (Type I/II). Mijn S1 Pro werkte alleen prima met geheugenkaarten van 1, 2 of 4 GB. Geheugenkaarten met een capaciteit van 16 of 32 GB konden niet worden beschreven.

Fujifilm FinePix S1Pro

Fujifilm FinePix S1Pro

Fujifilm FinePix S1 Pro weegt 880 gram, het is niet moeilijker om mee te werken dan elke andere Nikon CZK. De kleine optische zoeker, die maar 90% van het beeld verticaal en 93% horizontaal beslaat, zit een beetje in de weg.

Het cameramenu is erg klein, het is gemakkelijk om erachter te komen. Helaas is het menu alleen beschikbaar in het Japans en Engels. Van de extra functies kan ik alleen de afteltimer markeren, de functie meervoudige blootstelling op twee foto's.

Enkele camerafuncties:

 • De ingebouwde flitser flitst altijd in de automatische D-TTL-modus en kan in geen enkele andere modus worden gebruikt.
 • De S1 Pro heeft een autofocus hulplamp. Het bovenste, extra monochrome display heeft geen achtergrondverlichting. Het LCD-scherm aan de achterkant van de camera, dat zich boven het hoofdscherm bevindt, heeft een oranje achtergrondverlichting.
 • De camera heeft geen automatische ISO-regelfunctie.
 • Om een ​​snelle reset uit te voeren, moet u de '+/-'-knoppen 2 seconden ingedrukt houden (compensatie expositie) en 'Diafragma'.
 • Om de spiegel omhoog te brengen om de sensor schoon te maken, houdt u terwijl u de camera aanzet de knoppen 'AE-L' en 'Timer' ingedrukt, waarna u op de ontspanknop moet drukken om de spiegel omhoog te brengen :). Meestal zit de sensorreinigingsfunctie in het menu van moderne camera's.
 • Het is mogelijk om te bekijken histogrammen gemaakte foto en zoom in op de foto in het opgegeven gebied.
Fujifilm FinePix S1 Pro met Carl Zeiss Jena Tessar 1:4,5 f=4cm T-lens

Fujifilm FinePix S1 Pro met lens Carl Zeiss Jena Tessar 1:4,5 f=4cm T

Het is altijd best interessant om met zulke oude camera's te fotograferen. Na elke opname met oude apparatuur, begin je je moderne apparatuur op een andere manier te waarderen, zelfs als dit niet de TOP is. Het is de moeite waard eer te bewijzen aan Fujifilm, die in 2000 in staat was om zo'n camera te maken, zij het op sommige plaatsen een bocht, maar nog steeds zijn hoofdtaak vervult.

Fujifilm FinePix S1Pro

Fujifilm FinePix S1 Pro en Sony ILCE-7

Als de camera kon raden witbalans, dan is de kleur op de foto best aangenaam. Eigenlijk, behalve een goede kleurweergave, en zelfs dan, niet in alle gevallen, is er niets goeds aan de kwaliteit van de afbeelding :).

De bronbestanden kunnen downloaden via deze link (76 foto's in '.TIF'-formaat, 567 MB). De foto is gemaakt met de lens Nikon 50 mm 1: 1.8D AF Nikkor (MKIII) и beschermende filter Marumi 52 mm MC-UV gemaakt in Japan. Fujifilm FinePix S1 Pro is een cropcamera van het APS-C-type met een cropfactor van Kf=1.5 (vergelijkbaar met Nikon DX).

Fujifilm FinePix S1 Pro met Nikon 50mm 1:1.8D AF Nikkor (MKIII) lens

Fujifilm FinePix S1 Pro met lens Nikon 50 mm 1: 1.8D AF Nikkor (MKIII)

Ik denk dat het vanuit praktisch oogpunt veel handiger is om te kopen in plaats van S1 Pro of S2 Pro Nikon D100, D70, D70s of Nikon D50. als weet niet welke camera en lens te kiezen, dan zal mijn artikel hierbij helpen - Welke amateur Nikon digitale SLR camera en lens moet ik kiezen?

Prijzen voor moderne Fuji-camera's in populaire winkels kunnen zie deze link.

In opmerkingen Mag ik je een vraag stellen over het onderwerp en jij zal zeker antwoorden, en u kunt ook uw mening geven of uw ervaring beschrijven. Veel kleine dingen voor een foto zijn te vinden op AliExpress.


Resultaten van

Tegenwoordig heeft Fujifilm FinePix S1 Pro een aantal zeer ernstige nadelen:

 • gebrek aan een volwaardig RAW-formaat
 • zeer traag schrijven en lezen van foto's in TIFF-formaat
 • een onhandige set van minimale ISO-waarden van 320 eenheden en een minimum uittreksels, gelijk aan slechts 1/2000 s, wat het moeilijk maakt om snelle optica op open diafragma's te gebruiken.
 • de noodzaak om twee verschillende soorten batterijen te gebruiken om de camera te bedienen
 • de camera ondersteunt geen lenzen met een ingebouwde scherpstelmotor (AF-S, AF-I-type en equivalenten van derden)

Van de positieve aspecten kan ik alleen een kleine prijs en een aangename, onopvallende kleur in de foto's benadrukken. Natuurlijk als proberen, dan kun je altijd nog goede foto's uit de oude S1 Pro :).

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Als dit materiaal nuttig voor u was, help mijn project. En vergeet niet dat iedereen dat kan Schrijf je beoordeling voor een of andere fotoapparatuur.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 47, over het onderwerp: Fujifilm FinePix S1 Pro Review

 • LDS

  Uitstekende natuurlijke kleuren en tinten, "live" prachtige foto's. Nogmaals, ik was ervan overtuigd dat Fuji vanaf het allereerste begin van de productie van zijn digitale fotocamera's speciale aandacht besteedde aan de kwaliteit en natuurlijkheid van foto's, wat niet verwonderlijk is gezien de enorme ervaring van dit bedrijf op het gebied van filmfotografie. Ik ga zeker proberen dit model te kopen. Ik heb de hele lijn DSLR's van Fuji verzameld en heb er geen spijt van gehad. Elk apparaat heeft zijn eigen kenmerken, zijn eigen "karakter", maar ze zijn verenigd door unieke en onovertroffen kleuren. Kleurweergave is het handelsmerk van Fuji.
  In alle eerlijkheid moet worden opgemerkt dat deze camera (Fuji S1 Pro) eerlijk gezegd slecht fotografeert bij tegenlicht, in de schemering en 's nachts, maar met goed natuurlijk licht bij lage ISO's, worden geweldige foto's gemaakt. Ik denk dat CCD-technologie in het algemeen onterecht is vergeten. Ik hoop dat het bij een nieuwe ronde van evolutie zeker zal worden gereanimeerd.

 • Vitaly Pinchuk

  Een goede review uit 2021 over deze camera: https://petapixel.com/2021/08/07/shooting-with-a-21-year-old-camera-the-fujifilm-s1-pro/

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2015/02/fujifilm-finepix-s1-pro/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2015/02/fujifilm-finepix-s1-pro/