Verlichting door JVI

De optische zoeker laat licht door van zowel de lenszijde als de oculairzijde. Door het ontwerp van de zoeker van een reflexcamera kan de terugval van licht (vanaf de zijkant van het oculair) de opname nadelig beïnvloeden.

Oculairsluiterhendel die de JVI-luiken sluit

Oculairsluiterhendel die de JVI-luiken sluit


De optische zoeker zelf (JVI) doet niets verkeerd. Maar vanwege het feit dat moderne digitale spiegelreflexcamera's (en niet alleen digitale) een meetsensor hebben expositie gemonteerd in JVI, licht dat van de kant van de fotograaf binnenkomt, beïnvloedt de werking van de belichtingsmeter.

Hoe het werkt JVI en meetsensor expositie u kunt zien in sectie 'CZK Belichtingsmeetsensoren Canon'.

Als de lichtbron van de kant van de fotograaf sterk genoeg is, kunnen er daardoor ernstige meetfouten optreden. expositie. Hieronder is een video die duidelijk laat zien hoe gemakkelijk het is om de belichtingsmeter van de camera voor de gek te houden Nikon D700. Op video Nikon D700 bevindt zich met het bajonetdeksel gesloten en, indien niet verlicht JVI zaklamp, deze geeft de sluitertijd 'Lo' aan (te weinig licht). Zodra je met een zaklamp naar binnen schijnt JVI, uittreksel verandert, wat het 'vals spelen' van de belichtingsmeter bevestigt.

Geavanceerde camera's hebben een speciale optische zoeker-oculairsluiter waarmee u kunt sluiten JVI van het licht van de fotograaf. Luik JVI het wordt aanbevolen om te sluiten wanneer JVI niet in gebruik is. Vooral fotografen die vanaf statief fotograferen, zijn zich hiervan bewust. Voor gewone fotografie is zo'n belichtingseffect extreem zwak en kan het worden verwaarloosd :).

Sommige camera's worden geleverd met een speciale plug voor JVI, die is geïnstalleerd in plaats van een zachte oogschelp. Deze stekker is apart verkrijgbaar. Er is één ongemak met zo'n plug - om hem te installeren, moet je de oogschelp verwijderen en niet kwijtraken :).

Een ander negatief aspect van de doorgang van licht door JVI voor de fotograaf is de mogelijkheid van overstraling. Theoretisch gaat de cameraspiegel tijdens het fotograferen omhoog en blokkeert het licht dat door de JVI van de zijkant van de fotograaf komt volledig. Maar vanwege de complexe structuur van de spiegel, die een speciaal doorschijnend venster heeft en een tweede extra spiegel die verantwoordelijk is voor het scherpstellen, kan een deel van het licht door de gaten breken en het beeld verlichten.

U kunt zien over de structuur van de spiegel in de sectie 'De nuances van de structuur van de spiegel in het moderne CZK'.

Hieronder een paar foto's van de camera Nikon D700 met bajonetdop geïnstalleerd en oculairsluiter gesloten/open. Om visuele verlichting te bereiken, heb ik in alle voorbeelden JVI verlicht met dezelfde zaklamp.

Het verschil met de JVI gesloten vleugel en met een zaklamp open tijdens het subraster

Het verschil met de JVI gesloten vleugel en met een zaklamp open tijdens het subraster

Als gevolg hiervan kan een dergelijke sterke verlichting het toekomstige frame ernstig schaden. Daarom is het aan te raden om bij het fotograferen met lange sluitertijden de JVI te sluiten. Fotografen die fotograferen met lange sluitertijden kennen dit soort overstraling.

Hieronder ziet u hoe mijn andere camera's zich gedragen met exact dezelfde achtergrondverlichting met een zaklamp en voor dezelfde waarde uittreksels en ISO-gevoeligheid.

Nikon D80:

Er is geen achtergrondverlichting

Er is geen achtergrondverlichting

Canon EOS 5D

Waarneembare blootstelling

Waarneembare blootstelling

DSC 350D Digital:

Er is geen achtergrondverlichting

Er is geen achtergrondverlichting

In feite zijn bijgesneden camera's niet zo soepel. Hoogstwaarschijnlijk is door de verkleinde spiegel het aantal gaten in de 'crops' verhoudingsgewijs kleiner dan bij full-length camera's. Maar als de lichtbron vanaf de zijkant van de JVI wordt versterkt en verwijderd bij een hogere ISO-gevoeligheid, zal het resultaat niet inspirerend zijn.

Nikon D80, maar met verschillende parameters:

Sterke achtergrondverlichting

Sterke achtergrondverlichting

DSC 350D Digitaal, maar met andere parameters:

Sterke achtergrondverlichting

Sterke achtergrondverlichting

Bij het fotograferen met korte sluitertijden is er door de belichting van JVI geen voelbaar effect. Trouwens, meetfouten expositie ontbreekt bij het werken met elektronische zoeker :).

Meer video's zijn te bekijken op mijn youtube-kanaal.

↓↓↓ Like :) ↓↓↓ Bedankt voor je aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 29, over het onderwerp: Verlichting door JVI

 • Yarkie

  Ik was vandaag aan het filmen met een statief en een IR-afstandsbediening, in het begin flitste de gedachte "of ik de zoeker moest bedekken" door, maar terwijl het flitste, flitste het. Het zal nodig zijn om alle nuances zorgvuldig te overwegen.
  Bedankt voor het artikel, zeer nuttige herinnering.

 • Vladimir

  Bedankt voor de herinnering. :)))

 • Constantine

  Zijn er dergelijke apparaten op JVI dat wanneer de camera van het gezicht wordt verwijderd, het gordijn sluit? Er is iets vergelijkbaars met optische vizieren - daar wordt de achtergrondverlichting uitgeschakeld wanneer de oogschelp van het oog af beweegt.

 • Denis

  Op mijn Canon 350D zit het zoekerdeksel op de riem, het is van rubber. Als ik de instructies niet had gelezen, had ik het waarschijnlijk niet geraden :)

 • Victor

  Dus als ik op de Nikon 5100 altijd nachtopnamen maak in de Live View-modus, dan heb je geen last van het tegenlicht?

  • Denis

   Nee, want het licht via JVI en spiegels kan toch een overstraling geven. Live View of niet - in dit geval heeft het alleen invloed op de belichtingsmeter.

 • Alexander Malyaev

  Bedankt, Arkady, nu weet ik hoe ik de "poollichten" moet fotograferen. :)

  • Yarkie

   Alexander, heb je de vergrendeling van de diafragmaring bij 70-210 ontdekt?

   • Alexander Malyaev

    Ja, het werkte wonderbaarlijk voor mij toen ik op alle mogelijke manieren met de lens van de camera speelde. Ik kon het niet terugbrengen naar een niet-vergrendelende staat, en in feite probeerde ik het niet veel te breken.

    • Yarkie

     Nou, geweldig, ik schreef je in een thread over deze lens dat de vergrendeling werkt als je eraan trekt en de ring loslaat als je erop drukt.

     • Alexander Malyaev

      Bedankt! Heb het draadje niet gecontroleerd. Ik vertelde Arkady dat het nodig was om de functie van een lijst met nieuwe berichten in onderwerpen toe te voegen, een abonnement op reacties, en inderdaad ontbraken er veel dingen voor de functionaliteit van een moderne blog. Welnu, nu is duidelijk wat voor soort "prachtig beeld" het was.

      PS Arkady: Natuurlijk maak ik graag grapjes, maar serieus, na zulke demonstraties ga ik zeker op zoek naar een plug voor de zoeker.

 • Valery

  Ai goed gedaan!

 • Vladislav

  "Er zijn geen fouten bij het meten van de belichting en overstraling bij lange sluitertijden bij het werken met een elektronische zoeker of bij het werken in de Live View-modus"
  - Ik ben het eens over fouten bij het meten van blootstelling, over overstraling - nee

  • Arkadi Shapoval

   Vast.

 • Artem

  Soms krijg ik gewoon geen genoeg van de oculairsluiterhendel :) Het lijkt zo'n kleinigheid, maar zo'n prettige :) Ik sloot hem met één aanraking, opende hem met één. Zonder de rubberen oogschelp te verwijderen, snel en gemakkelijk. Alles ingenieus is eenvoudig, dankzij Nikon en Arkady voor hun werk :)

 • Uladzimir

  En als ik vanaf een statief fotografeer, bedek ik de camera met een dop (hoed), vanaf de JVI-kant. Omdat de oogschelp moet worden verwijderd en vervolgens opnieuw moet worden aangebracht, duurt het lang. Op de canon 7D is er helaas niet zo'n getrapte sluiterhendel zoals op deze camera (Nikon D is daar iets). Ik zou zeggen dat dit een fout van de fabrikant is. Het detail is inderdaad goedkoop, maar zeer noodzakelijk, vooral voor mijn camera, die ook bijna professioneel is gepositioneerd. Dus de dop komt in het spel. De voordelen van deze methode - mijn pet is compatibel met alle modellen spiegelreflexcamera's, van elke fabrikant. :-) Gelukkig nieuwjaar iedereen!

 • Петрович

  Er was een zaak, ik wilde een selfie maken met een vriend op een jacht, en nu viel de ondergaande zon in de zoeker)))
  Ik moest het met mijn vinger sluiten zodat er geen tweede zwart frame was

 • Nicolaas (sn797)

  Een pet is cool :) maar helaas, ik draag hem niet, dus ik gebruik een rubberen pad, precies degene die aan de riem van alle canons hangt. Ik heb hem lang geleden afgedaan en apart in mijn rugzak bewaard. Als ik objecten fotografeer en ik weet dat ik in de nabije toekomst niet naar buiten zal gaan, dan is de overlay constant op de camera. En op straat kun je in zeldzame gevallen de zoeker met je hand bedekken ... Ja, ik geef toe, verwijder de oogschelp en doe dan de overlay op, dan is het tegenovergestelde waar - het is lastig. P ... deze hendel op de D700 is een noodzakelijk en handig ding, een soortgelijk, of liever identiek ding is op alle eenheden, helaas, voor de zeven hebben de fabrikanten het om de een of andere reden vastgeklemd en de zeven geplaatst als een camera gemaakt op basis van enquêtes van duizenden fotomaniakken :) Dus, ja, het is de moeite waard om aan de dop te denken :) Ik herhaal, gelukkig nieuwjaar allemaal! Laten we hopen op een beter jaar...

 • Sashko Fujifilm X-E2

  Ik denk dat de verlichting door de zoeker optreedt, want als je in de spiegelschacht bij het bovenste pentaprisma kijkt, zul je zien dat wanneer de spiegel omhoog springt, zodat deze niet hard klikt en niet breekt door een harde klap, er een schuimrand langs de omtrek van het pentaprisma, de spiegel klopt in het schuimrubber en keert dan terug naar zijn oorspronkelijke positie, waardoor er minder geluid wordt gemaakt. Maar toch, dit schuimrubber heeft de neiging een beetje licht door te laten, en als je een oude kamer hebt waaruit al zand stroomt, a la NikAn Dy 700, dan kan dit schuimrubber door ouderdom volledig afbrokkelen of stikken. Niets is eeuwig. Ik zal je eerlijk zeggen, paSany, om van al deze kwalen af ​​te komen, moet je een Fujifilm X-E2 kopen en vergeet overstraling, spiegels, sluitertijd, zoekers, belichtingscompensatie, enzovoort ...

 • brambling

  Al mijn vragen waren opgelost na het bekijken van de zaklampvideo!!!!!

 • varezjkin

  de nieuwe d750 heeft algemene verlichting van reflecties van de AF-module, belichting via JVI zal hier een sprookje lijken.

 • anathema

  De instructies zeggen over het gebruik van het deksel op de zoeker bij lange sluitertijden en het gebruik van de IR-afstandsbediening of de zelfontspanner.

 • anathema

  Vergeten te schrijven - Pentax K10d camera

  • Victor

   Dit komt omdat wanneer je door de zoeker kijkt, het oog is in plaats van een dop :)

 • anonymus

  Ik had niet eens gedacht dat het kon! bedankt voor het interessante feit!

 • Alexey

  Op dit moment lezen mensen veel en zullen paranoïde zijn over dit onderwerp. In feite is in waarschijnlijk 95 procent van de gevallen geen dekking vereist. Probeer omstandigheden te bedenken waarin het merkbaar zou zijn. Het is natuurlijk beter om te stoppen bij hele lange sluitertijden, maar daar hoef je je zeker niet druk om te maken.

 • Arkadi Shapoval

  Welnu, eigenlijk wordt dezelfde conclusie aangegeven in mijn artikel.

 • Charles

  Is het niet het lot om in de handleiding te schieten?

  • Arkadi Shapoval

   er komt altijd wel iemand die slim is :) dus in de 'M' (handmatige belichtingsregeling) belichtingsmodus kunnen veel moderne spiegelreflexcamera's automatische ISO gebruiken, in welk geval er ook een belichtingsfout zal zijn :). Maar u kunt het natuurlijk in de volledige "handleiding" gebruiken, maar dit is slechts een speciaal geval, omdat het het probleem niet bij de wortel oplost.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2015/01/ovf-problem/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2015/01/ovf-problem/