Hoe vaak heb je een scherpstelafstandsschaal en een scherptediepteschaal nodig?

Historisch gezien worden lenzen met een schaal met een scherpstelafstand en een scherptediepteschaal op hun lichaam als geavanceerder beschouwd dan lenzen die dergelijke schalen niet hebben. In hoeverre is er vraag naar dergelijke weegschalen in onze tijd van digitale camera's met snelle autofocus?

Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1:2.8D (MKII) lens scherpstelafstandschaal

Lens focus afstand schaal Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII). Houd er rekening mee dat er geen scherptediepteschaal is en ook dat het aantal markeringen in meters en voet erg schaars is en het bijna onmogelijk is om er handmatig op scherp te stellen. Het '80'-teken wordt gebruikt om scherp te stellen bij het fotograferen in het infraroodspectrum.

Uit mijn persoonlijke ervaring met digitale camera's kan ik je vertellen dat ik de afstandsschaal en de scherptediepteschaal voor handmatig scherpstellen nooit voor het beoogde doel heb gebruikt. Dit betekent dat ik, ondanks mijn passie voor handmatige optica, nooit de afstand tot het te fotograferen object heb gemeten en nooit heb scherpgesteld met de afstandsschaal die op de lens staat aangegeven. Bovendien heb ik niet berekend en niet bepaald rekening gehouden met de scherptediepteschaal. Toevallig hou ik niet van scherptediepte-calculators en gebruik ze niet. Gelukkig zijn de genres waarin ik moet fotograferen niet erg veeleisend voor nauwkeurige berekeningen en berekeningen. In mijn praktijk gebruik ik liever een eenvoudige en beknopte regel - 'maak je leven niet ingewikkelder'. Voor het scherpstellen ben ik helemaal tevreden met de optische of elektronische zoeker en Live View modus. Om de scherptediepte te regelen, ben ik helemaal tevreden met het bekijken van het vastgelegde materiaal op het camerascherm of computerscherm. Je kunt bijna altijd een testopname maken en de scherptediepte controleren (kijk of de oren van het model buiten de scherptezone vallen). Na verloop van tijd, het gevoel van scherpstelafstand en de resulterende scherptediepte bij een bepaalde brandpuntsafstand en F-getal bereiken automatisme en vereisen geen speciale berekeningen.

Maar toch, in sommige gevallen, helpt de aanwezigheid van een scherpstelafstandsschaal en een scherptediepteschaal op de lens me:

 1. Op de scherpstelafstandsschaal bepaal je in welke richting je de scherpstelring moet draaien om snel scherp te stellen op oneindig, oftewel MDF. Met snelle scherpstelling tot oneindig, zijn er enkele eigenaardigheden waar ik op de een of andere manier over zal proberen te schrijven. Bij het fotograferen met verschillende camera's en lenzen word ik geconfronteerd met het feit dat elke fabrikant graag lenzen maakt met een andere draairichting van de scherpstelring. Als de autofocus niet weet wat hij moet doen en je kunt niets in de zoeker zien, volstaat het om één keer op de afstandsschaal te kijken en handmatig in de goede richting te gaan scherpstellen.
 2. Soms kunt u bij het fotograferen vanaf statief met de afstandsbediening aan de hand van de beweging van de scherpstelafstandschaal bepalen of er opnieuw is scherpgesteld.
 3. De aanwezigheid van een scherpstelafstandsschaal en een scherptediepteschaal geeft op zijn minst enige indirecte bevestiging dat de lens gemaakt is om lang mee te gaan. Dit is als een basisattribuut voor goede optica. Als je het je herinnert, zijn walvis- en andere goedkope lenzen de scherptediepteschaal en scherpstelafstand ontnomen.
 4. Met behulp van de scherpstelafstandsschaal kun je snel de minimale scherpstelafstand achterhalen en, zonder in de instructies voor de lens te duiken, bepaalde conclusies trekken.
 5. Met behulp van de scherpstelafstandsschaal kunt u de snelheid van de scherpstelmotoren voor verschillende lenzen visueel vergelijken.
 6. De scherptediepte- en scherpstelafstandschalen kunnen beginners helpen om enkele relaties tussen scherptediepte, F-getal en onderwerpafstand te begrijpen.
 7. Met behulp van de schaal voor de scherpstelafstand kunt u snel de geschatte afstand tot het onderwerp dat u fotografeert bepalen.

Ik wil hieraan toevoegen dat zelfs bij dure lenzen de scherptediepteschaal volledig kan ontbreken, of sterk kan worden verminderd. Geloof niet? Kijk dan eens naar de Nikon N AF-S Nikkor 70-200mm 1: 2.8GII ED VR of Canon Zoomlens EF 24-70mm 1: 2.8L USM lenzen. Zelfs bij macrolenzen is de scherptediepteschaal sterk ingekort en heeft deze meestal alleen markeringen voor extreme diafragma's, zoals f/22 of f/32. De schaal van de scherpstelafstand op moderne lenzen is ook sterk verminderd - er zijn maar heel weinig markeringen met afstanden erop. Een dergelijke afgeknotte schaal heeft geen praktische toepassing. Daarnaast is de scherpstelringslag van veel moderne objectieven erg klein. De lange slag van de scherpstelring wordt vaak opgeofferd voor snelle autofocus.

Mijn kleine conclusie: in onze tijd van digitale fotografie hebben de scherpstelafstand en scherptediepteschaal bijna volledig hun oorspronkelijke rol verloren.

Schrijf uw mening over de praktische toepassingen van de afstandsschaal en de scherptediepteschaal in de opmerkingen.

Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 61, over het onderwerp: Hoe vaak heb je een scherpstelafstandsschaal en een scherptediepteschaal nodig?

 • Dmitry (e_dimas)

  En ik gebruik deze schaal om te mikken op oneindig bij het fotograferen van nachtlandschappen (autofocus mist veel in dergelijke omstandigheden). Soms gebruik ik het overdag wanneer er veel objecten op verschillende afstanden in het frame zijn en autofocus eraan vastklampt, maar ik heb oneindigheid nodig.

  Soms nog steeds op de schaal van afstanden die ik bepaal of autofocus toeslaat of niet. Als het object bijvoorbeeld ongeveer 3 meter verwijderd is en de schaal 7 aangeeft, moet u opnieuw (precieser) scherpstellen.

 • Helena

  Heel erg bedankt voor het artikel. Nu heb ik een duidelijk idee waar het voor dient!

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2014/12/diesel-power/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2014/12/diesel-power/