Een interessante eigenschap van het diafragma op de Nikon CZK

Bij het schrijven van een artikelDiafragma en video op de Nikon CZK' Ik kwam ongewoon diafragmagedrag tegen op verschillende lenzen met verschillende camera's. Hieronder zal ik mijn ervaring beschrijven, maar ik zal de lezers vragen om hun vermoedens en hun observaties met vermelding van de camera en lens in de opmerkingen bij dit bericht te sturen.

Het diafragma op Nikon-camera's sluiten

Diafragma sluiten op Nikon-camera's

Bundel Nikon D80 / Nikon D5300 met lens Nikon DX AF-S Nikkor 35mm 1: 1.8G SWM asferisch:

Als je fotografeert met een volledig open diafragma (F / 1.8 voor deze lens), kun je na afloop zien hoe expositie diafragmalamellen openen en sluiten onmiddellijk. Vermoedelijk zouden de bloembladen helemaal niet moeten bewegen, omdat de opname is gemaakt met een volledig open diafragma. Bloemblaadjes sluiten zeer sterk, maar niet volledig. Precies hetzelfde effect wordt waargenomen in Nikon D80 wanneer u de diafragma-repeaterfunctie gebruikt.

De vraag is waarvoor? En waarom is er geen dergelijk effect op andere camera's. En ook waarom Nikon D5300 Live View in- en uitschakelen werkt voorspelbaarder - het sluit het diafragma alleen tot de opgegeven waarde en opent het weer wanneer u Live View afsluit.

Hier is een visuele demonstratie Nikon D80:

 

Hier link naar originele video с Nikon D80 en 35/1.8G+ link naar originele video Nikon D80 en Nikon AF Nikkor 35-70mm 1: 3.3-4.5 + link naar originele video с Nikon D5300 en 35/1.8G+ link naar originele video с Nikon D5300 en Nikon AF Nikkor 35-70 mm 1: 3.3-4.5. Meer interessante video's kunnen worden bekeken op mijn youtube-kanaal.

Bundel Nikon D700 met lens Nikon DX AF-S Nikkor 35mm 1: 1.8G SWM asferisch:

 • Fotografeer je bij een volledig geopend diafragma (F/1.8 voor deze lens), dan vindt er geen sluiting/opening van het diafragma plaats (vermoedelijk zou het zo moeten zijn).
 • Fotografeer je op een afgedekt diafragma (de video gebruikt F/2.0 en F/2.2), dan komen de diafragmalamellen eerst dicht bij de ingestelde waarde, waarna ze veel sterker sluiten (vermoedelijk niet helemaal) en weer openen.
 • Als je fotografeert met een volledig gesloten diafragma (f / 22 getoond in de video), kun je zien dat de bloembladen volledig sluiten.

Precies hetzelfde effect wordt waargenomen bij gebruik van de diafragma-repeaterfunctie en bij het in-/uitschakelen van Live View.

Hier is een visuele demonstratie Nikon D700:

Hier link naar originele video с Nikon D700 en 35/1.8G. Het is moeilijk voor mij om een ​​video te maken voor andere lenzen, omdat het diafragma daar diep geplant is en het visueel moeilijk is om het opnieuw op video te schieten.

Met dezelfde camera's gedragen de rest van de lenzen die binnen handbereik waren zich op precies dezelfde manier, namelijk:
Nikon DX AF-S Nikkor 18-200mm 1: 3.5-5.6GII ED SWM VR IF asferisch, Nikon AF Nikkor 28-105mm 1: 3.5-4.5D, Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D en Nikon AF Nikkor 35-70 mm 1: 3.3-4.5. Tijdens het observeren gebruik ik de 'M'-modus, maar hetzelfde gebeurt in de 'A'-modus. Voordat ik met de bewaking begin, heb ik de camera's teruggezet naar de fabrieksinstellingen.

Ik denk niet dat de camera's problemen hebben omdat Nikon D5300 kwam naar mijn recensie volledig nieuw, en Nikon D80 и D700 werden onlangs gediagnosticeerd. Ook denk ik niet dat de problemen in de lenzen zitten, aangezien verschillende soorten en modellen lenzen (D, G, AF, NON-D, NON-G) zich hetzelfde gedragen op dezelfde camera.

We schrijven ons uit in de comments. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 78, over het onderwerp: Een interessante eigenschap van het diafragma op de Nikon CZK

 • Sergey 02

  Nikon D600 + 35-70 2.8D Bij f2.8 wordt geen diafragmasluiting waargenomen, het is de moeite waard om te beginnen met aanscherpen, het effect begint onmiddellijk te worden waargenomen, zoals beschreven in het artikel, hoe meer je afdekt, hoe meer het begint te bedekken tijdens het fotograferen.

  • Dmitry Nosov

   Sergey 02, hallo. Chet heb je verkeerd begrepen.
   "Hoe meer je verdoezelt, hoe meer je begint te verdoezelen" - dit is duidelijk.
   Geïnteresseerd in het gedrag van het diafragma na het einde van de belichting.
   Heb je een onmiddellijke sluiting van het diafragma vanaf de ingestelde waarde, vermoedelijk niet volledig, en dan een onmiddellijke opening na het einde van de belichting?

   • Dmitry Nosov

    Heb je na het einde van de belichting een instant sluiting van het diafragma vanaf de ingestelde waarde, vermoedelijk niet tot het einde, en dan een instant opening?
    O dat is beter...

   • Sergey 02

    Ik bedoelde 2.8 staat stil tijdens de belichting, dan is er op de overige f-getallen een instant sluiting van het diafragma, niet helemaal, en dan is er een moment. openen na het einde van de belichting.

 • Dmitry Nosov

  Je kunt de onmiddellijke black-out in JVI duidelijk zien na het loslaten van de scherptediepte-preview-knop (spring van de ingestelde waarde naar sluiten en terug) ...

 • DimDimych

  Ik zal proberen aan te nemen dat dit gedrag van de diafragma-jumper alleen verband houdt met de mechanische implementatie in de camera zelf, die op geen enkele manier verband houdt met de lens. Misschien, op camera's waar een dergelijk effect wordt waargenomen, duwt de nok op de springhendel van de camera deze niet volledig, maar naar de positie van het gewenste diafragma, dan gaan de luiken open, dan draait hij en duwt het diafragma naar het maximum in de rijrichting en terugkeren naar de oorspronkelijke positie voor de volgende foto? En op camera's waar geen effect is, is het apparaat van de springtouwhendel anders.

  • Felix

   Ik denk dat alles veel eenvoudiger is, in de voetstappen wordt een mes geïnstalleerd waar de diafragma-duwer reikt, dan wordt een frame genomen, het mes wordt verwijderd, de veer wordt gebracht en alles keert terug naar de motor samen met de boutveer.

 • Nikita

  d3200 + 35 1.8 g op de open schokken met 1-1.5 mm op het moment van fotograferen.
  Nog een punt is interessant ... het snelle steenprogramma geeft 1.74 en niet 1.8 in de eigenschappen van foto's in de open lucht (misschien trillen van de openingen en is er compensatie voor het fixeren van f1.8 ...)

 • Sergei

  Nikon D5200 Nikkor AF-S 35 \ 1.8G - leek geen extra bewegingen te vinden ...

 • Skai

  d610 + 24-70 - bij het fotograferen met elk diafragma is er geen beweging van buitenaf.
  35 1.8 dx is ook bedekt tot aan de ingestelde openingen en dat is alles. (Op de open beweging wordt niet waargenomen)

 • jury

  Ik heb het gecontroleerd op s5pro en 85 1.8AF - alles is in orde, er zijn geen extra bewegingen, zowel bij het fotograferen als bij het bekijken van de scherptediepte. Er is geen beweging op de volledig open. Om de waarheid te achterhalen, heb je een set met extra bewegingen nodig en een set zonder ze in één hand :).

 • reiziger

  Ik ga mijn mening geven, die niets met het bovenstaande te maken heeft. Ik kwam ooit een beschrijving tegen van zo'n algoritme voor extra ruisonderdrukking bij hoge ISO / lange sluitertijden op camera's met alleen een elektronische sluiter. Na de foto dekte de camera, zonder een volwaardige sluiter te hebben, het diafragma zo veel mogelijk af, waarbij enkele "donkere" signalen van de foto werden afgetrokken. Het zag er precies zo uit als wat Arkady beschrijft. Er kan ook een situatie zijn wanneer in de open lucht - alleen een foto, maar op een licht bedekte (de camera besluit dat het al een beetje donker is en het tijd is om de "functie") - deze eerst verbergt tot de gewenste waarde en dan helemaal voor een korte tijd.
  Ik weet niet hoe dit in deze camera kan sluipen (als dat al zo is), misschien glitches van sommige firmwareversies, maar het gedrag is vergelijkbaar.

 • Alexander

  D200 + 35 1.8G heeft enkele hierboven beschreven krampen. Bij f/2 sluit hij tot ~ 2,8.
  In combinatie met Nikkor-Q 135 f/2.8 niet gezien.

  IMHO, antwoordde Arkady zelf)
  /Als we een lens gebruiken met een microprocessor, dan weet de camera hoe ver de 'pusher' moet worden verlaagd om het diafragma dicht bij de gewenste waarde te krijgen (de waarde wordt ingesteld via het cameramenu). Gebruiken we een manuele lens (zonder microprocessor), dan laat de camera de 'pusher' tot aan de aanslag zakken. In dit geval wordt de diafragmawaarde geregeld met behulp van de diafragmaring, waardoor de diafragmalamellen slechts tot de ingestelde waarde kunnen sluiten (maar niet meer)./

  Het trillen kan te maken hebben met de werking van het mechanisme.
  De actuator opent het membraan door middel van een veer (wanneer de hendel bovenaan staat).
  Sluit met een neerwaartse beweging. Daarom kan het zijn dat wanneer de lens het diafragma al vanaf de ingestelde waarde gooit, de camera (lees - het mechanisme door middel van een veer) geen tijd heeft om het met de juiste snelheid op te pakken (u kunt de traagheid van de bloembladaandrijving en de hefboomaandrijving in Japan, Tokio, Nikon-hoofdkwartier :)
  Daarom feature = camera + specifieke lens (meestal niet handmatig).
  Ten koste van dekking, zelfs in de open lucht - misschien is dit je 1.8 niet 1.8)) Vaak zag ik exif met een groter diafragma.
  Allemaal aannames IMHO. Hoe het eigenlijk gebeurt - alleen de fabrikant weet het.
  Zonder lens gaat de camera altijd helemaal open. Daarom moet je bijvoorbeeld van paardenbloemen kijken)) Of een riem met middenrif, die niet veel resultaat opleverde.

  • Alexander

   Ik ben er 99.9% zeker van dat de camera ALTIJD de hendel naar de maximale waarde duwt, of liever, hij probeert zo ver te duwen als de hendel toelaat, dan is het diafragma beperkt in de aandrijving van de lens zelf. De beschreven situatie op sommige camera's treedt op vanwege het feit dat het werkingsalgoritme (IMHO):
   1. De waarde van het ingestelde diafragma wordt doorgegeven aan de lens.
   2. De lens stelt de diafragma-aandrijving zo in dat deze alleen sluit tot de ingestelde waarde (bij mechanische lenzen is er een fysieke limiet aan de mate van diafragma-sluiting wanneer we aan de ring draaien, bij processorlenzen, dienovereenkomstig, de beperkende aandrijving moet in de lens zelf zitten).
   3. De diafragmadrukknop in de camera gaat af om het diafragma te SLUITEN.
   4. Verder wordt aan de lens doorgegeven dat het frame is genomen, de beperking kan worden verwijderd. En theoretisch geeft de camera tegelijkertijd de pusher terug, maar door het ontwerp van de camera en de schijnbaar trage diafragma-aandrijving weet hij te sluiten.

   De beweging van de duwer is erg klein en het was voor hen problematisch om het diafragma nauwkeurig te doseren, omdat. de verbinding is hoogstwaarschijnlijk niet lineair op verschillende lenzen. U kunt dit controleren door de lens te demonteren en te kijken of er elektronica en aandrijvingen bij de opening zitten.

   • jury

    Alexander, alle hierboven beschreven Nikon-lenzen hebben geen elektronica in de diafragma-aandrijving - uitzonderlijke mechanica, al vele decennia. De schijf is alleen in de nieuwe https://radojuva.com.ua/2014/05/nikon-e/ serie, die hier niet werd besproken.

 • Alexander

  Ik vroeg het aan een vriend van mij.
  Het schokmembraan heeft een principe dat lijkt op de werking van een automatisch wapenmechanisme.
  Slaan, herladen, nog eens slaan.
  Op het moment van opladen, wanneer het mechanisme terugkeert naar zijn oorspronkelijke positie, kan men het diafragmadeksel waarnemen. Vervolgens wordt de hendel gespannen, schiet naar de gewenste waarde, die wordt begrensd door een elektromagneet in de hendelaandrijving op de camera zelf. De gewenste waarde voor de hendelpositie wordt ingesteld door een encoder (een soort optische hendelpositiesensor). Dan herhaalt de cyclus zich.
  Er is geen diafragmaregeling in de lens, omdat. het springtouw werd al uitgevonden voordat deze microprocessorlenzen van jou. Puur mechanische oplossing.
  Hallo achterwaartse compatibiliteit.
  Nikon op zijn beurt zaagt de gehele elektromagnetische aandrijving van het diafragma door zodat het de moderne sluitertijden kan bijhouden.
  Hoop dat het geheim bekend is.

  In theorie zou het nodig zijn om meer verschillende lenzen te testen.

  • Dmitry

   Op elke video die Nikon's "vuursnelheid" laat zien, kun je zien hoe het "pedaal" op het karkas synchroon omlaag gaat, elk frame, dus er is geen herladen

 • Alexander

  dus optiek: sigma 24-70HSM, nikkor 50 / 1.8D, 18-35D, 24-70 (niet vr) - ik zag dit niet op al deze brillen op de d200, nu zie ik dit niet bij de d700 ofwel (kilometerstand 180 duizend, dit is als de vraag slijtage)

 • Peter Sh.

  Springend diafragma is een bepaalde manier waarop sommige Nikon-modellen omgaan met onnauwkeurige belichtingsberekeningen. Diafragma sluit tot het maximum en één stop lichter. Het lijkt alsof hij springt. Dit zijn de ingenieurs die met klachten van gebruikers op de proppen kwamen.

 • Alexander

  Dit zijn een stel nieuwe programmeurs die vergeten zijn waarom camera's een springdiafragma hebben.
  Dezelfde stijl wordt nu al zes jaar toegepast bij camera's uit de SONY-A-serie.
  In de nieuwste versies van de A7R-IV en A9 hebben ze eindelijk een item “AF-prioriteit” toegevoegd in de instellingen voor diafragmaaandrijving, maar alleen in de AF-trackingmodus en dit werkt niet met alle lenzen.
  De reden hiervoor is te wijten aan de specifieke kenmerken van de AF-werking in moderne camera's, de zogenaamde "shift focus", die een focusverschuiving veroorzaakt bij het sluiten en openen van het diafragma.
  Hoewel ik persoonlijk nog nooit zoiets heb opgemerkt.
  Maar op internet werd er veel over gejankt.
  Meestal van handfotografen))

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2014/11/nikon-aperture-wtf/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2014/11/nikon-aperture-wtf/