Test Nikon AF DC-Nikkor 105mm 1: 2D Defocus Image Control

Voor geleverd door lens Nikon AF DC-Nikkor 105mm 1: 2 D Defocus Image Control veel dank aan Alexander Fetisov.

Test Nikon AF DC-Nikkor 105mm 1: 2D Defocus Image Control

Test Nikon AF DC-Nikkor 105mm 1: 2D Defocus Image Control

De Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1:2 D Defocus Image Control is een unieke lens die door veel fotografen in hoog aanzien staat als een goede portrettool. In deze review zal ik het afkorten als 'DC-Nikkor 105/2D'. Deze lens behoort tot de DC-Nikkor lenslijn, die slechts drie lenzen bevat:

 • Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1:2 D Defocus Image Control gepresenteerd in deze test. Geproduceerd van september 1993 tot augustus 2016.
 • Nikon AF DC-Nikkor 135 mm 1:2 Defocus Image Control (MKI), een versie met langere brandpuntsafstand van het vorige model. Geproduceerd van oktober 1990 tot december 1995.
 • Nikon AF DC-Nikkor 135 mm 1:2 D Defocus Image Control (MKII), versie geüpgraded naar 'D'-type. Geproduceerd van november 1995 tot heden.

Het voorvoegsel 'DC' staat voor 'Defocus Control' - 'Control of the blur zone', of 'Control of the defocused image'. Indien vertaald in een modernere taal, dan is dit de functie die gedeeltelijk verantwoordelijk is voor het regelen van bokeh.

Het gerucht gaat dat na het enorme succes dat de Nikon AF DC-Nikkor 135mm 1:2 Defocus Image Control (MKI) lens kreeg, Nikon besloot om een ​​eenvoudiger model van de superlegendarische 'portrait lens' uit te brengen en in 1993 de DC -Nikkor 105/2D. De DC-Nikkor 105/2D is in ieder geval net als zijn 'grote broer' een professionele lens van topniveau, hij is maar 3cm "korter" :).

Er was eens een prachtig NHHC-kanaal (Nikon Help Hotline Center) op youtube.com, dat zeer gedetailleerd en duidelijk de mogelijkheden van Nikon-lenzen en zeldzame subtiliteiten en trucs beschreef bij het werken met Nikon-lenzen en camera's. Het kanaal werd gesloten en alle video's van daar werden 'uitgesneden'. NHHC gaf een korte beschrijving van elke lens, ik herinner me precies dat 'poor man's' werd aangegeven voor 'DC-Nikkor 105 / 2D' 135/2 DC Nikkor' – 'DC-Nikkor-lens voor mensen met een beperkt budget' :).

Bekijk Nikon AF DC-Nikkor 105mm 1: 2D Defocus Image Control vanaf de bajonetzijde

Weergave van Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1: 2 D Defocus Image Control vanaf de bajonetzijde (de achterste lens is bijna onzichtbaar)

De DC-Nikkor 105/2D is gebouwd om eeuwenlang mee te gaan, bijna volledig gemaakt van metaal, inclusief die met een metalen kap en metalen schroefdraad voor filters. Alleen de diafragmaring en de scherpstelstandring zijn van kunststof, wat een beetje tegenvalt. De DC-Nikkor 105/2D heeft een metalen bajonetvatting met één zwarte schroef die als een soort markering dient om de lens snel op de camera te bevestigen. De lens weegt 640 gram en ziet er op elke camera geweldig uit.

Diafragmabladen en lensverlichting Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1: 2 D Defocus Image Control

Diafragmabladen en lensverlichting Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1: 2 D Defocus Image Control

Autofocus is snel. Scherpsteltijd van oneindig en terug (getest op camera Nikon D700) precies hetzelfde als de lens Nikon AF-S Nikkor 50 mm 1: 1.8G SWM asferisch. Bij het scherpstellen hoor je natuurlijk geluid van een draaiende motor en versnellingen. Er is veel tijd verstreken en veel zeer interessante lenzen zijn nog niet geüpdatet naar versies met een ingebouwde focusmotor. Deze DC-Nikkor 105/2D wordt bijvoorbeeld 'as is' uitgebracht en is al meer dan 20 jaar niet meer geüpdatet!

De lens heeft interne scherpstelling (noch de voor- noch de achterste lenzen bewegen tijdens het scherpstellen). De diameter van het voorfilter is 72 mm.

De focusschakelaar is gemaakt in de vorm van een ring en heeft een eigen vergrendeling die voorkomt dat u per ongeluk naar een andere modus overschakelt. Bij het overschakelen naar handmatige scherpstelling is het voldoende om alleen de schakelaar op de lens te gebruiken, de schakelaar bij de camerabevestiging kan onaangeroerd blijven (voor Nikon 180 mm 1: 2.8D ED AF Nikkor het was ook nodig om te schakelen in de buurt van de berg). Tijdens autofocus blijft de scherpstelring stilstaan. In de handmatige scherpstelstand 'M' draait de scherpstelring ongeveer 100 graden. Handmatig scherpstellen is handig, de scherpstelring is van rubber voorzien, al zou ik hem graag wat breder willen hebben. De minimale scherpstelafstand is 90 cm en de maximale zoomverhouding is 1:7.7.

De lens heeft een venster met een schaal voor de scherpstelafstand. De scherptediepteschaal wordt alleen voor F/16 aangegeven. Er is ook een label voor het werken in het infraroodspectrum.

Het label 'oneindig' is enorm 'opgerekt'. Dit komt doordat het Defocus Image Control systeem de scherpstelling beïnvloedt en een zogenaamde 'focus shift' produceert om dit te compenseren, het label met het '∞' teken is met opzet uitgerekt.

Verlichting van de frontlens Nikon AF DC-Nikkor 105mm 1: 2 D Defocus Image Control

Verlichting van de frontlens Nikon AF DC-Nikkor 105mm 1: 2 D Defocus Image Control

Om de mate van onscherpte van ver en voorgrond te beheersen, zit er een speciale ring op de lens die verantwoordelijk is voor Defocus Image Control. De ring is uitgerust met een vergrendelknop - voordat u de ring draait, moet u op deze knop drukken. Om de achtergrond sterker te vervagen, draait u de ring naar de witte markering 'R' (van het Engelse 'REAR' - 'back'). Om de voorgrond sterker te vervagen, draait u de ring naar de witte markering 'F' (van het Engelse 'FRONT' - 'front').

De nummers op de Defocus Image Control-ring komen overeen met het f-nummer F waarop u fotografeert. Het wordt aanbevolen om de ringverschuiving in te stellen op een getal dat de ingestelde diafragmawaarde F niet overschrijdt. Als u bijvoorbeeld fotografeert met een diafragmawaarde van F / 4, wordt het aanbevolen om de Defocus Image Control-ring in te stellen de waarden R2, R2.8, R4, F2, F2.8, F4. Als u deze op een hogere waarde instelt, kan het scherp gestelde beeld onscherp worden. Voor het beste effect wordt aanbevolen een Defocus Image Control-getal te gebruiken dat gelijk is aan het diafragmagetal waarmee u opnamen maakt.

Belangrijk: je kunt de Defocus Image Control ring niet gebruiken, in dat geval verandert de lens in een gewone fast fix. Laat de Defocus Image Control-ring gewoon op nul (neutraal) staan.

Optische schema's van DC-Nikkor-lenzen

Optische schema's van DC-Nikkor-lenzen

In wezen stelt Defocus Image Control u eenvoudig in staat om het niveau van sferische aberraties te regelen. Als je goed kijkt wat er gebeurt als je aan de Defocus Image Control ring draait, zie je dat in het midden van de lens de groep lenzen die zich direct achter de frontlens bevindt gewoon beweegt (de groep is te zien op het optische diagram van de lens in de afbeelding hierboven). Het valt op dat de optische circuits van de DC-Nikkor 105/2D en DC Nikkor 135/2D erg vergelijkbaar.

De Defocus Image Control ring draait iets verder dan R/F 5.6.

Ring Defocus Image Control-lens Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1: 2 D Defocus Image Control

Ring Defocus Image Control-lens Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1: 2 D Defocus Image Control

Heel belangrijk: bij het draaien van de Defocus Image Control-ring mislukt het scherpstellen. U moet scherpstellen nadat een waarde is ingesteld met behulp van de Defocus Image Control-ring.

Heel belangrijk: de Defocus Image Control-functie maakt het object in focus niet minder scherp, deze functie regelt alleen de mate en aard van de vervaging van het verre of nabije plan (als u het R / F-nummer niet hoger instelt dan het diafragmagetal waarbij het schieten vindt plaats).

Voorzien zijn van: de functie Defocus Image Control is: scheppendHierdoor is het nog steeds mogelijk om de Defocus Image Control ring meer te draaien dan het diafragma vereist, terwijl het beeld in de scherptezone 'zacht' wordt en dus het 'Soft Focus' effect kan worden bereikt. Maar dit is meer een consequentie dan de hoofdtaak van deze functie. U kunt bijvoorbeeld de waarde van R5.6 instellen met behulp van de Defocus Image Control-ring en fotograferen op F / 2.0 :). Deze functie is erg handig, omdat de lens erg 'scherp' is en de overdreven scherpte soms een zeer negatief effect heeft bij het maken van portretten.

Voorzien zijn van: door de Defocus Image Control-ring naar 'F' te draaien, wordt de voorgrond sterker vervaagd, maar de achtergrond wordt het tegenovergestelde - stijver. Dat wil zeggen, we behandelen de ene, we verlammen de andere. Maar aangezien het in 99% van de gevallen nodig is om de achtergrond onscherp te maken en onscherpe objecten op de voorgrond zeldzaam zijn, ontstaat de 'harde' onscherpte van de voorgrond wanneer de Defocus Image Control-ring naar 'R' wordt gedraaid kan worden verwaarloosd.

Scherpstelafstandsschaal Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1:2 D Defocus Image Control

Scherpstelafstandsschaal Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1:2 D Defocus Image Control

Het is belangrijk: Autofocus is beschikbaar bij deze lens alleen bij gebruik hem op camera's ingebouwde motor focus.

exacte lijst Nikon DSLR's met een ingebouwde scherpstelmotor waarop deze lens automatisch scherpstelt:

exacte lijst Nikon DSLR camera's zonder ingebouwde scherpstelmotor, waarop deze lens niet automatisch scherpstelt:

Alleen autofocus en hoorbare focusbevestiging werken niet met deze camera's, alle andere belangrijke functies zoals automatische meting en automatische diafragmaregeling werken goed.

U vindt er veel nuttige informatie over de soorten Nikon-camera's en -lenzen hier.

De lens heeft een handmatige diafragmaring. Om de waarde te kunnen controleren: diafragma vanaf de camera of voor automatische installatie diafragma op moderne centrale regelkleppen moet u de bedieningsring naar F / 16 draaien en deze vastzetten met een speciale hendel, die zich rechts van de markeringen bevindt diafragma. Gebeurt dit niet, dan zal bij een aantal camera's op het display een foutmelding verschijnen - 'fEE' (de ring is niet geïnstalleerd) diafragma). Sommige camera's met diafragma weerstand:, waarmee u het diafragma kunt regelen met behulp van de ring diafragma, maar alleen in meetmodi expositie 'M' en 'A'. U kunt meer over dit probleem lezen in het gedeelte over: Niet-G-lenzen... Ring diafragma roteert met klikken, de waarden van F / 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16 zijn erop gemarkeerd, het is onmogelijk om een ​​tussenwaarde tussen paren getallen in te stellen. Door de aanwezigheid van de diafragmaring kon ik de lens gebruiken met de Canon EOS M.

diafragma состоит из negen bloemblaadjes. Op afgedekte diafragma's zien de cirkels in de vervagingszone er erg mooi uit, zonder het effect van noten of inkepingen (voorbeeld op een afgedekt diafragma).

Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1:2 D Defocus Image Control

Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1:2 D Defocus Image Control

De ingebouwde afzuigkap is eenvoudig in de actieve stand te monteren. In opgeheven toestand is de kap eenvoudig te bevestigen en valt niet spontaan terug. De binnenzijde van de zonnekap is bekleed met zwart velours (wat leuk!). Je kunt bijna altijd fotograferen zonder zonnekap, aangezien de lenzen van de lens vrij diep in de lenscilinder zitten. Het installeren van een lichtfilter heeft geen invloed op het optillen van de kap.

Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1:2 D Defocus Image Control met kap omhoog

Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1:2 D Defocus Image Control met kap omhoog

De achterste lens van de lens is bijna volledig transparant en je merkt het niet eens. Misschien is dit niet eens een speciale lens, maar een gewoon multi-coated glas, dat gewoon dient als bescherming voor de binnenkant van de lens. Tijdens het scherpstellen blijft deze lens stil staan.

Achterlens Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1:2 D Defocus Image Control

Achterlens Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1:2 D Defocus Image Control

Of je het nu leuk vindt of niet, de DC-Nikkor 105/2D is een van de beste portretlenzen voor Nikon-camera's. Als je op zoek bent naar een goede lens om in dit genre te werken, dan zal mijn artikel je helpen'Portretlens voor Nikon'. Vraag '135 of 105 ′ is moeilijk, maar als er geen limiet is in fondsen, dan raad ik toch aan om naar 135 mm te kijken :). Bovendien heeft Nikon nog twee zeer interessante 'voetstappen': Nikon Nikkor 105mm 1: 1.8 AI-S и Nikon AF-S Nikkor 105mm f/1.4E ED.

Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1:2 D Defocus Image Control op Fujifilm FinePix S5 Pro

Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1:2 D Defocus Image Control op camera Fujifilm FinePix S5Pro

Met een brandpuntsafstand van 105 mm en een enorm (voor zo’n brandpuntsafstand) maximaal diafragma van F/2.0 is het natuurlijk makkelijk om een ​​smal GRIP и fotograferen met een onscherpe achtergrond.

Nikon DX AF-S Nikkor 18-200 mm 1: 3.5-5.6GII ED SWM VR IF asferisch en Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1: 2 D Defocus Image Control

Размеры Nikon DX AF-S Nikkor 18-200mm 1: 3.5-5.6GII ED SWM VR IF en Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1:2 D Defocus Image Control

De lens is zeer scherp, zelfs bij F/2.0 en zelfs aan de randen van het frame (alleen de hoeken zakken een beetje door). Scherpte bij f/2.0 is niet slechter dan bijvoorbeeld macrolenzen zoals Tokina Macro 100 F2.8 D AT-X PRO N/AIS. Op mijn Nikon D700 scherpte bij F / 2.8-F / 5.6 'breekt' de sensor gewoon! Geen vervorming, normale f/2.0 lichtafval, zwak chromatische aberratie op f/2.0. Het enige dat stoort is friging (aberraties, waardoor contrasterende details in wazige zones paars en groen worden). Bij geopende openingen kan fricing erg opvallen, wanneer de opening gesloten is, neemt deze af. Bevriezing komt vaak voor bij snelle en supersnelle optica, alleen echte apochromatische lenzen zoals de Voigtlander APO-Lanthar 125mm f2.5 (en andere APO-Lanthars) kunnen dit echt bestrijden.

Hier link naar origineel archief - 728 MB, 44 foto's in .NEF-formaat (RAW) van de camera Nikon D700. Gebruikt voor schieten beschermende filter L37c 72mm Nikon Japan en verschillende instellingen voor Defocus Image Control. Op Nikon DX-camera's EGF lens zal 157,5 mm zijn, waardoor u zich iets verder van het onderwerp moet verwijderen.

Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1:2 D Defocus Image Control op Fujifilm FinePix S5 Pro

Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1:2 D Defocus Image Control op camera Fujifilm FinePix S5Pro

persoonlijke ervaring

De lens is even wennen. Toen ik testopnamen aan het maken was, merkte ik dat op mijn camera Nikon D700 focusfouten komen periodiek voor, ze zijn niet systematisch, maar ze zijn voldoende om hier serieus aandacht aan te besteden. Ik merkte dat bij gebruik van de Defocus Image Control de scherpstelling vaker uitsmeert (misschien slechts een subjectieve mening), misschien hebben focusfouten gewoon te maken met de kleine scherptediepte bij 105 mm brandpuntsafstand en F/2.0. Ik was blij met de uitstekende scherpte bij F/2.0, en vooral de vloeiende toonovergangen van de scherptezone naar de onscherptezone, het algehele 'volume' van de opnames en aangename bokeh. Aan de randen van het frame veranderen de lichtgevende stippen in de vervagingszone in citroenen, waardoor de achtergrond visueel wordt verdraaid. Ik ben nog steeds niet gewend aan het Defocus Image Control-systeem, het is een nogal subtiel hulpmiddel dat je moet kunnen gebruiken. Friging en 72 mm filters zijn een beetje vervelend in de lens, in plaats van 77 mm.

Prijs

Actuele prijzen voor de Nikon 105mm f/2.0D AF DC-Nikkor lens in populaire online winkels kunnen worden bekeken hier, of in het prijsblok:

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

Resultaten van

Of je het nu leuk vindt of niet, de Nikon AF DC-Nikkor 105mm 1:2 D Defocus Image Control blijft een unieke lens. Zijn creatieve potentieel is zeer groot. Beeld- en bouwkwaliteit is top. Het is erg moeilijk om in de buurt van zo'n lens te komen.

bijwerken: In augustus 2016 werd bekend dat het objectief niet meer leverbaar is en een archiefmodel is onder de Nikon Nikkor objectieven. Dit betekent niet dat de lens niet nieuw gekocht kan worden, maar alleen dat deze niet meer geproduceerd zal worden. In de zomer van 2016 werd deze vervangen door een snellere en modernere Nikon AF-S Nikkor 105mm 1: 1.4E ED N.

Update 2: een recensie van een zeer goedkoop alternatief voor deze lens verscheen in het gezicht YONGNUO 100/2.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 140, over het onderwerp: Review Nikon AF DC-Nikkor 105mm 1: 2D Defocus Image Control

 • Andrey

  Who cares, ik verkoop deze lens)) Het is zeker mooi, maar ik denk dat 105 mm 1.4 mooier is)

 • Stanislaus

  Arkadi, goedemiddag. Heb je geprobeerd te fotograferen met diafragma 5.6 en de defocus-regelring naar R2.0 te verplaatsen? In theorie zou bokeh wazig moeten zijn zoals bij f/2.0, en scherpte, contrast en scherptediepte (op de plek waar je scherpstelt) zoals bij f/5.6.
  ik begrijp het goed? (zijn er bokeh-vergelijkingen geweest f/5.6 + DC R2.0 vs f/5.6 + DC R5.6)

  • Arkadi Shapoval

   dit is niet zo, het werkingsprincipe wordt beschreven in de recensie

   • Stanislaus

    Ik begrijp dat met diafragma 5.6 dat de ring op R2.0 zet er een minimale verandering in bokeh zal zijn, met R2.8 meer enzovoort tot R5.6 de sterkste verandering?
    Eerlijk gezegd heb ik al een dozijn YouTube-video's en ongeveer hetzelfde aantal artikelen doorgenomen. Er zijn nergens begrijpelijke tests, iedereen omzeilt het onderwerp van defocuscontrole door de tiende weg. In tests gaat het meestal als volgt: f / 2 + DC R2 vs f / 2 + geen DC of f / 4 + DC R4 vs f / 4 + geen DC (in al deze voorbeelden is er helemaal geen verschil, alleen met een fles wodka kun je iets zien). Zo zijn er: f/2 + DC R4 (er zit natuurlijk “72% waszeep” in de scherpstelzone, maar ik denk niet dat Nikon idioten is en dit is het belangrijkste kenmerk van een dure lens met onscherptecontrole). Maar er was nergens een vergelijking: f/5.6 + DC R2 vs f/5.6 + DC R5.6. Er is geen vergelijking mogelijk, want bij hetzelfde diafragma (bijvoorbeeld 5.6) verandert elke "R"-waarde (2, 2.8, 4, 5.6) het beeld.
    Bij voorbaat mijn excuses voor het afleiden van zaken met een soortgelijke vraag.

    • Arkadi Shapoval

     Omdat het maar speelgoed is, is het niet erg handig voor het echte werk.

     • Stanislaus

      jammer dat ik zo'n lens niet in mijn handen heb, dus ik zou zelf alle nuances nog eens goed nakijken. Ik kan moeilijk geloven dat Nikon zo'n lens zou produceren met een ingebouwde "speelgoed" -functie.
      Oké, bedankt voor de antwoorden, ik lees je site al heel lang, de meeste artikelen zijn van goede kwaliteit.

      • Кирилл

       Als hij grote voordelen gaf bij het filmen, zou iedereen hem filmen. Vind je niet?

       • Stanislaus

        "grote voordelen bij het fotograferen" zijn losse en abstracte concepten, "iedereen zou erop worden gefilmd" als er echt een (zonder fles wodka) verschil was, maar het prijskaartje was $ 6000, dan is het onwaarschijnlijk dat "iedereen" zou er op gefilmd worden.
        Ik ben geïnteresseerd in de aard van de bokeh bij 5.6 en 8 (meer precies, hoe de onscherptecontrole het beïnvloedt). Dat deze 135 het op 2.0 en 2.8 heel goed doet is me duidelijk, maar ik fotografeer niet altijd open, zeker niet bij brandpuntsafstanden 135, 180, 200 (vanwege de zeer kleine scherptediepte).
        Oké, ik vermoed nu al dat ik nergens op internet een normale analyse en praktische toepassing zal vinden.

      • Кирилл

       https://www.youtube.com/watch?v=Le5wlbsd0RQ
       Hier is een video waarin ze worden vergeleken met verschillende DC-waarden. Als het de diafragmawaarde overschrijdt, verschijnt er zoiets als een soft focus-effect. Bij 5,6 en 8 zul je waarschijnlijk geen voorbeelden vinden, de lens is f2, iedereen wil zien wat er in de open lucht gebeurt.

       Zoals ik het begrijp, als je de dc-waarde instelt op minder dan het diafragma, is er helemaal geen effect. Maar hier kan ik het mis hebben.

      • Кирилл

       https://www.stacken.kth.se/~maxz/defocuscontrol/
       Hier vond ik een test met 5,6 en 8. De afbeeldingen zijn natuurlijk klein, ik denk dat als je kijkt, je grote kunt vinden. Volgens mij is er een groep op flickr met DC-lenzen

      • Кирилл

       Voor het verzachten van bokeh op afgedekte diafragma's denk ik dat lenzen met een apodisatiefilter geschikt zijn. Bijvoorbeeld, https://www.venuslens.net/product/laowa-105mm-f2/ deze rol wordt gespeeld door het tweede diafragma. Er is ook een Canon 85 1.2 versie met coating op een van de lenzen voor een soortgelijk effect, ik weet nog steeds dat Fuji die heeft. Maar het bereik van dit effect moet voor elke lens worden gespecificeerd. Voor laowa werkt het waarschijnlijk in een breed bereik, dit is tenslotte het tweede diafragma, voor Canon weet ik het niet, afhankelijk van waar de gecoate lens zit

       • Stanislaus

        Bedankt voor de links, ze hebben echt geholpen om de situatie te verduidelijken.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2014/11/nikon-af-dc-nikkor-105-2-d/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2014/11/nikon-af-dc-nikkor-105-2-d/