Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm review

Voor geleverd door Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm lens met dank aan Ilya Kostenko (de eerste officiële foto-vlooienmarkt van de stad Dnepropetrovsk).

Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm review

Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm review

Verhaal

De in deze test gepresenteerde Nikon Micro-NIKKOR-P Auto 1:3.5 f=55mm lens, met serienummer 663401, behoort tot de 55/3.5 klasse Micro-Nikkor lenslijn. Alle Micro-Nikkor 55/3.5 lenzen zijn gebaseerd op hetzelfde optische ontwerp met 5 elementen in 4 groepen. De lijn zelf heeft veel verschillende versies en subversies, de belangrijkste zijn:

 1. Nippon Kogaku Japan Micro-NIKKOR 1:3.5 f=5.5cm, geproduceerd in kleine batches van 1961-1963, twee subversies met verschillend filterdraadontwerp.
 2. Nippon Kogaku Japan Micro-NIKKOR Auto 1:3.5 f=55mm, 1963-1969. Lens weergegeven in deze recensie. Er zijn verschillende aanpassingen die alleen verschillen in verschillende markeringen op de lenscilinder.
 3. Nippon Kogaku Japan Micro-NIKKOR-P Auto 1:3.5 f=55mm, 1969-1971. Het voorvoegsel 'P' in de naam van de lens betekent 'Pente' - 'Five', d.w.z. 5 elementen in het optische schema.
 4. Nikon Micro-NIKKOR-P Auto 1:3.5 f=55mm. In principe hetzelfde vorige model, alleen met een andere naam, 1971-1973.
 5. Nikon Micro-NIKKOR-P C Auto 1:3.5 f=55mm, 1973-1975. Het voorvoegsel 'C' in de naam van de lens betekent 'Coating' - 'Verlichting' en geeft de overgang van de lijn naar een nieuwe, verbeterde verlichting aan.
 6. Nikon Micro-NIKKOR 55mm 1:3.5 PK-3, 1975-1977, het zogenaamde 'nieuwe' of 'K' model.
 7. Nikon Micro-NIKKOR 55mm 1:3.5 PK/PK-3.13, 1977-1979, AI-versie. Verschillende subversies.

Uiteindelijk is de lens nooit geüpdatet naar: AI-S modificaties - in 1979 werd deze vervangen door een zeer hoogwaardige Nikon Micro-Nikkor 55mm 1: 2.8 (AI-S), waarin, naast het vergroten van de diafragmaverhouding, er ook een verandering en complicatie was van het optische schema tot 6 elementen in 5 groepen.

Opmerking: Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm is niet-ai lens en zonder zijn wijziging (AI-conversie), zullen er problemen zijn bij het installeren op bepaalde CZK Nikon. Om deze reden kon ik de lens niet op mijn camera's gebruiken Nikon D700 и D80; Gedetailleerde informatie over dit probleem is te vinden in de sectie: Pre AI. Om een ​​recensie te schrijven, moest ik een lens op Canon-camera's gebruiken met een adapter Nikon Canon.

Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm

Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm

Micro-Nikkor 55/3.5 heeft geen groot maximum helderheid, kenmerkend voor moderne prime-lenzen, maar voor een macrolens helderheid niet zo belangrijk - bij de meeste fototaken met betrekking tot macrofotografie worden verborgen diafragmawaarden gebruikt.

Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm

Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm

Ondanks het feit dat er minstens 45 jaar zijn verstreken sinds de uitgave van het exemplaar van deze recensie, blijft de Micro-Nikkor 55 / 3.5 perfect functioneren en verheugt hij zich over zijn beeld. De lens heeft een zwart-witte kleur van delen van zijn lichaam. De scherpstelring en diafragma zijn zwart, alle andere delen zijn zilver (chroom). Het frontelement zit erg diep in de lenscilinder.

Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm

Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm

De scherpstelring is van metaal, geribbeld, draait 300 graden, terwijl de lensromp merkbaar langer is. Bij het scherpstellen beweegt, samen met de romp van de lens, ook de scherpstelring naar voren. Er is een schaal voor scherpstelafstand op de behuizing, maar alleen in voet (ja, ja, blijkbaar waardeerden de Japanners het metrische systeem op een bepaald moment niet). Er is ook een schaal met vergroting van 1:10 tot 1:2. De minimale scherpstelafstand is 9 1/2 inch, d.w.z. ongeveer 24,13 cm.

Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm met macro opzetstuk M NIkon F Japan

Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm met macro opzetstuk M NIkon F Japan

De scherptediepteschaal is gemaakt met behulp van veelkleurige strepen, elke specifieke kleur heeft zijn eigen waarde diafragma (DOF is aangegeven voor F / 32 - blauw, F / 16 - geel, F / 11 - roze, F / 5.6 - groen). Er is ook een rode stip die dient als markering voor het aanpassen van de scherpstelling in het IR-spectrum.

Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm met macro opzetstuk M NIkon F Japan

Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm met macro opzetstuk M NIkon F Japan

De lens heeft de mogelijkheid om macro opnames te maken met een vergroting van 1:1, hiervoor is de lens ontworpen om gebruik te maken van een speciale Nikon M extension ring ('M' staat voor 'Macro'). Er werden verschillende verlengringen geproduceerd voor verschillende aanpassingen aan de lens. Zo'n ring met Micro-Nikkor 55/3.5 behoudt de automatische diafragmaregeling. Eigenlijk spreekt het voorvoegsel 'Auto' in de naam van de lens gewoon van het automatische diafragma van de lens. Het diafragma-apparaat bestaat uit slechts 6 bloembladen.

Nikon Micro-Nikkor 55mm 1:2.8 en Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm

Nikon Micro-Nikkor 55mm 1: 2.8 en Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm

De lens maakt al een scherp beeld vanaf F/3.5, bij afgedekte diafragma's is de lens erg scherp, echter door de oude verlichting is het contrast soms zwak. Aberraties, lichtafval en vervorming zijn extreem laag. Over het algemeen is de Micro-Nikkor 55/3.5 een goede lens, maar de versie Nikon Micro-Nikkor 55mm 1: 2.8 merkbaar beter.

Hier link naar origineel archief - 250 MB, 21 foto's in .CR2-formaat (RAW) van de camera Canon EOS 5D (FF).

Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm op ZK

Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm op ZK (membraanweerstand op mijn Nikon AF-N8008S kapot, omdat de lens als een native op de camera zat)

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

Resultaten van

De Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm is een goede oude macrolens. Heeft geen uitstaand maximum helderheid, maar het kan nog steeds trouw dienen en zijn plicht in macrofotografie vervullen.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 45, over het onderwerp: Nippon Kogaku Japan Micro-Nikkor Auto 1:3.5 f=55mm review

 • Vladislav

  interessant glas)
  Ik herinner me deze video
  https://www.youtube.com/watch?v=zX19MI4z64k

 • Vashcha

  Het is tijd om de matrix op te schonen (;

  • Yarkie

   Dit zijn duiven in de zone van niet-scherpte. ;)))

  • Oleg

   Ja, je kunt het zien op de foto met de hommel

   • Arkadi Shapoval

    verdomde kenon met zijn stofafscheider, onlangs schoongemaakt, geen goedkoop plezier.

    • lynx

     Al een set dweil en vloeistof kopen?

     • Arkadi Shapoval

      Ik heb mezelf al schoongemaakt, ik heb er genoeg van.

      • jury

       wat is er gebeurd tijdens het schoonmaken?

    • Sergei

     Hallo. Ik heb lang geleden gemerkt dat het fluwelen oppervlak, dat over het oppervlak van de mijn is geplakt, veel stof verzamelt (ik weet niet hoe het segment tussen de bajonet en de matrix correct wordt genoemd) . Als je bijvoorbeeld de lucht fotografeert, wanneer je door trillingen in een spiegel klapt, valt het stof direct op de matrix en brokkelt af. Stof is niet te verwijderen met een borstel en een luchtpeer. Ik gebruik een strook dun plakband voor papier, gelijmd, gepeld, al het vuil op de tape, de fluwelen pool plakt niet. Sinds 2 jaar is de matrix niet schoongemaakt, hoewel ik vaak lenzen verwissel. Als je hem voorzichtig schoonmaakt, kun je de spiegel zelfs niet optillen.

 • an

  "Er is een schaal voor scherpstelafstand op het lichaam, maar alleen in voet (ja, ja, blijkbaar hebben de Japanners het metrieke stelsel op een bepaald moment niet gewaardeerd)"
  - het punt is anders, op deze lens is geen plaats voor de gebruikelijke "dubbele" meter-voetschaal van afstanden (de macroschaal interfereert), daarom kwamen dergelijke lenzen voor de Amerikaanse markt alleen met een voetschaal, voor de Europees - respectievelijk met metrisch. In sommige andere macro's, niet per se Nikon (bijvoorbeeld Zuiko 50/2 Auto Macro), is dezelfde stijl voeten of meters.

 • sergey

  Ik heb 105 2.5, afstandsschaal in meters en voet.

 • Andrew

  Als langdurig gebruiker van de Micro Nikkor 55mm f/3,5 en f/2,8 lenzen, zal ik zeggen:
  Als het gesprek over diafragma voor dit type lens ging, dan was het nodig om toe te voegen dat het aangegeven diafragma plaatsvindt bij scherpstellen op oneindig, bij het naderen van de MDF neemt het af, maar voor een macrolens en het diafragma maakt het nog steeds niet uit van een macrolens is f/1.2 of f/0.95 in principe niet nodig, de lens is niet gemaakt voor reportage.
  Het is niet duidelijk wat de afname van het contrast veroorzaakte, misschien als je naar het licht kijkt, zal de reden daar meteen zichtbaar zijn? Ik had vertroebeling van de lens door condensatie, veegde het af en dat was het. Ik heb ook een Micro Nikkor 55 / 2,8, het is niet beter dan de 55 / 3,5-serie.
  De lens is erg goed, ik heb een oudere versie van Nikkor PC maar ik ben op zoek naar deze specifieke lens.

  • Ilya

   Andrey, als je geïnteresseerd bent in deze lens, volg dan de link http://vk.com/1fotobaraholka daar kun je chatten over je vraag.

  • Ivan

   Briljante makrushnik is het er 100% mee eens!

 • amatisch

  Arkadi! Ik heb gisteren een trekje gekocht volgens je recensie. Volledige vlucht. Daarvoor gebruikte ik Yungnuey. Heel erg bedankt.

 • amatisch

  Pykha Nikon SB 910.

 • Paul

  Arkady, op veel foto's (bijvoorbeeld in deze https://radojuva.com.ua/wp-content/uploads/sg/55-3-5/nippon-kogaku-japan-micro-nikkor-auto-3-5-f-55-mm-sample-5.jpg) vlekken zijn duidelijk zichtbaar in de rechterbovenhoek. Zit het vuil in de lens of op de cameramatrix?

  • Olezhishche

   lijkt erg op de matrix

 • Ilya

  Andrey, als je geïnteresseerd bent in deze lens, volg dan de link http://vk.com/1fotobaraholka daar kun je chatten over je vraag.

 • anonymus

  bij diafragma 8 en 11 is het veel beter dan Nikon 55mm 2.8

  • Ivan

   Het is niet erger, dat is zeker. Smaak)

 • dim

  Het enige minpunt van dit glas is dat de scherpstelringslag bij lange afstanden te klein is. Terwijl ik het op de D40 gebruik, zal ik het op de D200 of D700 plaatsen, ik heb nog niet besloten :)

  • Ivan

   Dus daar is hij niet nodig. Volgens de griep in de afstandsmetermodus - 8k frameringen!

 • Igor

  Goedendag.
  Ik kies tussen een macrolens Micro-Nikkor-PC 55mm f3,5 en MS Volna-9 50mm f/2.8. Camera Nikon D3200, Nikon D200. Wat adviseer je?

  • Ivan

   En welke vergelijkingen zijn er tussen de klassiekers van het genre uit Nikkor en muffe rommel?

   • Ivan

    En toch, ja, ik vond er een voor mezelf - daarvoor gebruikte ik die van iemand anders - ik likte mijn lippen ... Uitstekende scherpte vanaf de tweede stop over het hele gebied van het frame op het gewas. Bij ff op 5.6 een nauwelijks merkbare daling naar de randen, maar ook zoemend. Bij 8k kun je zelfs de focus vergeten om te exposeren als afstandsmeter voor griep). Ontwerpen is een ding! Blij als een kalkoen. De uitgifteprijs is 40 Bachinsky. Super lens.

 • Nikolai Moskou

  Alles is natuurlijk in orde, maar waarom vasthouden aan Canon ??? Mysterie. De foto's zijn eng geworden. (((Ook de schoonheid van de lens in pure kleuren en gewoon helse scherpte worden niet opgemerkt. Ken merkt dit trouwens op.
  En toch, aangezien de lens oud is, als iemand hem gaat kopen, kijk dan naar de loop van de ring - vaak stroomt er olie op het diafragma of zelfs naar buiten - de beweging wordt krap, en de meeste zullen met stof zijn, veel lenzen met schimmel . In de regel heeft het geen invloed op de kwaliteit, maar het sediment ...

 • Dimka Krutov

  Maar hoe kan een bioscooplens worden gebruikt?

  • B.R.P.

   Waarom zou je het niet gebruiken? Het licht gaat voorbij.

 • jury

  Aangezien de eerste vermelding van deze lens teruggaat tot 1961. Die eerdere versie
  55/4 UV Auto NKJ. Voor zover ik heb begrepen zijn er ongeveer 170000 stuks uitgebracht. Ik heb een vraag. Waarom is er helemaal geen informatie over dit specifieke type lens, alleen een vermelding.

 • Olexiy

  Gekocht op eBay. $26 + verzendkosten. Uitgebracht van 77 tot 79. In goede staat. Met doos en instructies. Prachtig en mooi glas. Ken Rockwell heeft een recensie. Hij prijst hem veel en met goede reden. Op afstanden vanaf een meter is een korte slag van de scherpstelring handig voor video (snel scherpstellen), op afstanden dichtbij MDF gaat alles heel soepel.

  • Olexiy

   1

   • Olexiy

    2

    • Olexiy

     3

     • Olexiy

      4

      • Olexiy

       5

       • Olexiy

        6

       • Olexiy

        7

 • Olexiy

  Voorbeeld f3,5

  • Olexiy

   Voorbeeld f11

   • Alexey

    Gefeliciteerd met je aankoop, geweldige aardappel. Zijn schema, begrijp ik, is asymmetrisch, 5 lenzen van 4 groepen, xenotar. En door de zesde toe te voegen aan 55 / 2.8, veranderden ze het schema volledig naar een symmetrische anastigmat met een zwevend element. Ja, dit zijn verschillende lenzen, ze hebben alleen een brandpuntsafstand gemeen.

    • Olexiy

     Ik ben niet goed in diagrammen. In de handleiding staat een schema. En de foto is geen aardappel maar een pinda.

     • Alexey

      Jammer dat het geen aardappel is.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2014/08/micro-nikkor-auto-3-5-55-mm/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2014/08/micro-nikkor-auto-3-5-55-mm/