Overzicht van tijdperk-6M 1,5 / 50

Voor geleverd door lens Era-6M 1,5/50 (KMZ, serienummer 000182) veel dank aan Kirilov Denis. Bij verzending werd de lens door Denis geschat op 9999 UAH.

Overzicht van tijdperk-6M 1,5 / 50

Overzicht van tijdperk-6M 1,5 / 50

Era-6M 1,5/50 is een zeldzame Sovjet 'vijftig kopeke' met een hoog diafragma en een M42 montageschroefdraad. Afgaande op de foto's van het netwerk, werd de Era-6M 1,5 / 50 geproduceerd in verschillende aanpassingen van de behuizing. Verschillende versies van de Era-6M 1,5 / 50 verschillen in de scherpstelring, diafragma-instelling en diafragma-modusschakelaar. Er zijn lenzen met de naam geschreven in het Latijn - 'Era-6M 1,5 / 50'.

Daarnaast zijn er nog verschillende versies van Era-6: Era-6A (met verwisselbare schacht), Era-6 Avtomat (voor camera's 'Kyiv-10, -15' van de Kiev-fabriek 'Arsenal'), Era-6K (online staat geen enkele foto met deze lens) en tijdperk-6 voor zeldzame 'Zenit-7' camera's.

Tijdperk-6M 1,5/50

Era-6M 1,5 / 50, zicht op de achterste lens

Era-6M 1,5/50 is goed gemaakt, zoals het de oude Sovjet-fix betaamt - alles is gemaakt van metaal en glas. De scherpstelring is geribbeld, maar niet breed genoeg, en daardoor oncomfortabel, voor de lens geplaatst. De scherpstelring op het exemplaar uit de review draait strak rond, hoogstwaarschijnlijk is de lens zelden gebruikt. Bij het scherpstellen wordt de romp van de lens merkbaar langer, maar de frontlens draait niet. Het is heel goed dat de scherpstelring ongeveer 300 graden draait (3/4 van een cirkel met een staart), en de minimale scherpstelafstand is slechts 30 cm, wat zeldzaam is voor reguliere reguliere vijftig dollar. De maximale vergrotingsfactor voor macro is ongeveer 1:4 (zie line-up).

Era-6M 1,5/50 met frontcover

Era-6M 1,5/50 met frontcover

Era-6M 1,5 / 50 maakt gebruik van filters met een diameter van 58 mm. Op de lenscilinder zit een schaalverdeling met de scherpstelafstand (alleen in meters) en een scherptediepteschaal voor diafragma's F/4, 5.6, 8, 11, 16. Ook is er een rode markering 'R', voor het maken aanpassingen bij het scherpstellen in het infraroodspectrum.

Tijdperk-6M 1,5/50 met deksels

Tijdperk-6M 1,5/50 met deksels

De diafragmaring is ook geribbeld en van metaal, met zijn hulp kun je de waarden van F / 1.5, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16 en één tussenwaarde daartussen instellen. Bij het schakelen van het diafragma van F / 1.5 naar F / 16 naar de hoofdwaarde die op de lenscilinder wordt aangegeven, is een kenmerkende beltoon te horen, bij het overschakelen naar tussenliggende waarden is de klik meer gedempt. Bij het overschakelen van F/16 naar F/1.5 is het klikgeluid hetzelfde, te onderscheiden van de eerste twee.

Het diafragma bestaat uit slechts 6 zwartgeblakerde bloemblaadjes (voor zo'n lens zou ik er meer willen), die op afgedekte diafragma's gemakkelijk 'nootjes' geven in de onscherptezone. Bovendien vormen de bloembladen bij F / 1.7 (tussen 1.5 en 2), F / 2, F / 2.5 (tussen 2 en 2.8) en F / 3.2 (tussen 2.8 en 4) een gat met uitgesproken inkepingen (kijk). Bij verder sluiten van het diafragma verdwijnen de inkepingen (ze staan ​​niet meer op F/4.0). Aan de randen en hoeken van het kader veranderen de cirkels in de vervagingszone in citroenen (kijk), die op de foto vaak een uitgesproken gloed van de randen hebben (edging). Hoe dichter bij de hoeken en randen van het frame, hoe sterker de gloed alleen aan één kant van de 'citroen' (de kant die dichter bij de rand ligt) zichtbaar is.

Era-6M 1,5/50 met achteromslag

Era-6M 1,5/50 met achteromslag

Ook vind je op de lenscilinder de 'M-A' knipperende (springende) diafragmaschakelaar, waarmee je handmatige of automatische irisregeling kunt gebruiken (met camera's die dit ondersteunen). De 'M'-modus is erg handig bij het werken met moderne digitale camera's, in deze modus wordt op elke moderne camera het diafragma handmatig geregeld. Hier is het grappige - meestal is zo'n schakelaar erg klein en heeft hij een kleine slag, maar op de Era-6M 1,5 / 50 neemt hij veel ruimte in beslag en heeft hij een zeer grote slag. In de uiterste standen klikt de schakelaar op zijn plaats met een karakteristiek geluid.

Tijdperk-6M 1,5/50, vooraanzicht

Tijdperk-6M 1,5/50, vooraanzicht

De kopie van deze recensie vertoont strepen groene verf in de buurt van de scherptedieptemarkeringen (kijk), wat als het ware duidt op enige nalatigheid bij de fabricage van de lens. Ik zag zo'n stijl op een enorm aantal Sovjet-lenzen en niet op een enkele Nikkor of andere lenzen van gerenommeerde lensbedrijven.

Tijdperk-6M 1,5 / 50, bekijken bij scherpstellen op MDF

Tijdperk-6M 1,5 / 50, bekijken bij scherpstellen op MDF

De voorklep van de lens wordt eenvoudig op de kofferbak geplaatst en wordt niet vastgezet met vergrendelingen, dit is typerend voor de meeste oude Sovjet-lenzen. Door deze functie ben ik al meer dan één hoes kwijt. Ik raad ten zeerste aan dat eigenaren van optica met vergelijkbare doppen een "Chinese" dop met de gewenste diameter kopen, die in de draad onder het filter is geïnstalleerd (zoals moderne lenzen).

Era-6M 1,5 / 50, ring voor diafragmamodus

Era-6M 1,5 / 50, diafragma-modusschakelaar M-A

Op Canon-camera's heb ik de Era-6M 1,5 / 50-lens gebruikt met een gewone adapter M42-Canon EOS, met behoud van het vermogen om op oneindig scherp te stellen. Op Nikon-camera's heb ik een lens met een gewone adapter gebruikt M42-Nikon F (ook bekend als KP-42/N), waarmee de lens op maximaal 2-3 meter kan scherpstellen.

Hoe te gebruiken met moderne camera's?

Lenzen met een M42 schroefdraad (M42 X 1/45.5), zoals de lens uit deze test, zijn zeer eenvoudig te gebruiken op vrijwel elke moderne digitale camera (zowel spiegelreflex als spiegelloos), hiervoor hoef je alleen maar de juiste adapter te kiezen ( adapter). Er zijn geen extra handelingen nodig om de lens opnieuw te maken.

De goedkoopste adapters vind je op Aliexpress.com. Er zijn adapters (adapters) met een chip die zorgen voor meer gemak tijdens het fotograferen, meestal worden chips gebruikt om de scherpstelling en/of meterbelichting te bevestigen en de juiste EXIF ​​te vormen. De aanwezigheid van een chip heeft geen enkele invloed op de beeldkwaliteit.

Voor sommige spiegelreflexcamera's (bijvoorbeeld met de Nikon F-vatting) heb je adapters nodig met een corrigerende lens, waarmee je op alle scherpstelafstanden correct kunt scherpstellen. Voor elke spiegelloze camera is zo'n lens niet nodig en de adapter is een eenvoudig versierde holle metalen buis met een passende houder.

Voor spiegelreflexcamera's

 1. CANON: Voor camera's DSC met bajonet EF/EF-S je hebt een M42-Canon EOS adapter nodig, zo'n adapter met chip vind je hier, geen chip hier.
 2. NIKON: Voor camera's Nikon DX/FXen ook voor camera's Fujifilm и Kodak met een Nikon F vatting heb je een M42-Nikon F adapter nodig, zo'n adapter koop je zonder lens en chip hier, met lens zonder chip hier, met chip zonder lens hier, met lens en chip hier. Waarom een ​​lens? Waarom chippen??
 3. PENTAX: Voor Pentax camera's met K vatting heb je een M42-Pentax K adapter nodig, zo'n adapter kun je kopen hier.
 4. SONY/MINOLTA: Sony/Minolta A mount camera's hebben een M42-Sony A adapter nodig, zo'n adapter zonder chip is te vinden Op deze pagina, met chip Op deze pagina.
 5. OLYMPUS/PANASONIC/LEICA: Voor camera's met 4/3 vatting (niet te verwarren met Micro 4/3!) heb je een adapter M42-4/3 nodig, zo'n adapter kun je kopen hier.

Voor spiegelloze camera's

 1. SONY: Voor camera's met 'E'/'FE'-vatting serie Sony NEX и Sony Alfa je hebt een adapter M42-Sony E nodig (ook bekend als M42-Sony Nex), je kunt het vinden Op deze pagina. Voor deze camera's is ook een autofocusadapter verkrijgbaar. Techart PRO Leica M - Sony E-autofocusadapter, die kan worden gevonden Op deze pagina.
 2. OLYMPUS / PANASONIC / KODAK / XIAOMI: Voor montagecamera's Micro 4/3 (Micro 4:3) je hebt een adapter M42-Micro 4/3 nodig, die kun je vinden Op deze pagina.
 3. KANON M: Voor camera's met Canon EF-M-vatting je hebt een M42-Canon M-adapter nodig, je kunt hem vinden Op deze pagina.
 4. CANON R en RF-S: Voor camera's met Canon RF-vatting je hebt een M42-Canon R-adapter nodig, je kunt hem vinden Op deze pagina.
 5. Nikon1: Voor camera's Nikon 1-serie je hebt een adapter M42-Nikon 1 nodig, je kunt hem vinden Op deze pagina.
 6. Nikon Z: Voor camera's Nikon Z-serie (FX/DX) een adapter nodig M42-Nikon Z, het kan worden gevonden door deze link.
 7. FUJIFILM X: Voor camera's met X-montage je hebt een M42-Fuji X-adapter nodig, je kunt hem vinden Op deze pagina.
 8. FUJIFILM GFX: Voor middenformaat camera's met G-vatting je hebt een M42-Fuji GFX-adapter nodig, je kunt hem vinden Op deze pagina.
 9. SAMSUNG: Voor camera's met NX-vatting heb je een M42-Samsung NX-adapter nodig, die kun je vinden Op deze pagina. Er zijn nog geen adapters voor de NX mini-camera.
 10. PENTAX: Voor Q-mount camera's heb je een M42-Pentax Q adapter nodig, die kun je vinden Op deze pagina.
 11. SIGMA/PANASONIC/LEICA: Voor camera's met L-vatting je hebt een M42-Leica L-adapter nodig, die kun je vinden Op deze pagina.
 12. LEICA: Voor montagecamera's Leica M je hebt een adapter M42-L / M nodig, je kunt het vinden Op deze pagina.

Als u vragen heeft over compatibiliteit en adapters, stel ze dan in de opmerkingen (opmerkingen vereisen helemaal geen registratie).


Verlichting van de frontlens Era 6M 1,5 50

Verlichting van de frontlens Era-6M 1,5 / 50

Threaded Era-6 heeft gecoate optica, hoogstwaarschijnlijk is dit een soort eenvoudige enkellaagse verlichting. Het is vreemd dat de Era-6M 1,5 / 50 als een redelijk hoogwaardige lens wordt beschouwd en tegelijkertijd geen meerlaagse verlichting heeft.

Verlichting van de achterste lens van de lens Era 6 M 1,5 50

Verlichting van de achterste lens van de Era-6M 1,5/50 lens

Van de Sovjet-lenzen ken ik slechts drievijftig dollar, die een maximum hebben helderheid F/1.4: MC Zenitar 50/1.4, MC Wave-4 50/1.4 en MS Helios-123N 50/1.4 (en hun 'meer dan 9000' subversies). op de een of andere manier met helderheid F/1.4 was in die tijd over het algemeen krap. Maar met F/1.5, zoals de lens uit deze test, vind je veel meer Sovjet-lenzen, vooral voor meetzoekercamera's. Het verschil tussen F/1.4 en F/1.5 is karig en bedraagt ​​ongeveer 15%.

Era-6M 1,5 / 500 diafragmalamellen

Era-6M 1,5 / 50 diafragmalamellen

Te oordelen naar het lenslogo uit de recensie, werd het geproduceerd in KMZ (fabriek in Krasnogorsk vernoemd naar S.A. Zverev). Era-6M 1,5 / 50 is geproduceerd sinds 1971, het exemplaar uit deze review is goed bewaard gebleven en redelijk bruikbaar. Het verbaast me altijd hoe je een heel oud 'glas' tot leven kunt brengen met moderne digitale technologie, en nog meer verrast dat dit objectief tientallen jaren meegaat. Het is jammer, maar hoogstwaarschijnlijk zullen alle Era-6-lenzen stof verzamelen op de planken van verzamelaars en zullen ze vergeten wat schittering van de zon is, ze zullen de kleur van het gras vergeten en hoe de sluitergordijnen op de camera rinkelen :(.

Tijdperk-6M 1,5/500 en MS Helios-81N 2/50

Tijdperk-6M 1,5/50 en MS Helios-81N 2/50

Bij F/1.5 mist de lens wat scherpte (zelfs in het midden van het frame), maar als je het diafragma sluit, verandert de lens in de gebruikelijke zeer scherpe 'vijftig kopeken'. Bij f/1.5 is sterke lichtafval merkbaar. Ook is het gemakkelijk om een ​​lichte tonvormige vervorming op te merken (groter dan normaal). De lens kan goed tegen zijlicht, maar bij tegenlicht kan het sterke schittering en overstraling geven (schittering voorbeeld). De lens is alleen een beetje geelgroen (wat een zonde is van veel Sovjet lenzen). Over het algemeen heeft de Era-6M 1,5/50 een mooi patroon en kan worden beschouwd als een optisch goede lens.

Hier link naar origineel archief — 574 MB, 50 foto's in .NEF-, .CR2-formaat (RAW) van camera's Nikon D700 (FX) en  Canon EOS 5D (FF). Eerste foto van Nikon D700 is gemaakt met een lensloze adapter, terwijl de lens was ingesteld op oneindig - het is niet mogelijk om verder scherp te stellen dan in dit voorbeeld wordt getoond. IN EXIF foto's van D700 de diafragmawaarde is 1.4, omdat je op de camera in het menu 'Lenzen zonder CPU' de waarde F / 1.5 niet kunt selecteren (alleen F / 1.4, of de volgende - F / 1.8). Een deel van de foto is gemaakt met een Nikon SpeedLight SB-900.

Tijdperk-6M 1,5/50 op ZK

Tijdperk-6M 1,5/50 op ZK


Adresboek van modern merk lenzen 'Zenitar' и 'Helios' kan zie deze link.


Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.


Resultaten van

Era-6M 1,5 / 50 is een zeer zeldzame, goede en best aangename opening van vijftig dollar. Zacht op F/1.5, heeft een kleine MDF en heeft geen multicoating.

Heb je de review van deze zeldzame lens tot het einde gelezen of voorbeeldfoto's bekeken? Deel deze informatie dan zeker op sociale netwerken (de knoppen staan ​​iets lager).

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 51, over het onderwerp: Review van Era-6M 1,5 / 50

 • Gary

  tijdperk-6m 50mm f1.5

 • Dmitry Kostin

  FotoSSSR verkoopt deze nu met het nummer (nr. 000040) de prijs is 65000 roebel, wat overeenkomt met ~ 2-3 Zeiss planar 50 / 1.4

  • B.R.P.

   Zeiss Planar 50 / 1.4 zoals vanaf $ 400 gebruikt.

   • Dmitry Kostin

    Niet altijd. Afgelopen zomer kon je die voor 25-27 duizend vinden, vooral in de regio's. Nu zijn ze een beetje in prijs gestegen en beginnen de prijzen meestal vanaf 35 duizend. Vandaag zag ik Eru 6m voor 47 duizend, wat overeenkomt met een Planar in perfecte staat.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2014/08/era-6-1-5-50-rare-lens-review/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2014/08/era-6-1-5-50-rare-lens-review/