Instelverlichtingsfunctie op Nikon-flitsers

Ingebouwde flitsers van geavanceerde Nikon amateur- en professionele camera's, evenals externe Nikon Speedlights SB-600, SB-700, SB-800, SB-900SB-910 en SB-R200 hebben een interessante functie genaamd 'Modelflits'.

Houd er rekening mee dat Nikon Speedlight-flitsers kruimels SB-400 en SB-300, evenals ingebouwde kikkerflitsen Nikon amateurcamera's deze functie wordt niet ondersteund.

Instelverlichtingsfunctie op Nikon-flitsers

Modellerende verlichtingsfunctie op Nikon-flitsers. De functie wordt niet direct gebruikt voor het fotograferen, daarom zijn er geen voorbeelden op de foto's van de functie als zodanig.

De essentie van de functie is heel eenvoudig: bij gebruik werkt de flitser in stroboscoopmodus: 1.5-2 seconden met een hoge frequentie van lichtpulsen, waardoor een tegenlichteffect ontstaat. Zo'n tegenlicht wordt 'instellicht' genoemd, omdat je hiermee het afsnijpatroon van de toekomstige foto kunt zien.

De functie werkt alleen voor het bekijken van de belichting van de compositie en de toekomstige opname, en wordt niet gebruikt tijdens het fotograferen.

Ook wordt de functie gebruikt om IPIG te controleren bij slechte verlichting. Als u de functie 'Instelflits' in het cameramenu inschakelt, wordt na het indrukken van de knop voor het vooraf controleren van de scherptediepte (of een andere knop die voor deze functie is geprogrammeerd), het diafragma gesloten tot de opgegeven waarde, en de flitser (ingebouwd of extern, met deze werkingsmodus) zal een modelleringsachtergrondverlichting creëren. Om de scherptediepte op gesloten diafragma's te controleren, is deze methode best handig.

Modus selectiemenu

Modusselectiemenu voor testerknop

Bij externe flitsers kunt u de instelverlichtingsfunctie meestal instellen op de testknop (rode testvuurknop). Als de testknop in de normale modus blijft staan, dan externe flitser werkt nog steeds in de modelflitsmodus als u op de DOF-weergaveknop drukt (uiteraard als deze functie op de camera is ingeschakeld).

Het meest interessante is dat modellerende verlichting ook beschikbaar is bij gebruik van externe flitsers op afstand via Nikon CLS. De hoofdflits zorgt ervoor dat de secundaire flitsers flitsen in de modelflitsmodus. Dit is een heel grappig moment waarop je op afstand meerdere flitsen tegelijk in 'schijnwerpers' kunt veranderen en kunt zien hoe de schaduwen gaan liggen :).

Resultaten van

Het modelleren van verlichting is een zeer eenvoudige en soms zeer nuttige functie.

Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 20, over het onderwerp: Instelverlichtingsfunctie op Nikon-flitsers

 • Sergey A

  Ik heb een SB-700. Na het lezen van het artikel rende ik naar de flitser. Door het menu gescrolld - zo'n item is er niet. Nu is de vraag: heb ik die niet gevonden, of heeft de SB-700 deze modus niet?

  • Arkadi Shapoval

   Instructie sectie E-29. De functie werkt wanneer u op de knop voor scherptediepteweergave drukt, maar het zal waarschijnlijk niet werken om deze in te stellen voor de testerknop.

   • Sergey A

    Bedankt. E-29 al gelezen. Ik heb een Nikon D5100. Dus, probeer deze modus zal niet werken.

    • Tandem K

     Ja, de testknop is niet programmeerbaar in de SB-700.
     Voor mezelf heb ik deze functie in het algemeen uit de karkasknop verwijderd (D7000), omdat. bij het werken met externe flitsers zonder synchronisatoren, bij het onderscheppen van de camera, druk ik heel vaak op de knop, dan krijg ik letterlijk "puff in het voorhoofd".

 • jury

  Goede dag, ik volg je nieuws constant, vertel me alsjeblieft of er een dergelijke functie is op de KENON 430 EX-flitsers. Bedankt. Eerlijk.

  • Roman

   Er is.
   Pagina 21 van de Canon Speedlite 430EX II Manual - Custom Function C.Fn-02
   De 430e eerste versie heeft zo'n functie niet (

   • Ivan

    Roman, de eerste versie van de 430EX heeft zo'n functie. "Modelflits" genoemd, blz. 28.

 • Виталий

  Die tijden ... Ik had eerder geweten dat ik zulke kansen heb ... Dank je)))

 • Oleg

  Het bekijken van de scherptediepte in de zoeker is op zich over het algemeen niet informatief, aangezien het beeld op de matrix anders is

 • Виталий

  Klasse, heel erg bedankt, ik wist niet van deze mogelijkheid sb700!

 • Pastoor

  Een zeer interessante functie, soms helpt het om de verlichting te bepalen. Maar veel vaker maak ik persoonlijk dom een ​​foto, kijk naar de resulterende foto en verander de instellingen en focus. Natuurlijk is mijn aanpak in sommige gevallen niet mogelijk, maar in mijn praktijk tot nu toe is dit de gemakkelijkste manier om te controleren hoe flitsers schijnen. Bovendien gebruik ik in studioomstandigheden de eenvoudigste studioflitsers die zo'n functie niet hebben.

 • Sergei

  Een functie die nodig is bij het fotograferen op film en nutteloos op digitaal - meer informatie, en zelfs met een toename en zonder flikkering van de flitser, kan na een testopname op het camerascherm worden verkregen.

 • Arthur

  Niet zo'n handige functie.... voor mij is het beter dat de flitser geen extra pufjes maakt, maar batterijen spaart ... Ik heb een sb-910, zelfs in i-DDL probeer ik niet te fotograferen zodat de flitser de batterijen niet opnieuw hapert en warmt niet voor niets op. naar mijn bescheiden mening

 • Dmitry K

  Maar zo'n vraag. Waarom lijkt de foto van betere kwaliteit te zijn bij gebruik van een flitser, zelfs bij opnamen met een hoge ISO? Laten we zeggen dat ik het huis van een persoon fotografeer en ISO 800 is voldoende voor de juiste belichting van het frame. dan dezelfde scène met hetzelfde diafragma en dezelfde ISO, maar met een flitser komt het kader beter uit. En het gaat niet om de juistheid van het licht - zonder flits is het licht ook normaal in termen van "artistiek", het is alleen dat zonder flits het geluid irritanter lijkt en het beeld meer "losser" is. waarom? en zo lijkt het alsof er bij een flits minder kleurruis is, d.w.z. er is graan, maar het is grijs en niet zo opdringerig

  • David Pisnoy

   Dmitry, bij dezelfde ISO-waarden, hoe minder ruis, hoe meer licht op de matrix valt.

   • Dmitry K

    hoe praten mensen dan over het werken met ISO in het algemeen? 's middags op straat 800 werkt het erg goed in de d3100 - je kunt fotograferen met een kleiner diafragma en een korte sluitertijd. En binnenshuis is 800 de limiet. Ik heb nog nooit dure camera's in handen gehad. Is het over het algemeen echt mogelijk om normale opnamen te maken in een slecht verlichte kamer zonder flitser? En te beginnen met welke camera's is dit mogelijk? Of laten we zeggen, zijn er zulke camera's op de crop?

    • Waanzin Scifi

     het gewas zal altijd meer ruis hebben. de nikon d7000-d7100 op ISO 2000 geven bijvoorbeeld een redelijk goed beeld. maar als je echt een foto van hoge kwaliteit wilt, bespaar dan geld voor een full-frame nikon d600-610, d700, d800, nikon d3s-d4-d4s. Ik raad je af om de laatste 4 camera's mee te nemen voor amateurfotografie (als je met een Lexus naar een stierenwinkel rijdt)

  • Waanzin Scifi

   over de flits en geluiden ... geluiden verschijnen graag in de schaduwen, donkere halftonen, in de verre hoeken van de kamer waar de flits niet scheen. bij gebruik van een flitser schakel je al het bovenstaande uit en hierdoor lijkt het beeld minder ruis voor jou.

   • Dmitry K

    Bedankt, zo had ik het me voorgesteld

 • ександр омин

  Arkadi, goedemiddag!

  Vertel me alsjeblieft. Als de SB-910 als master wordt gebruikt en de SB-700 als slave op de D5200, werkt het instellicht op de SB-700 dan als de testknop op de SB-910 wordt ingedrukt terwijl de instellichtoptie is ingeschakeld. Of is dit alleen mogelijk bij gebruik van twee SB-910's?

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2014/04/test-fire-k-is-happy/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2014/04/test-fire-k-is-happy/