RPT-modus. Meerdere flitsen.

Nikon-flitsers SB-800, SB-900, SB-910 (en sommige flitsen van derden, b.v. Yongnuo Speedlite YN560-II), evenals de ingebouwde flitsers van geavanceerde amateur- en professionele Nikon-camera's (die deze hebben) kunnen werken in de 'RPT'-modus ('RePeaT Mode' - 'Repeat Mode'), die gewoonlijk 'Multiple flash' wordt genoemd , 'Herhaalde flits' in de Russische literatuur. flits ', of gewoon - 'Stroboscoop'. Externe flitsers SB-300, SB-400, SB-600, SB-700evenals ingebouwde flitser Nikon amateurcamera's van deze functie beroofd.

RPT-modus. Meerdere flitsen.

RPT-modus. Meerdere flitsen op het voorbeeld van Nikon SB-900. Foto genomen uit instructies SB-900.

De essentie van de methode is heel eenvoudig: voor één opname flitst de flitser meerdere keren. Om in de RPT-modus te werken, moet u 3 hoofdparameters instellen:

 1. macht. Het vermogen wordt meestal ingesteld van 1/128 (zelden van 1/64) tot 1/4 (zelden tot 1/8). Elke flitspuls in de serie wordt met het ingestelde vermogen afgegeven. Hoe hoger het flitsvermogen, hoe minder flitsen er voor één serie beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld voor flits SB-900 met een kracht van 1/8 zijn maximaal 14 bewerkingen beschikbaar en met een kracht van 1/128 90 bewerkingen.
 2. Aantal bewerkingen flitsen (Times) - stelt het aantal pulsen in dat de flitser in een reeks zal maken.
 3. Operatie frequentie:. De frequentie wordt aangegeven in Hz (aantal handelingen per 1 seconde). 20 Hz betekent bijvoorbeeld dat de flitser in 1 seconde 20 pulsen maakt. De frequentie is ingesteld van 1 tot 100 Hz. De frequentie en het maximale aantal bewerkingen zijn met elkaar verbonden, u kunt geen willekeurige waarden instellen :).

De looptijd van de flits kan worden berekend als de verhouding tussen het aantal flitsen en de frequentie. Als de tijd echter expositie (uittreksel op de camera) korter is dan de flitstijd, schakelt de camera de flitser geforceerd uit nadat de ingestelde tijd is verstreken. expositie. RPT-modus kan niet worden gebruikt op op afstand gemonteerde flitsers met afstandsbediening via Nikon CLS (maar er is een truc beschreven aan het einde van het artikel), daarom moet u meestal gewone radiosynchronisatoren gebruiken.

RPT-modus

Vallende potloden. Voorbeeldopname met RPT-modus

Meestal worden technieken met lange belichtingstijd gebruikt om te fotograferen met de RPT-modus. Dus, op de foto's met vallende potloden en gemorste rijst, een lange uittrekselgelijk aan 5 seconden. Nadat de sluiter is ontspannen, begint de flitser met een reeks flitsen, in dit geval 20 flitsen met een frequentie van 10 Hz, gedurende in totaal 2 seconden. Elke nieuwe flitspuls legt een nieuwe positie van de potloden in het frame vast en legt ze laag voor laag op elkaar.

Ik heb altijd al een foto willen maken van een rennende persoon met behulp van de RPT-techniek en zoiets als een storyboard willen krijgen. Om de mogelijkheden van deze functie volledig te onthullen, moet je goed nadenken :).

RPT-modus

Rijstgrutten in de herfst. Opgenomen in RPT-flitsmodus

Foto's met meerdere flitsers lijken enigszins op foto's met meervoudige blootstelling.

op de flits NikonSB-700, evenals op vele andere flitsers van externe fabrikanten, is er geen RPT-modus, maar deze kan gedeeltelijk worden gesimuleerd. Om dit te doen, zet u de flitser in de handmatige bedieningsmodus, selecteert u het gewenste pulsvermogen en schakelt u vervolgens over naar de afstandsbedieningsmodus - SU-4 (of het equivalent daarvan op flitsers van derden). Selecteer vervolgens op de ingebouwde flitser de 'RPT'-modus en pas deze naar wens aan. Na deze manipulaties externe flitser zal bij elke puls van de ingebouwde flitser afgaan met het geselecteerde vermogen, maar als u de verhouding tussen frequentie en vermogen niet raadt, heeft het niet genoeg recyclesnelheid en zal elke volgende 'puff' in de serie zwakker zijn dan de eerste :). De ingebouwde flitser van Nikon-camera's in 'RPT'-modus kan werken op een maximale frequentie van 50 Hz, en zelfs op deze frequentie kan de RPT-truc worden gebruikt. Deze truc kan ook op flitsen worden gebruikt. SB-800, SB-900, SB-910 als je het effect van een op afstand geïnstalleerde meervoudige flitser nodig hebt :). Belangrijk! Dit werkt alleen als je camera een RPT-modus heeft voor de ingebouwde flitser.

Iets als RPT-modus wordt gebruikt om te implementeren 'Modelflits' functies.

Resultaten van

De RPT-modus kan worden gebruikt voor interessante en creatieve ideeën. Als je flitser niet zo'n modus heeft, maak je dan geen zorgen, er zijn veel andere interessante dingen die je met flitsen kunt doen :)

Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 17, over het onderwerp: RPT-modus. Meerdere flitsen.

 • Yarkie

  Bedankt Arkady, erg interessant en nuttig. Ik ben namelijk meteen in de handleiding van de Nikon d7100 gestapt en vond zo'n functie, MAAR! Maar er is helaas geen verklaring en beschrijving voor deze zwerver. Dus nogmaals bedankt voor de zeer nuttige informatie.

 • Pastoor

  Bedankt voor het geweldige artikel. Zoals altijd zeer informatief. Het blijkt dat ik mijn Yongnuo YN560-II op de camera kan monteren, en op een statief op afstand SB-700 met de puff-ontstekingsfunctie. Zet de stroboscoopmodus op Yongnuo en ontdek hoeveel trekjes per seconde de sb-700 kan weerstaan. Dit weekend ga ik deze fotografietechniek zeker in de praktijk uitproberen. Nogmaals bedankt voor het blijven verbazen en lesgeven! :)
  PS Ik ben blij dat mijn oude vrouw d80 zo'n functie heeft :)

 • Zdiy

  Toen ik jong was, zag ik een prachtige opname met een flitser, vallende sneeuw werd neergeschoten, de trochs zagen eruit als een foto met een botsing

 • Alex de Kairoy

  Is een dergelijke procedure mogelijk op de D300 in combinatie met de Sigma EF-610 DG ST?
  Ik kan de opname van deze functie nog niet vinden, zelfs niet op mijn eigen flitser ((

 • Alex de Kairoy

  Ik heb de functie gevonden, ik druk op de knop - de ingebouwde werkt, de sigma straboscoped slechts één keer, dan slechts één puls per keer.
  hoe deze functie precies te gebruiken?
  pulsen worden afzonderlijk verkregen en afzonderlijk schieten ...

 • Arthur

  Ik heb geprobeerd deze modus te gebruiken in een nachtclub op de dansvloer .... het effect was niet erg goed... te veel vreemde voorwerpen klommen in het frame.... misschien was het beter geweest op een geënsceneerde shoot ...

 • олег

  NikonD90. Op de camera Debao Su800. Flash, dus niet waargenomen door u YN 568EX. Uitgeput met de installatie van Multi-modus. Ik krijg de flitser gewoon niet van de camera. Het is alleen duidelijk dat dit niet de FP / HSS / modus is. Maar het algoritme, d.w.z. de volgorde van ingedrukte knoppen die naar het doel leidt, is verborgen in de Engels-Chinese instructies. Dat zou zijn om een ​​goed gedetailleerd pad van je te krijgen! Bij voorbaat dank. Oleg.

 • Michael

  Waarin verschilt de RPT-modus van de Multi-modus?
  Op verschillende flitsen in de technische specificaties schrijven ze: Flitsmodus: i-TTL / M / RPT
  bkb Flitsmodus: i-DDL/M/Multi

 • anonymus

  Hoe de functie op Nikon 7000 in te schakelen wat te fotograferen met de YH-568 EX 111 flitser in stroboscoopmodus

  • Michael

   Zet de stroboscoopmodus op de flitser aan, de camera heeft er niets mee te maken

 • anonymus

  Ik heb het geprobeerd, het werkt in de testmodus, maar via de fotik
  nul, misschien is de modus verkeerd, verlicht als het het niet moeilijk maakt

  • Igor

   Het hangt dus af van de sluitertijd en de flitsfrequentie. Bij een sluitertijd van 1/200 heeft hij de tijd om maximaal één keer te flitsen bij elke stroboscoopfrequentie. Stel ten minste een tweede belichting in. Anders heeft deze modus geen zin.

 • Nicholas

  Ik heb alles geprobeerd, in de testmodus bouwt de flitser zelf op, maar met een camera is het nul, misschien is de modus niet hetzelfde, of zijn sommige instellingen niet inbegrepen

 • Nicholas

  De flitsinstructies zeggen dat de sluitertijd 1/128 - 1/4 . moet zijn

 • Nicholas

  De flitsinstructies zeggen dat de sluitertijd 1/128 - 1/4 moet zijn, hoe moet dat?

  • Michael

   Let niet op instructies. De sluitertijd kan elk zijn, tot X-sync. tweede is normaal

 • Natalia

  Ik heb geprobeerd te zoeken naar de stroboscoopmodus op de sb700, maar deze bestaat helemaal niet)) bedankt voor de verduidelijking!

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2014/04/rpt-mode/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2014/04/rpt-mode/