Test Nikon AF Micro Nikkor 60mm 1: 2.8D

Voor geleverd door lens Nikon AF Micro Nikkor 60mm 1: 2.8D hartelijk dank Puzik Yuri.

Test Nikon AF Micro Nikkor 60mm 1: 2.8D

Test Nikon AF Micro Nikkor 60mm 1: 2.8D

De Nikon AF Micro Nikkor 60mm 1:2.8D is een geweldige goedkope macrolens.

Nikon's lijn van Micro 60(55)/2.8 autofocuslenzen omvat vier modellen:

 1. Nikon AF Micro Nikkor 55mm 1: 2.8, geproduceerd van september 1986 tot november 1989. Optisch ontwerp - 6 elementen in 5 groepen, hetzelfde als de handmatige voorganger Nikon Micro-Nikkor 55mm 1: 2.8 (AI-S).
 2. Nikon AF Micro Nikkor 60mm 1: 2.8 (MKI) - geproduceerd van 1989 tot 1993. Optisch ontwerp - 8 elementen in 7 groepen. Een overzicht van deze wijziging kan worden bekeken hier.
 3. Nikon AF Micro Nikkor 60 mm 1: 2.8D (MKII) - de tweede versie, geproduceerd van 1993 tot 2008. Optisch en extern - precies hetzelfde als de eerste. Het belangrijkste verschil is de mogelijkheid de focusafstand naar de camera verzenden. Het model wordt gepresenteerd in deze review.
 4. Nikon N AF-S Micro Nikkor 60 mm 1: 2.8G SWM ED IF Asferische Nano Crystal Coat (MKIII) - is nog in productie. In tegenstelling tot eerdere modellen heeft hij een ander optisch ontwerp, een ingebouwde scherpstelmotor, een andere lenscoating, geen diafragmaring, etc. Het is grappig, maar sommige lenzen van dit model werden geproduceerd in Thailand (alle vorige waren alleen in Japan).
Nikon AF Micro Nikkor 60 mm 1: 2.8D

Zijaanzicht van Nikon AF Micro Nikkor 60 mm 1: 2.8D terwijl scherpgesteld op MDF

Nikon AF Micro Nikkor 60mm 1: 2.8D is een zeer goed gemaakte, zware (ongeveer 450 gram) Japanse lens. Zoals het een macrolens betaamt, is er naast de schaal voor scherpstelafstand en scherptediepte (voor F/16 en F/32) een extra veld dat de vergrotingsfactor aangeeft in het bereik van 1:10 tot 1:1.

Diafragma F2.8 is alleen beschikbaar bij scherpstellen in het bereik van oneindig tot 2 meter, waarna het minimum F-getal toeneemt, en bij scherpstellen op MDF wordt dit gelijk aan F5.0. Dit is bijvoorbeeld gebruikelijk bij macrolenzen Nikon AF Micro Nikkor 105 mm 1: 2.8D gedraagt ​​zich precies hetzelfde.

Bij het scherpstellen is het effect goed merkbaar'Focus Ademhaling'.

Nikon AF Micro Nikkor 60 mm 1: 2.8D

Achteraanzicht van Nikon AF Micro Nikkor 60 mm 1: 2.8D

Nikon AF Micro Nikkor 60mm 1: 2.8D heeft een speciale focus begrenzer, die in twee standen kan staan: 'Limit' en 'Full'. Zwanger Begrenzing scherpstellen is mogelijk van oneindig tot 30 cm, in dit geval krijg je een toename tot 1:3. Je kunt het werk niet alleen beperken van oneindig tot 30 cm, maar ook van 27 cm tot MDF. MDF is 21,9 cm (vanuit het brandpuntsvlak), terwijl de maximale vergroting 1:1 is. Bij het scherpstellen op MDF is de afstand tussen de lens en het onderwerp ongeveer 7 cm (niet te verwarren met brandpuntsafstand).

De lens gebruikt een systeem om scherp te stellen Nikon CRC – Close Range Correction – beeldcorrectie bij kleine scherpstelafstanden. Hoe de zeer diepliggende frontlens van de lens tijdens het scherpstellen in een bijzondere 'tulp' naar voren beweegt, zie je op onderstaande foto. Maar de achterste lens blijft stationair bij het scherpstellen.

Nikon AF Micro Nikkor 60 mm 1: 2.8D

Aanzicht van de kofferbak van de Nikon AF Micro Nikkor 60mm 1: 2.8D lens bij scherpstellen op MDF

De lens heeft een focusmodusschakelaar 'M/A'', die wordt vastgezet met een speciale vergrendelingsknop. In de automatische stand 'A' draait de scherpstelring vrij rond en heeft dit geen invloed op het scherpstelproces zelf. Scherpstelring met rubber bekleed en draait 135 graden in de volledige positie. De schaal van de focusafstand is in voet en meter. Tijdens het scherpstellen draait de frontlens niet en wordt de lensromp merkbaar langer. De lens maakt gebruik van filters met een diameter van 62 mm.

Zwanger Begrenzing van oneindig tot 30 cm stelt de lens voldoende scherp snel. Zwanger Begrenzing van 27 cm naar MDF daalt de scherpstelsnelheid merkbaar en in de Full-stand stelt de lens volledig langzaam scherp.

Nikon AF Micro Nikkor 60 mm 1: 2.8D

Lensmarkeringen Nikon AF Micro Nikkor 60 mm 1: 2.8D

Autofocus met een Nikon AF Micro Nikkor 60 mm 1: 2.8D-lens is alleen beschikbaar bij gebruik van camera's met ingebouwde motor focus. Nauwkeurige en volledige lijst Nikon camera's die autofocus ondersteunen met vergelijkbare lenzen (type 'AF') vind je onder 'Autofocus op Nikon-camera's'. Tijdens autofocus wordt de lens behoorlijk luidruchtig :(.

Устройство diafragma bestaat uit slechts 7 niet-afgeronde bloembladen, diafragma sluit tot F / 32 bij scherpstellen op oneindig en tot F / 57 bij scherpstellen op MDF. De lens heeft diafragma controle ring (op de foto is de ring gemakkelijk te herkennen aan twee rijen cijfers van F / 2.8 tot F / 32). Om de waarde te controleren: diafragma van elke moderne Nikon-camera automatisch, je moet de ring instellen diafragma naar de F / 32-positie en fixeer deze met een speciale knop, die zich rechts van de cijfers bevindt. Als dit niet wordt gedaan, verschijnt er een 'fEE'-fout op het camerascherm. Voor meer details over de diafragma-instelring, zie paragraaf Niet-G Nikon-lenzen. Lens is FX, AF, D lens.

Nikon AF Micro Nikkor 60 mm 1: 2.8D

Weergave van Nikon AF Micro Nikkor 60mm 1: 2.8D op ZK

Bij gebruik van Nikon AF Micro Nikkor 60 mm 1: 2.8D op Nikon DX-camera's, EGF zal 90mm zijn. Er wordt gezegd dat zo'n lens ook voor portretten kan worden gebruikt. Onlangs ben ik van deze mening afgestapt en ik denk dat voor een portret toch een soort van diafragma vijftig dollar. Op een full frame is Nikon 60 mm 1: 2.8D misschien een alledaagse staf, maar nogmaals, ik geloof dat halve roebel en hier zal het een voordeel hebben. Maar voor macrofotografie zal Nikon AF Micro Nikkor 60mm 1: 2.8D precies goed zijn, echter een aantal fototaken gerelateerd aan 'macro' zijn veel gemakkelijker op te lossen met langere 'lange' macrolenzen, zoals Nikon AF Micro Nikkor 105 mm 1: 2.8D. Persoonlijk fotografeer ik fotografische apparatuur opnieuw voor beoordelingen op Radozhiv met een brandpuntsafstand van 105 mm op mijn Nikon AF Nikkor 28-105mm 1: 3.5-4.5D Macro.

Een analoog van zo'n lens voor Nikon cropped camera's kan grofweg worden overwogen Nikon DX AF-S Micro Nikkor 40 mm 1: 2.8G, EGF die op Nikon DX camera's dezelfde 60 mm zal zijn als Nikon AF Micro Nikkor 60 mm 1: 2.8D in full frame.

Ik denk dat Nikon 60mm 1: 2.8D bleek te zijn erg succesvol lens. Het is nu gemakkelijk te vinden in de aftermarket, waar het een van de meest betaalbare native macrolenzen is voor full-frame autofocuscamera's. Wie een goedkopere vergelijkbare native macrolens wil hebben, kan in de richting van een uitstekende kijken Nikon 55 mm 1: 2.8 Micro-Nikkor (AI-S).

De lens is scherp, met goed detail en goed contrast, en zonder angst voor tegenlicht. Maar toch had ik van Nikon 60mm 1: 2.8D, evenals van elke macrolens, iets meer scherpte verwacht :). Hier link naar origineel archief - 426 MB, 49 foto's, fotoparameters in het archief en in de galerij worden aangegeven hier, de enquête is gemaakt met behulp van beschermende filter L37c 62 mm Nikon Japan.

Prijzen voor de Nikon AF Micro Nikkor 60mm 1: 2.8D lens in populaire online winkels kunnen zijn zie deze link en in het prijsblok:

Alle MICRO/MC NIKKOR-objectieven met autofocus

Z-mount FX:

 1. Nikon Nikkor ZMC 50mm 1:2.8
 2. Nikon Nikkor ZMC 105mm 1:2.8 VR S

F-vatting FX:

 1. Nikon AF Micro Nikkor 50mm 1:2.8 R-UW
 2. Nikon AF Micro Nikkor 55mm 1:2.8
 3. Nikon AF Micro Nikkor 60mm 1:2.8
 4. Nikon AF Micro Nikkor 60mm 1: 2.8D
 5. Nikon NAF-S Micro Nikkor 60mm 1:2.8G SWM ED IF Asferische Nano Crystal Coat (Japan of Thailand)
 6. Nikon AF Micro Nikkor 105mm 1:2.8
 7. Nikon AF Micro Nikkor 105mm 1: 2.8D
 8. Nikon NAF-S Micro Nikkor 105mm 1:2.8G ED VR SWM IF Micro 1:1 Nano Crystal-coat (Japan of China)
 9. Nikon ED AF Micro Nikkor 200mm 1: 4D
 10. Nikon AF Micro Nikkor 70-180mm 1:4.5-5.6D ED

F-vatting DX:

 1. Nikon DX AF-S Micro Nikkor 40mm 1:2.8G SWM
 2. Nikon DX AF-S Micro Nikkor 85mm 1:3.5G ED VR SWM ALS Micro 1:1

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.


Resultaten van

Nikon AF Micro Nikkor 60mm 1: 2.8D is een goede en goedkope macrolens :)

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 33, over het onderwerp: Review Nikon AF Micro Nikkor 60mm 1: 2.8D

 • anonymus

  Heldere, positieve recensie.

 • Artem

  Arkady, waarom ben je van gedachten veranderd over het maken van portretten met macrolenzen? vanwege de helderheid?

  • Ivan

   Ik kan het mis hebben, maar theoretisch:
   overmatige scherpte. Wat noodzakelijke macro is, maar niets goeds geeft voor een vrouwenportret.
   Ik heb zelf een canon 40 2.8 - geen macro natuurlijk, een lens, maar wel heel scherp. Vrouwelijke portretten werken op geen enkele manier. Maar voor mannen - zeer goed.

   • Oleg

    Ivan, kun je een extra zacht filter proberen, B&W heeft hele goede, het zal je de verzachting van de foto geven die je mist

  • Arkadi Shapoval

   Nee, niet vanwege de hardheid. Oorzaken:
   1. Voor een portret is een bepaalde scherpstelafstand nodig, macrolenzen hebben een zeer magere geur van de scherpstelring in het gebied van 2-3 meter, terwijl de vasthoudendheid van scherpstellen verloren gaat en handmatig scherpstellen een hel lijkt. Zelfs de kinderen uit de review waren niet zo makkelijk te verwijderen, er waren veel scherpstelfouten op zulke afstanden.
   2. Diafragma. Toch kun je voor hetzelfde geld F1.4 krijgen, wat 2 stops beter is dan F2.8.
   3. Lenstekening. Macrolenzen hebben echter een meer rigide patroon. Het heeft niets met scherpte te maken.

 • Alex de Kairoy

  Arkady, is 4500 goedkoop? op dit moment? Of is dit de prijs voor MKIII?
  waar en voor hoeveel kun je dan de eerste krijgen?

 • Vjatsjeslavjan

  Scherpte. Ik hoor graag wat mensen van dit concept vinden. Ik heb bijvoorbeeld 3 lenzen voor Nikon: 18-55 (walvis), 55-200 (4-5.6 non vr), Helios 81N. Dus als ze allemaal dezelfde foto maken, zit het subjectieve verschil alleen in het specifieke ontwerp van deze lenzen. Maar scherpte, wat is dat? Waar eten ze mee?

  • Andrew

   Nou, zoals ik heb gehoord, is dit een puur persoonlijk concept. Er zijn veel verschillende fixes en ik was erg geïnteresseerd in de Nikon 85 mm 1.8 AF-S G, omdat deze in tests als zeer scherp wordt beschouwd. Hier is een voorbeeldframe: http://goo.gl/qSkXtb geschoten op D600 ku. Daarvoor is het object 300 meter, dus de 1:1 vergroting van de pixels verandert niet in brij en de detaillering is op een zeer hoog niveau aanwezig. Voor mij is het scherpte. Als je het als een eenvoudig frame bekijkt, dan ben ik het ermee eens dat scherpte helemaal niet zo belangrijk is. U kunt de framegrootte verkleinen om de details te vergroten. Op de een of andere manier vergeleek ik nog een paar Nikon 20 mm 2.8 en Nikon 50 mm 1.8 AF-S-fixes op dezelfde F9 of iets dergelijks en was verbaasd over hoeveel details eruit kwamen op de Nikon 50 mm 1.8 AF-S en hoe scherp het is.

   • Ernie

    U beschreef hier "ruimtelijke scherpte". Scherpte is over het algemeen detail plus microcontrast (hoewel het alleen een gevoel van "scherpte" creëert). Dus, zoals ze zeggen, niet alle "scherpe" lenzen hebben deze zeer "ruimtelijke scherpte" - op behoorlijke afstanden. Slechts een deel van alle lenzen is hiervoor speciaal geslepen. En "portretten" bezitten deze eigenschap in de regel niet. Ergens in de commentaren schreven ze erover.

  • Andrew

   PS: Hier is nog een D600 + 85 mm 1.8 AF-S die onlangs is gemaakt, focus op de ogen van het meisje. https://www.dropbox.com/s/7idpm6d3gilui03/DSC_8910.jpg

 • Alexander

  Hartelijk dank voor de recensie, voor het verrichte werk, vooral voor het oliearchief.
  Deze recensie heeft me er zelfs van weerhouden om deze lens te kopen. Niets opmerkelijks, na sigma 35,1.4

 • Vladimir

  Op de D80 is de kleur natuurlijk interessanter.
  Het oude paard bederft de voren niet.))

 • Andrij

  Goede dag, Arcadië!
  Tsya-artikel je hebt twee paar rijen, je moet er een zien, het in harmonie zingen ...
  Succes!

  • Andrij

   Ik zal het opnieuw vragen, waarom ik genade had)

 • Eugene

  Een uitstekende lens, hij kan zowel voor macro als voor portretten gebruikt worden en als staflid is de scherpstelling natuurlijk niet razendsnel, maar het beeld is van zeer degelijk glas, veel beter dan Nikor 50 1,4d (bijvoorbeeld) 3 jaar Nikon (ik fotografeerde Sony) ging door veel lenzen, maar deze blijft me bij en bevalt met foto's)

 • Vadim

  goededag!
  hulp bij de keuze, voor het fotograferen van sieraden, tussen Nikon Nikkor AF 60/2.8D Micro en Nikon Nikkor 105/2.8 Micro (Non-D type)? karkas nikon d800. geïnteresseerd in de verschillen tussen lenzen, vooral qua scherptediepte, zal het zijn en op welke lens zal het groter zijn?
  Bedankt!

  • Sergei

   Ik denk dat het al te laat is. Er is veel tijd verstreken, maar toch.. Op 60-jarige leeftijd zal de griep breder zijn. De scherpstelafstand zal korter zijn, bijna dichtbij. Maar de vraag is, waarom autofocus voor het fotograferen van sieraden? Misschien is het zinvol om een ​​handmatige 55 ais te nemen en geen stoombad te nemen? En ik zou helemaal geen geld uitgeven aan al die 40-60's en meteen autofocus 105d of g nemen - een veel handiger brandpuntsafstand voor macro en autofocus kan handig zijn voor niet-macro, je kunt ook richting Sigma en Tamron kijken als native 105 lijkt duur

 • Hopen

  Een zeer goede lens, ik heb hem al zeven jaar, de scherpte is geweldig, of ik nu macro- of portretfoto's maak.

 • Sergei

  Collega's, hallo!
  Vertel me alsjeblieft, waar is het serienummer van deze lens van de MK ll-versie op de body?

  • Sergei

   De website van Kenrockwell zegt:

   Serienummer

   Laser gegraveerd aan de onderkant van de ring.

   Maar ik kan het niet vinden op de mijne

   • Sergei

    Ik snap het :)
    Met een zaklamp zie je het beter, 's avonds na het werk moest je beter kijken.

 • Daniel

  Koel glas. Ik gebruik hem op de d7000 crop en op de d300s. Iemand adviseert het als portretlens, maar de lens is te scherp en vaak onscherp op grote afstand. Bij macrofotografie laat hij zich perfect zien. Scherp en helder.

 • Светлана

  Hallo allemaal, vertel me alsjeblieft, ik fotografeer catalogusfotografie, foto's van volledige lengte zijn een prioriteit, ik heb goede scherpte en detaillering van kleding nodig, ik werk 4-5 meter van het model, ik kies een lens op basis van de parameters van de studio, de studio is 6,5 m lang.
  de keuze viel op 60 mm en 85 mm, camera d700, vertel me alsjeblieft welke ik moet nemen? Ik werk met impuls.

  • B.R.P.

   85 is lang, vanaf 6,5 m past een object met een hoogte van 1,8 m er direct naast. Vijftig dollar is genoeg + bedek het middenrif.

   • Светлана

    Bedankt voor de opmerking)
    volgens de onderstaande simulator stellen ze de afstand in vanaf 4 meter, maar het past er precies in, en vanaf 5, dus er is nog ruimte vanaf de bovenkant, kun je erop vertrouwen?
    https://dofsimulator.net/en/

  • Roman

   Ik weet niet hoe het bij Nikon is met 24-120, maar bij Canon zou ik in de studio niets anders gebruiken dan de universele 24-105 - je verschuilt je nog steeds achter maximaal 5.6-8. Nou ja, of 24-70 / 2.8, als het geld het toelaat en het gewicht niet deert. De studio - het is niet leeg - er is licht, er is een interieur - de zoom maakt het mogelijk om obstakels te negeren en met perspectief te spelen, om het gewenste effect te krijgen.

   85 is onhandig voor deze grootte van de kamer, daar ben ik het mee eens, en zal bijna nooit worden onthuld. En 60, hoewel handiger, is nog steeds verscherpt voor gebruik als macrolens.

   • Светлана

    Bedankt voor de opmerking)
    volgens de onderstaande simulator stellen ze de afstand in vanaf 4 meter, maar het past er precies in, en vanaf 5, dus er is nog ruimte vanaf de bovenkant, kun je erop vertrouwen?
    https://dofsimulator.net/en/

    • Roman

     Je kunt volledig vertrouwen. Met 85 mm past het volledige model alleen met vertrouwen in de verticale oriëntatie van het frame. Je moet een soort achtergrond hebben, ruimte voor de achtergrond, je moet niet dicht bij de muur staan, en als je een statief hebt, dan minstens een meter van de muur. En als u met een standaard grijze achtergrond werkt, moet u het model constant ten opzichte daarvan verplaatsen, afhankelijk van het gewenste resultaat - of u het zwart, wit of highlight wilt maken.

     60 mm zal vrijer zijn, maar op voorwaarde dat je studio leeg is en je geen verlichtingsarmaturen vastlegt.

     De beste manier is om een ​​lens te nemen - je hebt een soort walviszoom ter beschikking - stel de brandpuntsafstand vast en probeer er een model in volle groei op te schieten. Ik zal je dit vertellen, op een uitsnede in een grote kamer, was het zelfs onhandig voor mij om portretten van halve lengte te schieten voor vijftig dollar, hetzelfde met 85 in full frame. Meer of minder vrijheid begon met een uitsnede van 24 mm - 35 mm full frame, maar in werkelijkheid was het mogelijk om alleen met een zoomlens te fotograferen. Je belicht het model, je belicht het licht, je knijpt zelf in deze ruimte en pas dan pas je de zoom aan, want de speelruimte is extreem klein.

     • Светлана

      bedankt voor je antwoord, succes.

     • Maxim

      Ik ben het er absoluut mee eens, de studio is een zoomlens, het is natuurlijk beter, het is goed, maar het is altijd beter, veel mensen schieten in de studio op fixes, ik heb het geprobeerd, het is niet handig voor mij, ik heb niet altijd genoeg ruimte om te manoeuvreren, hier op straat gaan de fixes open, en de studio zoom, nou ja, of zoals ik vaak doe, een portret fix op de tweede camera voor het maken van een groot portret, dan ok

 • denis

  goed

  • denis

   Is het de moeite waard om macroringen op deze Nikon AF Micro Nikkor 60 mm 1: 2.8D lens te plaatsen? Ik betwijfel het, omdat vanaf 50 mm.

 • Edgar

  Bedankt Arkady voor de recensie!

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2014/03/nikon-af-micro-60-mm-2-8d/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2014/03/nikon-af-micro-60-mm-2-8d/