Foto trucs. Deel 22

Soms heeft een fotograaf veel foto's naar de prullenbak gestuurd omdat hij per ongeluk een van de camerabedieningen aanraakt, dit niet in de gaten heeft, en dan lang op de verkeerde instellingen schiet.

Foto trucs. Deel 22

Foto trucs. Deel 22

Als ik veel op een dag fotografeer, raak ik vaak de hoofdmodusknop aan. Heel vaak fotografeer ik in de A-modus (diafragmaprioriteit) en druk ik per ongeluk op de keuzeschijf, waarna deze overschakelt naar de M-modus (handmatige modus) of de S-modus (prioriteitmodus). uittreksels), waarna ik verder fotografeer met een ongepaste modus. Soms kun je zo een halve dag fotograferen en pas dan, als je het materiaal op het camerascherm bekijkt, vermoed je dat er iets mis is. Heel vaak overkwam mij dit ongemak op alle camera's met een vergelijkbare bedieningsknop, bijvoorbeeld op Nikon D90, D80, D40, Canon 350D enzovoort. Het is goed dat moderne geavanceerde camera's een speciale modusschakelaarvergrendeling hebben toegevoegd die blokkeert dat de schijf per ongeluk "scrollt". Maar professionele camera's hebben niet zo'n keuzewiel en daarom treedt zo'n fout helemaal niet op. Bijvoorbeeld in oudere Nikon-camera's zoals: Nikon D3s, D800 gebruik de speciale 'Mode'-knop om de opnamemodus te selecteren en draai aan de hoofdselector om de modus te selecteren.

Ik raak soms ook per ongeluk een van de selectors aan die verantwoordelijk zijn voor het instellen uittreksels of diafragma, wat ook kan leiden tot kwaliteitsverlies of volledig verlies van het beeld. Bijvoorbeeld in goedkope studio's uittreksel synchronisatie met studioflitsers is meestal 1/160s of 1/125s. In de studio fotografeer je meestal in de M-modus met een goed gedefinieerde uithoudingsvermogen en diafragma. Soms raak ik per ongeluk de hoofdselector die verantwoordelijk is voor de waarde uittreksels, en verander het van 1/160 in 1/200 van een seconde en blijf fotograferen. Het verschil in sluitergeluid tussen 1/160 en 1/200 is onmogelijk te horen, maar op 1/200 van een seconde krijg ik strepen in de foto's, of een van de flitsers heeft gewoon geen tijd om te flitsen en verstoort de hele verlichting schema. Nadat ik het gefilmde materiaal op de computer heb bekeken, ben ik erg overstuur. Maar onlangs vond ik een "behandeling" voor zo'n probleem. Sommige camera's, zoals dezelfde Nikon D700 heeft de functie F8 - 'Lock vyd. en diaph.'. In het functiemenu kunt u de waarde vergrendelen: uittreksels en/of diafragma, en bescherm uzelf zo tegen onbedoelde verandering. Na het vergrendelen verschijnt een 'L'-pictogram (van 'Lock' - 'lock') naast de geselecteerde modus. Deze functie is voor mij niet alleen handig in de studio, maar ook voor het fotograferen van objecten in een lightcube.

Als je zo'n functie in je camera hebt gevonden, meld je dan af in de comments.

reclame: online winkel van fotoapparatuur, waar kan ik vinden fototassen и melanges.

Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 21, over het onderwerp: Fototrucs. Deel 22

 • anonymus

  in de nikon d3100 is er alleen een belichtingsvergrendelingsknop voor automatische modi, en er is geen dergelijk item in het menu voor handmatige modus

 • Vlad

  De Canon 60D heeft deze functie. Hiervoor is een aparte knop verantwoordelijk. Exp compensatie lock in P/Tv/Av en diafragma in M- en Bulb-modus.

 • Sergei

  en ook in de nikon d700 is er zo'n probleem met scherpstellen, M, S, C - ik merkte niet meteen dat ik overschakelde, en je kunt een paar frames maken zonder focus, naar mijn mening zijn er geen vergrendelingen, alleen kalmte en controle))) er was een d90 daar waren er geen problemen, maar het heeft zijn eigen problemen, twee belangrijke momenten die niet te scheiden zijn door prioriteit, controle over de plot en controle over technologie, ik houd zo'n fixer in mijn hoofd.

 • =MK=

  In oudere singles zoals Canon (1D, 1Ds, 1D mk II, 1Ds mk II) zijn er geen problemen met omstoten, en alsof ze niets zeiden over abnormale controle, maar eigenlijk was iedereen er tevreden mee - alsof als je het zo hebt gelaten, wil je verbranden, het merk uitroepen, en de mensen, zoals je weet, roepen naar het geheel.

 • scintrex

  De Pentax k20d heeft een X-modus voor flitssynchronisatie.

 • Kostya

  Dit is eigenlijk een probleem, als je je D90 gebruikt en de modusschijf raakt, leer dan hoe je meteen kunt winnen, zodat je het niet krijgt.

 • Nemo

  Nikon D7000 - er is zo'n probleem, ik kom het soms tegen. Je moet jezelf vaker optrekken, regelmatig dubbelchecken. Ik liep door het menu, ik vond geen slot (f8 - de afdaling blokkeren zonder kaart).
  Nikon F5 - er is geen schijf, de modusknop regelt de keuze van modi. Geen probleem :-)

 • Alexander

  De Nikon D200 heeft zo'n item niet in het menu...

 • Andre

  De Nikon D3000 heeft een automatische sluitertijdlimiet wanneer de flitser aan staat.
  Zodra je de flitser opzet, kun je in geen enkele modus minder dan 1/200 opwinden, het is handig.
  Dit was niet het geval bij de D40 en lange tijd kon ik niet begrijpen waar de zwarte balken vandaan kwamen :)

  • Arkadi Shapoval

   Sterker nog, in de d40 verschijnt bij het dragen van een native externe flitser ook een beperking van 1/500 s.

 • Анатолий

  De D7100 heeft vergrendelingen. Handig. :)

 • boterbloem

  Om eerlijk te zijn, kan ik me niet herinneren dat ik ooit problemen heb gehad met wat er precies op de schijf(ken) kwam, het niet voelde en uiteindelijk niet op die manier filmde. Vaker was er een probleem dat ik in dezelfde omstandigheden fotografeerde - alles was in orde, maar toen stopte ik de camera in mijn tas en moest ik snel iets fotograferen en de instellingen waren oud ...
  Maar met het aanraken van de lenzen (vooral op de walvis en vijftig dollar) van de scherpstelschakelmodus bij het uit de tas halen, is dit nog een regulier avontuur.
  Ik wilde het afdichten met zwarte tape)

 • Jurassic

  kom met je eigen "verwen" mensen. Corrigeer je hoofd en je zult rein zijn.

  Ik ken de vaardigheden - zorg ervoor dat alles normaal is

 • Ilya

  Op prof. Nikon-series (bijvoorbeeld mijn D2Xs) hebben een L-knop (bevindt zich aan de bovenkant van het wiel, waar bracketing en flitsinstellingen zijn). We houden de knop ingedrukt, draaien eenmaal aan het wiel dat we nodig hebben (dat we willen blokkeren) - en voila! Er is een slot in de buurt van de gewenste parameter, en hoe u ook aan het wiel draait, er verandert niets totdat het slot wordt verwijderd.

 • Dima

  Op de Nikon D5200 opent het diafragma niet tot f3,5, maar het sluit tot f22, wat niet het geval is. Vertel me wat ik moet doen?

 • Dmitry

  handmatige modus werkt niet op de nikon d3300?
  misschien iets geblokkeerd?
  Wat te doen?

 • jury

  Arkady, vertel me alsjeblieft dat op de D7100 de modusselectiewielvergrendeling niet meer werkte, die van M, A, S, enz. . Die. het wiel draait zonder de vergrendeling in te drukken. De onderste modusschakelaar werkt als voorheen wanneer u op de bijbehorende knop drukt. Heb ik deze vergrendeling op de een of andere manier uitgeschakeld of is deze kapot? Camerakilometers zijn belachelijke 15K positieven.

  Dank

  • Michael

   Ik zal niet zeggen voor 7100, maar voor sommige camera's is deze vergrendeling geblokkeerd. Ontgrendel door nogmaals op te drukken.

 • Rustam

  Goedenavond, help me alstublieft, er is een goede Nikon f5-camera. Om de een of andere reden draait het selectiewiel voor de opnamemodus niet, is de vergrendeling ingedrukt, maar u draait ook aan het diafragma-selectiewiel en op het scherm, zoals ik, er is onzin aan de hand, dan 1.8, dan andere diafragmawaarden en je zult het helemaal niet opnieuw instellen moet het diafragmawiel scrollen bij voorbaat dank voor hulp, misschien is dit
  Dat het apparaat lange tijd oud was, maakte er geen gebruik van.

 • Rustam

  Onderweg heeft Nikon f5 in het gebruikersmenu zo'n vergrendelingsfunctie drie wielen opnameselectiemodus, de volgende twee zijn sluitertijd en diafragma

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2014/02/between-generations/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2014/02/between-generations/