Beoordeel Sigma 50mm 1: 2.8D Macro EX

Voor geleverd door Sigma 50mm 1: 2.8D Macro EX voor Nikon lens veel dank aan Pavel Gridnev.

Beoordeel Sigma 50mm 1: 2.8D Macro EX

Beoordeel Sigma 50mm 1: 2.8D Macro EX


De lens bestaat in verschillende modificaties: Sigma 50mm 1: 2.8D Macro EX (uit deze test), Sigma 50 mm 1:2.8 DG Macro D EX, Sigma AF MACRO 1:2.8 f=50mm Multi-Coated en Sigma 50mm 1:2.8 DG Macro EX. Voorvoegsel DG in nieuwe versies betekent dat de lens speciaal is ontworpen voor gebruik op digitale spiegelreflexcamera's, terwijl de eerste versie, '1:2.8'D Macro' is oorspronkelijk ontworpen voor filmcamera's.

De uitvoeringen verschillen in de scherpstelring en kleine verschillen in de body (de 'DG's hebben geen inkepingen op de body en is de witte scherpstelafstandsmarkering korter). Ik denk dat deze versies optisch heel dicht bij elkaar liggen, en de lenzen kregen alleen een nieuwe naam vanwege het feit dat Sigma de coating iets veranderde om met digitale camera's te werken. En daarbovenop heeft Sigma 50mm 1: 2.8D Macro EX nog een kloon - Quantaray 50 mm 1:2.8D Macro.

Sigma 50 mm 1:2.8D Macro EX

Sigma 50 mm 1:2.8D Macro EX

Voor Nikon camera's is de Sigma 50mm 1: 2.8D Macro EX lens een analoge FX, AF, D lens. Het voorvoegsel 'EX' in de naam van de lens betekent 'Excellence' - dat wil zeggen, 'Excellence', deze afkorting markeert de hoogste klasse Sigma-lenzen. De lensbody is gemaakt van ruw materiaal, zoals de oude Nikon lijn. De lens zelf is gemaakt in Japan en de bouwkwaliteit is erg goed, zelfs de sterk langwerpige kofferbak heeft geen speling.

Dergelijke lenzen worden meestal "macro vijftig dollar" genoemd. Enerzijds kan de lens dienen als een standaard snelle "vijftig kopeke", en aan de andere kant kun je uitstekende macro-opnames maken met een vergroting van 1:1.

Bovendien kan de lens op cropped APS-C Nikon DX-camera's worden gebruikt als portretlens (EGF bedraagt ​​75mm). Ik ben al lang niet meer bang voor 'overmatige' scherpte bij portretfotografie met macrolenzen. Meestal maken amateurfotografen grapjes dat portretten van een macrolens voor onderzoek naar dermatologen kunnen worden gestuurd :)

Sigma 50 mm 1:2.8D Macro EX

Sigma 50mm 1: 2.8D Macro EX bij scherpstellen op MDF

De lens heeft diafragma controle ring (op de foto is de ring gemakkelijk te herkennen aan twee rijen cijfers: van F / 2.8 tot F / 32). Om de waarde te controleren: diafragma van elke moderne Nikon CZK, je moet de ring installeren diafragma naar F / 32 en bevestig het met een speciale knop. Als dit niet wordt gedaan, verschijnt er een 'FEE'-fout op het camerascherm. Deze ring is nodig om het diafragma op oude filmcamera's te regelen, dit wordt in meer detail beschreven in de sectie Niet-G Nikon-lenzen.

Sigma 50 mm 1:2.8D Macro EX

Verlichting van de frontlens Sigma 50mm 1: 2.8D Macro EX

Het is belangrijk: Autofocus is beschikbaar bij deze lens alleen bij gebruik hem op camera's ingebouwde motor focus.

exacte lijst Nikon DSLR's met een ingebouwde scherpstelmotor waarop deze lens automatisch scherpstelt:

exacte lijst Nikon DSLR camera's zonder ingebouwde scherpstelmotor, waarop deze lens niet automatisch scherpstelt:

Alleen autofocus en hoorbare focusbevestiging werken niet met deze camera's, alle andere belangrijke functies zoals automatische meting en automatische diafragmaregeling werken goed.

U vindt er veel nuttige informatie over de soorten Nikon-camera's en -lenzen hier.

Ik wil opmerken dat, zoals bij elke lens zonder focusmotor, een camera met Sigma 50 mm 1: 2.8D Macro EX merkbaar lawaaierig op het werk vanwege de focusmotor en tandwielen.

Sigma 50 mm 1:2.8D Macro EX

Verlichting van de achterlens Sigma 50mm 1: 2.8D Macro EX

De lens heeft een 'Full/Limit' focusbegrenzer. In de 'Limit'-stand is de autofocussnelheid gemiddeld, draait de scherpstelring 90 graden, waardoor de lens gedwongen wordt scherp te stellen van oneindig tot 25 cm en tegelijkertijd een 1:3 macro te krijgen. In de 'Volledige' stand is de autofocus traag, de scherpstelring draait 180 graden, waardoor de lens gedwongen wordt scherp te stellen van oneindig naar MDF van 18,8 cm. Met deze scherpstelafstand kun je macro 1:1 opnemen.

Sigma 50mm 1: 2.8D Macro EX verandert de F-waarde niet bij verschillende scherpstelafstanden. Bij F/2.8 schiet je zowel op MDF als op oneindig. Typisch macrolenzen zoals: Nikon AF Micro Nikkor 105 mm 1: 2.8D, verander de diafragmawaarde tijdens het scherpstellen. Toegegeven, ik geloof dat het echte getal F op de MDF nog minder is, en het verschil is niet waarneembaar, omdat het meetsysteem expositie Compenseren is makkelijker dan ooit :)

De scherpstelring is van rubber voorzien; bij het scherpstellen draait de frontlens niet mee. Wat betreft een macrolens heeft de scherpstelring te weinig slag. De scherptediepteschaal wordt alleen aangegeven voor de F / 32-waarde. De schaal met de vergroting is aangegeven op de stam van de lens, die uitschuift bij het scherpstellen naar de MDF. De Sigma 50mm 1:2.8D Macro EX maakt gebruik van een diafragma met 7 afgeronde lamellen. De diameter van het voorfilter is klein - slechts 55 mm.

De minimale scherpstelafstand van circa 19 cm betekent dat bij fotograferen met een maximale vergroting van 1:1 de lens het onderwerp bijna raakt. De scherpstelafstand wordt aangegeven van het onderwerp tot het brandpuntsvlak (naar de matrix van de camera). Dit kan interfereren met het fotograferen van kleine levende wezens, die gewoon zullen verstrooien bij het zien van de naderende voorlens van de lens :)

Aanzicht van de ZK Sigma 50mm 1: 2.8D Macro EX

Aanzicht van de ZK Sigma 50mm 1: 2.8D Macro EX

Hier link naar origineel archief - 232 MB, fotoparameters in het archief en de galerij worden aangegeven hier, de enquête is gemaakt met behulp van beschermende filter Kristaloptiek 55 mm UV Japan.

De lens is zeer, zeer scherp, vooral in het midden van het frame en zelfs bij f/2.8. Ik was blij met het zeer lage niveau van chromatische aberratie en nulvervorming. Toegegeven, bij F / 32 begint het beeld te 'brokkelen' door de sterke invloed van diffractie.

Aanzicht van de ZK Sigma 50mm 1: 2.8D Macro EX, achteraanzicht

Aanzicht van de ZK Sigma 50mm 1: 2.8D Macro EX, achteraanzicht

De catalogus van moderne Sigma-lenzen kan: zie deze link.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.


Resultaten van

De Sigma 50 mm 1:2.8D Macro EX is gewoon een geweldige lens: betrouwbaar, scherp, snel en maakt 'echte' macro's met een vergroting van 1:1. Toegegeven, gebruikers van Nikon's niet-gemotoriseerde camera's zullen elders moeten zoeken.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 52, over het onderwerp: Review van Sigma 50mm 1: 2.8D Macro EX

  • Andrew

    Ik heb deze lens tweedehands gekocht voor macrofotografie. Op MDF is de scherpte alleen uitstekend bij open diafragma, van 4,8 naar 10, daarna neemt deze snel af. Is dit de norm voor deze lens?

    • B.R.P.

      Ja, dit is de norm) als van 4,8 tot 10 voor u open is. Diffractie? Nee, we hebben het niet gehoord.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2014/01/sigma-50-2-8-macro-ex/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2014/01/sigma-50-2-8-macro-ex/