mechanische sluiter

Dit artikel is een vervolg op een serie artikelen over kwesties die eerder in de artikelen aan de orde zijn gesteld'sluitergeluid' En 'Nadelen van moderne DSLR-camera's'.

mechanische sluiter

mechanische sluiter

Moderne digitale camera's gebruiken spleetluiken met verticale luiken. Dit betekent dat zo'n sluiter zich direct voor de cameramatrix bevindt, bestaat uit gordijnen die verticaal bewegen (meestal van boven naar beneden en terug).

Hieronder ziet u een visuele weergave van hoe de sluiter wordt ontspannen:

filmpje 1.

Let op hoeveel schudt de spiegel na zijn opkomst en terugkeer, en ook hoe sluitergordijnen trillen monsterlijk. In de video is te zien dat de shuttergordijnen uit meerdere delen bestaan ​​(de zogenaamde lamellen of 'jaloezieën').

filmpje 2.

In deze video kun je de opening zien die ontstaat tijdens het bewegen van de sluitergordijnen.

Video 3.

Full-frame camera en bijgesneden camera.

filmpje 4.

Het schudt niet alleen de spiegel en sluiterluiken, maar ook de diafragmalamellen.

En een kleine redenering over de sluiter, aan de hand van het voorbeeld van een camera Nikon D80.

excerpt De synchronisatie van deze camera is 1/200 van een seconde. Dit betekent dat dit precies de tijd is die de sluitergordijnen nodig hebben om een ​​afstand af te leggen die gelijk is aan de hoogte van de sensor.

Als u wilt fotograferen met sluitertijden die lager zijn dan of gelijk zijn aan blootstelling sync, werkt de sluiter als volgt:

 1. Het eerste gordijn gaat open, het duurt 1/200 van een seconde.
 2. Gehouden expositie, terwijl de matrix volledig open blijft. Laten we als voorbeeld een sluitertijd van 1/60 seconde nemen. Het tweede gordijn begint 1/60 seconde te bewegen nadat het eerste gordijn begint te bewegen.
 3. Het tweede gordijn gaat dicht, het duurt 1/200 van een seconde.
 4. De gordijnen stijgen samen naar de beginpositie.

Bij deze sluitertijden is het eenvoudig om de flitser en de sluiter te synchroniseren. Meestal gaat de flitser af na het eerste gordijn (zodra de sluiter de sensor volledig opent), of voordat het tweede gordijn begint te bewegen (voordat de sluiter sluit). Bijvoorbeeld de polsslag van mijn Nikon-flitser SB-910 heeft een duur van 1\800 s tot 1\40.000 s, afhankelijk van het vermogen. Wanneer de flitser afgaat, staat de cameramatrix volledig open en zijn er geen problemen met synchronisatie.

Als u met kortere sluitertijden wilt fotograferen uittreksels sync, werkt de sluiter als volgt:

 1. Het eerste gordijn gaat open.
 2. Het tweede gordijn wacht niet op de volledige opening van de matrix en begint na het eerste te bewegen. De vertraging van het tweede gordijn bepaalt alleen de tijd expositie. Laten we als voorbeeld de snelste sluitertijd nemen die is toegestaan ​​voor Nikon D80 - 1/4000 s. In dit geval begint het tweede gordijn 1/4000s te bewegen nadat het eerste gordijn begint te bewegen, en dus bewegen de twee gordijnen samen om een ​​bewegende spleet te vormen die de belichting produceert.
 3. De gordijnen gaan samen omhoog naar de startpositie.

Bij dergelijke sluitertijden is het moeilijk om de werking van de flitser te synchroniseren met de sluiter. Als de flitser pas op een bepaald moment afgaat, dan krijgen we op de foto een streep die gevormd wordt door de sluiterspleet. Om deze beperking te omzeilen, worden high-speed sync-flitsers gebruikt, die de hele tijd dat beide gordijnen bewegen "schijnen", om strepen te voorkomen.

Interessant is dat als we fotograferen op 1/60 van een seconde, de sluiter in feite veel meer tijd nodig heeft om zijn werk te doen. Het duurt dus 1/60 s om het eerste gordijn te laten zakken en te wachten op de tweede, 1/200 s om het tweede gordijn te verplaatsen en nog minstens 1/200 s om beide gordijnen naar hun oorspronkelijke positie te brengen (perfecte zaak, in werkelijkheid is meer tijd nodig). Totaal 1/60 + 1/200 + 1/200 = 2/75 s. Als u de beperkingen op de werking van de spiegel, het diafragma en de cameraprocessor opheft, kunt u in één seconde onder ideale omstandigheden niet meer dan 38 frames opnemen, en dit is mechanische beperking van continu-opnamen.

Tegelijkertijd kunnen camera's met een elektronische sluiter, die geen tijd hoeven te verspillen aan het bewegen van de gordijnen, nu al zonder problemen 60 frames per seconde opnemen in de fotomodus (kijk bijvoorbeeld naar Nikon 1 J1). Stel je eens voor hoe handig het zou zijn voor fotojournalisten en sportfotografen om bepaalde gebeurtenissen met zo'n enorme snelheid te fotograferen. De snelste DSLR voor 2014, de Canon 1DX, maakt bijvoorbeeld opnamen met maximaal 14 frames per seconde, wat 4 keer lager is dan de 60 fps van sommige spiegelloze camera's met elektronische sluiter. Het enige probleem is dat moderne camera's met een elektronische sluiter zo hun nadelen hebben, zoals 'rolling shutter' etc. en voorlopig kan men alleen maar dromen van een elektronische sluiter die de positieve eigenschappen heeft van een mechanische sluiter en een enorme opnamesnelheid.

Overigens is de "echte" sluitertijd eenvoudig te berekenen. Hoogtematrix Nikon D80 is 15,8 mm, het gordijn legt deze afstand af in 1/200 van een seconde en de snelheid is 3,16 m / s of 11,38 km / u, wat nogal wat is :)

Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 70, over het onderwerp: Mechanische sluiter

 • Vladimir

  Vertel eens, waarom gebruiken moderne camera's (bijvoorbeeld de nieuwste Sony) nog steeds een mechanische sluiter? Wat is de heilige betekenis als elektrische rolluiken al bestaan ​​en werken? Ik weet dat het iets te maken heeft met het Rolling Shutter-effect, maar ik begrijp niet hoe.

  • Arkadi Shapoval

   Omdat er nog steeds geen goedkope wereldwijde elektronische sluiter is op moderne camera's. En in gewone Rolling Shutter is hij nog steeds erg sterk.

   • Vladimir

    Waarom heeft iedereen het over het probleem van het maken van een goedkope globale sluiter, als progressieve scanmatrices al ongeveer 10 jaar in videocamera's zijn geïmplementeerd? Natuurlijk is er minder matrixresolutie, maar nog lange tijd 2 megapixels in professionele camera's, en tegenwoordig groeien 4K-camera's als paddenstoelen, d.w.z. 8 megapixels en allemaal met progressive scan (bij 25, 50 fps).

    • Vv

     50 fps is grofweg 1/50 seconde, wat te langzaam is voor een foto. Maar de truc is dat het 'rolling shutter'-effect minder opvalt op de video, vooral als het object in het frame beweegt en de camera stilstaat. Bewegingsonscherpte valt ook minder op: bijvoorbeeld een video van 25 fps en een sluitertijd van ongeveer 1/25 ziet er heel normaal uit, ook als er snelle beweging (bijvoorbeeld dansen of kunstschaatsen) in het beeld zit. Alleen stilstaande objecten kunnen worden gefotografeerd op 1/25 zonder onscherpte

 • Eugene

  Vertel me hoe Nikon 750 sluiters werken tijdens het opnemen van een video, het werkingsprincipe. Ik kan het niet begrijpen. Videorechten natuurlijk. De framesnelheid is de verversingssnelheid van de matrix.
  van 24 tot 60. Maar de sluitertijd is 1/30, 1/60, 1,125. Is dit het werk van lamellen op de matrix? Blijkt dat de lamellen tijdens de hele video-opname met een frequentie van bijvoorbeeld 1/60 vuren?

  • Victor

   Kameraad, je bent precies een maand te laat :-D

  • Roman

   De sluiter werkt niet tijdens het opnemen van een video. Het frame wordt een bepaalde tijd belicht en vervolgens in de buffer ingelezen. Dan een pauze, als het beeld net op het scherm komt, dan weer.

   Ik ben meer geïnteresseerd in de vraag hoe de sluitertijd werkt op ultrasnelle camera's. Maar te lui om te graven.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2014/01/shutter-culpa/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2014/01/shutter-culpa/