Over focus

Het is van vitaal belang voor de moderne fotograaf om een ​​snelle en nauwkeurige autofocus van de camera te krijgen. In deze notitie zal ik mijn mening geven over het werken met autofocus. voor eenvoudige scènes met behulp van de optische zoeker.

Over focus

Over focus

Verschillende fotografen noemen het proces van scherpstellen anders: scherpstellen, scherpstellen, scherpstellen, scherpstellen, scherpstellen, scherpstellen, scherpstellen. Bij het communiceren gebruik ik meestal het woord 'focus', wat twee betekenissen tegelijk creëert: 'focus' de camera om optimale scherpte te bereiken en 'focus' de fotograaf op het onderwerp.

Elke individuele camera en lens heeft zijn eigen benadering en het vermogen om ermee te werken, en deze vaardigheid komt met ervaring. Ook met ervaring komt een vaardigheid waarmee je scherpe foto's kunt maken van bijna elke taak, zelfs met camera's of lenzen met langzame focus .

Ik concentreer me meestal op twee soorten taken - complex en eenvoudig. Ik noem eenvoudige fototaken, waarbij de onderwerpen van het fotograferen nogal langzaam bewegen, of zelfs stilstaan. Voorbeelden van taken zijn studio-, landschaps-, portretfotografie, deels macrofotografie, onderwerpfotografie. Ik noem fototaken moeilijk, waarbij de onderwerpen snel genoeg bewegen, waarbij je vaak de compositie van het frame moet veranderen en de opnameomstandigheden misschien niet de meest succesvolle zijn. Dergelijke taken omvatten het fotograferen van sportevenementen, nachtopnamen, reportagefotografie, het fotograferen van kinderen en dieren en andere dynamische scènes.

Afhankelijk van het type opname wordt er een eigen aanpak ontwikkeld. Ik merk meestal dat amateurfotografen voor eenvoudige taken deze scherpstelmethode gebruiken:

 1. scherpstellen op het middelpunt van het onderwerp
 2. kadreren (de camera bewegen om een ​​optimale compositie te bereiken)
 3. fotograferen (ontspanknop)

Deze methode is heel eenvoudig en verkrijgbaar bij elke CZK. We fotograferen bijvoorbeeld een soort onbeweeglijk object (op de onderstaande foto is het een plantenstengel met pluisjes). De scherpstelling wordt bereikt op het middelste scherpstelpunt (de steel bevindt zich in het midden van het frame), waarna de focuspositie wordt vergrendeld en de camera wordt gedraaid om het beeld samen te stellen (de steel 'gaat' naar rechts) en ontspant u de sluiter .

focussen

Ik stelde scherp op de pluisjes in het midden van de zoeker en componeerde vervolgens de opname om een ​​interessantere compositie te krijgen met de pluisjes op de derde lijn van het beeld.

Dit is een zeer eenvoudige manier van werken die goede resultaten geeft. In dit geval wordt het middelpunt (of gebied) van focus gebruikt, dat meestal het beste in staat is om de juiste scherpte van het beeld te bepalen. Dit is te wijten aan het feit dat de middelste scherpstelpunten meestal cross-type punten zijn (Canon is veel gecompliceerder, informatie hier), terwijl alle andere lineair zijn. Bijna alle amateur-CZK's hebben slechts één of enkele kruisvormige stippen die zich in het centrale gebied van de optische zoeker bevinden.

De gemakkelijkste manier om deze scherpstelmethode te gebruiken, is wanneer u opnamen maakt in de AF-S / One Shot-modus (één keer drukken, één keer scherpstellen). In deze modus stopt de camera na een succesvolle scherpstelling het scherpstelproces, waarna je de camera kunt draaien voor elke framecompositie en de camera niet verder scherpstelt.

Deze methode heeft echter een ernstig nadeel. Bij het opnieuw samenstellen van de opname kan de focus verloren gaan doordat de camera van positie verandert ten opzichte van het onderwerp dat wordt opgenomen. Zelfs als je de camera een beetje draait of beweegt, beweegt hij mee en RUST IN VREDE, het vastleggen of afsnijden van delen van het beeld in de scherptezone. Een afbeelding zal u helpen dit beter te begrijpen:

Scherptegebied

Scherpte gebied. Bij het opnieuw samenstellen van het frame beweegt ook het driedimensionale 'frame' dat verantwoordelijk is voor de scherptediepte. Zo kunnen delen van het beeld die we nodig hebben eruit 'uitvallen'. Het vlak van het frame is evenwijdig aan het brandpuntsvlak van de camera (dat wil zeggen, evenwijdig aan de matrix van de camera).

Het scherpstellen zal niet alleen mislukken als we de camera strikt in één vlak evenwijdig aan de cameramatrix bewegen, bijvoorbeeld strikt links / rechts of omhoog / omlaag. RIP-verschuivingsfouten tijdens hercompositie zijn vaak niet waarneembaar, maar met snelle telelenzen kun je op korte en middellange scherpstelafstanden echt tegen zo'n probleem aanlopen. Vanwege het feit dat de fout bij het opnieuw samenstellen van het frame vaak tot nul wordt teruggebracht, is deze methode van scherpstellen Aanbevolen voor beginnende fotografen.

Ook 'old school'-fotografen gebruiken deze scherpstelmethode heel vaak, aangezien de eerste autofocuscamera's maar één centraal scherpstelpunt hadden en deze methode gewoon een gewoonte is geworden.

Voor eenvoudige taken gebruik ik een andere focusmethode:

 1. vooraf scherpstellen op het middelpunt. In dit geval concentreer ik me ruwweg om te zien wat er in het frame gebeurt.
 2. frame compositie. Ik bouw de compositie van het frame zoals ik het nodig heb.
 3. selecteer het gewenste scherpstelpunt. Dit doe ik met de bediening op de camera.
 4. focus op hoofdonderwerp. Er is altijd een sleutelobject in de foto, dat volgens iedereen scherp moet zijn en het maakt niet uit of het een landschap of een portret is.
 5. sluitertijd.

Deze methode geeft me bijna 100% vertrouwen in de nauwkeurigheid van het scherpstellen. Ik gebruik deze methode ook graag om de volgende redenen:

 • Ik weet altijd precies waar de RIP zal zijn.
 • kan volg focus gebruiken AF-C, zelfs bij een lichte beweging van het onderwerp of als ik mijn camera met mij meebeweeg - de camera stelt automatisch scherp. Dit is een belangrijk verschil met de eerste focusmethode.
 • kan gebruiken spotmeting expositie recht op dat objectwaarop gefocust is. Spotmeting expositie op Nikon-camera's is uitgelijnd met het scherpstelpunt.
 • mijn Nikon-camera's kunnen automatisch snel inzoomen op het deel van de afbeelding dat ik nodig heb, direct nadat ik de foto heb gemaakt. Als ik op één punt focus, kan ik direct de scherpte van het resulterende beeld controleren. In het geval van scherpstellen op het centrale punt en de daaropvolgende herschikking van het frame, zal het lang duren om te schalen en door de afbeelding te scrollen naar het gewenste element. Bij portretfotografie stel ik bijvoorbeeld heel vaak scherp op de ogen van het onderwerp. Na het ontspannen van de sluiter kan ik direct de scherpte "met de ogen" (het geselecteerde scherpstelpunt) controleren, dit scheelt een hoop tijd bij het controleren van de kwaliteit van beelden.

Velen beweren dat het gebruik van extra scherpstelpunten verkeerd is, omdat deze punten meestal niet kruisvormig zijn en onnauwkeurige scherpstelling geven. Uit mijn ervaring kan ik met vertrouwen zeggen: dit is allemaal onzin, moderne camera's kunnen uitstekend op elk punt scherpstellen.

Oogfocus

Focussen op de ogen.

Het feit dat ik tijd moet verspillen aan het gebruik van de camera-joystick om het focuspunt te selecteren dat ik nodig heb, beschouw ik als een klein nadeel van deze methode van scherpstellen. Om tijd te besparen, heb ik de focuspuntlusfunctie op mijn camera's ingesteld en een van de toetsen geprogrammeerd om het focuspunt snel terug te brengen naar het midden. Een ander nadeel is dat de optische zoeker meestal erg slecht bedekt is met scherpstelpunten, en dat er helemaal geen punten rond de randen zitten. Als je echt moet scherpstellen op een object dat zich buiten het dekkingsgebied van de scherpstelpunten bevindt, dan gebruik ik de eerste scherpstelmethode :) Het aantal scherpstelpunten kan altijd worden verhoogd met de Live View-modus, in deze modus zijn er bijna een oneindig aantal van hen (maar de scherpstelsnelheid daalt) :)

Verschil in framedekkingsgebieden

Het is te zien dat de focuspunten Nikon D600 opeengepakt in het centrum JVI.

Voor eenvoudige taken gebruik ik bijna altijd om me op één punt te concentreren. Als ik autofocus gebruik en alle scherpstelpunten gebruik, kan de camera meerdere scherpstelpunten tegelijk weergeven die "vast" worden scherpgesteld. Maar in werkelijkheid staat zo'n "rimpeling" van puntjes in de zoeker voor simpele scenes alleen maar in de weg. De lens heeft slechts één vlak, dat wordt gereflecteerd door de scherptediepte in de foto, daarom is het veel gemakkelijker om alleen scherp te stellen op het punt "gericht" op het hoofdonderwerp en rekening te houden met de mogelijkheden van de scherptediepte.

Maar voor complexe taken komt er een aparte opmerking over werken met focus.

Ik raad je aan om naar de kruisende artikelen te kijken:

 1. DOF en hyperfocale afstand.
 2. Scherpstelstanden op Nikon-camera's.
 3. Focus-bracketing.
 4. Scherpstelsystemen op Nikon-camera's.
 5. Focus trap-instelling voor Nikon-camera's.
 6. Verlichting voor autofocus 'spotlight' flitser.
 7. Hoe u kunt scherpstellen op oude lenzen zonder autofocus.
 8. Versnel het werk door op één punt te focussen.
 9. Programmeren van de AE-L/AF-L-knoppen voor focusvergrendeling.
 10. De AF-S-, AF-C-modi opnieuw configureren bij het werken met een externe flitser. Focus verlichting functies.
 11. De grootte van de zoeker is van invloed op het gemak van handmatig scherpstellen.
 12. De afhankelijkheid van de beeldhoek van de lens van de scherpstelafstand.
 13. Tracking autofocus met Lock-On systeem.
 14. Scherpstelstanden 'A/M' en 'Memory Recall'.
 15. Over scherpstelsnelheid met niet-gemotoriseerde lenzen
 16. Nikon-camera's op instapniveau en focusprioriteit
 17. Kenmerken van de scherpstelstand 'A', voor sommige Nikkor-objectieven met 'A-M'-schakelaar

Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Sparen

Sparen

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 107, over het onderwerp: Over focus

 • Sergei

  Beste Arkady, Ik las ooit een uitgebreide vertaling van een buitenlands artikel over het principe van autofocus (hoe het allemaal werkt). Het lijkt erop dat de link naar dit artikel in de opmerkingen of in uw artikel stond. Veel mensen spraken bewonderend en dankbaar over het artikel - het opende hun ogen voor enkele niet helemaal duidelijke nuances van het principe van autofocus. Als u zich dit artikel herinnert, reset dan de link. Bedankt.

 • Sotnisch

  Hallo Arkadi. Bedankt voor je werk en een zeer nuttige en interessante site.Na het lezen van veel van je artikelen over scherpstellen en je recensie van de nieuwe Sony ILCE a7 spiegelloze camera's ..., help alsjeblieft met advies en behandel de vraag: HOE (ALS IS HET in principe MOGELIJK!?) FOCUSSEN VAN HANDMATIGE LENZEN (Helios-serie) in combinatie met ILCE a7 + adapter Sony NEX-M42 + Helios 40-2 lens?
  Een andere optie: ILCE a7 + LA-EA4 + A-mount adapter -M42 (met een paardenbloemchip?) + Helios 40-2 lens?
  Of moet u bij het werken met handmatige lenzen alle "toeters en bellen van Sony-camera's" vergeten bij het scherpstellen in een bedieningsmodus (A, M)?
  Creatief succes, Alexey

  • lynx

   “Focus peaking” en normen.

 • Светлана

  Arkadi, goedemiddag.
  Bedankt voor je oprechte interesse in het onderwerp fotografie en je bijdrage aan de gedetailleerde berichtgeving over complexe vraagstukken.
  Ik zou willen vragen of u van plan bent een artikel te schrijven over complexe methoden van scherpstellen?

  Is het mogelijk om via Skype (tegen betaling) hierover met u te overleggen. de nuances van fotografie (ik heb een Nikon D600).
  Ik wens je voorspoed, creatieve inspiratie en een grote financiële stroom ;)

 • Alexey

  Goede dag, Arkady. Ik heb zo'n vraag, wanneer ik een portret van volledige lengte maak, selecteer ik het scherpstelpunt met de joystick (ik stel scherp op het gezicht van het model), nadat ik het frame heb samengesteld. Na bevestiging van het scherpstelsignaal, ik druk op de ontspanknop en maak een serie opnames (ongeveer 6-8). Hierdoor zijn 1-2 scherp, de rest met microsmering. De vraag is wat ik verkeerd doe. In de AF-S en AF -C-modi, het resultaat is hetzelfde. Ik fotografeer met een fix bij diafragma 1.4-2.5. Bedankt voor het antwoord.

 • prok

  Goedendag aan iedereen. Ik kon het niet helpen, maar schrijf mijn commentaar op dit artikel, aangezien iemand dit leest en leert. Ik wil de auteur van het artikel niet beledigen, maar ik krijg de indruk dat de auteur, of een slechte leraar, of iets opnieuw heeft gelezen, maar iets niet heeft gelezen. Bovendien, als je al educatief materiaal voor beginners plaatst, wees dan zo vriendelijk om het volledig te posten, en niet de vijfde tot en met de tiende, en wees consequent in je conclusies en spreek jezelf niet tegen. Een beginner kan niet tussen de regels door lezen. Bijvoorbeeld:
  1. Uw zin: - "Omdat de fout bij het opnieuw samenstellen van het frame vaak tot nul wordt teruggebracht, wordt deze scherpstelmethode aanbevolen voor beginnende fotografen." Wel verdomme???
  2. Elke autofocusmodus is ontworpen en gebruikt door iedereen onder verschillende opnameomstandigheden.
  3. Uw zin: - “De focus zal niet alleen verdwalen als we de camera strikt in één vlak evenwijdig aan de cameramatrix bewegen, bijvoorbeeld strikt links / rechts of omhoog / omlaag. DOF-verschuivingsfouten bij het hercomponeren vallen vaak niet op, maar met snelle telelenzen kun je bij korte en middellange scherpstelafstanden echt tegen zo'n probleem aanlopen.” In dit leven is alles mogelijk, hiervoor zijn er statieven, monopods, stoelen, bomen, etc. en meer hersens die je zullen helpen een uitweg te vinden in verschillende situaties.
  En on-topic vraag. Onderwerp op 10 meter, lens 85 mm, f1.8 na scherpstellen bij het opnieuw samenstellen van het kader, leunde ik een paar centimeter voorover, zal het onderwerp scherp zijn? En hetzelfde met f5,6??
  4. Uw zin: - "Velen beweren dat het gebruik van extra focuspunten verkeerd is." Tja, wie, wie zegt dat, wat een onzin.
  PS Het internet staat bezaaid met allerlei onzin, dus filter de informatie en let goed op de keuze van een leraar.
  Iedereen veel succes en mooie foto's. Met SW.prok )))))

  • Alex

   In uw opmerkingen zag ik een vooroordeel jegens de auteur. Hij heeft gelijk in zijn korte uitspraken. En je vindt fouten in de interline-ruimte. Als je iets meer weet, probeer het dan duidelijk te maken…. En het gaat je niet lukken. Hersenen, leraren kiezen, informatie filteren ... het komt allemaal door je gebrek aan intelligentie.

 • Angelina

  Bedankt voor het artikel! Ik heb lange tijd niet kunnen begrijpen waarom, bij het opnieuw samenstellen van het frame met AF in het middelpunt, de objecten onscherp zijn, zelfs met afgedekte diafragma's, dat wil zeggen met een toename van griep. gebruik de autofocus activering met de AF-On-knop Nogmaals bedankt!

 • Alexey

  Zo'n vraag: op een handmatige lens stel ik bij het scherpstellen op de groene stip in de rechter benedenhoek van de nikon D600. Moet ik de joystick gebruiken om het centrale punt op het focusobject of fasesensoren te richten en zo door het hele veld te sturen?

  • Arkadi Shapoval

   Voor objectieven zonder CPU is altijd alleen de enkelpunts-focusmodus beschikbaar. Welk punt je ook instelt, de groene stip zal hierop reageren.

 • Alex

  Goede dag! Zeg me, de focus is op drie punten verdwaald, het geeft frontfocus. Voor de rest werkt het nog prima, opblazen van de sensor helpt niet. Om aan de dienst te geven, om apparatuur een maand lang te verliezen, is er geen wens. Vertel me, ben je een dergelijk probleem tegengekomen? Nikon D600, verloor de mogelijkheid om 3D-tracking te gebruiken, omdat. wanneer deze drie punten worden geraakt, wordt het geselecteerde object onscherp.

 • Alex

  Verkeerde screenshot hierboven gepost

 • jury

  Goedemiddag, we moeten vriendelijk zijn, stel voor dat je in Kiev de camera kunt aanpassen. Bedankt voor je advies.

 • anonymus

  echt gekke uitspraken zijn aanwezig. Hoe is het mogelijk om de camera minimaal enkele tientallen centimeters strikt parallel te bewegen? IN ALLE GEVALLEN verplaatst u de camera in een straal die kleiner of groter kan zijn. Nee, natuurlijk, als je een precisierobot gebruikt om te bewegen, dan is deze mogelijkheid aanwezig en ga je in ieder geval de matrix draaien.
  en, een foto met "focus op de ogen", naar mijn mening, openhartige zeepachtige zeep, is meer geschikt voor een voorbeeld van "hoe het niet moet".

 • an25673

  Hallo, vertel me, wanneer ik meerdere mensen naast elkaar fotografeer bij het F8-diafragma, kan ik dan scherpstellen op de borst van één persoon, zullen de gezichten tegelijkertijd scherp zijn, of moet ik bijvoorbeeld op het gezicht scherpstellen , ogen?

  • Oleg

   Het hangt allemaal af van de scherptediepte, die op zijn beurt niet alleen afhangt van de diafragmawaarde, maar ook van de afstand tot het onderwerp en de brandpuntsafstand van de lens. Over het algemeen zou de scherptediepte op f8 behoorlijk groot moeten zijn, en in jouw geval zou het voldoende moeten zijn voor voldoende scherpte.

  • Valery A.

   Google de "DOF-calculator" en kijk met welke parameters de scherptediepte op uw afstand 0,5-1m zal zijn.

 • an256

  Hallo, vertel het me alsjeblieft, maar met handmatige scherpstelling moet je ook navigeren op focuspunten, d.w.z. als ik bijvoorbeeld eerst het middelpunt selecteer door op de ontspanknop te drukken, krijg ik dan door aan de scherpstelring op de lens te draaien de grootste scherpte in de foto in dat deel van het frame waar het middelpunt was?

  • Arkadi Shapoval

   ja, alles is hetzelfde

 • an256

  En moet ik de ontspanknop constant half ingedrukt houden terwijl ik aan de scherpstelring draai, of is het voldoende om in te drukken, het scherpstelpunt te selecteren, de knop los te laten en handmatig scherp te stellen?

  • Arkadi Shapoval

   De groene bevestigingspunt werkt zonder half indrukken (werkt terwijl de meting loopt). Over werken met handleidingen hier hier in detail (sectie “hoe te focussen?")

 • Igor232

  Ik heb onlangs op 5200 geschoten in verschillende focusgebieden, bijna alle foto's zijn onscherp. Lens 24-120 .f4.

 • jury

  Goedemiddag. Hoe is het correcter om handmatig scherp te stellen (draai aan de ring) - van oneindig of vice versa naar oneindig?

  • B.R.P.

   Maakt niet uit.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2013/10/focus-i-love-you-i-ll-kill-you/

Versie in het Spaans van deze artículo https://radojuva.com/es/2013/10/focus-i-love-you-i-ll-kill-you/