antwoorden: 107

 1. Sergei
  29.07.2015

  Beste Arkady, Ik las ooit een uitgebreide vertaling van een buitenlands artikel over het principe van autofocus (hoe het allemaal werkt). Het lijkt erop dat de link naar dit artikel in de opmerkingen of in uw artikel stond. Veel mensen spraken bewonderend en dankbaar over het artikel - het opende hun ogen voor enkele niet helemaal duidelijke nuances van het principe van autofocus. Als u zich dit artikel herinnert, reset dan de link. Bedankt.

  antwoord

 2. Sotnisch
  17.08.2015

  Hallo Arkadi. Bedankt voor je werk en een zeer nuttige en interessante site.Na het lezen van veel van je artikelen over scherpstellen en je recensie van de nieuwe Sony ILCE a7 spiegelloze camera's ..., help alsjeblieft met advies en behandel de vraag: HOE (ALS IS HET in principe MOGELIJK!?) FOCUSSEN VAN HANDMATIGE LENZEN (Helios-serie) in combinatie met ILCE a7 + adapter Sony NEX-M42 + Helios 40-2 lens?
  Een andere optie: ILCE a7 + LA-EA4 + A-mount adapter -M42 (met een paardenbloemchip?) + Helios 40-2 lens?
  Of moet u bij het werken met handmatige lenzen alle "toeters en bellen van Sony-camera's" vergeten bij het scherpstellen in een bedieningsmodus (A, M)?
  Creatief succes, Alexey

  antwoord

  • lynx
   17.08.2015

   “Focus peaking” en normen.

   antwoord

 3. Светлана
  17.08.2015

  Arkadi, goedemiddag.
  Bedankt voor je oprechte interesse in het onderwerp fotografie en je bijdrage aan de gedetailleerde berichtgeving over complexe vraagstukken.
  Ik zou willen vragen of u van plan bent een artikel te schrijven over complexe methoden van scherpstellen?

  Is het mogelijk om via Skype (tegen betaling) hierover met u te overleggen. de nuances van fotografie (ik heb een Nikon D600).
  Ik wens je voorspoed, creatieve inspiratie en een grote financiële stroom ;)

  antwoord

 4. Alexey
  19.10.2015

  Goede dag, Arkady. Ik heb zo'n vraag, wanneer ik een portret van volledige lengte maak, selecteer ik het scherpstelpunt met de joystick (ik stel scherp op het gezicht van het model), nadat ik het frame heb samengesteld. Na bevestiging van het scherpstelsignaal, ik druk op de ontspanknop en maak een serie opnames (ongeveer 6-8). Hierdoor zijn 1-2 scherp, de rest met microsmering. De vraag is wat ik verkeerd doe. In de AF-S en AF -C-modi, het resultaat is hetzelfde. Ik fotografeer met een fix bij diafragma 1.4-2.5. Bedankt voor het antwoord.

  antwoord

 5. prok
  02.02.2016

  Goedendag aan iedereen. Ik kon het niet helpen, maar schrijf mijn commentaar op dit artikel, aangezien iemand dit leest en leert. Ik wil de auteur van het artikel niet beledigen, maar ik krijg de indruk dat de auteur, of een slechte leraar, of iets opnieuw heeft gelezen, maar iets niet heeft gelezen. Bovendien, als je al educatief materiaal voor beginners plaatst, wees dan zo vriendelijk om het volledig te posten, en niet de vijfde tot en met de tiende, en wees consequent in je conclusies en spreek jezelf niet tegen. Een beginner kan niet tussen de regels door lezen. Bijvoorbeeld:
  1. Uw zin: - "Omdat de fout bij het opnieuw samenstellen van het frame vaak tot nul wordt teruggebracht, wordt deze scherpstelmethode aanbevolen voor beginnende fotografen." Wel verdomme???
  2. Elke autofocusmodus is ontworpen en gebruikt door iedereen onder verschillende opnameomstandigheden.
  3. Uw zin: - “De focus zal niet alleen verdwalen als we de camera strikt in één vlak evenwijdig aan de cameramatrix bewegen, bijvoorbeeld strikt links / rechts of omhoog / omlaag. DOF-verschuivingsfouten bij het hercomponeren vallen vaak niet op, maar met snelle telelenzen kun je bij korte en middellange scherpstelafstanden echt tegen zo'n probleem aanlopen.” In dit leven is alles mogelijk, hiervoor zijn er statieven, monopods, stoelen, bomen, etc. en meer hersens die je zullen helpen een uitweg te vinden in verschillende situaties.
  En on-topic vraag. Onderwerp op 10 meter, lens 85 mm, f1.8 na scherpstellen bij het opnieuw samenstellen van het kader, leunde ik een paar centimeter voorover, zal het onderwerp scherp zijn? En hetzelfde met f5,6??
  4. Uw zin: - "Velen beweren dat het gebruik van extra focuspunten verkeerd is." Tja, wie, wie zegt dat, wat een onzin.
  PS Het internet staat bezaaid met allerlei onzin, dus filter de informatie en let goed op de keuze van een leraar.
  Iedereen veel succes en mooie foto's. Met SW.prok )))))

  antwoord

  • Alex
   26.02.2018

   In uw opmerkingen zag ik een vooroordeel jegens de auteur. Hij heeft gelijk in zijn korte uitspraken. En je vindt fouten in de interline-ruimte. Als je iets meer weet, probeer het dan duidelijk te maken…. En het gaat je niet lukken. Hersenen, leraren kiezen, informatie filteren ... het komt allemaal door je gebrek aan intelligentie.

   antwoord

 6. Angelina
  08.06.2016

  Bedankt voor het artikel! Ik heb lange tijd niet kunnen begrijpen waarom, bij het opnieuw samenstellen van het frame met AF in het middelpunt, de objecten onscherp zijn, zelfs met afgedekte diafragma's, dat wil zeggen met een toename van griep. gebruik de autofocus activering met de AF-On-knop Nogmaals bedankt!

  antwoord

 7. Alexey
  06.09.2016

  Zo'n vraag: op een handmatige lens stel ik bij het scherpstellen op de groene stip in de rechter benedenhoek van de nikon D600. Moet ik de joystick gebruiken om het centrale punt op het focusobject of fasesensoren te richten en zo door het hele veld te sturen?

  antwoord

  • Arkadi Shapoval
   07.09.2016

   Voor objectieven zonder CPU is altijd alleen de enkelpunts-focusmodus beschikbaar. Welk punt je ook instelt, de groene stip zal hierop reageren.

   antwoord

 8. Alex
  03.10.2016

  Goede dag! Zeg me, de focus is op drie punten verdwaald, het geeft frontfocus. Voor de rest werkt het nog prima, opblazen van de sensor helpt niet. Om aan de dienst te geven, om apparatuur een maand lang te verliezen, is er geen wens. Vertel me, ben je een dergelijk probleem tegengekomen? Nikon D600, verloor de mogelijkheid om 3D-tracking te gebruiken, omdat. wanneer deze drie punten worden geraakt, wordt het geselecteerde object onscherp.

  antwoord

 9. Alex
  03.10.2016

  Verkeerde screenshot hierboven gepost

  antwoord

 10. jury
  27.03.2018

  Goedemiddag, we moeten vriendelijk zijn, stel voor dat je in Kiev de camera kunt aanpassen. Bedankt voor je advies.

  antwoord

 11. anonymus
  10.04.2018

  echt gekke uitspraken zijn aanwezig. Hoe is het mogelijk om de camera minimaal enkele tientallen centimeters strikt parallel te bewegen? IN ALLE GEVALLEN verplaatst u de camera in een straal die kleiner of groter kan zijn. Nee, natuurlijk, als je een precisierobot gebruikt om te bewegen, dan is deze mogelijkheid aanwezig en ga je in ieder geval de matrix draaien.
  en, een foto met "focus op de ogen", naar mijn mening, openhartige zeepachtige zeep, is meer geschikt voor een voorbeeld van "hoe het niet moet".

  antwoord

 12. an25673
  03.11.2019

  Hallo, vertel me, wanneer ik meerdere mensen naast elkaar fotografeer bij het F8-diafragma, kan ik dan scherpstellen op de borst van één persoon, zullen de gezichten tegelijkertijd scherp zijn, of moet ik bijvoorbeeld op het gezicht scherpstellen , ogen?

  antwoord

  • Oleg
   03.11.2019

   Het hangt allemaal af van de scherptediepte, die op zijn beurt niet alleen afhangt van de diafragmawaarde, maar ook van de afstand tot het onderwerp en de brandpuntsafstand van de lens. Over het algemeen zou de scherptediepte op f8 behoorlijk groot moeten zijn, en in jouw geval zou het voldoende moeten zijn voor voldoende scherpte.

   antwoord

  • Valery A.
   03.11.2019

   Google de "DOF-calculator" en kijk met welke parameters de scherptediepte op uw afstand 0,5-1m zal zijn.

   antwoord

 13. an256
  27.04.2020

  Hallo, vertel het me alsjeblieft, maar met handmatige scherpstelling moet je ook navigeren op focuspunten, d.w.z. als ik bijvoorbeeld eerst het middelpunt selecteer door op de ontspanknop te drukken, krijg ik dan door aan de scherpstelring op de lens te draaien de grootste scherpte in de foto in dat deel van het frame waar het middelpunt was?

  antwoord

  • Arkadi Shapoval
   27.04.2020

   ja, alles is hetzelfde

   antwoord

 14. an256
  27.04.2020

  En moet ik de ontspanknop constant half ingedrukt houden terwijl ik aan de scherpstelring draai, of is het voldoende om in te drukken, het scherpstelpunt te selecteren, de knop los te laten en handmatig scherp te stellen?

  antwoord

  • Arkadi Shapoval
   27.04.2020

   De groene bevestigingspunt werkt zonder half indrukken (werkt terwijl de meting loopt). Over werken met handleidingen hier hier in detail (sectie “hoe te focussen?")

   antwoord

 15. Igor232
  24.07.2021

  Ik heb onlangs op 5200 geschoten in verschillende focusgebieden, bijna alle foto's zijn onscherp. Lens 24-120 .f4.

  antwoord

 16. jury
  24.04.2023

  Goedemiddag. Hoe is het correcter om handmatig scherp te stellen (draai aan de ring) - van oneindig of vice versa naar oneindig?

  antwoord

  • B.R.P.
   24.04.2023

   Maakt niet uit.

   antwoord

 17. Laad meer reacties...

antwoord

 

 

boven
mobiel computer