Voorbeeld scherptediepte

Sommige camera's hebben een preview-functie voor scherptediepte. Om te begrijpen hoe het werkt, moet je eerst weten wat een scherptediepte is, je kunt er bijvoorbeeld over lezen hier.

Scherptediepte (DOF)

Scherptediepte (DOF)

Moderne camera's zijn altijd scherpstellen bij maximale opening. Als er bijvoorbeeld een standaardlens 18-55mm F/3.5-5.6 wordt gebruikt, zal er altijd alleen worden scherpgesteld bij diafragma's van F/3.5 tot F/5.6 (afhankelijk van de brandpuntsafstand). Maar bij het fotograferen (ontspanknop) kan zo'n lens een zeer breed scala aan diafragmawaarden gebruiken, bijvoorbeeld een staflens Canon zoomlens EF-S 18-55mm 1:3.5-5.6IS kan fotograferen met diafragma's van F / 3.5 - 5.6 tot F / 22.0 - 36.0. In dit geval kunt u tijdens het scherpstellen in de optische zoeker niet zien wat hoe het beeld eruit zal zien bij opnamen met een gesloten diafragma van F/5.6 tot F/36.0. Wanneer het diafragma gesloten is (het F-getal verhoogt), verandert de scherptediepte. Het scherptedieptevoorbeeld bestaat om te zien hoeveel de scherptediepte zal veranderen bij het fotograferen met een gesloten diafragma.

Preview van de scherptediepte is een handige optie voor macrofotografie en opnamen met snelle lenzen, waarbij het wijzigen van het F-getal een serieuze verandering in de scherptediepte met zich meebrengt. De eenvoudigste manier om te begrijpen hoe de preview-optie voor scherptediepte werkt, is in de cameramodus 'Diafragmaprioriteit (A, AV)'. Het is voldoende om deze functie bij verschillende waarden van het F-getal te gebruiken en te observeren wat er in de optische zoeker (camera-oog) gebeurt. Gewoonlijk merken cameragebruikers alleen het donker worden van de zoeker - dit komt doordat bij gesloten diafragma's in JVI er komt minder licht binnen en het onderwerp lijkt donkerder. Verduistering wordt op geen enkele manier weergegeven in een foto die wordt gemaakt met een gesloten diafragma, omdat de automatisering van de camera de juiste belichting voor een klein diafragma selecteert. Maar naast verduistering is het vermeldenswaard dat in JVI er zijn steeds meer 'scherpe' en 'heldere' objecten.

Op sommige camera's kan een speciale knop worden gemarkeerd voor preview van de scherptediepte. Het wordt meestal 'DOF preivew' genoemd. Wanneer u op deze knop drukt, stelt de camera automatisch het diafragma in dat is opgegeven in de instellingen. Toegegeven, er zijn bepaalde beperkingen, bijvoorbeeld mijn camera Nikon D700 weigert op te treden als een 'DOF preivew'-knop wanneer Live View is ingeschakeld. Op oude en moderne filmcamera's wordt zo'n knop ook wel de 'Aperture Repeater' genoemd, omdat zo'n knop de scherptediepte 'repeteert' voor de hoofdopname, omdat je op filmcamera's niet meteen het eindresultaat kunt zien. Diafragma-repeater zit op sommige oudere lenzen, bijvoorbeeld op Olympus OM-Systeem G.Zuiko Auto-W 1:3,5 f=28mm. Op lenzen met een diafragma-instelring en/of een diafragma-presetring, kan de scherptediepte-preview handmatig worden gedaan met de diafragmaring en/of met de preset-ring.

persoonlijke ervaring

Ik gebruik dat soort voorbeeldknop niet. Uit persoonlijke ervaring weet ik altijd hoeveel de scherptediepte ongeveer zal toenemen als het diafragma gesloten is. En zelfs als ik wil zien wat er gebeurt, maak ik gewoon een testopname met de diafragmawaarde die ik nodig heb en krijg meteen het resultaat. Dat vind ik op veel camera's echt niet leuk, bijvoorbeeld op Nikon D80 de knop 'DOF preivew' is niet programmeerbaar. Ik stel de 'DOF preivew'-knop meestal in op iets nuttigers. Ja, op Nikon D700 de 'DOF preivew'-knop wordt gebruikt voor het instellen automatische ISO of voor flits afvuren lock. Veel gebruikers vinden dat de 'DOF preivew'-knop op geavanceerde camera's hun foto's op de een of andere manier zal verbeteren, maar dit gebeurt zeer zelden. Daarom moet u bij het kiezen van een camera geen aandacht besteden aan de functie van het bekijken van de scherptediepte. Heeft de camera trouwens niet zo'n functie, dan kan de scherptediepte heel eenvoudig worden bekeken met Live View (hoewel niet voor alle camera's), of gewoon een testopname maken.

Bevindingen

Voorvertoning van scherptediepte is een zeer eenvoudige en niet altijd handige functie, vooral in de huidige wereld van digitale fotografie.

Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

PS Alsjeblieft, steun mijn vriend in zijn werk, klik op "Ondersteuning" aan de rechterkant.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 30, over het onderwerp: Voorbeeld van scherptediepte

 • i-held-in.narod.ru

  echt geen bijzonder noodzakelijke functie ... hier, naar mijn mening, wat nodig is en wat niet: http://i-hero-in.narod.ru/news/ehrgonomika_zerkalnykh_kamer_nikon_d90_i_d800/2013-07-24-60

  • Arkadi Shapoval

   "Auto ISO - ik denk niet dat de camera precies weet wat ik wil dat het resultaat is." In feite selecteert de functie bijna perfect het belichtingspaar (ISO - als derde component) voor de "perfecte belichting". Maar leren hoe je auto ISO gebruikt, is niet het gemakkelijkste :)

  • Neofoto

   Nou, ze pronkten en zullen...

   • Neofoto

    Dit geldt voor i-hero-in.narod.ru. alleen.

 • Eunice

  “eerst leren kennen”, “'scherpe' en 'checky' objecten”. Sorry voor de verveling! Bedankt voor het educatieve programma voor eigenaren van jongere camera's!

  • Arkadi Shapoval

   bijgewerkt

 • Denis

  In sommige situaties leidt het sluiten van het diafragma tot zo'n verduistering van het beeld in JVI dat het bijna niet meer te zien is wat scherp is en wat niet...

 • Смайлик

  Hij steunde een vriend, maar wat voor wedstrijd is dit?

 • Andrew

  Voor zover ik begrijp, zijn dergelijke "problemen" alleen bij JVI. Als u door de EVI kijkt, ziet u dan meteen de scherptediepte van het resulterende beeld?

  • Arkadi Shapoval

   Niet altijd. Zoals ik al aangaf, gebeurt het scherpstellen altijd met het diafragma open, zodat je de meest nauwkeurige scherpstelling kunt bereiken.

  • Oleg Muravitsky

   spiegelloze camera's hebben ook zo'n functie, althans bij sommigen zag ik het. Maar het is moeilijk om daar met het oog scherpte te zien, dus ik heb het ook niet gebruikt in NX11 of D90.

 • Max

  Goedenavond, Arkady, vertel me op de Nikon D7000-camera wat de beste manier is om de functieknoppen in te stellen voor beginnende amateurfotografen.

  • Arkadi Shapoval

   Wat gebruik je het meest?)

 • Denis

  In eerste instantie heb ik ook geprobeerd om de scherptediepte-preview op mijn D7000 te gebruiken, maar deze functie sloeg in de praktijk niet aan - de scherptediepte-randen zijn niet echt zichtbaar in de zoeker, alleen een extra lotion-probleem. Het is beter om door de zoeker naar de wereld te kijken om te proberen de compositie van het frame op te bouwen. Oefening in fotografie is de beste "aperture repeater"! :)

 • SergeyA

  "... de Nikon D700-camera weigert te functioneren als een 'DOF preivew'-knop wanneer Live View is ingeschakeld"
  - Voor zover ik weet sluit Nikon bij het inschakelen van Live View direct het diafragma tot de eerder ingestelde waarde. Als u het diafragma in de instellingen wijzigt, verandert dit alleen wanneer de sluiter wordt "geflikkerd". Dit hangt trouwens samen met het onvermogen om het diafragma te veranderen tijdens video-opnamen.

  • Maxim

   Wat mij betreft een zeer nuttige opmerking!
   Dank aan de auteur en aandacht voor iedereen!

 • piloten

  Nikon D80 lens AF Nikkor 35-80 1: 4-5 / 6D
  wanneer je op de scherptediepteknop in de zoeker drukt, is er bij geen enkele diafragmawaarde iets zichtbaar: (((Is dit verdriet met mijn camera?
  Ik heb geen andere lens geprobeerd, omdat. Ik heb de rest van de set handmatige optica. dinsdag komt er vijftig dollar autofocus, ik zal het erop proberen

 • Anton

  Vandaag komt deze knop mij goed van pas, bij het testen van een gebruikte lens kun je er zeker van zijn dat het diafragma bij alle waarden werkt!

 • Vlad

  Heel erg bedankt.
  Bij het kopen van een camera was ik erg bezorgd over de vraag - wat voor soort knop is dit? Toen gaf ik het op, maar nu ben ik zo blij dat ik eindelijk weet wat deze knop doet)))

 • anonymus

  Bedankt! Ik stel de horizon waterpas in de zoeker op deze knop (Canon 6d) Klasse!!! Ik hou van.

 • Valentijn

  Bij gebruik met sommige externe flitsers (zoals de SB-700), kunnen sommige camera's modellerend licht afgeven door op de scherptediepte-previewknop te drukken. Met een bepaalde vaardigheid kun je de mate van slagschaduwen begrijpen.

 • anonymus

  Werkt deze functie met handmatige optica?

  • Valentijn

   We begrijpen dat we het hebben over objectieven met een springend diafragma. Dus als je het diafragma van de lens niet vanaf de camera kunt regelen (open-dicht), dan kun je de scherptediepte niet zien. Zo was het bij mij ook op de D90 met Helios 81N.

   • Valery

    Nou, ik druk ook op deze knop op Helios 81N / D7000, maar ik zie geen veranderingen in de zoeker, het diafragma is anders. Hoewel op de "walvis" 18-55 ook niets lijkt te veranderen. Misschien is het gaatje klein?

    • Valentijn

     Ik schreef net hoe de D90 voor mij werkte met 81H (knipperend diafragma). Op alle lenzen waarvan het diafragma vanuit de camera wordt ingesteld (fixes, zooms) werkte de knop. U kunt ervoor zorgen door het diafragma te sluiten tot 16 of meer (indien mogelijk) - wanneer u op de JVI drukt, moet deze donkerder worden. Als Arkady schrijft dat hij aan het werk is, luister dan naar zijn mening, hij heeft veel meer ervaring. En ja, de functie van het bekijken van de scherptediepte op zich heeft weinig zin, velen merken veranderingen in deze zeer scherpte in de JVI niet eens op.

     • Valery

      Ik ben begrepen, bedankt!

  • Arkadi Shapoval

   Работает

   • Valery

    Waarschijnlijk als ze een chip heeft. Ja?

 • Oleg

  Dag Arkadi. Vertel me alsjeblieft, focus je automatisch op het gesloten diafragma met de ingedrukte knop 'DOF preivew'

  • Michael

   Werkt niet op mijn camera's (D80, D300, 450D). Alleen contrast in Liveview-modus.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2013/07/dof-preview/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2013/07/dof-preview/