We stoppen de tijd. Korte fragmenten.

Dit artikel gaat over het gebruik van de camera om de tijd in foto's te 'stoppen'.

Korte fragmenten

Korte fragmenten

Bij het fotograferen van bewegende objecten is het mogelijk om ze te 'stoppen' met behulp van een foto en de hele dynamiek van beweging te zien op de 'stop-pauze'. Dergelijke foto's zien er bijna altijd erg interessant en ongewoon uit, omdat het menselijk oog in realtime niet ziet wat er op een stilstaand beeld te zien is.

De gemakkelijkste manier om de 'freeze' of 'stoppen' beweging in foto's is gebruik kort uittreksels Luik. kort uittreksel betekent dat het onderwerp een kort moment stilstaat. De gemakkelijkste manier om een ​​short uittreksels - fotografeer in prioriteitsmodus uittreksels. Deze modus wordt meestal 'S' of 'TV' genoemd. Voor het maximale effect van de stoptijd is het voldoende om de minimaal mogelijke sluitertijd te kiezen. Voor moderne spiegelreflexcamera's, zoals uittreksel is meestal 1/4000 s of 1/8000 s. In deze modus wordt de tijd in fracties van een seconde ingesteld gedurende welke het beeld wordt vastgelegd.

Voorbeeld korte belichting

Voorbeeld korte belichting

Deze eenvoudige methode werkt erg goed wanneer er veel licht is en/of wanneer je een snelle lens kunt gebruiken. In de bovenstaande opname waren ISO 100 en F/1.8 bijvoorbeeld voldoende om een ​​korte sluitertijd van 1/800 seconde te krijgen en de vlucht van een mot te bevriezen. Maar meestal is er weinig licht, dan heeft de lens geen high helderheid. Om het effect van stoptijd te bereiken, moet u daarom de ISO-waarden verhogen.

Stop motion

In dit geval is de beweging gestopt door de ISO gevoeligheid te verhogen naar een waarde van 1250. In dit geval is er gebruik gemaakt van een 'donkere' lens met F/5.6.

Het is gemakkelijker dan ooit om beweging te bevriezen als uw camera automatische ISO-regeling heeft in de sluiterprioriteitmodus. Op alle moderne Nikon CZK's kunt u bijvoorbeeld de functie auto iso voor modi: P, A, S, M. In de sluitervoorkeuzemodus selecteert de camera de laagste ISO-gevoeligheidsinstelling om een ​​goede belichting bij korte blootstelling. In de onderstaande foto heb ik bijvoorbeeld in deze modus geschoten.

Automatische ISO

Automatische ISO. Op de camera stel ik de waarde in uittreksels 1/2500 van een seconde, en de camera koos zelf het diafragma en de ISO-waarde, zodat het mogelijk was om een ​​correct belichte opname te maken met zo'n korte sluitertijd

Maar als de automatische ISO-functie voor modi P, A, S, M nee, zoals de mijne Canon 350D, dan is het voldoende om de ISO-waarde handmatig te selecteren in de sluiterprioriteitmodus zodat de meetsensor expositie vertoonde geen afwijking van de norm.

Duif tijdens de vlucht

Duif in vlucht. Handmatig geselecteerde ISO 1800-waarde voor correct expositie met een zeer korte sluitertijd van 1/8000 seconde.

Het meest uitgesproken effect wordt verkregen door gebruik te maken van de kortste sluitertijden die acceptabel zijn voor de camera. Bijvoorbeeld 1/4000s of 1/8000s.

U kunt een snelle sluitertijd krijgen in de modus voor diafragmavoorkeuze en in de handmatige modus en in de programmamodus. Ik kan alles zonder problemen gebruiken. 4 geavanceerde modi om een ​​snelle sluitertijd te bereiken, maar dit vereist een zeer lange beschrijving. Kortom, ik zal zeggen dat het voor mij heel gemakkelijk is om een ​​korte belichting te krijgen:

 • In M-modus (handmatige modus), met maximaal diafragma en automatische ISO
 • In A-modus (AV, diafragmaprioriteit) met maximaal diafragma en automatische ISO ingesteld op een maximale sluitertijd van 1/1000 tot 1/4000 seconde.
 • In P (programma) modus, met behulp van de automatische ISO-functie, die is ingesteld op een maximale sluitertijd van 1/1000 tot 1/4000 seconde.
Mus tijdens de vlucht bij korte belichting

Mus tijdens de vlucht bij korte blootstelling. Om de een of andere reden wordt de diafragmawaarde niet weergegeven in EXIF.

Een andere eenvoudige methode om de tijd te stoppen, is door flits te gebruiken.. Met flitser is het heel gemakkelijk om de beweging te stoppen bij het fotograferen bij weinig licht. In dit geval hoef je geen korte sluitertijden van de camera te gebruiken, zelfs 1/60 seconde is voldoende. Dit komt door het feit dat het bevriezen van een bewegend object plaatsvindt door het gereflecteerde licht van de flits. De duur van de lichtpuls van de flits is zeer, zeer kort. Bijvoorbeeld mijn externe flitser Nikon SB-910 heeft een lichtpulsduur van volle kracht 1/1 is gelijk aan 1/880 van een seconde. En als je installeert flitsvermogen gelijk is aan 1/128 van het volledige vermogen van de flitser, dan is de pulsduur slechts 1/38.500 seconde. Naarmate het flitsvermogen toeneemt, neemt de duur van de lichtpuls toe. Aangezien vrijwel al het licht afkomstig is van de flitser bij opnamen bij weinig licht, speelt de flitser een cruciale rol bij het maken van de foto. Dit betekent dat de flitser objecten kan bevriezen met snelheden tot 1/40,000 van een seconde. Dit is een zeer korte tijd, met behulp van deze technologie kun je ongelooflijk interessante foto's maken met een stop in de tijd.

Beweging bevriezen met flits

De beweging van water bevriezen met flits bij weinig licht. Ondanks de lange sluitertijd (1/80 s), maakte de zeer korte duur van de flitspuls het mogelijk om het water volledig te bevriezen. Flitser en camera in handmatige bedieningsmodus.

Maar in omstandigheden met normale verlichting zal de flitser praktisch nutteloos zijn voor het stoppen van de tijd. In omstandigheden met goede verlichting speelt de sluitertijd een belangrijke rol. En zelfs als de flitser ondersteunt hoge snelheid synchronisatiemodus, zal er niets bijzonders van komen. Als je op details ingaat, dan kan de foto zelf alleen maar slechter worden als je fotografeert met korte sluitertijden, bijvoorbeeld 1/4000 seconde met de high-speed sync-modus, vanwege het stroboscoopeffect.

Vuur is gemakkelijk te bevriezen

Vuur is gemakkelijk te bevriezen

Sterker nog, supersnelle sluitertijden van 1/4000 s, 1/8000 s, 1/16,000 s zijn niet altijd nodig. Heel vaak is slechts 1/200 s voldoende om een ​​bewegend object te vangen, zoals op de onderstaande foto:

bij over papaver bloemen

Bij over papaverbloemen. Geschoten op slechts 1/200ste van een seconde, maar de bij is 'bevroren' in beweging

Reportagefotografen die sport fotograferen weten heel goed hoe ze met korte sluitertijden moeten fotograferen, het is erg belangrijk om de dynamiek van beweging daar over te brengen. Om interessantere foto's met korte belichtingstijden te krijgen, raad ik aan in serie schieten.

Vrolijke kat.

Vrolijke kat. 'Gevangen' in 1/1250 van een seconde

Conclusies:

Om interessante foto's te maken met een stop (freeze) van tijd het is voldoende om korte belichtingen te gebruiken op de camera. Snelle sluitertijden worden bereikt met goede verlichting, snelle lenzen en hoge ISO-gevoeligheden. Bij weinig licht kun je beweging bevriezen met de flitser.

Klik op de knoppen sociale netwerken - Het is belangrijk voor mij. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 70, over het onderwerp: Stoptijd. Korte fragmenten.

 • Catherine

  oh nikon 5100)))) sorry

 • Catherine

  sorry voor mijn eerste vragen)))) Ik heb je artikelen de hele dag en nacht bestudeerd en ik begreep een beetje van deze betekenissen !!!! bedankt!!!

 • Света

  Of kun je een lens voor Canon 60d aanraden zodat foto's met een sluitertijd van 1/2500 en korter niet donker worden.

  • Arkadi Shapoval

   Canon 50 1.4 usm

 • Sergei

  Heel erg bedankt, Arkadi.
  Ik wist niets van likes. sociale pictogrammen Ik heb geen netwerken gevonden.

 • Sergei

  Sorry. Gevonden.

 • Sergei

  Aangezien ik nergens lid ben, kon ik niet lijnen :(

 • 100 akul

  Arkady, als likes zo belangrijk voor je zijn, waarom zijn er dan geen Odnoklassniki en My world@mail.ru badges. Er hangen daar ook veel mensen rond. Ik ben bijvoorbeeld vaker op Odnoklassniki en heb zelden contact.

  • Arkadi Shapoval

   Van andere sociale netwerken zijn vind-ik-leuks niet belangrijk voor mij.

 • Nata

  Super artikel!!!

 • anonymus

  Goede dag, ik heb de 650e min. met een sluitertijd van 4000, werk als bouwer en een groot verlangen (en waarom niet) om een ​​werkende grinder te bevriezen (aantal omwentelingen 6500 per minuut, in totaal ongeveer 1 in 100 seconde), heb ik veel foto's gemaakt, en geen van hen slaagde. Dit is waar ik aan 4000 twijfelde

  • Arkadi Shapoval

   Daar moet je het proces zelf overzetten, en de stop van de tijd zelf, beschreven in het artikel, is hiervoor niet geschikt. Fotografie is een veld voor experimenten.

 • anonymus

  ARKADIY, VOOR MIJ IS UW SITE ONGELOOFLIJK ... GEWOON EEN VIND ..b

 • Рада

  Voor mij ook! Hartelijk dank aan de auteur. Eindelijk begon ik de instellingen op zijn minst een beetje te begrijpen.

 • Andrew

  Welke camera is er voor het artikel gebruikt? Dankzij.

 • anonymus

  heel duidelijk, bedankt

 • anonymus

  Super artikel heel duidelijk, bedankt

 • Tigran

  Geholpen bij de voorbereiding op het foto-examen bedankt!) Ja, de vorige twee berichten zijn van mij)))

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2013/06/short-shutter-speed/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2013/06/short-shutter-speed/